Färdigbakad hallonkaka i glasform med rosa glasyr brevid i skål med slikepott.

Fredagar är de bästa bakdagarna. I dag blev det hallonkaka bakad i långpanna – hallonmums!

På eftermiddagen, när lillen kommit hem från förskolan ställer vi oss gärna och bakar med någon bra musik i bakgrunden.

Ljus kaksmet i glasform med hallon utspridda i smeten. Små fingrar som inte kan låta bli hallonen skymtar i bilen.

Hallonmums är en favorit! Funkar lika bra med frysta som färska hallon. Lillen kan hjälpa till med alla steg längs vägen.

Kakan går lika bra att baka i långpanna som i formar.

Rosa kvadratiska hallonmums med kokosflingor över sig. På sommardukat bord med blommor och silverskedar.

Recept på hallonmums har jag hittat i den här fina kokboken från Saltå Kvarn.

Hallonkaka i långpanna

Portioner

ca 12 – 16 bitar

Tid

ca 60 minuter

Ingredienser

  • Till kakan
  • 100 smör

  • 2 ägg

  • 2 dl socker

  • 1 dl solrosolja

  • 2 msk mjölk

  • 3 dl vetemjöl

  • 1 tsk bakpulver

  • 2 tsk vaniljsocker,

  • 1 dl frysta hallon

  • Till glasyren
  • 1 dl färska eller frysta hallon,

  • 50 g smör

  • 1 msk vaniljsocker

  • 3 dl florsocker, kokosflingor

Gör så här

  • Kakan
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Och smält smör i en kastrull.
  • Vispa ägg och socker pösigtispa ägg och socker pösigt
  • Tillsätt det smälta smöret, oljan och mjölken.
  • Ta fram en annan bunke.
  • I den blandar du mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Blanda ihop innehållet i de två bunkarna.Vänd försiktigt ner mjölblandningen i bunken med äggsmet. Använd en stor slev och vispa inte, bara rör!
  • Klä en ugnsform (cirka 20 x 30 cm stor) med bakplåtspapper och häll smeten i den.
  • Fördela frysta hallon över smeten. Grädda kakan mitt i ugnen i 20-25 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna i formen.
  • Glasyren
  • Mosa hallonen med en gaffel och sila hallonmoset genom en finmaskig sil.
  • Släng bort kärnorna och spara moset och saften som runnit genom silen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt hallonmoset i det smälta smöret.
  • Vispa ner vaniljsocker och florsocker.
  • När kakan svalnat helt brer du ut glasyren över kakan med slickepott och avslutar med att strö över kokosflingor. Skär den i bitar och servera med lättvispad grädde eller precis som den är!