Jag har visserligen sjungit egenföretagarnas lov många gånger. Men ändå är jag rätt allergisk mot hela den här entreprenörskulturen som råder nu. När alla ska vara entreprenörer och driva sitt eget.

Låt mig tala klarspråk: Det är skitjobbigt att vara sin egen. Det är mycket mer jobb än en fast anställning. När man gjort allt det man tror är ens jobb har man inte ens börjat med det som är företagarens jobb. Att hålla koll på papper och pensioner och fasen och hans moster. Och så är det även om man lejer bort det mesta till en revisor. Sedan ska det planeras för framtida jobb, oroas över om man ens kommer få några inkomster och när. Och om arbetsbelastningen är för tung har man ingen överordnad att beklaga sig för. Som kan omstrukturera och vägleda en. Och driver man ett litet företag som jag så är risken för ensamhet rätt stor, då man inte har kollegor på samma givna sätt som på en vanlig arbetsplats.

Men det som är bra (i alla fall i mitt företag) är att jag är flexibel. Jag och min man kan pussla och trixa för att få så korta dagar som möjligt på förskolan. Jag kan planera mitt jobb i stort sett helt fritt. Jag kan sitta lite var som helst och jobba jag känner inte heller att jag måste klättra och vässa armbågarna på en redaktion med thirtysomething killar. De som vill jobba med mig vill jobba med mig och ingen annan. Och samtidigt som det är en otrygghet att inte ha en anställning är det också en trygghet. Jag vet precis hur bra eller dåligt det går för mitt företag. Kommer jag gå omkull är jag den första som vet om det. Det kommer inte komma som en blixt från klar himmel. Men observera att många av dessa förmåner är unika för just mitt typ av företagande. Drev jag en klädbutik eller ett café, skulle det se helt annorlunda ut och fördelarna kanske inte skulle vara så många. Eller så skulle de vara ännu fler. Alldeles oavsett finns det nog inget annat sätt jag vill leva på än det här – på gott och på ont!

Jag hör många säga att de vill bli egenföretagare och många verkar tro att det är guld och gröna skogar. Så är det inte. Så är det bara för några få – och problemet är att de flesta kvinnor som startar företa tänker för smått. De tänker inte på att skala upp. På att kunna anställa. Efter tre år (som betraktas som en viktig milstolpe för företagare) är de flesta  fortfarande så små att de mest harvar på själva. Och det är inget fel med det. Men det är varken enkelt eller särskilt avkopplande. Förmodligen jobbar man häcken av sig, för sämre lön än man hade tidigare. Men förhoppningsvis med lite mer flexibilitet och självförverkligande!

Nu är det inte min mening att vara helt neggo mot företagande. Jag tycker bara att man ska tänka sig för. Har du en dröm om att starta eget? Här är några saker man kan tänka på innan man ens överväger livet som företagare…

1) Har du ett fast jobb – kolla om du kan gå ner i tid eller ta tjästledighet innan du säger upp dig för att starta eget. En trygg inkomst är inte att förakta, speciellt inte när man är i uppstartsfasen.

2) Prata med människor i din bransch som gjort samma resa som du. Gå gärna till Almi/Tillväxtverket eller liknande för gratis rådgivning. Det gjorde jag och det var helt avgörande.

3) Tänk stort. Gör en femårsplan och en tioårsplan! I den ska du fundera på om du vill kunna anställa andra och vilka saker du vill leja bort för att kunna koncentrera sig på det du gör bäst och som genererar pengar. Våga tänka storskaligt!  Vad vill du vinna med ett eget företag och vad du är villig att offra?

4) Ta hjälp. När jag är ute och föreläser om företagande hör jag kvinnor berätta att de suttit i veckor för att försöka lära sig att bygga en enkel hemsida för sitt café/hotell/vad som helst. Snacka om förlorad arbetstid! Istället för att betala en teknisk person för ett jobb de utför på några timmar, lägger de massor av sin egna dyrbara arbetstid på samma uppgifter. Tid som de kunnat använda för att tjäna pengar på det som deras företag egentligen handlar om. Visst är det bra att kunna mycket själv – men minst lika bra är att inse sina begränsningar.

5) Troligtvis kommer du jobba mer än du gjorde tidigare och (i alla fall till en början) tjäna mindre än du gjort som anställd. Är du villig att offra det för att vinna något annat längre fram? Fundera och avvakta tills du är säker på din sak.