Jag tycker att kärnfamiljen är ett tämligen klent påfund. Alldeles för bräckligt. Två vuxna människor som ska sköta heltidsjobb och hushåll och relationen och samtidigt ha barn ihop. För många går det absolut, men som skilsmässostatistiken visar är det lika många det inte funkar för. Dessa små enheter är verkligen utsatta. Vardagens alla vedermödor nöter sönder dem. Varför kan vi inte hitta på fler sätt att bo på? Varför bor vi inte längre ihop med äldre generationer? Varför kan inte två familjer köpa ett hus tillsammans och dela på? Varför betraktas kollektiv som socialistflum när det kanske är det mest rationella i världen? Och varför är vi så himla superkonservativa med vårt boende så fort vi bildat par och passerat 20 års ålder?
I vårt hem är vi tre vuxna i familjen, då Jakobs pappa bor hos oss under veckorna. På så sätt minskar han pendlingsavståndet till sitt jobb och vi får en extra vuxen famn för Bertil att söka sig till. Att det skulle vara något konstigt med vårt arrangemang har aldrig slagit mig men jag har förstått av andra att det är ovanligt. Jakobs mamma å sin sida. Hon bor ihop med sin dotter och en av sina bästa vänners vuxna döttrar. Och en kompis till mig letar efter en fastighet med ett gårdshus att köpa tillsammans med sina föräldrar så att hennes familj och den äldre generationen kan bo tillsammans men ändå lite avskilt. Ytterligare några bekanta, ett gäng frånskilda mammor som är bästa kompisar, letar efter ett lägenhetshus att köpa tillsammans. Där alla får varsin lägenhet för sina respektive familjer.
Varför tänker inte fler personer out of the box när det gäller boende? Mamma, pappa, barn i en egen liten bostad behöver inte vara den självklara lösningen. Att försöka bo nära släkt och vänner så att man kan hjälpas åt. Det borde egentligen vara en självklarhet.
253 svar
Absolut!!
Joodå, absolut jättebra när det fungerar. Och visst är det viktigt att kunna prova olika alternativ. Men jag tänker mig att när svärfar vill erbjuda sin vuxna famn till någon annan än Bertil och hen sitter med vid frukostbordet nästa morgon – då känns det kanske inte lika naturligt och mysigt för er alla…? Hur reagerar ni då?
Den ”äldre generationen” är inte så gammal längre. Jacobs pappa är ju inte enbart farfar… utan sin egen person och en man i sina bästa år ; )
Det är knepigt det där med olika generationer som bor tillsammans, inte minst när det är o-jämställt till att börja med; i den här situationen är det ju ditt och Jacobs hem – ni delar ju inte ett hus med din svärfar, utan han är er gäst i ert hem under veckorna – och därför är det, naturligt nog, på dina och Jacobs villkor, tänker jag mig.
Eller vad säger du, Clara?
Jag tror nog att Clara & hennes man har i beräkning att pappan Jacobs är en egen, vuxen person. Nåt säger mig att hänsyn och respekt är jätteviktigt för att sånt ska fungera. Och hur skulle det skada lillen om farfarn träffade en ny kärlek? För det första är farfarn knappast så dum i skallen att han käkar familjefrulle med första bästa dam han träffar på dansbanan. För det andra så mår barn enbart bra av att omringas av kärlek! För det är det barnen kommer att komma ihåg när de blir vuxna – pussar, glädje och skratt. Barn ger fan i normen. Amen.
Sen skrev Clara att han bor där på veckorna då han jobbar. Jag tror att fruntimmersnöje generellt är ett helggromål. Om man nu generaliserar och raljerar.
Allt i min kommentar behövde inte tas så bokstavligt. Självklart är det jättebra när man kan hjälpa varandra över generationerna. Vad jag menade var att exemplet ovan med ”tre vuxna i familjen” inte riktigt är ett exempel på ett samboende på lika villkor, eftersom en av personerna är en gäst i de andras hem – hur hemma han än känner sig där – och har därigenom inte, i grunden, samma talan som de vars hus han bor i. Skulle svärfar – eller någon annan släkting – flytta in ”på riktigt”, så skulle det förmodligen bli lite mer komplicerat både vad gäller förväntningar på varandra och flera personers olika behov att ta hänsyn till.
Att bo tillsammans med en (1)annan människa är
Barn ger faan i normen…mitt hjärta gråter av lycka…vilket underbart och sant uttryck. Barn (dvs människan) utgår bara ifrån den omedelbara verkligheten inte vad som händer sen eller tidigare. Barn mår enbart bra av att omringas av kärlek…fint skrivet cyckelkatten Kram
(…komentaren skickades iväg lite för snabbt):
Att bo tillsammans med en annan människa kan vara krångligt nog, med barn och arbeten osv – som sagt – och blir inte nödvändigtvis enklare för att man är flera.
Jag förstår hur du tänker, jag lever med mina föräldrar (trots 33 års ålder) i en lägenhet och jag har aldrig känt att jag är gäst, eller har mindre att säga till om i hushållet. (Jag har då flyttat tillbaka till mina föräldrar som vuxen så jag är inte kvarvarande från barnsben.) Tidigare i livet bodde jag och en pojkvän ihop med mina föräldrar under ett års tid. Vi var fyra vuxna i en 3:a på 70 kvm, det var trångt men gick jättebra 🙂
Så som man alltid gjort!!!
Som en som har bott många år i kollektiv (tyvärr inte just nu) kan jag bara hålla med! Det är helt genialt, och jag har länge tänkt att det skulle vara fint med liknande upplägg när jag får barn. Det optimala skulle ju helt klart vara ett litet lägenhetshus att dela på. Egna rum, men mycket gemenskap. <3
Vi är två familjer som precis och efter noga övervägande har köpt ett lägenhetshus tillsammans. Det har varit en intressant process med många nej från olika banker. De lånar inte gärna ut till okonventionella projekt. Lustigt nog så har en av de svenska storbankerna, som man fördomsmässigt tänker inte är så öppensinniga, visat sig vara hur tillmötesgående som helst. Vad gäller våra familjer så har vi bott grannar i flera års tid och hjälpt varandra i vardagen i mycket hög utsträckning. Det här ska bli spännande och kul!
Jag tycker att det är härligt med lite annorlunda. Jag skulle kunna tänka mig att bo på samma gård som mina föräldrar, i var sitt hus. Det skulle vara rätt mysigt!
Fast det är typ, inte annorlunda. Förr gjorde alla så. Varning: Man GÅR på varandras nerver ibland 😉 Sånt får man stå ut med (talar av egen erfarenhet då hela jädrans släkten hade hus brevve varann på landet). Men I loved it! 🙂
En formel passar inte alla, precis som du säger. Och man behöver inte gå bra ihop bara för att man är släkt. Jag har bott på alla tänkbara sätt, olika sorters kollektiv både med och utan barn och även med och utan man, och på somrarna vistas tre generationer under samma tak i månader i sträck. Så det handlar inte om förutfattade meningar när jag säger att jag gärna stänger min egen dörr om mig på kvällen nu för tiden. Att det är jag som bestämmer om det ska vara gäster eller inte. Och så vidare. Praktiskt när det funkar, gnissligt många gånger och ganska utmattande om man är personen som helst laddar batterier genom att vara i fred.
Jag haller verkligen med – det finns ocksa en sa himla hemskt mentalitet i att lämna in sina föräldrar pa ett äldreboende (jag menar inte när de faktiskt är beroende av vard utan kanske bara lite forvirrade och for skröpliga för att bo själva). De som tog hand om en när man var liten borde man kanske ta hand om tillbaka när de inte är sa stora och starka längre.
Ja, det tycker jag är en bra ide. Jag och min pojkvän (numera äkta man) bodde hemma hos min farfar en tid efter att farmor dött. Vi skötte trädgård, städning, matlagning mm. Hemsjukvården fick dock komma och hjälpa till med kateter och sånt, men resten fixade vi. Det sparade ju både skattepengar och våra pengar med en sådan lösning:) Han kunde bo kvar hemma bra mycket längre. Nu bor han dock på hem.
Håller med. Lika lång tid som de äldre lagt ner på att ta hand om oss borde ju vi kunna lägga ner på dom, sisådär 18 år per barn mao.
(Dock bor jag nog hellre med svämor än mamma)
Tillsammans med 4 vänner har jag och min man fått tag i en nedlagd frikyrkas lokaler. Från början fanns här redan 2 lägenheter och vi har rivit och byggt så det nu även finns en tredje. Alla har sina egna lägenheter med kök och badrum, men så har vi en hel gemensam källare, stor trädgård och världens största allrum. Vi äter middag tillsammans varje dag och jag och min man behöver således tänka på mat bara två dagar i veckan. Det var inte längesen vi flyttade in, men det känns som ett koncept som kommer hålla ett tag. Vi har lovat varandra att dela de närmaste tre åren på det här viset, sen får vi se vart vägarna bär!
Låter underbart!
HERLIG!!
Åh, jag håller verkligen med! Jag bor sedan ett par månader tillbaka i något som liknar ett kollektiv. Hur smart som helst. Tråkigt att behöva kompromissa med folk som har helt annorlunda inredningssmak än en själv, men sällskapet väger upp! Helt genialt. Och otroligt lärorikt. Man får analysera sig själv och sina beteenden på ett helt annat sätt än om man bor själv eller hos föräldrarna.
Jag håller helt med dig, Clara!
Vi ska ju vara så INDIVIDUELLA nuförtiden. Man ska klara sig själv, sköta sitt eget och skita i andra. Inte lägga sig i eller be om hjälp. Snart flyttar jag och min familj. Då får vi närmare till våra närmaste. Så skönt det ska bli. Tack för att du delar med dig av din klokhet!
Ja visst är det konstigt att det blivit ”fult” att be om hjälp, det är liksom lite finare att klara sig själv! Förfärligt. Men förhoppningsvis växer det beteendet bort genom att det kommer nya generationer.
Jag tycker absolut att folk skall tänka utanför lådan vad gäller t.ex. boende, men sedan är det ju skillnad på person till person. Jag bor gärna ensam eller med min partner, men jag skulle aldrig orka bo tillsammans med fler personer än så – såvida det inte skulle vara ett eget barn, då 🙂 Jag vill ha lugn och ro och trygghet i mitt hem, och det får jag inte om det är för mycket människor runt omkring mig när jag kommer hem.
Jag och min man har levt ihop i 14 år. Ganska snabbt efter att vi träffades insåg vi att det inte var helt lätt att snickra ihop en fin liten Carl Larssonfamilj eftersom vi båda hade barn sedan tidigare. Till slut blev det så otroligt mycket konflikter och friktion så vi insåg att skilsmässa var oundvikligt trots att vi verkligen älskade varandra. Vår lösning var två små hus på samma tomt. Ett där jag och mina två barn bor och ett där min man och hans två barn bor. Den grå vardagens gnissel och olika syn på rutiner och vanor försvann. har nu levt närbo i över fem år. En fantastisk lösning som folk från början rynkade på näsan åt men numera accepterar med avund. Vi är fortfarande lyckligt gifta och när barnen droppat iväg så flyttar vi ihop igen:).
Kram
Vilken bra grej! Imponerande. Väldigt smart
Vad charmigt!! Blev så ”full i skratt” när jag läste att ni ska flytta i hop igen efter att barnen droppat i väg. Det verkar så romantiskt =) och som en bra lösning för er! Skulle vara intressant att få veta lite mer känner jag. ”Dejtar” ni varandra oftare och upplever ni att ni behåller romantiken lättare? Vad är nackdelarna? =) Allt gott!!
Nackdelar: kostar lite mer…men inte mycket. Gäller att sätta upp regler för lånande av saker. Går ju inte att gå in och tömma frys och kyl hur som helst. Sätta på skygglappar så man inte börjar kritisera ”grannens rutiner” 😉
Fördelar: Ingen energidränering pga diskussioner om dina och mina barn. Man kan både ha kakan och äta den. Romantik;) ,självvald ensamhet och lugn och ro för alla inblandade. Vi har inga gemensamma barn men hade vi fått det så hade det barnet fått vara hos den förälder den vill…precis som ett barn med sammanboende föräldrar ibland periodvis kan föredra den ena föräldern.
I det stora hela står vi så mycket starkare nu än när vi ständigt tappade energi pga vardagsproblem.
Självklart är det tungt ibland men genom detta så kunde jag behålla min livskamrat och bästa vän.
Nya tider och nya seder kräver nya lösningar. Varför ska vi pressa in oss i gamla mönster som inte funkar? Tror vår lösning är nästintill perfekt oavsett vilken typ av ”familj” man har. Om de vuxna mår väl och inte knäcker sig så kommer alla inblandade ungar att ha det bra också. Så tror jag i alla fall:) Kram
Vilken rolig lösning! Snacka om att tänka utanför ramen. Kul att det funkar”
Intressant att få veta mer. Tack!! =) Allt gott till er!
Mycket bra ide! Så borde fler göra. Jag tror att många äktenskap kunde räddas på det sättet.
Njae… snarare tvärtom, tror jag, åtminstone vad gäller samboende mellan generationerna. Föräldrar och svärföräldrar kan ha svårt att låta bli att lägga sig i…veta bättre… och (de vuxna) barnen återfaller gärna i ett barnbeteende i förhållande till föräldrarna.
Det kan vara svårt nog ändå att skapa ett vuxenförhållande till ens partner utan att andra (familjemedlemmar) skall uttrycka sina åsikter betr. både det ena och det andra…
(Detta hamnade visst på fel ställe…)
Haha, jag ska skicka det här inlägget till min pappa och hans sambo. 2 x 2 döttrar – det gick inte. Men nu är de ihop igen.
