Jag skrev ju ett inlägg för några veckor sedan om kemikalier i hemmet. Läs det! Naturskyddsföreningen lät en kemist kontrollera dammet i olika bloggmammmors barnum och analysera det. Resultatet var skrämmande. I min sons barnrum fanns massor av otäcka ämnen. Ämnen som forskare tror ligger bakom sådant som cancer, allergi, övervikt osv. Ändå hade jag något lägre halter av kemikalierna, och i ett ganska lågt antal, jämfört med de andra bloggarna. Troligtvis för att jag varit medveten om problematiken sedan innan och plastbantat mitt hem. Man kan alltså förbättra sin situation – det är goda nyheter!
Jag utlovade ju ett inlägg med konkreta åtgärder du kan vidta för att förbättra din egen hemmiljö, så här kommer det. Jag har tagit fram listan i samråd med experter på Naturskyddsföreningen. Det är en lång lista med förslag. Men få inte ångest över den – vidta åtgärder istället. Man kan börja med att förbättra några punkter och sedan successivt arbeta vidare. Att göra lite är bättre än att göra ingenting. Det kan verka kostsamt att byta ut hela sitt bohag mot ekologiska alternativ. Men tänk på att det bästa sättet att minska sin utsatthet för skadliga ämnen är att minska sin konsumtion. Och det sparar man ju pengar på! Köp färre saker av bättre kvalitet.
Råden är generella, eftersom det är omöjligt att veta exakt vad prylarna i just ditt hem innehåller. Det kan alltså finnas goda exempel också, men listan nedan visar på hur du kan tänka om du vill vara extra försiktig.
I barnrummet
Undvik plastleksaker av mjuk karaktär, som kan finnas i tex mjuka plastdockor, plastiga tröjtryck, halksockar. Mjukgjord plast kan släppa ifrån sig olika sorters ftalater som är hormonstörande.
Plocka bort så mycket plast som det bara är möjligt. Och undvik att köpa begagnade plastleksaker. Hård plast, av den typ som finns i Lego, verkar dock vara mindre farlig då kemikalierna inte släpper lika lätt som i mjuk plast.
Köp träleksaker av god kvalitet. Det är ovanligt att färgen på träleksaker innehåller skadliga ämnen, speciellt om leksaken är tillverkad inom EU. Äldre träleksaker och möbler med flagande färg ska man dock vara lite försiktig med då färgen kan innehålla bly.
Tvätta noggrant alla nya barnkläder och undvik plagg med tjocka plastiga tryck, som kan släppa ftalater. Köp gärna begagnade plagg som tvättats flera gånger och välj gärna miljömärkt eller ekologiskt om det går.
Fundera på vad som finns i nyköpta mattor, soffor, fåtöljer. Ofta är de riktiga miljöbovar! Fråga i butiken efter möbler utan flamskyddsmedel och perfluorerade ämnen. Undvik konstskinn, som ofta är tillverkad av PVC och innehåller ftalater. Det finns miljömärkta möbler.
Byt ut madrassen i skumgummi till en i ett naturmaterial. Det kostar en slant, men skumgummi kan släppa ifrån sig flamskyddsmedel och barnet spenderar många timmar i sängen.
Jag byter lakan, vädrar sängkläder och våttorkar noga Bertils rum varje vecka. Gosedjuren han sover med är oftast saker han har ärvt som vi har tvättat många varv i maskinen.
I köket
En generell riktlinje är att plast, mat och värme ofta är en mindre bra kombination, så titta i köket efter sådana prylar och byt ut. Ämnen från plasten släpper nämligen ofta i högre grad vid högre temperaturer.
Vill man gå ännu längre kan man rensa ut alla plastredskap. Slevar, burkar, skålar, slickepott. Även silikonredskap och formar kan vara bra att slänga ett öga på, om man vill.
Investera i matlådor av metall istället för plast. Och värm aldrig maten direkt i en plastbytta i mikron.
Rester från middagar sparar jag oftast i en porslinsbytta/kopp/skål i kylen, med ett tefat som lock. Funkar finfint!
Undvik att äta mat från konservburkar av metall. Konservburkar har ofta Bisfenol A på insidan, och man har sett att det släpper till maten. Bisfenol A tros öka risken för tex bröstcancer. Välj tetra istället för konservburk.
Köp ekologisk obesprutad mat så långt det är möjligt.
I badrummet
Välj schampon och balsam och krämer som är ekologiska och fria från parabener.
Försök att välja ekologiska, miljömärkta alternativ till smink, hårprodukter och deodoranter. Jag vet att det är jättetråkigt att behöva vara restriktiv, älskar själv smink. Men jag försöker begränsa mitt användande till färre dagar i veckan. Samma sak med parfymer som kan innehålla misstänkt hormonstörande ämnen.
I vardagsrummet
Nya soffor, fåtöljer och textilier innehåller ofta flamskyddsmedel, antimögelmedel och andra läskigheter som är dåliga för inomhusluften. Jag inreder mest med antika möbler so m jag själv klätt om med tyg som tvättats noga. Men det finns några nytillverkade möbler utan flamskyddsmedel. Fråga i butikerna och ställ krav! Tvätta allting som går att tvätta innan du tar det i bruk. Tyvärr kan man inte säga rakt av att begagnade möbler är bättre än nya. Visst kan många gifter ”avdunstat” under åren – å andra sidan användes vissa kemikalier på tex 80-talet som helt förbjudits idag.
Heltäckningsmattor har blivit på modet igen men de kan innehålla farliga kemikalier och är dessutom svårstädade så att förorenat damm stannar kvar i dem.
Teknikprylar som dator, tv, mobil kan släppa ifrån sig mycket gifter. Speciellt den första tiden. Använd dem i välventilerade utrymmen och låt dem stå och “ånga av sig” innan du tar dem i bruk. Låt inte barn sitta för mycket vid nya teknikprylar. Tänk framför allt till en extra gång innan du placerar teknikprylar i sovrummen där man spenderar mycket tid. Även bland teknikprylar finns en hel del som är miljömärkt.
Städning
Vet ni att Käppala reningsverk förordat att man inte ska våttorka hemma för att reningsverken inte kan ta hand om alla gifter som hamnar i våra golvmoppar och sedermera i avloppet? Naturskyddsföreningen förordar dock att man ska torrtorka eller våttorka hemma, därför att man på så vis bäst rengör hemmet från skadliga kemikalier. Att torrtorka med en trasa är bäst för miljön, eftersom man då slänger trasan i soporna, vilken sedan går till förbränning.
Jag städar alltid bara med linoljesåpa, ättika och ibland lite diskmedel inne på toaletten. Och tvättar med miljömärkta tvättmedel. Mer än så behöver man inte för ett rent hem! Tro mig.
På samhällsnivå
Fråga och var besvärlig i butikerna när du handlar kläder, mat, prylar. Vilka kemikalier finns i det här? Har ni inga ekologiska alternativ? Ibland kan man behöva fråga någon på till exempel inköpsavdelningen istället för kassapersonalen. Kundmaktens betydelse ska inte underskattas. Företag vill göra sina kunder till viljes!
Gå med i Naturskyddsföreningen. De har precis startat Operation Giftfri Förskola, som handlar om att göra inomhusmiljön mer giftfri för våra barn.
Skriv under upproret om hormonstörande ämnen i konsumetprodukter:
Fundera på vilka politiker som har bestämmandemakt i dessa frågor. Fundera över vilka du väljer att lägga din röst på.
Några bra webbshops att köpa ekologiska alternativ ifrån: Grön Gåva, Ekokul, Goodstore, Ekologiska Barnmatsbutiken, Medvetenmini, Hildur, Grön Interiör
Lästips: Förgiftad av Rick Smith, Badskumt och Den onda badankan, av Katarina Johansson
195 svar
Det här har förstås inte varit något nytt för mig. Jag har vetat om det, men kanske inte förstått vidden av det. Jag har innan tyckt att det har varit självklart att städa med såpa och inte en massa stinkande starka rengöringsmedel – jag förstår inte varför man ska använda sådant! Såpa fungerar ju utmärkt, till och med att rengöra ugnen med.
Plastsaker till min dotter försöker jag undvika, och satsar hellre på få saker av bra kvalitet (vilket också passar bra eftersom vi bor trångt…). Det svåra är presenter. Jag säger det till min närmsta familj och de följer önskemålen, men jag har ingen lust att skriva en kravlista till övriga.
