Chokladtårta med äppelgrädde

Chokladsmet i bunke.Kaka med chokladglasyr och mandelspån på tårtfat av glas.

Chokladtårta till dessert. Älskar Allhelgona och älskar den här mörka årstiden när man bjuder över kompisar, tänder en massa ljus, gör eld i spisen och bara äter gott!

Så det gjorde vi igår på Allhelgonaafton.

Jag bakade pizza och till efterrätt gjorde jag en chokladtårta med äppelgrädde, inspirerad av ett recept jag fann i den här boken.

Receptet är mycket enkelt och man gör tårtan så här.

Till tårtbotten behöver du:

3 ägg,

2 dl strösocker,

1 dl potatismjöl,

1 dl vetemjöl,

1 tsk bakpulver

Fyllning:

2 dl äppelmos,

2 dl vispgrädde

Glasyr:

25 g rumsvarmt smör,

4 dl florsocker,

4 msk kakao,

3 msk kallt vatten.

Så bakar du chokladtårtan:

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.

Rör ner övriga ingredienser till kakans botten.

Häll smeten i en bröad tårtform.

Grädda i mitten av ugnen 175 grader i ca 30 minuter.

Låt kakan svalna och dela sedan i hälften .

Blanda äppelmos och grädde och lägg det mellan tårtans lager.

Lägg på locket.

Blanda ingredienserna till glasyren och vispa kraftigt några minuter så att den blir slät och fin.

Spackla kakan med chokladglasyren. Antingen helt och hållet eller så lämnar man sidorna utan.

Strö över mandelspån och låt sedan stå några timmar innan servering och saftas sig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 kommentarer på “Chokladtårta med äppelgrädde”

  1. Ååååå! Här blir man minsann alltid inspirerad till gott och fint. Precis den tårtan får bli lillens kalastårta imorgon : ) Tack för tipset!

  2. Nu kommer nog en väldigt konstig fråga !? Har gjort denna till farsdag. Inte hunnit smaka ännu.till saken hör jag avskyr att baka, vill därför göra det som för mig verkar enkelt.
    Kommer till att grädde och äppelmos ska blandas, jag vispade grädden sen satte jag i äppelmos tog bara 1,5 dl tyckte det såg mycket ut med 2. Men när jag sen läste receptet stod det inget om vispa, gjorde jag fel ???/ Åsa

    1. Nejdå! Helt rätt. Vispa grädden och rör sedan försiktigt i äppelmoset. Inget mer vispa – då försvinner luften ur grädden