Earth Hour är världens största klimat och miljömanifestation. Förra året deltog halva Sverige och stora delar av världen. Under Earth Hour som infaller den 23 mars släcker människor världen runt sina lampor under en timme. Meningen är att få människor att fundera över sin egen klimatpåverkan (inte att spara ström som vissa fått för sig och tycker verkar vara en konstig lösning på miljöproblemen). I år har Earth Hour en kampanj som heter “I will if You will” som utmanar människor att reflektera över sina livsval bortanför själva Earth Hour.  Jag har självklart gått med i kampanjen och min utmaning är denna: Om 200 personer i mitt kommentarsfält lovar att köpa presenten second hand nästa gång de ger något till ett barn – lovar jag att göra en remake på en gammal leksak och lotta ut den till de som deltar.

Idén kommer från att jag och några av mina vänner tröttnade på att barnkalas ofta blir en orgie i plastleksaker med kort livslängd. Dåliga både för miljön och för hälsan. Och faktiskt också ett ekonomiskt dilemma för familjer med ansträngd ekonomi. Så vi beslutade att antingen köpa begagnade saker till varandras barn eller ge bort egna leksaker som våra egna barn ledsnat på. Som ett slags leksakskretslopp! Jag tycker att det är så underligt att det nästan är tabu att ge bort begagnade saker. Som att det skulle vara mindre fint att få – och lite snålt från givarens sida? Själv älskar jag att få loppisfynd i present, finns nog ingenting som känns mer personligt.

Vill du anta utmaningen – skriv en kommentar i det här blogginlägget och tänk på att det inte måste vara något du köpt secondhand. Det kan vara någonting du redan har hemma som du kan ge vidare istället för att konsumera nytt!