Första vuxenboken jag läste och verkligen gillade: Garp och hans värld av John Irving. Satt uttråkad framför datorn och väntade på modemet (!) och sträckte ut handen och fick fatt i en rosa pocketutgåva. Början var så fruktansvärt bra så jag kunde inte låta bli att fängslas. Den bokupplevelsen cementerade mitt bokintresse. Kan böcker vara så här bra?
Bok som förändrat mitt liv mest: När min syster fyllde år och fick Fittstim i present. Jag snodde den och läste den före henne, ca 12 år gammal. Det var helt livsomvälvande och gav svar på så mycket jag undrat över och ställde ännu fler frågor. Framförallt fick jag något att hänga upp livet på.
Bok jag tycker är överskattad: Hypnotisören av Lars Kepler. Värre har jag nog aldrig läst. Den börjar så lovande men urartade helt. Obehaglig på ett dåligt sätt.
Författare vars böcker jag försöker gilla men inte lyckas med: Camilla Läckberg, för hela den här det är kul att hon är kvinna och sopar mattan med gubbarna. Men det går inte. Intrigerna är hopplöst platta och dialogen är…inte bra. Men som person verkar hon väldigt rolig.
Klassiker jag hävdar att jag läst men aldrig tagit mig igenom: Blonde av Joyce Carol Oates. Jag borde ju tycka om den, men jag kommer aldrig förbi de första 150 sidorna. Ska jag kämpa vidare?
Författare vars böcker är underskattade: Lisa Marklunds böcker. Hon skriver också lätsamma deckare (som Läckberg ovan) men med en helt annan kvalla. Jag älskar verkligen beskrivningen av Annikas vardagsliv och äktenskapsproblem. Det är största behållningen. Lisa Marklund är en av få författare som skriver bra sexscener dessutom, som aldrig blir töntiga.
Jobbigaste bok jag läst: När jag läste litteraturvetenskap och skulle plöja Odysseus på bara några dagar. Annars tycker jag att “Låt den rätte komma in” var hemsk. American Psycho var ännu värre. När jag läste den drömde jag mardrömmar och fick för mig att jag höll på att bli sinnessjuk. Dåligt betyg alltså.
Läser helst: Gamla klassiker. Om rika fruntimmer som är olyckligt kära och förlorar sin heder och behöver luktsalt.
Önskar att jag läste mer: Modern litternatur. Nya böcker.
Bästa barnboksförfattaren: Astrid Lindgren är ju lite givet så jag säger några andra. Maria Gripe, Ulf Stark, Roald Dahl och så gillade jag en serie som utspelade sig på 1800-talet i en rik familj på ett gods som hette typ Stjärneborg eller liknande. Tilltalade min romantiska sida.
Gillar jag inte längre som jag gillade förut: Deckare. Agatha Christie är ok men jag tycker att de flesta deckare är vämjeliga sedan jag fått barn. Jag har blivi mycket blödigare och fattar inte varför man sitter och snaskar i massa sjuka detaljer och otäcka grejer. Fy vale!
Roligaste bok: Munchausens äventyr som jag läste i mellanstadiet och bara dog av den finurliga humorn. Annars skrattade jag i somras gott åt Malin från Skaftnäs av Malin Wollin.
Bok som berört mig mest: Borta med vinden. Läste den i åttan och grät i en vecka när den var slut. Var på riktigt deprimerad över slutet.
Recencera din senast lästa bok: Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran. Sisådär bra. Fantastisk inledning, roliga slutsatser. Befriande humor men lite trälig mot slutet. Väldigt intressant inblick i hur långt efter Storbritannien är Sverige när det gäller jämställdhet.
125 svar
Jag önskar att jag tyckte om att läsa, men så blev det aldrig! Problemet är att jag läser raderna men har tankarna på annat håll 😉
Tack! Går just och funderar på vilken bok jag ska ge mig i kast med och hittar spontant ingen bra själv, utan ville ha ett tips! Ska läsa Malin från Skaftnäs! Tack för tipset, kom precis i rättan tid!:-)
Vilket underbart inlägg! Vad roligt att läsa dina recensioner och vad du tycker.
Jag tycker du ska kämpa vidare med Blonde, någon gång när du har tid. Jag klämde den i somras, på semestern, och den var definitivt läsvärd som så många andra av hennes böcker.
Ulf Stark, sååååå bra. Vi lyssnar på hans egna inläsningar i bilen. Roar alla mellan 8 och 75. Grymma barnböcker.
De var inte skuggserien av Maria Gripe du menade, den som utspelar sig på stjärneborg. Den serien älskade jag när jag var yngre <3
Skuggserien utspelar sig inte på Stjärneborg utan på ett slott som heter Rosengåva. Det gjordes en fantastisk tvserie av de tre första böckerna också i början av 90-talet.
Å, Magdalena på Stjärneholm, den serien läste jag också och gillade!
Bok jag tycker är överskattad: Blonde. Ingen mening att kämpa sig igenom. Alla säger att den beskriver Marilyn som ingen annan, jag tycker att det bara är ytterligare en skildring om Marilyn offret/objektet/fenomenet.
Skuggserien utspelar väl sig (delvis) på Rosengåva? Jag tippar också på att Clara menar serien som börjar med “Magdalena på Stjärneholm” av Inger Kullenberg. Minns den också som bra, och Magdalena som en rätt tuff tjej.