Oj, kul att läsa! Men – jag undrar bara helt enkelt: sover ni var för er? Isåfall, saknar ni inte att sova tillsammans? Och ifall det är motsatsen, vad säger barnen om att sova ensamma medans den ena är hos den andra? Jag är bara nyfiken… 🙂
Vart vi vuxna sovit har styrts av barnens önskan och behov. Nu är de så stora så de inte bryr sig längre. Jag och min man sover oftast själva eftersom jag är nattmänniska och är uppe mycket senare än honom. Självklart sover vi tillsammans ibland för att det är mysigt eller för att man kanske känner sig lite ensam och sänkt. Har liksom aldrig varit nåt problem med sovningen…känns som om den vakna tiden tillsammans varit viktigare att prioritera. Kram
Hurra för ditt tänkande, Clara! Under småbarnsåren hyrde vi lägenhet i ett litet hyreshus där nästan alla kände alla. Ett slags kollektiv, men ganska kravlöst. När vi ser tillbaka på de åren, så var det kanske det som gjorde att vi orkade. Vardagsgemenskap på nära håll! Tycker också om att stänga dörren om mig ibland, och det får man se till att göra, när man behöver det.
Jag bloggade om det för något år sedan och funderade på Storfamiljen 2.0. Då hjälptes vi och en annan familj åt med skjutsning av barn till skolan. Det fick mig att fundera på annat man skulle kunna hjälpa till med, för precis som du säger behöver man fler än bara två vuxna. Här är mitt blogginlägg:
Storfamiljen 2.0.
Om du visste hur mycket jag funderat på detta! Vi jobbar som det är mestadels omlott för att få vardagen att gå ihop vilket inte alls är särskilt kul.
Jag skulle tycka att något sånt skulle vara riktigt trevligt, då det är väl just det som fattades i min barndom, min familj är utspridd mellan 2 kontinenter och 4 olika länder så då ses man väl max. 1 gång per år. Jag tror inte det är så att många inte vill ha det så, bo nära familj. Jag tror en del av ’problemet’ även är att i denna moderna tid är vi helt enkelt mera utspridda, möjligheten finns inte. Men jag tror ochså, bor man nära vill man bort bor man långt bort vill man närmre, gräset är alltid grönare på andra sidan!
Jag är en ganska privat människa så till vida att jag behöver tyst, lugnt, stillhet, ro och att få låta mina egna behov styra utan alltför mycket hänsyn till andra för att fylla på batterierna. Jag går lätt bort mig och ”blir” för mycket av min omgivning om den inte påminner om mig själv. Jag har lätt att tappa bort mig och mina önskemål i vilja att få saker att fungera. Jag skulle inte klara av att på tillsammans med någon i samma hus, så när som på maken jag redan bor med. Men att dela gård med delar av familjen skulle fungera alldeles utmärkt. Generationsboendet tror jag skulle passa mig väldigt bra. Där vi bor nu är ett sådant förutom att mitt lilla företag bor i ”undantagsstugan” 30 m från boningshuset. Dessutom delar vi väg, vatten och avlopp med en fantastiskt barnfamilj i vår egen ålder (vi var inte vänner innan vi flyttade hit, men har blivit det på de två år vi bott här) och vi hjälps åt med barn-katt-hund-hus-vakt, jag skjutsar deras dotter till förskolan emellanåt och den dag jag och maken har förmånen att få bli föräldrar så vet jag att de kommer finnas där när det behövs.
Ja allt är så olika o vad man tycker o tänker om allt. Jag gillar mamma pappa barn i ett hem, skulle inte klara fler.
Men alla har ju inte en släkt? Eller nära relation till sin släkt? Och alla är inte hushåll med två päron, som är kvinna vs. man. Det finns fler familjekonstellationer, fyrklövsfamiljer exempelvis. Jag förstår att dit du vill komma är att kunna se utanför kärnfamiljen, fast på ett sätt tycker jag ändå att du reproducerar den? Nu vill jag inte komma här och peka och kritisera, ville bara delta i debatten så att säga! Kram
Håller med dig Clara! Vi har precis köpt ett tvåfamiljshus där vi ska bo med vår familj och hyra ut undervåningen, i stället för att skämma bort oss med stora ytor. Innan vi hittade huset letade vi kollektivboende med en annan familj men vi hittade inte ett hus som passade. Då hade vi tänkt köpa en generationsgård eller tvåfamiljshus tillsammans och i så fall ha var sitt krypin men delat på trädgård och allmän skötsel. Smart tyckte vi. Dock blev det inte så till slut men nu blir det ett litet minikollektiv i alla fall fast på ett annat sätt. Jag gillar människor och gärna nära. Kram
Hoppas verkligen att det kommer att fungera! Människor är väldigt olika som du säkert vet och jag är inte alls övertygad att det blir så! Människor är olika tack och lov:)
Tänk bara det här med matlagning. Minst två timmar om dan att handla, laga och diska. Om man lägger dom två timmarna på 4 pers istället för 2? Då tjänar alla fyra en halvtimme varenda dag. Att slöa eller promenera eller mysa på. Det är mycket för en stressad familj.
precis!
Vi svenskar är alldeles för hysteriska med att flytta hemifrån så tidigt som möjligt och skryta med att vi frigjort oss . Okej att det kan vara bra att ha bott ensam under en period för att få nya intryck. men sedan kan man gärna bo med sina föräldrar igen. Nu när min mamma är 85 + tycker folk att jag är duktig som bor tillsammans med henne. När jag var ung kunde det komma gliringar om att jag gärna åkte hem till föräldrarna eller bodde hemma ibland. Låt folk göra som de vill.
Intressant reflektion!
Så himla bra tänkt! Jag har inte reflekterat särskilt mycket på detta själv, men det är ju helt sant som du säger. Bara för att tradition dikterar hur det har varit behöver det ju inte vara den givna lösningen för alla.
Åh så sant! Äntligen!! Vi bor tre ”par” i samma lägenhetshus. Helt fantastiskt! Man blir bjuden på mat och sällskap mest hela tiden! Hejja alternativa boende och familjeformer;)
Håller med dig Clara! Det är bra med olika slags lösningar när det handlar om boende tror jag. Så länge det fungerar och så. Själv skulle jag inte vilja bo i hop med mina föräldrar t.ex =) men jag bor granne med mina svärföräldrar och det fungerar bra. Sedan har jag och min man haft inneboende hos oss i perioder och det har varit trevligt. När vi fick barn så kände vi att vi ville göra ett uppehåll med just den biten då vi dels behövde fler rum och dels behövde tid för oss själva.
så sant.
Hanna
Jag håller med!
Jag är uppvuxen på samma gård med farmor och farfar 20 m från mina föräldras hus. Jag brukar säga att jag har haft fyra
Föräldrar under hela min uppväxt och stora delar av livet. Som vuxen, nu levandes, i en klassisk kärnfamilj kan jag se både fördelar och nackdelar till min barndom. Alltid en vuxen nära tillhands och närheten till den äldre generationen är de stora vinsterna. Samtidigt som den lösning under det jag växte upp med fordrar en stor respekt för varje generations särart och vilja gå sin egen väg.
Generationsboende äger!
För inte så länge sedan var det en mycket vanlig bostadslösning på norrländska landsbygden. Hurra för att jag fick vara med om den boendeformen!!!
Mitt första ”egna” boende var precis ett kollektiv, och jag måste säga att jag är frälst. Hur hippieflum än en stor massa tycker att det är så kan jag knappt tänka mig ett annat sätt att bo på. Precis som med ens familj som man växte upp med så blir det tjiv och tjaffs men det får man räkna med för alla tänker inte i precis samma banor. Just nu bort jag med pojkvännen, en av mina bästa vänner och vår katt i en trea. Helt perfekt, det drar ner på hyran, man äter gemensamma middagar, behöver aldrig känna sig ensam (katten är ju alltid hemma), det viktigaste är bara att ha ett städ och diskschema.
När Sverige var bondesamhälle byggdes det en undantagsstuga för den äldre generationen, när sonen/dottern tog över gården. Läser man litteratur skriven under denna tid framstår det som en av de sämsta lösningarna. Det finns för övrigt mycken litteratur som skildrar hur den äldre generationen led och hur irrriterad den yngre generationen blev.
Intressant. Hur kommer det sig att detta ansågs vara den sämsta lösningen? Var det för dålig standard på byggnaderna eller var det kanske för att det påverkade de social relationerna? Vore upplysande att veta.
Kul att du skriver om sådana här ämnen emellanåt Clara. Tänkvärt även för mig som ser en sådan lösning som väldigt avlägsen i nuläget 🙂
/Lina
Nej någon dålig standard var det inte, snarare sociala relationer.Är själv så gammal så jag har hört talas om den tiden. Min far flyttade ihop med min mor och vantrivdes tillsammans med sin svärmor. För mig var det otänkbart att bo ihop med min svärmor och skulle aldrig kunna tänka mig att bo ihop med min svärdotter! Inte för att jag inte tycker om henne utan inser att de unga behöver ett ”fritt rum”. Vi behöver alla leva vårt eget liv! Roligt att du frågar och ifrågasätter. Tycker att vårt samhällle blivit så historielöst och därmed romantisearas allt! Ta t ex matprogrammet Solens värld som så många sattt och sucktade över. Var det ingen som såg hur snedvärkta kvinnorna var. Allt på grund av oerhört hårt arbete,
Du har så rätt. Jag bor utomlands där exakt detta är praxis på landsbygden fortfarande. Det fungerar inte bra alls och är långt ifrån det romantiserade mys som många i det här kommentarsfältet ser framför sig när de hör om många generationer i samma hushåll. Hade jag vetat vad jag vet nu om dessa vanor hade jag aldrig, ALDRIG, flyttat hit.
Alternativet var ättestupet då, eller?
Haha, stackars dig du historielösa människa. Ättestupan är en skröna. Som sagt läs på lite!!!!
Äh, det var ett skämt.
Ja det hoppas jag verkligen!!!! Läs litteratur och du kommer att lära dig om alla relationer. Du kan börja med böcker från 1300-talet och du kan upptäcka att människan alltid varit likadan. Därför är Shakespeares dramer lika aktuella idag som de var på 1600-talet och om du inte visste det är hans dramer det bästa manuset än idag i Holywoodfilmerna!
För oss som totalt missat alternativet och inte orkar läsa på, kan man få en hint? Vad fanns för andra alternativ? 🙂
Når det gjelder boforhold, tror ikke jeg at man kan lage en generell regel. Jeg vet om mange som bor i kollektiv og som trives godt med det. De liker å ha flere å spise middag med, man slipper å føle seg alene, man har mulighet til å danne unike vennskap. Til tross for dette tror jeg ikke at det hadde passet meg å bo i kollektiv. Den følelsen at det alltid er andre der å forholde meg til og det å svært sjeldent ha mulighet til å være helt alene. Et annet aspekt er jo at alle mennesker har forskjellig oppfatning av feks hvor ryddig man skal ha det, for meg hadde det blitt slitsom. Men, for de som er mer fleksible, så tror jeg at det er en veldig god løsning 🙂
Jag älskar det tänket! Själv har jag en nära relation med familjen, och jag har haft massor med vänner inneboende i perioder, är också en sån som ofta packar med mig ungar och hela fadderullan och sover över hos kompisar.
Läste för ett tag sen en kompis blogg där hon skrivit om en övernattning hos sin barndomskompis och tyckte det var mysigt o lite nostalgiskt för ”man gör ju inte sånt när man är sambo och har familj!”. Varför i hela friden då? Finns väl inget bättre för ungar med många nära relationer? Och jag tror blint att alla barn mår bra av att knölas ihop 3-4 stycken i en och samma säng och få sova i en enda stor mysig barnhög. 😉
Det är fantastiskt att bo tillsammans med en äldre generation, så är jag uppvuxen. Min mormor hade iofs en egen lägenhet en hel trappa ner i huset där jag växte upp, men hon sov på soffan i vårat vardagsrum. En trygghet för både mig och min lillebror, men också för min ensamstående mamma. Genom henne lärde jag känna min familjs historia, mitt lands historia men och så mycket mer. Hon var min dagmamma, min fritidspedagog, min historielärare, min mentor och min vän! Den dagen jag får barn är min plan att ha min mamma så nära som det bara går. Inte bara för min skull, utan för barnens och för hennes. På det sättet blir hon en del i deras vardag, en vuxen de kan vända sig till när det känns tungt. Precis som min mormor var för mig!
Och vad säger din mamma om dina planer?
Jag tar för givet att det blir ett ömsesidigt givande och tagande…?
Du är så negativ att du omöjligt kan ha en boendesituation som du trivs med, eller hur Britt?
Vet du, ekonörd, min egen (boende-) situation påverkar säkert hur jag tänker och känner – precis som det väl är för de flesta andra.
Jag tycker det är härligt att höra eller läsa om alla fina minnen som många har av sin mormor och morfar och/eller farmor och farfar. Det har även mina barn, vilket är så värdefullt.
Men det stör mig lite när det verkar som om vuxna barn har förväntningar på sina äldre föräldrar att dessa även fortsättningsvis skall vara de som finns till hands för att hjälpa, stötta, vara där när de behövs, efter att redan ha skött hem och familj och heltidsarbete i 20-25 år eller mer. Nu var det ju inte riktigt så i den kommentaren som jag svarade på, förstås, och jag kan mycket väl förstå att där finns en längtan efter att ge en liknande mormors-upplevelse till de egna barnen.
Men kanske mamma borde tillfrågas ändå hur hon ställer sig till Planen som hon tydligen ingår i…
Varför utgår du från att hon inte är tillfrågad?
Åh, precis så var det för min sambo när vi träffades! Han bodde med sin (tidigare) ensamstående mamma och sin mormor (som hade övervåningen för sig själv). När mamman sedan flyttade ihop med sin nuvarande sambo i ett annat hus, så frågade de mormorn om hon ville flytta med och bo i ett eget litet hus på gården. Detta var i samma veva som jag och min kille flyttade ihop, men det är alltid så trevligt att komma dit och mysa och prata med alla äldre som har så mycket att berätta!
Här i Tyskland är det jättevanligt att man bor i kollektiv. Mig skulle just det boendet inte alls passa eftersom att jag är alldeles för beroende av ensamhet. Men jag och min sambo funderar på att köpa hus tillsammans med andra vi känner. Att bo grannar, med gemensamma djur och odlingar är ju perfekt. Man slipper ta hand om allt själv och det fungerar också att resa.
Man kanske ändå får förstå att den där boxen ser olika ut för olika personer.
Om vi skulle vara praktiska och bekväma skulle vi flytta (från Stockholm) antingen upp till Norrland eller ner till Småland, där våra respektive familjer bor. Men då skulle de bli fasligt långt för dom föräldrarna som inte bodde där. Så då tycker vi Stockholm är en bra kompromiss. För att inte tala om att det är här ALLA våra vänner bor.
