Ett rop på hjälp!

Jag har ett stor problem; jag är en slarvmaja. Jag släpper saker rakt ner utan en tanke på att vika ihop och lägga undan. Jag glömmer byxorna på köksbordet, tandborsten i fönstret. Jag lämnar lillen strumpor överallt i huset och låter en gammal kissblöja ligga kvarglömd på toalettgolvet. Jag förstår inte varför jag är sådan här. Jag HATAR ju stök. Min man hatar också stök och jag ska inte säga att han hatar mig när jag gör så här…men inte fasen flödar kärleken inte.

Jag är själv less på att det är som ebb och flod här hemma. Jag drar fram och drar fram och drar fram. Sedan får jag ett ryck och rensar bort alltihop på en gång. Sedan drar jag fram och drar fram och drar fram och så börjar det om. Det är inte kul men jag gör det inte medvetet. Jag önskar att jag skulle börja lägga sakerna på rätt ställe på en gång. Men jag har alltid så många tankar i mitt huvud, så många projekt på gång, så mycket impulsivitet i kroppen att det gör fysiskt ont att stoppa mitt flow för något så banalt som att lägga smutsiga sockar i tvättkorgen istället för att bara slänga dem i något hörn. Men nu har jag tröttnat och vill verkligen förändra mitt beteende i grunden. Jag tror att den här tiden jag spenderar med att plocka plocka plocka skrot skulle kunna ägnas åt något bättre.

Kan inte ni tipsa mig om hur jag ska göra? Finns det fler slarvmajor som lyckats bättra sig? Som lyckats få lite mer ordning på sina liv? Som lyckats bli sådana där pedanter som städar undan efter sig på en gång. Utan ansträngning och viljekraft – bara på rutin. Lika rutinerat som jag inte gör det. Snälla! Terapia mig! HJÄÄÄLP!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

252 kommentarer på “Ett rop på hjälp!”

   1. Här med! Jag med! Du får hemskt gärna sammanställa alla fantastiska tips i ett inlägg någon gång i framtiden!

     1. Jag med! Galet med någon som sätter ord på mitt största problem! Vi borde diagnostisera oss själva… vad heter syndromet? “Slarvmajesyndromet”?
      Clara, sammanställ en lista med de tips du får… så att slarmajorna med slarvmejesyndrom kan få hjälp till själhjälp!
      löööv Jess

   1. haha, många som är likadana. finns kanske ingen som kan hjälpa alla oss som har svårt med det 🙁 😛

  1. jag är ocksa sa ! det enda som hjälper är att
   1. allt allt har en plats, ocksa det mest obetydliga.
   2. sen är det bara att kasta sa mycket som möjligt (eller ge bort)

   lycka till för oss slarvisar! (min kille stryper mig nog snart annars :S )

 1. Jag kan bara säga att jag är likadan. Det är städat, sen blir det stökigare, jag låter saker ligga kvar där de inte ska ligga, glömmer att jag lagt något på fel ställe och så fortsätter det, tills jag får ryck och börjar städa. Så är cykeln igång igen…

   1. Japp, jag med. Har långt kvar men det viktigaste jag lärt mig är att sätta timern på 5-15 min beroende på hur mycket jag tror jag klarar av att fokusera och sen kör järnet i ett område…. plocka undan, rensa, etc…

 2. anbefaler boken Att ge plats för en annan. Norsk undertittel: Om åndelighet, foreldrerollen og hverdagslivet, av Lena Bergström. Hun har et helt kapitel om Ryddingens (städandets?) teologi. Å rydde handler om å skape orden i kaoset, en parallell til da Gud skapte kosmos av kaos. Det gir i alle fall perspektiver til en kjedelig oppgave!

 3. Jag tror det är högst hälsosamt att saker inte ligger där de “ska”. Trots att ordning och reda har en tjusning i sig:) En sekund eller två…

  1. ps jag har just hört i ett för mig mycket viktigt sammanhang att allt behöver inte vara perfekt – det är bra att vara operfekt, ialla fall då annat är viktigare

 4. Se till att strukturera kaoset!
  Ha ett visst hörn du slänger strumporna i så går det snabbt att röja upp sedan, ställ förslagsvis en trådkorg i det hörnet. Ha många hyllor och avstjälpningsytor. Lägg grejer på brickor, då är det lättare att bära bort dem till sin rätta plats (förutsatt att grejerna på brickan ska till samma ställe).

  1. det tyckte jag var ett väldigt dåligt tips. Jag är själv en slavmaja, men har börjat träna på att inte mellanlande med saker. lägg grejjerna direkt där de ska vara. ( går sisådär, men blir bättre). Se till att inte ha ställen dör saker kan hamna typ, små lådor och hyllor. och tänk varje gång du ska släppa en grej… nej visst ja inga mellanställen!

 5. “…sådana där pedanter som städar undan efter sig på en gång. Utan ansträngning och viljekraft – bara på rutin.”
  Ledsen Clara, men så funkar det inte… Det krävs alltid ett visst mått av ansträngning och viljekraft för att hålla ordning, vare sig man har rutin eller inte 🙁
  Men ge inte upp! Ta en bit i taget som du blir bra på att hålla i ordning. Föresätt dig inte att bli “pedantiskt ordningssam” med allt på en gång. Då tappar du snart lusten att försöka mera. Lycka till!

 6. 1. Det går alltid att sätta sig över dig själv och bara göra. Men det tar tid. Om du ska bli en sån som tar bort stök direkt måste du träna. Det kommer vara svintråkigt till en början men så småningom så landar det i systemet.

  2. Bestäm en städdag och fram tills dess får det smulas och stökas och då vet ni att på torsdag städar vi en timme.

  Man ÄR inte en slarvmaja, tidsoptimist eller vad det nu än kan bara. Det är LAGDA beteenden som går att bryta.

  Kram lycks till!

   1. Jag tror att man till viss del är lagd åt ett håll, men det går att ändra sig! Jag har blivit mycket bättre på att plocka undan och har fått det “i ryggraden” till viss del, men visst kan man falla tillbaka i sitt slarvjag då och då.

    Mina tips:
    -Plocka in plocket i ditt flöde. Tänk som om uppgiften är en boll som du studsar, och först när du har studsat klart så får du kasta den i målet. Typ, ta fram ny blöja, en studs. (Du kan säga “ta fram blöja” för dig själv.) Byta blöja, en studs. Kasta blöjan i sopen, mååål! Där är det klart och du får gå vidare till nästa grej. Det gäller att få in i kroppen och skallen att uppgiften inte är klar när det roliga är slut, utan att det finns en eller några “studsar” kvar. Säg högt till dig själv vad du gör, så blir det till en ramsa där nästa steg kommer automatiskt. Bra språkinlärning för lillen också! Tänk flöde, flöde, flöde, plocka undan ska bli en del av flödet, gör det snabbt och lustigt!

    – Pröva att plocka undan efter dig direkt i några dagar. Använd metoden ovan, eller någon annan
    som tipsas om här. Du kommer märka att det inte känns som att du går runt och plockar konstant! Tvärtom så blir man liksom befriad från trycket från allt oundanplockat! För även om du går vidare till en annan rolig uppgift så vet du ju någonstans att du sparar på dig en massa tråkigt, som ska tas “sedan”. Det är egentligen lättare att göra allt på en gång än att leva med ständiga berg av tråkigheter som ska tas itu med.

    -Jag anar ett attitydproblem. Kreativt kaos, präktigt undanplockat. Tänk efter om du vill bli en person som plockar undan direkt eller om du innerst inne tycker att stöket hör till en skön fri livsstil. Att alltid ha städat hemma kanske är spiken i kistan som gör att du blir för perfekt? Tänk, som sagt. Vad vill du egentligen? Ni kanske kan prata ihop er om några uppgifter som du SKA avsluta bättre innan du drar igång med något nytt, och sedan får resten vara? Man kan inte gå hur mycket emot sin egen natur som helst för att vara någon annan till lags, och att känna att man “verkligen borde” är inte samma sak som att själv vilja innerst inne.

    1. Ett tillägg, det tar minst tre veckor att lägga om en vana! Tror faktiskt det finns vetenskapliga belägg för detta t o m.

     1. Jättebra tips! Jagska genast börja tänka så. Men vill bara tillägga att det tar närmare 6 veckor att bryta en vana. Så hållut 🙂

     2. Anna, varför har du ingen blogg?? Jag skulle vara en trogen läsare, jag lovar! Du är väldigt smart!

  1. Att ha en bestämd städdag kan säkert vara bra för vissa, men jag vet att det för mig bara blir värre. Har jag bestämt att på torsdag är det städdag tappar jag plötsligt all motivation att småplocka. För mig funkar det bättre att plocka undan varje kväll innan jag går och lägger mig, då känns det plötsligt mer värt att göra helt klart, annars blir jag ju ändå tvungen att plocka undan bara en timme senare.

   1. Jag kör också ’tillbaka till noll’ varje kväll, så man börjar nästa dag helt nytt och fräscht. Det funkar om man har korgar och lådor där saker hör hemma. Det ska vara lätt att stöka undan!

 7. hahah jag är exakt likadan. Men tillslut får man nog och plockar bort allt. Sen håller de sig några dagar sen är de likadant igen… Men då plockar man undan allt igen ;D

 8. Det är nog bara att börja göra det helt enkelt, plocka undan på direkten. Men jag tror att lagom stök och lite grejer framme ger inspiration och kreativitet! Dock kanske inte kissblöjor… 🙂

  1. Den här boken har jag också köpt! Till mig och min sambo gemensamt, dock inte börjat läsa den ännu 🙂 För mig känns det som att i vissa samanhang är jag en slarvmaja och i andra (mindre) samanhang en pedant, det gäller liksom olika saker 🙂 Därför låter ju boken perfekt “Full koll, konsten att bli mer effektiv och kreativ i vardagen -handbok för slarvmajor och superpedanter” (Se länk i inlägget ovan)
   Lycka till med ordningen i hemmet så att kreativiteten kan få flöda fritt fram istället! 🙂

 9. Det här kommer du kanske låter som en superfånig grej, och jätteöverdrivet och jag vet inte vad.

  http://www.flylady.net

  Men det har gjort SÅN skillnad för mig (och jag är inte direkt målgruppen, 22-årig student vs amerikansk hemmafru) men det har fungerat så bra… Ibland känns det som självklara grejer, men jag lovar, det är sån skillnad på min lägenhet idag och för ett år sen. Och det är faktiskt pga Flylady.

 10. Tror man till viss del föds på ett visst sätt. (Och jag är den andra sorten. Sett gentemot dig). Men visst kan man lära sig. Själv tar jag ett “varv” VARJE dag efter frukost, och någon/några fler gånger per dag. Det innebär alltså att jag kollar av husets alla rum i en viss följd. Röjer, bäddar, tar tvätten till tvättstugan osv. Grundlade den vanan när jag var mammaledig (länge!) och allt bara “flöt” omkring hemma. Om man väljer en bra nivå, och får lite rutin, tar detta bara 5-20 min (stort hus, tre barn, slarvigare än slarvig man). Och det håller röran stången obegripligt effektivt!! Detta ger iaf mig ett lugn, i och med att jag vet att jag ska ta vara på allt som dräller vid ett visst tillfälle, och därför kan det vara till då. (Eftersom jag ju, som sagt, är den överpedanta sorten istället). Men det krävs nog att man gillar “rutiner”, för att detta ska vara en bra metod. Men det är iaf mitt bästa stalltips! 🙂

  1. Att “ta ett varv” någon gång då och då är nog mitt bästa tips också. När jag gick från att vara stökmonster till att få det hemtrevligt städat plockade jag undan allting varje kväll. Hade förvisso bara ett rum på den tiden, men som princip funkar det. Tycker du att det känns för svårt att börja städa “hela tiden” tror jag att det kan bli lättare att bestämma sig för att ta en runda vid en viss tid istället. Och att stökigt skulle vara mer kreativt, som skrivet ovan, kan diskuteras… Det är trots allt mycket lättare att sätta igång med ett projekt när man inte måste röja undan efter det förra först. (Och när man hittar sina saker dessutom…)
   Lycka till oavsett! 😀

   1. Håller med om detta, jag är också ett riktigt stökmonster med bestämde mig för en förändring för 3 veckor sen och det funkar jättebra att ta en runda varje kväll innan jag ska sova och kolla så att allt ligger där det ska 🙂 och jag blir bättre och bättre på att hålla ordning och plocka undan saker direkt efter att jag använt dem.

  2. Ja, precis så gör jag också. Jag tycker det är tråkigt att alltid lägga undan saker direkt, så de blir ofta liggande. Men en gång om dagen tar jag en tur genom hela huset och plockar undan allt som inte ligger där det ska. Det är inte särskilt kul, men det känns bra efteråt. Lycka till Clara!

 11. Jag är tyvärr väldigt dålig på att plocka undan, så jag inväntar andras tips.

  Jag har precis upptäckt ytterligare en sak som är himla bra med din blogg. Min dator är inte mycket att ha och sjunger på sista versen. (Precis som men att komma till skott med städning så tar det tid att välja ut och köpa en ny dator.) Den tar lång tid på sig att göra det mesta och jag hinner blir frustrerad flera gånger om innan den gör det den sak. Men det är så fint med din blogg. För när jag går in här, och datorn bestämmer sig för att ta en liten rast, då får jag se din banner-gif i slow motion. Då gläds jag åt det, istället för bli arg på min gamla skruttdator. Inget ont som inte har något gott med sig.

 12. Från en pedant till en slarvmaja – var glaaaad att du är som du är. Jag får ren och skär PANIK om inte allt är i ordning jämt, om mattan ligger snett, kanske står prydnadssaken för långt åt höger på tv-bänken och detta ser jag givetvis när jag satt mig bekvämt i soffan. Och jag måste upp och rätta till. Eller så kommer jag på att jag glömde stänga garderoben på övervåningen när jag sitter o äter frukost, och måste givetvis upp o stänga. Och sådär håller det på.
  DETTA är JOBBIGT. Jag önskar jag vore en slarvmaja.

  Fast å andra sidan borde det väl finnas ett mellanting…. Kanske kan mötas där? 😉

 13. Jag började med ett rum i taget. Bestämde mig för att i köket skulle det alltid vara ordning. Då blev det så mycket lättare för i resten fick jag ju vara “mig själv”. När köket funkade naturlig la jag till ett rum i taget och nu är det alltid besöksfint i vårt hem. Det enda som är kvar som jag ibland låter vara klädbestrött och med hemska högar med prylar är vår klädkammare 🙂
  Jag förklarar det med att jag aldrig haft en sån förr så att jag måste träna in ordning även där.
  Att ge sig själv bra förutsättningar är ju oxå viktigt. Om det faktiskt inte finns plats för alla saker man har är det ju klart bra idé att rensa bort prylar som inte används.
  Lycka till!

 14. Åh, jag känner igen mig. Verkligen. Jag låter ofta inspiration och kreativitet gå före ordning och reda. Och min omgivning ser ut därefter. Oh well.

 15. Jag är precis likadan. Precisprecisprecis.

  Hela höstterminen blev jag nästan skiiitbra på att plocka undan. Men så kom julen, och det finns inget jag gillar mer än att ge bort presenter. För mig är det taktiskt att köpa dem sent, eftersom om jag köper en present i god tid kommer jag komma på en till innan jul och köpa den också. (det handlar, för er som tycker att jag låter som en galning, inte om att jag köper random pissgrej på hm, utan hjärnan går på högvarv och helt plötsligt har jag stickat en tröja, gjort marmelad och gett bort ett egenihopknåpat kitt med naturlig hudvård. Kände nu att det inte direkt fick mig att verka vettigare kanske.)

