Sånt som jag skiter i

Jag blir så trött i dessa valtider. På alla som säger sig lobba för “mina” åsikter. Jakob prenumererar på tidningen Vi Bilägare och i den verkar man lobba för att politiker ska fatta beslut som är bra för bilister. Vi är också med i Villaägarna och där lobbar man för att villaägare ska få det bättre. Som medlem i Företagarna får jag också tidningen “Företagaren” som lobbar för att politiker ska göra det bättre för företagare. Och ja. Vi är väldigt beroende av vår bil här på landet. Vi bor i villa och skulle tjäna på en mer villa-vänlig politik. Jag är också företagare och de beslut politiker fattar kring företagande påverkar mig.

Men vet ni vad? JAG SKITER I DET DÄR! Jag röstar inte på det jag tror är bäst bara för mig. Villaägare med bil som driver företag – det är inte ett representativt utsnitt av befolkningen. Som tänkande varelse måste jag ju kunna se på samhället utifrån och försöka se vad som är bäst för andra människor? Människor som kanske inte är nog många för att själva kunna påverka politiken med sina röster. Men som kan vara värda att ta hänsyn till ändå. Man kan rösta i solidaritet med fattiga och utförsäkrade. I solidaritet med flyktingar och invandrare. I solidaritet med djuren och naturen. Kort sagt, man kan rösta på en hel del viktigare saker än sänkt bolagsskatt och billigare bensin.

Jag skiter i om jag får sänkt bolagsskatt för mitt AB eller billigare bensin. Jag vill hellre att de pengarna ska gå till min sons förskola, eller landstingets cancervård, eller till att bygga ut järnvägen. Jag är så trött på att folk räknar hundralappar i den egna plånboken när de röstar istället för att fundera på vilket slags samhälle man vill ha i stort. Samhället i stort påverkar ju en betydlig mer än vad några hundralappar i börsen gör.

Borde det inte vara något slags minimikrav för att vara röstberättigad, att man har tankekapacitet att flytta fokus från sin egen lilla ö till de stora kontinenterna? Se sammanhangen i saker? Ibland önskar jag nästan det. Framförallt önskar jag att politiker ska sluta förutsätta att det enda jag som väljare bryr mig om är mig själv och min plånbok.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

136 kommentarer på “Sånt som jag skiter i”

 1. Wow Clara! Du sätter verkligen ord på mina egna frustrerande tankar/känslor.
  Jag har precis “upptäckt” dig. Glädjande att en så klok människa får stort utrymme i bloggvärlden.
  /Katarina

  1. Jag måste hålla med. TACK Clara för att du skriver och tänker vettiga tankar! Heja!

   Anna

 2. HEJA!
  Varför uppmuntras inte folket att ta reda på vilken ideologi de idkar? När jag gick på gymnasiet fick vi formulera våra egna ideologier och se likheter och olikheter med de “stora” ideologierna. Den uppgiften borde alla få göra.
  Puss.

 3. Men visst känns det som att det blir mer och mer okej att tänka så? I takt med att vi får lära oss att vi som individer kan klara allt själva bara vi anstränger oss tillräckligt mycket och följer våra drömmar. Går det bra kan jag tacka mig själv – går det dåligt är det helt och hållet mitt eget fel. Klart vi ska stärka varann men att gå runt och tro att man är autonom i det samhälle vi lever i är ju riktigt naivt!

 4. Fast Clara, jag anser att du igen pratar om två olika saker här. Visst är det (borde vara?) varje medborgares uppgift att rösta fram politik som gynnar samhället i stort och försöka höja blicken och se bortom de där hundralapparna som eventuellt skulle kunna dimpa ner i ens egen plånbok på bekostnad av någon annan. Här tycker jag precis som du att politiken idag går i fel riktning med en regering som marknadsför sin politik på detta vis (och folk som går på det!) och en opposition som inte verkar vilja göra alltför mycket för att rätta till det hela. Men det är ju partipolitik och inte “lobbying”.

  Med det sagt tycker jag att du förmedlar en något orättvis bild av intresseorganisationerna. För det första så väljer du ju själv att bli medlem i en sådan, om jag förstått rätt, och är naturligtvis fri att gå ur om du inte vill stötta deras sak. Intresseorganisationerna (föredrar det ordet istället för anglicismen “lobbygrupp”) fyller också en funktion i ett demokratiskt samhälle – de förmedlar bland annat kunskap till politiker som många gånger inte är så insatta i ämnet de beslutar i. Naturligtvis är det varje politikers ansvar att se till att denna påverkan inte blir otillbörlig, men risken att vi får lagstiftning som var helt uppåt väggarna för samhället hade varit betydligt större om inte alla dessa intressegrupper fanns som upplyste politiker om sina önskemål och synpunkter på existerande eller föreslagen lagstiftning. Dessutom är de ytterligare ett sätt för människor att organisera sig och föra sin talan – jag antar att du inte tycker att t.ex. fackförbund är lika förkastliga? Varför skulle inte villaägare och egenföretagare få organisera sig för att förbättra sina villkor på samma vis? Ingen intressegrupp kan framföra allas intressen samtidigt! Återigen är det naturligtvis viktigt med balans i detta, men i det stora hela menar jag att intressegruppers arbete sammantaget skapar ett samhälle med bättre lagstiftning, som tar hänsyn till fler aspekter än vad som annars hade blivit.

