Chokladpudding god efterrätt

Chokladpudding serverad i ljusa desserttallrikar med en klick grädde.
Chokladpudding väcker barndomsminnen till liv.
Fin söndag! Jag var på badhuset med lillen och efteråt drack vi Mer och åt korv med bröd. Det var sådan barndomsfeeling över det hela.
Jag kände mig verkligen som mina föräldrar. I alla fall. Barndomstemat fortsatte och jag blev så himla sugen på en riktig retroefterrätt idag så det blev chokladpudding.
Chokladpudding. Bara namnet är ju helt fantastiskt! Inte den där otäcka från kartong som mest smakar…kartong utan en jag gjort själv efter ett recept i Vår kokbok.
Det är inte svårt. Promise!

Till chokladpudding behöver du:

6 dl mjölk
5 msk majsstärkelse
3 msk socker
3 msk kakao
1 ägg
1 msk vaniljsocker

Gör puddingen så här:

Blanda mjölk, majsstärkelse, socker, kakao, ägg och vaniljsocker i en kastrull.
Sjud under omrörning tills krämen tjocknat.
Låt svalna något.
Häll upp krämen i skålar och ställ i kylen för att kallna.
Det tar ungefär tre timmar.
Servera med grädde såklart!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

72 kommentarer på “Chokladpudding god efterrätt”

 1. Men åh så underbart! Det är ju så himla gott, en riktig barndomsefterrätt. Tänk att jag aldrig ens funderat på att man kan göra det själv, utan bara tänk bort det eftersom jag inte vill använda sånt pulver. Tack för tips!

  1. Till och med Vår kokbok sätter Maizena i parentes efter ordet majsstärkelse i recept (i alla fall i min utgåva) så det är nog väldigt många som undrar samma sak!

 2. Älskade chokladpudding som liten men som vuxen tycker jag det smakar riktigt dåligt. Skall testa ditt recept istället för pulver 🙂 /Liza

 3. Vilken härlig söndag:) Måste bara få berömma tallrikarna, jättefina! Hoppas du får en bra nästa vecka!

 4. Tänk vad märkligt det är att bara för att det kommer fuskvägar till vissa ätbara ting så glömmer det allmänna medvetandet hur man gör det själv, hur enkelt det än är. Det blev många “det”.

 5. Åh så barnsligt gott! Tänk att jag aldrig tänkt tanken på att man kan göra det själv, jag som bakar så mycket! Tack för tipset 🙂 Kolla gärna in min blogg där jag nyligen la ut recept och bild på Roy Fares chokladmousse. Lätt och luftig men mättande.

 6. åh vad gott fast jag måste erkänna att vi åt “kartong_puddingen” när jag var liten och jag älskade den med stort Ä. Får prova denna någon gång och se om den är bättre 🙂

 7. Ja jisses så gott det är, mina barn vill hellre ha chokladpudding än tårta när det vankas kalas och nu är dom stora men men likadant ännu. Jag ska testa ditt recept nästa gång.Ha det gott. /Anna

 8. Oh, vilket bra tips! Vill inte köpa snabbmixen för alla E-medel och mojs längre, men att sen komma på att man göra den från grunden själv… säger bara det…tack Clara!
  Kram Ami

 9. Vad gott det låter! Jag älskar också chokladpudding men jag har aldrig ens tänkt på att man kan göra egen… Hur många portioner räcker receptet till, på ett ungefär?

  1. Gjorde puddingen idag och tror det är lagom till 4 normalportioner. Vi var två och åt upp allt men det var riktigt frosseri. Jag åt onekligen mest. Alldeles för länge sedan jag åt chokladpudding verkar det som.