  Nackdelen med julen är att jag råkade spendera hela det lilla studiebidraget, vilket nu innebär att januari har varit sjuukt knaper. Och alla rutiner jag hade byggt upp med iordningplockande försvann med den ekonomiska bufferten. Så nu vet jag att jag inte både kan plocka i ordning och sakna ekonomisk buffert (och för er som här tycker att jag är rikemansknösus som gillar ekonomiska buffertar, så vill jag bara påtala att jag menar de 8700 jag får för pluggandet, varav 1000 sparas för sommarhyra).

  Så nu är det påt igen! No more obstinat sexåring!

  Något som fungerade för mig är att tänka:
  “Vem blir glad av att du inte plockar undan? För visst är det så att NÅGON måste få ut något av detta? Nähä? Ingen? Är det till och med så att din sambo kommer bli så glad att han kommer överväga fortsatt sällskap med dig?”

  Det fungerade oftast! Det andra var att passa på att bära med sig något när man ändå gick genom lägenheten. En kopp. En skrott. En trosa.

  Alternativt då… följa min sambos råd: “Gör det bara direkt istället?”

 16. Alltså – jag kan. Men vilken enorm ansträngning det ska till säger jag bara. Fysikt ont ja. Är liksom inte så av naturen. Och kan du fatta hur fysiskt ont det gör med fyra små människors extraröra – typ miljarder legobitar, 30 strumpor och ett hela-havet -stormar-vardagsrum (nuläget) Jätteont 😉

  Det jätteroliga är att en av mina bästa vänner tror att jag är superordningsam. För en dag för jättelänge sedan var hon hemma hos mig när jag hade en sådan där topp-dag i ordningens tecken. Jag strukterade upp en hel garderob med hela vårt liv (vi hade det i en garderob då) med lappar och lådor och sa tydligen (hon hävdar bestämt att det var så) att det kommer med åren, jag är fem år äldre än henne. Kanske fick jag för mig att det var så just den dagen men då har det bara gått utför sen. Fast igen , det är jätteroligt att hon tycker jag är ordningen själv fast hon har sett alla krisstök. Men den gången har etsat sig fast minsan. Så pass att hon till och med tänker på mig när hon gör sin bokföring… typ, hur hade Sofia gjort i det här läget, för att få ordning på det… Huhaha, jag skrattar ihjäl mig när hon säger så.

  Men såklart – tänker jag att jag måste städa eller ordna upp det så gör jag bara det. Hur ont det än må göra 😉 Jag tror det är det enda knepet. Just do it.

 17. Jag brukade lägga alla mina kläder på stolen i sovrummet när jag skulle gå och lägga mig. Jag tröttnade på det, så jag hängde upp galgar redo för att hänga upp klänningarna, så att de inte blir skrynkliga. Det tycker jag funkar bra! Sedan tror jag som någon skrev, att man får ta det i små steg, och hitta på lösningar som passar ens eget beteende.

 18. Alltså. Det är inte så svårt.

  Ta en runda varje kväll innan du lägger dig, plocka undan och lägg på sin plats. Efter ett tag blir det en naturlig del av att gå och lägga sig, som att borsta tänderna. När du har fått rutin på “det dagliga plocket” kommer du att börja städa undan efter dig direkt, utan att tänka.

 19. Jag kan säga att den gyllene slarvmajan är alldeles lagom. Själv var jag också som du medan min kille en pedantisk man. När vi flyttade ihop var jag så rädd för att vi skulle bråka om mitt slarvande så jag började TÄNKA på att ställa undan saker efter mig,, vilket jag sedan också fann väldigt bra då allt var i sin ordning jämt. Jag kan väl vara en slarvmaja fortfarande och det när drt kommer till mina kläder men min man är inte på mig och jag märker att jag vill ha det fint och städat. Man får inte låta det styra en utan du får styra slarvet själv!

 20. Jag är pedanten som hatar att diska… Men jag har helt enkelt tränat på att få in rutinen att diska efter maten eller under tiden maten tillagas. Det funkar rätt bra nu, men har jag stressiga perioder slarvar jag med disken och kanske även med att få kläderna till tvättkorgen.

  Den pedantiska sidan är ett arv och beteende från min far, som på precis samma sätt ärvt det av sin mor. Och det är verkligen inte bara till fördel. Det finns alltid något att störa sig på: en tavla som hänger snett, skorna i skohyllan som inte står i bra ordning eller någon pryl på fel ställe.

  Men träna är nog enda sättet att bryta invanda mönster!

 21. Åh, jag är precis likadan! Och jag har också tänkt på vilken enorm tid det tar! Jag tycker verkligen att jag städar JÄMT!! Men ändå är det som ett bombnedslag här jämt. Jag hoppas också på att du får bra tips som jag kan stjäla! 🙂

 22. Hej!
  Känner igen mig i det du skriver. Har genom åren ofta varit känd bland vänner för förlägga saker, lämna tydliga spår efter mig där jag dragit fram i lägenheter osv. Det jag tycker har hjälpt mig att bli lite lugnare. Inte göra 10 saker på samma gång, utan snarare en i taget. Och göra klart den saken innan jag börjar med nåt annat. Har förbättrat situationen för mig…O ha inte för mycket prylar, men det tror jag iofs inte att du har.

 23. Jag tror bestämt att den här problematiken hänger ihop med personligheten. Kreativa, begåvade människor verkar ha det här karaktärsdraget. Jag vet inte om det finns något att göra mer än att försöka leva med det. 😉
  Det är baksidan av den här enorma gåvan du besitter. Och om man tänker så tror jag blir det lättare att leva med det.
  Jag själv är jag född som en ordningens kvinna men fick en dotter i samma kaliber som du. Det gör mig galen men ödmjuk samtidigt och med åren fick jag inse och förstå att de här sakerna hänger ihop.
  Skönt för mig, jag kan sluta tjata. Det hjälper ändå inte… =D
  Om jag vill vara banal så skulle jag säga: Två sida av samma mynt

 24. Jag som trodde jag var ensam om detta kroniska tillstånd. Känns lite bättre nu när jag vet att vi är minst två eller tre 🙂

 25. Jag är precis lika dan. Log väldigt igenkännande åt din “ebb-och-flod-liknelse”. Och jag håller med om att det är konstigt att man kan tycka så mycket om att ha ordning och reda, fast man är rent ut sagt skitdålig på att behålla det så.
  Ett mycket enkelt tips som faktiskt fungerar riktigt riktigt bra har jag fått av den gudomliga – och pedantiska – Ingrid Bergman (inte personligen, men från en intervju med hennes dotter, Isabella Rosselini). Ingrid Bergman hade som vana att “aldrig lämna ett rum tomhänt”. Är man i vardagsrummet och ska gå till köket, ta med en tom kaffekopp, är du i köket och skall gå på toaletten så tag med byxorna på köksbordet. Det är förvånandsvärt lätt att vänja sig vid, och eftersom man inte går några “omvägar” eller samlar famnen full (en sak räcker) känns det inte som man plockar eller städar. Jag bara “råkar” plocka upp en strumpa när jag ändå ska gå till tvättstugan för att hämta mina jeans.
  Lämna aldrig ett rum tomhänt.

  1. Japp, den här gillar jag… jag har börjat få in detta på jobbet i allafall… svårare hemma

 26. Du är, precis som jag, en kreativ människa. Det är omöjligt att vara kreativ utan att stöka till. Själv blir jag förvirrad när mitt hem är för välstädat, jag hittar ingenting, vill inte stöka ner, och blir blockerad i kreativiteten.

  Men, det här med strumpor och skräp…
  Vad är det som säger att man bara kan ha EN tvättkorg t ex? Och ha skräpkorgar på strategiska ställen.

  Jag har nu börjat införa en plockrunda som jag gör när jag borstar tänderna, går runt och flyttar en kaffekopp till köket, hittar strumpor på golvet som flyttas till tvättkorg, osv… tänderna blir dessutom ordentligt borstade under tiden! Ingen 30-sekunders fuskborstning då inte!

  Kanske kan avhjälpa några stökerier åtminstone 🙂

  1. Det där med förvirrad stämmer på mig oxå. Och jag har börjat fundera på varför det är så??? För jag gillar ju ordning! Har kommit fram till att mycket av mitt stök beror på otillgänglighet. Kläderna hamnar i en hög vid sängens fotända för att garderoben är på sambons sida av sängen med trångt om utrymme emellan t ex. För mig handlar det oxå om viktigheten i ordningen. Jag har järnkoll på ekonomi och viktiga papper, jag blir galen när sambon slarvhänger tvätt så den torkar skrynklig och korvig (han som är så pedantisk annars). Med det sistnämnda tror jag oxå man kan konstatera viktighetsaspekten. Han har inte lika mycket “känsliga” kläder, alltså prioriterar han inte, eller ser inte poängen i, att släta ut innan han hänger.

   Jag är precis som du och lägger saker överallt, och det konstiga är att ofta har jag faktiskt bättre koll på var de är när jag bara lagt av dem nånstans än om jag plockat undan dem “på rätt ställe”. Därav min tanke om att se över hur och var man förvarar för att kunna bättra sig…

 27. Jag bestämde mig för att allt som tar 30 sekunder eller mindre att göra, det gör jag direkt. Typ som att lägga tvätten i tvättkorgen, skölja av tallriken efter maten och sådana småsaker. Efter en dag eller två då man går runt och funderar på hur länge allt tar så går det på ren rutin. Det gör att man sparar mycket av plocket i alla fall (men inte allt tyvärr). Lycka till!

  1. Det där tycker jag är smart! sä gör jag med… plockar lite varje dag, det som går fort att bara ta med när man går mellan olika rum hemma.

 28. Förstår problemet. Förstår att det är jobbigt. Som människor kan man ju vara så olika som i det här fallet visar sig i “städningen”. Tror att det går att träna sig i det här även om det till en början kan bli tufft. Sedan så är det också kanske så att din man ska träna sig på sitt håll om det nu är så att han är “för mycket” åt det andra hållet. Men nu var det ju du som ville ha råd och hjälp. Mitt råd är att börja i små steg. Välj ut något av allt det som du “slänger runt” där du måste/vill förändras. Bestäm dig bara för att sluta med just det. Vad är svårast/lättast? Vad är mest irriterande? 🙂 Börja med det kanske! Kläderna på bordet eller tandborsten i fönstret? För det kan ju vara verkligen irriterande sådant här. Både för en själv och andra. Våra så unika personlighetstyper är intressant att se närmare på och där hittar vi många svar på varför vi gör som vi gör. Sedan får vi väl skratta åt allt sådant här oftare än vad vi gör och be en bön om att kunna se på det med mer kärlek än vad vi gör. Ha en underbar vecka! Själv så måste jag ta tag i att städa här hemma nu i veckan. Ser för hemskt ut.. Hi..

 29. Jag har varit lika dan och är väl, får erkännas, fortfarande inte jordens pedant. Men en vän till mig som är kundaliniyogalärare och praktiserar och läser mycket av de indiska och österländska lärorna delade en gång med sig vad hon läst. Det var många år sedan, men jag delar till dig det jag minns och som i alla fall jag lever efter idag:

  Det handlar någonstans om att få energierna att räcka till. Jag blir ofta irriterad på allt skräp som dräller omkring här hemma, men förmår mig liksom inte ta tag i det – det är ju så oöverstigligt. Men vad hjälper det? Det hon lärde mig var att allt, och då menar hon verkligen allt, som tar mindre än två minuter att åtgärda ska man göra på studs. Det kostar dig nämligen mer energi att gå och irritera dig på kissblöjor, strumpor och en borttappad tandborste än vad det tar att slänga blöjan och strumporna på rätt plats och lotsa in tandborsten i badrumsskåpet. Det allra mesta som stör mig här hemma är sådant som, var och en för sig, lätt skulle ta mindre än två minuter att åtgärda. Men så snart jag ignorerar dem har jag ett berg av tvåminutersgrejer framme, och då pallar jag ingenting alls.

  Jag ger mig själv med jämna mellanrum nolltolerans för skräp som tar mindre än de här två minuterna. Allt sånt måste undan, på momangen. Och jädrar i havet vilken skillnad det blir! Jag blir gladare, för att inte tala om på hur mycket bättre humör min älskade make blir, som annars är den som får städa upp efter mig 😉

  (P.S. Inser att det kan låta banalt, men pröva! Jag lovar att det gör skillnad!)

 30. När det gäller smutstvätt så funkade det för mig att ha en mindre tvättkorg i vardagsrummet. Då slängde jag iallafall inte strumpor och andra småsaker på golvet.

 31. Jag var en slarvmaja förr men har förändrat det ganska mycket. Jag har märkt att jag bättre får ro med min kreativitet och inspiration när lägenheten är städad och harmonisk och eftersom jag trivs bättre och funkar bättre i en städad miljö måste jag helt enkelt vara mamma åt mig själv: när jag vill släppa det jag har för handen för att göra annat säger jag till mig själv att först lägga undan, varpå jag ibland säger emot mig själv. Och då säger mitt mer ansvarsfulla jag att du vet att du får bättre ro att göra det där andra om du lägger undan detta genast! Ibland velar jag lite men har börjat lyda den stränga Sandran allt mer. Kreativiteten försvinner ju faktiskt inte om man lägger in tandborsten på sin rätta plats först 😉 En annan sak som skärpte mig var mitt ex som drog fram som en ångvält överallt. Hans lägenhet var så äcklig pga allt han drog fram och nu tänker jag att aldrig att jag vill vara en sådan slarver! Det ger mig ännu mer viljestyrka att hålla ordning efter mig 😉

 32. Du är inte ensam! Jag är exakt sån!! Älskar att ha ordning och reda omkring mig, men ändå är jag sjukt slarvig av mig. En slarvig pedant. Hemskt dålig kombination.

 33. jag är också slarvmaja samt gift med en pedant. jag tror stenhårt på att embrejsa, och göra det bästa av det. till exempel är jag beroende av att ha en stor hög med kläder som jag plockar från, ofta bär jag en grej bara en gång och då vill jag varken tvätta direkt eller lägga tillbaka i garderoben… det måste ligga i en hög tills nästa gång det används! enter JÄTTESTOLEN vid sängen där jag kan ha min hög bäst jag vill. och så viker han noggrant och lägger ner i sin byrå vid sin sida sängen. jag tyckte det var väldigt inspirerande någons kommentar längre upp, att ha sakerna på brickor! för man påbörjar ju livsviktiga projekt som sedan bara står och dräller… tills de plockas upp igen. till stickningar har jag en korg, alla magasin lägger jag i röriga högar på hyllor under soffbordet. en kompromiss, min man behöver ju inte glo under bordet så slipper han bli upprörd 🙂 jamen såna lösningar tror jag på. kompromisslösningar, så man visar respekt för den ordning ens man står för, som man ju också uppskattar. hade jag bott själv hade jag inte den där andra hälften som vill ha ornding, jag hade ju aldrig kunnat hålla sån här ordning bara för mig. men jag mår bättre med den ornding vi har nu.

 34. Mitt tips är att ändra på en (o)vana i taget och alltså inte försöka ändra på allt samtidigt. Välj det du retar dig på mest (för min del har det t.ex. handlat om att jag byggde diskberg) och satsa några veckor på att ändra just det beteendet. När du väl kommit in i den nya rutinen, tar du tag i nästa grej.

  Tack för en underbar blogg!

 35. Jag är precis likadan och det enda som fungerar för mig är 5S-metoden. Och att se över sina deponier. Alltså att strategiskt undanröja alla avstjälpningsplatser som kan uppstå i samband med exempelvis en byrå på ett visst ställe, och på så vis omöjliggöra för sig själv att dumpa tidningar och skiftnycklar och öronproppar och allt möjligt.