Det är svårt att det är så mycket dyrare med bra grejer, plast är så superbilligt. Jag tänkte köpa en metallmatlåda härom dagen, men måste erkänna att jag skrämdes av att den kostade nästan 300 kr! De i plast i vårt kök har jag köpt för runt 10. Men jag ska hålla utkik på second hand-affärer efter sådant.
Det är HÄRLIGT och tillfredsställande att rensa ut sådant som är dåligt och hålla sig till BRA saker. Jag läste någonstans om hur det ligger i människans natur att vilja “frigöra” sig från gifter (det är därför det alltid har funnits lurendrejare som har sagt att de kan rensa gifter ur kroppen på olika sätt). Så vi är mottagliga för såna här budskap, och det är ju jättebra! Jag tror att dina inlägg gör skillnad. Jag tror vi blir motiverade att ta tag i det.
Tack!
Finns glasmatlådor på Biltema för en billig peng, locket är dock i plast. Men känns tusen gånger bättre att värma maten i glas än i plast 🙂
Jag brukar ta med mig maten i plastlåda till jobbet och sedan stjälpa upp den på en tallrik och värma. Roligare att äta maten från en tallrik, utan att man behöver få i sig gifter från plasten. Och utan att behöva köpa en matlåda för 300 pix. Winwin.
Finns plåtmatlådor på Clas Ohlsson för 169:-. Vet att ÖB har haft ännu billigare. 🙂
Det här är väldigt viktigt. Sist du skrev om det så delade jag med mig av länken till ditt inlägg till en gravid väninna som genast tog det till sig och kände sig bekymrad över de saker de redan köpt till sitt kommande barn.
Vilket jättebra inlägg! Jag tackar för en massa information som jag inte kände till och en påminnelse om lite som jag visste 🙂
Kram Kicki
Tack för ett mycket bra och viktigt inlägg!! Är höggravid med första barnet och mycket av det du nämnt här visste vi, men oxå sånt vi inte tänkt på. Så tack för uppmaningen!!
Många bra konkreta tips! Lilleman får nytt rum här nu, skall passa på att se över då
Vilka bra och konkreta råd. När det gäller den makt man har som konsument kommer jag att tänka på vad en vän till mig som jobbar i butik sa en gång. “Om tre kunder frågar efter samma sak under en vecka räknas det som en folkstorm.” Det kanske alltså ganska snabbt kan löna sig både för oss själva och för miljön att vara lite jobbig i affärer, och även om de stora förändringarna tar tid är det ju med små vardagspolitiska insatser som vi styr om skutan åt rätt håll 🙂 Allt gott till dig Clara!
”Om tre kunder frågar efter samma sak under en vecka räknas det som en folkstorm.”
Det citatet ska jag ta till mitt hjärta och gå ut och utöva konsumentmakt, mer än någonsin förr. Tack!
Tack själv, nu sprider vi budskapet vidare och orsakar folkstorm! 🙂
Tack för inlägget. I “Handla rätt för en giftfri barndom” av Lagerqvist finns stor hjälp. Den är full av hänvisningar till ställen där man kan köpa produkter utan eller iaf med mindre skadliga kemikalier.
Tack för tips, har nu beställt boken!
Bra med enkel lista! Jag tycker det är svårt att veta hur stor skillnad det verkligen gör. Märker man att de är där? Kommer något hända? Hur hade det varit om kemikalierna inte funnits där?
Bra lista! Har ju varit medveten om allt, men när man ser det i en konkret lista samlat blir det väldigt tydligt. Sitter just nu i vår hyffsat nya soffa och påminns om allt läskigt som finns i den…
Jag undrar om du vet var man kan köpa spjälsängsmadrass i naturmaterial?! viktigt och bra inlägg!
Via http://www.groninterior.se Köpte madrass där till första barnet och nu då nr. 3 är på G är den lika bra och fräsch!
Och var hittar man ekologiska deodorant som fungerar??!! Har verkligen testat allt känns det som, spenderat en förmögenhet på Dr. Hauschka bland annat, men inget deodorant funkade verkligen (ps: svettas fullt normalt förresten).
Är nu inne på nån Niveavariant utan alla tillsatser och tycker det är skönt att slippa tänka på svettlukten längre. Men tar gärna emot tips.
Rosenserien har världens bästa ekologiska deoderant. Dyr men dryg!
Testa Soapwalla eller Nuxe, de funkade för mig efter otaliga tester av naturdeos! 🙂
flowers deodorant “dagens början” tycker jag är hur bra som helst! Hittade den på “färg och förändring” som är en naturlig skönhetsbutik i Gbg, dom har även webshop! Kolla in det 🙂
Rosenserien har den bästa deon som finns på marknaden. Den är dyr men räcker så himla länge. Lavera är ett billigare alternativ, men det kanske inte finns i Sverige?
Efter att ha testat några icke fungerande ekologiska produkter har jag och syrran börjat göra egen deokräm som faktiskt fungerar mycket bra!
Smält 0,5 dl ekologisk kokosolja och rör i 0,5 dl bikarbonat och 0,5 dl majsstärkelse. Häll över i en glasburk och tillsätt nån droppe eterisk olja, valfri doft.
Rör om igen efter att det har stelnat.
Vi använder även bikarbonat när vi tvättar håret bl.a. Det är superbra och billigt! Finns många användningsområden för bikarbonat. Bara att googla 🙂
Tack Mala för tipset! Även jag har testat otaliga eko deos, men ingen har fungerat. Idag åker jag till jobbet med en blandning av bikarbonat och eko olivolja med eko citron under armarna. Håller tummarna för att jag luktar lika gott när jag kommer hem igen!
Aluminium hydroxid är den vanligaste ingrediensen i antiperspirants och det enda som behövs. Jag bor visserligen i Filippinerna (här kan man köpa kristaller av det, kallas tawas) men har provat att lösa upp det i kokande vatten och sen göra det tjockare med potatismjöl och fylla på tomma deodorant roll on:er.
Fungerar alldeles utmärkt och billigt.
Inga bakterier växer eftersom det är så surt, ph värde väldigt lågt.
Om man tittar på innehållet i en vanlig perspirant ser man att det innehåller en mängd olika ingredienser helt i onödan.
Prova det är enkelt.
Saltstensdeo från Maria Åkerlind
Åh, vilket superbra inlägg! Jag gillar verkligen att du lyfter en viktig fråga som den stora allmänheten inte vet något om. Tyvärr verkar det som att många anar att det kan vara dåligt, men att de inte vet hur illa det är och de vill absolut inte veta det heller (för då skulle de ju vara tvungna att göra något åt det!). När vi har kemikaliebantat i vårt hem säger ovanligt många: “Jaja, det är nog bra, men gör det verkligen någon skillnad? Det är nog ungefär samma gifter i alla saker, även de miljömärkta. Och hela frågan är nog överdriven, det är ju lagligt att sälja sakerna så då kan de ju inte innehålla några farliga gifter.”. Känns tråkigt när folk hellre går i försvar för något dåligt de inte har koll på än läser på och förändrar sitt liv till det bättre. Så därför är det så bra att förebilder som du går ut och ger fakta. Svart på vitt hur illa det är och vad man kan göra åt problemet. Bra jobbat! Heja Clara! 🙂
Mycket att tänka på, men ack så användbart!! Slog mig genast om alla plastredskap som jag har när jag bakar och lagar mat… usch tänk vad de kan släppa ifrån sig på mat som vi sen äter.
Detta blir att printa ut & spara. Tack för tipsen Clara!
Jättebra information, tack!
Det svåraste just nu tycker jag är köket – jag har länge inbillat mig att mina fina melaminbunkar inte kan vara farliga, att det bara skulle vara billig plast som var farlig eller nåt sånt, men så verkar det ju inte vara direkt. Jag tror att jag ska satsa på att inte köpa nya sådana och ersätta successivt, de är för fina för att bara slänga bort.
I USA verkar det finnas större grupper som är medvetna om just riskerna med plast just nu, jag blev stormförtjust när jag hittade den här sidan: http://lifewithoutplastic.com/boutique/
Särskilt alternativen till plastfolie på den sidan är lockande – en tallrik över en bunke använder jag ofta, men ibland vill man ju slå in någonting lite mer!