 10. Typiskt att jag var jättesugen på det med idag och köpte på kartong (åt dock inte upp för det smakade ju trä). Bara för att jag inte visst något bra recept på egengjord. Men nu vet jag 😉

 11. Blir lite trött på att man måste skriva att chokladpudding av pulver smakar kartong, bara för att man är duktig och kreativ i köket själv. Jag gillar den av pulver och skulle aldrig orka göra nåt så simpelt som chokladpudding tre timmar i förväg.
  Känns som att du vill säga att den som gör och äter av pulver är lite korkad och har kassa smaklökar, men om man gör den själv är chokladpudding nåt fantastiskt.
  Man behöver inte alltid säga att alternativet till hemmagjort är smaklöst och tråkigt, för långt ifrån alla människor är duktiga i köket. Speciellt när man fått barn och känner att man inte hinner eller klarar av att göra en massa mat själv får man dåligt samvete att man bjuder sitt barn på mat som andra säger är så trist och smaklöst.

  1. Jag tror inte Clara menade att knäppa någon på näsan och hävda att hon är duktigare än andra bara för att hon undviker halv- eller delfabrikat, men faktum kvarstår ju – halv- eller delfabrikat smakar konstgjort och artificiellt. Sen om man köper det eller ej är ju upp till var och en. 🙂 Jag är övertygad om att du skulle känna skillnad på en köpt och en hemmagjord chokladpudding, ingen övrig värdering lagd i det. 🙂

   1. Detta var ett mycket bra svar. Kunde inte skrivit det bättre själv. Och någonstans kan jag tycka som svar till Ewe att det ju faktiskt är då man har barn som man allra mes vill skippa alla konstiga smaktillsatser, E-nummer och kolijox som är i pulversåserna. Det är väl de, barnen som vi vill unna det bästa!?

  2. Fast pulvervarianten tar lika lång tid på sig att stelna som hemmagjord! Jag har testat båda. Gör man det i små skålar stelnar båda varianterna jättefort.

   Sen tycker jag att det smakar likadant, hemmagjord som pulver. Kollar man på paketet är det ungefär samma innehåll som hemmagjort.

   1. Ekströms chokladpudding stelnar på 10-15 min i kylen. 🙂 Men den rör man ju ihop med kall mjölk. Är väl skillnad på varianter som ska kokas kan jag tänka.

  3. Jaha. Så hur du känner att någon skriver står över hur någon faktiskt skriver? Och du är upprörd över att Clara inte gillar samma pudding som du? Och för att du får dåligt samvete av att Clara gillar hemmagjord pudding framför köpt? Ärligt talat, Ewe, är du ett troll? (Jag gillar pulverpudding, men jag har aldrig förstått att det ens är möjligt att bli provocerad av att någon tar sig tid att servera mig ett recept på hemmagjord pudding om jag hellre skulle vilja göra sådan).

   1. Jag tycker bara det är onödigt att skriva att alternativet smakar kartong. Jag tror säkert att jag skulle tycka Claras chokladpudding var jättegod, och det är upp till var och en hur de vill göra sin.
    Bara för att jag gör mina egna köttbullar, behöver jag ju inte säga att färdigköpta köttbullar smakar fis (eller vad det nu kan vara). Den som äter färdigköpta tycker naturligtvis inte det. (Och vill inte höra att andra tycker det.)
    Nej, jag är inget troll. Möjligen är det du som är ett troll på min kommentar.

  4. Känn inte dåligt samvete… tänk istället att du lägger din tid på andra saker som säkerligen är lika bra som att stå och vispa ihop egen chokladpudding.
   Livet är alldeles för kort för att vi ska gå runt och känna dåligt samvete. Slå bort såna tankar och tänk på sånt sånt gör dig glad. Ditt barn tex, vad för kul ni hitta på tillsammans =) Lycka till och ha det fint.

  5. Lite överdriven reaktion? Clara “erkänner” ju i samma inlägg att hon gett Bertil korv (vad tror ni att billig korv från badhuset innehåller..?) med bröd (läs på innehållsförteckningen på ett korvbrödspaket och blekna!), samt Mer att dricka (konserveringsmedel och annat skräp) Knappast något ultimat mellanmål för den som vill undvika konserveringsmedel, konstgjorda smaktillsatser och dåliga råvaror… SÅ jag tycker inte att det verkar som att Clara försöker sitta på höga hästar bara för att hon lägger ut ett recept på chokladpudding… Hon visar snarare att det är ok att inte (alltid) bry sig.

