
Igår blev det rabarbersaft för hela slanten. Det är tacksamt att göra när rabarbern blivit övervuxen och träig och smakar lite trist.
Sorry om det här har förvandlats till en enda saft och syltblogg sista veckan. Men ärligt talat känns det som att det är vad jag i huvudsak gör just nu. Saftar och syltar!

Rabarbersaft
Portioner
ca 2 liter
Tid
ca 30 minuter
Gör så här
- Hacka ett halvt kilo rabarber men skala den inte.
- Lägg i en gryta med 1 1/2 liter vatten. Låt koka tills rabarbern är helt mjuk.
- Häll genom en silduk.
- Diska ur grytan och häll ner rabarbersaften igen.
- Blanda också ner saften från 1 citron och 1 kilo strösocker.
- Koka upp och skumma av saften väl.
- Häll därefter upp på desinficerade flaskor. Smakar vansinnigt gott!
41 svar
Hur många/Mycket rabarber använder du till en sats?
Låter smarrigt 🙂 / Malin
Det där vill jag prova någon gång, älskar saft haha 😀
vilken otroligt häftig färg!
klart det blir så, lite nyanser skapar dynamik 😉 det är bara roligt med sånt pyssel tycker jag.
Hur mycket rabarber ska det vara då?
Fint! Hur mycket rabarber använder du?
Tack för det tipset! Jag har sett på de övervuxna rabarberna med lite dåligt sambete, nu ska de få bli saft!
Ungefär hur mycket rabarber har du använt till den här satsen?
Det blir alltså en saft som inte ska spädas ut med vatten sen?
Hur mycket rabarber sade du att det skulle vara i? 🙂
Åh, så gott med saft! Själv brukar jag göra fläderblomssaft varje år. Detta år blev det ingen därför att mitt kök i Spanien inte innehar några av de redskap som behövs. Ett boende i all sin enkelhet:) men nästa år så.
Kram
Mmm, både låter gott och ser ljuvligt ut! Ungefär hur mkt rabarber behöver man till den mängden socker?
Hej! Är på g och ska göra älgörtsaften idag och imorrn blir det nog den där rabarbersaften också! Men jag undrar: hur mycket rabarber ska det va ungefär, och hur gör man när man skummar av något? Tack<3
Att skumma av är att ta bort skummet som bildats när saften har kokat ihop med sockret på slutet, och fått stå några ögonblick. Man tar bara en sked eller hålslev och lyfter av skummet. Jag vet inte exakt varför man skummar, mer än att det har med hållbarhet att göra. Jag ska också göra saft idag, vad roligt att du ska göra dubbelt upp! 🙂
/Anna
Ja det ska bli jättekul! Ser fram emot hösten när man liksom är sugen på allt man fixade under sommaren. Den blir så mycket bättre då! 🙂 Och det känns inte lika tungt när arbete och ”vanligt” liv kommer igång igen…
Vart har du hittat den vita skålen med blommor på, tycker den är superfin!
Vad annat kan det bli så här års?! Set är så härligt att fylla förråden inför skördefattigare perioder.
Hej!
Hur mkt rabarber använde du?
Undrar
Fial8
Be inte om ursäkt! Saft- och syltblogg är helt underbart! Jag njuter av dina fina bilder och recept eftersom jag inte själv kan göra något i år (vi flyttar om några veckor så det hinns liksom inte med).
Det får bli kvällens projekt! 🙂
Men hallå tjejer! Mängden rabarber står ju i andra meningen av receptet, ett halvt kilo:)))
Kram på er i sommarvärmen
haha, ja men det är för att jag skrivit dit den i efterhand. Missade visst den lilla detaljen…ooops 😉
🙂
Fy vad gott! Drack hemmagjort citronsaft idag och det var inte heller fy skam 🙂
Tack Clara för inspirationen, presis vad jag behövde i dag. Två liter härlig saft står nu på köksbänken o svalnar.
Hälsningar från västkusten
Låter gott, hur mycket rabarber använder du ungefär? Blev lite sugen på att pröva. 🙂
Jag älskar att det är en saft och syltblogg!
Så fina och inspirerande bilder! Jag vill också sylta nu! 🙂
Hej,
vilken bra inspiration, och så fina bilder!
Jag berättade för min mormor idag att jag skulle göra rabarbersaft(efter att jag läste här ;)) och då sa hon till mig att hon hade lärt sig att man inte fick plocka den efter slutet av juni, eftersom den då innehåller höga halter av blåsyra. Nu kommer jag från Tyskland, och min mormor naturligtvis också, så det kanske är bara någon gammaldags grej? Jag blev dock lite fundersam över det, har ni hört något sådant?
det har det sagts om rabarbern i sverige också. men jag tror att det är en gammal grej. lite gift har ingen dött av. 😉
Oxalsyra…
Åh det låter ju helt underbart! Så roligt att safta och sylta själv, så glädjande. Blir så sugen på att prova göra rabarbersaft=)
när jag gör rabarbersaft brukar jag låta en kanelstång och en vaniljstång koka med. underbart gott!
Jag ett recept på 1 kg rabarber!
1 kg rabarber i bitar…sköljd. 3-5 dl vatten. Kokas i 10 min, silas ( genom en glest väv kökshandduk har jag) Tillsätt 3-6 hg socker och kokas i ca 15 min, ta bort skummet som kommer längs kanterna genom att användad en hålslev ( innehåller ämnen som gör att saften håller sig kortare tid.) Häll upp på glasflaskor eller av plast om du ska frysa. Serveras iskallt med is i under varma sommardagar. Mums!
Tips! Skölj glasflaskorna med Atamon, 1 tsk till 1 dl varmt vatten så håller sig saften längre!
1 kg rabarber blir ungf 1L saft
Kan tipsa om att det är supergott med lite vanillinsocker i rabarbersaften!
Nej men vänta nu, har ni inte provat rabarbersaft som inte kokas ska ni göra det!
Det blir en helt annan rabarbersmak o grymt lätt.
Jag tycker att kokad rabarbersaft kan få lite fadd smak.
Finns recept på nätet på rårörd rabarbersaft.
Tack supermycket för receptet! 🙂 Provade det idag, blev jättebra! 🙂 Min version finns recenserad på min blogg. Är själv allergisk mot citron och lämnade bort det, blev faktiskt riktigt bra även så 🙂
Åh, rabarbersaft är ju den bästa saften. Blir urmumsig lemonad om man blandar med kolsyrat (soda streamat som vi säger här hemma) vatten i stället för vanligt kranvatten 🙂
Åh vad härligt. Imorgon ska jag hem och stjäla vinbär från buskarna utanför mammas hus så jag kan få koka lite egen saft i år också.
Jätte fint inlägg!
Låter perfekt för min bortglömda rabarber på odlingslotten!
En fråga dock – hur länge håller sig en flaska i kylen oöppnad och öppnad?
(Tror inte att det kommer dröja så länge innan den är uppdrucken men om jag skulle få för mig att göra mycket saft och kanske ge bort 🙂 .)
Är precis klar med en laddning saft. Ser supersmarrig ut!