Vegetariska substitut

Tallrik med spagetti och vegetarisk sås som påminner om köttfärssås.

Jag tycker att många vegetariska produkter som ska ersätta kött är läbbiga.

Konsistensen är fel och smaken är obefintlig. För att inte tala om alla e-nummer de lyckas tjoffa in.

Men en produkt gillar jag skarpt, och det är torkad sojafärs som man köper på påse.

Jag lägger den i blöt i 10 minuter innan jag lagar till den.

Superenkelt, inga konstiga e-nummer och konsistensen är bra. Eftersom sojafärsen är så neutral i smaken går den att krydda på alla möjliga sätt.

När jag gör spagetti och köttfärssås lägger jag den i blöt i buljong, kramar ur vätskan och sedan steker jag den precis som vanlig färs, med lök, vitlök, soja och massor av kryddor. Vräker på krossad tomat och fetaste sortens creme fraiche och sedan smakar den ungefär som vanlig färs fast lite godare och mycket billigare.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

92 kommentarer på “Vegetariska substitut”

    1. Har hört om hur man bränner ner skogar med alla djur i för att få marker att odla soja bönor på. Inte speciellt djurvänligt. Någon som kan mer om detta?

     1. Har också funderat på det här. Men så länge man äter sojan “direkt” borde det väl ändå va okej? Det hemska är ju när man hugger ner regnskog för att ha betande boskap där för köttproduktion eller att odla sojabönor för att ha det som djurfoder, eftersom mängden kött blir en sån resursförlustjämfört med att göra mat direkt av sojabönorna..(?)

     2. Härligt att du går din egen väg liksom jag Clara.
      Härligt att vara motvalskärring ibland.
      Udda och modigt att vara vegetarian i dessa lchf-tider.
      Ja rent utav omodernt väl?

      Heja dig!

      Kram Mrs G

     3. Värt att tänka på är dock att största delen av sojaproduktionen går till djurfoder i typ europa.

      Så ja, regnskog skövlas för att producera sojabönor, men det lilla som går till att göra exempelvis sojaprotein utav är inte så mycket.

     4. Det är p g à att man behöver proteinrikt foder till allt köttboskap inte för att odla sojabönor till veg alternativ. Utan världens abnorma köttproduktion skulle vatten och odlingsareal räcka mycket bra. Om människan direkt åt det som odlades istället för att föda upp djur i den skala som görs idag. Köttproduktionen är boven i dramat!

 1. Vad roligt att du skriver om torkad sojafärs. Jag stod och tittade på den i affären men blev skeptisk. Nu vågar jag köpa en förpackning.

 2. Ett tips för er som bor i Stockholm är att gå till Good Store, där säljer de stora påsar med bra sojafärs. Jag köper en varannan månad!

 3. Håller helt med dig om att vissa vegetariska substitut innehåller många e-nummer 🙁 Och viktigt att påpeka, man blir ju inte vegetarian för att man vill ha något som påminner om kött. Tvärtom. Så bort med sojakorv och sojabiffar. Jag lagar gärna till en sås på linser och äter ihop med pasta. Och så äter jag fetaost till och det är grymt gott 🙂

  1. Fast en del människor, tex jag själv, älskar köttsmak och köttkonsistens men slutar äta kött av etiska skäl, och då är korv och biffar gjort av annat ypperligt bra. Jag älskar filé, stroganoff och korv i bröd (men även linsrätter av alla slag) och är vegan sedan flera år. En utmärkt fungerande kombination 🙂

  2. Jag är vegetarian och har vart det läänge. Jag äter linser och bönor och mycket grönsaker. Men jag gillar sojakorv och andra färdigprodukter, men det är saker jag inte äter ofta. Dessutom finns fler märken om man går till mindre

  3. Jag är vegetarian och har vart det läänge. Jag äter linser och bönor och mycket grönsaker. Men jag gillar sojakorv och andra färdigprodukter, men det är saker jag inte äter ofta. Dessutom finns fler märken om man går till mindre butiker finns andra märken och produkter, som vegofiskpinnar eller tofukorv med basilikasmak.

   1. det beror verkligen på. själv äter jag vegetariskt för att det är bättre för miljön än att äta kött. jag älskar alltså köttsmak, men vill leva miljövänligt och avstår därför. så jag tycker tummen upp för veg-produkter som försöker efterlikna kött i smaken (men självklar tummen ner för e-ämnen)

 4. Vilka produkter innehåller mkt e-nummer? Står inget på sojakorven från hälsans kök, men de kanske kallar det något annat?