Åh! Plastfoliealternativet verkar ju superspännande!! Var bara inne snabbt på sidan, har inte kollat om de skeppar till Sverige eller vad det skulle kosta…
Men det skulle vara kul att testa!
Tack för tipset!
Det här är så viktigt!
Funderar ändå lite på gamla plastleksaker. Gäller det inte där att dom värsta gifterna också har avdunstat genom åren?
Gamla plastleksaker kan innehålla ämnen som numera är förbjudna.
När plast börjar falla isär tex., är det för att de ämnen som en gång hölls ihop inte längre gör det. Det är kanske då de släpper ifrån sig de värsta kemikalierna.
Kan inte du skriva ett inlägg om hur du städar olika delar av hemmet, samt ge andra städtips? Vad gör du med ättikan t.ex.? Vore jättebra!
Jag känner igen många av de här råden från böckerna “Den onda badankan” och “Badskumt” av journalisten Katarina Johansson. Ska du inte ange källor till ditt blogginlägg? För du har väl hämtat informationen någonstans ifrån?
Ett jättebra inlägg annars!
Men Katarina är ju knappast källan till kunskaperna. Hon och jag har antagligen samma källor nämligen forskare. Källorna till det här blogginlägget är den kemist på Naturskyddsföreningen som gjorde mina tester. Hon är expert på området och har i sin tur rådfrågat andra experter till mitt inlägg. Jag har inte läst just detta i någon bok – jag har lyssnat på det experter berättat för mig
Fast nu sa jag inte att det var så att du hämtat infon från Katarinas böcker. Jag bara frågade var du fått informationen ifrån. All text blir ju mer vederhäftig om man anger källor.
Hade du däremot läst böckerna ovan och baserat en del av inlägget på dem tycker jag att du skulle ha angett det. Men nu var det ju inte så.
Allt gott.
Ja, det håller jag med om och jag tipsar ju faktiskt om hennes böcker i slutet så att andra kan läsa mer =)
Jag tycker det var väldigt tydligt var Clara fick informationen ifrån. Det är väl ingen avhandling där källor ska anges enligt konstens alla regler, det räcker väl med att skriva så man förstår? Vilket jag ansåg att hon gjorde.
Tack för ett tänkvärt och användbart inlägg! Men – jag har för mig att även insidan av tetraförpackningar är täckta av farlig plast??
De brukat vara täckta av PE (polyeten) som åtminstone anses bättre än det som finns i konservburkarna. Och polyeten innehåller inte bisfenol A som är hormonstörande och inte bara kan leda till bröstcancer utan även minska fertiliteten hos pojkar och män. Jag läste någonstans att bisfenol A från början var tänkt som just ett hormonpreparat för kvinnor i övergångsåldern, men när det kom bättre preparat på marknaden var det någon som kom på att man kunde göra plast av det. Skrämmande!
Tack för klargörandet! Usch för bisfenol a. 🙁
Hej!
Man går verkligen en kick av att rensa ut det dåliga och in med nytt. Man känner sig duktig och ansvarsmedveten. Få grejer framför många gillar jag också!
Jag undrar också var man kan hitta spjälsängs- och barnmadrasser av naturmaterial. Men även glas- och metallburkar för att värma mat i. Vad tycker du om att värma mat i micron? Metall fungerar väl bara i vanlig ugn?
Vart vänder man dig om man vill få hemmet testat på kemikalier???
http://www.groninterior.se och http://www.ekotextil.se har madrasser, bäddmadrasser, täcken och kuddar. På t.ex Biltema finns matlådor i glas och på http://www.loveko.se i metall. De i glas går att micra om man nu vill det och de i metall kan man värma i ugn. Annars funkar ju kastrull på spisen bra om man har tillgång till det.
Kan du länka till matlådorna i glas hos Biltema? Jag har letat överallt efter just matlådor i glas (har ett par som jag köpt i udda butiker) men ser inte att Biltema har några. De verkar bara ha i plast.
http://www.biltema.se/sv/Hem/Kok/Forvaring/Forvaringsburk-glas-47071/
Hej Clara.
Ett av de viktigaste inläggen du gjort.
Det här är verkligen ett svårt ämne då problematiken finns så nära oss hela tiden och jag tror att det finns många där ute som inte har en aning om hur allvarligt det här faktiskt är. Inte minst för våra barn då de ofta bär på mer kemikalierester i sina små koppar än vad vi vuxna gör på grund av att de stoppar så mycket i munnen.
Du har på ett lättbegripligt sätt fått fram de värsta bovarna och vad vi kan göra åt det. Det viktiga här, även om det känns väldigt tungt är ju att vi faktiska kan göra ett medvetet val och ganska enkelt städa bort mycket av skräpet.
Jag länkar både från Facebook och från bloggen.
Och tack för länkningen till medvetenmini.se
Ebba
Tack för ett superbra och tänkvärt inlägg! Det finns endel att ta tag i hemma hos mig, även om jag tyckt att jag varit medveten innan. Men jag har en fundering, hur är det med alla dessa plastpåsar egentligen? Hur farliga är de, och hur ska jag bli av med dem i mitt hem? Framför allt har jag svårt att se några bra alternativ när det gäller matförvaring i frysen, eller är det jag som är fantasilös? Hur gör du? Tack för en toppenbra och inspirerande blogg!
Jag undrar också så över vad det kan finnas för alternativ, om man behöver frysa in bakverk, bullar, bröd, etc etc? Även maten jag fryser in, den hamnar ju i plastlådor, vad finns det för alternativ till det? Någon som har tips? Hur gör ni?
Shoppa gamla hederliga plåtlådor på loppis som man hade mat i förr (innan mikrovågsugnens tid). Dem fryser jag in mat i och har som matlåda till jobbet bland annat =)
Bra där!
Bra loppistips också. Har man turen med sig kan man ibland hitta sånnadär gamla metallådor gjorda för värmeskåpen man hade före mikrovågstiden.
Men jag har också lite svårt att hitta bra alternativ för tex bröd och bakverk som ska in i frysen
ClasOhlson har/hade påsar av majsstärkelse. Osäker på om de var bättre ur kemikaliesynpunkt, men de skulle i alla fall vara biologiskt nedbrytbara. Kan vara värt att kolla upp.
Tack Mace. Ska kolla upp det där med påsar i majsstärkelse…
Jättebra inlägg! hade precis tänkt göra ett liknande inlägg på min blogg, men nu känns det närmast överflödigt när du gjort det här som är så täckande! hoppas sånt här skrivt om i mammatidningar också, det var i varje fall inte nåt som var på tapeten i Sverige-finland för 10 år sen när jag fick mitt första barn (men däremot i Danmark där vi bodde just då) och ju fler som känner till om kemikalier i hemmet, desto bättre. (rent egostiskt av mej som inte tycker om att behöva ta ifrån ungarna presenter dom får som är av dålig plast, men det händer tyvärr alltför ofta…)
Okej, men det finns plast på insidan av tetra pack också… Och ska man verkligen vara helt fri så borde man inte köpa något mass-producerat i affär, aldrig mera nudda en plastpåse, tänk allt som läcker ur förpackningen av smink? Det är ju plast! Hur långt ska man egentligen gå? Jag tycker till en viss del så motsäger vissa grejer varandra eftersom det är okej att köpa smink, och ha på sig ibland, men absolut inte ha något plast föremål i huset? Något är bättre än inget men ändå…
Ja, det är klart att saker motsäger varandra! Det är OMÖJLIGT att kemikaliebanta hela sitt liv om man inte vill bo i en stuga i skogen utan mänsklig kontakt (även där finns dock kemikalier i vattnet och jorden). Men man får väl helt enkelt välja sina strider. Vad menar du skulle vara alternativet? Tänker du att antingen ska man flytta till den där stugan i skogen eller så ska man inte göra något alls för att det ändå inte är någon idé?
Jättebra tanke! Dra inte all plast över en kam! Plasten som omger livsmedel och sminkprodukter är inte densamma som i leksaker. Det finns hårda regler för att ämnen från plasten inte ska få migrera, varken till mjölk eller till smink! Hurra för ifrågasättande kunskap!