  1. Jag är inte motståndare till lobbygrupper. Många står ju för bra saker. Det jag är motståndare till är hur allt fler personer väljer att rösta ungefär som de väljer bank. “Vem kan ge bäst ränta” istället för – “vem står för det typ av samhälle jag vill leva i” och att politiker då försöker locka dessa människor med enkla löften istället för att försöka ge en bredare bild till varför de driver den politik de gör. SÅ att man fattar vad som är de tänkta konsekvenserna av att betala mer/mindre i skatt exempelvis.

   1. Nä, jag gillar inte heller “quickfixtänket” bättre att det blir ett samhälle som går att leva i.

   2. Finns det nån källa på att allt fler människor väljer att rösta.. så att säga egoistiskt? Jämfört med när i så fall?

    1. Det finns säkert någon som kan presentera snygga siffror på detta, inte jag. Men, känslan finns väl att anledningen till att vi fått en borgerlig regering de senaste åren är att de varit bra på att tala om hur många extra hundralappar i plånboken var och en kommer att få när de kommer till makten. Så har väl också skett, många har fått lite mer pengar att röra sig med, men till vilket pris?

     1. Precis vad jag misstänkte.. det finns en utbredd fördomsfullhet från vänsterväljare om högerväljare.. att de röstar höger enbart av egoistiska skäl. Låt mig tala klarspråk; för mig är det självklart att rösta höger. Av ideologiska skäl.

   3. OK, i så fall missuppfattade jag dig och blev förvirrad av på vilket sätt Företagarnas och Villaägarnas existens hänger ihop med att folk röstar efter egen plånbok. Har faktiskt läst texten igen och är fortfarande inte helt säker på hur du menar att det hänger ihop, men strunt samma. Jag håller med dig om grundbudskapet – att jag (som student, nota bene) inte desperat behöver de där hundralapparna utan hellre ser dem läggas på exv. mindre förskoleklasser eller bättre vård. Skolan däremot har mer pengar att röra sig med än någonsin, så varför den går åt fanders är bara ett mysterium.

 5. Jag förstår ditt resonemang men tyvärr funkar inte svensk politik så längre att man bara röstar på en ideologi. Både politiker och partier kan ju driva i stort sett vilka frågor som helst utan att dom för den sakens skull behöver spegla ursprungsideologin. Man gör därför klokt i att noga läsa partiprogram, men framförallt titta på vad olika regeringar faktiskt åstakommer och vad som bara är plakatpolitik.

 6. Sjukt bra skrivet Clara och jag håller med till 1000%! Hoppas att det egoistiska tänket får ett slut och en syn på ett samhälle där alla har chansen och alla kan må bra blir värdefullt igen!
  Att alla har rätt i till bra sjukvård, skola mm är en av de finaste sakerna vi har i Sverige. Det får vi inte förstöra för att vi vill tjäna 100 kr, det är värt mycket mycket mer med välfärden vi har.

 7. Tack för den analysen! Det är verkligen sjukt irriterande detta “hur ska vi optimera för medelklassen” istället för viktiga visioner för ett bättre samhälle. God jul!

 8. Tack för att du finns och delar! Juliga varma kramar från Sundsvall! 🙂

 9. Åh, du sätter precis ord till mina tankar! Skönt att man inte är ensam att tänka så… det kanske finns hopp ändå 🙂

 10. Det är ett typiskt rational choice-antagande (taget från ekonomivetenskapen) att tro att folk röstar efter sin egen plånbok. Långt ifrån alla gör dock det, och det är synd att kampanjerna byggs enligt den principen.

 11. …och du/ni/vi som ser de stora kontinenterna istället för vår egna lilla ö, har som uppgift att försöka öppna ögonen på de andra som fortfarande inte ser.

  Förr eller senare så behöver vi alla samhällets stöd, det är färre som behöver de där extra hundralapparna. Och dem som verkligen behöver dem – ja, de behöver antagligen samhällets stöd desto mer.

  Du är så, (ursäkta det förstärkande ordet, men jag finner inget mer rättvist) jävla smart Clara!

  1. Jag skulle nog vilja påstå att även du slog huvudet på spiken nu SlaktarStina! Mittenstycket av din kommentar var mycket insiktsfull.

 12. Tack för att du återigen sätter ord på mina tankar!
  Hittills har jag aldrig förstått mig på folk som inte röstar, varför inte ta chansen att förändra när man har den? Men nästa år får jag för första gången rösta själv, och helt plötsligt förstår jag. Jag bryr mig inte om sänkta skatter eller hur jag kan få en hundralapp extra, om det inte ingår i en större plan för att göra samhället bättre! Jag vill veta vart partierna vill ta vårt samhälle långsiktigt, hur de vill nå sina mål, vilka områden de vill satsa på! Men om det finns några mer konkreta ideologiska mål hos dagens partier är de skickligt gömda bakom en massiv ridå av lösa formuleringar. Eller så är jag bara för upptagen med mina utopiska idéer om en bättre framtid för att se värdet i dagens diskussioner.

 13. Håller med om mycket – men inte att bara personer som har vissa insikter/kunskaper skulle få rösta. Grunden i en demokrati är en man (och kvinna så klart) och en röst. Tänk dig motsatsen. Skulle några få bestämma vilka kunskaper/åsikter som är de rätta för att få rösta? Ett sådant system skulle innebära att bara människor med enligt eliten rätta åsikter får rösta – inte så långt ifrån diktatur. Fram för en bra skola istället som fostrar individer som reflekterar och tänker kritiskt. På så sätt får vi bra politiker och makthavare.

