Vi sågade ner ett stort träd på vår tomt idag. Inte för att vi ville men för att trädet var sjukt och skulle ramla över huset vid första bästa storm. Det var absolut nödvändigt och helt rätt att göra. Ändå kändes det nästan brottsligt. Att ta ner ett träd som stått där sedan långt innan första världskriget rasade. Ett träd som funnits längre än de flesta levande varelser på jorden. Ett träd som stretat och vuxit och överlevt otaliga vintrar med trettiofem minusgrader. Varje vår snällt skjutit nya skott. Och så en dag kommer någon bara och sågar ner det. Motorsågen tuggade igenom stammen och i en blinkning var det en gång så resliga trädet borta. Slaget till marken.

När jag mår dåligt eller är stressad brukar jag gå ut i skogen och krama träd. Stora tallar eller björkar, där armarna inte når runt. Det ger en sådan obeskrivlig frid i hela kroppen att krama någonting så stort och starkt. Med rötter som sträcker sig långt ner i jorden och grenar som nästan snuddar vid molnen. När mamma var sjuk hade jag en egen sten också. Stor, platt, övervuxen med mossa. Där la jag mig på rygg och stirrade upp i himlen och lät ångest och sorg rinna ut genom ryggen. Försvinna ner i stenen som orkade och bar allting.