Ja! Den menar jag! Svinbra tyckte jag då
Blonde är nog en av de allra bästa böcker jag läst. Jag kunde inte sluta läsa och blev såååå fascinerad av Marilyn Monroe och hennes tragiska liv så jag tycker absolut att du ska ge den en chans till! Gillade också Magdalena på Stjärneholm när jag var liten och lite extra kul att författaren har bott i min lilla hemby 🙂
Aldrig hört talas om denna Magdalena, jag som är en sån bokmal!
Hypnotisören! Alltså! Och den ska vara vårt Oscarsbidrag?!?!?! Näe! Fyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy vad den är dålig (och uppföljaren är lika illa om inte värre). Noll trovärdighet. Noll!
Läs absolut klart Blonde! Jag tyckte också den var lite seg i början, det tar ett tag att vänja sig vid språket. Men sen blev den jättebra! Läs! Om du ändå inte orkar, så ska den ju bli film snart 🙂
Å vilket bra inlägg, nu blev jag inspirerad att gå till biblioteket och hitta en riktigt bra tegelsten att grotta ner mig i! 🙂 Men en sak..heter det inte luktsalt det som tanterna får när de svimmar? Eller har jag fått det helt om bakfoten? 😛
En bok som jag läste nu – och verkligen tyckte om är Niceville. Den var väldigt bra. En av mina favvoförfattare är ju också Jonas Hassen Khemiri. Jag älskar hur han leker med det svenska språket!
Så mye bra du nevner her. garps bok synes jeg også er kjempebra! Da jeg var tenåring elsket jeg bøkene til Maria Gripe.
Er helt enig med deg i at Camilla Läckerg ikke skriver noe bra. Liker livet hennes elllers, det virker spennende. men klarer ikke bøkene hennes. Leste Tyskerungen for noen år siden og ble så skuffet
Jag har just läst två jättebra böcker av Frida Skybäck – “Charlotte Hassel” och “Den vita frun”. Romantiska och historiska berättelser. Rekommenderas!
Jag tyckte också att Blonde var förfärligt svårtuggad. Gav upp efter halva. American osycho gjorde mig fysiskt illamående, så pass att jag fick sluta läsa.
Jag skrattade så grät kinderna alldeles blöta när jag läste Malin från Skaftnäs, helt underbar!
BLONDE! Du maste kämpa dig vidare! Sa jävla vacker och kuslig av en vacker och kuslig kvinna. Fantastisk. fantastisk.
jaaaa!! Har läst den två gånger, ÄSLAKR DEN!
haha, blev så till mig för boken att jag inte kan stava. ÄLSKAR!
Gillade starkt “Konsten att vara kvinna”, få böcker som får mig att skratta högt, men den lyckades med det!
Min favvobok är “En halv gul sol”, en underbar bok!
Boktjuven tror jag kanske du skulle gilla, Liftarens guide till galaxen är aldrig fel eller Röd hjältinnas död och Vilda svanar…. Oj blev fler än jag tänkt, utan att du frågat efter det…. Blandad kompott oxå 🙂
“skildring” skulle sta där mellan “kuslig” och “av” men läs den och gör det tillsammans med bokcirkeln i P1. En sadan där bok som stannar kvar i en langt efter sista sidan är vänd.
Oj hur kunde du bli deprimerad av Borta med vinden, annat än att den var slut! Omvälvande – visst, men också extremt livsbejakande! 🙂
“Skuggan över stenbänken”, Maria Gripe. Läser om den varje sommar på landet!
BLONDE! strunta i att läsa vidare den, du kommer inte att få reda på någonting nytt, du kommer inte att häpna av förundran och det kommer inte heller att bli något storslaget slut. Men efter att ha läst hela ger den en bekant känsla av när man var liten och läste ut en bok – har jag verkligen läst hela denna, gud va bra jag är!
Jag rekommenderar Nesser till dig, visserligen en deckare och senaste boktiteln avskräcker dig nog, men läs! Han skriver fantastiskt bra och roligt!
Han skriver annat än deckare också, har tipsat om det längre ner. Författare av rang!
Ops,, nåväl lånat mina 4 första böcker i mitt liv, så bättre sent än aldrig..
Tack för boktipset! Jag håller med Johanna ovan om att Blonde är en av de bästa böcker jag läst. Jag blev också väldigt fascinerad av Marilyn Monroe efter att ha läst den. Dessutom tyckte jag den gav en bra tidsskildring av dåtidens USA och Hollywood. Så jag tycker du ska ge den ett sista försök! (Och jag håller med en annan av kommentatorerna att Niceville var väldigt bra, ett tips!)
Känner samma sak sedan jag fick barn – alla dessa grymma deckare både på teve och böcker. Jag som inte missade ett avsnitt av “MOrd i sinnet” äcklades och skrämdes över den när jag sedan satt där läckande bröstmjölk och skulle “mysa” med familjen. Mådde så dåligt och gick därifrån, alt började nästan gråta. Hur kan man vilja se något så hemskt när livet är så skört.
Annar rekommenderar jag varmt Janet Frame, Nya Zeelands fantastiska författare v ars film “En ängel vid mitt bord” blev film. Underbar.
