Mål och tankekartor

Det finns forskning som visar på att människor som sätter tydliga målsättningar når dem mycket oftare än de som inte gör det. Jag försöker sätta konkreta mål. En natt här i mellandagarna satt jag uppe till klockan tre och skrev på drömmar och visioner jag har. Jag gjorde tre mindmaps. På den ena stod det Underbaraclara AB i mitten. Och utifrån den skrev jag alla saker jag drömmer om att göra i företaget under det kommande året. Ge ut en till bok, leja bort precis all min bokföring, starta mitt dotterbolag som verkar inom en delvis ny inriktning osv. På den andra mindmappen skrev jag Clara i mitten. Och utifrån den skrev jag ner alla saker jag drömmer om på det privata planet. Mindre resor, mer tid för min son. Ta upp musiken igen. Sådana saker. På den tredje och faktiskt viktigaste mindmappen skrev jag NEJ i mitten. Och utifrån den skrev jag ner alla saker jag tänker tacka nej till det här året. Både på det privata och proffessionella planet. Sådant jag inte vill göra. Personer jag inte vill vara/jobba med. Erbjudanden jag kommer tacka nej till. Allting som jag helt enkelt ska hålla mig ifrån.

Jag ska sätta upp de där tankekartorna på anslagstavlan i min ateljé och då och då ska jag kika på dem för att hålla kursen. Rådfråga dem när jag tvekar. Tror att det blir bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

63 kommentarer på “Mål och tankekartor”

 1. Mitt nyårslöfte är att bli mer strukturerad och förhoppningsvis kan jag kunna kalla mig själv för en god planerare under 2013. Jag har vissa områden som jag behöver bli extra bra på att strukturera och dem ska jag ha som främsta prio.

 2. Vilken lysande idé! Gör själv tankekartor ibland, men just det där med en NEJ-karta – ska bli!!!
  Gott nytt år, Clara!

 3. Det är en bra idé tycker jag, det ska jag nog sätta mig och göra! Ett av mina mål ska bli att skriva dagbok oftare och på så sätt fortsätta den snåriga, jobbiga, och utvecklande resan att lära känna sig själv. Gott nytt år!

 4. Det låter väldigt klokt! Både att göra sina mål och drömmar konkreta, och att dela upp vad man vill i sitt privatliv och arbetsliv. Och att skriva ner det, just så att man kan gå tillbaka och titta på det. De flesta målen nås förhoppningsvis, andra kanske ändras.

 5. bra sak! lättare att minnas och se mer konkret om det finns på papper. Många mål ändras ju också, men det kan vara skönt och bra med egen guidning. Ska nog också göra ett par mindmaps för året…

 6. Mitt nyårslöfte är att tacka nej och vara mer med min son. Att göra en mindmap över NEJ-sakerna är ju en underbar idé.

 7. Fungerar säkert jättebra. Men jag har så himla svårt komma fram till vad jag vill få ut karriärmässigt av året. Vad vill jag bli när jag blir “stor”? Jag har genomgått en universitetsutbildning på över tre år, jag har ett fast jobb där jag har arbetat i fyra år. Men är det här det jag vill arbeta med?! Har så svårt att veta vad jag annars skulle kunna göra. Vad är jag bra på egentligen? Hur ska man tänka?

  1. Jag känner igen mig! Jag funderade mycket på det när jag fick mitt första barn och behövde söka ett nytt, “familjevänligt” jobb. Vad jag än sökte så kändes jobbet ointressant. Så en semester – i stugan utan TV – så funderade jag och tänkte “vad skulle jag ångra att jag inte gjorde när jag ligger på min dödsbädd?” Lite väl radikalt kanske, men det hjälper! Jag vet nu att jag inte strävar efter chefstitel, tjänstebil och hörnkontor. Jag kanske inte når mina mål i år, men jag har kunnat sätta delmål som ska ta mig till min dröm!

   1. Ja, det är inte lätt det här. Svårt, svårt att hitta början på denna knut. Kanske får åka till stugan jag oxå. 🙂
    Lycka till med allt! 🙂

 8. Tack för ett jättebra tips! Detta ska verkligen provas, blev supertaggad nu! TACK för en bra, inspirerande och kärleksfull blogg <3
  Du har faktiskt fått mig till att älska loppisar!

