Random facts

1) Jag trodde tills nyligen att Kristianstad uttalades precis så –  Kristian Stad. Inte krischansta’. Det trodde jag var en helt annan stad. Det hela uppdagades när jag skulle dit och föreläsa och höll på att hamna i Kristianstad i Finland. För där uttalas det väl så? Kristian Stad. Eller har jag fel nu igen?

2) Jag hade fyra nappar när jag var liten. Två stycken i munnen och två stycken mellan tårna. Tå-tutte är ett vedertaget begrepp i min familj. Det skramlade om mina fötter på morgnarna när jag steg upp. Och när syrrans nappar var borta bjussade jag snällt på någon jag själv haft mellan tårna.

3) Jag var fruktansvärt rädd för rasister när jag var liten. Vilket inte är så konstigt eftersom jag växte upp tidigt nittiotal när det skedde många rasistdåd. När lasermannen härjade och Ny Demokrati var i farten. Jag var helt enkelt livrädd för rasister och övertygad om att de var ute efter mig (trots att jag var världens lilla lintott). Och när jag tio år senare luffade runt i Indien och läste boken om Lasermannen kunde jag inte sova för att jag var så skärrad. Logiken i det?

4) Jag kunde prutta på beställning som liten och underhöll på släktkalasen med detta partytrick. Oerhört sofistikerat!

5)  Jag hade väldigt livlig fantasi som liten och snappade upp allt elände som fanns i tidningar och på tv. Jag såg också alltid på Bullen tillsammans med min storasyster, fast jag egentligen var för liten. Det resulterade i mardrömmar och hemska fantasier. Varje gång de visade den där filmen baserad på ett läsarbrev sa de “kom ihåg att det inte är tjejen i filmen som skrivit brevet” och då sneglade jag på min storasyster för jag var övertygad om att det var hon som skrivit det. Varenda gång! Och det var ganska traumatiskt kan jag säga eftersom det nästan alltid handlade om självmord eller ätstörningar. Så fort min syster skulle ta en promenad och jag inte fick följa med trodde jag att hon skulle gå och ta livet av sig. Det hände att jag sprang efter i panik och höll fast henne i armen och skrek staaanaaaa, gör det inteeee! Förstår ni ångesten i det? Jag var ju helt skräckslagen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

86 kommentarer på “Random facts”

  1. haha vilket roligt inlägg 🙂 Själv trodde jag på fullt allvar att jag skulle få maginfluensa och spy varje kväll i säkert ett års tid när jag var ca 10 år gammal.
   Lyckades jag hålla mig “frisk” fram till 22.00 så hade jag klarat mig 🙂
   Sinnes 🙂

   Kram Mrs G

   1. Jag skrev nyss ett inlägg om kampundar på inrådan av Mickan en tjej som troget läser min blogg, men som inte har en egen blogg att uttrycka sig i.
    Hennes älskade labrador attackerades igår av en lösspringande kamphund som besinnigslös bet labradoren över hela kroppen.
    Mickans hund svävar nu mellan liv och död, alla hundälskares största mardröm.
    Ägaren till kamphund smet ifrån platsen, bara en sån sak säger ju en hel del..
    Läs gärna “vårt” inlägg och ge gäna lite support och stöd till Mickan som verkligen behöver det idag!

    http://wp.me/p1uIV8-3HP

    Kram Mrs G

 1. Det finns nog ingen stad i Finland som heter Kristianstad, däremot en fin stad som heter Kristinestad. Kanske det var den du tänkte på? Och jag skulle definitivt uttala Kristianstad precis som det skrivs, K-r-i-s-t-a-n-s-t-a-d, men då är jag ju finlandssvensk också och vår svenska funkar ju lite annorlunda!

 2. Men fy, det är ju hemskt ju!! Att du trodde så om din syster!!
  Jag pratade faktiskt precis med min far ang hur sjutton man skyddar sina barn från alla hemskheter som finns på internet!! Om du reagerade så på Bullen! Hur ska inte dagens barn må och reagera på allt dom ser? En av mina nissar är tio år och det han inte ser hemma ser han hos kompisens storebrorsa osv…..