 14. En fråga som jag ställde när jag läste alla fina kommentarer. Hur klarar du att hålla huvudet kallt när du läser dem? Att inte fara i väg i känslorna och tycka allt är toppen fast det inte är, om du förstår vad jag menar?

 15. Huvudet på spiken. Så (ursäkta ordvalten) jävla rätt! Åh vad jag önskar att fler tänkte lite så, lite mer utanför deras egen bubbla. <3

 16. Hear hear! Jag har länge hävdat just detta, men precis som du säger verkar många stirra sig blinda på sin egen plånbok i tron att livet då blir bättre för dem själva, men även om man bara bryr sig om sig själv borde man kunna inse att ett bättre samhälle för dem som behöver det faktiskt ger ett bättre samhälle för alla, inklusive oss “stackare” som får bidra med några hundringar extra.

 17. Det bästa och klokaste jag läst i år! Man måste alltid se till helheten och en hållbar värld är mycket dyrbar, nån hundring extra för bensin är en piss i Atlanten.

 18. Helt rätt Clara! Jag värnar som du för den lilla människan och medmänsklighet. Tråkigt när samhällets karusell skenar mot mer konsumtion och allt mindre reflektion över livet och dess egentliga mening. Passar på att önska dig och dina nära och kära en god jul!

 19. Så himla bra och sant! Visst borde valet handla mer om vilket slags samhälle vi vill ha, i stället för att fokusera på skitsaker. Väl skrivet! kram!

 20. Du är klok Clara. Önskar att fler vore lika kloka som dig! Du är en inspiration för många av oss! Kram och god jul.

 21. Det var först en bra bit in i mitt vuxna liv som jag förstod att det finns människor som lägger sin röst på det som gynnar dem själva mest på nåt konkret och ofta ekonomiskt plan. Jag hade inte kunnat föreställa mig något mer självklart än att en röstar på det alternativ som en tror blir bäst för så många som möjligt!!! När jag träffar folk som säger “ja jag röstar på den å den för det gynnar mig mest” tappar jag helt lusten att umgås med sagda personer.

 22. Alltså Clara jag förstår att du känner och tycker och tänker som du gör men det är inte så svart och vitt. Skatteintäkterna har ökat i takt med att skatten har sänkt. När man får mer pengar över i plånboken tenderar folk att återinvestera de pengarna i samhället, allt vi handlar är det ju moms på ex. Tack vare detta kan man satsa mer pengar än någonsin på ex infrastruktur, skola, vård och dylikt. Detta är ju förstås bara i landet i stort, jag vet inte hur det ser ut i din hemkommun. Men i alla fall: det finns alltid ett värde i att få mer i plånboken.

  1. Ja, just det, för det ser vi ju på de fina skolresultaten, fantastiska infrastrukturen, välfungerande vården, avsaknaden av riskkapitalbolag som stjäl skattepengar och vanvårdar äldre samt ounderskottet i statsfinanserna. En sak till, sa jag att jag var ironisk?! En bra samhälle byggs inte av medelklassens konsumtion, det byggs av människors solidaritet med varandra!

   1. titta bara på hur det ser ut i göteborg där sossarna har varit vid makten allt för länge, inte är det bättre vård och skola där, snarare tvärt om. dessutom är det ju helt korrupt

    1. Kommunernas och landstingens förutsättningars styrs rätt mycket av regeringen … Kan vara bra att ha koll på det.

  2. Mer pengar i plånboken leder förvisso till ökad konsumtion och därigenom ökade skatteintäkter. Men ökad konsumtion belastar å andra sidan vår natur och miljö, som jag också anser att vi ska ha i åtanke när vi rösrar. Ett samhälle bra för alla och ett jordklot för framtida generationer.

  3. Elin, din tes är logisk och korrekt. Men problemet med denna idé är att vi måste lita på att folk lägger pengarna på “rätt” saker.
   Fastigheter, värdepapper, konst, och högre vinstuttag i företagen etc genererar varken moms eller fler jobb.
   Om man istället skulle inverstera dessa pengar i nyanställningar inom offentlig sektor kommer en större andel pengar läggas på “normal” konsumtion som genererar moms plus förhoppningsvis genererar fler jobb.
   Som en bonus får vi bättre kvalitet i t.ex. vård och skola.
   Typiskt bra.

   (Ps. Har kommit flera undersökningar o reportage senaste åren som påvisar att Thatcherismens idéer kring sänkt skatt och lönesänkningar visat sig vara helt felaktiga. Se t.ex. “Lönesänkarna” på SVT)

 23. Tack Clara! Om alla tänkte på det sättet så skulle samhället fungera mycket bättre 🙂

 24. För mig är det självklart att rösta på det sätt jag tror gynnar mig som egen individ bäst, jag värdesätter de extra hundralapparna i min pålånbok!
  Sedan jobbskatteavdraget infördes får jag ut betydligt bättre lön än tidigare, och varför skulle jag inte?
  Jag jobbar och skiter varje dag och ligger inte samhället till last, jag förtjänar varenda liten extra krona.