  Kram C

 9. Det låter som en himla bra grej. Tror också att man behöver tydliga mål för att inte fastna i sin vardag. Tänker att pressen kanske blir för hög om man inte lyckas uppnå allt man skrivit bara? 🙂

 10. Så smart du är. Såklart man borde göra sådan mindmappar! Det svåra kanske blir att hålla sig till dem och något verkar alltför frestande… men det är definitivt en superbra idé. Men å andra sidan brukar det ju vara av misstagen man lär sig.
  Ha en god fortsättning!

 11. Låter verkligen smart! Att dessutom sätta ord på drömmarna och målen, då blir de ju verkliga liksom. Själv vet jag inte om jag vågar, är rädd för att mina papper skulle förbli blanka. Det är nog det mest skrämmande av allt, att jag inte vet vad jag vill eller vart jag är på väg. Inte så konstigt kanske att jag känner mig missnöjd över nuet.

 12. Önskar dej ett jättebra 2013! Kom att tänka på “min lista” som jag har i min almanacka… Grejer som jag vet är bra för mej. Varje kvartal står det en påminnelse att kolla min lista. Väl genomtänkt för just mej och håller nog i minst 20 år framåt, med ev ytterligare visa punkter framöver. “Nej” är ju verkligen ett bra ord. Och “Ja”. Gäller att pricka rätt bara.

 13. Tack för det underbara tipset! Det där måste jag testa, passar mitt sätt att tänka:)
  Ha ett underbart 2013, önskar dig och de dina all lycka.
  Kram

 14. …eller tänk om livet är ok precis som det är? kanske den största utmaningen att inse.

 15. Oi, takk for en veldig flott påminnelse! Og så lurt å lage et nei-tankekart, det har jeg ikke gjort før, men det hørtes flott og tydelig ut.

 16. Bra plan Clara! Själv behöver jag inte bara bestämma vad jag ska tacka nej till, utan också prioritera mellan alla olika saker jag vill göra.

 17. Hej Clara, ser att jag har två misslyckade försök till kommentarer ovan =) Nåja, till saken – Jag har själv gjort mindmaps sedan jag var en liten tjej, min pappa inspirerade mig till det. Han jobbade med hur man visualiserar saker för att lättare kunna genomföra dem. På senare år har jag gått ifrån att skapa mindmaps för hand, rita ner dem med färgglada pennor på krispigt papper. Istället gör jag mina mindmaps (både privat och på jobbet) digitalt med hjälp av en webbplats som heter http://www.mindmeister.com
  Dom erbjuder sina tjänster gratis och jag använder även deras App som finns för både iPhone och iPad. Vet inte hur digital du är Clara men jag upplever att jag får en bättre överblick över mina mål digitalt och jag kan uppdatera mina maps via webbplatsen och så är dom tillgängliga (och naturligtvis även redigerbara) via apparna. På så sätt har jag alltid mina mål med mig.
  Har inte plitat ner mina mål för 2013 men du gav mig inspiration till att ta tag i det

 18. Jättebra inlägg! Jag gillar också mindmaps..bra sätt att tydliggöra för sig själv vad man vill och inte vill. En sak jag gillar med dig Clara är att du “walk the talk”!! 😉
  Kram!

 19. Hej Clara!
  Jag har tack vare “Jakten på det perfekta livet” hittat till dig blogg. Vi bor på en gård i Västerbotten. Det känns som att du lever i samklang med Universums attraktionslag. Har du läst om den? Du är den modern kvinlig förebild som gör det du vill och tror på att allt är möjligt! Heja du!!!
  Jag har också tänk göra ett kollage och även uppmanat mina vänner att dokumentera sina drömmar på något vis för att göra dem verkliga och mer uppnåbara.

  Älskar bilderna från din farmors hus! Vilken konstnär!
  Detta år kommer att bli så bra som vi gör det! Jag ska börja nu… med att koka potatis och värma upp älgskaven i gräddsåsen. Mera tantliv åt folket!
  Kram Hanna

 20. Det där är ju en lysande idé. Skulle gärna vilja lära mig att uttala ordet “nej” lite oftare utan att få skuldkänslor. Jag har tänkt ofta på det faktum att många av oss kvinnor har så oerhört svårt för det. Vad beror det på? Själv tror jag att det är en fråga om uppfostran: jag är född på 70-talet i Tyskland och det var en självklarhet att flickor fick lyda. Att säga ifrån ansågs vara oartig och upprorisk. Punkt. Jag tror att barnaga redan var förbjudet på den tiden i Sverige men något som var vardagsmat för oss. Så lärde jag mig att hålla tyst och göra som tillsagd. Det har tagit oerhört på kraften att lära mig att sätta gränser i vuxen ålder.
  Därför tackar jag dig för dina kloka ord, Clara. Ett hej! för nej!