  1. gå in på hälsans köks hemsida och kolla in korven. den korven vill då inte jag äta! dessutom består den till större del av något slags vete. ät en näve mjöl istället!

   1. Alltså sojakorv känns en miljon gånger fräschare än köttalternativet; hotdogs! Gå in på Scans hemsida och kolla. Den korven vill då inte jag äta! Uäck!

    1. nej den mesta köttkorv är också skit. Jag sa inte att man skulle ha scans korv istället. Jag sa en näve mjöl. Eller riktigt kött.

 5. den måste jag köpa nån gång och göra :). men veggo baconet är supergott. det borde du pröva om du inte redan gjort =)

 6. Nej jag är skeptisk till sojaprodukter. åt mycket sånt jox som student. Inte blev jag varken mätt eller välmående. jag satsar numer på viltkött eller lammkött från hobbyuppfödare. å så fisk och grönsaker för resten.

 7. det är inte bra äta för mycket sojaprodukter (för sin egen hälsas skull) Dels är det en förädlad produkt, dels ökar soja mängden östrogen i kroppen vilket i sin tur kan ge ökad risk för bröstcancer. jag tycker det är jätte konstigt att välja att äta tofu, Quorn och soja i stället för kött. Här äts det kött med glädje i lagom mängd. Vi köper köttet i en liten butik som har fågel, nöt gris och lamm från ekologiska uppfödare i vår kommun. Känns mycket bättre att äta än fabriksframtaget svampprotein.

  1. Ja, och djuren i er kommun är säkert jätte tacksamma för att just de mördas för att bli din mat.

 8. Varför vill man äta köttliknande äckelprodukter om man nu inte vill äta kött? det finns ju jättetrevlig veg mat men jag håller dig med att det mest som ska likna kött är oaptitligt. jag fattar inte grejen med att inte äta kött. jag äter inte kött som jag kan tänka mig kommer från massproduktion eller är fulla med äckliga medel. jag äter inte kött från djur som farit illa och då menar jag billig kyckling eller fläskfilé från danmark typ. men kött som gått fritt i skogen och skjutits och dött på studs äter jag. jag kan förstå att man inte gör det av etiska skäl. Att ingen har rätt att döda någon annan levande varelse. men jag ser det inte så men man ska inte plåga ihjäl en levande varelse eller se på djur som som “köttproduktion”. det tycker jag är klart oetiskt. alltså äter jag kött sällan och bara från sammanhang som jag kontrollerar.

  1. Jag är övertygad om att det gör ont som f-n att bli skjuten även om man bli skjuten i skogen. Och att det är ångestladdat som tusan att jagas av skällande hundar.

   Har du sett ett djur bli skjutet nån gång? Det är väldigt få som dör “knall och fall”.

   Jag köper inte att det är ok mot djur att döda dem bara för att man gör det i deras “hem”

   1. Skönt att läsa att det är fler än jag som inte tror att döden blir myspys bara för att man dödas när man är “hemma” och har det som bäst.
    /Vegetarian av etiska skäl sedan tolv år

    1. Jag frågade en jägare en gång vad definitionen, enligt dem, på skadeskjuten var? Svaret: Ett djur som skjutits och inte återfunnits inom 4 timmar för att få ett dödande skott. En älg t.ex. är inte skadeskjuten om den hittades 3 timmar efter ett träffande skott. Och det är en tuff debatt det där med vilt och industrikött. Personligen avstår jag från allt kött men anser nog ändå att de vilda djuren har ett bättre liv överlag. Men jakten och deras död är inte ok. Varför är det så många trafikolyckor med vilt tror ni när det är jaktsäsong? Jo, för djuren är så stressade så de tar alla chanser till flykt, även över E6.an.

 9. Jag har som inte fattat galoppen med att byta ut kött till köttsmakande alternativ. Poänglöst? Man vill inte döda men gillar smaken av död? Eller?

  1. Jamen precis därför ju! Man får smaken av kött (eller död som du vill kalla det) men slipper dödandet. Slutet gott allting gott och verkligen inte poänglöst om du frågar mig!

  2. inte ett dugg poänglöst. dessutom generaliserar man ganska starkt om man tänker att alla vegetarianer är vegetarianer pga av att man tycker synd om djur som blir dödade. jag vet att det är många med mig som till exempel äter vegetariskt för att man vill leva miljövänligt och i övrig tycker att kött är gott.

  3. Det är också praktiskt om man umgås med blandkostare (de som äter kött också) och vill laga något. Det känns helt enkelt mindre främmande-speciellt barn. Dessutom vill du kanske laga recept från familjens kokbok och liknande.

