Bakslag och skeptiker

Det har kommit ett bakslag. Snön vräkte ner i helgen så att våren plötsligt kändes väldigt långt borta. Men så är det ju alltid på våren. Det kommer alltid bakslag. Jag vet folk som av just den anledningen inte tycker att man ska ropa hej bara för att det är varmt och härligt någon dag! För rätt vad det är kommer det ju ett bakslag. Det tycker jag är helt bakvänt. Jag tycker att man alltid ska ta ut glädje i förskott!

Och jag undrar verkligen hur dessa personer tänker? –Tjiho vad tur att jag inte satt på altanen och solade i förrgår och njöt av värmen – för nu är det ju kallt igen! Eller vad? Det är ju totalt irrationellt. Dessa personer går ju miste om en hel massa vårdagar! Passar man på att njuta varje varm och solig dag, även om den följs av kalla vindar och snö dagen därpå. Ja då hinner man skramla ihop rätt många sköna vårdagar jämfört med den som bara sitter inne och muttrar och är skeptisk. Det synsättet kan förresten appliceras på nästan alla områden i livet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

46 kommentarer på “Bakslag och skeptiker”

 1. Tycker nog att man ska njuta, precis som du! Men har hållit mig själv fullt medveten om att det lär komma mer snö, så jag har inte tagit ut mer än två stolar på balkongen, inte heller skottat i stugan, det är jag jäkligt tacksam för! Men tycker nog inte att man ska låta bli att njuta för det! Slapp dessutom bli lika besviken som många andra när det kom lite mer vitt på backen, det ska ju vara så! “snö äter snö” tänker jag det om något är väl positivt!
  Nu är det ju dessutom vitt å vackert igen. Ha en underbar dag Clara, tack för en bra blogg!

 2. Jag tycker själv om variationen som våren ger, att det är varmt och soligt ena dagen och kallt med snö den nästa. Vädret blir ju då en överraskning, och på de varma dagarna kan man lägga sig och gosa med hunden utomhus i solen, och när det är kallt blir det istället gos i sängen inomhus.

 3. Jag håller med, helt och fullt. Och när bakslagsdagarna kommer, då kan man njuta inomhus med ett varmt bad, en god bok och en god kopp te. Tycker verkligen att man ska njuta så ofta man kan, för när skit-dagarna kommer, då har man så många fantastiska dagar som överglänser ändå!

 4. Kan bara hålla med dig! Samma personer brukar också vara snabba på att upplysa om när det skall bli regn, snö, minusgrader fast det för stunden är finväder. Men är det regn en dag, inte får man höra om när det blir sol inte.
  Satt precis och pratade med min kollega om massa tråkiga kommentarer som vissa människor tagit till sig som dom så gärna spyr ur sig. Typ; Nä, nu far vi hem till elände och fattigdom.
  Tacka vet ja härliga, positiva människor=)!

  /Maria

 5. Men, det är ju två olika saker. Att njuta i nuet är en sak, att bygga upp föreställningar om morgondagen, en helt annan. Man kan alldeles utmärkt njuta av varma soldagar och glädja sig åt att våren är under antågande, utan att liksom _utgå från_ att våren är här för att stanna och nu kan man glömma allt vad snö och vinter är.
  Just för att jag utgick från att det skulle komma ett “bakslag” njöt jag desto mer av den första solen. Blev dessutom lite glad av vitrunda, snygga hagelflingor eftersom jag inte var inställd på en analkande sommar. Tycker du blandar ihop saker en smula nu, Clara!

  1. Precis jag njuter också för fullt alla soliga dagar!! Men jag packar ju inte undan dom lite varmare kläderna direkt eftersom man vet hur våren är, helt underbar med både soliga dagar och snöiga dagar 🙂

 6. Självklart ska man njuta när man kan, men det finns andra situationer än vädret där man får vara försiktig. Jag försöker just nu hyra en lägenhet i Linköping från Umeå, vilket skapar stora ororsklumpar i magen. Det är nog först när jag bott i lägenheten i en månad som jag kan känna mig säker på att jag inte är lurad… Så även om jag nu skrivit på ett kontrakt kan jag fortfarande fundera på plan b sömnlösa nätter.