   1. Ja käre värld, 5S. Vi började med det på jobbet och nu har jag 5S-at hela hemmet nästan. Det är suveränt! Ska tilläggas att jag alltid trott att jag var pedantisk tills jag träffade min man som är SUPERpedant….. Men det är bra att köra 5S såtillvida att man slänger det som inte ska vara kvar, sorterar det som ska vara det och ser till att var sak har sin smarta plats. Sedan kanske man inte behöver köra det på skruvarna i snickarboden (där tyckte maken att jag gick för långt 😉 )

 36. Hej! Jag använder också tipset om att aldrig lämna rummet tomhänt – det funkar bra för att ta bort toppen av stökberget! Jag och min sambo har dessutom en bra grej vi brukar göra om det blir för stökigt mellan städdagarna: Vi ställer helt enkelt äggklockan på fem minuter och tokstädar tills det ringer. Då har man inte ursäkten att det tar för mycket tid – fem minuter har man alltid tid med! Och när två personer städar med max effektivitet gör det påtaglig skillnad i stöket! Det är dessutom ofta ganska roligt, det blir nästan som en tävling om vem som hinner mest. Lite peppande musik på det, så flöder båda stödlust och kärlek! 🙂

   1. Gillar det oxå – ställ klockan. Ett tag försökte jag att ställa klockan varje dag på tex 15 minuter och tokstäda det rummet. Och jag tror nog att gör man det varje dag, så kan man ganska snabbt minska det till tio minuter.

    Försöker oxå att aldrig gå tomhämt, men det kan oxå resultera i ett det ligger högar som ska flyttas till en annan del av huset…

 37. Tack vare dig går jag efter måttot “Plocka fram, plocka bort”. Tror du nämnde det i något inlägg för något år sedan, det har hjälpt mig. Diska precis efter att jag ätit osv. Allt har ju sin plats i hemmet och jag gör mitt allra bästa för att leva efter det!

 38. Känns ju nästan hopplöst att råda bot på detta beteende när det visar sig att ungefär 9/10 i kommentarsfältet, inklusive mig själv, lider av det här slarvbeteendet…

 39. Jag är likadan och brukar tänka att ett rörigt yttre är ett städat inre (inte för att det stämmer på mig heller).

  Däremot har jag en liten minnes regel som jag använder mig av när “lusten” att bara slänga strumporna i ett hörn faller på: tar det mindre än 60 sek gör jag det på en gång.

  Det har hjälpt även om det kommer behövas mer för att få ordning på den här slarvern. Men det kallas väl att ta ett steg i taget? Eller strumpa kanske?

 40. Ett bra tips som faktiskt funkar för en slarver som mig är att aldrig lämna ett rum tomhänt. Ska du ändå till köket och dricka ett glas vatten, ta med dig tekoppen från soffbordet, plocka upp sockan när du ändå ska till badrummet, osv.

 41. Jag har olika dagar för olika saker, för att försöka förhindra att stöket blir alltför övermäktigt.

  Alltså, en dag då jag plockar upp på golvet i en del av lägenheten, en dag då jag diskar all disk, en dag då jag städar i ordning i bokhyllan. Och så vidare.

  Jag har det uppskrivet i min kalender också, så jag inte ska glömma.

 42. Jag tänker mest att om jag inte gör det direkt så kommer det ett tillfälle när jag måste fixa det ändå och då kan jag lika gärna göra det direkt så slipper jag det sen.

 43. Behåll du ditt flow och ha lite stökigt. Jag hade det där flowet och stöket innan lillen min kom. Nu är det perfekt städat här. Men vart tog flowet vägen? Lägg energin på det viktiga – flowet och kreativiteten. Låt det vara ebb och flod. Det är mycket roligare än stiltje. Tro mig!
  Och det blir inte mer kärlek hemma för att man städar istället för att skapa.
  Men ett tips. Man kan ju alltid slänga allt i ETT hörn. Så behöver man inte springa runt överallt och plocka upp saker när man väl får för sig att städa.

  1. håller med anna! har under årens lopp gått från slarvmaja på 20nånting bast till någorlunda ordningssam 30plussare. varför? ingen aning, kanske bara blivit lite avtrubbad, mindre impulsiv och allmänt tråkig? 😉 finns fortfarande ett stökigt hörn i min lägenhet – i sovrummet, där man bara kan stänga dörren och slippa se kaoset. enjoy the flow and keep it, clara!

 44. Är precis lika. Speciellt med kläder av någon anledning. Det är äckligt och eländigt och JAG VET DET, men det är så förbaskat svårt att vika, hänga och greja istället för att krypa ur dem och lämna dem där jag står. Jag har alltid varit den slabbigaste i kompisgänget och min slarvig/stökighet har varit ett stående skämt.

  För ett år sedan flyttade jag dock ihop med en kompis i en lägenhet med lite mer yta än jag har haft tidigare och dessutom är han MYCKET slabbigare än jag är. När jag flyttade in behövde jag städa hallen för att över huvudtaget komma innanför dörren. Det är mycket mer ok att slafsa runt i sin egen skit än någon annans och efter att jag plöjt igenom lägenheten (och kylskåpet) med skyffel och dammsugare fick polaren lite dåligt samvete och har hållit en betydligt högre renlighetsstandard sedan dess. Vad som får mig att fortsätta hålla en hyfsad standard vad gäller städningen här hemma är att jag märker att så fort jag börjar återgå till gamla vanemönster så gör även rumskompisen det. Och eftersom jag inte vill vada i hans skit städar jag mitt.

  Nu verkar ju du bo med en karl som städar, så du kanske till och med kommer undan för att han städar lite åt dig? Jag föreslår att du koncentrerar dig på en sak i taget och gör det ENKELT – t.ex. inga kläder på golvet, ingen disk i hon, alla blöjor i papperskorgen, EN sak i taget att lära om och rätt med. Dessutom måste det vara ENKLA LÖSNINGAR. Ha en stor (snygg) korg för använda kläder som du bara kan droppa dem i, att behöva vika och lägga i rätt låda i rätt hög är för jobbigt för oss slarvmajor. Det finns viktigare saker att lägga energi på.

 45. Alltså, jag är lika dan. Tar fram, påbörjar projekt men städar sällan undan. Tills för nåra månader sen. Jag bor på 26kvm, det GÅR INTE att hålla på så. Jag har ett enda bord att utnyttja och det går inte att leva om det är överfullt med saker. Så en dag slog det mig att jag måste lära mig att göra färdigt. Tar jag fram nåt så måste jag genomföra det helt, det innebär att städa ovå, inte bara det roliga som att äta maten, sy med symaskinen, klippa i papper. Skiten måste bort sen också. Som hjälp brukar jag tänka ungefär som Hugh Grant i Om en pojke. Han delar in sitt liv i units, som är typ 15 eller 30 minuter. Jag räknar i 5 minutersperioder. Ta upp extrasängen till vinden=5 minuter. Diska disken som fyller den lilla diskbänken = 10 minuter. Dammsuga lägenheten lite snabbt = 5 minuter. Dammsuga lägenheten noggrant = max 15 minuter. Slänga soporna = 2 minuter. Surfa på bloggar och Facebook på en dag =4-5 timmar, minst. Hallå perspektiv! Haha.. Jag hinner surfa och ha kul även om jag gör tråkgrejer oxå, för tråkgrejerna går ju skitsnabbt när man tänker på hur många 5 minutersperioder en dag innehåller. Jag stödjer dig fullt ut. Ge inte upp (jag har lärt mig att man inte ska säga lycka till.. http://lindabride.blogspot.com/2011/10/nar-varlden-sager-ge-upp-viskar-hoppet.html) och kör så det ryker!

 46. Hej!
  Kan inte ge det bästa rådet bara berätta hur jag själv gör.
  Jag har köpt fler sopkorgar, spritt ut dem och sen en vacker
  tvättpåse i varje rum så blir det lite ordning.

  Vänliga hälsningar
  Lilla tant Evi

 47. Oj vad jag känner igen mig i det du skriver. Jag har alltid varit världens slarver och det krockar med mitt intresse av att ha det fint runt omkring mig. Att ta sig i kragen är ju lättare sagt än gjort. Att städa tycker jag är rätt kul, det blir liksom ett projekt. Men plocket är det värsta, det liksom stör lite som det vill. För det har jag några knep:

  ♥ Jag har en “plock-korg” (en uppe/en nere) där jag lägger allt som jag inte orkar lägga på rätt plats, just då.
  ♥ När jag “drar-fram” (allt från barnens pyssel till frukosten) har jag stora brickor att samla upp allt på. (lätt att ta fram, lätt att ta bort!). En frukostbricka i kylen är till exempel riktigt smart, men allt som hör frukosten till.
  ♥ Förvarar allt i korgar/lådor. T.ex en låda för allt som har med presentinslagning att göra. Bara fram med allt och vara kreativ och sedan ner med allt i lådan och ta-da, inget stök!
  ♥ Var sak på sin plats direkt är ju ett toppensätt att ha städat men då gäller det att det är tydligt var den platsen är. Den perfekta platsen är:
  a) smart strategiskt placerad utifrån sakens användningsområde, t.ex. en blöjhink precis där man byter blöja så att den nästan faller ner i hinken av sig själv.
  b) lättåtkomlig, låda eller korg utan lock är bra
  c) uppmärkt med fin etikett eller text. Fint och lättsamt. När man vet att det finns en ursöt korg som det står “strumpor” på så är det lite lättare att lägga dem där. 🙂
  ♥ Jag försöker alltid städa på kvällen i ca 10 min innan jag går och lägger mig. Typ plocka ur disken, torka av bänken, plocka undan, tömma plock-korgen.
  ♥ Jobbar på att barnen ska hjälpa till att plocka undan innan de går och lägger sig på kvällen, det går toppen just nu. Då vill jag samtidigt föregå med gott exempel. Pepp!
  ♥ Lägga städandet på en rimlig nivå. Det får inte bli begränsande. Jag är ju smått manisk med allt jag tar mig för och jag fick till slut sätta ett plock-stopp här hemma. Gubben fick ju knappt bre mackan klart innan jag tog smörkniven och la i disken. Ha ha…så var det faktiskt nästan ett tag. Typiskt mig, allt eller inget! Nu hoppas jag att jag hittat en rätt okej nivå.

  Jag sparar verkligen tid och dessutom skapar jag mer plats för kreativitet och annat positivt i mitt liv genom att rätt så ofta ha lite lagom ordning och reda i huset. Det ger snabb effekt!

  Katarina på inspirationsbloggen.se

  1. Riktigt smart med en bricka i kylskåpet! Lätt och smidigt och enkelt när man är mätt och inte vill göra ett skit!

 48. Något som jag tror kan hjälpa är att aktivt motarbeta inställningen att kreativitet och ordningssamhet är två motsatta krafter som inte kan kombineras (kommentarsfältet är fullt av såna uttalanden).

  Jag känner ungefär lika många som är slarviga och kreativa som ordningssamma och kreativa. Självklart tar det tid här och där att hålla ordning men det tar mig veterligen inte midre tid att springa runt och leta efter saxen/limmet/tröjan eller vad det nu råkar vara man behöver för tillfället och inte har lagt tillbaka på rätt ställe.

  Istället för att avbryta sitt arbete självmant vid lämpliga tillfällen för att städa upp så blir man istället tvingad att avbryta när man inte hittar det man behöver för att jobba vidare. För min del så är det senare mycket mer frustrerande eftersom det då hamnar utanför min kontroll när jag måste avbryta.

  Att göra små städinsatser är dessutom inget som måste stoppa det kreativa; jag använder den tiden till att fundera på det jag håller på med. Klura på idéer och planera hur jag ska gå vidare. Om man har bestämda platser för saker så kräver det ingen aktiv tankekraft att lägga tillbaka saker på sin plats.

 49. Jag är likadan men det har blivit mycket MYCKET bättre o trevligare härhemma sedan jag införde följande rutin: Allt som pysslas med ska plockas bort när pysslandet tillfälligt upphör. Förut drog jag fram symaskinen o alla tremiljarders tillbehör o så fick det stå där o skrota tills jag nån dag 3veckor senare fick ett ryck och sydde klart de där gardinerna. Men nu plockar jag bort alla jävla pysselhögar direkt. Alltså om jag måste göra avbrott för att laga middag eller liknande. Jag TROR ju alltid att jag e lika sugen o fortsätta pyssla EFTER middagen… Och om jag är det tar det ca 1minut o plocka fram igen, om jag hellre vill lägga mig i badet så gör det inget för pysselhörnan e redan undanstökad. Hänger du med? Det går snabbt och är SÅ HIMLA VÄRT.

 50. Det finns hopp. Läs handboken för slarvmajor och superpedanter. Den heter Full koll, är skriven av Lotta Abrahamsson. Utgiven på Forumförlag. Lycka till.

 51. Börja med att ändra på en sak, tex att alltid lägga smutstvätten i tvättkorgen.
  När det går per automatik bestämmer du dig för nästa sak att ändra och gör det. Osv
  Lycka till från en fd slarvmaja nu mera en lagom pedant 😉

 52. Jag var sån, och jag blev bättre när jag bestämde mig för det – för det tar mer energi att liksom störa sig på allt stök. Det handlar om att vara sig vara i nuet. Boken ‘Rensa upp i röran med Feng Shui’ var ett otippat hjälpmedel.

  Lycka till!

 53. Ha ett litet anteckningsblock med dig där du skriver upp vad du ska göra och när du gjort en sak så gör du ett kryss bredvid så ser du vad du ska göra:)

 54. Börja med att fundera på hur du vill att ditt hus, ditt kök och förvaring ska se ut. Praktiskt så klart men hur ska det VERKLIGEN se ut. Viss vill ha lite rörigt och plockigt runt omkring sig, men vill du inte det så får du sätta dig ner och titta dig omkring och tänka HUR det ska se ut. Sen skrida till verket och ha kvar målbilden tills den sitter praktiskt sett!
  kram
  Fia

 55. Nu har jag inte läst alla svaren men min metod är att minska antal steg som krävs för att göra en sak. Jag försöker göra det så lätt som möjligt att vara ordningssam. T ex tvättkorgen där jag faktiskt klär av mig och kan slänga i kläderna direkt och inte undangömd dit jag måste gå med allt. Välj en riktigt snygg tvättkorg bara.
  Många papperskorgar är en annan, och själv är jag värdelös på att sätta in papper i pärmar så jag har köpt en dragspelsmapp som jag snabbt och lätt kan skicka in papperen i.

  Ännu en grej är alla dessa vackra lådor med lock staplade på varann och som folk förvarar saker i. Snyggt, men det funkar inte riktigt för mig, iallafall inte på allt sånt som används ofta. Istället blir det öppna korgar som går mycket snabbare att lägga ned tillbaks i, och så ska de stå där de behövs såklart.
  Och favoriten är prylskålen i hallen som jag direkt stoppar ned allt möjligt pyssel i från lösa kort, glasögon och pennor till nycklar och mynt istället för att sprida det överallt. Vill man kan man ju ha en prylskål i fler rum än hallen.

 56. Jag är likadan och min partner tvärtemot. Precis som du säger, det får väl inte kärleken att flöda just när strumporna ligger i ett hörn, igen..