Så det att vi bor i lägenhet tillsammans ”bara” jag och min kille är ju för att det passar bäst för oss.
Jag vet att jag kommer sakna närhet till våra föräldrar när vi får barn, men kan ändå inte tänka mig att bo långt bort ifrån mina vänner.
Vänner är också en slags familj, och ett stöd. Finns inget som säger att blodsband är starkare och viktigare än vänfamiljen.
Håller helt med Clara och många av er andra här i kommentatorsfältet! Är sambo nu men min dröm i framtiden är att hitta en gård där det fungerar att ha generationsboende med både mor- och farföräldrar. Tänk va praktiskt! Och jag misstänker att man kanske känner att man kan bo mindre om det finns tre hus/lägenheter man känner sig mer eller mindre hemma i… Ska verkligen jobba för att förverkliga min dröm 🙂 Och jag tror detta inte är någon trend – det har kommit för att stanna. Vi människor är sociala djur!
Under gymnasiet flyttade jag till ett mindre privat lägenhetshus med 6 lägenheter. När någon annan lägenhet i huset blev ledig tipsade jag mina vänner. Det var perfekt när man kom hem efter jobbet och suckade övar att behöva ställa sig och göra mat och någon annan man möte i trapphuset bjöd in till middag. Eller att filmtittande, vin på balkongen eller hjälp med målningen blev så lättillgängligt:)
Åh så fint skrivet Clara, underbart befriande att läsa.
Det kanske passar vissa…
Själv är jag uppväxt med en ensamstående mamma och därför van vid att vara ensam en del. Idag MÅSTE jag få vara ensam, gärna några timmar per dag (det är ett helsike när det är semester och sånt när mannen är hemma 24/7). Så jag hade aldrig fixat att ha en massa människor runt mig hela tiden.
Själv bor vi sju syskon i samma by, me kanske inte att vi skulle bo i samma hus:) Annars bra tanke..
Jag tycker nog att allt det där låter fint i teorin (menar även kommentarerna) men man får inte glömma att man levde så förr av ren nödvändighet precis som man höll ihop och inte skiljde sig av ren nödvändighet. Idag har vi den stora lyxen att vi kan välja bort släktingar och partner som vi finner odrägliga och leva ut våra personligheter på ett helt annat sätt. Det är ju på gott och ont.
Om det funkar med familjekollektiv har det nog mycket att göra med att just de släktingarna funkar ihop eller är allmänt sociala. När det gäller vänner är det ännu mer komplicerat eftersom man inte har samma press att klara upp bråk. Jag har sett många kollektiv i mina dar och även när de höll riktigt länge upplevde jag att folk var lättade när de kunde bo själv. Här i Tyskland delar många även äldre människor lägenhet (from. 60-talisterna) men det är ju faktiskt ofta av finansiella skäl.
Jaha då ändå svarde du mig ättestupan! Har du problem med äldre människor?
Men snälla nån!
Kommentaren om ättestupan var ju ett skämt! Kanske dags att släppa det?
Har bott 15 år granne med mina föräldrar. Tack och lov 100 meter emellan och två skilda gårdar, annars skulle det inte gå! Hur väl man än vill varandra så blir det lätt konflikter och kanske främst då för den som är svärson / svärdotter i familjen. Det krävs RESPEKT från båda parter, och att den äldre generationen inte behandlar den yngre som ”barn”. Jag är väldigt tacksam för all hjälp jag fått av mina föräldrar genom åren, men inte har det alltid varit lätt.
Jag skulle aldrig kunna bo med mina syskon, som är fullblodsindivudualister och mest kör sitt eget race, och absolut inte vill anpassa sig till andra. och där tror jag utmaningen är dagens samhälle med kollektivboende. Tack för ordet.
Bra! Precis det jag skrev om och fick svaret att ättestupan återstår!
Det finns väldigt mycket romantiserande här i kommentarerna! Skulle vara litet intressant att veta åldern på de som kommenterar…
Mvh B-M
Ja det undrar jag också—? Du har bott ihop med dina föräldrar vad tycker din man om det? Kanske han tycker att 100 meter inte gäller, eller? Vi är alla olika!
Att behöva bo i samma hus eller granne med mina svärföräldrar är det sista som skulle komma på fråga. Är ganska säker på att min man tycker det är rätt bra att min mamma inte bor ett stenkast från oss heller. Håller med tidigare kommentatorer om att det är mycket romantiserande av generationsboende etc. i denna tråd. Tror det är ytterst få av mina vänner och bekanta som skulle trivas i en sådan konstellation.
Det måste ju handla lite om vad vi är vana vid också, kan jag tänka mig. Har man blivit van vid att vara ensam och sköta sin vardag efter det är det svårt att tänka om. Vi tänker annorlunda idag och växer in i andra mönster. Generationsboende/kollektiv uppfattades säkerligen inte på samma sätt förr i tiden som det görs idag, precis som inställningen till djurhållning/vegetarisk mat/definitionen av lyx, etc. har förändrats. Jag tycker inte att folk romantiserar generationsboende här i kommentarerna. De flesta talar om dess fördelar, vilket kan vara nyttigt att göra.
Ja jösses vilken liten idyll det skulle vara. Vad enkelt o friktionsfritt att bo med svärmor. Märkligt att inte alla bor så.
Haha, ja varför gör inte alla det? Vilken idyll det skulle vara!
Hehe, skulle nog ha flyttat ut inom en vecka jag 🙂
hihihi…
vad är det här för generaliserande om svärmodern som en som inte kan samarbeta med andra människor! nu säger jag verkan det ena eller det andra om att bo tillsammans med henne, men ta och lägg ner de fördomsfulla schablonbilderna och sluta vara så nedlåtande. kan vi ha en vuxen diskussion där man _argumenterar_ emot om man inte tycker samma?
WORD!
Precis! Tack för bra kommentar. Jag älskade att bo tillsammans med min svärmor när jag och min man behövde lite hjälp på traven för några år sedan. Är man lite öppen, förstående och respektfull kan allting bli riktigt bra. Jag och svärmor blev fantastiskt goda vänner och det känns som att jag fått en till mamma. Ja, man får böja sig lite för andras vilja och man blir lite inträngd när man bor i kollektiv, men det kan väl snarare vara nyttigt än enbart dåligt? Jag lärde mig en hel del om ödmjukhet under perioden vi bodde med svärmor – och fick en fin vänskap på köpet!
Jag bor ”hemma” även fast jag är 24 och jag bor med min mamma, hennes sambo och min mormor. Hatar att skämmas för att jag bor hemma även om jag är ”för” gammal enligt normen. Varför ska jag bo själv? Inte så att jag inte klarar mig själv, men den här bo-själv normen är astråkig tycker jag. hatar att folk brukar fråga varför.
Du är inte alls unik. Vi har vad som kallas en ”förlängd ungdomstid” i Sverige – som bland annat innebär att allt fler bor hemma allt längre.
jo men den trenden talas ju ofta om som negativ – att anledningen till att de bor hemma är för att de inte har råd eller möjlighet att bo ensamma. Det tas för givet att alla ska vilja flytta i ca 20-årsåldern. Jag tycker det är asbra att unga människor får kan och vill bo kvar i sina hem.
Finns nog flera aspekter i det där. Dels en romatisering av vad som var. Att det var härligt när alla bodde under samma tak, när sanningen var att människor primärt gjorde det för att de inte hade råd med annat – inte av omtanke för varandra. Vidare har nutida forskning visat att de flesta äldre inte vill bo tillsammans med sina barn, även om barnen erbjuder det.
Jag tror stenhårt på detta! Är uppväxt i samma håla som mormor, morfar, morbror med familj, alltså kusinerna. Alla hjälptes åt med barnpassning, födelsedagsfiranden, husrenoveringar m.m. Eller bara umgicks.
Vi bodde aldrig grannar men på gångavstånd till varandra så jag har många fina minnen av sena grillkvällar, kortspelskvällar, middagar m.m.
Pappa har ingen bra kontakt med någon av sina föräldrar och har sagt att han fick en ny familj när hans egen inte fungerade.
Inte bara familjen utan vänner i samma håla har funnits med och hjälpt till på samma sätt.
Som sagt nu bodde vi aldrig i samma hus men i samma lilla samhälle. Att varit barn omkring så många nära stabila vuxna ser jag som en jättestor fördel. Jag och mina syskon hade 6 närstående vuxna som vi litade på + ett par nära vänner till föräldrarna. Det var en trygghet.
Jag som jobbar med extremt energikrävande människor skulle aldrig orka komma hem och jobba med gruppdynamik. Men visst ska man bo som man vill och så himla ovanligt med andra sorters boende är det väl inte?
Hade aldrig klarat av att bo i ett kollektiv! Heller inte nära min släkt eller sambons släkt. Är alldeles för mycket av en ensamvarg för det. I mitt fall hade kärleken tagit slut fortare om vi bott enligt dina förslag. Jag, sambo och barn, tack det räcker.
var sak har sin tid. efter 4 års kollektivleverne med såväl arbetskamrater som främlingar, nära vänner och tillfälligt bekanta måste jag säga att det är himmelriket att ha sitt eget lilla krypin för första gången i livet, långt från både släkt och familj, och med vänner inom räckhåll men trots all på avstånd. klart man saknar umgänget ibland, och maten lagar sig inte själv lika ofta som tidigare (och vilken skillnad i städtid..), men.. nån gång ska man väl blir gammal och tråkig också.
Jag tror alltid att jag och min sambo kommer vilja ha vårt eget hem, men i framtiden vill jag väldigt gärna bo närmre våra föräldrar. Så nära så man kan träffas varje dag, äta middag tillsammans flera dagar i veckan och hjälpas åt i vardagen.
Just nu bor jag inneboende hos världens snällaste människor. Jag är student och har tänkt tanken på att söka sig till kollektiv eller liknande. På ett sätt är det skönt att bo hos andra för att man känner sig inte ensam. Men det finns stunder då jag bara vill vara själv som på morgonen brukar jag inte vilja prata med någon. Så var det även när jag bodde hemma hos föräldrarna. Samtidigt vill jag bara flytta ihop med min kille nu så vi kan få vår egna lägenhet där man får bestämma allt själv. Upplever att många som har levt nära inpå andra människor i några år sedan säger att de bara vill vara vill ha ett eget ställe och få vara ifred ibland. Så det kan nog gå i perioder hur man känner. Men tror definitivt att de som har barn kan känna att det är skönt med att man kan hjälpa till och kanske äldre människor som är pensionerade slipper vara ensamma då de bor med flera generationer.
När jag varit på Sri Lanka har jag blivit så glad just över att man bor generationsvis. Jag frågade vid tillfälle varför de alla verkar så lyckliga trots att de lever på nästan ingenting. Då svarade de bara för att de tar hand om varandra livet ut 🙂
Mera mera! Bravo bravo! Äntligen någon som tar upp detta – tack!
Bra inlägg. Men den iden du förespråkar kräver att man kommer från en trygg familj eller åtminstånde en funktionell familj. Det finns ett stort utanförskap i samhället och många barn har under sin uppväxt blivit försummade av sina föräldrar eller har inga vänner och har eller har aldrig haft en enda trygg vuxen person under hela sin uppväxt. Ser detta varje dag på mitt jobb. Men jag håller med att för de som har möjligheten borde tanken inte vara så galen. Ökade induvidualismen gör inte tanken lättare
Jag tänkte samma sak. Då jag kommer från en dysfunktionell familj/släkt, vill jag inte ens tänka tanken på hur otroligt destruktiv en sådan konstellation skulle bli för mig (när jag väl brutit mig loss), och för många i min och liknande situationer. Men jag älskade ”Alla vi barn i bullerbyn” när jag var mindre, antagligen för att jag så hett längtade efter den där familjen. Så kan man få till den idyllen i verkliga livet borde man vara lyckligt lottad 🙂
Det är också tydligt väääälidgt konstigt att två stycken 25+are som råkar vara tjej och kille och kära i varandra, INTE bor ihop utan frivilligt valt att bo isär, i samma stad. Jag är så otroligt nöjd över det här, men mina kollegor och andra runt omkring frågar om när vi ska flytta ihop, om det inte tär på förhållandet, om jag verkligen, egentligen vill ha det så här osv. AH! Jag är lycklig i mitt kryp in och jag älskar min pojkvän och vi har det bara bra. I våra varsinna lägenheter. Vi är ju med varandra jämt – ändå.
Sen finns det ju vi som inte är två vuxna med ett barn, utan en vuxen med ett eller flera barn, eller en vuxen utan barn. Dels finns den arbetsmässiga aspekten: Att vara ensamstående förälder är inget lätt jobb, det ska gudarna veta, men även den som lever ensam utan barn kan ju ha behov av hjälp och avlastning. Man har inte automatiskt en annan person att få hjälp av med olika praktiska ting; matlagning, bära in köpt soffa, sätta upp hyllor… Eller dricka te med en tråkig kväll.)
Dels den ekonomiska. För många ensamstående utan välbetalt jobb är hus och trädgård en utopi, i varje fall om man bor i mer tätbefolkade trakter. Skulle det finnas möjlighet att dela på ett större hus vore det en väg. (Många fyrtio- och femtiotalsradhus är byggda som tvåfamiljshus från början, och det finns ju en del riktigt stora villor som är uppdelade i bostadsrättslägenheter – egentligen är det ju inte någon skillnad mot att bo i vanliga bostadsrättsföreningar, även om man förstås kommer tätare på varandra, med de risker för konflikter som det innebär. Det sättet att bo passar självklart inte alla, men kanske fler än som idag antas? Om man försöker tänka utanför boxen.)
Jag tänker också på äldre människor som blir ensamma, och som efter pensioneringen kanske har för mycket ”ensamtid” över. Alla har ju inte barn och barnbarn, alls eller på nära håll, eller ett överflöd av vänner.
Mer kollektiva boendeformer, eller boendevarianter, för dem som önskar, tycker jag hade varit en fantastisk lösning. Kanske kan en början vara att så den här sortens små frön i medvetandet.
Vad rolig du är! Det är ju jättevanligt med generationsboenden. Kanske inte under samma tak Men flesta har ju sin släkt i samma stad i alla fall, och hjälps åt med vardagen.