 7. Håller med. Jag är likadan försöker ta tillvara på den sol och värme som faktiskt bjuds. Idag skiner solen trots att det är kyligt här i Lund, så det blir en promenad på lunchen 🙂

 8. Lägg av med att förenkla! Det är väl ingen som är lycklig för att de har missat soltimmar utomhus? Däremot är jag glad att jag inte hunnit så långt i pelargonernas inskolningsperiod på balkongen, att jag lämnade dem ute över natten när det var frost i helgen. DET är nåt att vara lycklig över!!

 9. Ja! Ta ut glädjen i förskott! Det där har jag tänkt på många gånger. Varför ska man INTE göra det? Även om man sedan blir besviken så har man ju i alla fall varit glad en stund. En stund är bättre än ingen stund.
  Peace!

 10. Så sant så sant! Har aldrig förstått det där riktigt. Det blir ju lite samma sak som att inte njuta av sommarn, “för snart är det ju vinter ändå”.

 11. Hänger det inte ihop med rädslan för besvikelser? Jag kan inte heller låta bli att ta ut glädjen i förskott, precis som du skriver så är det ju ett förhållningssätt man har. På våren blir jag helt rabiat när solen skiner och vill desperat utnyttja alla soliga o varma timmar till max, eftersom man aldrig vet när det blir fler.

 12. Ja man skal nyde mens tid er! Egentlig synes jeg godt om det omskiftelige forårsvejr, det får ligesom forventningens glæde til at vare længere 🙂

 13. Ta glädjen i förskott kan även översättas till: ATT TA TILLVARA PÅ LIVET OCH VARJE STUND! Det är juh då man njuter av varje dag! skönt att vi tänker lika i den saken, possetiva människor!

 14. Vårvädret ska vara varannan dag varmt och soligt, varannan dag mulet. Det mesta av snön smälter nämligen inte bort utan sublimeras=går direkt över i gasform i solvärmen. Då bildas moln till nästa dag, nyfallen snö kommer då som är varmare och mer luftig än den gamla snön=tinar fortare och tar med sig en del av skarsnön därunder. Så fortsätter det tills snötäcket är borta. Man kan alltså både glädja sig åt solen och åt molnen dagen därpå, de är båda tecken på att vårvintern snart är vårsommar.

 15. Håller med dig, det enda som kan hända om man tagit ut sgern i förskott är att man haft roligt i “onödan”! 😉

 16. Clara! Jag önskar mig ett inlägg om hur du tänker kring inskränktheten på landet. Finns det mer av det slaget på landet än i stan? Jag längtar tillbaka till landet där jag själv är uppvuxen, men är orolig över att mina barn inte ska må bra av den inskränkthet som jag själv upplevde och stundvis mådde dåligt av. Du som är så klok, vad tänker du om det här?

 17. Haha känner igen mig i första stycket, är något bitter. Men andra stycket känner jag inte alls igen mig i, klart jag njuter även fast jag vet att våren inte är här för att stanna (ännu). 😀

 18. Allt handlar om förmågan att vara här och nu – och inte det eviga tittandet framåt – och om det bara var…… Att njuta idag…inte vänta på en annan dag – utan att göra just idag så fantastiskt skön som det bara går. Och njuta av vad den en för med sig. Livet blir så mycket skönare då!

 19. Självklart ska man njuta av här och nu!!!! idiotiskt vore annat. Sen är det klart att man kan vara lite förutseende och inte packa bort alla varma kläder första vårvarma helgen ( har tagit in dem igen;) eller plantera alla dom efterlängtade växterna för att temperaturen har sagt att det är ok i några dagar (ja…jag ska köpa nya grejjer att plantera).
  Så NJUUUUTA SKA MAN…men man behöver ju inte som jag bli smått korkad av endorfinerna;)

 20. Clara
  Jag håller med dej, många är väldigt negativa till allt. Varför inte försöka ändra de negativa hjärn spökena till att bli något positivt och bra. Det går att träna upp den förmågan av hjärnan.
  Kram

 21. Du är så klok, Clara! Jag önskar att jag var bättre på att ta ut glädje i förskott. Men ända sedan barnsben har jag fått höra att “nu ska vi inte ta ut nåt i förskott”. Varför säger folk så till sina barn? Det är ju helt befängt! Klart man ska ta varje chans man får till att glädjas! Det försöker jag träna på nu – varje dag. Jag hoppas att jag snart kommer vara lika bra på det som du! 🙂

 22. Det där inlägget du skrev om att ta ut glädjen i förskott har jag tänkt jättemycket på. Jag lever verkligen efter det nu. Låter kanske knäppt, men det är verkligen något av det bästa jag läst.