  4. håller verkligen med dig! fattar inte heller mig på vegetarianer/veganer som äter produkter som smakar kött…. varför vill man äta ngt som smakar djur……

 10. Tack för tipset. Quorn må vara E-igt, men så satans gott det blir om man marinerar den i balsamvinäger, rapsolja och basilika.

 11. jag är själv vegetarian och har också varit vegan länge, och det är ju inte direkt smaken av “död” man vill ha, grejen är att man är ju uppväxt med de smakerna. trots att jag själv inte vill äta döda djur kan jag sakna smaken ibland. det är ju för att det är något välbekant. hade jag vuxit upp utan kött hade jag inte kunnat sakna det.

 12. jag har sett den i affären och tänkt att jag ska ha med den på min veckovandring i sommar (abisko-kebnekaise) den finns även i strimlor och som biffar här. är det någonting du skulle rekomendera?

   1. Jo, biffarna är goda om man kokar dem i buljong med bitar av vitlök och ingefära och sedan låter dem ligga ett tag i marinad alt. steker dem med soja/nån annan sås.

 13. Tack för tipset!

  Mitt tips är röda linser. Inga e-nummer och finns billiga ekologiska. Funkar prima som substitut i ex köttfärssås och chili con carne. Inte samma konsistens som köttfärs, men det tycker jag kvittar. Smaken blir kanon 🙂

 14. Men regnskogar skövlas för att kunna odla mer soja då det efterfrågas alltmer av oss i väst.

  1. men grejjen med sojan alltså….är ju att en stor del av djurfodret som går åt till att föda upp djuren som skall bli köttfärs är gjort av soja! Det är ju DET dom stora arealerna fd regnskog går till! Så antingen äter DU sojafärsen, eller så äter KOSSAN 10 portioner sojafärs och du äter en portion nötfärs. Sen kanske det är bättre att inte äta varken sojafärs eller köttfärs och gå på de röda linserna eller älgfärsen istället, men man kan inte säga “sojan leder till regnskogsskövling därför äter jag hellre nötfärs”. Vilket du kanske inte menade heller, men ändå är viktigt att poängtera ifall det finns någon som inte känner till det.

  2. Det är tyvärr ett vanligt missförstånd att regnskog skövlas för att odla sojabönor till människor. En oändligt stor del av världens odlingsareal går åt till djuruppfödning. Om människan åt sojabönorna direkt istället för att framställa proteinrikt foder till boskap skulle ingen regnskog behöva skövlas.

 15. Det där såg himla mums ut! Var kan man hitta denna “påsveggofärs”? Och exakt hur mycket pengar talar vi om? 😉

 16. Just nu äter vi nästan bara vildsvin hemma, skjutna på våra åkrar. Det kan man kalla närproducerat!
  Till er som äter kött, köp svenskt. Sverige har de strängaste reglerna o den bästa djurhållningen i världen. Det är extremt kostsamt för de svenska bönderna o lönsamheten är inte stor. Så varför inte betala lite extra för att sponsra bra djurhållning?

  1. Ok, med risk att få Sveriges köttätande befolkning på mig. Det är en sak att ha en av världens strängaste djurskyddslagar och en helt annan sak att få djuruppfödarna att följa den! Tro mig, för jag har nämligen jobbat med det. Sen är alla mått i lagen minimimått och det är inte många som gillar att ta i i överkant med måttbandet utan väljer det alternativ som det går att knö in flest djur på. Jag skulle vilja utmana alla som äter kött att besöka samtliga produktioner och även transport och slakterier för att sedan välja.

  2. Visst finns det många som missköter det. Men det finns också de som följer reglerna, tex vi på vår gård. Men det finns ju alltid en fram och baksida på allt, vilken sida man än väljer.

  1. Ja, det gor jag. Min kagge klarar inte att behandla not och klovdjur sa jag haller mig till kyckling (eko, och endast ett par ganger i manaden)), fisk och soja. En sak vi har i England ar ett stort urval av Linda McCartney’s vegetariska utbud. De varorna innehaller inget GMO och inga E-nummer. Hennes grillkorv ar himmelsk. Konstigt att Sverige inte har importerat…

   1. The English shop i Söderhallarna, Sthlm, hade förut men jag vet inte om de fortfarande har.

 17. Torkad sojafärs kan man ocksa göra mumsiga “köttbullar” av. Koka färsen en minut eller sa, lat rinna av och krama sen ut överflödig vätska. Tjoff ner i en matberedare med en skiva bröd (eller en handfull ströbröd om man föredrar det) vitlök, lök och kryddor (jag brukar använda paprika, muskot och en nypa spiskummin och salt & peppar) mixa en stund och ha sen i ett ägg (veganer skippar ägget, gar bra utan ocksa) Stek som vanliga köttbullar. Mums!