   1. Men kära nån! En KORV MED BRÖD??!! “Clara ”erkänner” ju i samma inlägg att hon gett Bertil korv (vad tror ni att billig korv från badhuset innehåller..?) med bröd (läs på innehållsförteckningen på ett korvbrödspaket och blekna!), samt Mer att dricka (konserveringsmedel och annat skräp) ” Stackars Bertil. Tänk om han dör? Går inte det här till överdrift?

    1. Nu missuppfattade du min tes. Jag menade bara art Clara inte alls försökte verka präktig….

  1. Jo, det blev gott! Men smaken är ju olika. Går säkert att klämma ner en msk kakao till om man skulle vilja.
   I min Vår kokbok från 2009 har de tagit bort chokladpuddingreceptet.

 12. Jag befinner mig just nu långt hemifrån i utländskt land och det är konstigt hur man alltid får en sån enorm längtan efter sånt som mamma brukade laga. Som t.ex. chokladpudding. Jag har länge tänkt be henne om receptet, och så skriver du ner det i din blogg. Tack 🙂

 13. Ser gott ut. Idag tänkte jag göra din päronpaj som också såg god ut. När jag läste receptet blev jag osäker på om det ska vara grädde eller mjölk i den och även hur mycket. Hoppas du hinner svara. Tack för en jättetrevlig blogg och en fantastisk fin bok.

 14. Det går lika bra och är lika enkelt att göra vegansk chokladpudding.
  Det som behövs är:
  6 dl havremjölk
  5 msk maizena
  6 msk socker
  kakao och vaniljsocker (tyvärr har jag ingen exakt mängd på detta…)
  + 6 msk socker

  Blanda havremjölk, maizena, kakao och socker i en kastrull. Koka upp under omrörning, låt koka någon minut. Tillsätt vaniljsocker. Häll upp krämen i en vattensköljd skål. Strö över socker. Låt stå kallt i 2-3 timmar.

 15. Å fy jäklar ! Det är det värsta minnet från barndomen,när morssan gjorde chokladpudding….får riktigt äckel känsla 😀
  Men så är det,alla kan inte tycka lika.

 16. Yummi! Ser att du har mina älskade tallrikar, mormors ärvda 🙂 Du som är en erfaren loppis-flanör, hittar man den ofta på loppisar i Sverige? Vill så gärna komplettera men här i Danmark verkar den inte finnas…

 17. Jag testade med potatisstärkelse ikväll, eftersom jag läst att även det funkar i sylter/puddingar osv.
  Jag vet inte om jag gjorde något fel, typ behövts mindre av p.stärkelse, men mitt blev iaf INTE gott. Smakade bara stärkelse, inte sött eller chokladigt. Och den blev helt galet tjock/stel/konstig i konsistensen, och hade dessutom ett äcklig, tjock hinna över sig. Nej, BLÄ! Slängde.

 18. mums vad gott med chokladpudding..det var så länge sedan jag åt den…måste prova att laga egen chokladpudding
  kram Åsa

 19. Hejsan Clara!
  Jag är en tjej på 12 sommrar och idag gjorde jag din chockadbudding den var helt underbar! Som topping på chockadbudding så hackade jag toblerone. Den blev jättengod!
  Tack för receptet!

 20. Sjukt bra! När jag kokade upp lite varm choklad i går så slog tanken mig att: “Men så klart, chokladpudding från scratch! Varför har jag inte tänkt på det?! Pulvret man köper är ju så äckligt!” Detta recept ska jag testa!

 21. Hej!
  Jag undrar kan man använda potatismjöl istället för majsdtärkelse?
  Ha en fantastisk fredag!

  / influensliggande och- Chokladsugen