  Klart man ska njuta och vara positiv när man kan, herregud, hur tråkigt blir inte livet annars?!

 23. Du har så rätt! Jag håller med precis. Tar själv ut glädjen i förskott, och även om det jag hoppas på inte inträffar så har jag ju ändå varit med om det i tankarna, och varit glad. Skickade runt länken till det gamla inlägget till vännerna.

 24. Jag tillhör dem som inte är så förtjust i våren. Temperaturen är väldigt nyckfull och jag mår inte särskilt bra av det. Trots det så njuter jag av de dagar som är varma och fina! Varför skulle jag inte? Jag tror att det är ytterst få människor som stannar inne och surar bara för att de har en realistisk syn på vad vårväder innebär :).

 25. Ett av mina favoritord på det andra inhemska, det vill säga finska, är ordet “takatalvi”. Det betyder ungefär “tillbaka-vinter”, vilket ju precis är vad ett bakslag i vädret är! Jag har länge letat efter en bra motsvarighet i det svenska språket, och fann idag ordet “eftervinter”, men tycker inte alls det har samma klang eller nyans som “takatalvi”.

  Här har det också varit takatalvi, men nog har jag glatt mig ändå! Och just nu sitter jag och gläder mig oerhört över en konsert som jag ska på i helgen. Om jag gläder sig i förskott, och sedan gläder sig “på riktig”, så har jag ju fått dubbel glädje. Gläder jag mig i förskott, och mitt glädjeämne inte blir av – tja, då har jag i alla fall glatt mig en gång mer än om jag inte hade tagit ut glädjen i förskott. Win-win!

 26. Du är verkligen ursnygg i din kreation!!! Sjutton, om man någon gång fick till sin outfit som du alltid får.

 27. Emil Jensen: “Ta ut glädjen i förskott! Annars kanske det inte blir någon glädje överhuvudtaget!”

 28. Varför inte njuta även de kalla dagarna? Dom är underbara dom också, ser man bara dom varma dagarna som värdefulla så går man ju miste om alla de kalla 🙂 Bli frostbiten av en promenad, få komma in och ta en dusch så det pirrar i benen, ta en kopp choklad och unna sig en film just för att det är så kallt. Älskar man det positiva i dem, för andra mindra önskvärda dagarna, så mår man mycket bättre då dem kommer.

  Vårt allsidiga väder är en tjusning, ta inte bara vara på de soliga dagarna.

 29. Fast, folk menar nog mer att man inte behöver ha så bråttom med att hiva upp vinterjackan på vinden, eller byta till sommardäck på bilen såfort den första plusgraden visar sig. Eller som jag gjorde, planterade vårblommor som frös och totaldog efter ett par kalla nätter. Det är väl ingen som påstått att man inte kan sola näsan på altanen i vårens första värmande solstrålar?? Man menar nog bara att man i te ska ha så jäkla bråttom med allt jämt, speciellt på våren!

 30. Själv njuter jag förstås, men jag packar inte undan alla tjocka jackor och pumpar cykeldäcken så fort det blir plusgrader. Njuta, men inte ta det för givet att det ska fortsätta, typ!

 31. Sällar mig till medhållarna!
  Förr brukade jag oroa mig i förskott och mådde, så klart, dåligt för det mesta. Nu har jag lärt mig att ta det när och OM det kommer!
  En sak till som gör livet till en dans: Gilla läget!
  Man kan inte hela tiden ha för höga förväntningar på livet och känna sig bitter om de inte infrias. Livet är inte sådant, men om man gillar läget så kommer det liksom inte åt en, man blir osårbar!
  MVH
  Annika