   1. Varför är det så “fult” att önska mer pengar i plånboken, speciellt om man har en låg lön till att börja med. Då är de där extra hundralapparna värdefulla. Då kanske de delvis kan användas till att spara för en framtida pension, för Sanna mina ord, om du är lågavlönad och inte har sparat litet till pensionen då får du det knapert. När jag var arbetslös var min a-kassa högre än vad min pension är. Om jag försöker planera min framtid så att jag kan klara mig utan en massa bidrag har jag bidragit mycket till vårt samhälle. Tänk vad varje krona kostar som betalas ut i bidrag t.ex. Vi kräver mycket av vårt samhälle idag allt kostar en förfärlig massa pengar och ju mer vi kräver desto mer skatt får vi betala. Jag förstår att folk blir upprörda när de inte får den vård eller omsorg de förväntar sig, men jag har själv bara bra erfarenheter av både vård och omsorg. Min gamla mamma t.ex. fick utmärkt både vård och omsorg men vi var båda positiva mot all personal och talade om för dem hur mycket vi uppskattade deras omtanke och jobbet de gjorde. Jag tycker ändå att Sverige är ett generöst land, vi hjälper många flyktingar, vi samlar in massor med pengar till behövande runt om i världen, vi är ganska duktiga på att återanvända och vara rädda om naturen. Någon gång vore det klädsamt om vi inte bara klagar utan visar tacksamhet över allt det fina vi och vårt land står för. Allt är inte bara skit och egoism.

  1. Kattihatt, hur tänkte du nu? Om det skulle vara så att du blev sjuk, inte kunde arbeta, blev utförsäkrad och hamnade på samhällets botten om några år.. Så vill du då alltså inte ha någon som helst hjälp från samhället? Skattesänkninen måste ju dras någonstans ifrån, och jag kan garanetra dig att det inte är politikernas höga löner som det dras ned på. Sänkt skatt=mindre pengar till samhället vi alla lever i.

  2. Härligt exempel på en snäv samhällsanalys. Man skulle kunna tro att även de som arbetar har intresse av ett välfungerande och bra samhälle, men de kanske bara är intresserade av att sitta innanför sina grindar med sina prylar.

  3. “Jag jobbar och skiter varje dag” Vad duktig du är då! Men det kan komma en dag då du blir förstoppad, inte orkar arbeta mer, och då ska du vara tacksam över att det finns vård att få!

   1. Det var nog tänkt att stå “jag jobbar och SLITER” – hacka på rätt grejer, alla har rätt att ha en åsikt, även om jag inte heller håller med Kattihatt.

    1. Som någon annan redan påpekat menade jag givetvis “sliter”, blir riktigt låg nivå att hacka på ett en simpel felstavning.

     Bara för att jag har en annan åsikt än de flesta andra som kommenterat betyder ju inte det att min åsikt är fel, den är lika rätt för mig som din är för dig.
     Jag sitter abslout inte och gottar mig med prylar i ett lyxpalats, jag har ett psykiskt krävande jobb med ca 300 000 i årsinkomst brutto.
     Jag strävar efter en högre lön för att kunna spara pengar för framtiden, jag har en buffert ifall något oförutsett händer och jag vill kunna spara mer än jag gör nu till egen pension.
     Vad är det för fel med det?
     Varför ska jag förlita mig blint på att samhället kan hjälpa mig och jag i viss mån kan klara mig själv?
     Jag anser att skatterna inte ska höjas och kommer att rösta mot det i nästa val, för att jag anser att det gynnar mig mest!

     1. Jaha, du. När du har en fysiskt och psykiskt krävande sjukdom, så är du alltså bara glad att få bidra till dem som jobbar? genom att betala högsta skatten till exempel – själv vältrar du dig i 7 000 kr per månad?

     2. Jag menar att man kan inte planera att bli sjuk just nät man har råd. P.S. Tidigare har jag jobbat heltid i ca 35 åt, och inte kommit upp i hälften av din “lilla” lön.
      Ok, jag valde fel föräldrar.
      Fel yrken.
      Valde att bli sjuk alltför ung.

  4. Jag röstar också helt egoistiskt. Jag vill att människor runt mig ska må bra så att jag kan må bra. Jag vill inte bli utsatt för brott av olyckliga människor som av någon anledning behöver pengar. Jag vill att min mammaska ha bra vård för sin hjärnskada. Jag vill att mina barnbarn ska få växa upp i ett positivt samhälle

   1. Jag fattar inte varför pengarna för rutavdrag inte används för att anställa personal i vård omsorg och skola istället. Ökad privat konsumtion ska ge fler jobb, men vad konsumerar vi. Vad ger det för jobb och hur påverkar det vår miljö. Elektronik som tillverkas av underbetalda som får lämna barnen för att jobba i fabriker långt hemifrån. Flygresor som ökar miljöpåverkan. Man ska ägna sig åt kunskapsinhämtning i skolan men vad lär man sig ? Det verkar vara mindre viktigt har inte sett någon diskussion om det i media. Högst på listan borde samlevnadskunskap stå. Vad kungen hette som regerade 1872 tror jag inte hjälper oss mycket i livet. Och för att kunna lära sig bra behöver man vara mätt, lugn och nöjd. Vet att detta blir ostrukturerat men ibland bubblar mitt huve av sådana tankar och jag tycker att politikerna ofta resonerar så grunt, heja Clara som sätter ord på det många tycker.

 25. Håller helt med! Det är en mänsklig skyldighet att höja blicken! En del av min kvällsritual är att läsa dina kloka ord. Det gör mig till en bättre människa. Tack för att du finns, tar dig tid att verkligen tänka och delar med dig av din klokenskap.