Det är väl lite naivt att tro att allt som regleras gör vår värld säker och trygg. Självklart kan beståndsdelar ur alla möjliga plastsorter migrera, och det är ju det de gör också, t.ex. när man värmer upp plast. Allt som är råoljebaserat (och det är både vanliga sminkprodukter som plastleksaker samt matförpackningar) påverkar vår omvärld, om inte i slutprodukten så alldeles säkert någonstans i produktionskedjan. Och eftersom det inte finns ett slutet kretslopp så hamnar vissa ämnen så klart direkt i vattnet eller i luften vid sopförbränning, regnar ner någon annanstans och återfinns plötsligt i isbjörnars blod på Arktis och kvinnors bröstmjölk (som perfluorerade ämnen). Alla möjliga ekosystem på den här jorden hänger ihop, och allt påverkas av det som vi tillför jorden och sprids.
Så självklart är det viktigt att göra allt man kan för att minska sin miljöpåverkan och minska efterfrågan för hälsofarliga produkter. Ett första steg kan ju vara att slopa metallburken med bisfenol A (som dessutom kräver en massa energi vid produktionen) och satsa på andra förpackningsalternativ med så lite plast och skit som möjligt.
Tycker att Clara tydligt beskriver att vissa plastleksaker anses (!) vara säkrare än mjuk plast, men vi vet ändå så lite om de allra flesta kemikaliska ämnena att det vore fel att säga att de ÄR säkra för våra barn.
Bra välskrivet inlägg. Tack!
Läs på lite om EU’s godkänningssystem för kemikalier så inser du fort hur otroligt dålig koll vi har på kemikalierna som omger oss. Tyvärr.
Allt är inte farligt, men det är jättesvårt att veta vad som är det och vad som inte är det. Det går heller inte att utesluta allt, men genom att göra sitt bästa och genom att prata om det så kan vi få till en förändring.
Det har gjorts tester i Uppsala på 450 plaster som kom i kontakt med mat och 95% av dem fällde bland annat östrogena ämnen. Så tyvärr…
Clara!
Jag är kemist, och tycker du gör ett bra jobb som lyfter frågan om FARLIGA kemikalier (långt ifrån alla kemikalier är farliga, vilket tyvärr ofta glöms bort). Även för en person som är insatt så är denna fråga ofta svår att få grepp om. (Tips: Googla gärna på RAPEX så får du se hur otroligt många produkter som stoppas från att säljas på den europeiska marknaden!)
Något som jag dock vill ifrågasätta i ditt inlägg är din rekommendation att undvika parabener. Vilket konserveringsmedel förespråkar du istället? Rädslan för parabener är född och gödd av konsumenterna (danmark som exempel), inte av forskare. Rapporter som hävdar att de påvisat risk för hormonstörning har aldrig kunnat påvisa att det faktiskt är hormonstörande utan bara att det har vissa liknelser med ämnen som liknar hormoner. Därmed INTE bevisat att de stör något hormonsystem! SCCS (Scientific Committee on Consumer Safety) har gång på gång bevisat att parabener av den mindre storleken är helt ofarliga. Varför väljer du att lyssna på konsumenter istället för experter? Om parabener tar sig igenom huden och in i kroppen bryts de ned till bensoesyra, vilket är en helt naturlig syra som bland annat finns i långt högre koncentrationer i lingon och blåbär.
Självklart får alla som vill tillämpa försiktighetsprincipen och välja bort parabener. Men, du som är så pass medveten borde då också ställa dig frågan vad du ersätter parabenerna med. Alla kosmetiska produkter som innehåller vatten konserveras på något sätt om de inte tillhandahålls i specialförpackningar där produkten inte kommer i kontakt med luft (tänk nässprej), även de produkter vars etiketter hävdar motsatsen konserveras (då istället med ämnen som har konserverande effekt men som inte är granskade och godkända som konserveringsmedel). Skulle produkterna inte konserveras skulle de inte hålla längre än några dagar, och så vill vi konsumenter inte ha det.
Konserveringsmedel finns där för att döda svamp och bakterier, och många alternativ är både allergena och starka miljöbovar. Parabenerna är klassade som både de minst allergena och de som belastar miljön minst, så absolut troligast är att du byter till något långt värre. Anledningen till att alla tillverkare byter till “parabenfritt” är enbart för att rädslan för parabener gång på gång göds i massmedia. Det gör ont i kemisthjärtat när jag ser vad som tillsätts istället.
Det finns en anledning till att apoteket fortfarande förespråkar parabener i sina produkter!
Så till dig Clara och alla dina läsare, ni är kloka och har så sunda åsikter, snälla ifrågasätt i alla fall vilket alternativ ni väljer istället för parabener!!!
Jag trodde att några parabener visst hade visat sig ha vissa hormonstörande effekter, men inte alla. Har för mig att det gäller butylparaben och propylparaben, men kan tyvärr inte skaka fram någon källa på rak arm.
Min mor, som är kemist, har också varnat mig för detta. Man bytte ju till parabener som konserveringsmedel, för det som var innan var mycket värre! Alternativet blir då för tillverkaren att antingen lyssna på konsumenten som inte vill ha just parabener, eller gå tillbaka till den mycket farligare alternativet som fanns innan. Så jag väljer själv hellre att köpa med parabener än med annat som antagligen är mycket värre…
Tackar för bra info, det är bra att bli påmind då och då.
//Mia
Jag tycker att det du rekomenderar är helt ok. Men det man absorverar frán miljön är ingenting jämfört med det man fár i sig genom mat och drick. Det gár direkt in i kroppen!
Man kan inte kontrolerar alls luften man andas till exempel eller vaytten man dricker. I norra Sverige till ex. luften var inte sá bra för nágra ár sedan pga kemikalier i luften frán Ryssland. Hur kan man kämpa mot detta?
Hur är det med ärvda plastleksaker?
De är ca4 år gamla. Bättre än nytt?
Ytterligare ett boktips, skrivet av tre småbarnsmammor som alla doktorerat på ämnen med koppling till detta: “Handla rätt för en giftfri barndom” av Anne Lagerqvist, Christine Ribbing och Karin Wallis. Boken ger många konkreta tips på hur man ska tänka och vilka material som är bra alternativ. Den innehåller bland annat en köpguide som ger tips på bra produkter på marknaden just nu. Skönt att inte bara läsa om vad man inte ska göra och köpa, utan faktiskt få råd om vad man kan göra istället! Jag har åtminstone då och då känt mig handfallen när jag insett att det finns en miljon saker att undvika, och undrat vart jag skall vända mig. Boken utkom på Lux förlag i Lund år 2012.
Tack för det tipset. Jag ska genast be biblioteket köpa hem den om de inte har den i sitt sortiment, vilket jag tvivlar på.
Fyll på med inomhus växter! De renar luften från skadliga ämnen såsom bensen, formaldehyd, xylen och toluen. Alla giftiga, allergiframkallande ämnen som släpper från tapeter, färg, lim, möbler etc ….
Växterna hjälper också till att fukta inomhusluften.
Särskilt bra är: fredskalla, murgröna, benjaminfikus och aralia.
Läs mer på http://www.gronluft.se
Bra tips!! Det ska jag verkligen göra. Tack!
Tack för tipset !
Benjaminfikus har jag fått lära mig är allergiframkallande. .. just sayin’
Saften som kommer från benjaminfikus ( och andra fikusar?) kan ge upphov till rodnader o.dyl. vid beröring med huden. Men det här gäller ju hemskt många andra växter också, t.ex. julstjärna. Undvik att tugga på dem så går det nog bra 😉
Hej!
Jag undrar modet finns någon som har bra tips på hur ni fryser in mat? Jag lagar en hel del barnmat till vår pojke och hur ska man förvara den maten i frysen på bästa sätt? I kylen ska jag vara mer noga med att förvara i porslin och glas och det är ju mycket lättare.
Theres, vi frös in allt i gamla barnmatsbrukar i glas – funkar toppen om man inte breddfyller dem! Har du inte burkar över själv så kanske någon som ger sitt barn mer burkmat har att avvara (eller typ öppna förskolan).
Tack!! Det ska jag börja göra.
Barnmatsburken.se verkar bra!
På loppis kan man hitta matlådor i plåt som användes förr innan mikrons tid. Köp ett gäng sådana och frys in mat i. funkar hur bra som helst!
Metallburkar.
Kolla på loppis eller köp nya. Det finns med bpa-fria plastlock i handeln. Rostfritt stål har vistas sig vara det absolut bästa att förvara mat i.