Det är ju klurigare att få snabb hjälp en vardagskväll ifall man har flyttat bort från släkten, ut på landet. Då kanske det passar bra att ha svärfar i huset, men man kan få samma stöd av släkten om de bor i grannkvarteret.
Precis vad jag tänkte! Inga revolutionerande tankar direkt… De flesta jag känner har folk (föräldrar/vänner/syskon) som hjälper till med barnpassning, hämtning, matlagning och annat. Och i gengäld hjälper småbarnsföräldrarna till med tyngre arbete såsom ombyggnad, grävning i trädgård och annat. Ett givande och tagande helt enkelt! Så kan det vara när man bor i stan…
Jag skulle inte vilja bo tillsammans med en massa människor (har alldeles för stort behov av ensamtid), men umgås gärna och mycket med familj och vänner. Och gör då gärna saker tillsammans, sitter inte bara och dricker kaffe.
Det behöver ju knappast vara antingen eller? Antingen bor man tillsammans och har det helt underbart eller så är man helt ensam och isolerad och deppig. Och som sagt, den här föreställningen om att alla i kärnfamiljer (eller familjer överhuvudtaget) lever helt utan kontakt och/eller hjälp vet jag inte var den kommer ifrån?
Blir riktigt, riktigt
rädd när jag läser kommentarerna på Clara åsikter. Visste inte att det fanns ett sådant ”slickande” och evigt smickrande. Så fort någon försöker framföra sin åsikt huggs det tillbaks. Undrar hur Clara slutar när hon bara suger i sig allt fjäskande:) Dessutom raderar hon det som inte passar. Skrämmande för oss alla och inte minst för henne själv.
Jag har också läst kommentarerna och jag förstår inte alls vad det finns att vara rädd för. Tvärtom.
Ja eller så slutar du läsa här och nu så slipper du bli så riktigt, riktigt rädd.
Har läst endel kommentarer och det verkar som att du pratar om dig själv vad det gäller huggandet. Ta det lite lugnt.
Magdalena, Anna och Hanna: Jag håller med er!
Men här finns ju massor av människor som har reservationer mot det Clara skrev och jag håller med dig i mycket som du skrivit. Otäckt är det väl inte om någon tycker att kommentarer i den egna bloggen gått över gränsen och därför tar bort dem? Det gör de flesta bloggar och även tidningar.
Flera generationer ihop låter fint men verkligheten för de som levde på det sättet tidigare var inte alltid så rosenröd. Man bodde ihop av tvingade skäl och flickan som gifte sig med sonen fick flytta till svärmor och svärfar. Inte alls roligt för någondera parten. Mycket folk tätt inpå varandra är inte lyckat för alla, speciellt inte för de vuxna. Barnen mår säkert bra i en miljö med många som tar hand om dem. Så fördelar finns men nackdelarna är minst lika stora.
Jo så sant, men nu var det ju inte frågan om en påtvingad variant eller hur? Utan ett litet alternativ till normen.
Jag tror att Gunnel syftade på det här romantiserandet av generationsboende som varit som en röd tråd genom hela kommentarsfältet, om att det var så bra förr när folk levde så och visa på att det kanske inte alls var så perfekt i alla lägen. Samt just det du säger, att medan Clara och de flesta andra som lever så idag gör det frivilligt så var det inte så förr, så man kanske inte ska romantisera så mycket över dåtiden.
Det kanske passade en del bra att bo kollektivt förr, andra mindre. Det finns inte EN variant som passar alla människor bäst. Det är just det Clara försöker framhålla; att det finns alternativ till dagens norm. Jag tror inte det handlar om ett romantiserande utan om att helt enkelt prova nya sätt att leva tillsammans med andra människor på och finna det vis man kan trivas bra med. Såklart finns det positivt och negativt med allt, man ska ju inte inbilla sig att alla relationer med andra människor ständigt är en dans på rosor. Om någon annan trivs med att leva på ett annat vis än du själv så kan man väl respektera detta? Varför ens bli upprörd? Du kommer inte bli tvingad till att leva på samma sätt!
Katrin.. Nu känns det som att du blev lite upprörd över att Gunnel inte delade din åsikt? 😉 det här är väl ett kommentarsfält och hon uttryckte en åsikt om att många skrivit i stort sett att ”det var bättre förr”. Det kan hon väl få tycka utan att du tar åt dig? 😉
Precis så har jag också tänkt. Bo några stycken i ett flerfamiljshus, dela på en del grejer men ändå ha sina egna lägenheter och vara själv när man vill och behöver. Få hjälpas åt med barnpassning, gräsklippning, samlas ett gäng och laga mat ihop. Känns helt vansinnigt att varje familj ska ha sin egen gräsmatta, egen gräsklippare, egen slagborr, egen bil, egen häcktrimmer. Saker man bara använder ibland kan man ju lika gärna dela! Bättre för alla och för miljön. I intervjun i mitt bröllopshäfte (denna härliga frikyrkliga? tradition!) var det så jag svarade att jag ville bo om 10 år.
Förresten så träffade jag dig på bokmässan, men tycker alltid det är så svårt att komma på något vettigt att säga i sånna sammanhang. Men såhär i efterhand, om du läser detta, så kan jag ju passa på att säga att din blogg var den första jag började läsa regelbundet, efter ett tips från en vän, och att du nog är en av anledningarna till att jag skälv började blogga. Tack för all inspiration!
Det går en serie på TLC som heter Sister Wifes, och handlar om en polygam familj. En man, 4 fruar. Det jag främst slås av när jag tittar på den serien är inte hur ”konstigt” det är att vara poly utan hur praktiskt det verkar vara. Som en stor familj som kan hjälpas åt med uppfostran, matlagning, hämtning, lämning och så vidare. Och samtidigt får barnen många vuxna att ty sig till. Och mååååååånga syskon.
Jag och en vän har planerat att bli gravida samtidigt och bygga ett parhus. Köra lite samma arrangemang, förutom att dela karl då. (jag personligen vill inte dela min karl med någon, det är jag på tok för svartsjuk för – men jag dömer inte den som vill göra det)
’Planerat att bli gravida samtidigt?’ Om en har problem med/inte kan få barn – vad händer då?
Vad som händer? Ja att den ena får barn och att den andra inte får det. Eller får det nåt år senare. Då går vår eminenta plan om att hjälpas åt med hämtning och lämning på samma dagis i stöpet, men vi har det säkert bra ändå.
Ungefär som med livet i allmänhet, man gör en massa planer och några fullföljs enligt planen och andra gör det inte 🙂
Detta om Sister Wives och polygami kan vara det mest aningslösa jag har läst.
Hur menar du?
Jag, min man och vår 1-åring har flyttat till min hemby på landet, granne med mina föräldrar och det är ett underbart arrangemang. Man hjälps åt när det behövs och går till sitt när det behövs.
Just det DIN mamma! Vissa kvinnor har ett oerhört behov av sin mamma. Har du frågat din man om han kanske hellre vill bo i närheten av sin mamma?? Är du alldeles säker på att han tycker det är ett bra arrangemang???????????????
Men ge dig människa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nu får du faktiskt ta och lugna ner dig, och what’s up with all the ?????????
Du tillför inget konstruktivt ö.h.t – kan du snälla sluta läsa om du stör dig så ohyggligt både på Clara och oss läsare. Du suger mer must ur oss än en stackare ’som tvingats’ bo med/nära sina svärförädrar.
Man kan väl anta att Saras man har kraft nog att dela med sig av sin egen vilja inför sin egen fru? Jag tror att Sara känner sin man ganska väl…
Jag undrar vad som får dig att ifrågasätta deras arrangemang, samt vad som får dig att anta att Saras man är kuvad och inte säger vad han tycker förutom när hans fru frågar.
Jag håller med till 100 %. För 4 år sedan köpte min man och jag en gård med 3 boningshus. Ett stort för vår familj på 5 personer, ett för mina svärföräldrar och ett för min mamma. Det är en utav de bästa saker vi har gjort! Vi får hjälp med att sköta gården, skjutsa och hämta barn. Det finns alltid vuxna hemma när barnen kommer från skolan och farmor,farfar och mormor njuter av att få vara en del av vår vardag! Och vi av deras!
…och sedan när de blir äldre och mer behövande så tar ni glatt och villigt hand om dem… Så länge det är ömsesidigt så är det helt förträfflgt!
….och om man inte orkar? Om de gamla inte blir mysiga gummor / gubbar utan gnäller på allt och är sura och vresiga hela tiden? Been there done that.
Tänk så lyckat om Britt och B-M skulle bo ihop!!! 😀
Ja antagligen skulle det gå bättre än att bo med släkren ;). Många här drömmer om ditten och datten, jag har iaf vågat prova, på riktigt!
Du har tydligen blivit trampad på en öm tå idag, ekonörd.
Jag har inte blivit trampad på någon öm tå alls, Britt – varken idag eller någon annan dag. Jag kände bara att ni verkade så stöttande och likatänkandeatt ni säkert skulle ha det ohyggligt trevligt! 😀
Däremot undrar jag om någon tå ömmar extra hos dig i denna debatt eftersom du går in i de fullt rustad…
Nog om detta – hoppas alla här är eller blir nöjda med sin boendesituation.
Trevlig kväll!
Vad roligt att du skriver om det här! Jag kan inte annat än hålla med; bor själv i ett generationsboende där vi i barnfamiljen har en våning och min svärfar och svåger undervåningen.
Vi kan stänga dörren om oss om vi vill, men ofta är det ett härligt och kravlöst spring mellan våningarna i de doser som vi har lust med för dagen; ibland inget, ibland massvis.
Förr hade jag aldrig trott att jag skulle kunna eller vilja bo så här, men nu känns det istället konstigt att tänka sig att bo ”bara” kärnfamilj. Vad tomt det skulle kännas.
Hundra gånger om! Jäkla samhällsnormer!
jag är väldigt bestämd med att mitt hem är min borg tidig morgon och på kvällstid.
däremellan är mitt hem öppet för alla så länge jag kan sova middag mitt i alltihop.
Under min barndom bodde vi sex syskon tillsammans med mamma och mormor. Det var inget konstigt med det. Hon bodde med oss till jag och brorsan var 10 år.
Tänk så rik jag var, hade två mammor. Det var så jag kände, mormor stannade hemma med oss tills vi var 4-5 år. Var hemma med oss efter skolan när mamma jobbade eller var ute i stallet.
Mormor var den jag stod närmast till hon i januari detta år gick bort.
Jag håller med dig till 100 % vi har köpt ett hus ihop med en annan familj å har bott så i närmare fem år. För oss passar det utmärkt! Vi har inga föräldrar nån av oss i stan så vi hjälper varandra m barnvakt mm. Barnen blir som syskon, å har många bra vuxna att ha som förebilder. Vi kan bo i ett område nära stan utan att bli ruinerade. Å förra veckan när vi fick en vattenläcka vet jag att vi har fyra inkomster som sliter mindre på min stress, ekonomi å förhållande. Vi har varsin lägenhet i huset å delar trädgård å källare. Kunde aldrig ana att det kunde bli så här bra! Tror att det hade slitit mer på mitt förhållande å ha ett eget hus med ev. vattenläckor, gräsmattor som ska klippas, ja listan kan göras lång på sysslor som en husägare ska göra…. Tycker att familjerna i dagens samhälle blir som små isolerade öar…. Med höga krav på välmående föräldrar…
Så bra det låter! Roligt att höra när sådant lyckas.
Där är man olika. Jag skulle älskat att ha det så, men min mamma kunde inte vänta tills hon äntligen kunde bli barnfri. Efter gymnasiet skulle vi barn ut ur boet, till studier eller arbete. Då hon själv lämnat sitt föräldrahem (med generationsboende) och fick bli vuxen som 16-åring med egen familj kände hon att det räckte att vi fått bo hemma över studentexamen. Hon hade ju aldrig fått ha något eget hem och längtade så efter det. När jag som 30-åring efter en längre period utomlands saknade bostad i Sverige och bad om att få bo hemma några veckor för att ordna boende höll mamma på att få spader när jag flyttade på två prydnadsljusstakar för att få plats med mobiltelefonen bredvid gästsängen… Jag inkräktade på hennes revir. Det skulle aldrig fungera att bo gemensamt med mamma, för hon vill bestämma allt. För att generationsboende ska fungera måste man kunna ge och ta. Kompromissa. Mina svärföräldrar däremot skulle jag gärna ha nära om inte geografin satte stopp för det och om somrarna bor vi så. När mina barn ska studera är de självklart välkomna att bo hemma över sina eventuella universitetsår så att jag kan hjälpa dem slippa betungas med dyra studielån. jag har också erbjudit mig att ta hand om mamma när hon blir gammal, men hon vill hellre på hem. Hon vill inte betunga någon.” Var och en tar hand om sin egen skit” är hennes devis. Själv tror jag mer på ”Bra att vara två; ensam kan man inte klia sig på ryggen.” 😉 För mig känns det naturligt att hand om varandra, men kanske är det bara romantik?
Håller absolut med! Bodde kollektivt när jag gick på folkis och jag tyckte det var toppen. Vi var två personer som delade kök och badrum, man hade sitt eget rum och sen delade vi alla på vardagsrummet. Man behövde aldrig äta ensam, det fanns alltid någon att prata med (eller gråta ut hos när man behövde det), helt enkelt toppen!
Jag förstår ditt resonemang Clara och håller med dig i din poäng. Dock så behöver man ju inte var två vuxna som jobbar heltid bara för att man är en ”kärnfamilj”!? Man kan ju välja andra vägar i sitt leverne även om man i konstellationen är en ”kärnfamilj”.
Woooho sååå bra & vilken intressant diskussion att läsa! Jag har fått många nya perspektiv bara genom att läsa detta! Tack Clara & alla ni andra som delat med er om hur ni tänkt & gjort!