 26. JA MEN YEEEEES!
  Äntligen någon som sätter ord på det jag har spenderat en hel kväll med att diskutera om. Tur att du får synas när vi är så många med samma tankar som inte gör det!
  Stå på dig!

 27. Å va fint, du sätter ord på något jag tänkt länge men inte kunnat uttrycka riktigt! Tack. Du är så bra!

 28. Åh Clara! Detta är något jag så starkt håller med om.
  Jag jobbar som byggprojektledare och min sambo som stadsplanerare. Framför allt i min sambos jobb, men även för mig, så jobbar vi ofta med skattebetalarnas pengar och framför allt alltid med allmänhetens ytor, vägar, städer, hem, kontor, lekplatser… ja, vår byggda miljö helt enkelt. Vi pratar ofta hemma om att höja blicken, om att ta med allmänhetens intressen. Och blir väldigt ledsna när folk argumenterar för projekt och planer endast med argument som utgår från dem själva som individ. Än värre är det när man på fikarasten hör hur någon som leasar en bil har det så skönt som slipper betala trängselskatt (bor i Stockholm), utan att det på något vis ingår i hyran “så man märker det inte, man kan åka in med bil utan att tänka på det, så himla skönt…” Nu är det inte så att jag generellt är väldigt mkt mot bilar, men HALLÅ!! Hela poängen med en trängselskatt är ju att det ska kännas. Det är ett system för att vi alla ska få en trevligare vardag och stad. Men tydligen så ska var och en, som individ, bara så långt det går hitta kryphålen så att dem slipper… det går ju inte ihop.

  Min poäng är att jag i mitt jobb, och framför allt min sambo i hans jobb, måste varje dag påminna oss själva att tänka längre än till oss själva, vilket har gjort att man försöker mer och mer tänka så i alla situationer så långt det går. Politik handlar ju om vilket typ av SAMHÄLLE vi vill leva i, inte vad jag som individ ska få eller slippa ge. Jag och min sambo har bestämt oss för att vi inte bara ska försöka hitta dem lättaste vägarna. Tror vi behöver fler try-harders, som DU!!

 29. Så skönt med någon som är så bra på att formulera något som kan tyckas vore självklart…

 30. Ett av de bästa blogginläggen detta året tror jag! Mycket viktigt med tanke på cirkusen nästa år.

 31. Jag är så glad att du finns som motpol till all egosim! Heja Clara! Jag känner igen mig så mycket i att bli frustrerad. Är själv välbetald akademiker som på sin höjd behöver slåss för saker som är världsliga i sammanhang utanför universitetets lilla sfär. Jobbar däremot för att söka bot mot en dödlig sjukdom så jag prenumererar på en patienttidning och får en helt annat bild av samhället på det viset med utförsäkringar och fattigdom pga att politiken väljer att satsa på de som (kan/får) jobba(r). Ändå får jag mer i plånboken varje månad. Jag ska inte behöva ge bidrag (även om det såklart är trevligt att kunna ge) för att fördela om och folk ska inte behöva be sådana som mig om bidrag för att överleva. Sjuka värld!

 32. Tack Clara! Så himla bra sagt!
  Minns att jag redan i gymnasiet reagerade på hur vissa partier (och ungdomsförbund) valde att rikta sina kampanjer. Minns en slogan som Ung vänster hade med budskapet “Det som är bra för överklassen är dåligt för dig”. Jag skulle inte säga att jag tillhör någon överklass precis, men att få pengarna att räcka har aldig varit ett problem under min uppväxt. Således förstod jag att det som skulle gynna överklassen troligtvis även skulle gynna mig och min familj. Så vad menade Vänsterpartiet? Det som var bra för överklassen kanske var bra för mig, ville de inte ha min röst då eller? För uppenbarligen hörde inte jag till “dem”. Jag borde tydligen rösa på det som var bäst för mig …

 33. Fast det finns ju de som röstar på nuvarande politik för att de har den åsikten att det är den bästa politiken för samhället. Bara för att det finns människor som inte har samma politiska åsikter som du själv betyder det ju inte att de INTE höjer blicken eller funderar över vad som är bästa lösningen på de problem vi har i samhället. Jag tror nog att de flesta människor i Sverige vill höja lägstanivåerna vad gäller fattigdom, social utsatthet mm, men alla har inte samma plan för att nå dit. Självklart finns det människor som sätter sin egen agenda först, men jag håller inte med om att de flesta endast röstar för sin egen personliga vinnings skull…

 34. Antar ditt företag måste gå fantastiskt bra eftersom du “skiter” i vilka pålagor som läggs på företagen. Jag betalar gärna mycket skatt om jag vet att det går till rätt saker . Att vara med i olika forum som Villaägarna el annat är frivilligt och givetvis finns dom för att bevaka ens intresse annars är det knappast intressant. Tycker själv att Företagarna är en bra för dom ger bra hjälp åt dom små företagen. Själv tror jag att samhället börjar med en själv och ens egna värderingar. Det man sår får man skörda. Det är så himla lätt att skylla på samhället . Jag tycker att varje enskild människa har ett eget ansvar mot andra och världen. Inte tackar jag nej till mera pengar ifall jag har möjlighet till detta. Med dom kan jag istället ge till det jag själv tror på och vill hjälpa .
  Tycker du kör med dubbelmoral när du säljer annonser till till företag som uppmanar till konsumtion och i nästa andetag uppmanar du människor att inte handla även om det är ditt levebröd. Ta tex ditt samarbete med din julkalender som enbart är reklambaserat för att du ska få mer i din plånbok. Det skulle vara fint att se att en del av reklamintäkterna gick till behövande.