När det gäller gamla barnmatsburkar i glas har det ju varit mycket skriverier om metallocken till burkarna som innehöll BPA. Numera är det förbjudet (så sent som april 2012) och har man lite äldre burkar kanske man ska forska lite mer i det där.
Glöm inte bort målarfärger och plastmattor! Tänk på vad du målar ditt hem med för färg och vad du har för golvmaterial. I många målarfärger finns bla organiska lösningsmedel som ex terpentin. Det finns dock målarfärger som är betydligt mer miljövänliga och hälsosamma för barn och vuxna, tex äggoljetempera samt vissa linoljefärger.
Bra inlägg! Byggmaterialen och färgerna är ju något av det giftigaste i våra hem. Det glöms ofta bort i vår tid av inredningshysteri. Linoljefärg är ju ett jättebra alternativ där man kan välja bort att späda färgen med terpentin. Finns andra naturliga emulsionsfärger som passar bra som matta väggfärger, där äggoljetempera och linoljefärg är svåra att använda. Auro, Wibofärg och Enetorpet har bra alternativ!
Jag undrar om någon vet var man kan köpa madrasser till barnsängar av naturmaterial? Jag undrar också vad de generellt brukar vara tillverkade av? Vi kan t ex inte ha ull eller tagel (som i Hästens madrasser) pga allergi.
Det finns en butik som heter Grön interiör. De har även en webbshop, http://www.groninterior.se/
Där kan du hitta kuddar, täcken, madrasser, sängkläder mm…
Tack för svar!
Jag har vetat om det mesta, men inte allt… Har tvättat nya kläder i flera år, men att soffor och sådant också liksom kan “ånga” miljöfarliga gifter var nytt för mig!
Här ska rensas och det är tur att de nästan inte har mjuka plastleksaker…
Kram och tack för ett jättebra inlägg!
Petronella
Tack för ett jätteintressant blogginlägg! Mera sånt!
Tack för ett bra inlägg!
Sen en otroligt viktig källa till trista utsläpp – rökning! Det är den enskilt största generella orsaken som förklarar många typer av cancers. Det är superbra att kemikaliesanera så mycket man kan, men om man samtidigt röker är den minskningen bara på marginalen. Så för era barns, omgivnings och er egen skull: SLUTA RÖKA!
Vad bra att du tog upp det! Så otroligt viktigt, och för mig är det så självklart att jag inte ens tänkte på det förrän jag såg ditt inlägg. Tyvärr är det alltför många barn som utsätts för rök, med allt vad det medför i form av till exempel ökad risk att födas för tidigt och att få för låg födelsevikt (om mamman röker under graviditeten), plötslig spädbarnsdöd, astma och allergi.
Hej! Första gången jag skriver här. Tack för en bra blogg=). Jag antar men undrar om det samma gäller för kläder även för vuxna. Om man köpt något nytt så bör man tvätta det innan man använder det. Något som jag dock aldrig gör.
tack
Absolut! Tvätta plaggen innan du använder dem eller ännu hellre – köp begagnade saker
Herre Gud!
Hör satt jag i godan ro och var lugn och harmonisk och så kom jag över detta och läste.
Nu blev ju allt kaos här.
HUR i hela friden ska man kunna fixa allt detta? Och HUR ska man kunna leva med att veta allt detta?
Nu blev jag sketaorolig.
En sak i taget, sakta men säkert men alltid frammåt.
Hälsningar
Yohanna
Ett så bra inlägg. Det kompletterade mitt inlägg om plast idag ypperligt.
Maria
Tack snälla du för alla tips! Jag ska få barn i juni och uppskattar verkligen dina råd! Kram Ulrika
Jag undrar:
Är IKEA’s soffor ok??
Nån som vet?
Ikea har enligt deras egen utsago slutat med bromerande flamskyddsmedel. Men tror fortfarande att det är syntetiska material som stoppning. Det finns ytterst få helt rena soffor tyvärr.
IKEA har, även detta enligt egen utsago, bestämt sig för att vara noga med vilka kemikalier deras produkter innehåller. Jag mejlade dem i ett liknande ärende och i svaret skrev de bland annat att “Om du är intresserad av att läsa IKEA allmänna riktlinjer för hållbara och hälsosamma produkter, läs vår Hållbarhetsrapport för 2011 (Sustainability report 2011) som finns att ladda ner från vår hemsida, http://www.ikea.se.”
Tack!
Undrar hur det är med kläder och ifall de släpper ifrån sig gifter beroende på behandling/färgning etc?
I alla fall, tack för ett jättebra inlägg och för att du uppmärksammar detta ämne!
Det används ca 2-3 kg kemikalier till ett plagg när det tillverkas bl a i färgningen eller för att få egenskaper som vattenavvisande, antibakteriell osv. Köp ekologiskt, begagnat eller så rena material som möjligt. Och förtvätta alltid!
Jag tycker detta är en viktigt inlägg, inte bara för att plast gör oss sjuka, utan också för att det förorenar vår natur och då speciellt haven. Det finns såkallade plastmoln i världshaven lika stora som länder och det förstör otroligt mycket. Ett tips för alla är ifall man måste ha plast i sitt hem, borde man se till att det är biologiskt nedbrytbart, just för att inte spä på detta ännu värre.
Tack för det här inlägget! Jättebra med tips på både böcker, vad man kan göra i sitt hem och webb-butiker att handla ifrån!
Det är bra, Clara. Det här behöver vi alla tjata om. Däremot tycker även jag att ditt inlägg hade fått större tyngd om du hänvisat till i alla fall en del av den forskning som finns inom området. Det handlar ju om ganska hårda och strikta rekommendationer i många fall och då bör man visa att det finns en vetenskaplig grund för påståendena. Här finns ju dessutom hur mycket som helst att ösa ur.
För visst har du rätt och det är som sagt otroligt viktigt att det diskuteras. Just det här att som konsument våga vara jobbig och framför allt, vägra köpa skit, det är A och O om vi ska få fler miljövänliga produkter. Det var inte så länge sedan jag var på besök i min gamla studenstad (eller rättare sagt, en av dem). I den staden verkar människorna ha som främsta helgnöje att köpa just skit – i mängder. Utanför stadskärnan finns ett helt litet Mecka med outlet-butiker och “stormarknader”. Där vandrar dessa stackars människor omkring och jagar extrapriser och lyckan verkar vara när man hittar något alldeles extra billigt. Är jag fördomsfull nu? Ja, kanske, men faktum är att jag privatforskade lite genom att gå runt där själv och lyssna på vad människor talade om och sa. Och det var beklämmande att höra.
Det finns ju starka ekonomiska intressen här, som inte alltid är så lätta att kämpa mot. Det är därför det handlar om att bestämma sig, som konsument. Bestämma sig slutgiltigt: jag vägrar billig skit. För återanvändning, som du ju så klokt ofta skriver om och rekommenderar – det ger inte lika mycket pengar till sugna handlare. Och kvalitet kostar allmänt, särskilt om varorna inte ska transporteras runt halva jordklotet och fattiga människor i andra länder ska vara de som betalar vår “lyx” med sina kroppar och liv.
Du kanske skulle starta en slags “ring” här i bloggen? En konsumentring där alla lovar att köpa eller framför allt låta bli att köpa vissa saker. Sedan kunde vi alla berätta hur det påverkat den lokala handeln där vi själva finns. För att se att det verkligen ger resultat när vi som konsumenter säger ifrån. Det kunde bli som ringar på vattnet.
Superbra lista!
Vill passa på att tipsa om en del superbra märken för hud- och hår som tänker eko och med vår natur och miljö i fokus:
Maria Åkerberg
Dr. Hauschka
Weleda
Alla är riktigt bra och har man barn så har Weleda ett riktigt bra utbud av barnprodukter för hud och hår samt tandkräm. Finns att köpa på Hälsokostaffärer.
Ett annat tips är att välja en ekofrisör. Färgar man håret med kemiska preparat hos en “vanlig” frisör bör man tänka om. Välj en frisör som jobbar ekologiskt. Många frisörer som jobbar icke ekologiskt har stora problem med eksem och allergi samt svårigheter att bli gravida. Färger och andra hårvårdsprodukter är rena rama giftet.
Tack för en superbra blogg!
//Sara
Eller så lever vi vårat liv och inser att blir vi sjuka så blir vi?