 3. Christian IV grundade Kristianstad. med danskt uttal och allt. 🙂

  (I skåne lär man så vitt jag vet ibland fortfarande ut Christian den gode till sina elever. I övriga sverige heter han Christian Tyrann. )

  jag är fö fortfarande rädd för rasister, 37 år gammal.

  Kram

  1. Haha, jag gick i skolan i Kristianstad, och även om vi inte fick lära oss om Christian IV som Christian den gode så har jag i vart fall inte fattat att han var den som omnämns som tyrann..

  2. FYI: Det är en myt att Christian II kallas Christian “den gode” i Danmark (och ev. Skåne)…

   “Enligt en populär svensk myt skulle Kristian II i Danmark vara känd som “Kristian den gode”, eller på danska “Christian den Gode”, och i vissa varianter av myten “Kristian den folkkäre” eller “Kristian bondevän”; vilket alltså skulle stå i kontrast mot den vida använda svenska benämningen för Kristian II, “Kristian Tyrann”. Enligt Gunnar Richardson, Professor emeritus med utbildningshistoria som specialitet, uppkom myten i svenska läroböcker och har fått draghjälp av att svenska författare såsom Alf Henrikson ändrat uppfattning om Kristian II. Richardson skriver: “Varför har då denna myt blivit så spridd och älskad i Sverige? Svaret är enkelt: den fyller en både ideologisk och didaktisk funktion. Man kan i skolans historieundervisning och i lärarutbildningen knappast finna ett tacksammare stoff för att påvisa nationellt och etnocentriskt präglad historieskrivning.”[2] Men enligt danska historiker används över huvud taget inget tillnamn för Kristian II i dansk historieskrivning. I en intervju med Richardson säger den danske historikern Mikael Venge, författaren till artikeln om Christian II i Dansk Biografisk Leksikon (1979): “Jeg synes, De skulle protestere, næste gang den svenske radio påstår noget så grebet af luften, der kunne opfattes som om danskerne billigede [gillade] det Stockholmske blodbad.”[2] Myten om att danska historiker kallar Kristian för “den gode” omhuldas idag främst av guider i Stockholm som enligt Richardson “kryddar sin visning av Gamla stan i Stockholm med nyheten om Kristian Tyranns rehabilitering på hemmaplan.”[2]” //Wikipedia.

   1. haha, ja där ser man!
    En råtta i pizzan som jag faktiskt fick lära mig i skolan i Ystad i början av 90-talet.
    lite självuppfyllande profetsia mao. 🙂

    Dessutom virrade jag till det helt. Christian den andre var tyrannen, Christian den fjärde grundade staden. Ack ja…

 4. Jag ska nog aldrig resa till Kristianstad för jag kan verkligen inte uttala det hur mycket jag än försöker… 😀 (är finlandssvensk – och lärde mig nyss något nytt då också.)

 5. Vi hade för många år sedan en liten praktikant på jobbet som uttalade nämnda stad: Kristian-schan-sta’. Då var han ändå född där! Förvirrad kille tror jag… *hihi*

 6. Jag tror att man i Sverige förr uttalade det just Kristianstand. Och att det uttalet vi har på staden idag precis som Ian här ovan säger kommer ifrån danskan eftersom staden är döpt efter Christian. (Det är också därför deras kommunala engeribolag heter C4 energi, efter Christian den 4e). (:

 7. Haha, roligt med Kristianstad =) Å andra sidan tror jag inte att så många skåningar har koll på västerbotten heller…
  När jag var liten trodde jag att jag skulle dö i sömnen om jag somnade utan att ha sagt “Ses imorgon” till någon innan jag somnade. Mina föräldrar gick med på detta men det blev problem när jag skulle sova borta och de jag var hos inte fattade att det var viktigt att de svarade ses imorgon, utan svarade godnatt eller något sådant. Det hände flera gånger att jag var vaken hela nätter för att jag inte vågade stänga ögonen, vilket i sin tur ledde till att jag inte sov över hos folk förrän jag var i övre tonåren.

