Jag skrev ju ett inlägg för några veckor sedan om kemikalier i hemmet. Läs det! Naturskyddsföreningen lät en kemist kontrollera dammet i olika bloggmammmors barnum och analysera det. Resultatet var skrämmande. I min sons barnrum fanns massor av otäcka ämnen. Ämnen som forskare tror ligger bakom sådant som cancer, allergi, övervikt osv. Ändå hade jag något lägre halter av kemikalierna, och i ett ganska lågt antal, jämfört med de andra bloggarna. Troligtvis för att jag varit medveten om problematiken sedan innan och plastbantat mitt hem. Man kan alltså förbättra sin situation – det är goda nyheter!

Jag utlovade ju ett inlägg med konkreta åtgärder du kan vidta för att förbättra din egen hemmiljö, så här kommer det. Jag har tagit fram listan i samråd med experter på Naturskyddsföreningen. Det är en lång lista med förslag. Men få inte ångest över den – vidta åtgärder istället. Man kan börja med att förbättra några punkter och sedan successivt arbeta vidare. Att göra lite är bättre än att göra ingenting. Det kan verka kostsamt att byta ut hela sitt bohag mot ekologiska alternativ. Men tänk på att det bästa sättet att minska sin utsatthet för skadliga ämnen är att minska sin konsumtion. Och det sparar man ju pengar på! Köp färre saker av bättre kvalitet.

Råden är generella, eftersom det är omöjligt att veta exakt vad prylarna i just ditt hem innehåller. Det kan alltså finnas goda exempel också, men listan nedan visar på hur du kan tänka om du vill vara extra försiktig.

I barnrummet

Undvik plastleksaker av mjuk karaktär, som kan finnas i tex mjuka plastdockor, plastiga tröjtryck, halksockar.  Mjukgjord plast kan släppa ifrån sig olika sorters ftalater som är hormonstörande.

Plocka bort så mycket plast som det bara är möjligt. Och undvik att köpa begagnade plastleksaker. Hård plast, av den typ som finns i Lego, verkar dock vara mindre farlig då kemikalierna inte släpper lika lätt som i mjuk plast.

Köp träleksaker av god kvalitet. Det är ovanligt att färgen på träleksaker innehåller skadliga ämnen, speciellt om leksaken är tillverkad inom EU. Äldre träleksaker och möbler med flagande färg ska man dock vara lite försiktig med då färgen kan innehålla bly.

Tvätta noggrant alla nya barnkläder och undvik plagg med tjocka plastiga tryck, som kan släppa ftalater.  Köp gärna begagnade plagg som tvättats flera gånger och välj gärna miljömärkt eller ekologiskt om det går.

Fundera på vad som finns i nyköpta mattor, soffor, fåtöljer. Ofta är de riktiga miljöbovar! Fråga i butiken efter möbler utan flamskyddsmedel och perfluorerade ämnen. Undvik konstskinn, som ofta är tillverkad av PVC och innehåller ftalater. Det finns miljömärkta möbler.

Byt ut madrassen i skumgummi till en i ett naturmaterial. Det kostar en slant, men skumgummi kan släppa ifrån sig flamskyddsmedel  och barnet spenderar många timmar i sängen.

Jag byter lakan, vädrar sängkläder och våttorkar noga Bertils rum varje vecka. Gosedjuren han sover med är oftast saker han har ärvt som vi har tvättat många varv i maskinen.

I köket

En generell riktlinje är att plast, mat och värme ofta är en mindre bra kombination, så titta i köket efter sådana prylar och byt ut. Ämnen från plasten släpper nämligen ofta i högre grad vid högre temperaturer.

Vill man gå ännu längre kan man rensa ut alla plastredskap. Slevar, burkar, skålar, slickepott.  Även silikonredskap och formar kan vara bra att slänga ett öga på, om man vill.

Investera i matlådor av metall istället för plast. Och värm aldrig maten direkt i en plastbytta i mikron.