Beroende på vem jag slår mig ner med skulle jag vilja bo så! Min största dröm är en gård på Gotland där mamma har en liten stuga på tomten, max hundra meter bort. Och svärföräldrarna på andra sidan gårdsplanen. Det vore mysigt att kunna hjälpas åt – och kunna hjälpa. Jag bor med min mamma just nu och många tror att det är för att jag inte kan få ett eget boende (alla ungar vill väl flytta hemifrån?). Men faktum är att jag bodde hemifrån i fem år och flyttade hem igen för ett halvår sedan. Det är perfekt och jag har inte alls bråttom härifrån. Vi delar på hundpromenaderna och hushållssysslor och sånt. Vi är bästa vänner och hjälper varandra. Hur underbart som helst att ha någon att diuskutera sin dag med. Bara ha någon. Tanken på att flytta hemifrån igen känns både sorglig och bra: Bra för att återfå all makt, sorglig för att förlora den sociala biten och tryggheten. Men vad är viktigast egentligen? Att jag får bestämma hur och vart bestiken i lådan ska ligga, eller att min hund alltid har någon som går med henne då hon behöver kissa?
Jag skulle mkt väl kunna tänka mig generationsboende. Drömmen är en stor bit mark på landet med 4 hus för mina föräldrar, min familj och mina syskons familjer. Så praktiskt o bra. Min man delar denna dröm.
MEN att flytta hemifrån vid 19års ålder var ändå det bästa jag gjort. Relationen till mina föräldrar behövde utvecklas åt ett nytt håll o frigörelse var ett måste. Utan dessa 11 åren ”isär” så hade vi inte haft en sådan fantastisk relation som vi har idag.
Precis så skulle jag göra om jag hade bättre möjligheter. När jag bodde i en stad har jag som vuxen bott med båda mina syskon i omgångar. Hur kul som helst! Skulle lätt kunna tänka mig att köpa ett hus med tre-fyra lägenheter som man delar med vänner eller familj. Toppenidé!
Att bo granne är en sak o bo under samma tak är en helt annan sak. Bor man i separata hus på en o samma gård kan man ändå ha lite privatliv. Har man flera vuxna under samma tak kan man ju inte göra vad man vill. Man ska alltid ta hänsyn till de andra o man kan inte bestämma själv hur man vill ha det. Sen är ju inte att vara grannar heller så enkelt för det finsn ju såna svärföräldrar som liknar kanska mycket mamman i `´Alla älskar Raymond”.
Man måste vara mycket bra kompis eller ha extremt bra relation med sina föräldrar för att sånt skulle funka. Sen ändras ju livet. Det skiljs, det blir nya partner, barnen blir större mm. Alla kommer inte direkt överens med sina barns män/fruar och alla barn gillar inte sina föräldras nya kärlekar. Om hans pappa skaffar en flickvän som du inte kommer överens med ? Hur ska et bli då ? Ska de båda bo hos er under veckorna ?
Jag själv har bott ihop en gång i tiden med min dåvarande sambo o hans mamma. Det var rena rama helvetet. Hon vägrade o lämna i från sig någonting alls. Jag fick inte laga mat,inte städa eller röra något över huvud taget. Kände mig som en gäst som inte kunde bestämma över någonting alls. O min dåvarande sambo hade inte så lätt o välja mellan sin mamma o mig. Hur ska man välja o vem ska man stötta ?
Alltså det här är inte lätt o funkar inte för alla. Jag tror att kollektivet funkar inte för de flesta. Inte i längden i alla fall. Hur många människor har bott kollektivt hela livet ? Tror inte att det är så många.
Jag tycker att känfamiljen är det finaste som finns o funkar jätte bra för oss. Så klart funkar det inte för alla, men för mig o min man har det funkat i 10 år. Tror inte heller att det skulle bli mindre skilsmässor bara för att man skulle vara fler vuxna under samma tak. Snarare tvärtom.
Håller med!
Jag bor med mitt barn och hans pappa just nu, väntar på inflytt till en större lägenhet dit även min syster kommer flytta in. Hon hänger dock med tre personer och dit den ena går går dom andra – dom är även nära vänner till mig – och dom kommer garanterat att halvt flytta in dom med.
Och det ska bli så skönt att inte bara vara två vuxna om att ta hand om barn, tvätt, städning och allt annat. Att ha flera frisinnade, härliga personer att prata strunt med på kvällarna! <3
Idag fick jag äntligen hem din bok! Jag slukade den på nolltid och blev arg för att den inte var tjockare! 😉 Jag måste säga att den är helt underbar! Bilderna, texten, utformningen, allt! Älskade den!!!! Jag ser verkligen fram emot din nästa!
Angående ditt blogginlägg så kan jag ju säga att vi just nu planerar att bygga ett hus på vår tomt till min älskade mamma. 😉 Vill ha henne nära men vårat hus är tyvärr för litet.
Jättebra tankar, jag bor granne med min pappa och med min faster. Det är toppen!
Så intressant och kul med olika vinklar på detta. Själv kan jag inte tänka mig ngt värre än att dela boende med släkt ( även fast vi har en väldigt nära och bra relation ). Mina och mina föräldrars relation har blivit c:a 1000 ggr bättre sen jag flyttade hemifrån just för att vi inte går och skaver på varann. Har ett fruktansvärt stort att behov av privatliv, vill kunna gå runt i underkläder i köket, skita i och städa, lyssna på hög musik osv osv. Alla är olika men att säga att det är en självklarhet att dela boende med släkt/vänner håller jag helt enkelt inte med om. Inte alls.
Bra inlägg. Håller verkligen med.
När jag var sex år flyttade min familj till min pappas föräldrahem där farmor och farfar bodde kvar. Huset byggdes ut för att få plats med fem personer till. Det blev två hushåll, två kök osv, men inte längre än ett knack i väggen från att förstå att det var dags att gå över gården, eller genom källaren för att fika. Jag har alltså haft väldigt nära avstånd till mina farföräldrar och på så sätt även blivit nära i relationen till dom båda. Dom har alltid hjälpt till med allt från hämtning och lämning på dagis och skola, barnvakt, matlagning, ibland kanske lite strykning eller trädgårdsrensning. Och vi har bidragit med sällskap tillbaka. Jag har varje dag efter skolan kunnat komma hem till någon att prata med om dagen som varit, kanske blivit bjuden på nykokt äppelkräm eller bara haft någon att asgarva med. Det har varit betydelsefullt genom alla olika faser i livet och därför är jag så himla glad att farmor fortfarande, 86 år gammal, gladerligen bjuder på soppa och pannkakor varje torsdag. Vi lyssnar bara efter knacket i väggen och kilar över!
Jag är uppvuxen i en medelstor kommun. Där större delen av min närmsta släkt bodde. Praktiskt att bara kunna gå hem till mormor och morfar en eftermiddag och mysa. Nu i efterhand känner jag mig otroligt tacksam för att ha haft den möjligheten. Släkten har kunnat delat på vardagens bekymmer när det har behövts. Jag har kunnat spontant sova över hos mormor eller farmor en helt vanlig vardag. Att komma hem till ett tomt hus vareviga eftermiddag på mellanstadiet var inte alltid så kul. Underbart att bara cykla till mormor och äta pannkakor. Mittemot henne och morfar bodde hennes bror och fru. Vet inte riktigt om jag är positiv till just generationsboende i samma hus eller på samma gård Men att ha släkten samlad på samma ort underlättar. Nu när jag har flyttat och börjat på universitet så saknar jag eftermiddagarna hos mormor och farmor.
Tanken är jättebra men i praktiken måste nog alla inblandade vara antingen väldigt lika eller vara väldigt flexibla..
Alldeles riktigt! Tanken är bra men sen kommer verkligheten.
Har haft samma funderingar själv, faktiskt pratat med min mor om det, att just som du säger bo flera familjer.
jätte mysigt och praktiskt..
kram
Klokt skrivet. Jag och min kille ska bygga hus och har tänkt att bygga ett rejält gästhus där far-och morföräldrar till våra framtida barn (som vi hoppas få) kan bo så mycket de vill. Särskilt är det tänkt för min killes mamma som inte kommer få så mycket i pension och inte kommer ha råd att ha kvar sin lägenhet i stan. Hon är såklart välkommen att bo hos permanent! Trevligt med sällskap och tänk så bra med en extra famn till barnen, som du skriver. Och så härligt att äntligen kunna ge tillbaka lite till sina föräldrar, de har ju gett så mycket till oss!
Kram och tack för allt bra du skriver! Ska önska mig din bok i julklapp!
ja det vore mysig ju…men om jag bodde med min mor eller far eller svärmor osv skulle jag nog antingen skjuta mej eller dom..i foten kasnke. ps. jag skulle aldrig skada någon..det va en överdrift 🙂 men asså jag skulle bara inte palla!
Det är många som hakar upp sig på detta att bo med släkt, föräldrar/svärföräldrar. Men jag läser inte inlägget så, jag tänker att det finns så många andra varianter. Har man dessutom föräldrar/svärföräldrar på nära håll kanske mycket av den avlastningen kan ske av sig självt.
Det handlar väl primärt om möjligheten att hjälpa, avlasta och berika varandras liv under en kortare eller längre period? Man behöver ju inte bo tillsammans resten av livet, kanske passar det under en begränsad tid.
En period bodde jag ihop med en väninna med småbarn, när hennes man av olika skäl inte bodde hos familjen. Hon var helt sönderstressad av att hinna med jobb och ungar, jag hade just flyttat till stockholm för jobb. Jag flyttade in i lägenheten och vi hjälptes åt så gott vi kunde med det praktiska. Det var för oss båda en bra lösning. Även om jag själv jobbade mycket så är fyra händer mer än två. Vi hade också en väldigt tydlig gräns, eftersom vi båda har behov av att stänga dörren om oss och få vara ensamma – bara för att vi bodde ihop så gjorde vi inte allt ihop, eller tillbringade varje minut ihop.
Jag skulle kunna tänka mig en sådan lösning igen. Särskilt om man delar på större utrymmen, som en villa/ett radhus/en större lägenhet/boende i olika hus på samma tomt.
Håller med – det där med kollektiv eller sammanboende i andra konstellationer t.ex….det kan ju även vara en stor glädje för någon som är ensamstående oavsett om dom är äldre eller yngre att dela ett utrymme med en familj – även om man inte direkt sitter i knät på varandra så finns det någon där när man kommer hem, man kan ta en fika tillsammans lite då och då och så sparar man ju en hel del pengar. Och familjen har kanske hjälp med en extra hand i köket, eller barnvakt lite då och då – barnen har en extra vuxen att vända sig till.
Jag delade alltid hus eller lägenhet med någon när jag var ensamstående – hade säkert sju, åtta rumskompisar under alla åren och även dom det kräver en del joxande för att lära sig varandras vanor och att leva tillsammans så hade jag bara en gång då det blev riktiga problem. För min del övervägde helt klart fördelarna över nackdelarna. Till alla dom som talar om att romantisera situationer – jag tror att allt sammanboende, oavsett om det är med en man eller fru, eller i andra sammansättningar kräver anpassning, flexibilitet och tålamod. Man får vara medveten om att det inte alltid kommer vara en dans på rosor. Men samtidigt så är det ju sånt som gör att man växer som människa. Och misslyckas man så får man flytta isär igen efter ett tag. Svårare än så är det inte.
Som helt ovetande om din situation undrar man ju lite hur det kom sig att det hann passera så många rumskompisar?
Om det var en toppenlösning med dessa kollektiv kan man ju tänka sig att det skulle har varit mer permanent? Dvs, färre rumskompisar?
Som helt ovetande om situationen kan jag tänka mig att det beror på att många i Sverige ser delande av lägenhet och hus som en temporär lösning, tills man hittat något eget. Jämför t ex med i London och New York, där det snarare är regel att man delar boende pga priser och bostadsmarknad.
Jag tror (vet!) också att det finns nackdelar med att bo kollektivt, men det gör det ju med alla sorters boende och hushållskonstellationer. Det handlar förstås om eget tycke och smak, men kanske är det också en vanesak. Att vi är så ovana vid tanken på att bo med en annan vuxen än vår partner att vi automatiskt slår ifrån oss den? Att bo som singel i lägenhet, med eller utan barn, låter ju inte så festligt om man säljer in det på ”fel” sätt.
Själv hade jag i ett och ett halvt år förutom mina tre barn varannan vecka även 1-2 inneboende klasskamrater i veckorna. Jag bor ju i ett ”stort” hus så jag hade plats.
Nu är den tiden över och jag saknar den där kravlösa vuxenkontakten som inte bygger på kärlek utan bara är praktisk (även om vi trivdes bra ihop).
Jag kan bara tala för mig själv, men jag skulle bli helgalen av att bo tillsammans med föräldrar i vuxen ålder, speciellt när man har familj och så. Barndomsåren är tillräckligt. Samma sak gäller vänner, det skulle bli konstigt. Man får aldrig någon ensamtid eller sitt hem helt för sig själv. Och jag tycker det är en av poängerna med ett eget hem.
Det skulle nog fungera om vi bodde på en gård i varsitt hus eller i lägenhetshus med separata lägenheter. Jag har så stort behov att vara själv så jag skulle bli galen annars. Det passar nog många men inte alla.
Grattis Clara till årets Second Hand profil, vad himla kul!!
Jag fick syn på dig på Eriks Hjälpens blogg. Kanon och grattis igen!
Kram Boel
Jag och min man tillsammans med vår lille son på strax över året och tillökning i april lever tillsammans med svärfar. Vi har övervåningen och han har bottenvåningen.
Vi är inte alltid helt överens, men vilka människor är det? Jag tror dock att både svärfar och vi är villiga att reda ut det som behövs och släppa det som inte går att enas om. Fördelarna att sonen har tre vuxna att vända sig till är helt klart det viktigaste för oss. Jag har inte haft någon annan än mina föräldrar i min uppväxt att vända mig till och efter den erfarenheten så finns det nästan inget som skulle få mig att tveka på att detta är en god lösning. Kanske inte för alla, men för oss är det perfekt. Inte nog med att vi är tre vuxna som hjälps med arbetet utan även ekonomin, allt är ju ungefär hälften så dyrt.
Vi har inte alltid levt så här, jag flyttade hemifrån när jag var 16 och mannen när han var 19, sedan har vi bott i storstad och sedan flyttat hem igen. Så kanske det hjälper att vi bott borta så länge att vi uppskattar sällskapet mer?
Vi lever generationsboende och är väldigt nöjda iallafall.