  Jag gör vissa saker. Inte allt. Har insett att det nog aldrig kommer att bli så, men jag väljer mina områden. T.e.x ser till att det inte ligger framme saker på köksbordet och fixar i ordning i vardagsrummet när jag går därifrån. Dessutom har jag blivit bättre på att hjälpa barnen att städa/tjata på att de ska städa sina rum när de har lekt. Har förresten skaffat en tandborste i varje badrum (till mig och barnen), för då är chansen att tandborstarna hamnar på rätt plats lite större. Då är de ju i alla fall på rätt våningsplan på en gång;)

 57. Tror det handlar om att det ska vara lätt, inte ta tid. Jag är mästare på att stöka ner men har ett knep. Jag har några ställe där alla osorterade saker får ligga men i prydliga högar. När jag städar tar jag bara högarna och lägger var sak på sin plats. Tänker att så kan man göra med tvätt och annat också. Det blir ju inte att man springer ner i källaren och lägger tvätten i tvättkorgen om man är på övervåningen. Men har man en lite korg för tvätt i t.ex. bad och sovrum är det lika lätt att kasta tvätten där som på golvet i ett hörn. För mig fungerar det bra att tänka att man inte är klar innan var sak är tillbaka på sin plats. Ibland tänker man ju att det tar så mycket mer tid att vara ordningsam men tänk så mycket fortare det går att städa när man slipper allt undanplock och direkt ta fram dammvippan och dammsugaren.

 58. Jag tror att vi alla är lite slarvmajor egentligen, förutom de som är ultrapedanter. Och diabetes och slarvmajafasoner är ingen bra kombo 🙁

 59. Har lärt mig med åren att bli bättre på att hålla efter mig själv. Lyckas inte varje gång ska gudarna veta. Konstaterat att tonårsbarnen ärvt beteendet vilket gör att det är värre kaos än någonsin när fler lägger saker överallt. Tycker att jag plockar rätt på saker i en evighet innan jag kan börja själva städningen.

 60. Åh, jag är precis likadan. I mitt fall är det träningskläder som hamnar precis överallt och hela tiden. Och alla jobbprylar. Var är datorn, pennan till wacomplattan, var är kalendern, var är cykelskorna, var är allting? Är duktig och plockar undan när det är alldeles nystädat och fint men så fort det blir lite stökigt släpper jag saker där jag står och gnäller onödigt mycket på min man om stök trots att han knappt är skyldig till hälften av det. Smart och genomtänkt förvaring anpassad till mitt sätt att vara har hjälpt lite. Stora lådor till saker, så kan man bara slänga ned grejer/kläder/saker, men det måste vara lätt och få plats utan att vikas!

 61. Jag var också lite så förr, men nu älskar jag att städa och lägga tillbaka allt där det ska vara. Jag lyssnar alltid på musik när jag städer, och jag ser det inte som ett krav utan som något jag verkligen vill göra, för tänk hur FINT det blir när man är klar! Och hur nöjd man är med sig själv. man trivs liksom lite bättre hemma, och det blir som ett nytt hem varje gång!

 62. Tyvärr är enda sättet att alltid lägga tillbaka saker på sin plats direkt. När jag har nånting som tar under 1 minut att göra, måste jag göra det direkt. Om jag väntar blir det stökigt direkt. Inte för att jag är perfekt på nåt sätt, men det här systemet fungerar rätt bra för mig. Lycka till!

 63. Så som jag fick lära mig när jag var liten, plocka undan det jag lekt med innan jag leker med något nytt. Det fungerar fortfarande på mig 😉

  Om jag har mycket att fixa gör jag en lista,
  det är roligt att pricka av 🙂

 64. Clara
  Jag är en slarvmaja själv på samma vis som du, och min man är pedant och han vill ha det fint. Jag har kommit på att dagliga rutiner som att gå upp lite tidigare och börja med att diska, bädda, fixa sopor, lägga tvätt i maskin, hänga och tummla tvätt. Sen förbereda lunch…det låter urtråkigt men funkar för mej. Givetvis så hjälps vi åt med saker hemma här men jag brukar ha mest energi på morgonen och jag är oftast uppe först. Lite skönt greja själv innan de andra vaknar. På kvällarna orkar jag inte fixa så mycket. Mannen strök en jättehög med tvätt och det var skönt för mej som har mycket värk i kroppen. Nu ska jag ta mej frukost och ta det ganska lungt idag. Har lite dragkedjor som ska sys i jeans till sonen. Kram.

 65. ha ha, så många tips, alltså är detta ett vanligt fenomen. Men i grunden är nog frågan om det finns tillräckligt med förvaringsmöjligheter. När jag ser på inredningsprogram före och efter inredarnas jobb så funderar jag alltid – var ska de ha alla sina saker nu då? Men visst, det tar tid att styra upp sig själv så man blir som man vill. När du blir pensionär, som jag, kommer du att ha tiden till ditt förfogande i alla fall, thi hi. På dina bilder ser det ju ganska avskalat ut, stilrent i dina rum, men jag förmodar att utanför bild finns dina förvaringsmöjligheter. Så jobba du på dina beteendemönster, där ligger nog också en del lösningar. Men framförallt så gör du nog de roliga sakerna i livet först och de tråkigare sen. Men vad är det för fel med det. Livet går ju i så olika faser, vad gäller tid och lust, så njut i kaoset och så får väl gubben din ändra sin del lite också. Må gott, njut och ta en gemensam röjarkväll i veckan kanske, det har min dotter och hennes man gjort. Detta var en rolig förfrågan från dig och ganska allmängiltig. Kan ju bli en bok kanske, och då må du ju leva i kaoset ett tag till, thi hi. Du reder dig nog, du duktiga och klartänkta människa. Älskar din rättframhet, som du bjuder på i din blogg. Tack för det.

 66. Hej Clara! Jag var likadan som du tills jag fick mig ett ryck och organiserade. Nu vet inte jag hur du har det hemma men jag gjorde så att jag rensade ut allt som inte används. Sedan fixade jag så att allt HAR SIN PLATS. Om allt har sin plats så upplever jag att det blir mer ordning. 🙂

  Ett annat tips är: när lillen blir såpass stor att han klär på sig själv kan det vara bra att skaffa en byrå med fyra lådor. I den översta lådan lägger du underkläder och strumpor. I nästa låda lägger du t-shirts. Nästa byxor och i den sista en tjockare tröja. Så gjorde vi och då var det bara att ta en sak ur varje låda så var man påklädd 🙂

  Mvh M

 67. Jag har inte läst alla kommentarerna så mitt tips kanske redan finns med men det tål att upprepas isf:

  Lämna aldrig ett rum tomhänt! Du har två händer, använd dem när ändå är uppe och går och lägg någonting på sin rätta plats. Det har gjort stor skillnad i vår lägenhet, det ligger inte längre ett par träningsbyxor i soffan flera dagar utan de hamnar på sin plats inom någon timme, när man ändå reser sig ur soffan för att se vad kylskåpet har att erbjuda till exempel.

 68. Jag tror att det är så här (för jag är ganska lika dig i det du beskriver och jag har kämpat med detta en livstid):

  Det hör ihop med din person, att ha ett högt driv och många idéer och projekt som liksom kliar i kroppen och inte lugnar ner sig förrän man får börja skapa dem. Det jag gör är för det första, älska och acceptera mig själv för att jag är sådan här trots den mer eller mindre kaotiska sida som jag aldrig blir av. Antagligen är du bra på att hålla övergripande strukturer, att skapa system osv. men mindre bra på att hålla efter dem. Hitta stragtegier som du känner att du fixar. Att tänka att man ska ha ett pedantiskt städat hem där en pinal andrig är på fel plats kommer aldrig att gå ihop med din personlighet. Hitta istället strategier som stämmer med dig. Mina är: innan jag somnar, kolla att det är alltid diskat och städat på diskbänken, inga kläder på golvet på toan. Planera in en tid (tankemässigt) då jag sorterar och stuvar in tvätten i garderoben (annars blir den stående alldeles förlänge när den tyvärr inte viker sig av sig själv). Alltid bädda sängen på morgonen än hur bråttom jag än har. Små saker som gör att man nöter in ordning gör att man känner sig lite bättre. Lever man ihop med någon måste man ju även visa hänsyn men straffa inte dig själv utan försök att förstå hur du själv funkar. Den som har en hög förmåga att hålla ordning är oftast dålig på att hålla många saker i luften, vara kreativ och hitta övergripande strukturer. Man får tyvärr inte både och så älska de gåvor du fått och hitta strategier för dem du inte fick 😀

 69. Hej Clara!

  Känner precis igen mig. Drömmen är att bo i ett lite större hus på landet m gård – men hur jag klara det om jag inte ens kan hålla ordning på en fjuttig lägenhet utan barn?? Min sambo är inte bättre han…

  Vi har en städdag i veckan nu. Då behöver man inte lägga tid på att tänka “jag borde dammsuga/dammtorka/städa av bordet/byta lakan” etc utan tänker “oj så stökigt, tur att vi ska städa på måndag”. Sen tycker jag att det stör mer om en eller två saker ligger på bordet = plockar undan direkt. Har det hunnit bli 5 saker är det för mkt för att reagera på och då struntar vi i det. Det är mycket lättare att slappna av i ett helt rent rum har jag märkt också.

  Jag har en kompis som bodde tillsammans med typ fyra killar i en stor lägenhet och han var väldigt pedantisk. Inte det lättaste kan jag tänka mig! Han berättade att han tog 30 min varje kväll när de andra hade gått och lagt sig då han tog ett varv i lägenheten och plockade, ställde in i diskmaskinen osv… Har försökt men det är inte riktigt min grej:) En annan plockar bort fem saker i taget, typ i varje reklampaus eller om man ändå ska ut i köket osv.

  Lycka till!

 70. Tänk om….det bara är så här livet är, släpp frustrationen efter något annat…Eller tänk, Idag får jag fint främmande…Då går säkert plockandet med fart,antar jag !Dom där vardagliga sysslorna tar aldrig slut..
  ” Städning är ett arbete som då det görs aldrig syns, görs det inte ..syns det direkt “

 71. Tipset om en korg i ett hörn eller en skrotlåda dit man stoppar saker, som man sedan kan ta hand om vid tillfälle..är ett gott tips tycker jag.
  Man orkar oftast inte hålla ordningen överallt hela tiden.
  Kram!!

 72. Du kanske kan få in städningen i ditt kreativa flow. Om du skulle ta 30 min varje dag åt att städa och alltid ha som mål att göra någon plats lite mer perfekt och vacker. Sen kan du dokumentera och visa oss att du har städat. Du kan ha en 30-dagars utmaning av att städa 30 min varje dag, och vissa oss hur det går. Då blir det lite kreativt av det!? =) Man kan alltid hoppas att du hittar en ny glädje i det och att det blir roligare även efter dessa 30 dagar. Får man in en vana blir man ju lite beroende av den.

 73. Jag kör på “Om jag kan göra det nu, varför göra det sen”-principen. När jag byter underkläder på morgonen hamnar oftast trosorna i en hög på golvet. Förr, när jag såg dem hamna där tänkte jag bara “Äh, tar det sen!” men med mitt nya mantra så kan jag ju lika gärna göra det nu som sen, om jag inte har superbråttom någonstans. Så då gör jag det, och den omedelbara belöningen är att jag slipper sen.

  “Om jag kan göra det nu, varför göra det sen”-principen funkar på det mesta och gör faktiskt att jag blir mer ledig när jag väl är ledig. Det dåliga stöksamvetet är som borta och när jag väl måste röja upp det slarv som ändå blir går det mycket snabbare. Häpp, mirakelmetod!

 74. Kanske är det just omedvetenheten? Efter en workshop i stresshantering och yoga kom jag till insikten om att vi gör mycket per automatik, vi är inte närvarande i nuet. Allt handlar om förr eller framtid, men vad gör vi här och nu? Därför är det lätt att förlägga nycklarna tex. vi är inte medvetna om att Jag lägger dem här på bänken NU.. utan vi är redan på väg till nästa… Än är jag inte mindre slarvig men jag funderar inte över middagen när jag leker med dottra

 75. Det eneste som funker på meg er: “ok, nå er klokka ti minutter på sju. Da SKAL jeg rydde i de ti minuttene. Hvis jeg er lei når ti minutter har gått, får jeg lov å slutte”.
  Som regel holder jeg da på i minst 20-30 minutter!
  Å lure meg selv er altså det eneste som virker på meg 🙂

 76. Jag var sådär också tills jag fick ett eget hem, och ingen gjorde det åt mig. Det handlar nog mycket om att du inte är där utan att ditt huvud är någon annanstans. Börja fokusera och försök påminna dig själv varje gång du lägger jeansen där att ta med dem inte “jag tar det sen”, säg också till din man att inte plocka undan efter dig utan att han istället ska säga åt dig att ta undan det själv. Tänk ut något straff åt dig själv också, varje gång du glömmer så måste du göra något annat du verkligen inte gillar att göra. Lycka till!

 77. Av nån mycket märklig anledning fick det här inlägget mig att äntligen ta tag i röran på och runt mitt nattduksbord.
  Tack!

 78. Clara, du kommer aldrig bli bättre på detta, för det här är den du är! Utforma istället hemmet så att det är enkelt för dig. Om det är riktigt smart gjort kan till och med din man städa upp till den nivån han vill ha, utan att det för den delen innebär att han ska spendera massor av sin egen tid för att plocka undan ditt skit. Så här va. Jag och min man ser till att placera snygga lådor eller korgar i varje rum. Där kan vi lägga sonens alla leksaker, omaka strumpor, brallor och annat på kvällen. På städdagen (söndag) går man genom korgarna på en minut. Vi har verkligen börjat tänka på hur just VI fungerar, och formar vårt hem efter det istället för att försöka vara lika perfekta som en bostadsannons. Till exempel: Vi har vår garderob på övervåningen, men är på undervåningen mest. Problem: Kläder överallt i kök och vardagsrum. Lösning: En snygg liten korg med lock vid trappen för kläder, så slipper man gå äääända upp bara för att lägga ifrån sig en tröja, utan kan ta det när man har något annat ärende där uppe.
  Något annat som fungerar för mig som är så oerhört stökig fast ändå på något vis en person som behöver ordning (weird) är att inte ha prydnadssaker utan funktion framme. Det blir bara rörigt och samlar damm och jag haaaatar att damma. Hellre satsa på att ha snygga prylar med funktion.

 79. Jag är också slarvig i grunden, men har övat stenhårt på att plocka undan, helst med en gång efter att jag grejat med något. Min bästa metod är att ha system och lådor för vart allt ska vara, som är snygga och tilltalande. Det är så himla mycket roligare att lägga tillbaks det jag grejat med om det ligger i en fin låda, eller om klädhögen täcker en fin stol. Så istället för att fokusera på hur supertråkigt det är att städa, så försöker jag tänka på alla fina grejer som finns under högarna.
  Hittade senast i morse en fin blommig stol under klädberget i sovrummet…

 80. Har inga supertips – är precis likadan själv. Varken jag eller sambon är särskilt ordningssamma, men jag är värst. Precis som du så drar jag fram, drar fram och drar fram. Han städar nästan lika sällan som jag, men han låter åtminstone bli att stöka ner som om det var meningen att göra det så hemskt här hemma som möjligt.

  Att ha ett skåp med ordning i är bara att glömma. Jag vräker in saker. Så nu har vi köpt en massa plastlådor på IKEA att ha alla pryttlar i som väller i skåpen. Så då får man vräka ner… för att försöka med något annat VET jag är dött lopp.

  Man får acceptera vem man är, och utgå ifrån det…

 81. Jag har en bra strategi, för jag är precis likadan som du. Varje gång du passerar någoting som ligger på fel plats, plocka med dig det och förflytta det ett steg närmre där det ska vara. Typ sockar, orkar du inte ta dem till tvättkorgen nere – släng dem i trappen. Nästa gång du går i trappen tar du med dig sockarna ner – kasta dem på badrumsgolvet. Nästa gång du verkligen är i badrummet går det snabbt att röja där och vips så ligger sockarna där de ska vara. Om man alltid plockar med saker i rätt riktning känns det varken som man städar eller stökar ner. Detta tycker jag funkar bra. Slutligen kan man fixa iordning ett rum och då är alla saker som ska vara där redan på plats. Du behöver inte springa och leta och det kommer inte bli stökigt om tio minuter igen för att du hittar en massa saker i övriga huset som ska dit. Förstår du hur jag menar? Lycka till!