 21. Clara tack för bra idé. Jennifer, tack för ett program som kan göra dessa tankekartor digitalt. Jag tror mycket på att konkretisera tankar och skapa både kortsiktiga och långsiktiga mål. Bästa idén, Clara, som jag fick från dig, var din Nej-tankekarta. Den kommer jag försöka utforma under veckan. För många ja till oviktiga och energutdrivande saker, gör att de viktigare målen och projekten inte får det utrymma man egentligen vill.
  Tack!

 22. Jättesuperkanonbra inlägg som jag blev såå inspirerad av!! Speciellt tankekartan med NEJ. Wow, vilken bra idé! Den ska jag också göra. Ibland kommer jag på mig själv gå genom dagarna med ett “nej” konstant ljudande i huvudet. Jag säger det tyst för mig själv alltså, dagarna i ända. Jag vet inte varför, men förstår att det måste ju betyda något. Jag ska ta reda på det nu, med hjälp av en tankekarta. Tusen tack för denna, Clara!

 23. Mycket klokt. Varje halvår brukar jag göra ett livshjul. En cirkel med en massa tårtbitar som porträtterar allt från hälsa, egen-tid, hobby, vänner, romans, jobb, hem, barn etc… Sen gör jag cirklar in till mitten, 10 stycken som jag fyller i i varje tårtbit. Jag liksom mäter hur mycket tid jag ägnar åt mina olika bitar. Barnen får nästan alltid 8-9 cirklar färglagda medan egen tid kanske bara får 3… På så vis ser jag omgående vart hjulet är platt och varför det inte rullar som det borde. Sen är det enkelt att fokusera på att jobba upp den biten för att få bättre rull. Livshjulet har hjälpt mig enromt mycket genom åren. I år ska jag göra ett livshjul med bara mig i mina olika roller. Det ska bli intressant att se vad dte visar. Lite som dina mind maps. Det är alltid bra att få saker och ting på pränt.

 24. Åh, underbart! Det låter klokt! Gillar även att du skrev NEJ, är så lätt att man tackar ja till ditten och datten både privat och jobbmässigt och mitt i allt glömmer man bort det roliga för man får stressa som en tok i stället. Tack för inspirationen! Och god fortsättning=)

 25. Vad smart! Gillade också “Nej-mindmappen”, bra att ha sina prioriteringar klara i förväg, då slipper man tacka ja till nåt man varken vill eller har tid med. Den idén ska jag nog allt låna till framtiden. Tack! 🙂

  Själv brukar jag skriva en årskrönika över mitt eget liv varje nyår och sätta några mål inför nästa år. Superbra med reflektionen bakåt som mynnar ut i större livsvisdom och en klar bild av var fokus ska ligga nästa år. Lite liknande dina mindmaps, men annorlunda eftersom man inte bara tittar framåt utan gör ett större avstamp i det gångna året. Himla kul att läsa i efterskott också! Beskriver hur jag gör i min blogg, om nån är nyfiken.

 26. Har du hört talas om frilansfinans.nu? De tar endast 6% typ för att göra en en utbetalning av din faktura dagen därpå.. finns fler än dom.. de skickar ut fakturan och betalar all skatt och gör pappersarbete men du får pengarna utbetalad som lön..

  Du är ju bloggare så du gör ju inte mkt inköp så att kvitta på momsen är väl inte så big deal för dig.. men jag tror till och med frilansfinans kan hjälpa en med stora inköp att slippa moms.. man sparar ju tid (och tid är ju pengar ofta) på tråkig bokföring iaf..

  God bless! Keep up the good work!

 27. Tack för ett inspirerande blogg-inlägg!! =)
  Ska försöka ta mig tid här inom närmaste framtiden o göra egna mindmaps.

 28. Hej Clara! Jag är bara tvungen att berätta det här. Jag har en hel del erfarenhet av mindmaps och visionbords och när man jobbar med det finns det egentligen bara en regel. Att bara fokusera på det man önskar i sitt liv och absolut inte det man inte vill ha. Förklaringen är enkel när man gör sådana här mindmaps så ger man gärnan en riktning en ledstjärna. Skriver man saker som “säga nej till jobbet för tidningen elle” så är gärnan ändå fokuserad på ” jobbet för tidningen elle”. Samma princip som att säga tänk inte på en rosa elefant. Vad tänkte du nyss på?
  Hoppas det här är till hjälp! Hälsningar Malina