Min farfar bodde ensam på landet, när det börja bli svårare för honom att hämta ved, klippa gräset mm så var det ett självklart val för pappa att han skulle flytta hem till dom (mina föräldrar). Jag har själv bott ensam ngr år, men varje gång jag kommer hem så är det mysigt att ha alla under ett tak. Dock tror jag att även om man älskar sina vänner o släktingar, så kan det va svårt att bo tillsammans. Framför allt om det är svärmor/svärfar o inte mamma/pappa..
När det gäller kollektivt boende så är det VÄLDIGT vanligt, framförallt i storstäderna. På landet säger det sig själv, där står ju hus nästan tomma!
Jag lägger mig inte i hur andra människor bor, tycker alla ska bo som de vill! Men jag skulle aldrig vilja bo med någon annan än min sambo (och framtida barn). Jag behöver space och mycket egentid så att man kan ladda batterierna. Orkar inte tänka på hur jag är som man måste göra med andra människor, vill kunna slappna av och kunna gå omkring naken om jag så skulle vilja det 🙂 Jag vill inte samsas om städning och disk, om jag har lust att lämna disken till nästa kväll vill jag kunna göra det utan att känna mig tvungen att diska för att det var ”min” diskdag tex. Jag vill själv bestämma vilket mat som lagas och när vi ska äta, vill inte att någon annan lagar maten (förutom killen då) även om man skulle tjäna på det tidsmässigt.
När jag kommer hem efter jobbet/skolan vill jag bara vara ifred, på sin höjd umgås med min sambo 😛 Jag måste vara en väldigt osocial person om man jämför med alla som kommenterar här.. Jag älskar att umgås med folk också, men då jag själv väljer det och inte hela tiden.
Bor just nu inneboende (utomlands) hos en familj på två vuxna och ett litet barn, plus att det bor ett par här också inneboende och så plus min kompis. Innan det bodde jag hela sommaren tillsammans med min pojkvän hos hans föräldrar där det alltid är mycket folk som hälsar på etc. Så just nu finns det inget jag längtar så mycket efter som att få bo ensam tillsammans med min pojkvän! Det är så jag vill leva 🙂
Helt klart ska fler tänka utanför boxen! Jag drömmer om att dela hus med min kusin och min bästa vän. Eller att bo med mina föräldrar när de blir äldre. På något sätt öka tryggheten i familjelivet, är man fler vuxna som delar på ansvaret så tänker jag att det går åt mindre tid åt att oroa sig och istället kan man njuta av livet.
Jag håller helt med dig! Jag tror att många människor hade kunnat dra nytta av att tänka utanför boxen i detta. Bo närmre familjen och släkten, bo med vänner eller iaf nära några man kan samarbeta med. Möjligheterna att till exempel ha djur kan öka då man kan passa dem åt varandra om man åker iväg. Jag tror också att det finns många människor som känner sig ensamma. Gemenskap och ”familjer” kan skapas på andra sätt än med bara en kärlekspartner i konstellationen av dagens traditionella mamma-pappa-barn familj. Vänskapsrelationer är nog så viktiga för människor som kärleksrelationer och har kanske till och med större chans att kunna vara livet ut! Jag tror det finns många som inte precis drömt om att bo helt ensamma, även om de också finns.
Det är jätteviktiga frågor du ställer. Just varför vi blir så konservativa när vi blir vuxna och känner att vi måste distansera oss så hårt från familjen. Det är nästan lite sorgligt, och det är ju just därför så många människor sitter ensamma i sina hus/lägenheter och långsamt tappar allt vad livslust heter. Det är inte bra.
!
Vi bor 2,5km ifrån min sambos föräldrar,vi går inte alls ihop,dom gillar inte det att vi lever så som det passar oss och uppfostrar våra barn så som vi vill.
Vi bor km25km från mina föräldrar,helt ok avstånd och inget påträngande..
Men aldrig att vi skulle kunna bo tillsammans med någon av dom..
Vänner vill man ha på avstånd,inte på andra sidan väggen…annars kan de ju hända att alla bra stooryn tar slut för snabbt 🙂
jag blir lite smyg avundsjuk när jag läser det här inlägget, för aldrig i min vildaste fantasi skulle jag komma på tanken att bo så nära inpå min familj. tyvärr. vi har aldrig haft den sorts relationen och kommer nog aldrig få det heller, hur mycket jag än jobbar på det hela. men vilken lycka det hade varit att ha det så! jag får bo i kollektiv med vänner istället 🙂 kul inlägg som väcker tankar!
Spot on!
Absolut är det bra med flera generationer tillsammans. Så var det ju förr i tiden. barnen får träffa sina mor-farföräldrar mer och umgås med dem, lära sig av dem, lyssna på när de berättar…bara positivt. Men, det förutsätter att de vuxna kan umgås så det inte blir slitningar, kan vara nog så knepigt! Tänker bara på hur det skulle vara med min mor boende hos oss…det skulle tyvärr inte alls gå eftersom hon är bitter och ibland faktiskt inte alls snäll…tråkigt 🙁
Men hjälp vilka bittra människor det finns i kommentarsfältet. Var inte hela poängen med inlägget att man ska få bo hur man vill? Man MÅSTE inte bo ensamma utan kan bo med sin familj – om det passar dig!
Själv har trots min ringa ålder hunnit med mycket i bostadsväg; Uppvuxen med mamma, pappa, syster och släkten minst en timmas bilfärd bort. Flyttat hemifrån som 16-åring (skola i annan ort, 22 mil så pendlande var inget alternativ), bott i kollektiv med 22 andra personer. Jag har bott med en barnfamilj i England, med vänner, med okända människor, med killar och tjejer, unga och gamla.
Jag kan inte tänka mig att bo i samma hus som mina föräldrar, hur mycket jag än älskar dom så är vi OLIKA. Jag har bott utomlands dom senaste 5 åren, och har i mitt nya land skaffat mig en ”Family away from the family” som består av ett gäng kompisar. Vi skrattar och gråter ihop, vi lagar mat och firar jul, vi peppar och tröstar, vi gör ALLT ihop. Min absolut största dröm (i boendeväg) är att ha min ”riktiga” familj på behändigt avstånd så som i samma stad eller grannstaden, och mina kompisar precis runt hörnet. Dela hus? Nej. Men att ha en gata eller ett område där vi alla bor? Åh himmel. Gemenskapen men att ändå kunna stänga om sig och ha sitt eget? Ja tack.
Jag älskar mina föräldrar över allt annat på denna jord, men jag vill behålla det så också. Jag vill inte dela hus eller gård med dom och bråka om hur det ska se ut eller hur man ska städa eller när. Jag vill leva mitt eget liv, och mina vänner är ju en familj som jag har valt.
Alltså snälla alla ni. Gör som NI vill. Oavsett om det är att bo ensam ute i skogen eller med flera andra familjer, eller dela hem med familj eller vänner. Vad passar er? Go for that.
Kärlek till er
Jag tror att det många stör sig på är den underliggande känslan av att man helt slappt går i normernas ledband om man väljer det gamla vanliga. Så behöver det verkligen inte vara, många av oss som är äldre och kommenterar här har andra utblickar efter ungefär 25 års längre livserfarenhet och boendeformer genom studenttid, utomlandsjobb, resande, föräldraskap, moderna kollektivhus, påtvingat samboende på grund av bostadsbrist etcetera.
Det blir lite idylliserande och blåögt ibland, men jag säger inte att inte tanken är god!
Sen är det faktiskt inte bitterhet tycka annorlunda i det här ämnet. Om alla som kommenterar bara håller med så blir det tråkigt och meningslöst att läsa. Olika åsikter framförda med respekt berikar.
Helt klart bra med olika åsikter. Det som känns tråkigt är hela känslan av att ”nej, DET går absolut inte – det blir så svårt, och svärmor är säkert jättedum och barnen kommer helt säkert utnyttja den äldre generation och det är bara besvärligt.” Det skulle ge en mer generös känsla om folk kunde öppna med att säga – ”Vad roligt att det funkar för er med farfar. Jag tycker absolut att man kan testa antingen kollektiv eller flergenerationsboende men i MIN erfarenhet så kan det bli så här och så här så för min del är det inte en helt gångbar lösning…”
Det handlar ju om att känna att alla varianter oavsett om de är traditionella eller alternativa är gångbara. Ju flera varianter vi har att välja mellan desto större chans att hitta något som passar just oss som personer. Jag tyckte kommentaren här ovanför om dom som skrev att det verkar vara lika svårt eller svårare för folk att acceptera ett särbo-arrangemang där två som är gifta bestämmer sig för att INTE bo i samma hus var väldigt bra. Men man blir så inkörd på hur saker och ting ”ska” vara om man inte får lite varianter att jobba med. Och går miste om en chans att berika sitt liv på nya sätt.
Det är inte bitterhet att tycka annorlunda och ventilera både postiva och negativa aspekter.
Nej, absolut inte, sa lange man inte BARA papekar problemen och allt som kan ga fel.
Men som du sakert vet sa kan det vara svart att fatta beslut som gar emot vad majoriteten gor och sager, och darfor tycker jag som sagt att man ska ge ett visst erkannande till de alternativa losningarna SAMTIDIGT som man papekar det som mojligen kan bli mindre bra.
I slutandan tycker jag anda det ar battre att ha provat och kanske misslyckats om tillfalle erbjuds an att inte vaga prova nagot som ar annorlunda fran normen.
Väldigt bra skrivet Annika! =)
Hej! När jag var liten, ända fram till 16 års ålder, var min mer och mer lite halvsenila farmor inneboende hos oss. Inte alltid så lätt för min mamma, men så underbart för oss barn. Det fanns alltid någon där som hade tid!!! Nu när jag har egna barn, har vi när barnen var små, haft farmor och farfar boende på övervåingen. Nu har vi hela huset själva, men farmor och mormor, (tyvärr finns inte farfar och morfar hos oss längre), kommer var sin dag i veckan och är hemma hos oss när barnen kommer från skolan och lagar middag så den är klar när vi kommer från jobbet eller kommer in och varit ute och jobbat på gården. Barnen knyter så fina kontakter till dem, och de har tid när inte vi föräldrar har, och det är härligt att få en hjälpande hand med middagen. Jag tror kontakten över generationer i vardagen ger något oerhört fint för alla. Man blir sedd, känner sig behövd och man får hjälpa/hjälp och för min egen del är min farmor en stor del av min ljusa och fina uppväxt, vilken jag inte skulle vilja vara utan! //Kea
Jag tycker att det är två skilda frågor.
Att par skiljer sig, och att man ger upp för att man har slutat kommunicera med varandra och inte har verktyg att ta till när det blir tuftt (ja, det finns andra orsaker också!) det är en sak. Det har ju ingenting med om man tror på kärnfamiljen eller inte att göra. Det handlar om vad man har med sig från sin uppväxt och hur man klarar av att vara en i en tvåsamhet, en individ i en tvåsamhet. Det är lätt man glorifierar alternativa och större familjekonstellationer för det är lättare att fly ifrån sig själv där.
Sedan finns det människor som gärna vill bo i kollektiv av en anledning. Jag har själv funderat över kollektivboende för jag tror på att vi behöver gemenskap, en gemenskap där vi vågar be varandra om hjälp och finnas till för varandra. Det kan vara en ekonomisk fråga också. Jag tycker att tanken att man bor nära varandra som familjer och kommer överens om hur vill ha det och sätter upp tydliga förhållningssätt, är bra. Men det är viktigt att göra upp med varför man gör det, om det finns minsta känsla av att ”man borde” bo nära sin familj (eller föräldrar) så ska man inte göra det.
Jag håller med om att det kan vara ”klent” att skapa en familj med mamma, pappa, barn men det betyder inte att det är fel, det betyder bara att vi har så himla svårt att erkänna för människor i vår omgivning att vi behöver hjälp och stöd. Vi skapar vår egen bubbla, för vi tror att det är vad som gör oss lyckade och lyckliga. Det är där det stora problemet ligger. Ett svenskt problem. Om vi började våga öppna upp vårt sinne och våra hem för varandra, och ta till oss andra människor, våga ställa upp för varandra, så kanske, kanske, fler par skulle orka tillsammans. Då kanske gemenskap med andra skulle bli viktigare än att ha det perfekta hemmet, köra barn till träningar 7 dagar i veckan och allmänt försöka hålla uppe en lyckad fasad.
Njut av att ha farfar boendes hos er om det fungerar. Det kommer inte alltid att vara så.
Fattar precis vad du menar. jag drömde om kollektivhus när barnen var små och kände hur jag kvävdes i kärnfamiljen. det blev aldrig så men jag hade tyckt om det.
jag skulle däremot absolut inte vilja bo med min mamma under samma tak. verkligen en rysare och finns liksom inte på kartan. alla passar ju inte ihop bara för att man finns i samma familj. men gärna andra från släkten. kusiner och bonussyskon. de gillar jag riktigt mycket. Perfekt med ett hus där man har var sin lägenhet och så ett gemensamt vardagsrum och kan umgås om man vill. inte att man måste och absolut inget gemensamt ekonomiskt.
Jag och min fästman bor tillsammans med hans syster och en kompis i en fin lägenhet ovanför Frälsningsarmén. Det är himla bra! Man har alltid någon att krama, någon att hänga med och det kommer hornmusik upp genom golvet på torsdagar. Kollektiv är bäst!
jag växte upp på en ”generationsgård”, där mormor bodde direkt i huset bredvid. man hade alltid nån som pysslade om en när man var sjuk och mina föräldrar behövde inte vabba lika mycket. jag tror def att det har gett mig en annan världsbild nästan, av att ha vuxit upp med en äldre generation så nära inpå! jag gick till mormor när andra gick till lekis. vad fint att lille berra får ha farfar så nära! och vad kul att fler börjar hitta till de här familjelösningarna!
nu bor jag och min man med en inneboende i vår lägenhet. det tycker många är konstigt, särskilt eftersom vi är ett par så ska vi visst vilja bo helt själva… men jag har alltid bott kollektivt sen jag flyttade hemifrån, korridor och så vidare, och det är så mysigt med sällskap. nu bor vi så stort att vi måste ha inneboende för hyran, men jag tycker det är lite winwin-situation över det faktiskt. vi har haft tur och hittat en inneboende vi trivs väldigt bra med också förstås. nu kommer min syster och hennes dotter och bor här nån vecka i taget också, och det är fint att kunna träffas så mycket.