Tack för trevligt inlägg! Själv var jag helt fast i Kulla-Gulla-serien i tonåren och grät hejdlöst ungefär som du varje gång fastän jag kunde den utan och innan. Och Narnia förstås!
Kram!
Åh jag läste också Stjärneholm om jag inte minns fel hette den så. Minns att den första hette Magdalena på Stjärneholm. Gillade också dem böckerna! 🙂
Angående kategorin barnböcker, så tror jag att du menar böckerna om Magdalena (den rika familjen från 1800-talet).
Älskade dem och har dem faktiskt kvar!
Visst handlade en av böckerna om en piga som tappat håret, och Magdalena köpte en peruk åt henne på en marknad, för sina sparpengar?
Några till boktips är Hundra år av ensamhet och Senor Peregrino. Underbara böcker! 🙂
Inpirerande! Jag var tvungen att göra en egen lista bara för det 🙂
http://oplaneradmamma.wordpress.com/2012/09/18/boklista-snodd-fran-underbara-clara/
Fortsätt med blonde! Oförglömlig!
Tack!! När du skriver gamla klassiker, vilka menar du då? Vill ha alla tips som går i den genren. Å luktsaltstanter <3
Trodde att det var bara jag som tycker “Hypnotisören” var överskattad och obehaglig…har inte varit alls sugen på att läsa något mer av Kepler efter det! Älskade Kulla-Gulla och Anne på Grönkulla som liten. Annars är Ängeln på sjunde trappsteget bra, eländig, men underhållande! Gillar även Marian Keyes böcker, lättlästa och småroliga!
Oh, det är alltid så roligt med boktips!
“Magdalena på Stjärneholm” och “skam den som ger sig” av Inger Kullenberg tror jag du menar vad gäller barn och ungdomsböcker. Läste också de böckerna och har de fortfarande kvar hemma!
Blonde tycker jag du ska fortsätta läsa, riktigt bra enligt mig!
Nutida författartips: Majgull Axelsson, Paul Auster, Marie Hermansson, Håkan Nesser, Siri Hustveldt..
Jag har läst Camilla läckberg jag med. Jag blev mest förbannad över hur kasst hon skrev och förstår inte alls hysterin kring hennes böcker.
Tack för bokåsikter, alltid roligt att få tips och bli inspirerad! “Stjärnor utan svindel” skulle få klämma in sig på min lista, jag var tonåring när jag läste den och OJ vilken häftig läsupplevelse det var!
Jag är fräck och nallar denna lista av dig! Ja, frågorna alltså. Svar tänkte jag stå för själv 🙂
Kämpa på med blonde! Eller kanske ännu hellre Joyce Carol oates Fallen! Helt underbar men tragisk historia!
Aprilhäxan av Majgull Axelsson samt när man skjuter arbetare av Kerstin Thorwall är dom bästa böcker jag någonsin läst. Håller med ang Hypnotisören och American psycho, man kräktes ju nästan!
Aprilhäxan räddade en hel höst för mig för många år sen =)
Appropå böcker, min senaste lästa bok är din, Clara, fick så mycket pysselinspiration så jag flera gånger vill gå upp ur sängen och pyssla istället för att sova. Bästa av alls var att det bara var en lustfylld känsla och inte alls ångest/stress som vissa baka/göra själv böcker kan skapa för mig. Tack för att du räddar den mörka långa årstiden vi närmar oss, jag kan inte vänta på regniga dagar där jag bara kan sitta inne o pyssla!
Kram på dig!
Maria
Oj, jag som nyss läst ut Keplers tre böcker och gråter lite inombords över att det inte finns fler! Obehagliga javisst, men så himla spännande.
Har även läst flera av Läckbergs böcker, men har lite svårt för dem. Spänningen är hon ganska bra på, men jag klarar inte av familjedramat och speciellt inte Erica (frun) och hur hon lägger sig i allt… 🙂
menar du James Joyce Odysseus? den tyckte jag var väldigt intressant, men jag kan se att det blir fel om man läser den på ett par dagar, kom ihåg jag, en snabb läsare behövde en och en halv månad…
Härligt med lite bokinspiration, är fast i engelska deckare just nu:)
Håller helt med om Läckberg, hon verkar väldigt trevlig och jag vill gilla henne men varje gång jag läst en av hennes så blir jag nästan på dåligt humör av hur platt språket och dialogerna är. Tyvärr.
Strunta i Blonde! Jag tvingade mig igenom den men den används nu som dörrstopp. Oates sämsta. “Fallen” bättre.
Kan vara kul att fler svarar också? För en boknörd är boktips det bästa som finns! Men jag är kortfattad..
Första vuxenboken jag läste och verkligen gillade: Inte som andra döttrar, Deborah Spungen
Bok som förändrat mitt liv mest: Coolt. Också syrrans pocketvariant av Fittstim. Så fort jag fick chans i grundskolan och skulle föreläsa om något så valde jag antingen feminism eller boken Fittstim.
Bok jag tycker är överskattad: Det mesta som under senare tid skapats av Paulo Coelho. (Starkt undantaget Alkemisten och Veronika bestämmer sig för att dö. Riktigt bra böcker).
Författare vars böcker jag försöker gilla men inte lyckas med: Allt från J.R.R Tolkien.