 82. Hej Clara!
  Jag fungerar precis som du, och är dessutom ganska nyutbildad feng shui-konsult. När jag gjort konsultationer hemma hos folk är det väldigt vanligt med röra. Inom feng shui lär man sig att röra som stagnerar, dvs ligger kvar och etablerar som som mer permanent är en yttring på problem inom något område i livet och inte minst påverkar det hur ens liv fungerar. Eftersom jag själv gillar att plocka fram och få överblick, och saker blir liggande framme och skapar röra har jag funderat en del kring detta. Min slutsats: röra är ok för oss som behöver skapa röra som arbetssätt, men bara så länge röran är “färsk”. Ingrodd röra är alltid stagnerad energi=stagnerad energi i ditt liv. Skapas det ständigt röra i en viss del av huset kan man fundera över om det har att göra med något i ens liv. Kolla Karen Kingstons bok Rensa i röran som är en rolig och skarp genomgång av folks röra (hennes blogg finns på http://www.spaceclearing.com/html/blog/). Hon förklarar vad olika delar i huset representerar i ditt liv. Jag kom fö just på mitt motto: Städa med måtta :)! Allt gott till dig!

 83. Jag har gått från att vara det du vill vara till att nu ligga någonstans i mitten.
  Ett tips är att plocka undan i samband med att du ätit frukost, lunch och middag. Lätt att komma ihåg att rensa när du ändå rensat på bordet.
  Eller så får du fota lite mer i hemmet. Du har alltid vackra och städade bilder, då måste du väl ha röjt?
  Lycka till!

 84. Jag har en son på snart 4 år och jag har alltid varit en slarvmajja innan han fanns. Lärde mig att bli mer organiserad när jag blev mamma. Men jag har inte bättrat mig med att bilda klädberg på randomly möbler i olika rum! Prioritera vad som är viktigast. En kissblöja på golvet kanske går före ett par strumpor på golvet, eller? När du får det där rycket, be mannen din att se till lillkillen och kör ett riktigt brutal städ! Blir jag städ “sugen” då måste jag släppa allt annat och det har min sambo accepterat (då slipper ju han storstäda, höhö) och tyvärr brukar jag få dessa ryck på söndag, just för att jag blir rastlös och det är skönt att ha rent innan veckan med plugg/jobb börjar, då man kan stöka ner allt igen dessvärre.. Det är inte alltid lätt att försöka vara en estetisk person och samtidigt vara organiserad. För att kunna bli organiserad kanske man måste släppa lös det estetiska riktigt rejält för att orka med alla vardags “Måsten”?

 85. Jag försöker vara mera där och då, inte tänka att “det tar jag sen”. Jag försöker också leva lite lugnare, inte gå upp i mina tankar så mycket att jag glömmer allt annat.

  Sen är det viktigt att allt har sin plats så att man vet var man ska göra av saker. Hunden har en korg i hallen där täcket ska ligga, kopplet har en egen krok, vi har tvättkorgar att lägga tvätten i och det finns sortering för avfall. Annars går det ju inte, då flyttar man ju bara omkring saker.

  Ett sånt exempel här hemma hos oss just nu är klädhäng. Vi har ingenstans att hänga kläderna på kvällen när vi lägger oss, för vi väntar på att mannen ska bygga en kläd/tvättförvaring åt oss. Därför ligger de i stora högar på var sin sida av sängen och emellanåt så får jag krupp och röjer upp det. Jag LÄNGTAR till den där tvättförvaringen blir verklighet så vi får lite ordning i sovrummet.

 86. Jag är precis likadan. Jag älskar att städa och hålla ordning, men bevisligen gillar jag lika mycket att stöka ner. Ett bra tips som kanske inte löser problemet, men väl underlättar är att högt eller tyst säga för sig själv “nu lägger jag glasögonen på diskbänken”. På så sätt registreras det i hjärnan och när du undrar var du lagt dom vet du direkt. Det räcker inte att tänka det utan man måste åtminstone forma orden med läpparna. Kan kännas lite schizofrent, men det hjälper faktiskt. Annars har jag tagit som vana att städa varje dag. Låter jobbigt, men det är verkligen inte det. Och även om du är lika slarvig som jag, så kan man inte stöka ner så mycket på en dag. Iaf. mindre än under fem dagar.

 87. Jag vet faktiskt inte. Eftersom jag sedan barnsben varit en ordningsfröken har jag alltid haft så svårt för att förstå varför vissa inte ens ser vilket kaos de orsakar. Jag inbillar mig att det ramför allt är frågan om att göra sig själv medveten om vad man själv göt hela tiden, en typ av Mindfulness, alltså. Så att man hela tidren är medveten om vad som sker runt en. Då bör man kunna hejda sig själv när man är på väg att bara släppa nåt på golvet och istället bära det till den rätta platsen. Jag tror också att det blir lättare med tiden; när man väl börjat uppmärksamma vad som sker blir det en allt större självklarhet. Som med allt blir man ju bra på det man övar, så efter ett antal misslyckanden bör det börja att gå nästan som av sig själv. Det viktigaste måste vara att verkligen vilja förändra sitt beteende och dit tycks du ha kommit nu. Lycka till! Berätta gärna hur det går.
  Kram
  /*

 88. Orkar inte läsa igenom alla kommentarer så strunta i min om den upprepar redan tipsade tips. Knepet är att ha “clutter- collecters” lite överallt. Snygga korgar, fat eller skålar beroende på hur stora grejerna är. Om man kartlägger sitt stök så ser man snabbt att man har en tendens att strö saker på vissa ställen. Ha en korg i varje rum där man släpper det man vill släppa. Små skålar vid dörr och i badrum för småpryttlar, osv osv. Korg med hantag på nedersta trappsteget etc. Sedan tar man ett varv i veckan och ställer tillbaka ur behållarna. Kräver minimalt med träning innan man fått in rutinen och gör stor stor skillnad!

 89. Jag har inte läst alla svaren, men ställer du en korg i varje rum där diverse saker hamnar som man “måste släppa för stunden” så kan du bara ta korgen och rensa den sen.
  Rummet ser inte lika stökigt ut och du behöver inte avbryta dina infall för att springa med saker till andra rum och städa undan! 😉

 90. Jag är slarvig och stolt över det men jag avskyr stök. Jag försöker att ha ordning i matrummet så gott det går, i badrummet och i köket. Vardagsrummet bryr jag mig inte om och det ser vidrigt ut of course. Det är sjukt trist att plocka i ordning hela tiden och jag blir besvärad när jag kommer hem till människor som inte har en enda grej framme. Dom finns ju verkligen. “Vad hände? Har jag missat kärnvapenkriget?” brukar flyga genom huvudet innan jag inser att de VILL ha det så där sterilt och otrivsamt. Tänk att det finns folk som lägger tillbaka en tidning i tidningskorgen efter att de läst den eller puffar till soffkuddarna när de reser sig.

 91. Samma här. Och det har suttit i sen barnsben, så är väl befäst. Jag GILLAR liksom att stöka ner, jag känner mig hemma då… Men nu har jag ledsnat på mig själv, på att jag alltid måste tänka “hur ser det egentligen ut hemma, kan jag ta hem folk?” innan jag bjuder hem nån. Eller att det blir så himla jobbigt att städa för att jag först måste rensa i två timmar. Då finns liksom ingen städlust/tid kvar sen. Så nu har jag tagit ett första steg! Regeln from idag är att jag INTE får gå och lägga mig med något av följande framme: odiskad disk, torr tvätt upphängd, ouppackade väskor/påsar i hallen. Allt ovanstående tar ju max en kvart att fixa, den kvarten sömn får jag helt enklet klara mig utan om jag varit för lat för att fixa det tidigare under dagen…..

 92. Min röra försvann när vi skaffade städhjälp. Inte för att dom plockar efter mig utan för att tiden och orken helt plötsligt räckte till för att göra småsakerna.
  Inte heller tar det nu en massa energi att gräla om vem som ska städa för det görs som av sig själv….
  Sen finns det en liten skämsfaktor som motiverar mig oxå. Om jag nu ska ha städhjälp ska dom inte behöva se min sämsta sida. En annan skämsfaktor är att bjuda hem folk på middag ofta då vill man ju att det ska vara fint. hihi
  Appropå städhjälp: visst kostar det pengar men det kostar mindre i månaden än om jag vore normalrökare….Prioriteringar ser olika ut!

 93. Testa att gå en kurs eller läsa en bok om mindfulnes. Vet att det kan kännas lite uttjatat, flummigt eller bara tomt och ytligt. Det är så det blir när något kommer i ropet. Men egentligen handlar mindfulnes om att vara mer närvarande i det som är. Jag är som du en person med flow, kreativitet, tusen idéer och högt tempo. Med en liten dos av mindfulnes i mitt liv kan jag känna mig lite mer jordad och med förmågan att stanna upp och vara i det som är i stället för att vara vid nästa steg. Och när man är mer närvarande i nuet så sänks tempot lite lite, ibland tillräckligt för att den där blöjan blir upplockad och strumporna hamnar i sin låda. Det är svårt att förmedla det här via en kommentar, men jag tror verkligen att det skulle kunna göra dig gott. Kanske din yogi till man kan inspirera dig till att meditera lite en stund ibland. Det här luftiga, flygiga, extatiska du har i din personlighet kommer inte suddas ut, bara balanseras upp lite av små bojor som håller dina fötter tryggt kvar på jorden.

 94. Hej Clara!

  Jag har varit som du men till sist fick jag nog 😉

  Läs början i den här tråden så får du alla tips du behöver, gratis: http://www.familjeliv.se/Forum-22-166/m51073227.html

  (den är lååång men senare delen är mest om hur medlemmar gör framsteg så skippa den, då strukturerar du upp din vardag och får mer tid och energi över till kreativiteten)

  Tack för en underbar blogg!

 95. min sambo är lite likadan, men vi har börjat med att man ska plocka åtminstone 10 minuter per dag. 10 minuter kanske inte känns som så mycket, men man får bort väldigt mycket på bara så kort tid. dessutom fokuserar man på att bara plocka, och gör man det dagligen så får man bort det värsta och städdagen då den väl kommer blir så mycket lättare.=)

 96. För mig hjälpte det att bli sambo. Min saker låg i vägen för honom och tvärtom. Nu har inte vi ett helt hus, utan bara en trea. Det hjälper nog också. Har man mindre yta finns det inget utrymme att slarva. Lycka till!

 97. Härliga du! Här kommer inga tips för jag har inga 🙂 Det är ju Du att stöka med energi. Tänk vad mycket du får gjort som mamma, företagare och bloggerska. Låt stöket vara bara Du, underbara Clara. Med värme: Satu

 98. Men gud vad “kul” att läsa att du gör exakt som jag.

  Min mamma undrar hur jag kan leva så. Jag undrar det med. Men ibland, som nu, får jag ett städ-flow jämte mitt ensamstående-mamma-flow och jobb-flow. Någon gång, precis som när planeterna står i exakt linje med varandra så funkar det!
  Men jag har annars ingen lösning på problemet.
  Jag har inte någon som ens kan städa upp efter mig (förutom mina föräldrar som kan dyka upp i tid och otid och sucka högt).

  Sedan vet jag inte om folk lägger märket till det mer nu då jag fått barn. Vissa har ju föreställningen om att allt ska ordna sig då. Man växer upp, man börjar baka, man köper kupévärmare till bilen ect.
  Jag kan väl märka av det mer nu.. men det är ju för att det har kommit in en annan stökkomponent. Som du skriver, barnstrumpor, blöjor och leksaker. Det fanns liksom inte med innan.. Och såna saker syns mer än att man råkat lägga en DVDskiva på toalettstolen.

  Mitt tips skulle i så fall också hamna i kategorin “clutter boxes”. Ha en speciell låda en byrå allt småtjaffs hamnar. Det hade jag innan. Så gick jag igenom den då och då. Jag har en sådan till leksaker som hamnar i vardagsrummet..

 99. Acceptera den du är och ta i stället en stund varje kväll, då du rensar upp dagens stök. Du har mycket i huvudet, bara genom att ha en liten hemma. Ett period i livet ser det ut så här för de flesta! Prioritera att bara njuta av tiden med lillen och fokusera på att bli ordningsam när det lugnat ner sig omkring dig i stället. Man är ju som man är… Kramar och Lycka till!

 100. Hej Clara!

  Jag, som har både ADHD och varit i två utbränningsdepressioner och därför inte klarar stress har kommit fram till ett system som funkar för mig. Jag är precis som du, fram med allt och så blir det superstök och så prioriterar man det roliga, det kreativa.
  Jag har gjort som följande: I varje rum finns en dedikerad “stökplats” i form av en låda eller korg. Så inte det stökiga syns. I köket har jag en låda som finns i en portabel köksö. Där slänger jag i saker jag ska ta tag i “sen”.
  I mitt sovrum har jag en “skräplåda” på sängbordet, där småkraffs försvinner och skräplådan är fin på ytan. I badrummet finns också en liknande.
  Detta system funkar då det ger mig lite form av ordning men att jag ändå kan slarva. Jag har mina slarvplatser och har lärt mig att det är där jag dyngar ner tandborsten (borstar oftast tänderna medan jag gör annat….) hårsnoddar, strumpor eller annat jag kan ha för händerna och behöver släppa här och nu. Och det gör också att jag lätt hittar vad jag saknar, för jag vet precis vart jag ska gå. Dessutom så känns det som att när jag väl tar tag i mina slarvplatser så är det inte städning längre, då är det ett “projekt” och då blir det helt plötsligt roligare. Vet inte om det här kan hjälpa, men för mig har det funkat i över ett år och jag var en sån som kunde hitta strumpor på köksbordet och tandborsten i garderoben innan….

  Kram Sara

 101. Jeg hater flylady. Hun er moraliserende og bedrevitende. Æsj.

  Mitt prinsipp er alt alt må ha en plass. Hvis det har det, tar det bare fem/ti minutter å rydde et rom. Jeg rydder litt om morgenen og litt om kvelden, bare for å få unna overflaterotet. Det er hvis det blir rot i dybden at kaoset bryter ut.

 102. Hear hear! Jag är en slarvmaja jag med och med småkids blir det inte bättre, så nu har vi försökt rycka upp oss på slarvfronten. Att plocka under dagen kan vara meningslöst när alla grejer dras fram av leksugna barn, men när det är sängdags för dem så tar någon av oss upp dem och avklarar allt från tandborstning till pyjamaspåklädning medan den andre plockar av och svänger sig med dammsugaren. Det går snabbt och sen kan man slappa i soffan, pyssla, plugga, åka och träna eller vad man vill med gott samvete!

 103. Jag har aldrig varit förtjust i att städa, mitt hem var alltid stökigt. Sen började jag läsa bloggar om minimalism och organisering och har nu blivit en jäkel på att städa (eller att organisera som jag föredrar att säga). Genom att slänga ut en massa saker och hålla ordning och reda på det som finns kvar så går allt mycket, mycket lättare nu.