 18. Vill bara påpeka att quornfiléer och quornfärs inte heller innehåller några e-ämnen utan enbart svampprotein, äggvita och aromämnen.
  Personligen tycker jag att det är fräschare att äta svampprotein framställt i en “fabrik” än att äta kött framställt i en djurfabrik.
  Det finns egentligen bara ett argument för att äta kött och det är de som gillar smaken.
  För hälsan, miljön och djuren är det oändligt många gånger bättre att äta vegetariskt.
  Att regnskog skövlas för att tillverka sojaprodukter åt människor var det största nonsens jag hört. Det skövlas för att odla soja åt djuren som människor sedan äter. En tredjedel av jordens yta går åt till att föda upp djur och haven utfiskas. Köttätande har större miljöpåverkan än jordens sammanlagda transporter.
  Att välja ekologiskt eller svenskt är ingen måttstock på att djuren behandlas väl. Den ekologiska märkningen betyder att djuren inte har fått tillskott och fått ett bra foder – inget om hur djuren de facto har haft det. En ekologisk kyckling betyder inte att kycklingen har gått utomhus. Frigående höns betyder inte att hönsen har någon yta att gå på, det betyder bara att de inte sitter inspärrade i et bur på 4.3 kvadratdecimeter (mindre än ett a4-papper).
  Bra att du kommer med vegetariska alternativ Clara!
  Vill man fortsätta att äta djur så är det klokt och ekonomiskt att varva lite. Kan ju vara roligt att variera lite också!

  1. Det stämmer att vi äter för mycket kött och att sojaproduktionen går åt att föda djur men skall man äta sån skit som quorn istället då? Kör med linser etc! Matjätten Premier som köpte upp varumärket Quorn har en liten trevlig hemsida där de betalat läkare att lovprisa quorn. Äckligt!

   1. Och vad gör köttindustrin? De styr i princip världen. LCHF exempelvis är sponsrad av köttindustrin. Jag har inga som helst problem med varken Quorn, soja eller linser, de mättar, är goda och är bra mycket bättre för miljön än kött i någon form. Sen att det är bättre för djuren är rätt underförstått, oavsett om det är vilt, från en hobbyuppfödare eller fisk.

    1. Precis! Lobbyism ska vi nog inte tala om. Sen är det klart att man kan äta en massa linser, bönor och ärter. Det tror jag de flesta vegetarianer gör, vore bra om så gjordes av fler!
     LCHFpropagandan drivs främst av köttindustrin. Huruvida det är bra eller inte för kroppen är svårt att säga då det inte bedrivits någon långsiktig forskning kring det med tanke på att det är ett relativt nytt fenomen. Huruvida det är bra eller inte för djur och natur kan vi nog enas om. Jag röstar iaf för Inte.

 19. Jag gör likadant! Sjukt bra grej! Deras sojastrimlor är riktigt bra att ha i grytor, så länge de får mjuka till ordentligt och ta till sig av smakerna. Finns på ICA!

 20. Men alltså, det här med e-nummer, de är inte alla av ondo.Det är rent ut sagt löjligt att påstå det. Och jag äter hellre några e-nummer, och mister en del av smak och konsistens, än äter den äkta varan som ger mig en besk eftersmak av lidande och död.

 21. Jag tycker verkligen att din blogg är fantastisk! men blir lite besviken när ett så pass stort problem som köttkonsumtionen inte ifrågasätts och förenklas på det här sättet! Jag är själv vegetarian sedan flera år tillbaka pga etiska och moraliska själ. Jag älskar smaken av kött men har valt att helt avstå för något som känns större och viktigare än mig själv! Jag håller med om att de “erättnings”produkter som finns innehåller ifrågasättningsbara ingredienser, och verkligen inte alltid kan likställas med kött. Men jag tycker också då att det är viktigt att det lyfts fram att de djur föds upp och senare dödas för att bli paketerade i små lådor ofta matas med samma saker som vi vegetarianer äter. Bara att vi avstår från att utsätta djur för onödigt lidande. Dessutom får många djur som föds upp för slakt andra tveksamma saker intryckta i sig, antibiotika för att förhindra sjukdomar (trots att de är friska) och andra ämnen för att öka tillväxten osv. Det vill säga att man äter inte “renare” eller bättre mat bara för att man äter kött som är köpt på kvarterets mataffär. Den som tror det lurar sig själv! Och jag vet att de finns dem som äter vilt eller kanske tom föder upp egna djur och slaktar själva på ett ekologisk och hållbart sätt, bra! Men att sitta och säga att vegetariska och veganska produkter innehåller e-nummer och annat konstigt och förespråka kött känns fel eftersom det är fullt möjligt att man troligtvis äter exakt samma sak själv!!

