Semlor – recept på en bra lördag

En glad dag i helprickigt. Rödblus med små vita prickar, mörk kjol med större prickar och vidd.

Jag älskar semlor! Så himla milt och gott.

I dag har jag en härlig lördag. Massa pudersnö ute och gassande solsken. Känns som sportloven när man var liten.

Jag har varit en tur på loppis och sedan har jag bakat semlor minsann.

Semlor på rött tårtfat med spritsad grädde som gör att utseendet på grädden kan varieras, här med bollig kant där grädden spritsats som små kulor under semlas lock.

Semlan är förstås godast om den här hembakad.

Riktigt stabbiga bullar utan en massa luft inuti. Och så egengjord mandelmassa.

Då kan man reglera sockermängden så att bullarna inte blir fullt så söta. Så gillar jag dem bäst!

 Sötmandel som mals till grova spån ner i en tallrik under mandelkvarnen.

Jag maler mandeln i en så kallad mandelkvarn. Utan att skålla den först.

Mandelspån i rosporslin på bakbordet.

Mandeln blir ganska grovkornig och får mycket smak.

Olika varianter av rosporslin i små skålar används i semelbaket.

Sedan blandar jag den med lite socker, äkta vaniljpulver, inkråm från semla och vispad grädde.

Därefter fyller jag semlorna med mandelmassan och spritsar ut grädden.

Nybakad semla serveras i djuptallrik.

Lillen högg in på sitt livs första semla (förra året nöjde han sig med locket) och utbrast Mmmm…Gåck! Gåck! Vilket betyder ungefär att det var himla smarrigt. Och det är det ju också!

Genom åren har det blivit en hel del blogginlägg om semlor – bland annat om minisemlor med blåbärsgrädde, om att baka semlor med barn och om hur fettisdag ska uttalas?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

49 kommentarer på “Semlor – recept på en bra lördag”

 1. Gud så fint med den spritsade grädden. Jag älskar också semlor, tveksamt om jag hinner baka egna i år däremot. Och har fortfarande saffransbullar kvar i frysen. Funderar på att göra minisemlor av dem. Jag har ingen mandelkvarn däremot, så om jag gör egen mandelmassa brukar jag köra mandlarna i mixern, det brukar bli helt okej. Blir det annan smak med mandelkvarn än mixer?

 2. Åh, så mumsigt det ser ut!
  Förutom att du bloggar intressant så tycker jag att du tar fantastiskt snygga bilder. Fint ljus och snygga kompositioner.
  Får man fråga om du använder någon särskild kamera och objektiv?

  Ha en fortsatt trevlig helg!

 3. Ser riktigt gott ut.. Är så ledsen för att jag har blivit allergisk mot mandel och inte kan äta semlor längre 🙁 Ingen mening att äta utan mandelmassan tycker jag..

  1. Om du fortfarande tål solrosfrön så kan du göra en ganska bra ersättning för mandelmassa av malda solrosfrön, speciellt om du rostar dem lätt först.

 4. Mumsigt med semlor 🙂
  Var det på barnloppisen du var?
  Jag var där idag och fyndade lite smått och gott:)
  Önskar dig en fortsatt trevlig lördag!

 5. mums! funderar på att baka egna, för första gången i år.. har aldrig riktigt gillat semlor, men i år har jag varit sugen sen i julas…

 6. Idag var det verkligen härligt! Vi tog en promenad i skogen med mormor. I väskan hade vi kaffe, te, saft, bullar och pepparkakor. Härligt att få sitta ute och fika!!

  Semlorna ser supergoda ut! Förstår att den lille tyckte om dom 🙂

  Kram Kerstin

 7. Jag brukar göra egen mandelmassa av enbart mald mandel, innankråmet från bullen och grädde. Sockret behövs inte!
  Malin, prova att fylla semlan med en chokladröra, min son som är nötallergier tycker det är jättegott.

 8. Åh, låter underbart! Otroligt fina bilder, verkligen.
  Du är en sån förebild Clara. Har märkt att jag är väldigt lik dig, väldigt lik. Är en mogen 15-årig tjej som bara umgås med äldre personer, eftersom jag är så mogen. Är trött på skönhetsideal, klär mig i det jag gillar bäst; vilket oftast resulterar i inte sådant som är “modernt mode” utan skära kjolar, höga midjor & röda läppar. Älskar att teé, hembakat bröd, kantstötta teékoppar & skära gardiner. Är dessutom lång, vill inte infinna mig i allt “måste” & har tydliga åsikter- aldrig någonsin varit rädd att sticka ut hakan & säga vad jag tycker.
  Så skönt att jag inte är ensam. Ibland känner man sig det, gjorde/gör du också det?
  Kramar Rebecka.

  1. Vad roligt att höra att jag får vara en förebild för dig Becka. Jag känner igen mig i dig! Jag kände mig också utanför när jag var 15 för att det var så få som delade mina intressen. Men nu när jag är vuxen är det betydligt bättre – då kan man välja sitt umgänge mycket mer. Bara i gymnasiet blev det stor skillnad. Hejar på dig i alla fall!!! Kram

 9. Tänk också jag bakade semmelbullar idag men kom aldrig så långt till att göra iordning semlorna. Tack för spritstipset, såg pompom-mysigt ut 🙂

 10. Tänk också jag bakade semmelbullar idag men kom aldrig så långt till att göra iordning semlorna. Tack för spritstipset, såg pompom-mysigt ut 🙂

 11. Men så fina! Jag har inte bakat mina än. Var tusan får en tag på en mandelkvarn egentligen? Vill så hemskt gärna ha en!

  1. Förutom på loppisar så säljs dom även på köksavdelningarna på välsorterade varuhus. Har sett på både Coop och ICA Maxi. Brukar ligga på 100-150kr.

 12. Jag gillar fluffiga bullar och håller mig till köpta tills jag hittar ett bra recept på sådana att göra själv. Dessutom ska de så klart stå i en tallrik med ca 1,5 cm varm mjölk.

 13. Oj. Dina semlor ser fantastiska ut! Hm, mina såg inte alls ut för värdel än om de var goda!

 14. Åh, så gott det ser ut! Tänkte göra semlor i morgon 😀 då blir det ditt recept! Hur gör du de släta bullarna då?

 15. Här blir det inga semlor förrän fettisdagen, det är min man väldigt bestämd på. Men nu är det inte långt kvar. Älskar hur du har pimpat dem med små bollar av grädde. Man blir bara lycklig av att se dem 🙂

 16. Härligt med semlor!
  En lite lustig fråga, men som jag undrat över en tid; varför är det olika teckensnitt i inläggen? Eller är det bara jag som får det så?
  Tack för en tjusig blogg!

 17. Hej Clara,
  inte för publicering, bara ett skrivråd.
  Semla skrivs med ett m för att m:et följs av konsonant (l).
  Men “semmel” – där m:et följs av vokal (e) skrivs med två m.
  Ta inte illa upp, läser dig med behållning och intresse. Själv medelålders, femtioplus, känner jag igen glädjen i att fixa sitt bo och sitt liv, något som fortfarande är härligt, men kanske skimrade och flämtade extra starkt då när barnen var barn och jag var ung. Varm hälsning.

 18. Hej jag skrev ett långt inlägg men vet inte om det kom fram. Jag älskar också semlor, hemmagjorda och gillade din volanggräddkant på dem 🙂 Gillar din blogg. Jag har också en blogg med smarta mysiga tips och ideer på inredning mest men också lite bak och hemmagjorda skönhetsvård.