 104. Åh nej det är precis likadant hos oss. Jag slänger runt, min kille drar ett föredrag om hur viktigt det är med var sak har sin plats. Nervöst ojar han då jag letar bankdosa, nycklar och plånbok. Och som den lärare han är har han mycket pedagogiskt kommit fram till att han ska säga “Men jag tyckte jag såg något handukslikande på vardagsrumsgolvet, det kan väl aldrig stämma?” och om jag då plockar upp dessa under en månad väntar en fin present:) En sak i taget tills det sitter är hans filosofi:)

 105. Jag måste säga att jag fascineras av alla förslag på “clutter boxes” och liknande. Alltså en låda/korg där man kan lägga allt stök. Låter ju bra om det är pennor, nycklar, smycken och annat smått man sprider omkring sig. I mitt fall innebär mycket av stöket loppisfyndade lakan som används till lapp-teknikspyssel, en symaskin och andra lite större grejer, kombinerat med för lite plats för förvaring. Visst kan jag samla allt i snygga lådor, men då till nästa problem, vart gör jag av lådorna? Vi har två förråd/garderober i lägenheten, och ett förråd på bottenvåningen. I det har vi haft inbrott, så där vill man inte ha stöldbegärliga saker som mannens hemvärns-utrustning. Den ensam tar upp nästan ett av lägenhetsförråden…
  Och en nyfiken 11 månader gammal pojke som rotar i allt han kommer åt gör ju inte saken bättre. Förvaringen måste vara relativt barnsäker…

 106. Bästaste Clara!
  Jag är en jätteslarver, men försöker, som du, att bättra mig.
  Mitt tips är fina korgar lite här och där. Jag har ett par stycken som bärs upp och ner. När jag hittar någon pryl nere som borde ligga uppe, så åker den i korgen och när jag har nåt betydande ärende upp tar jag korgen med mig och sorterar in pryttlarna, osv.
  Det hjälper i alla fall mig att det är snygga korgar (rotting, pil) och inte av ståltråd, för det syns för mycket genom maskorna vad som finns i.
  En korg där vi sitter på kvällarna går fram och tillbaka till köket.
  Jag hade en gång i tiden världens bästa grej: en korgbricka (brickkorg?),
  alltså en tunn plywoodbotten med flätad korgsarg och korghandtag som en hög båge. Jag älskade den för man kunde duka in och ut massor av porslin pga sargen. Har aldrig sett en sån någon annan stans och nu är den borta!

 107. Nu har jag ingen aning om vad som sagts, men jag som både dig och många andra har också ett problem när det gäller slarv. Själv brottas jag alltid med klädhögar som dyker upp där man minst anar det och tycker att det är supertråkigt att bädda sängen. Men! På sistone har jag verkligen imponerat på mig själv. Sedan jag blev sambo för drygt ett halvår sedan så har jag först och främst fått en tankeställare över att jag inte är själv längre. Min smuts är inte längre min smuts, den påverkar någon annan också.
  Men det bästa tipset jag har som trots allt fungerade på mig är att ta tid på saker. När jag hade lagat mat och hade både stekpannor och kastruller på diskbänken så såg högen läskigt stor ut, men så bestämde jag mig för att klocka mig själv medan jag tar undan det. Jag tror att den diskningen tog mig 6 minuter. Plötsligt fick jag ett helt annat perspektiv på hur snabbt det går och hur mycket bättre det känns, att liksom slippa göra det senare i efterhand. Nu klockar jag en hel del sysslor just bara för att jag ska visa mig själv att om jag gör det på en gång så tappar man inte flow, för det går ju faktiskt ganska fort.

  Ja, sen handlar det ju om rutiner som många säger. Men det var väl egentligen det bästa tipset som jag hade att komma med för stunden!

 108. Trots att du “ropar på hjälp” så blir jag nästan glad när du skriver att du är en slarvmaja, för det ser verkligen inte ut så här!! Alla dina bilder från ditt hem är så fina o allt ser ut att ligga på rätt plats. Ganska skönt att höra att det inte är så. Sen har jag full förståelse för att man inte fotar o lägger ut bilder på sitt stökiga hem. Jag gör som en del andra här, ger dig inga tips, för jag har nog inga (men det där med städdag köper jag, ungefär så är jag) o så “snor” jag de tips du får!
  Ha det gott o ha en bra dag!

 109. Jag har lindrat detta problem lite genom listor. En lista sitter på kylskåpet med rubrikerna “Varje vecka”, “Varannan vecka”, och “Varje månad”, så får man undan det mesta av storstädningen (typ damma lister, skrubba toan, rensa filtret i fläkten) och lite av vardagsstädningen. Om man klarar att hålla deadlines, givetvis. Sen brukar jag alltid belöna mig själv med något, som en lång, varm dusch med bästa tvålen och kanske en scrub och hårinpackning, när jag är klar. Det går även att få mycket gjort medan man gör något annat, tex om man tillagar middagen i ugnen så brukar den ju ofta bara stå där i utan hjälp i en halvtimme eller liknande, vilket innebär att man har en halvtimme till disk/dammsugning/småplock!

 110. En bra grej som jag har börjat med är att ha bestämda platser för saker och ting nära till hands. Mitt tips är väl helt enkelt att göra det så enkelt som möjligt för dig. Vet du med dig att du aldrig pallar gå och slänga blöjan i papperskorgen lite längre bort – skaffa en papperskorg precis där du byter den etc. etc.

  Sen också att inte förvara allt i skåp. Förvara saker i lådor och burkar istället! Då kan du bara lätt ta med dig lådan eller burken och hålla ordning där i medan du håller på och sen bara ställa tillbaka den. Jag gör så med t.ex. mina pennor, sudd, pennvässare och saker jag använder när jag målar, (vilket annars kan bli ett himla kaos med pennor utspridda i ett helt rum).

  En stor fördel är också att om man nu är för lat för att hålla ordning i den lådan, kan man alltid fixa stöket där någon gång senare, utan att man behöver bo i skiten.

  Sammanfattningsvis – Ha saker nära till hands.

 111. hhaha, jag är likadan, och bor med en likadan : massivt stök
  jag vet att det beror till stor del på att jag prioriterar att vara kreativ. får som du “ont” av att atanna upp och plocka tvätt i stället för att göra mer högtflygande projekt. hellre påbörja nytt än röja i gammalt.
  men, som gravid hade jag högre energi -och tokstädade, plockade upp, hade rent o fint varje kväll innan jag la mig.
  ett par dagar i månaden har jag städil och tror banne mig det är hormonstyrt1
  kontentan av det : gå ständigt gravid!
  (det där var ett skämt…)
  allvarligt talat så ger jag nästan upp, tröttare dagar där jag inte orkar både vara kreativ och städa prioriterar jag kreativiteten o städar som en gnu de där dagarna med städinspiration!

 112. Åh, så jag känner igen mig!
  Har läst en del av tipsen här nu och det här med att ta med sig en sak från ett rum till ett annat tyckte jag lät jättebra, sen tittade jag mig omkring och insåg att det är väldigt få saker som inte ligger i rätt rum. Problemet är snarare att jag har två syprojekt på g, massa böcker till uppsatsen etc som inte har nån riktigt bra plats. Plus att matbordet är mitt skrivbord, ty det finns inte plats för ytterligare ett skrivbord i lägenheten.

  Jag hoppas på en sammanställning av alla tips sen, så kanske jag kan hitta något som fungerar! 🙂

 113. Jeg har aldri vært glad i å rydde. Det har mest vært gjort når det var helt nødvendig. Og da var det nesten et dagsprosjekt… Men når jeg fikk barn måtte jeg tenke nytt. Min løsning ble “nyttelast”. Hver gang jeg reiser meg opp fra sofaen eller skal et ærend på badet eller toa eller et annet sted i huset, ser jeg meg rundt og ser etter om det er noe som bør tas med. Står det en kopp på stuebordet, tar jeg den med til kjøkkenet hvis jeg skal dit. Ligger det en sokk på stuegolvet tar jeg den med meg til badet. Jeg må jo dit likevel,- da kan jeg like godt ta med meg noe i ledige armer 🙂 Det funker i alle fall for meg, uten at det føles jobbigt…

 114. Jeg har alltid tenkt at jeg er veldig rotete, for på rommet mitt er det som regel kaos. Men så har jeg lagt merke til at på typiske fellesområder som kjøkken, bad og stue, så har mammas konstante masing gjennom hele oppveksten min gitt resultater. Det er nesten så jeg hører mammas irriterte stemme når jeg lar noe ligge: “rydd opp etter deg slik det var før du kom!!”. Så da gjør jeg det. Det tar jo bare et halvt minutt å vaske en kjele om man gjør det før alt størkner.

 115. Jag stökar också väldigt lätt ner…mitt bästa sätt att stöka ner “mindre fort” på är att, som någon annan redan skrivit, hela tiden ta med sig något till rätt plats i förbifarten, på så vis tar det längre tid innan det fullständiga kaoset utbryter! 😉

 116. Jag är egentligen i grund och botten precis likadan och nu ser jag ju att du fått en massa svar men jag vill ändå dela med mig av mina tips. Orsaken att det ‘blir som det blir’ är att städning är tråkigt och onödigt om man jämför med allt annat roligt och meningsfyllt som man kan ägna sin tid åt men när man blir glad av ha det vackert omkring sig så drunknar ju allt det vackra och skönheten förtas av röran och som du säger så är det ju så tråkigt att slösa tid på att hitta i röran och sedan behöva en jätteinsats för att få bort röran. Ebb och flod som du så målande uttrycker det. Mitt tips är att ändra tänket totalt och att tänka på städningen på ett lekfullt sätt jag brukar tänka väldigt osvenskt att jag är superwoman och att det är superviktigt att jag är superduktig som lägger strumpor i smutskorgen och att det är lika roligt och blir så härligt fint som att baka bröd eller sy nya gardiner. Det är ju lite som att lura sig själv men man kan ju inte ta allt på så stort allvar jämt. Jag har många barn och en man som mår jättedåligt om det inte är rent och ordnat hemma och det snöar ju igen så lätt.
  Som de säger så är att städa med småbarn att jämföra med att skotta snö i snöstorm men så mycket mer utmaning och utmaningar gillar vi. Något att sätta tänderna i alltså. Samtidigt som man som du ju redan gör så flyttar man runt en tavla och gör fint med att plantera om en blomma till en ny plats och njuter av hur det verkligen märks när det inte accompagneras av smutsig disk eller tvätt. Keep up the good work ultra super mamma,fru,älskarinna,sömmerska,konstnär,konditor och också lite ‘snyggthållare’. Lycka till från soltanke

 117. Jag har en liten regel som hjälper mig: Om saken som jag ska göra/plocka undan/ställa i ordning osv tar mindre än 2 minuter att göra så gör jag det direkt. Inget beslut om att det där tar jag sen. För jag kan förstå att du är lite som jag..Man har så mycket annat skoj i tankarna så det där med att plocka undan och städa det är liksom mindre viktigt när man kan pyssla med något annat skoj. Men jag tipsar om den 2 minuters regeln, den är mycket bra!

 118. Har inte hunnit läsa igenom kommentarerna, men mitt bästa argument för att plocka undan grejer direkt är att det på något vis är lugnande för själen. Saker som dräller över huset/lägenheten drar till sig onödig energi som man kan använda till annat. Samlar damm gör det också.

  Man ska inte heller vänta med att städa tills det är superstökigt, det är då det blir så himla jobbigt och ett mindre trauma. Bättre att ta lite i taget hela tiden. Går mycket snabbare att dra ett varv med dammsugaren om det inte ligger kläder och annat på golvet.

  Sen ligger det ett visst miljötänk i att vara rädd om sina saker, kläderna håller längre om de tas om hand och hängs fint på galge/viks ihop, smutsiga skor som görs rena ofta likaså. Kan man fylla tvättmaskinen ordentligt spar det energi, än att man man måste tvätta mindre fulla maskiner hela tiden för att “Ojdå, här under sängen låg visst lite fler strumpor och grejer som ska tvättas, nu missade jag dem och måste köra en maskin till för de där grejerna behöver jag få rena”.

 119. Frågan är hur du vill att det ska vara? Hur ser din önskebild ut?
  Vad kan du börja med redan idag? Vad skulle vara enklast att ta tag i. DET skulle jag börja med! Lycka till!

 120. Alla vanor är ett piss att nöta in vare sig det handlar om att använda tandtråd/äta grönsaker/motionera/var sak på sin plats. Sen när man väl nött in vanan kan det till och med bli svårt att sluta. 😉
  Se till att varje sak faktiskt HAR en plats också, så du inte behöver stå och fundera på var du ska lägga den.

 121. Hei! Jeg er en skikkelig rotekopp jeg også, men har blitt bedre etter at jeg giftet meg. Jeg roter kanskje ca like mye, men hver kveld tar jeg meg en femten minutter (mens mannen tar oppvasken) og ser over bord, gulv, karmer osv. Klart det blir litt rot allikevel, men en rekker ikke å rote til sååå mye på bare en dag. Men det sier jeg nå. Ingen barn enda…

 122. Har nu inte läst alla svar så risk för upprepning finns. Iaf så tänker jag att vanans makt är stor. Just nu har du en vana av att bara släppa saker och då går det bara av farten. Men de positiva nyheterna är att det går att byta vana. Du kan få en vana av att alltid lägga saker där det ska vara. Då gör du DET av bara farten och då behöver inte ditt flow brytas. Det kan dock ta en del tid att byta vana. I början kommer det inte alls att gå automatiskt, utan vara jobbigt och mödosamt. Men om du bara är enträgen och fortsätter kommer du tillslut att bli ordningsam av bara farten. Så har det blivit för mig. Jag plockar, diskar osv osv utan att jag knappt tänker på det. Ändå är det svårt att hålla ordning här. Jag har nämligen fem familjemedlemmar till som strör ut saker…..försöker lära dem att alltid lägga allt på rätt plats, men det går långsamt. Dock ser jag framsteg och jag tänker att det blir en hjälp för barnen när de blir stora om de då redan har vanan av att lägga saker på rätt plats. Lycka till!

 123. Jag är likadan och jag löser det genom att jag pratar högt med mig själv. “Nu tar jag denna och lägger den här för det är dess plats”. Efter X antal upprepningar har det automatiserats i mångt och mycket. Folk tror säkert att jag är knäpp men det gör inte så mycket för jag förlägger nästan aldrig något nu för tiden.

  1. Haha, den där metoden känner jag igen! Jag pratar konstant med mig själv. ” Nej Anneli, det är bättre om du gör det där först så kan du göra det andra sen..” Det är lite som att någon annan säger till mig att göra något.

 124. Hej Clara
  Jag har en tendens att bygga högar. Högar med böcker, högar med kläder, högar med papper. Högar, travar, berg. Frustration. Och till sist i mitt fall hindrar högarna mig från att göra det jag faktiskt vill. För dem är i vägen. Jag måste ju ta itu med dem innan jag kan sätta igång med det där jag vill. I mitt fall prokrastinerar(skjuter upp) jag på detta sätt. För jag är lite skraj för att sätta igång. Ibland undrar jag om jag skapar hinder för mig själv genom stöket. Stöket talar till sist till mig. Men jag har försökt börja tänka så här; att jag gillar ordning och reda och jag vill ge det bästa till mig själv och därför tar jag tag i detta nu för att skapa en så fin miljö som möjligt för den personen som jag kommer ha den längsta relationen med, nämligen mig själv. Jag ger mig själv bästa förutsättningen att göra något fint och kreativt istället för ångest över högarna. Därför städar jag och håller efter och gör småplock och småröj med en ny attityd. Jag tänker ändå att saker, miljöer, platser talar till oss och om mitt golv är fullt med snorpapper så säger det något om hur jag tar hand om mig själv och vad jag tycker att jag är värd(om jag inte är 40•c feberyr och inte kommer ur sängen)…jag hoppas jag gör mig förstådd. kram från en stökfia som vill bli som apan alejandro fuentes bergström, ordning och struktur (kolla youtube)

 125. Jag trodde inte att jag hade ett så organiserat och välstädat hem, men har insett att jag nog har det. I allafall verkar det så på alla andra som kommer hit. Det är helt enkelt så att var sak har sin plats i vårt hem. Tvätt åker direkt ner i en snygg korg som står på ett ställe jag ofta passerar, skräpkorgar finns det gott om så jag inte kan undvika dem, tidningar, böcker och prylar har alla sin egen plats i hyllor och korgar, skåp är ypperligt för då finns det dörrar att stänga. Jag rensar dessutom ur saker ofta. Om jag inser att dem inte använts på länge så behöver jag dem alltså inte. T o m mitt pysselrum rensar jag ur med jämna mellanrum eftersom jag har tendens att samla på ALLT. Jag städar verkligen inte ofta, men så länge det inte ligger prylar över hela golvet så märks inte det så värst och så är det enklare att ta några tag med dammsugaren ibland också. Det är väl någon slags rutin man måste ha kanske, men man kan göra det enklare för sig så slipper man plocka och plocka hela tiden. Jag kan vara lite tankspridd precis som du men försöker alltid tänka på att avsluta det jag gör för tillfället innan jag börjar med något annat. Så tänk “borsta tänderna, lägg tillbaka tandborsten” nästa gång ; ) Ett projekt i taget, Clara!