För tio år sedan köpte vi hus som har två lägenheter, gemensam källare och stor trädgård. Min mamma, pappa och syster bor i bottenvåningen och jag, min man och mina två barn på övervåningen + den inredda vinden. Vi har det hur mysigt som helst. Där finns alltid någon hemma när barnen kommer hem från skolan. Vi tar hjälp av varandra och respekterar våra stunder då vi vill vara själva. Det funkar hur bra som helst. Det känns skönt att ha sina föräldrar nära så jag och min syster kan hjälpa dem när det behövs.
Barnen har alltid två middagar att välja emellan. Ibland lagar vi mat och äter tillsammans. Där finns alltd någon som har tid med barnen. Det vill gärna vara hemma istället för att vara med kompisar. Jag ser bara fördelar med att bo som vi gör.
/ HElla
Intressant ämne. Visst kan generationsboende vara mer än en ekonomisk vinkling, men dâ behövs det att man kan respektera varandra och dra gränser Jag gillar ensamheten, avskyr att vara beroende av andra, men saknar naturen och vettiga människor, som kan …avläsa stämningar hos andra och vet vad mysigt innebär….antagligen är jag en obotlig romantiker som tenderar att bli nostalgisk endast pâ svenska.
Jag måste säga att jag tycker så himla mycket om känslan av att finnas i ett sammanhang; att andra kan behöva mig och att jag kan behöva andra; på många olika vis. Men jag är förstås också uppväxt som ensambarn med en förälder och har nog saknat något annat.
Nja, jag vet inte om jag tycker att det borde vara så där väldigt självklart ;). Mina föräldrar vill gärna ha ett generationsboende med mig (d.v.s varsin enskild del av en villa, egen uteplats, men gemensam tomt). Jag tror att det kan bli påfrestande i längden. I synnerhet för den som måste bo bredvid sina svärföräldrar. Skulle ALDRIG vilja bo i närheten av min svärmor (2 mil är nästan för nära). Däremot skulle jag mer än gärna bo på samma ort som mina föräldrar, min syster och vännerna. Det är perfekt att ha 1-4 km mellan varandra tycker jag :).
Idag fick du mig att läsa tidningen Land. 🙂 Alltid lika roligt att läsa intervjuer/artiklar om dig. Det var så jag hittade hit från första början när jag läste om ”Husmors trenden” i någon tidning. Kanske cosmopolitan! Trevlig helg!!
Skönt för dem de funkar för. För mig skulle det inte funka att bo med någon av mina föräldrar och styvföräldrar, har till och med flyttat till en annan stad. Båda mina föräldrar är tyvärr väldigt jobbiga/tanklösa enligt mig. Men det funkar att umgås med dem då och så. Jag skulle inte vilja att mina föräldrar var del i mina barns uppfostran. Mina svärföräldrar däremot (har de bästa man kan ha) skulle jag kunna bo i samma stad/kvarter/som om de valde den staden som vi bor i. men nu bor vi i olika städer pga jobbsituationer. Men jag skulle tycka det var trevligt med grannar/någon familj(som inte bor alltför för nära)som man kunde hjälpas åt lite med, kanske med odling och sånt! Både jag och min man trivs själva och jag skulle inte kunna bo ihop med någon annan vuxen än honom. Vi är alla olika och det är väll skönt det, en del tycker om kollektiv och andra inte :).Vem vet i framtiden kanske jag tycker annorlunda, man förändras alltid, även våra föräldrar.
Grattis till generationsboende för dom som det fungerar för 🙂 När jag och exet väntade barn och letade större boende tipsade hans föräldrar oss om ett hus att hyra bara 200 meter från deras gård. Min relation till svärisarna har aldrig varit riktigt bra då dom inte accepterat mig som person men vi gorde alla en ansträgning under graviditeten och det hela verkade gå ok. Med 3 månader kvar till BF så flyttade vi in i huset och till en början känndes det helt underbart med hus, trädgård och ett lungt läge ute på landet men ändå bara några km in till byn.
Efter bara några veckor började det dock kärva med hans mamma som sprang här i tid och otid och klagade på allt som jag inte fått gjort (inte så lätt när värk och vatten i benen/fötterna gjorde att jag knappt kunde stå upp) så som att hänga gardiner, jag diskade på fel sätt, lagade inte ordentlig mat m.m. Pappan kom aldrig hit och hälsade på utan vi skulle alltid komma över till dom och han älskade att ringa och be exet att komma över för att fixa något NU, att vi kanske hade andra planer sket han fullständigt i och om vi informerade honom att nu inte passade så kunde han sura i flera dagar (vägra kontakt över huvudtaget). Det hela gick så långt att jag och bebis flyttade när liten var strax över ½ år och förhållandet gick i stöpet. Nu försöker jag och exet att fixa till vårt förhållande igen men det är svårt då han fortfarande bor kvar ute i huset och dom vägrar att se/prata med mig. Jag ”får” inte ens lov att gå förbi deras hus om jag är ute med vagnen och dom hatr gjort klart för exet att vi inte är välkomna att bo här ute om vi blir tillsammans igen. Vad ska man säga?
De är inte riktigt funtade och det borde pappan till ditt barn också begripa. Vad ska han envisas med att bo kvar för?
Inte så ovanlig situation som folk kanske tror. Se till att få en tid hos en bra och erfaren familjerådgivare för dig och din (ex-) partner, med det snaraste, så att ni får hjälp med att reda ut det här. Din partner behöver flytta hemifrån – både fysiskt och känslomässigt, låter det som. Men han klarar det inte på egen hand. Det finns hjälp att få.
Håller med Britt, vem hade kunnat tro det? ;). Men man undrar varför han envisas med att bo kvar?
Lycka till!
Vi gick hos familjerådgivningen innan vi separerade men det hela gick i stöpet då kuratorn ville ha en träff även med svärföräldrarna och dom vägrade för dom har inga problem.
Exet är enda barnet som dom fick sent i livet och han är uppväxt med järnhand och alla sätt att bli självständig på har slåtts ner och slås fortfarande ner med bestämd hand. Han ska rätta sig efter deras vilja och där med basta. Tills dess att han mötte mig så gjorde han det också (ingen tonårsrevolt att tala om) men jag försökte lära honom att stå på egna ben och våga ta en diskussion vilket inte var populärt alls. Allt ”felaktigt” som han gör skylls på mig och på att jag sätter griller i huvudet på honom. Han vill flytta men vill ha ett hus på landet och handpenning till ett hus finns inte och att hitta något att hyra är inte lätt alls.
Usch och oj. Undrar om våra svärföräldrar är släkt? Eller åtminstone stöpta i stort sett form. Jag är fortfarande kvar med mitt barns pappa trots oerhört liknande situation med hans föräldrar. Jag hoppas att ni kan lösa det och att de inte fortsätter att komma emellan er..!
Har varit med om liknande med min svärmor och jag tycker så här: klampa inte in i era vuxna barns liv hur som helst, visa respekt. Kärnfamiljen är bräcklig och man behöver hjälp utifrån, men kom inte och försök styra och ställa.
Nära relationer javisst men bo ihop… Nä tack! Kanske passar vissa men i längden vette fan… Vill väl ändå ha nåt ”eget”? Eller kanske bara jag som har svårt att sätta mig in i att bo med fler än min närmsta familj…
Jag flyttade hemifrån när jag var 17. När jag var 28 flyttade jag hem till mina föräldrar igen när jag började plugga och behövde bostad närmare skolan. Sambon bodde kvar i lägenheten 20 mil bort (och blev ju då särbo). Funkade lysande, vi delade på matlagning och städning, och umgicks om vi ville, annars stängde man dörren till sitt rum. De respekterade att jag var vuxen och kom och gick som jag ville och mitt rum var mitt och mamma tjatade inte ens om städning av det längre – det som varit en sån stötesten innan jag flyttade hemifrån.
Ungefär 8 månader senare skildes mina föräldrar (hade inget med min hemflytt att göra, jag lovar! :P) och mamma flyttade hemifrån. Jag och pappa fortsatte att dela hus, och det funkade toppen.
Jag smygdrömmer om att installera mamma med sambo i bryggarhuset en vacker dag. Däremot inte svärmor. Inte alls för att hon är någon hemsk människa, utan för att maken har en tendens att falla in i gamla mönster när hon är med, precis som någon skrev här.
Jag håller verkligen med, och bara en sån sak som att fortsätta bygga fler hus på samma stora tomt (om man nu har det) som man gjorde mer förr, är ju också jättefint, att dela marken flera familjer och ta hand om allt tillsammans, där barnen kan springa emellan och alla hjälps åt att ta hand om varandra.
=)
Jag har tänkt ganska mycket på samma sak. Jag tror jag skulle trivas fint om jag fick bo tillsammans med mina vänner, hjälpa dem med deras barn och de kunde se efter mina (kommande) ibland. Jag tänker att det skulle vara ganska fint och mysigt och jag tror framför allt att det är bra för barn. Men det beror ju helt på hur man bor och hur de vuxna beter sig och är med varandra och med barnen.
Och jag skulle vilja ha min mormor hos mig. Jämt. Inte som nu när hon är 25 mil bort och jag saknar henne lite varje dag.
Men framför allt tror jag att alla måste få välja vad som passar dem. Och att vissa skulle hitta sin plats i livet enklare om man inte byggde upp hela samhället på tvåsamhet, kärnfamilj och fredagsmys hela tiden.
”Men framför allt tror jag att alla måste få välja vad som passar dem. Och att vissa skulle hitta sin plats i livet enklare om man inte byggde upp hela samhället på tvåsamhet, kärnfamilj och fredagsmys hela tiden.”
AMEN till det! 🙂
Helt riktigt ! Min yngsta dotter som lever tillsammans med ett gäng kompisar och är lite styv och stark, vägrar att komma pâ besök för hon fâr elaka hotkommentarer av franska menlösa typer, faktiskt inga araber, som i regel är schyssta och tillbakadragna. En slags passivt tillâten (mafia)kriminalitet, kanske anställda i kommunen, som kollar pâ ensamma (utländska) kvinnor upp till 65är, efter vad jag märkt som änka i 20 âr nu. Frankrike är inte längre vad det varit. Hon har varnat mig för dem, men jag är förberedd, hâller hârt i handväskan och är inte längre road… Dessutom vill jag vara i ”närheten” av min dotter, som inte mâr bra, Det gläder mig att du och dina generationer har det bra tillsammans i Sverige och att ni dessutom har tillgâng till en vacker levande natur och en grundlig bondekultur att bygga pâ som tyskarna. Mycket nyttigt !
Du gör ett bra jobb, underbara Clara ! 🙂
Jag är inte bitter men det blev i alla fall lååånga kommentarer:)
Hear, hear! Min syster har bott hos oss i två månader nu, och OJ vad allt blir enklare med en extra vuxen i huset.
Underbara tankar..eller var det”bättre förr”..?
Det var väldigt många åsikter om det här inlägget. Det är det jag gillar med din blogg, den skapar diskussioner 😉
I mitt fall är generationsboende helt tokfel. Jag skulle personligen aldrig orka bo med mina föräldrar. Jag älskar dem otroligt mycket, men jag flyttade hemifrån så fort som möjligt för vi tärde så mycket på varandra. Nu har vi en mycket bättre relation.
Problemet för mig är framförallt att de är så himla ojämställda. Min mamma gör ALLT hushållsarbete utöver heltidsjobb och politisk engagemang. Pappa fixar bilen och huset, men mest pysslar han med sina fritidsintressen. Jag vägrar komma på besök med min familj (vilket pappa vill att vi gör) om inte han då avlastar mamma så inte hon får mer jobb av att vi kommer. Jag vill ju inte att min son växer upp och tycker att det är så det ska funka, att kvinnan gör allt i hemmet.
Det är inte riktigt lika illa med min sambos föräldrar, men jag skulle inte vilja bo med dem heller även om jag tycker att de är underbara människor.
Däremot skulle jag lätt kunna flytta ihop med en familj liknande vår och leva kollektivt. Det skulle vara grymt bra!
Oi, her må eg verkeleg seie at eg kjenner meg truffen! Eg har aldri tenkt over det før, men eg vaks faktisk opp slik.
I det huset der familien min bur no, har fire generasjonar budd, og som regel tre generasjonar på same tid. Dei siste ti åra har vi budd med min familie (mor, far og fem born) i dei to øvste etasjane, og mi oldemor i eiga leilegheit på bakkeplan. Rett over vegen bur mi kjære mormor. Vi har alltid hatt ein fantastisk nærleik til kvarandre, og vi kan hjelpe og støtte kvarandre når det trengs. Då eg var lita var det oldemor som passa meg fram til mamma og pappa kom frå jobb, og ho lærte meg både lesing og handarbeid gjennom mange fine stunder hjå henne. Då budde ho i andre etasje, så då helsa blei dårlegare, bygde vi ei heilt eiga leilegheit til henne der ho kunne sleppe å gå i trapper. Det har ført til at ho framleis er sjølvstendig og bur heime i ein alder av 90 år! Mine foreldre og mormor (som er hennar dotter) hjelper henne med det som må til, og ho får heimehjelp nokre timar kvar veke. Men ho slepp å flytte på institusjon, ho får vere sosial, og ho får steike vafler til meir enn 20 slektningar som kjem på kaffislabberas kvar laurdag (vekas høgdepunkt, i følgje henne sjølv!).
No som eg har flytta heimanfrå for å studere i hovudstaden (og bu saman med kjærasten min når eg er i heimbygda), skulle ein kanskje tru at situasjonen min ville endre seg til noko ”meir moderne”. Men det er snarare tvert om: eg og kjærasten (og dottera hans) bur i kjellarleilegheita til mine komande svigerforeldre. Før var det hans farmor som budde i den same leilegheita. Akkurat no held vi på å pusse opp badet, så det er fantastisk å få gjort unna klesvask og dusjing oppe hjå svigerfamilien (vi bur på bygda, så alt anna ville vore frykteleg tungvint).
Snart skal vi imidlertid byggje oss eit eige hus. På nabotomta! Slik eg ser det er det svært mange fordelar med å bu slik, og så lenge ein er i stand til å kommunisere godt, så blir det ein vinn-vinn-situasjon for alle involverte. Eg seier ikkje at det ikkje finst ulemper, men kva for busituasjon er eigentleg 100% perfekt?