Allt måste vara med måtta. Att skriva ett sånt här inlägg på en blogg som många mammor läser är rent utsagt elakt. Vissa har inte råd med nya träleksaker, vissa har ärvt leksaker.
Detta är som när de sa att chips gav cancer. En vecka så köpte ingen chips, sen hade allt gått tillbaka till de normala.
Jag köper mkt begagnade kläder eller märken där jag vet de inte finns nå skit i kläderna. De här med cancer drabbar en ändå om de är meningen. Jag vet folk som gjort allt rätt och ändå fått cancer, och de som bolmat cigg och supit i hela livet och inte fått de. Sluta noja över allt. Lev livet , och tänk er för, men med måtta. http://www.ankpung.se 23 åring mamma med skyddad identitet
Hur kan det vara elakt att informera andra? Det elaka måste väl vara att dölja och mörka för människor vad de utsätter sig själva och sina barn för? Hur ska de annars kunna fatta kloka genomtänkta beslut?
Fast tänkt om människan alltid tänkt att ‘blir vi sjuka så blir vi, varför hoppa på en massa nymodigheter’… då hade vi ju aldrig utvecklats, vi hade fortsatt få de sjukdomar som var vanligt förekommande förut, etc. Klart det är svårt att förändra allt och Clara säger ju faktiskt att man inte ska få dåligt samvete utan att ändrar man bara en liten sak är det bättre än ingenting. Jag själv är fattig student och köper plast och sover i princip med mina teknikprylar som gosedjur, men det här inlägget fick mig att tänka till, så jag är jätteglad att hon spred den här viktiga informationen! Jag har inte möjlighet att förändra allt nu, men jag kan göra det med myrsteg och det känns bra 🙂
Ah, nu gjorde du en klassiker: “killed the messenger”. Är det t.ex. fel av sjukvården att informera om att man inte ska röka, röra på sig och helst ha ett BMI under 30 för att hålla sig så frisk som möjligt? Nä, tror inte det. Om de inte gjorde det, utan sa att det är bara att röka för att patienten inte ska få ångest över budskapet skulle de antagligen bli fällda av Socialstyrelsen. Obehagliga sanningar som kräver livsstilsförändring väcker alltid ångest, Clara är modig som tar upp dem. Sen har vi alla olika förmågor/förutsättningar att göra förändringar, men vi kan alltid göra nåt. Röker man är det där man ska börja. Vips så spar man sin egen och barnens hälsa + pengar.
Tack för ett väldigt viktigt inlägg !
Känns aningens överväldigande.. Men jag ska ta med mig det här när jag och min pojkvän snart flyttar ihop och försöka göra smartare val till det vi ska köpa nytt (eller begagnat såklart). Det är så lätt att stoppa huvudet i sanden för att man känner sig rädd… Men som du sa är det ju bättre att ändra på något och lite i taget än ingenting alls ! Ska kolla in alla sidor som det tipsats om här och kanske kolla upp nån av dom där böckerna.. Skaffa mer info och göra konkreta åtgärder lär ju vara enda sättet att lugna den ångest som uppstår när man börjar tänka på allt farligt omkring en.. Tack igen!
Tack för ett bra och tydligt inlägg! Jag kände till en del innan (och lärde mig lite mer!), är alltid bra med konkreta tips och råd!=)
Min enda fråga nu är: blöjorna då? Och alla skötbord i plast? Det kan väl inte heller vara bra? Vad finns det för alternativ här?
Tack för ett mycket intressant inlägg!
till skötbord i plast skulle jag säga att det skulle bytas mot ett i trä. exempelvis ikeas obehandlade trä skötbord. eller att byta på en ekologisk frottéhandduk i sängen. blöjor är det enkla svaret tygblöjor 8tex. imsevimse) eller ekologiska/svanenmärkta engångsblöjor.
Jag är student och äter till vardags alla mina luncher och många middagar direkt ur mina IKEA-palast-matlådor. Jag vet att det kanske är farligt och men jag och mina vänner kan inte komma på några bra alternativ! Att ta med sig tallrik att värma på skulle kanske gå, men ska jag bära runt på en porslinstallrik i skolväskan? Att äta kall mat varje dag under kommande fem åren känns inte heller så lockande.
Jag har själv undrat över IKEAs plastlådor, och förbluffat konstaterat att de inte ens har någon plastmärkning! Jag trodde allt i plast var tvunget att ha det. Ni vet lilla trekanten med en siffra i. Jag har själv sådanna lådor men använder de mer restriktivt nu. Som fattig student tycker jag istället att jag hittat ett strålande alternativ. Också plastburk iofs, men SIAs glasslåor är riktigt bra. Står på deras hemsida http://www.siaglass.se/om-oss/fragor-och-svar/om-forpackningar. Så ser jag till att källsortera alla lådor som börjar se välanvända ut. Känns lite bättre, och så får man ju äta glass när matlådorna är slut 🙂
Hej! Jag har läst att olika plaster är till för just olika saker, dvs.
plasten i glasspaket är gjorda för frysen inte varm mat. Av den
anledningen skulle jag undvika att ha mat i gamla glasslådor, även om
företaget själv naturligtvis anser att det är säkert. Nu skulle jag iofs
inte använda plastlådor överhuvudtaget för mat om jag kan undvika det,
men ja, definitivt inte glasslådor i alla fall. Plastbantar för fullt nu, och blir förskräckt över hur mycket plast det finns överallt – helt omöjligt att göra sig av med allt. Det finns säkert bättre och sämre plaster, men försiktighetsprincipen får mig att tänka att det är bättre att undvika plast i kombination med mat så långt det bra går, särskilt varm mat eftersom de flesta studier verkar visa att upphettad plast utsöndrar mer skadliga ämnen. Dessutom vet forskarna ännu inte exakt vilka ämnen som kan vara skadliga för oss och miljön, så lika bra att undvika plast tänker jag. Det var mest en reflektion utifrån det du skrev, även om det inte riktigt kanske var ett direkt svar på ditt inlägg. Hoppas det var okej. 🙂
Hej Suss! Skaffa en matlåda i rostfritt på en second hand-butik eller blocket eller liknande. Eller köp i butik eller på internet.
Jag kör som du använder ättika och såpa när jag städar. Något jag “avskyr” är alla medel i sprayform som används vid städning dessa kemikalier ska vi andas in samtidigt som vi städar- det borde förbjudas.
Hej Clara! Nu är jag bara arton år gammal och kommer inte skaffa barn än på några år, men ändå, tusen tack för denna lista! Jag tänker redan på mycket av det som står här, men det tål att tänkas på lite extra (även om en inte har några barn). Och den dagen jag blir gravid ska jag leta upp listan och lusläsa den och göra noggranna, genomtänkta val när det kommer till leksaker, föremål och kläder. För jag vet redan nu, trots att jag för all del redan är livrädd för kemikalier, att det då kommer kännas miljoner gånger viktigare. Kramar!
Jag försöker plastbanta min tillvaro, men har svårigheter att hitta en slickepott som inte är i plast eller silikon. Nån som har några tips?
Kanske en träspatel kan duga lika bra? Det måste folk ju ha använt i alla tider innan plasten uppfanns! 😛
Du kan ju tvätta med ENJO fiberdukar som rengör endast med kallt vatten och olivtvål i vissa fall. Alla bakterier försvinner. Fett i köket behövs inte ens gnuggas bort. Du kan tyvärr inte köpa i affär utan endast via försäljare. Många förskolor har tagit Enjo till sig då de inte har giftiga kemikalier som kan ge eller förorsaka allergier. Jag älskar Enjo själv. Man tvättar toaletten på mindre än en minut och man vet att på partikelnivå är allt borta.
det är bra med trasor som kan återvändas, men å andra sidan, är de inte gjorda av syntet/plastmaterial? dåligt för när de till sist ska slängas tänker jag…
Det var ett långt inlägg, får komma tillbaka när jag hinner läsa ordentligt.