  1. Detta gjorde jag med! “Vi ses imorgon” var det som skulle sägas sist innan man somnade annars fanns ju chansen att man INTE gjorde det. Var lite morbid unge i övrigt med tror jag. Är jag i och för sig fortfarande!

  2. Hörde många roliga feluttal av orter när jag åkte rälsbuss till skolan-S-o-r-se-le tex uttalat med varenda bokstav för sig, och Um-gran-sele med fel betoning bl.a

 8. Roliga facts, älskar när folk skriver såna här inlägg. Men vad hemskt att tro så om din syster, vilken ångest!

 9. Du är inte ensam 🙂 Jag trodde också man uttalade Kristianstad precis som det stavas fram tills för ett år sedan.
  Kul att läsa lite minnen. Tack för att du delar med dig!

 10. Haha. Intressanta (och lite hemska) fakta!

  Jag har jobbat på SJ:s biljettbokning och hade väldigt svårt med Kristianstad, jag visste hur det uttalades men så läser man bara som det står. Vet inte hur många gånger jag sa “Kristians… krischansta!”

 11. Som några redan kommenterat har vi Kristinestad i Finland (jag bor här), och det uttalas precis så som det skrivs. Men inte nog med Kristianstad och Kristinestad, jag såg att det finns en ort som heter Kristiansand långt ner i Norge. Lätt att blanda ihop sådär i text.

 12. Haha, hade samma problem när vi flyttade från norra Sverige till Östergötland. Jag sade “Östgöta” men ingen förstod mig – “Öschööta” skulle man säga ju! Nu har jag lärt mig..! 😉

 13. I Norge däremot finns en stad som heter Kristiansand. Inte stad utan sand. Och det uttalas precis som det stavas 🙂

 14. Alltid bättre än de italienska soldaterna som skulle på NATO träning till Kristiansand och i misstag flög till Kristianstad, och fattade att någonting var fel först när de visades till kön till passkontrollen fast de var hade uniform och full packning.

 15. Haha, her gik jeg og troede at det bare var fordi jeg er en dum dansker, at jeg ikke fattede at Kristianstad ikke udtales som det staves 🙂

  PS: Der er ingen danske konger, der har tilnavnet “den gode” ej heller “tyran” eller noget andet for den sags skyld.

 16. Ha ha underbart att få läsa om Kristianstad i din blogg! Jag är själv där i från och vet att det uttalas Krischanstad förr stavades det med Ch oxå. Hi hi hoppas du hade det fint min vackra barndoms stad

 17. “Världen måste få vara liten innan den blir stor” har en klok kvinna sagt. Så.sant! Jag vågade inte se på nyheter på teve eller läsa dagstidningen när jag var liten – och långt upp i tonåren – för att jag blev så rädd för allt möjligt… Och mina barn har lärt sig läsa tidigt och jag vill så gärna skydda dem, men kan ju inte gärna censurera hur mycket som helst..

 18. Underbart underhållande inlägg (och hemskt också förstås)! Tå-tutte haha, undrar hur det kom sig att du började med det? Eller liksom jag tänker, hmm nu äre dags att sova… hmm men det är nåt som fattas… Ja nappar mellan tårna, det blir nog bra 🙂

  Trevlig helg Clara!

 19. Har hela mitt liv trott att jag var den enda som hade en napp mellan tårna, känner att vi är typ soulmates nu…

 20. Till för något år sen kunde jag för mitt liv inte uttala “krischansta”. Det gick bara inte! Sen engagerade sig en av mina kombos i detta, gemensamt slit och övande har resulterat i att jag kan uttala “krischansta”, med viss tvekan. Men jag förstår verkligen inte varför det ska uttalas så, när staden heter Kristiansstad och därför borde uttalas Kristians Stad…

 21. Åh, har du vart i Kristianstad och föreläst!? Att jag har missat detta! 🙁

  Jag flyttade till Kristianstad i höstas eftersom jag kom in på högskolan där.

  Följer din blogg och njuter varje gång jag öppnar sidan, verkligen UNDERBARA Clara!