Og no som eg først tenker på det, så skal eg faktisk snart bu på hybel hjå ein slektning, 50 mil frå heimstaden min. Rart. Og fint 🙂
Har tänkt massor av gånger att om vi ska flytta hem till Sverige igen, så är det för att komma nära de vi saknar här i Berlin. Och då menar jag nästgårdsnära, samma-hus-nära, dela på det tunga vardagsarbetet-nära. Är uppvuxen i en typ av kollektivhus och tänker ofta på hur galet skört vårt kärnfamiljssystem är. Inte konstigt att så många skiljer sig!
Vilken fantastisk blogg! Jag har helt missat dig. Har en kompis som, varje gång vi ses, för på tal att jag verkligen borde titta in här för, för att ta hennes ord, vi ”tycker väldigt lika om väldigt mycket och väldigt olika om väldigt mycket”. Och nu tog jag slag i saken och kikade in. Ditt hem är så fint att jag får ont i magen! Kul!
Det viktiga är att alla får leva som de vill och försöka hitta sina sätt att bli lyckliga, sen är det ju viktigt att allt känns ok för den som lever där och att vi är beredda på att tänka utanför ramen för att hitta lösningar på alla små problem som kan dyka upp i detta stora äventyr som kallas livet:) Ensam, tvåsam eller många tillsammans, det viktigaste är ju att det känns som att man har valt det liv man vill leva och att vi ser till att påverka det vi kan, alla förutsättningar går ju inte att ändra på, men alltid några och själv känner jag att har jag bara några varma, goa människor att rådfråga ibland, att luta mig emot ibland och att stötta ibland så har det inte så stor betydelse om de finns i mitt hem eller på en promenads avstånd, men jag vill ha dem i mitt liv. Tack för alla kloka funderingar, det är ett nöje att få dela dina tankar Clara (och alla ni andra kloka människors också, förstås)
/Ninni
En bra anledning: jag skulle bli tokig om jag var tvungen att bo med min mamma/mormor/bästa vän eller någon från min sambos familj… Men för de som får det att fungera verkar det fantastiskt!
Skulle inte förvåna mig att vi kommer en dag bli tvungna att bo ihop mera med våra äldre generationer eller andra nära och kära precis som det var förr.
Jag skulle aldrig vilja bo med min mamma och min mamma skulle troligen inte vilja bo med mig… 😉 Där emot ses vi gärna och ofta och det är helt fantastiskt att som vi bo inom en mils avstånd från hela våra stora familj. Det underlättar ngt otroligt att det alltid finns ngn att ringa när man behöver en extra hand i vardagen. Och ställer upp gör vår familj, alltid. Det är inte alla förunnat. Vi hade aldrig klarat oss utan familjen. Eller jo det hade vi väl, men vi hade nog slitit ut oss på kuppen.
Varför var du tvungen att skriva ”det borde vara en självklarhet” på slutet av detta inlägg
Varför ska du vara en i mängden som vill pracka på oss ideal om hur det borde vara självklart att leva? Du har oftast bättre idéer än dagens samhälle men dom är inte så bra att dom passar alla. därför borde det inte vara en självklarhet att bo såhär lika lite so kärnfamiljen borde vara en självklarhet.
Så intressant att folk faktist kan vara emot att bo tillsammans. tro att det kan vara skadligt och inte bra, i och med att det är så vanligt i andra länder. Inte har jag sett att folk är konstigare utomlands än i Sverige.
Här i Tjeckien är det välldigt normalt att ha inneboende, rumskamrater, skaffa lägenhet tillsammans. Det ses inte som något ”socialistflum” som det gärna görs i Sverige.
Vilket tankeväckande inlägg. Tidigare har den tanken varit väldigt främmande för mig. Det har snarare varit viktigt att frigöra sig och känna att jag klara mig på egen hand. Men jag antar att det är olika faser i livet. Nu bor jag 80 mil från min familj och känner allt mer hur mycket jag saknar dem och skulle önska att de fanns lite närmare. Jag har särskilt funderat en massa på detta sedan jag flyttade till Indien, för en och en halv månad sedan och mötte en helt ny kultur. Här skulle jag säga att runt 70-80% av familjerna (minst!) fungerar så att mor- eller farföräldrar och syskon och deras familjer bor tillsammans, alla under ett och samma tak. Det är så självklart här att man tar hand om och hjälper varandra, ung som gammal. Bäst av allt tycker jag är att gamla inte verkar bli lika icke-funktionella här som hemma – man har en roll att leva upp till och ett syfte oavsett hur gammal man blir, och man är alltid inkluderad. Hemma känns det som att man på något sätt är kasserad när man inte längre klarar sig helt själv. Ja – i vilket fall som helst så gillar jag tanken på att man fortsätter att vara en familj genom hela livet. Härligt att det funkar för er!
Tror det är lätt att idyllisera generationsboende, särskilt om man reser utomlands och ser hur ”alla lever härligt och glatt tillsammans”. Många i de länderna håller nog på att gå upp i limningen lika mycket som svenskar när t ex svärmor dominerar för mycket.
Kanske är det enklare att leva så när man får barn tidigt. Jag fick barn sent, vid 41 och 43 och tror det kan spela in – i min ålder har man hunnit forma så mycket av sitt jag, sina rutiner och sitt spelrum, att det nog är svårare att plötsligt släppa andra , äldre vuxna så nära inpå, som kanske dessutom ska ha åsikter om hemmalivet. (som min mamma, som gärna påpekar vad vi ”borde fått gjort” i huset…)
Men visst, fungerar sånt är det väl underbart men det kräver ytterst diskret äldre generation och en yngre som är beredd att släppa taget mer om kontrollen. Men jag håller med dig om att man borde bli bättre på att be om hjälp. Chockade mig själv förra veckan när jag bad svägerskan ha barnen i några timmar, jag gör aldrig sånt. Vi fick MASSOR gjort, och vilade dessutom huvudena en stund.
Intressant inlägg! Vore kul att se hur de ordnat det sär det faktiskt funnkar, och varför det inte funkade hos andra.
kram!
Varfor bry sig om vad folk tycker?? Man gor val som man vill, sen far val folk tycka och skvallra bast de vill. Men det kan val imanga fall vara sunt att INTE vilja bo med sina foraldrar ocksa? Tyvarr sa har jag och min man valdigt lite kontakt med vara. Han blev misshandlad som barn, och jag kommer fran ett skilsmassohem dar min pappa var gift med sitt jobb och min mamma ar en elak snobb som nastan kritiserade sonder mig nar jag var yngre och sen forsokte gora detsamma med vara barn, sa jag har valt att ha minimal kontakt med henne. Vi flyttade bada hemifran sa fort vi kunde, och vi mar bast nar vi inte har nagon kontakt med vara foraldrar. Alla familjer ar inte sa varma och sunda som din, Clara. Jag tycler man ska lata folk leva som de vill och vara aktsam om att inte framstalla nagot som ”det ideala.” Onskar jag hade en stor, varm familj som kunde hjalpa oss och vise versa, definitivt, men det var inte min lott i livet, och inget jag kan gora at.
Har inte kommenterat här förut men har läst bloggen under en tid.
Har då lagt märke till att om man inte har samma åsikt kan man blir kallad bitter. Läste för en tid sedan en artikel i Forskning och Framsteg där artikelförfattaren framför att ordet bitter oftast används om kvinnor över 40. Att man aldrigt hör talas om en bitter man. Mycket tänkvärt eftersom de flesta som kommenterar här är kvinnor och förmodligen är många under 40?
Mycket tänkvärt. Det tycks tyvärr vara normen i bloggvärlden. Läser man bloggen ska man hålla med. Sedan är det två skilda saker att uttrycka sin egna åsikt och att vara nedlåtande osv.
Härlig tanke du har i inlägget Clara! Min familj och släkt kan ses som lite annorlunda i mångas ögon, då vi bor på samma gård. Mina föräldrar och jag delar på ett hus på gården som är indelat i två lägenheter, min storebror och hans sambo och deras barn bor i ett annat hus tjugo meter bort, min farmor och farfar bor tvärs över gårdsplanen åt andra hållet i ett hus och min lillasyster bor i en liten stuga på gården. Tillsammans driver vi ett litet jordbruk med hästar, kor, får och lite alla möjliga djur! Detta är verkligen mitt drömliv, och vill ni se hur vi har det så kika in på vår gårdsblogg: http://stolpasgard.blogspot.se/
Jag önskar att kunna bo NÄRA mina kära, men det är inte så lätt att få till. Alla som bor ensamma önskar inte att bo ensamma. Alla som bor en kärnfamilj i ett hus har har inte som önskan att bo så jämt. Det kräver ju också att man vill och KAN bo på i samma stad eller by (med jobb och allt). Min mamma är uppvuxen på gård och skulle aldrig vilja sitta på pendla till jobbet från landsbyden, medan jag är uppvuxen i stan och skulle aldrig vilja bo i stan igen. Vad skulle pappa säga om hans ex flyttade in hos oss. Med dagens familjer är inget självklart och allt är inte kontant. Men på något sätt går jag alltid och drömmer om att hitta någon form av större familj och boende. Vi får väl se vad livet bjuder på och tillsvidare hjälper vi varann så gott vi kan i storfamiljen….
Jag har växt upp i ett generationsboende. Mina morföräldrar köpte ett hus som vi sedan delade på, tre generationer. Mormor och morfar bodde på nedre våningen, mina föräldrar och ”vi barn” på den övre våningen. Då reflekterade jag inte så mycket över detta, men insåg medan jag växte upp att detta var ovanligt under 1980-talet. Jag tycker att det var underbart att ha mormor så nära (hon var i princip alltid hemma), även om min mamma inte arbetade så mycket utanför hemmet innan jag nådde skolåldern. Även om jag värdesätter denna uppväxt väldigt mycket, och tror att det kan vara en jättebra lösning för småbarnsfamiljer, skulle jag själv inte kunna tänka mig att bo med mina föräldrar igen. De är väldigt fina människor, fortfarande bosatta i huset där jag växt upp. Jag tycker om att umgås dem, fast jag tror också att det beror på att jag lätt kan välja hur mycket vi ”behöver” ses. Vissa perioder skulle vi gå varandra på nerverna, och andra gånger är jag väldigt glad att de finns bara 10 minuters gångväg bort.
Dock bör jag kanske tillägga att jag inte har småbarn nu och därför inte heller har något behov av hjälp med barnpassning. Men även då min son var liten (kanske ännu mer då) skulle jag ha haft svårt att dela samma hus med dem. Detta till trots ska jag säga att jag är ytterst tacksam att de hjälpte till mycket när min son var liten och att de fortfarande finns i mitt liv.
Jag tror att alla behöver se till sig själv och sina nätverk och fundera över hur man helst skulle vilja bo och med vilka (alt. ”vilken typ av människor”), eller acceptera att man kan behöva och vilja bo själv. Jag tror dock inte att någon menar något illa när de uttalar sig om någon annans boendesituation. Det handlar nog mer om det egna synsättet än om att egentligen kritisera. Tack, Clara, för ett tänkvärt inlägg! Det har varit roligt att få ta del av andras erfarenheter gällande alternativa lösningar. 🙂
Förstår hur du tänker, att man ska bredda synen på boende, men jag kan bara gå till mig själv hur jag fungerar. Jag studerar och jobbar, jag har många vänner, är alltså väldigt social. Från morgon till sena kvällen träffar jag skolkamrater, arbetskamrater och vänner i olika sammanhang. När jag kommer hem och stänger dörren, då vill jag stänga av, vara ensam, umgås med mig själv. Så fort jag kommit hem blir jag en enstöring som bara vill vara ifred. Jag har aldrig bott ihop med en partner och varit sambo eftersom det alltid funkat bäst i förhållandet att vara särbo. Så funkar jag. Och generationsboenden funkar säkert för många, men kom ihåg att det finns familjer där barnen inte haft god realtion med föräldrarna, eller en av dom, eller familjer där föräldrarna separerat och skapat ”nya” familjer. Alla familjer är inte varma fluffiga kärnfamiljer från första början, så när man ska skapa en egen familj kan det enda naturliga vara att bo ensamma; partner, barn, katt, etc. i hus/lägenhet. När min farmor och farfar skulle starta familj och buggde hus så placerade dom det 100 meter från farmors mamma och pappa. Och min farmor säger ofta till mig idag när jag är vuxen ”Vad du än gör, bo aldrig för nära dina föräldrar, det spelar ingen roll hur god relation ni har och hur mycket ni respekterar varandra, du får aldrig riktigt växa upp och ta dina egna beslut, och dina föräldrar kommer alltid behandla dig som ett barn”. Värt att tänka på.
Härligt att läsa Claras inlägg och alla kommentarer! 🙂
Jag önskar också att vi (jag å min familj) kunde bo nära våra mor och far föräldrar. (Dock svårt då jag inte är från Umeå.) Men jag tycker att det är viktigt att man tar hand om varandra i den mån som går! Och extra toppen är det ju självklart om man kan bo nära de man håller kär oavsett om det är far/morföräldrar, vänner, goda grannar etc. 🙂
Appopå det här med boende…. finns det någon där ute som vet om något boende som är till uthyrning i Holmsund, Umeå?! 🙂 Jag å min familj letar boende där men det är så svårt att hitta något större då vi är fem i familjen. Allt ifrån en fyra och uppåt skulle funka fin fint.
Ha det gott alla fina därute!
Vänlig hälsning
/Veronica
”Mamma, pappa, barn i en egen liten bostad behöver inte vara den självklara lösningen.”
Varför så heteronormativt?
Alltså jag har länge tänkt precis samma sak! Jag bor med man och barn i en pytteliten lägenhet på Södermalm i Stockholm och det känns så instängt. Grannarna hälsar knappt (fastän jag alltid ler och säger hej :-)) och jag upplever att folk är väldigt ovilliga eller rädda eller vad det är, att ha kontakt. Det är kallt, på flera sätt.
Min dröm är att bo i kollektiv tillsammans med min syster och min bästa vän och deras familjer. Helst på landet. Hoppas att det ska bli verklighet någon dag!