Jättebra! Vi måste få fler medvetna om detta! Jag vill bara säga en sak angående skönhetsprodukter. Det behöver nämligen inte alls vara restriktivt eller ens dyrare. Numera finns massor av naturliga, biologiskt nedbrytbara alternativ. Jag har alltid älskat smink och kosmetika och gick över för ett par år sen till helt naturliga alternativ. Och då är jag ändå fattig student 🙂 Det finns läppstift, nagellack och ögonskuggor som är precis lika färgstarka och hållbara som konventionella, t ex från Lily Lolo och Beneco. Bodylotions kan lukta godis och frukt trots att de är helt naturliga. Kolla in budgetmärken som Lavera, Sante och Logona. Billigast blir det om man handlar på nätet. På bloggen naturligtsnygg.se har jag lärt mig mycket och där tipsas det om bra produkter i alla prisklasser. Våga slänga ut all skit från Loreal, Maybelline, Dove etc. 😀
Tack kloka, underbara kvinna! Satt i förra veckan och önskade mig exakt denna typ av information utan resultat!
Såg nyss de här fotografierna av kinesiska fabriksarbetare på jobbet med de leksaker de tillverkar och kom att tänka på det här inlägget. Kanske inte direkt relaterat. Men ändå värt att se.
http://www.amusingplanet.com/2012/12/chinese-factory-workers-and-toys-they.html
Visst är det skrämmande och ganska otäckt att få all denna fakta. Mkt visste man innan, men en del är nytt och en del har man glömt. Det är så lätt att förtränga sådant som är jobbigt… Nu ska jag iaf ta och kika efter en ny sängmadrass till min lille kille.
Tack för ett bra inlägg!
Kan du inte skriva ett inlägg om städning; alltså HUR man städar med ättika, bakpulver och dylikt. Hade varit jättevälkommet!:)
Clara, jag har funderat på en sak sen jag läste det här inlägget i eftermiddags. Hur är det med stekpannor med teflon? Gäller det sama där som för plast? Är gjutjärnspannor att rekommendera före dem med teflon?
teflonets ämne har hittats i höga halter i människokroppen men de är osäkra på hur det påverkar oss. Skulle nog därför välja gjutjärn framför teflon. jag har helt snöat in på ämnet och hittade infon i “handla rätt för en giftfri barndom”, ett bra boktips.
Ja, gjutjärn är bättre, eller rostfritt. Obh Nordica har släppt en serie Eco kitchen, de har vi köpt & vilken kvalitet! Lika bra non-stick egenskaper men du slipper PFOA i maten samt att sponsra Du Pont, tillverkarna av PFOA, vars personal föder missbildade barn för att de jobbar med såna ämnen.
Tack för ett mycket bra och tänkvärt blogginlägg!
/Maria
Bra tips Clara!
Hej, när du säger plast ingår Melamin i den kategorin? Melamin är ju lite hårdare än”vanlig” plast, har också bestämt mig för att rensa ut plast hemma…
Hälsningar Cissi
jag läste om melamin i boken: handla rätt för en giftfri barndom. Där står det: melaminets byggstenar är giftiga i höga doser men de är så hårt bundna i plasten att de inte bör överföras till maten i farliga mängder.
Okej, tack för svaret Josephine. Inte så farliga alltså men det är ju det där lilla ordet “bör” som man fundererar lite över…
Vill bara tipsa om butiken ekoleko också http://www.ekoleko.se som har fina och giftfria leksaker. Sedan tänkte jag höra om du vet angående gosedjur, jag har nämligen hört att en hel del innehåller flamskyddsmedel och jag tänker att risken är kanske ännu större om man har begagnade från 80-talet (alltså när jag själv var liten) och flamskyddsmedel går väl inte att tvätta bort som jag förstått det? Nyfiken då jag har en hel del gosedjur från när jag var liten, dock är gosedjur än så länge ingen hit för mina tvillingar så de har inget sånt i sängen.
Vill slå ett slag för lokala slöjdare och konsthantverkare! genom att välja sådana produkter kan du dels få insyn i hela produktionskedjan och materialen, handlar lokalt och stödjer samtidigt de småskaliga lokala företagen.
Tack för alla tips! Men hur gör man om man bor i hyreslägenhet med plastgolv i alla rum? Kan ju inte vara hälsosamt =( Och inte kan man byta själv heller. Gör det nån skillnad om man har mattor eller fastnar bara en massa skit i dem?
Du behöver ta reda på om golven är av linoleum eller pvc. PVC innehåller ftalater och då skulle jag ringa hyresvärden. Men Linoleum är mer hållbart så de flesta hyresvärdar köper nog det och det ska inte vara farligt vad jag vet.
Tack för infon!
satsar just nu på att bli “Världens Bästa Moster” åt syrrans barn som kommer i september ^^
och då ingår det ju att hjälpa till att göra allt så säkert och bra som möjligt för barnet 🙂
har memorerat alla dåliga plaster och okej plaster!
var i behov av en vattenflaska och köpte en lite dyrare i bättre plast! helt otroligt att dom ens säljer dom andra!?
har även inventerat vårat kök och dom flesta plaster är okej och dom andra ska bytas ut i en nära framtid.
har även nyss köpt ekologiska barnpyjamasar ^^ så himla mycket skönare än dom andra ju! och så värt priset.
Det var ett bra inlägg! Klokt att se över sina konsumtionsvanor och sin hemmiljö. Har du kollat hur det är med doftljusen som jag såg du skrivit om i ett annat inlägg? Kan inte de släppa ifrån sig farliga kemikalier?
Ville bara tipsa om tvättnötter, tvättar rent utan kemikalier och gör kläderna mjuka utan sköljmedel. Har t o m fått bort fläckar som vanligt tvättmedel inte fick bort.
Jättebra och angeläget inlägg! Du inspirerar till att skära ner på plast mm när man kan se att det faktiskt gör skillnad. Själv har jag bantat ner på plasten i köket. Jag har också skaffat mer gröna växter som tar upp gifter i inomhusluften. En sak som är viktig för mig är att odla så mycket egna grönsaker som jag kan för att slippa få i mig bekämpningsmedel. I den lilla radhusträdgården odlar jag en massa olika sorters grönsaker, kryddor och bär. Det är långt till att vara självförsörjande, men steg för steg minskar det som behöver köpas från affären. Och så är det härligt att odla!
Jag tycker att du är en otroligt bra offentlig förebild! Du tar nästan jämt upp samma hjärtefrågor som jag själv har. Jag är så glad över att de finns fler (speciellt unga) som tänker och känner för miljön, jämställdhet och mycket mera. Tack för detta!
Hei, Norge her. Jeg leser bloggen din mye, og synes du har mange bra tips og innlegg generelt. Jeg er verdens største loppis- og seckondhand- fan, og har tre barn som har fått mye arvet og brukt, både leker og tøy. Jeg er opptatt av miljø, for det må man jo være, siden verden er helt koko. Likevel blir jeg litt slått ut av dette innlegget. Vi vet jo ikke riktig hvilken effekt de ulike stoffene har på kroppen og omgivelsene i de mengdene vi omgir oss med. Man skal selvsagt ikke bade ungene med plastleker eller spise ftalater og annen skit. Likevel. Jeg regner med at et visst mått av plast og syntetisk skit får være greit. Livet er kort, for å si det sånn. Selv om vi har plastfrie hjem.
Titta in på
kemikaliekollen.blogspot.se
Här står om allt från leksaker till teflon. Bra tips och fakta!
http://kemikaliekollen.blogspot.se/
Tack för en bra lista, Clara. Jag funderar på en sak. När du tar med lillen ut på picknick, hur förvarar du maten? Använder du plastpåsar till att förvara mat i skafferiet eller frysen eller picknicken?
Tacksam för svar. 🙂
Jättebra inlägg! Finns verkligen utrymme för förbättringar i mitt liv märker jag! Själv använder jag bara Dr Hauschkas smink och hudvård och är supernöjd! Känns skönt att det man använder dagligen i alla fall är “rent”. Men däremot tycker jag det är knepigare med ekologisk hårfärg, och framförallt stylingprodukter till håret.. svårt att hitta nått som faktiskt funkar. Tips mottages gärna!
Många bra saker att tänka på! Några gamla och några nya, uppskattas massor!! Tycker det är jättekul och intressant att få sådan här information. Jag försöker tänka så miljövänligt och giftfritt som möjligt. Men mitt stora problem är förvaring av mat i både kylskåp, frys samt när man ska iväg. Tallrikar absolut! Men pålägg, ost osv är svårt att ha i tallrikar. Jag står också inför att börja laga egen barnmat och frysa in, har en sexmånader gammal son. Hade tänkt att köpa tupperwareburkar för det är det bästa jag kan komma på att använda. Så jag undrar om tupperware är “bra” plast? Dvs inte farlig att använda. Vet du det? Eller är det så att ALL plast är dålig men vissa mer eller mindre?? Undrar då jag snart ska på tupperwareparty och hade tänkt köpa burkar då. Tycker det är så svårt att hitta bra saker att förvara mat i som man kan ta med. Är det någon som har något tips???
