Sådant här kan på riktigt göra mig lite rörd. Fina råvaror gör liksom det! Svenska äpplen, rosiga utanpå och krispigt snövita inuti – syrliga så att tungan krullar sig. Fräkniga gråpäron, söta, små och så de perfekt ovala, liksom guldskimrande plommonen. Allting svenskt och i säsong just nu! Finns inget som klår det!
27 svar
Jag håller med. Sorgligt är hur mkt svenska äpplen som slängs och hur mkt som sedan importeras. Ger mig en klump i magen!
Den här tiden är härlig. Och allt gott man kan göra med de fina råvarorna. 🙂
Det finns en hemsida som fungerar lite som en förmedling mellan fruktträdsägare (som inte orkar skörda allt) och människor som gärna vill ha egenplockad frukt, men inte har några egna träd.
http://pallafrukt.se/
Hur bra som helst!
Strålande! Är det liknande fruktförmedlingen tro? Får kolla det!
Hmm inte är mitt stackars plommon så där stort än, fast det klart det är ju ett litet träd bara. Ja dessa råvaror hemifrån eller nära är det finaste!
Det är så fantastiskt mycket godare också! Har tack och lov släktingar med fruktträd som dignade av frukt i år, så fick med mig en hel del hem nu i helgen!
Denna säsong är för härlig. Det känns så otroligt lyxigt att bara kunna gå ut i trädgården och äta från sina egna träd. Speciellt min lilla 2 åriga Avalon älskar att gå och plocka äpplen. Nyligen gjorde jag en liten dagens outfit med honom och äpplena, bilder på sötaste ungen här:
http://hippiechic.blogg.se/2013/august/todays-outfit-avalon.html
Stämmer bra,å så mycket gott man kan göra av sina inhemska ekologiska godheter!!
Jag bor också i Umeå-trakten & flyttar till hus om en vecka. Sen några år tillbaka har jag drömt om ett plommonträd i trädgården & nu har jag alltså chansen! Vet du har ert plommonträd heter? Det klarar ju bevisligen att bära frukt på våra breddgrader! 🙂
Plommonet heter Viktoria och är jättegott! Tyvärr finns det ofta röda maskar i dem och därför får man ta bort all fallfrukt för de övervintar i kärmorna och kryper upp för trädet på våren, har ja fått lära mig.
Åh så härligt ja, och speciellt när man har möjlighet att odla själv:)
🙂
Jag förstår dig, det är vackert. Men har man som jag, 8 fruktträd varav ett äppelträd som har en krona som är ca 9 meter i diameter, så är bara dom första 5 kilona frukt helt underbara sen börjar jobbet…. I år får vi nog inte mer än 15 fulla lövkorgar. Men vill du ha lite så delar jag gärna med mig 😉
Kram
Åh, jättehärligt med egen frukt! Vi får fyra plommon på vårt plommonträd, tror jag. Ett är halv uppätet på kvist dock. Fast bebisdelen av familjen har helt andra preferenser ändå…. (Och DET har jag skrivit en vers om!)
https://detsomhanderhososs.wordpress.com/2013/09/05/knark/
Så himla härligt med hösten när man kan plocka äpplen och plommon direkt från träden!
Så underbart att det finns så mycket gott just nu. Älskar den här säsongen. Var och fyllde på mitt lager idag hemma hos pappa 🙂
Finns inget bättre än svensk frukt så här på hösten! Det gör mig faktiskt lite sorgsen att vi inte fått ett endaste plommon på varken mina föräldrars eller svärföräldrars träd i år.
Ja, visst är det gott med svenska äpplen men bäst om man har ett eget äppelträd och det är nog vad jag saknar mest här i Jämtland. Inte många jag känner som har äppelträd. De svenska äpplen man köper på affären är tyvärr ofta besprutade 🙁 Funderar på att starta ”äppelresan” som går ut på att jag ska ta tåget till Stockholm eller nånstans där trädgårdarna är fulla och sen frakta med mig så mycket jag kan för att sälja till alla jämtar som vill ha obesprutade men svenska äpplen 😉
Gjorde en underbart god äppelpaj igår kväll på svenska äpplen, precis som du beskriver det, rosiga utanpå och krispigt snövita inuti. Gudomligt goda tillsammans med kanel och smultäcke. Syrligheten från äpplena gifter sig så fint med kanelen och sötman från smulpajdegen. Tillsammans med en god vaniljsås blir det en fröjd i gommen! 🙂
Bojkotta utländska äpplen! Numera kan man få fina svenska äpplen långt in i mars, april tack vare att man ersätter syre med koldioxid i förvaringen. Toppen! Koldioxid är vi vana vid, andas ut massvis varje minut. Och jag gissar att alla utländska är mer besprutade än svenska. I helgen köpte jag lokalodlade äpplen och päron, Åkerö, Gravensteiner och många fler på Börjes Varuhus i Tingsryd. Tack för den servicen. Det var ett o annat märke på dom men vad gör väl det när det söta möter det friska.
Måste bara få hålla med.
Håller med! Så himla gott. Brukar skära upp och pudra lite kanel över, blir perfekt kvällsgodis.
Någon som har några bra tips på hur man (vinter)förvarar alla sina härliga äpplen??
Det är råvarorna som gör hösten så bra, älskar rotfrukter och äpplen! Jag har ett recept på min blogg där jag tar vara på alla dessa godheter. Min (nya) blogg är förövrigt ett försök att nå ut med glömda hantverk och husmorskunskaper – så läs den gärna! http://appelstugan.blogspot.se/
Ååh! Att jag inte läst din blogg förut. Vad mycket jag gått miste om! Hittade hit av en slump (((läser inte så mycket bloggar men jag kanske borde efter att ha hittat hit))) när jag researchade lite om kemikalier i hemmet o.s.v. Vad fint att du tar upp mycket tips och info om miljövänlighet! och allt annat!
Håller med! Gott e det:)
Höstmys! 😀