Klassiker jag hävdar att jag läst men aldrig tagit mig igenom: Brott och Straff av Dostojevskij
Författare vars böcker är underskattade: Karin Boye skrev också böcker gott folk
Jobbigaste bok jag läst: Avalons dimmor, Marion Zimmer Bradley
Läser helst: Filosofiska böcker. Världens bästa bok (just nu.. haha) är Igelkottens elegans, Muriel Barbery. Tyvärr läser jag även mycket lättsmälta deckare jag inte ens gillar (typ samma avkoppling som dockusåpor på tv. Fast jag känner mig mindre hjärndöd efteråt).
Önskar att jag läste mer: Vanliga romaner om ingenting. Tycker ofta det är tråkigt att läsa Feel-good-böcker
Bästa barnboksförfattaren: Astrid Lindgren, Jan Lööf,
Gillar jag inte längre som jag gillade förut: Jonas Gardell. Formade min ungdom och nu känns böckerna plattare.
Roligaste bok: Kan inte minnas att jag läst en rolig bok! Vad illa!
Bok som berört mig mest: Eat Pray Love av Elisabeth Gilbert. Och även Igelkottens elegans av Muriel Barbery
Recencera din senast lästa bok: Senast lästa bok är tyvärr Dubbel tystnad av av Mari Jungstedt. Riktigt dålig. Händer ungefär samma saker i alla Maris böcker. Några dör, mördaren är alltid någon som dödar folk för att hämnas på något gammalt som berör mordoffrens historia. Jag läste denna bok för att ta en paus efter att ha läst mitt livs bästa bok (Igelkottens elegans). Och istället för att titta på tv men ungefär för att uppnå samma känsla.
Har du läst ‘Torka aldrig tårar..’?
Jag gillade inte Jonas så värst mycket under en lång period, men denna bok är verkligen enastående! Gillar starkt hans avskalda språk och hur han tar helhetsgrepp om temat!
Så om du inte har läst den, ge den en chans! Lyssna helst, det är han själv som läser, ännu bättre!
🙂
Tänk, satt percis och kollade på adlibris om jag inte skulle ta och köpa den.. Ja, som ett tecken från ovan då!
hoppas verkligen du gillar den <3
Lyckades efter många försök att ta mig egenom Blonde och visst den var väl ok men jag förstår inte alla som säger att den är så himla bra. Läste den mest för att det är sen sån bok man “ska” ha läst.
Ge Blonde en chans till, en av de bästa böcker jag läst! Och medan du läser (eller efteråt!), passa på att lyssna på Kulturradions bokcirkel från 2010 där Jan Guillou, Åsa Linderborg och Carin Mannheimer diskuterar boken. Det ger helt klart en extra dimension.
Håller faktiskt på att läsa Blonde nu. Började just så jag har inte hunnit så långt. Så jag får väl se vad jag tycker om den.
Jag och en kompis har bytt boklistor med varandra, hon gav mig en lista på bra böcker och jag gav henne en. Jag har bara läst fyra av dem än så länge, men den senaste var så himla bra, Kallocain av Karin Boye. Jag var helt skräckslagen och kunde inte sluta läsa.
Hej Clara!
Om du inte läst “flickors handbok i jakt o fiske” borde du läsa den.
Jag tyckte den va väldigt roligt skriven. Man får ett starkt samtycke för jane!
Men jag gillar Läckbergs böcker så.. men jag blir fantastiskt mörkrädd..
Men igår började jag på en ny Lucy Dillon bok, bra feelgood böcker.
Ha en bra dag!
Hej, synd att du tyckte Blonde av Joyce Carol Oates var jobbig , själv tycker jag att den är bland de bästa böcker jag läst – den kan jag varmt rekommendera- den handlar om en kvinna som verkligen blir utnyttjad – en djupt tragisk historia som kan gälla för så många kvinnor!
Världens roligaste bok: “Doppler” av Erland Loe. Inte bara sjukt rolig utan säger även lite om samhället idag och vår “duktighets”hysteri. Läs!
Doppler är bra, men läs också Expedition L. Skrattade så jag grät…
Garp var en av mina första vuxenböcker också, älskar den fortfarande!
Sedan jag blev kristen i sommar gillar jag Bibeln med tillhörande häfte ‘Rätt kurs’ bäst.
Eftersom det tydligen finns en till Annica kallar jag mig i fortsättningen Annica1. Jag tänker mig att jag eftersom jag är över femti nog kom till först 🙂
Blonde är helt klart värd att kämpa sig igenom!! Håller med om att det går lite trögt i början men hu så bra den blir. Kan även tipsa om uppföljaren till borta med vinden:) Inte lika bra men den ger i alla fall ett bättre slut på alltihop. Tror att den heter Scarlett elelr något sånt.