  1. Jag är helt med dig här. Det intressanta är vart pengarna går. Ösa in pengar i svarta hål gör ingen lycklig.
   Ekonomier är komplexa och resonemanget i Claras inlägg är extremt naivt. Visst är det härligt att inte bry sig om pengar, men det är också väldigt dumt. Den som inte bryr sig om pengar är inte en god förvaltare, och är det något vi behöver i världen idag så är det goda förvaltare.

   1. Ösa in pengar till riskkapitalbolag går däremot bra. När det finns ett vinstintresse i vård omsorg och skola så måste det naturligtvis sparar på utgifter, vad sparas det på. Håller inte alls med om att Claras resonemang är naivt, jag är också företagare och det går ju ut på att tjäna pengar det ingår för det mesta i själva iden. Det belyser ju inte att man inte kan tycka att det är viktigt med etik och moral och nu talar jag om fördelningsetik och moralen att alla har rätt till ett bra liv. Att ta ansvar, handlar det bara om mig själv eller handlar det om samhället vi lever i och hur människor runt oss har det ?

  2. Tack! Skönt med en nyanserad och genomtänkt kommentar. Verkligen ett extremt naivt inlägg, som Maria säger! Det är så synd att folk går på den här trångsyntheten, och inte “lyfter blicken” 🙂

  3. Är också med i villägarna men när ledarskribenten klagade på utgifterna för sitt andra semesterhus var jag tvungen att skriva till honom angående att se verkligheten som de flesta lever i. Det är såklart positivt med intresseorganisationer men som medlem vill åtminstone jag att det ska finnas ett samhällsintresse. t.ex. så betalar de som bor i lägenhet mer i någon skatt, jag är inte intresserad av att vara medlem i en förening som bara ser till sitt eget bästa, det måste finnas en grundsyn att vi alla ska ha det bra.

 35. Å andra sidan är det varje röstande individs ansvar att se vad politiken man röstar fram innebär i verkligheten. Visst låter det härligt med mer pengar till förskolan och cancerforskningen! Hjärtat säger att barn och sjuka ska ha allt och mer därtill! Men innebär mer pengar alltid bättre kvalitet? Eller innebär det att man slarvar med resurserna för man har så mycket?
  Skolan kostar idag mer per elev (borträknat för inflation) och är lärartätare än för tio år sedan. Ändå rasar skolresultaten. Fler lärare och mer resurser är alltså inte lösningen? Rösta inte med enbart ett blödande hjärta utan lyft blicken och sätt er in i sambanden.

 36. det är ofta du skriver det jag tänkt, detta är verkligen huvudet på spiken om vad jag pratat om med mina vänner sen det senaste valet. vart tog visionerna om vår värld vägen liksom? när blev det viktigare med en hundralapp extra i plånboken?
  jag tycket om att läsa din blogg och veta att många andra också gör det, att dina åsikter, som jag ofta känner representar mina tankar får utrymme att höras och synas! tack för det och god jul!

 37. Wow, Clara vilket toppeninlägg. Håller med om varenda ord. Det vore fantastiskt om fler människor tänkte längre än bara sig själva. Empati, solidarietet – det behöver vårt samhälle mer av.

 38. Wow, Clara. Du har ett så fantastiskt sätt att uttrycka dig och jag önskar att vi var fler som tänker såhär… Det vi ger av blir mer och ringar på vattnet sprider sig. Älskar att du är så rakt på sak i ditt sätt att kommunicera! önskar dig en riktigt varm och god jul. KRAMAR

 39. Det finns andra sätt att få in kosing till stadskassan än skatt. Till exempel att ge konsumenterna mer pengar i plånboken att spendera. Och det behöver ju inte vara på en ny plasma-TV man lägger sina extra hundralappar på, det kan ju vara att man får råd att arbeta mindre, eller har råd att köpa en ekologisk skinka istället. När vi får råd att konsumera det vi själva väljer att konsumera, ökar intäkterna till staten och staten kan då ge mer pengar tillbaka till samhället så att tex våra pensionärer kan få bra äldrevård, förskoleklasserna blir mindre och att vi kan ta emot fler flyktingar från Syrien än något annat land. Ni vet sådant som är inte är bra bara för mig .
  Konsumtion och pengar är inte alltid negativt utan kan faktiskt skapa det samhälle vi vill ha.

  1. Tar mig friheten att kopiera mitt tidigare inlägg som svar även på ditt inlägg Fiffiluringen:

   “Din tes är logisk och korrekt. Men problemet med denna idé är att vi måste lita på att folk lägger pengarna på ”rätt” saker.
   Fastigheter, värdepapper, konst, och högre vinstuttag i företagen etc genererar varken moms eller fler jobb.
   Om man istället skulle inverstera dessa pengar i nyanställningar inom offentlig sektor kommer en större andel pengar läggas på ”normal” konsumtion som genererar moms plus förhoppningsvis genererar fler jobb.
   Som en bonus får vi bättre kvalitet i t.ex. vård och skola.
   Typiskt bra.