  Finns det chans att du kommer till Kristianstad igen och föreläser? Kanske på högskolan till och med? Då kan du prata om allt det där du är absolut bäst på! 😀 Tack förresten för ditt underbara sommarprat, nu när jag ändå skriver, tack!

  Mvh Elina

 22. Hahaha, nej men vad hemskt och roligt på samma gång att du trodde att din syster skrivit brevet. Jag brukade mer tänka “tänk om nån tror att det är JAG som skrivit till kropp och knopp i KP” när det stod nånting pinsamt där.

 23. Haha, fint inlägg. Det känns lite skönt att läsa om dina rädslor från barndomen, då känner jag mig mindre knasig själv. Jag var bland annat rädd för att mamma skulle råka kväva sig själv om hon tittade för djupt ner i matkassarna när hon packade upp maten. Det stod (står?) ju något om kvävningsrisk på dem nämligen.

 24. och så heter det Finland utan d i mitten…, så att det inte blir fler tokigheter eller missförstånd:)

 25. usch, när du säger det så har jag ofta tänkt på tjejen som skrev att hon blev våldtagen av sin bror. jag var inte gammal då jag såg det avsnittet men det är fortfarande ett av de avsnitten som har satt starkast spår i mig och som jag fortfarande tycker är ett av de mest obehagliga.

 26. Jag kommer från Kristianstad och har aldrig tänkt på det där med uttalet. Jag har även bott i Olofström och bor nu i Karlskrona, vad är grejen med att alla städer är döpta efter gubbar i de här trakterna?

 27. Trodde också att det hette Kristianstad – tills jag flyttade till Lund… Gissa om jag blev retad! Det värsta var att det kändes så onaturligt att uttala det på det andra sättet så jag var tvungen att hålla fast vid min norrländska version till stort nöje för alla andra!

 28. Men alltså jag fattar inte vad som är svårt med att uttala Kristianstad som man ska (ch)? Ni som tycker det är svårt, kan ni inte säga ord som till exempel “kraschlanda” heller?
  Och när vi ändå är inne på ämnet “uttala skånska ortsnamn” så hoppas jag att alla vet att det man säger “rammlösa” och inte “raaamlösa”, trots att det stavas med ett m!
  🙂

 29. Haha!! Och jag trodde att jag var den enda som brukade prutta på beställning på släktkalasen hemma när jag var liten. Men det är ju tur att det finns fler underbara knäppisar. Nåja, släkten tyckte ju att det var underhållande i alla fall, om jag minns rätt. Jag själv tyckte ju åtminstone det var väldigt skoj.

 30. Som en person med lappländskt påbrå trodde jag detsamma, ända tills geografilektionerna i gymnasiet, och det där konstiga uttalet lärarn hade knöts samman med Kristian-stad.

 31. Åh vad gripande det var med det du skriver om när du såg “Bullen” med din syster och liksom hade ett vakande och omsorgsfullt öga till henne.. “Staaaanaaaa, gör det inteeee”.. Vilket ansvar på något sätt det blev av det. Vad jobbigt också verkligen när det blir så allvarligt och verkligt för en. Sin älskade syster.

 32. Jag var också rädd för att folk i min familj skulle ta livet av sig när jag var liten. När någon gick ut ensam, typ på en promenad, var jag övertygad om att de aldrig skulle komma tillbaka.

 33. Haha.. Minns min egen förvåning när det med Kristianstad gick upp för mig. Som barn var jag vettskrämd för att jag hade “förfäder” i garderoben. Gick inte att lugna eller tala till rätta på något sätt. Mina föräldrar fattade inget av denna märkliga övertygelse. Vi bytte tillsist sovrum så jag slapp den hemska skrubben.. Först som vuxen insåg jag att också Mumintrollet led av en förfader, bakom kakelugnen…

 34. Apropå allmän okunskap om vissa saker; jag visste inte (tills helt nyligen)att Köln och Cologne var samma stad. Tydligen heter Köln Köln på tyska (och här i Sverige) och Cologne på franska och engelska (!) Då har man lärt sig det!