Blonde är en av böckerna som förändrade mitt liv. Man läser väl ofta böcker så att de passar ens liv just då, för mig blev Marilyn en stark människa och verkligen inget offer och det jag fick av den boken var en omvälvande insikt i den skapade kvinnligheten och omfattningen av den. Den är svårt att komma in i, samma sak har jag tyckt med de flesta andra av hennes böcker att sådär 150-200 sidor in så är det för hm.. enkelt? Det är så tydligt hur hon tecknar människorna och jag blir nästan lite irriterad eller för att vara helt sann så känner jag att jag är för smart för det här, jag genomskådar henne och då är det som att jag har svalt betet för då djupdyker hon med mig och tar mig med på en svindlande och vindlande upptäcksfärd genom konstruerandet av en identitet, av en manlighet, en kvinnlighet osv. Jag tycker att det är helt fantastiskt. Min favorit är Mitt i Livet, som framförallt handlar om mitt motto change is the only constant kan man säga…
Som nämnt ovan så är Maj-Gull Axelsson himla bra också. Och så kan jag tänka mig att du skulle kunna gilla Cirkeln-böckerna om de inte är lästa.
Sen kastar jag ut ett TV-tips, Doctor Who från 2005 och framåt. Framförallt fram tom s 4. Familjeserie som är snäll men ändå med mycket allvar och 100% hjärta och som växer och växer och som ritar om hela tidsuppfattningen i huvudet på en (tiden är ju trots allt inte linjär, fast många väljer att leva så). Och som framförallt inte är särskilt hetero, varken normativt eller sexuellt. Och gillar en sitt te väldigt ickeheteronormativt så är spinoffen Torchwood en mycket bra kopp. (Plus att de innehåller två av serievärldens topp5 snyggaste karaktärer, Jack Harkness och David Tennants Doctor.)
Det Blåser på Månen var min första riktiga bok, tycker den håller än idag!
Vad kul att ta del av den har listan!
Jag bor i Storbritannien (Nordirland) sa maste definitivt lasa boken av Caitlin Moran. Och Lisa Marklund ska jag ocksa utforska nasta gang jag ar hemma i Sverige.
Alskar din blogg Clara och laser den dagligen!
Visste du att det finns en “fortsättning” på borta med vinden? 🙂 Scarlett heter den men den är ju såklart skriven av en annan författare. Inte alls lika bra som borta med vinden men rätt roligt att läsa om vad som händer med Scarlett, och slutet på den boken är mycket gladare än slutet på borta med vinden 🙂
Alexandra Ripley heter hon som skrev fortsättningen. Så finns det också en roman ur Rhett Butlers perspektiv: “Rhett Butler’s People” av Donald McCaig, men den har jag inte läst. (Försökte, men kom aldrig in i den. Borde kanske försöka på nytt nån gång…)
Vilket roligt inlägg! Och kul att så många har läst samma böcker.
Jag håller med dig om att deckare inte känns lika kul längre, men jag gillar Åsa Larssons böcker. Precis som Liza Marklunds handlar de mycket om hennes vardagsliv och prestationsångest.
Jag har också fastnat för gamla klassiker. John Steinbecks “Öster om Eden”, Doris Lessing “Ljuvaste dröm”, Charles Dickens “David Copperfield” och Emily Brontes “Svindlande höjder” (Wuthering Heights) är några heta tips.
Tack för en underbar blogg!
Ja, Oster om Eden ar ju FANTASTISK! Som varldens basta sapopera och familjekronika blandat. Kunde inte sluta lasa. Instammer for ovrigt med det mesta pa din lista Clara, och undrar om jag vid 38 ars alder ar for gammal for att lasa dessa Inger Kullenberg bocker jag aldrig tidigare hort talas om?!
Du ska absolut läsa Blonde! Otroligt bra, speciell efter andra läsningen.
Och läs Scarlett, uppföljaren till Borta med vinden. Av en annan författare, inte alls lika bra, men ger ett avslut till Rhett och Scarletts historia.
Åh, jag läste borta med vinden i somras och jag blev helt förälskad i boken. När den tog slut kände jag mig hel tom och hade ingen lust med något en hel dag. När jag sen skulle börja läsa på en ny bok kände jag mig nästan otrogen mot Scarlet. Du skrev att du gillar den typen av böcker, har du något bra tips på bok eller författare som du skulle vilja rekommendera?