   (Ps. Har kommit flera undersökningar o reportage senaste åren som påvisar att Thatcherismens idéer kring sänkt skatt och lönesänkningar visat sig vara helt felaktiga. Se t.ex. ”Lönesänkarna” på SVT)”

   1. Nobelpristagaren i ekonomi 2013 Eugene Fama är libertarian. Han vill helt enkelt ha så lite skatt som möjligt och så lite statlig inblandning som det bara går. Han, i sin något högre ekonomiska bildning, tror alltså på människans egen goda kraft att välja. Det är märkvärdigt att vi svenskar tror så gott om statens val för oss att vi vill lägga MER av vår egen lön i statens händer än i våra egna. Vi tror att varje hundralapp har det bättre i statens förvaltning än i vår egen. Anmärkningsvärt. Många nobelpristagare i ekonomi anser motsatsen. Alla nationalekonomiska modeller visar att fri konkurrens utan statliga regleringar fungerar absolut bäst för alla, vilket också en snabb blick på världens ekonomier också visar (även om jag är medveten om att fri konkurrens enbart existerar på skissbordet, men ett närmande av det har man uppnått.). Jaja. Vi fortsätter väl att skatta sönder medborgarna. Det blir nog bra. Rentav bäst. För det har vi ju sett. Näst högst skatter. Näst bäst sjukvård, skola och omsorg? Nä. Men om vi skaffar oss HÖGST skatt av alla, DÅ går det nog! Suck.

    1. Men nu har du nog inte läst dina nationalekonomiböcker tillräckligt noggrant. Det är möjligt att ett avreglerat och privatiserat system höjer genomsnittet på den nationella nivån, men en otrevlig effekt är att i dessa länder ökar klyftan mellan fattiga och rika. Det här det många länder och personer inte dom ett problem, men i Sverige har man tidigare sett ett värde i att så få som möjligt ska hamna i den lägsta och mest utsatta situationen.

  2. Om det nu stämde, så som du beskrev det, att vi skulle lägga pengarna på den ekologiska skinkan i stället för plasma-TVn med mer pengar i plånboken, så skulle vi ju redan gjort det.

   Ditt inlägg stämmer i teorin, men inte i praktiken. Svensken har aldrig tidigare haft mer pengar att spendera, samtidigt som vi nu lider av en rad olika problem till följd av vår konsumtion.

   Jag tror inte staten är lösningen på allt men det krävs att någon ibland pekar med hela handen för att tvinga människor att göra “hållbara” val.

 40. Åh vad jag håller med! I could not care less om mina hundralappar hit eller dit, utan huvudsaken är ju faktiskt att vi alla har det bra.
  God Jul!

 41. Grattis Clara till den självgodheten. Men du borde följa sitt egna råd och vidga sin tankekapacitet till att innefatta att de som röstar för sänkt villaskatt och dylikt inte bara gör det för några kronor extra i plånboken utan för att de faktiskt tror att det är en liten pusselbit i att bygga ett större samhälle där fler kan vara priviligerade och där större utrymme finns att vara solidarisk.

  1. Gunilla, förklara gärna hur pusselbiten sänkt fastighetsskatt leder till fler priviligerade och ökar utrymmet för solidaritet.

   Så här tolkar jag det du skriver, så får du rätta mig om jag har tolkat fel:
   Sänkt fastighetsskatt = “mer pengar i plånboken”. Som man i teorin hade kunnat ge till t.ex. Stadsmissionen.
   Som anställd i en butik som säljer exklusiv inredning vet jag att det främst är här och på liknande ställen jobbskatteavdragen hamnar (denna typ av lyxkosumtion skapar dessutom ytterst få jobb). Skulle man ändå lägga en hunka mer i Stadsmissionens gryta pga sänkta skatter, ser jag inte det som en tillräcklig vinst för samhället. Hellre att alla pengar direkt går tillbaks till samhället.
   Ökad konsumtion=moms, samt ökad konsumtion=jobb-tesen har jag besvarat åvan om det även var den du tänkte på.

   1. Bra Jonas. Att det handlar om vad som konsumeras och det är kanske det som politik handlar om. Ska vi konsumera bilar eller dagispersonal. Jag har kanske inga barn och vill lägga mina pengar på en bil, men vem ska ta hand om mig då när jag blir gammal ? Det blir ju då andra som får ta ansvar för att nästa generation blir samhällsnyttig och kan ta hand om mig. Det är det som är det egoistiska och egocentriska i de åsikter som förs fram om att “jag vill minsann själv bestämma om mina pengar” det finns ingen förståelse för hur komplext allt är och hur vi alla hänger samman i livets väv.

 42. Clara! Du är så bra! Du skriver alltid precis vad vi tänker på här hemma, min man och ja! Bravo!

 43. Fantastiskt bra skrivet. Tack för att du utnyttjar din offentliga plats till att förmedla sådana viktiga och värdefulla ord!

 44. Tack för ett bra och klokt inlägg! Ja tänk om fler kunde ha ett lite djupare perspektiv gällande detta, det vore lönsamt för alla:)

 45. Blir så glad över att läsa alla som håller med Clara. Hoppas på att ni alla känner för att engagera er ännu lite mer i politiken också. Gå med i det parti som ni känner ligger närmast er uppfattning och bli en del av det demokratiska arbetet. Blogginlägg som det här är viktiga för att få människor att reflektera, men sedan behövs det lite verkstad också. Någon måste ta det politiska ansvaret, och det måste vara vi.
  Alla politiska partier tar emot medlemmar via sina hemsidor.
  Vi ses på torget, i fullmäktigesalar och på kongresser! Välkomna!