Rester från middagar sparar jag oftast i en porslinsbytta/kopp/skål i kylen, med ett tefat som lock. Funkar finfint!

Undvik att äta mat från konservburkar av metall. Konservburkar har ofta Bisfenol A på insidan, och man har sett att det släpper till maten. Bisfenol A tros öka risken för tex bröstcancer. Välj tetra istället för konservburk.

Köp ekologisk obesprutad mat så långt det är möjligt.

I badrummet

Välj schampon och balsam och krämer som är ekologiska och fria från parabener.

Försök att välja ekologiska, miljömärkta alternativ till smink, hårprodukter och deodoranter. Jag vet att det är jättetråkigt att behöva vara restriktiv, älskar själv smink. Men jag försöker begränsa mitt användande till färre dagar i veckan. Samma sak med parfymer som kan innehålla misstänkt hormonstörande ämnen.

I vardagsrummet

Nya soffor, fåtöljer och textilier innehåller ofta flamskyddsmedel, antimögelmedel och andra läskigheter som är dåliga för inomhusluften. Jag inreder mest med antika möbler so m jag själv klätt om med tyg som tvättats noga. Men det finns några nytillverkade möbler utan flamskyddsmedel. Fråga i butikerna och ställ krav! Tvätta allting som går att tvätta innan du tar det i bruk. Tyvärr kan man inte säga rakt av att begagnade möbler är bättre än nya. Visst kan många gifter ”avdunstat” under åren – å andra sidan användes vissa kemikalier på tex 80-talet som helt förbjudits idag.

Heltäckningsmattor har blivit på modet igen men de kan innehålla farliga kemikalier och är dessutom svårstädade så att förorenat damm stannar kvar i dem.

Teknikprylar som dator, tv, mobil kan släppa ifrån sig mycket gifter. Speciellt den första tiden. Använd dem i välventilerade utrymmen och låt dem stå och “ånga av sig” innan du tar dem i bruk. Låt inte barn sitta för mycket vid nya teknikprylar. Tänk framför allt till en extra gång innan du placerar teknikprylar i sovrummen där man spenderar mycket tid. Även bland teknikprylar finns en hel del som är miljömärkt.

Städning

Vet ni att Käppala reningsverk förordat att man inte ska våttorka hemma för att reningsverken inte kan ta hand om alla gifter som hamnar i våra golvmoppar och sedermera i avloppet? Naturskyddsföreningen förordar dock att man ska torrtorka eller våttorka hemma, därför att man på så vis bäst rengör hemmet från skadliga kemikalier. Att torrtorka med en trasa är bäst för miljön, eftersom man då slänger trasan i soporna, vilken sedan går till förbränning.

Jag städar alltid bara med linoljesåpa, ättika och ibland lite diskmedel inne på toaletten. Och tvättar med miljömärkta tvättmedel. Mer än så behöver man inte för ett rent hem! Tro mig.

På samhällsnivå

Fråga och var besvärlig i butikerna när du handlar kläder, mat, prylar. Vilka kemikalier finns i det här? Har ni inga ekologiska alternativ? Ibland kan man behöva fråga någon på till exempel inköpsavdelningen istället för kassapersonalen. Kundmaktens betydelse ska inte underskattas. Företag vill göra sina kunder till viljes!

Gå med i Naturskyddsföreningen. De har precis startat Operation Giftfri Förskola, som handlar om att göra inomhusmiljön mer giftfri för våra barn.

Skriv under upproret om hormonstörande ämnen i konsumetprodukter: 

Fundera på vilka politiker som har bestämmandemakt i dessa frågor. Fundera över vilka du väljer att lägga din röst på.

Några bra webbshops att köpa ekologiska alternativ ifrån: Grön Gåva, Ekokul, Goodstore, Ekologiska Barnmatsbutiken, Medvetenmini, Hildur, Grön Interiör

 

Lästips: Förgiftad av Rick SmithBadskumt och  Den onda badankan, av Katarina Johansson