/Stina
Jag hade svårt med koncentrationen, tror jag, eller så hittade jag inget som fängslade. Men Liza Marklunds böcker var lätt att svepa. Hennes språk har utvecklats enormt under åren. (Hade med storasyrrans facit till läsförståelsen på lågstadiet. Läste alltså inte utan satt och skrev av hennes svar. Inte så smart…)
Jag gillade Marklund pâ grund av hennes snärtiga journaliststil men är lite less pâ onda uppsât och märkliga uppsât i stil med Agata Christie, sen jag började lusläsa de internationella dagstidningarna som skildrade hur man slaktar civila dagligen i onödiga krig Ser samma slags trätor ang religion, kulturer dagligen i samhället här. Det är inte klokt vad mânniskor kan reta sig pa varandra antagligen av ren avundsjuka…..gräset är grönare hos andra.!!……Försökte fâ “Du gamla du fria” och nâgra andra böcker hemskickade till kusinen där jag skall bo i nästa vecka men Adlibris kunde inte garantera leveransen i tid, sâ jag fâr hoppas pâ mer tur i Göteborg ân i Nyköping där Marklunds böcker var slut. Fanns inga alls av Marklund . Du gamla du fria intresserar mig som samhällsdeckare, för jag tycker mitt Sverige har förändrats, blivit cirkus, är inte längre mitt fria land med raka relationer, som när jag växte upp. Dâ fanns det ingen smutsig kvinnosyn, religionsträtande, psykskadade flyktingar, som inte integrerades utan att utöva vâld När jag tog bussen in till Stockholm pâ lördagen för att titta pâ ângbâtarna och Slottet var det fullt med mörka utlânningar pâ Hötorget, som inte visste i vilken riktning havet lâg, sâ jag kom inte fram till ângbâtarna, knappast ens över gatan, utan reste tillbaka till Nyköping med oförättat ärende. Sant att jag har ocksâ blivit blödigare sen min dotter blev cancersjuk, men destomer känsligare för det banaliserade gatuvâldet som träffar äldre ensamstâende kvinnor. Nyköping upplevde jag däremot som paradiset för pensionärer med rullator, som skyndade fram i alla riktningar med ett leende pâ läpparna och trâffade en enastâende ung pensionär pâ 94 âr i jeans och jeansjacka med hund, rara ungdomar som guidade mig runt i staden, men som drömmer om att resa bort till ett annat land….. Skall pröva boken Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran. Den lâter verkligen spânnande 🙂
Hej Clara! Har följt din blogg en längre tid och själv alldeles nyss börjat blogga för Books & Dreams räkning. Skrev mina första inlägg igår, ett av dem var just en lista över böcker jag läst http://booksdreams.se/debutantbloggen/2012/09/18/sommarens-bokskord-en-aterblick/
Sammanträffande! Ser att vi har en hel del gemensamt vad gäller uppfattning om olika böcker. Om du gillade Garps värld, har du läst Owen Meany av samma författare? Klar rekommendation annars. En av mina favoritböcker alla kategorier. Allt gott!!
American psyko är den enda bok jag någonsin kastat rakt av utan att läsa ut den först. Någonstans mitt i boken blev jag så äcklad och började undra vad det är för sjuk jävel som ens kommer på att skriva sånt vidrigt och sen kunde jag bara inte med att ha den i mitt hem. HEMSK!
Hej,
Jag tycker att det är värt att fortsätta kämpa med Blonde. Jag köpte boken, av ren pretention, på en bokmässa för kanske 10 år sedan och i somras hade jag äntligen lyckats ta mig igenom den. Det är en säregen bok, och känslomässigt jobbig mot slutet, eftersom huvudpersonen är så sjuk då. Men jag tycker att den helt klart är värt det.
Sen tycker jag att Peter Pohl är en fantastisk författare av ungdomsböcker som även vuxna kan ha god behållning av.
När jag tänker på när vi växte upp tänker jag på dig och Maria Gripe framför allt Anges Cecilia: Jag tänker även på en film eller serie som vi såg som handlade om en skolklass som åkte till ett hus och i huset hände det massor av läskiga saker bl.a. svämmade huset över in i från. Minns du vad den filmen hette? Vore nostalgi att se den igen! Sen har vi lilla katekesen också så klart! Minnen!
hahaha, ja eller hur! Det tänker jag också på. Det är Skuggornas Hus du minns. Sjukt bra serie! KRAM
Åå men den serien!! Vilket nostalgiknock, flashbacks till ett nedsläckt sovrum gömda under filten jag och bästisen =)
Alltså, jag har försökt fråga folk om detta. Jag har berättat att det fanns en serie när jag var barn, om en skolklass som var i ett hus och sen svämmade allt över. Jag minns det fortfarande och kan känna i kroppen hur rädd jag var, men ingen jag frågat minns serien. TACK!! den fanns! Det var inte bara hjärnspöken
Skuggornas Hus, så det var så den hette. Vart inte typ Stefan Sauk med och var barnens/ungdomarnas lärare? Och så hade typ den som ägt huset innan varit på en massa resor i Afrika och dyl och hade en massa halvläskiga souvernirer i huset. I källaren fanns det nått stort stenkar med vatten som svämmade över och det flöt upp döda fåglar etc i det, och serien slutade typ med att de alla åkte iväg in i dimman med en buss? Var det den?
Liza Marklund är grymt överskattad tycker jag och Annica Bengtsson rent av odräglig. Camilla Läckberg är mycket bättre och hon skriver så att man inte kan sluta läsa. Tycke och smak ska man aldrig diskutera, alla har rätt till sin åsikt.
Angående Annika Bengtzon håller jag absolut med! jag trodde först att hon var så otrevlig med avsikt. Kul med en kvinnlig huvudperson utan gulligull, liksom. Men efterhand – en kvinna som avskyr fackföreningar (var är solidariteten?), som kan fräsa åt annan personal “mitt jobb är att tänka och ditt att tanka, ge mig en bildjävel” efter att själv ha gjort fel? En kvinna som benämner en annan kvinna som “spermahinken”? Som kallar folk som röker eller har fula kläder för “white trash”? Och dessutom, Liza har totalförstört en annan kvinnas liv genom att skriva osanna artiklar och boken Paradiset. Kvinnan blev helt frikänd i rättegången, men Liza kan skratta hela vägen till banken! Ursäkta mig, detta blev långt, men jag är så grymt besviken på denna författare och debattör.
För att inte tala om böckerna Gömda och Asyl? Liza är en slipad affärskvinna som skriver för att sälja, men vilken manlig författare gör inte samma sak?