Sen vill jag också säga att du är en otroligt inspirerande människa! Pågrund utav dig har jag tagit upp mitt stora intresse för mat, nyttig och bra mat, samt mitt miljötänk. Har hittills inte köpt någon burkmat till min son, gjort allt själv. Jag har även börjat baka mitt eget bröd igen, planerar för att göra egen mjölk, sylt, mos osv osv. Allt pågrund utav dig!! Tack! Ville bara säga detta!
//Katarina
Baserat på försiktighetsprincipen skulle jag inte riskera mitt barns hälsa genom att använda plastkärl för matförvaring. Mitt bästa tips är att köpa matlådor i rostfritt stål. Jag förvarar maten i kylen i porslins- eller glasskålar eller i rostfria kastruller. Som lock tar jag tallrikar eller kastrullock. Sen förvarar jag nötter i en sockerbehållare i glas med metall-lock när jag ska ut på stan t.ex. och vill ha med mig lite snacks. På sikt kan man ju skaffa ordentliga lådor och kärl i glas och rostfritt, men tills man har hunnit göra det är bara att vara lite kreativ tänker jag! 🙂 Det jag inte hittat någon bra lösning på är dock vad man ska frysa in saker i, om man t.ex. lagar en större sats mat. Blir ju lite väl dyrt att köpa 10 lådor i rostfritt kanske? Läste om någon som fryste in mat i avklippta tetrapack, det kanske kan vara något? Eller går det kanske att frysa in direkt i kastrullen?
Jag bloggar om egentligen samma sak i mitt inlägg “Vardagsvanor” på http://blogg.ekosara.se/?p=490
Det behövs flera som tar upp det här, hela tiden, det är så viktigt, att vi blir ännu mera medvetna!
Bra inlägg!:) Har en fundering, hur är det med fodrade regnkläder, “gummiställ”, är det samma gift i dom som i kläder med plastiga tryck? För fingrarna känns de lika i materialet kan jag tycka. //Okunnig
Ja kolla i boken “handla rätt för en giftfri barndom” där finns tips på vilka regnkläder som är bra och jag har för mig jag läste att man ska välja naturgummistövlar
Ok, tack:)
Bra inlägg! Det jag dock kommer att tänka på är att bara för att en produkt är “miljömärkt” eller ekocertifierad, betyder det inte att den är säker! Det finns miljömärkta produkter, som t.ex. schampon, diskmedel och smink, som ändå innehåller både Propylene Glycol och SLS (Sodium Lauryl Sulfate), som båda bevisligen kan orsaka olika sjukdomar samt är hormonstörande. En produkt kan få miljömärket/eko-märke bara för att någon ingrediens i produkten är biologisk/ekologisk, det behöver inte vara så att hela produkten är ekologisk, och som sagt, bara för att den är just ekologisk, så betyder det inte att den INTE kan innehålla skadliga kemikalier!
Är man mer intresserad av hur kemikalier påverkar vår kropp så finns det gedigen läsning i form av en rapport som WHO gett ut: State of the science of endocrine disrupting chemicals – 2012 http://www.who.int/ceh/publications/endocrine/en/
I rapporten visar forskarna på störningar som ökar och som kan kopplas till hormonstörande ämnen såsom PCB, ftalater, bromerade flamskyddsmedel, metaller som bly och kvicksilver samt olika bekämpningsmedel:
• Cancer – bröstcancer, endometrios, prostatacancer, testikelcancer och sköldkörtelcancer ökar
• Fetma/diabetes – har ökat över hela världen de senaste 40 åren, typ 2-diabetes har mer än fördubblats sedan 1980
• Dålig spermakvalitet och genitala missbildningar hos unga pojkar ökar eller är för vanliga
• Födsloeffekter – låg födelsevikt och avbrutna graviditeter – ökar i många länder
• Bröstutveckling – unga flickor får bröst tidigare, vilket kan leda till bröstcancer
• Sköldkörtelproblem – hos barn ökar de i vissa länder och kan orsaka beteendestörningar
Alltid bra att bli påminnd men och försöks göra smarta val men jag tror att det är viktigt att inte bli helt hysteriskt rädd för då blir livet svårt. Hur gör du Clara med förskolan ex, vår förskola är full med plast leksaker, tallrikar osv, ingen mat är ekologisk och huset sannolikt fullt med radon. Känns inte som om man kan göra så mycket åt den saken. Värt att tänka på är att våra barn får i sig betydligt mindre gifter idag än vi som var barn på 80 talet .
Tack för bra information och tips och Clara!
Jag tycker att samma gäller för maten vi handlar. Det kan störa mig så offantligt mycket, det här med alla kemikalier som finns i det vi stoppar i oss dagligen… Jag önskar att alla kunde bli mer medvetna och handla bättre produkter som är mindre processade och så tillsatsfria som möjligt. Som det är nu så är det ju näst intill omöjligt att hitta “rena” och naturliga produkter. Alla dessa tillsatser gör mig mörkrädd!
hej du! jag vill bara säga att man behöver inte dra ner på sminket. det finns hur mycket bra smink som helst som BARA innehåller naturliga ämnen. jag använder bl.a. mascara ifrån une, läppstift från lavera och eyeliner ifrån sante.
tack för all info. man undrar hur man kan låta tillverka så mycket farliga saker!
Vilken jättebra lista! Bara att börja arbeta sig igenom och bocka av!!
//Linda
Tack för bra tips och råd! Liksom några andra bland kommentarerna skulle jag gärna läsa om hur du städar olika rum, lite mer konkret. (Ättika, till exempel – var och hur använder man det?)
Sedan undrar jag över det där med att torrtorka och sedan slänga trasan i soporna….jag antar att det är någon slags specialtrasa? Vad är det för trasor och var köper man dem?
Jag undrade också lite över detta, det låter inte så miljövänligt att slänga trasor efter varje städning? Eller har jag missuppfattat detta på nåt sätt kanske? Ska det alltså vara bättre att torka med papper eller någon sorts trasa som man slänger i soporna, än att våttorka med en dammtrasa blött i vanligt vatten och sköja ur mellan torkningarna? Jättebra artikel förresten Clara, tack att du skrev den! Kul samarbete med Naturskyddsföreningen!
Så mycket av detta man borde bli bättre på! Jag tipsar och testar barnsaker, har tipsat om detta i Barnsaksbloggen.
Hej!
Jag letar efter en mörkläggningsgardin till barnrum. De gardiner jag hittat har någon form av plast på baksidan, och tillverkarna/leverantörerna kan ej redovisa vad det är för plast.
Jag undrar om någon har tips på en rullgardin i textil som mörklägger bra ( dvs utan plast på baksidan)
Lisa
Jag var tvungen att skriva om detta för jag mådde s¨dåligt av att få all denna viktiga information. Jag får kortslutning i hjärnan av allt som jag MÅSTE och BÖR tänka på.
http://yohannailaspalmas.webblogg.se/2013/march/har-blev-det-angestfyllt-2.html
Hälsningar
Yohanna
Och i stället för att rada upp 100 tips – här är det bästa tipset av alla: ÄT MER VEGANSKT. Köttproduktionen är fortfarande en av de absolut största miljöbovarna. Jag är så trött på köttätare som ägnar så mycket tid åt att vara “miljövänner” men inte ens kan offra en sån enkel sak som likdelarna på tallriken.
Hahah..vilken smart rubrik. Måste bara tillägga. Att det är sjukt hur mycket kemikalier vi omringas av i vår vardag. Tack för riktigt bra tips på hur man banta av dessa ftalater. Att bli en mer medveten konsument är ett stort steg, men också att detoxa kroppen och dricka ekologisk äppelcidervinäger
Tipsar om en fin ekowebbutik jag snubblat över: lapplandecostore.com
Hej Clara! Är så glad att du tar upp detta med gifter i hemmet. Är det så att Bisfenol A bara finns i konserverad mat i konservburkar av metall och inte i tetrapack, dvs kartonger?
I samband med kommande flytt i mitten på augusti håller jag på och plastbantar mitt hem. Tar lite pö om pö. Tack för alla fina tips!