 35. Hahahha! Låter som min yngsta dotter, hennes partytrick var att prutta på beställning och stoppa tungan i näsan! 😀 Tilläggas bör att hon nu, vid 6 års ålder, insett att det kanske inte är helt rumsrent… 😀

 36. Gud så skönt att höra att man inte var den enda knäppa ungen i världen. När jag var liten var jag helt övertygad om att när vi var på stormarknad, mina föräldrar och jag och de bad mig vänta vid kundvagnen medan de gick och plockade varor så var det en skenmanöver för att de skulle lämna mig där, liksom passa på att göra sig av med mig bland konserverna.

  1. Det trodde jag med! Herregu’ så sorgligt egentligen. Varför envisades man med att tro det?

 37. Nr 5 är något av det sötaste jag läst. Syskonkärlek! <3
  Känner igen mig i nr 1. Tänker också liksom att det BORDE vara två olika städer! 🙂

 38. När jag var liten begick min pappa misstaget att berätta för mig att “ju hårdare bröd desto lösare blir bajset”. Det var väl en något förenklad fiberinfo, antar jag. Hur som helst levde jag efter det i knäckebrödsskräck i åratal eftersom det ju tvärsäkert skulle göra att jag sket på mig. 🙂

 39. Jo som sagt den i Finland heter Kristinestad, men om du e sugen på att hålla föreläsning i Finland är det en bra stad att komma till:)

 40. Åh gud vad jag känner igen mig! Som tur är har (det mesta av) den där rädslan för allt försvunnit med åldern..

 41. Jag var också livrädd för rasister! Varje dag när jag gick hem från skolan var jag rädd att stöta på dem, de där rasisterna. Har aldrig träffat på någon annan som också hade denna ologiska rädsla. Kanske är en Carlshöjdsgrej?

 42. Åh nej har jag missat Kristianstad föreläsningen! Nu blev jag helt förstörd! ..hoppas du kommer igen.. finns det något schema för hur du turnerar?
  Tack för e jätte kul blogg.

  Mvh ewa

 43. Vilket roligt inlägg! Och vad duktig du är som kommer ihåg och kan räkna upp dina “tokerier” så många år senare! Får mig att vilja ta mig tid att sätta mig ner och fundera på vad jag själv hade för konstigheter och fixa ideeér för mig när jag var liten!

 44. Helt samma som när jag kom över till stockholm med flyg första gången…på vägen ner undrade jag varför nån skulle vilja bo i kista?…en finlandssvensk såg ju det som värsta begravningsplatsen…

 45. Underbart! Nappar mellan tårna var även min grej! En i munnen, en mellan varje stortå och dessutom en i varje hand :D.

 46. Jättekul (och lite sorgligt!) inlägg, och rätt mycket igenkänningsfaktor i hur de där rädslorna kunde riva i en när man var liten… jag var så vansinnigt rädd för dinosaurier, de påstods vara utdöda men som liten kände jag bara “Huuuur kan ni vara säkra på det?” jag hade ju själv åkt bil och sett mil efter mil med skog, jag tyckte liksom att det var helt orimligt att någon vuxen kunde påstå sig ha koll på vad som fanns eller inte fanns i all den där skogen. Eller så kunde de finnas i Sahara, vilket jag också hade hört var ett väldigt stort ställe. Jag lyssnade ständigt efter tunga fotsteg…

 47. Hahaha usch, vad säger din syster om de här tankarna idag? Det är ju roligt att tänka på nu, men jättehemskt när man är barn.

  Jag minns att min pappa en gång sa till ironiskt till en annan vuxen “inser du inte hur jag ligger och gråter mig till sömns varje kväll”, men jag var ju för liten för att uppfatta ironin så jag trodde verkligen att han menade det! Min stackars pappa.

  Min son (då 2-3 år) ville absolut inte se Barnkanalen eftersom de hade “dödat en baby”. Jag började leta på SVT play och det visade sig att det var ett skämtprogram med någon som bytte blöja på en baby, och det sprutade ut bajs överallt. Men min son trodde det var blod och mord! Det finns nog mycket som kan missuppfattas 😛

 48. Trodde jag var den enda som hade napparna mellan tårna! Brukade pilla runt dom mellan tårna (m.h.a. tårna) tills jag somnade 😀