Jag läser ofta men ändå “sällan”.. Det blir mest juridisk litteratur men när jag får tid så blir det gärna att jag plockar fram någon lite humoristisk bok. Min boksmak är rätt spretig. Men jag gillar författare som har självdistans och kör en rak ärlig dialog. Bland annat gillar jag Tomas Bodströms bok om socialdemokratin. Finns många citat i den som har etsat sig fast.
Jag gillar böcker som får mig att fundera på större ting här i världen och som får mig att våga ta ställning. Jag gillar böcker som utmanar mig.
Böcker som ska tala om för mig vad jag ska tycka avskyr jag som pesten. Det samma gäller böcker som pekar ut sig som neutrala eller som påstår sig spegla verkligheten när de uppenbart är vinklade och förvridna.
Jag älskar när en bok ger mig ett bra citat.
Åh, vilket kul inlägg! Bra med lite boktips=)
Usch, Odysséen, läste den förra veckan pga litteraturvetenskapskurs. kan vara något av det drygaste. Och har först nu fattat att vi inte kommer till 1900-talet förrän i B-kursen…! :/
Har du läst Virginia Woolfs The Waves/Vågorna förresten? Tips från mig annars, bättre bok har jag nog aldrig läst.
Läser också Blonde. Om med “läser” menar jag att jag började för en sisådär 2 år sedan och har väl läst en 10 böcker emellan. Jag har nog kommit halvvägs kanske. Den är bra skriven men alldeles för lång. Hade den verkligen inte tjänat på att vara 200 sidor kortare?
Får jag också ge ett boktips så är det Tusen små bitar (A million little pieces) av James Frey. Jag låg och grät en halv kväll när den var slut men den är ändå en av de absolut bästa böcker jag läst. Läste den på två dagar tror jag.
Annars är det aldrig fel att klämma en gammal ryss mellan varven tycker jag! (Dostojevskij, Tolstoj, Gogol osv)
Jag tycker också att Lars Keplers första bok var hemskt men jag har läst de två efterföljande också (av det enkla skälet att jag läste dem först) och de är såå mycket bättre än den första.
Författaren till Stjärneborg-böckerna heter Inger Kullenberg. Hennes dotter var klasskompis med mig på mellanstadiet. Hemma hade de ett gigantiskt dockskåp, Stjärneborg. När det var födelsedagskalas hos dem berättade Inger sagor om Stjärneborg medan vi barn satt trollbundna framför dockskåpet och lyssnade andäktigt. En väldigt duktig berättare är hon! Böckerna kom ut senare. http://www.ingerkullenberg.se/
Vad häftigt =) Jag läste dem böckerna, men hade hellre suttit med vid dockskåpet!
Clara 🙂 Har du hört om eller läst boken Den oemotståndliga revolutionen? Mycket bra och utmanande bok om den förslöade kristendomen typ. Den handlar om att vara kärleksextremist och sluta vara så lagom. Snubblar du över den – läs den!
Ja! Mycket inspirerande bok, bra att du nämner den! Shane Claiborne är författaren.
tack för mängder av inspiration! hoppas biblioteken kryllar av folk de närmsta dagarna! (mitt jobb blir så mycket roligare då…)
om jag bara fick välja en endaste bok att ta med till den där ensamma ön.. då fick det bli ‘Momo eller kampen om tiden’ av Michael Ende. läste den när jag var 10 och sedan dess har boken hängt med- fortfarande aktuellt i en tid då vi jäktas som aldrig förr. så himla klok och välskriven, tror att du skulle gilla den. finns på ett bibliotek nära dig 🙂
Åh den älskar jag också. Så himla bra! Den är högst aktuell, alla borde läsa den, både barn och vuxna.
Håller verkligen med ang. Hypnotisören – trodde nästan det var ett skämt när jag läste den. Vad är hypen om liksom? I kategorin kvinnliga författare är ju Åsa Larsson drottning – och norrländska dessutom. Rekommenderas!
John Ajvide Lindqvist. Vilken fantastisk författare han är! Jag gillar INTE skräck, varken på film eller i bok. Men hans böcker älskar jag. (Jag förstår mig faktiskt inte riktigt på mig själv i detta!) De handlar om så mycket. Till exempel handlar Låt Den Rätte Komma In om ensamhet, utanförskap, förortsliv, glädje och sorg. Om hur vi längtar efter att höra ihop. Om kärlek. Jag älskar hans beskrivningar av alkisgänget. Och den handlar om barndom. Hur kan man komma ihåg som vuxen och berätta så träffande om hur man tänkte som riktigt ung? Det gillar jag i hans böcker. Okej, det var äckligt där i källaren, men jag läste det fort 😉
Du borde ge hans böcker en chans till, minst. Han har skrivit en bok som heter människohamn. Jätteskum bok OCH jättebra. Och så hans bästa: Lilla Stjärna, om två tonårsflickor. Läs recensionen i bloggen Bokhora om den! Bara gör det. Fantastico!
Ps. Jag har fyra barn. Så jag har förmodligen kommit över någon slags gräns efter alla dessa bloooooodiga förlossningar. Moahahaaa! 😉
Några av mina bokfavoriter som jag vill tipsa om är Shantaram av Gregory David Roberts, Utrensning av Sofi Oksanen och Katrina av Sally Salminen. Läser mest böcker inom psykologi, senast Kärlekens roll av Sue Gerhart.
