Varje oktober tänker jag att jag skulle vilja engagera mig för bröstcancerfondens räkning. Men varje oktober får jag andningssvårigheter av blotta tanken. Jag är inte där än. Jag är på inget sätt redo att prata om det. Inte på det sätter, det där uppenbara. Men så fick jag frågan om att skriva en text till en antologi som ska säljas för bröstcancerfondens räkning och plötsligt kände jag mig tvungen att tacka ja.

Det var det värsta jobb jag har gjort. Jag blev fysiskt sjuk av att skriva. Fick feber och hjärtklappning och kände mig nedstämd. Men den förbannade texten om mammas cancer skulle ändå ner på pränt. 25 000 tecken om det mörkaste jag upplevt. När det väl var färdigt kändes allting lite, lite lättare. Det var en viktig process.

Jag säger inte att resultatet blev så bra. Jag säger bara att det blev. Jag har inte klarat av att läsa den sedan jag fick texten färdig.  Men nu finns den i en bok tillsammans med andra texter av andra författare som till exempel eminenta Johanna Nilsson. Antologin har också ett förord av Stefan Einhorn. Jag vet att boken är mycket bra, men jag har inte klarat av att läsa den.  Men det tycker jag att ni ska göra. Köp den här. Kostar bara 42 kvonor och vinsten går till bröstcancerfonden.

Var tionde kvinna blir sjuk i cancer, men alla drabbas.