 126. Flylady.net säger jag med. Har nyss blivit tvåbarnsmamma och har aldrig haft mer ordning än nu. Mycket amerikanskt och en del extremt men otroligt mycket bra tips och råd- och allt utan pekpinnar och med en “du är okej ändå”- attityd.

 127. Du kan ju vara glad att din man plockar undan efter sig. Då är det i alla fall bara dina och sonens saker som ligger framme och skräpar, alltid något.

  Sedan kan du väl vara snäll mot dig själv och berömma dig de gånger du faktiskt tar undan efter dig och öka på antalet gånger du gör det. Man måste ju inte ALLTID plocka undan direkt, men man kan ju försöka för det mesta.
  Det är ju sådan himla tillfredsställelse att ha gjort fint efter sina kreativa projekt.

  Ps. Jag testar ibland att lämna saker framme för att se om min man tar upp efter mig någon gång, med det gör han aldrig. Han skulle aldrig curla mig på det sättet, så det är ingen idé att försöka:)

 128. tänk såhär: skjut aldrig upp någonting som tar mindre än fem minuter att göra.

  funkar för mig i alla fall. hoppas du får bukt på ditt småslarvande 🙂

 129. Låter precis som jag. Men ibland får jag så förbannat dåligt samvete gentemot min man och städar två lådor… och försöker lägga var sak på sin plats i några timmar..men sen är det samma visa igen.
  Jag försöker leva med det bara, det finns ju så många andra saker som man är bra på. kram

 130. Läs boken “var sak på sin plats”. Den är faktiskt väldigt inspirerande. Jag gick iväg med en stor IKEA kasse med saker direkt till röda korset efter att ha läst den. Sammanfattningsvis:
  Om nått tar mindre än en minut att göra, gör det direkt.
  Hejå!

 131. Mitt tips:

  Tänk i tid inte mängd.

  När jag ser allt jag har att städa ger jag upp innan jag ens börjat: “tar det någon annan gång”. Det är för mycket och kommer ta fleeera timmar att fixa, orkar inte!

  Men om jag istället blundar för mängden och bestämmer mig för att städa i max 10 minuter, inte mer, ja då är det ju genast överkomligt igen. Alltså sätter jag klockan och städar mina tio minuter och sen släpper jag allt och låter resten vara kvar tills nästa gång jag tar ett tio-minuters pass.

  Efter ett tag fick jag igång en rutin: Jag städar ett tio-minuterspass innan jag får lov att ta min kopp kaffe på morgonen. Inte lång tid att offra, men man hinner städa undan mer på tio minuter än vad man tror!

  Kan du inte utvärdera tipsen och sen göra ett blogginlägg om vilka tips du tycker fungerar bäst för dig, som inspiration för andra?

 132. Snälla Clara ta det inte så allvarligt. Själv ser jag till att hålla diskbänken ren från disk toalett och sängar fräsch. Sen att det är lite grejer överallt gör mej ingenting.

 133. Jag har varit väldigt duktig att hålla ordning och reda, men nu då jag blivit långtids sjuk har jag blivit sämre på det. Tror det är enklast att försöka lägga allt i rutin och inte tillåta sig att slänga runt allt.

 134. Rensa ut grejer och ge bort till välgörenhet! Ju mindre saker du har att stöka ner med, desto mindre stökigt blir det! Enkel matematik och funkar för mig!

 135. Varje gång du lägger ifrån dig något där det inte ska vara, plocka bort något annat som ligger fel! Nu tänker nog många “Men då kan du lika gärna lägga rätt från början” Nej, för du lurar hjärnan lite där! Tillslut kommer du att lägga sakerna där dom ska vara från början 🙂 Det är faktist ett finurligt sätt!

 136. Åh vad olika man är! Jag har så svårt att förstå det där. Dels så tycker jag faktiskt att städa och plocka hemma är bland det mest behagliga och trevliga som finns. Jag gillar verkligen att gå runt och fixa till, ställa i ordning osv och dels så klarar jag verkligen inte av när det är stökigt och i oordning. För mig är det liksom värre att låta grejer ligga framme än att plocka i ordning allt på en gång. Jag förstår inte heller varför jag skulle lägga strumporna på golvet när det bara tar typ 10 sekunder extra att lägga dem i tvättkorgen, så är det gjort. 😛 Att sen ha det välstädat hemma är superviktigt för mig för att jag ska kunna slappna av och trivas, så då går plockandet automatiskt. Lite reflekterande… men några tips på hur du ska bli bättre på det, tja… Svårt! Tänk på att det nog på det hela taget tar MINDRE tid att plocka direkt än att göra allt sen och kanske framför allt att du får ett mycket mer trivsamt hem, för det blir det, garanterat! 🙂 Annars tycker jag att tipset ovan om att köra ett städryck på 5 minuter där man gör så mycket man hinner är riktigt bra. Fem min har man (nästan) alltid över och hinner ganska mycket på ändå. Lycka till! 🙂

 137. Om jag har en del att städa upp och motivationen är i botten brukar jag ladda ner något trevligt radioprogram (ex Spanarna) som är lite lagom långt. Sen städar jag på medan jag lyssnar och det går liksom automatiskt. Ibland kan jag tom “hitta på” något mer att göra iordning än vad jag hade tänkt från början bara för att lyssna klart.

 138. Hej Clara!
  Jag kan ju säga att det inte är du som ska terapieras utan snarare vi andra som är pedanter. Jag tycker mig märka en viss underton när du kallar andra för pedanter, och jag erkänner att jag hade hellre hade varit av din sort. En slarvmaja. Jag hade gärna kastat saker runtom mig och kunnat låta dem ligga kvar. Sluppit gå och plocka bara för att jag inte står ut med oreda särskilt länge. Var nöjd med att du är slarvig. Det hade jag varit. Kram till dig din fina blogg.

 139. Åh jag är precis likadan!! Trivs inte heller när jag känner att jag måste hålla ordning men samtidigt finns det ingen skönare känsla än den då man fått ett ryck och städat hela lägenheten..

 140. Jag är också enormt slarvig, men jag har försökt att optimera mitt hem så att där jag står oftast med en sak är där den faktiskt hör hemma. Då går det åtminstone fort att städa när de gått överstyr och ibland råkar saker hamna på sin rätta plats (har bla satt upp en korg innanför dörren där jag slänger mina nycklar etc.). Dessutom så bör de vara lätt att komma åt förvaring, de ska inte stå nåt ivägen och de får inte vara lådor staplade på varandra tex. Jag inser dock vilken vanemänniska jag är trots att jag först tänkte att jag är slarvig och inte speciellt konsekvent.

  Såklart är det inte alltid att det fungerar, men man kan åtminstone minimera saker på fel plats genom att göra det enklare att ha förvaringen av de flesta på optimal plats.

  Lycka till! Och jag läste i en bok om kaos för länge sedan där det stod att det ofta kan finnas ordning i något som vid första anblicken ser ut att vara kaos. Man har bara inte fått ögonen på den ännu.

 141. Min mamma har alltid sagt att man inte ska gå “tomhänt” alltså alltid bära med sig något, ska jag till köket ta med disken från rummet jag är i osv

 142. Jag använder mig av tvåmintuersregeln!
  Allt som tar mindre är två minuter att göra gör jag på en gång, t ex slänga tvätt i tvättkorgen, slänga reklamen i återvinningen, skölja ur matlådan, osv osv.
  Lycka till!

 143. Jag känner igen mig så! Jag hämtar ordningssinspiration hos Chez Larsson http://chezlarsson.com/myblog/ Sedan funkar 15-30 minuter plock varje kväll (efter att barnen har somnat) rätt bra. Man kan göra det innan man sätter sig med en kopp kaffe i soffan, så har man en morot.

 144. Ställ en papperskorg i varje rum. Ställ en snygg tvättkorg i varje rum. Det löser de flesta sådana problem. 🙂

 145. Sätt en tvättkorg i varje rum, en sopkorg i varje rum etc till du börjar få rutin på att lägga smutstvätt och skräp på dessa ställen i alla fall. Då kanske det blir lättare? jag önskar jag hade flera tvättkorgar i alla fall:)

 146. Min sambo och jag tjafsade om precis det här igår. Det är som om du skrivit detta om mig och du sätter verkligen ord på känslan. Man tänker inte på att man slänger saker runt sig förrän man ser att det är väldigt rörigt hemma. Däremot tycker jag det är roligt att plocka undan och sortera och greja när det har blivit så där mycket. Dock tycker inte min käre sambo detta, så jag må väl bättre mig jag med. Hoppas du/vi får många tips från andra här.
  Tack för en härlig blogg, jag blir så glad av alla dina pyssliga idéer och kloka tankar!

 147. Åhhh! vet exkat hur det känns, är hemma mammaledigt och blir helt tooookig på allt som ligger framme och skräpar MEN… jag har det perfekta knepet. Numera går jag “ronden” varje morgon. Ronden innebär det där supertråkiga-vill-inte-men-jag-blir-helt-galen-om-jag-får-en-träleksak-till-i-hålfoten-inom-närmsta-timmen sakerna.

  Vaknar och plockar upp lillen som får välling sen, fort som attan för det är så supertrist betar jag av rum-för-rum; bäddar jag sängen, slänger alla smutskläder i korgen, lägger i en tvätt, tar undan tvätten, in i köket plockar ur och i diskmaskinen, fixar ordning soffan o kuddarna… det får max ta 20 min. Men det är supereffektivt – då gör jag det o inget annat för jag hatar verkigen att gå o plick-plocka hela tiden. Sen ser jag till att ha små korgar i varje rum där lillen har sina leksaker. Då går det blixtsnabbt att rafsa ihop dem sen när det är färdiglekt.

  Voila!

 148. Vänta bara när du har 2barn…jag gör nämligen likadant,men ännu mer nu när jag har 2 fartfyllda killar…fastän jag försöker lägga undan när jag är klar,men så vandrar tankarna iväg och nästa stund jag igen kommer ihåg vad ja skulle göra har jag då redan gjort allt annat man kan tänka sej!

 149. Äh… get over it… jag tycker inte du ska ändra någonting. Det ÄR ju så att man stoppar sitt kreativa flow om man ska stanna upp och plocka undan efter sig mitt när det börjat flyta. Och hur många kvinnor sabbar inte sina liv genom att hela tiden prioritera städning först, före en massa intressanta och utvecklande saker som de egentligen skulle vilja göra? Inte vill du bli en av dem?

  Jag skulle aldrig orka ha fyra barn om jag kände press på mig att plocka, städa upp och hålla snyggt hela tiden. Jag skulle aldrig orka göra egen pasta, storkok och mat från grunden om jag kände press på mig att hålla diskbänken ren hela tiden (gissa själv hur det ser ut när man dragit in grönsakerna direkt från landet med jord och blast och allt..). Jag skulle aldrig orka ha höns och odla grönsaker om jag kände press på mig att hålla ordningsamt här hemma (just nu bor småplantor i varenda vrå) och jag tror faktiskt inte jag skulle ha tid för det heller. Står valet mellan att dammsuga eller baka bröd så väljer jag brödet varje gång. Jag lever mycket hellre i skit än äter skit.

  Dessutom är jag själv uppvuxen i ett mycket rent hem och som astmatiker och allergisk mot precis allt kan jag knappast säga att det gjort mig gott. Klart man skulle vilja ha lite mindre rörigt kanske, men på bekostnad av vad? Jag har inte lust att ge något annat i mitt liv förre timmar och då har jag givet inte heller lust att ge städningen fler. Saker måste inte plockas undan hela tiden, de kan få ligga lite där de ligger, det går bra det med.

 150. Jag har också varit en slarvmaja, men min metod är att alltid ta med något när jag “ändå går”. Ska jag ner till källaren, tar jag med strumporna som ligger på vardagsrumsgolvet, ska jag till köket tar jag med vattenglaset och den tomma godisskålen som är kvar på rumsbordet. När jag borstar tänderna passar jag på att svepa med handen över tvättstället och sköljer bort damm och tandkrämsrester. För mig funkar det jättebra. Nu sitter det i ryggmärgen och jag märker inte ens att jag plockar. Och i och med att jag ständigt plockar har vi aldrig särskilt mycket saker som ligger och dräller. Men sen har vi inga barn som “hjälper” till…

 151. Min mamma har alltid sagt: Lämna aldrig rummet tomhänt. Jag är själv också en liten slarvmaja och tycker att när jag har denna ramsa i tankarna så brukar hemmet se lite mer iordning. Alltså, såfort du ska ut ur ett rum kollar du efter vad som du denna gång kan ta med dig och ställa tillrätta. I vardagsrummet tar du tekopparrna på soffbordet. I sovrummet, strumporna som ligger slängda, på toaletten en tom tvålflaska som ska slängas etc. Får man vanan inne så tror jag att det inte känns som man städar utan.. man plockar upp efter sig med bara farten. (Detta är något jag själv fortfarande jobbar på). Lycka till!

 152. Jag är också en slarva med behov av tips, men jag orkar och hinner inte läsa över 200 kommentarer för att hitta de bästa tipsen. Snälla Clara, jag tror du läser alla kommentarer, så kan du inte sammanfatta de du tycker verkar bäst i ett inlägg till oss andra slavor och slarvar?

 153. Jag och min sambo turas om att sätta ihop en spellista på Spotify som är 15 minuter lång. Vi kör den varje kväll och städar och dansar runt allt vi hinner tills musiken är slut. Man blir lite effektivare när det är på tid, vill ju imponera på sig själv med sin städeffektivitet.

 154. Jag kan vara likadan vissa dagar, det beror på hur lat jag känner mig. Men jag brukar försöka med att alltid ta med mig något från det rummet jag är i till det rummet jag ska till. Förutsatt att det finns någon som behöver tas med. Om det står ett glas i vardagsrummet och jag ändå ska till köket och hämta något kan jag ju lika gärna plocka med mig glaset..

 155. Jag är också precis likadan, till min mans förtret (han är superordningsam). Men, en sak som hjälpt mig är att sätta upp lite påminnelselappar här och var där jag uppmanar mig själv att hålla ordning. Det låter fånigt men för mig funkar lapparna som den där lilla, lilla påminnelsen jag behöver för göra färdigt innan jag går vidare till nästa projekt.

