Vårvintern

Jag älskar den här årstiden! Solens strålar är skarpa genom rutan. Februarivinter med pudersnö och gassande solsken är det bästa vårtecknet för mig. Ibland tror jag inte man förstår det när man bor i södra Sverige där snön, om de kommer, är så tätt förknippad med vinter. Kanske är det obegripligt att tänka sig att någon har vårkänslor när det ligger flera meter snö på marken? Men jag brukar tänka på samerna som har hela åtta årstider. Det känns mycket mer rättvisande än de fyra vi normalt räknar med. Ta vårvintern som exempel – den är ju någonting helt annat än vintern!  Luften är annorlunda, ljuset är annorlunda. Det spritter av energi och livsglädje i hela kroppen. Det är varken vinter eller vår. Det är vårvinter helt enkelt.

Det bästa med att bo som vi gör är att det går att ha skidorna vid bron och åka rakt ut i naturen. Jakob stoppade ner lillen i skidpulkan och tog en utflykt i morse.

Ser väldigt mysigt ut. Skulle gärna ligga och tryna i den där skidpulkan själv när jag tänker efter…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

38 kommentarer på “Vårvintern”

 1. Förstår precis vad du menar! Min sambo och jag pratade just om ljuset som har blivit annorlunda de senaste dagarna. Trots att snön ligger kvar och graderna är på minussidan på vår söndagspromenad så känns det att våren är på gång. Och det snart! Ha en fin vårvintersöndag Clara!

 2. Underbart! Vill också ta fram våren! Måste fråga vad det är för fin blomma ni har i fönstret?

 3. Det såg verkligen jättehärligt ut och eftersom även jag har njutet av det vackra vädret idag och åkt skridskor med familjen kunde jag läsa detta inlägg utan ett stygn av dåligt samvete.
  Må väl!

 4. Det är alltid intressant att höra hur människor definierar vårvintern. Jag har stött på många norrlänningars olika sätt att se på saken. Många tycker som du, att den har kommit då solen börjar stråla igen men kylan fortfarande kan vara bitande och det är fantastiskt vacker med gnistrande snö och klarblå himmel, som i dag. En lika vanlig definition är att vårvintern är här när när det droppar från taken och en kan sitta mot en vägg i lä och känna solens strålar värma vinterfruset ansikte.
  Oavsett vilken definition man vill skriva under på är de båda viktiga och fantastiska faser i en norrlännings väg mot välbehövlig vår:)

 5. Visst är det så Clara. Vårvintern är den bästa av årstider. Jag flyttade från Stockholm till Jämtland för 14 år sedan och har inte ångrat mig en sekund, men det är februari till slutet på april som jag njuter allra mest. Bor alldeles nära Storsjön och idag var det ljuvligt i spåren nere på isen 🙂

  1. Åh, mina gamla hemtrakter alldeles. Ja, det är underbart och icke att jag firar påsken någon annanstans! Sedan kan skåningarna prata om konstrunda och krokus hur mycket de vill:-). Jag har även det alternativet om jag skulle vilja, men nej.

 6. Enligt mig har du rätt. I södra Sverige blir jag trött när snön finns kvar i februari. Visserligen strålar solen ibland, men det slår inte vyn av solljus, grönt gräs och gröna löv på träden.
  Ha det fint!

 7. Precis så! Vad lustigt för mitt barn utropade flera gånger att “det är vååår!” när vi var ute idag och jag hade lite svårt att hålla med, då vi just åkt skridskor och det var allt annat än varmt. Men både han och du har ju så rätt. Ska ge honom ordet vårvinter!

 8. Vad lustigt att du skriver om det just idag. För bara en liten stund sen diskuterade jag och min sambo att det både är vårigt och vintrigt just nu – vårvinter. Och det är så härligt! Härligt med frisk luft, härligt med ljusare dagar och härligt att våren snart är på ingång! Hela själen blir hoppfull i dessa tider.

 9. Ja, visst är det så! Jag älskar också vårvintern, den är utan tvekan bättre än vintervintern. Ljusare och inte lika förbenat kallt på dagen. Det är då man riktigt kan njuta av snön innan den smälter bort.

 10. Här i Kiruna har vi ännu liiiite för kallt för att kunna njuta av vårvinter. Men i mars-april får jag precis som där känslorna du pratar om. Man är bara LYCKLIG i hela kroppen! Sedan går det fort! Vi har ju egentligen ingen vanlig vår. Snön smälter i maj och sen är det sommar helt plötsligt! 🙂

 11. Förstår precis hur du menar! Härligt med vårvinter och när man ser att det är ljust längre om dagarna. Underbart! Såg mysigt ut med en utflykt=)

 12. Åhh… så vackert! Det låter verkligen underbart med känslan av vårvinter. Du har rätt, här nere i Skåne känns det verkligen som vinter så fort det kommer snö (och som sagt om det kommer någon).

 13. Oj vad härligt det ser ut! Är väldigt avis på din lille Bertil som får ligga där och mysa 🙂
  Men jag måste nog säga, eftersom jag kommer från södra Sverige, att bara för att vi har snö på marken eller is på sjöarna så betyder det inte att vi säger att det är vinter. Det kan lika gärna vara vårvinter – allt beror ju, i min mening i alla fall, på ljuset. Och det hörs ju faktiskt på namnet att vårvinter är en skön blandning av vinter och vår 🙂

 14. Jag tänkte precis det idag, vårvinter. Vår i vintern. Kom hem från ett kallt Köpenhamn till ett vårigt sydöst-Skåne, där snödropparna är glada och sträcker på sig nu när snön regnat bort. Lyckokick!

 15. Jag minns när jag blev nerbäddad i våran pulka, hur mysigt det var. Massa filtar. Pappa skidade bredvid. Gråhunden drog 🙂
  Pulkan finns i mitt förråd. Måste fixa andra skackler så jag kan skida iväg med Gerda nerbäddad bland massa filtar 🙂

 16. De sista åren tycker faktiskt jag att även vi i göteborgstrakten fått njuta av vårvinter 🙂 Härliga ljusa dagar som inte tar slut så fort, i söndags hann vi både med söndagsförmiddag i pyamas och skridskor på sjön på eftermiddagen i solnedgång! Härligt!

 17. och jag HATAR den här årstiden! fullkomligt vidrigt. snö snö snö och så jäkla fult och drygt. får panik och måste åka utomlands.. önskar att jag tyckte det var ok iaf men nääää, blääää

 18. Jodå vi märker av skiftningarna, här i söder också. Snön har legat nästan två månader nu, men i december var det ju mörkt! Nu i februari är ljuset ett helt annat, och länge varar det också. Hos mig är det ljust 8-17 nu. Det är fyra timmars extra dagsljus, än före jul =) Härligt, härligt.

 19. Åh, ser härligt ut! Ska snart på skidsemester och det vore ju toppen om man kan dra sin egen knodd efter längdskidorna så där. Men måste bara fråga, hur länge vill Bertil stanna i pulkan? Min ettåring är väldigt rastlös för tillfället. Men är han tillräckligt trött går det kanske.

 20. De bilderna får mig att, om än ännu mer, vilja flytta till den Norrländska landsbygden i utbyte mot fina, men stressiga Göteborg.

 21. Åh. Jag tycker februari och mars är helt outhärdliga. Och det var ännu värre när jag bodde längre norrut.