 22. Hejja Clara, mer veggo tack! Jag är, som många andra här, vegetarian av etiska och miljömässiga skäl. Jag försöker hålla inställningen att folk får äta vad tusan de vill, så länge jag får äta min soya och mitt quorn i fred, men vissa missuppfattningar tåls ändå att belysas lite extra.
  Mindre än 10 procent av den soya som odlas i världen äts i första hand av människor, större delen av soyan “förädlas” till animaliskt protein. Regnskogen skövlas för att göra plats för dels soyaplantage, där skörden går direkt till djurfoder samt dels till att bli ren betesmark för djuren själva. Jag rekomenderar Naturskyddsföreningens texter i ämnet, framför allt den här: http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/ata/kott/soja/

  Självfallet är det orimligt att kräva att större delen av befolkningen skall sluta äta kött, det kommer aldrig hända. Min önskan vore istället att de som väljer att äta kött ställer krav på produktionsprocessen, ser till att köpa vilt, kött från djur ekologiska gårdar och kanske framför allt ser till att dra ner konsumtionen. 86 kilo kött per person och år är rätt mycket…

  Det var mitt bidrag till detta, tack för en fin blogg!

 23. Det finns ju en anledning till att substituten varken känns eller smakar kött – så att vi vegetarianer slipper den vidriga smaken av kött.

  1. Men äter du köttsubstitut? Om du varken gillar smaken eller känslan av kött? varför ska man då ha köttsubstitut överhuvud taget?

   1. Jag kan inte svara för Matilda . Men jag är vegetarian och äter substitut, tycker att de är goda. Men tyckte inte alls att kött var det under det senaste året jag åt det. Jag äter det för att jag tycker att det är ett gott, näringsrikt alternativ till kött ,inte för att uppnå köttsmaken utan för att ersätta den. Förstår om folk tycker att
    att kött är gott, men har svårare att förstå att vegetarianer inte kan gå tycka att soja eller quorn är gott. Oavsett innan tycker att det smakar kött eller inte och oavsett av vilken anledning man väljer det.

 24. Jag gillar också de torkade produkterna! Bra tips att det räcker med att lägga dem i blöt innan, jag har kokat tidigare. De är ju dessutom miljövänligare än frysta veg-produkter i och med att transport och förvaring av torkade produkter är mindre energikrävande än de av frysta!

  1. Skall du göra färssås skulle jag faktiskt rekommendera att inte ens blötlägga dem, utan ha ner dem direkt i en tomatsås. Då smakar de mer, och blir det för torrt kan man bara späda med lite vatten eller grädde!

 25. Säger du inte emot dig själv lite om du först säger att smaken är obefintlig (som att det är något negativt) och sen säger att smaken är neutral (och att det är något positivt, eftersom man kan smaksätta som man vill)?

  eheh, ville bara vara lite besserwissrig här borta….

 26. Även om det inte finns några e-nummer och konstiga tillsatser i torkat sojakött så finns det ett annat sort problem med dessa produkter. Och det är att vill tillverkningen av sojaproteinet så används massvis med kemikalier som inte deklareras och inte behövs deklareras då de kallas för processkemikalier. Alla kemikalier som används vid framställning och behandling av olika produkter kallas för just processkemikalier och behöver enligt livsmedelsverket inte överhuvudtaget deklareras på förpackningen. Deppigt värre!

  Men jag tror nog ändå att det är bättre för miljön att skippa köttet.
  mvh// vegetarian i 14 år.

  ps. det finns en man vid namn gunnar lindgren som bråkat mycket med livsmedelsverket kring processkemikalier. Googla honom så hittar du nog mycket intressant att läsa.ds.

 27. Hej Clara,

  jag tipsar om ditt recept i min hälsoblogg idag. Lånade även din bild med hänvisning + länk till dig. Hoppas det är ok! Hör av dig annars.

  Mvh
  Stina Nordqvist

  Dietist & journalist
  stinaslillagrona.blogspot.se

 28. Hej,

  Var på en vegetarisk mässa i Umeå i helgen och fick smaka på torkad
  sojafärs som var tillagad och kryddad med Tacokrydda, fantastiskt gott!