 156. Jag kör att vi måste plocka/städa 15 min varje kväll. Det är så kort att det inte går att motivera att inte göra det, helt otroligt vad mycket man hinner.
  Har också en korg där jag tillfälligt lägger allt som jag just då inte orkar lägga på sin plats. Sen kör jag ett ryck lite då och då och rensar den.
  Nu helt nyligen har jag börjat med att scanna av rummet för att se om det är nått jag kan ta med mig dit jag ska. Te x från vardagsrummet till köket.
  Om vi storstädar så delar vi in huset i “delar”. Sen får man välja varannan del, så båda får både lätta och jobbiga delar att städa. Helt rättvist!
  När vi märker att vi börjar tappa våra städrutiner så väljer vi ut det som känns viktigast att göra och så har man ansvar för att fixa det innan man somnar. Det blir oftast saker som är trevligt att mötas av på morgonen.
  Sammanställ gärna en lista med alla slarvmajors knep. 🙂
  Ett stökigt hem är ett tecken på att någon gjort nått roligare!
  (när jag har stökigt tänker jag “a clean house is a sign of a wasted life”)

 157. Hoppas du sammanställer de braiga tipsen i ett inlägg så vi andra slarvmajor och får gynnas! ^^

 158. Jag har blivit hjälpt av en städtråd på familjeliv.se… Den är helt enkelt super, massa goda råd och den är faktiskt inspirerande!! 🙂

 159. Jag är precis likadan, men är på “bättringsvägen” så att säga… Mitt enda tips är att bara göra allt på en gång, man känner direkt hur skönt det är att man gjort det man skulle direkt istället för att låta det ligga. Största belöningen är på kvällen när man sätter sig ner och inser att allt ligger där det ska = inget panikplockande behövs! =)

 160. Jag är också en slarvmaja som lätt strör saker omkring mig. men då brukar jag tänka på något som du sa i ett av Husmorsskolan-programmen förra vintern! Ni skulle frosta av frysen, Erica gnällde lite men då sa du “Jamen det blir väl knappast roligare om man skjuter upp det!” (ungefär) och det tycker jag var så himla bra sagt, och så sant! så det säger jag till mig själv ibland när jag behöver skärpa till mig; det är väl knappast roligare att gå ut med soporna/tömma diskmaskinen/vika tvätten/ringa det där telefonsamtalet osv sen! kram och tack för att du inspirerar!

 161. Haha…gick in på kommentarer för att få några tips…konstigt nog visar det sig att man inte är ensam… Snälla, om det kommer några tips, samla dem och publicera i ett inlägg! Nu ska jag baskimej gå med thémuggen (som stått i fönstret i fyra dagar) till diskhon, heja mig!

 162. Haha för nån dag sedan skrev jag ett inlägg där jag nämnde samma problem. Jag önskar att jag kunde hålla ordning och redan men jag är en riktigt slarvmaja jag med. Själv så funderar jag på att i 30 dagar prova att städa undan efter mig direkt. Att under 30 dagar inte tillåta mig själv att släppa grejer direkt ur händer och bara låta de ligga där de råkar hamna utan att istället lägga var sak på sin plats. Det sägs ju att 30 dagar är vad som krävs för att bryta en ovana. Är du med mig på denna utmaning?

 163. Jag brukar ta med mig saker på vägen. Exempelvis om man ska från soffan till köket för att hämta något, så kanske de står något på soffbordet eller på vägen till köket som faktiskt ska till köket. När du sedan kommer till köket kanske du ser något som ska tillbaka till vardagsrummet osv.

  Det är väldigt tråkigt att plocka och plocka, men om man bara tänker att ” då kan jag lika gärna ta med det på vägen om jag ändå ska dit” så känns allt mer effektivt och man tänker inte ens på att man städar.

  Tar man lite i taget så är snart allt fint! Lycka till 🙂

 164. Jag är tvärtom. Eller, jag är snarare superestet. Ska en strumpa ligga slängd på golvet så ska den matcha soffkuddarna. Ett papper på soffbordet ska ligga i rätt vinkel.
  Däremot är jag tyvärr skitaktig. Städar aldrig bakom spisen, och vad som bor under badkaret vill jag inte veta.
  Skulle hellre vara en renlig slarva.

 165. Man vill så mycket, men hinner så lite. Jag är en blandning av perfektionist och bohem tyvärr. Försöker hitta någon slags balans över hur mycket stök som jag kan leva med.

 166. Kör med exakt samma metod och den funkar finfint! Det blev tillslut så att jag knappt tänkte på att jag tog med mig pennan från vardagsrumsbordet och ställde den i pennhållaren i köket. Det går med automatik så jag är en förespråkare av en sak åt gången =)

 167. Sätt ett mål att göra det 5 minuter vissa tider på dagen (typ efter tandborstning, innan middagslagning eller liknande). Ställ klockan och tävla lite med dig själv om hur mycket du hinner på dessa 5 minuter. Efter någon vecka börjar det bli en vana och du kommer inse hur nice det är att städa undan jättesnabbt men ändå få väldigt stor skillnad i stökgrad. Lycka till från en slarvmaja som blivit pedant 🙂

 168. Att bli pedant är nog ett orimligt och hämmande mål för den som ständigt skapar och försvinner in i projekten. Men man kan ju förenkla. Vi köpte en snygg gammal tamburmajor att slänga kläder på i sovrummet. Den ser ut som ett spöke efter några dagar men inga kläder på golv och stolar längre i alla fall.

 169. Som många andra här sagt: kreativitet och rörighet hör ihop. Hur mycket man än tränar på att bli städoman, kommer man aldrig lyckas. Om jag dog imorrn skulle jag bli lycklig om jag visste att min sista kväll i livet spenderades med lek med barn och vovve. Om jag la min kvällsenergi på städ och plock skulle jag ångra det valet.

 170. Jag är pedant. Men det ska man inte säga högt. För det är “fint” att vara slarvig. Det finns någon underliggande tanke om att man är trevligare, mer mänsklig, mer frisinnad, mer normal när man har dammtussar som kryper över golven och prylar slängda lite hur som helst. Folk skryter gärna över hur slarviga de är nuförtiden. Jag trivs med att vara pedant men bryr mig inte ett vitten om andra har stökigt hemma. Men det stör mig när man inte kan acceptera mitt sätt att vara. Jag mår inte bra av att ha rörigt omkring mig. Alltså är det självklart för mig att hela tiden ha rent och städat. Usch tänker säkert någon nu. Vilken jobbig människa …

  1. Alla är vi olika, jag tycker inte du är jobbig, tvärtom! Det är väl jättebra att ha ordning jämt så man kan ägna sin tid till annat roligt =) Keep going!

 171. Det klart bästa tipset är att bli mer medveten om vad man gör. Varje gång man går ut ur ett rum så tänker man: “Har jag tagit fram någonting? Lagt någonting någonstans? Dragit ut en stol, lämnat ett skåp öppet?”, osv. Fast man tänker inte i de termerna förstås, utan man bara ser sig omkring för att lägga märke till om någonting ser annorlunda ut. Så innan man går ut ur t.ex. sovrummet så bäddar man sängen, hänger undan kläder osv. Och går man ut ur vardagsrummet kanske man viker ihop en filt, lägger ihop tidningar och papper eller sätter i ordning kuddarna i soffan. Går man ut ur köket ställer man först in disk i diskmaskinen eller torkar av köksbordet. På så sätt vet man att nästa gång man går in i det rummet är det hyfsat fint och städat. Det här förutsätter ju att man inte går in och ut ur olika rum hela tiden, utan håller sig på en plats under en viss tid, annars blir det ett jävla plockande. 😉

 172. haha, vad man känner igen sig där xD Det enda som riktigt fungerar för mig det är att bjuda hem en kompis på kaffe – vips så har jag plockat undan alla grejer och det ser inte längre så stökigt ut. Ibland tar det inte mer än en 15 min och man blir så förvånad varje gång att man inte gjort det för sin egen skull tidigare. Vilket fall som helst, lycka till! 🙂

 173. Nu har jag ej läst igenom alla 235 kommentarerna så du kanske får tipset igen. Jag tycker du ska fixa nån snygg korg, hink eller liknande att ställa i varje rum som du kan “lägga/kasta” allt du har i händerna i så är det bara den du behöver hämta o rensa sen.

  Lycka till!

 174. Med hårt arbete har jag landar presis lagomt mellan pedant och slarvmaja.
  I flera månader fick jag påminna mej själv att om jag inte städar undan disken efter middagen, orkar jag inte laga mat nästa dag. Om jag inte städar undan grejer efetersom, orkar jag inte städa när jag ska. Tappar piffen och allt ser oöverkomligt ut när jag ska ta tag i det om jag inte plockar ofta.
  Jag måste belöna mej själv för att orka med plockande, men det fungerar för mej. Typ nej, jag får inte sätta mej ned med kaffe och bakelse innan jag plockat bort det som ska bort. Börja på en ny stickning? Nej, plocka först.

 175. Hej!
  nu är det några dagar sen du skrev inlägget, och du har fått många kommentarer. Jag har inte läst igenom dem utan ger mig direkt på att skriva ner mina erfarenheter och tips.
  Jag har ADHD och är fruktansvärt glömsk. Jag har värre oreda omkring mig än vad en optimist skulle kalla hälsosamt. Men jag hittar varje dag nya knep för att klara av vardagen och (främst) stöket.
  Så här kommer en liten sammanfattning av vad som funkar för MIG, har du tur kan det även funka för dig:

  TIPS A:
  * Tänk igenom VARFÖR du vill ändra på beteende, VEM du vill ändra det för, Fördelar/nackdelar med beteendet och eventuell ändring.
  * Tänk igenom Vad som är Realistiskt, och vad du faktiskt kan ändra på.

  TIPS B:
  *Skriv en lista. På TRE som du känner att du vill ändra på, och som fortfarande är relevant för vardagen och genomförbart. Skriv så exakt som du kan, inte “städa mer” utan mer i stil med “slänga kissblöjorna på direkten”. (jag personligen hade “när du ser något ligga på golvet, plocka upp det istället för att gå förbi”)
  *Rangordna listan, börja med det som är mest akut, det som du stör dig mest på.
  *Börja med punkt nummer ett, fokusera enbart och endast på att jobba med DET problemet. Har du satt kissblöjor som nummer ett så är det det som gäller. Strunta ALLT annat, dissa tvätthögen (om det inte är akut), jobba in vanan med blöjorna.
  *När du fått in den rutinen går du vidare till punkt nummer två på din lista och upprepar det.

  Den här metoden TAR TID. Väldigt mycket tid. Men det är vad som behövs för att man ska hinna med att få in nya rutiner. En människa sa till mig en gång att det tar 21 dagar innan något går helt på rutin..

  Om listan tar slut och du har fått ändringar i stöket, dvs att om du lyckats, är det bara att skriva upp tre nya saker om det är aktuellt. 🙂

  TIPS C:
  *Om du är väldigt glömsk – sätt upp små söta lappar lite överallt med små påminnelser. Välj själv om du tar en neongul post-it-lapp eller scrappar ihop något riktigt stiligt, bara du ser lappen och minns det du vill påminna dig om.
  *Skriv listor. Jag skriver listor för allt verkligen.
  *Sätt ett larm vid en tidpunkt på dagen då du tar 15 minuter – inte mer, inte mindre – och går en vända genom huset och “städar upp” det synliga du hittar.

  Hoppas mina tips kan vara till nytta. Vill du ha lite mer tips eller så är det bara att höra av dig, jag gillar att hjälpa.

  Kramar Trollis

  1. Superbra tips! Vad duktig du är som arbetar med dina svårigheter så klokt effektivt och strukturerat!

 176. Ett tips som funkar för mig är att varje kväll gå en runda i huset och plocka undan saker som hamnat där de inte ska vara. Det funkar oftast och ytligt verkar man ha ordning och välstädat. Lycka till!

 177. Har hört att det tar minst 20 dagar att ändra en vana eller beteende. Det tar alltså lång tid att ändra sig. Håll ut i 20 dagar och ansträng dig extra mkt då. Eller så försöker du lära dig att stök och kaos är ok. Så har jag löst det.

  Lycka till du fina människa!

 178. Efter 243 kommentarer kanske den här är överflödig. Men kanske inte i alla fall?
  Jag läste ett sånt här tips i nån spalt en gång och jag tycker faktiskt att det här funkar. Ta en runda då och då, inte under själva inspirationsflowet under något annat projekt men innan det hinner bli för stökigt. Ta med dig EN KORG. Gå ett varv och plocka uppp allt som ligger på fel plats. Gå ett varv till och lägg tillbaka allt i korgen på sin rätta plats. = Du behöver bara springa runt hemmet två gånger istället för en tusen turer fram och tillbaka för alla olika prylar. Inte alls lika jobbigt!

 179. Oj vad jag känner igen mig! Jag är preciiis likadan. och min sambo får spunk på mig. Och det värsta är att jag blir som en trotsig unge då han säger åt mig att det är stökigt o att jag kanske kan plocka upp efter mig på en gång, då blir jag bara tvärtemot o vägrar göra nåt, haha, man kan ju fundera på om man blivit 5 år igen…

  Gick ju bra att skylla på amningshjärna då man ammade o glömde saker här o där men nu är det liksom 1,5 år sen jag slutade amma så jag tror inte den ursäkten håller längre… 🙂

  Så tyvärr har jag inga tips att ge men ska verkligen sätta mig o läsa igenom alla 244 kommentarer här o hoppas nån har nåt smart tips på hur man ändrar sig till det bättre.

 180. Hej! Jag var också en slarvmaja förut men så bodde jag med en kompis som är superpedant och jag när såg hur mycket hon städade (efter mig) så skärpte jag till mig.

  Jag mest insåg att det var sjukt respektlöst att behandla henne som någon sorts betjänt som skulle hålla på och städa efter mig, eller låta henne bo i en svinstia och vantrivas.

  Så det kanske är ett tips. Om man inte bor ensam så blir det ju andra som får lida för att man är slarvig. Och det är ju inte schysst.

  Funkade för mig. Nu får jag ångest över att skjuta upp städ och sånt istället, det är så lätt att bara göra det direkt.

 181. Åh, jag känner igen det där och det orsakar bara en massa onödig stress. Jag hörde ett tips på radion för något år sedan och det underlättar faktiskt en hel del för en. Tipset var att saker som tar mindre än 1-2 minuter att göra ska man göra direkt, t.ex. torka köksbordet, plocka undan sminket som ligger på handfatet, slänga skitiga kläder som ligger på golvet i tvättkorgen, plocka undan tidningar som ligger på tv-bordet, göra fint vid skohyllan, osv, osv.
  Det är så enkelt och i längden sparar man faktiskt en massa tid!

 182. Det enda som räddar mig är ÄGGKLOCKEMETODEN! (Obs att jag dock bor utan barn.)

  Såhär:
  1 ggr/vecka: Ordentlig veckostädning.

  Varje dag, också dagen efter veckostädningen: Ställ äggklockan på 10 el 15 minuter (beroende på hur stort du bor) och städa! När klockan ringer, slutför det du har för handen men sluta sedan bums. Städa inte mer.

  Effekt: Med äggklockan tickande blir man väldigt effektiv. Och man orkar alltid städa i tio minuter – det känns knappt som jobb! Dagen efter veckostädningen kan tio minuter t o m kännas svåra att fylla ut, men då kan man göra sånt man kanske försummat: städa mikron, ansa krukväxter. När det sedan blir veckostädning igen är hemmet förhoppningsvis i sådan bra ordning att veckostädningen går snabbt, för att man slipper allt plock.

  Passar kanske inte alla, men för mig är det genialt och har gjort att jag känner att jag städar mindre (ironiskt nog), samt det alltid är mer välstädat än förr. Testa!

 183. Jag känner igen detta alltför väl från min egen lägenhet som ser osannolikt rörig ut för den totalorganiserade person jag annars anser mig vara.
  Passade på att ta upp detta med en terapeut eftersom det tenderar att skapa konflikter.
  Jobbat med detta utifrån mindfulnessperspektiv genom att dels bara titta på röran utan att göra något åt det och tvinga mig själv att stå ut med ett visst obehag detta väcker.
  Sen också tränat på att småstäda genom att bara diska hälften av disken eller dammsuga utan att plockat undan allt och dammtorkat först. Och sen sätta mig ner och bara vara acceptera det lilla jag gjort.
  Efter ett antal gånger är det fortfarande rörigt, men jag småplockar lite här och där och det är inte längre ett totalt kaos.