Potensgivarna av Karin Brunk Holmqvist! Jag tror att du Clara skulle gilla den =)
Jag får väl slå ett slag för Carl Johan Vallgrens böcker då; i synnerhet “Dokument rörande spelaren Rubashov”. Tycker han skiljer sig från mängden genom sitt sätt att uttrycka sig. Dessutom gillar jag hans musik också 🙂
Kände samma sak som du med Blonde och där har ajg ett superbra tips! Lyssna på boken istället. Kolla upp om den finns som ljudbok och lyssna på den. Det går betydligt snabbare än att läsa dem och är det en bra uppläsare så kan man rent av gilla böcker som man innan “försökt men inte orkat läsa”. Så gjorde jag med Sagan om ringen -böckerna och några andra som var alldeles för tunga för att läsa just då men som jag var så grymt sugen på att läsa.
Så lustigt olika man kan tycka! Jag tycker att Camilla Läckberg senaste romaner tagit sig betydligt medan jag alltid blir lika besviken på Liza Marklund. Finner Liza totalt övervärderad och Camilla som en god författare i den genre som hon nu väljer att lägga sig i.
Katrina av Sally Salminen – en gammal prisbelönt roman som jag fick tag i på loppis för en euro i somras. Läs den, du blir inte besviken!
Blonde är en bok som lyfter. Pröva får du se.
Alltså, jag tyckte Blond var skit jag med de tre första gångerna jag försökte. Men sen hoppade jag över den delen där hon är barn (bara sorglig och tråkig), sen blev den bra. Jättebra till och med. Så bra att jag läst om den och då från början.
oj oj, minns att jag läste Jolly-böcker i mellanstadiet, helt sjukt roliga böcker när man var på väg in i tonåren. Nostalgi!
Jag kan fortfarande tänka på Oskar och Eli i låt den rätte komma in. Tänka på vad de gör och har gjort. Om hur stark deras kärlek är och hur fin den var. Det är den bästa bok jag läst.
Blond tycker jag att du kan skippa, jag kan verkligen inte förstå dess storhet (å andra sida verkar vi ha olika smak gällande böcker…) Kul inlägg!
(Kan även rekommendera “De välvilliga” Andra världskriget ur en SS-officers synvinkel. Låter och är givetvis hemskt men även otroligt bra. Ingen människa är alltigenom ond)
Underbart med så fina boktips!
Clara!
Du har ju läst litteratur aå du har kanske sprungit på dessa små skatter, men annars här är tips på mina favoritböcker.
De räknas dessutom som några av de första feministerna i världen och böckerna är så sjukt bra och intressanta och kunde lika gärna vara skrivna idag som för drygt 100 år sedan.
1. The awakening/uppvaknandet av Kate Chopin
2. The Yellow wallpaper av Charlotte perkins Gillman
3. En hondjävuls bekännelser/The life and loves of a she devil av Fay Weldon
4. The color of purpur/Purpurfärgen av Alice walker
Fantastiska skönlitterära feminstböcker!
Annars är Den store Gatsby av Fitzgerald underbar, och Gökboet av Kesey.
Klassiker som är att dö för!
Kram Jools
Ett tips om du gillar spännande livsöden och fantastiska beskrivningar av miljöer och stämningar- Håkan Nesser. Men skippa hans deckarserier om van Veeteren och Barbarotti (även om de också är bra) och läs böcker som tex “Skuggorna och regnet” och “Berättelse om herr Roos”. Tips på andra böcker-
Pappa Långben av Jean Webster
Skärningspunkter av Bee Lavender
Ett år av magiskt tänkande av Joan Didion
Max Tivolis bekännelser av Andrew Sean Greer
Porträtt av ett mycket litet barn av Kerstin Thorwall och egentligen allting som Thorwall har skrivit.
Jag instämmer helt vad gäller Läckberg. Precis som du säger så vill man älska henne bara för hela den här det är kul att hon är kvinna och sopar mattan med gubbarna. Dessutom verkar hon vara en riktig krutbrud med skinn på näsan.
Men hennes litterära prestationer, alltså nä.
American psyko plågade jag mig igenom. Den hade nyss kommit ut när jag läste den… Den enda bok jag kastat direkt när jag läst ut den. Otäck bok!
En favoritbok är 84 Charing Cross Road. På svenska heter den “Brev till en bokhandel” Har läst den massor av gånger. Är en sann historia. Finns ockå filmad med Antony Hopkins och Anne Bancroft. Bra film 🙂
Läste American Psyco förra sommaren, men önskar att jag hade låtit bli. Fruktansvärt äcklig bok, fattar inte hur någon kunnat sitta och hitta på det där, men jag var tvungen att läsa färdigt för att se om han skulle åka fast, och så hade jag sett filmen men inte begripit mig på slutet. Bokens slut var väl inte mer begripligt det tyvärr. Håller mej till fantasy, funkar alltid 🙂
Å vad vår boksmak stämmer överens. Har ett hett boktips till dig! Min mamma gav precis ut sin första roman (3 till på väg- stolt dotter). Detta är något hon hunnit med trots heltidsjobb som chefredaktör. Den heter “Det blev inte som jag tänkt mig”, och handlar om en småbarnsmamma i förortsvärlden vars liv vänds upp och ner på av en händelse och hur hon hanterar detta.. Finns på bokus!