Färdigbakad hallonkaka i glasform med rosa glasyr brevid i skål med slikepott.

Fredagar är de bästa bakdagarna. I dag blev det hallonkaka bakad i långpanna – hallonmums!

På eftermiddagen, när lillen kommit hem från förskolan ställer vi oss gärna och bakar med någon bra musik i bakgrunden.

Ljus kaksmet i glasform med hallon utspridda i smeten. Små fingrar som inte kan låta bli hallonen skymtar i bilen.

Hallonmums är en favorit! Funkar lika bra med frysta som färska hallon. Lillen kan hjälpa till med alla steg längs vägen.

Kakan går lika bra att baka i långpanna som i formar.

Rosa kvadratiska hallonmums med kokosflingor över sig. På sommardukat bord med blommor och silverskedar.

Recept på hallonmums har jag hittat i den här fina kokboken från Saltå Kvarn.

Till hallonkakan behöver du:

100 smör,

2 ägg,

2 dl socker,

1 dl solrosolja,

2 msk mjölk,

3 dl vetemjöl,

1 tsk bakpulver,

2 tsk vaniljsocker,

1 dl frysta hallon

Till glasyren behöver du:

1 dl färska eller frysta hallon,

50 g smör,

1 msk vaniljsocker,

3 dl florsocker, kokosflingor

Så här bakar du kakan/hallonmumsen:

Sätt ugnen på 175 grader.

Och smält smör i en kastrull.

Vispa ägg och socker pösigt

Tillsätt det smälta smöret, oljan och mjölken.

Ta fram en annan bunke.

I den blandar du mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Blanda ihop innehållet i de två bunkarna.Vänd försiktigt ner mjölblandningen i bunken med äggsmet. Använd en stor slev och vispa inte, bara rör!

Klä en ugnsform (cirka 20 x 30 cm stor) med bakplåtspapper och häll smeten i den.

Fördela frysta hallon över smeten. Grädda kakan mitt i ugnen i 20-25 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna i formen.

Gör glasyren så här:

Mosa hallonen med en gaffel och sila hallonmoset genom en finmaskig sil.

Släng bort kärnorna och spara moset och saften som runnit genom silen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt hallonmoset i det smälta smöret.

Vispa ner vaniljsocker och florsocker.

När kakan svalnat helt brer du ut glasyren över kakan med slickepott och avslutar med att strö över kokosflingor. Skär den i bitar och servera med lättvispad grädde eller precis som den är!