 46. Alltså, JA. Tack för att du formulerar det här så bra, sätter ord på det. Att du är så klok! När jag själv försöker blir jag bara ledsen arg och ifrån mig, tappar fokus och orkar inte. För världen går åt helvete och allt och alla är så individualistiska – och mitt i allt det här ska jag uppfostra mitt lilla barn.
  Hoppas att många läser det här och förstår!

 47. Word sister! Hörde förresten (på nyheterna) någon säga att unga arbetstagare kostar mer än vad de ger under sin arbetstid. Det är för sorgligt att en människa inte värderas högre än så, idag. Det är en mörk tid vi lever i. Men när fler börjar tänka som du, så kommer det att vända. Puss och kram!

 48. Jag håller med dig till viss del men samtidigt inte alls. Självklart ska vi erbjuda en bra vård, omsorg och skola men systemet fungerar inte så att om man väljer det ena så väljer man samtidigt bort det andra.

  Ta det här med bensinskatten. För dig som driver ett framgångsrikt företag är det inga problem att betala mer i skatt på bensin för att kunna bo där du bor men hur ser det ut för dina grannar? Har de samma ekonomiska resurser eller skulle en höjning av bensinskatten leda till att de tvingades flytta från glesbygden? En höjning av bensinskatten slår inte heller bara för biliserna utan även för åkarna med den konsekvensen att ALLT som transporteras (dvs ALLT) kommer bli betydligt dyrare. Står man då arbetslös, även om man skulle få mer i A-kasssa, så skulle dessa pengar snabbt ätas upp av de högre priserna på de varor som man inte klarar sig utan, på att ta sig fram och tillbaka till affärer/dagis/deltidsarbete osv.

  Ofta hamnar man i diskussionen om “några hundringar mer i plånboken varje månad” och hävdar att det inte finns någon som behöver dessa pengar. Jag gillar jobbskatteavdraget men behöver det egentligen inte. Jag skulle även kunna ta en höjning av bensinskatten utan att ens behöva fundera på hur det skulle drabba mig men jag är inte, precis som du skriver, representativ för samhället i stort. Jag får dessutom inte många kronor mer som ingenjör i jobbskatteavdrag än vad min granne får som är undersköterska trots att min lön är avsevärt mycket högre än hens. Skillnaden är att hen behöver de extra pengarna, speciellt som hen är ensamstående med tre barn. För henom har jobbskatteavdraget inneburit att hen kan köpa mer ekologiskt, ibland faktiskt ta ungarna på semester och dessutom bo kvar i huset trots pendlingsavstånd (här får man ofta frågan, “men ska det vara en mänsklig rättighet att bo i hus då?” men då kan vi istället vända på det och fråga om det endast ska vara rika kärnfamiljer förunnat att bo i hus?!).

  Hur som helst så skulle jag bara vilja påpeka att det kanske inte är så enkelt att peka ut vem som egentligen är egoist.

 49. Tack för superbra inlägg Clara. Jag har tyvärr helt tappat förtroendet för våra “folkvalda” (Vad är det nu vi har att välja på egentligen? För mig framstår alla partier som ett och samma med vissa nyansskillnader.) Vilket parti sätter människor och miljö allra främst? Inget.
  Jag hör till den privilegierade medelklassen men det betyder inte att jag sätter mina egna ekonomiska intressen först. Jag vill ha en samhällsstruktur som behandlar människor lika – i handling inte bara i ord. Det är något jag mår bättre av än exra hundralappar eller tusenlappar i min egen plånbok. Jag vill att man på nationell nivå skärper miljöpolitiken rejält – miljötänk ska inte vara något lite småmysigt (“trendigt”) som den enskilda individen eventuellt ägnar sig åt.

  Vi delar den här jorden tillsammans, och vi lånar den av kommande generationer. Den politik som vi har nu är kortsiktig och navelskådande för privilegierade klasser och överklassen… den saknar kontakt med verkligheten.

  Jag tycker Russell Brand har helt rätt: http://www.youtube.com/watch?v=3YR4CseY9pk

 50. Det finns två aspekter som är mycket problematiska. Det första är att det finns ett överförmynderi där det anses att staten vet vad som är bäst för mig och jag inte gör det. Varför ska annars låginkomstagare betala skatt som de sedan får tillbaka i riktade satsningar? Det andra är det där med att öka skatten med ett par hundra. Om man gör det så stannar det inte där utan man resonerar från vänster likadant nästa gång. Problemet är inte att det inte finns tillräckligt med pengar eftersom skattetrycket är ca 45% utan vad vi gör med dem. 45%skattetryck innebär i princip att varje person som jobbar i privata sektorn finansierar en i den offentliga och att det då skulle saknas lärare, sjuksköterskor osv är absurt…

 51. Det bästa med den här bloggen är inte att du skriver det jag tycker men inte riktigt lyckas formulera. Så är det ofta, men det bästa är att jag får ta del av andras motargument och på så sätt får möjlighet att pröva och komma vidare i mina egna tankar. Och oavsett om det leder till att jag fortsätter hålla med dig eller inte, så får jag större förståelse för olika åsikter och resonemang. Guld värt, tack!

 52. Tack Clara, du är verkligen underbar! Det är så härligt att du delar detta i din blogg som läses av så många. Kanske fler börjar tänka till. Du är en sann inspirationskälla och jag önskar dig och din familj en riktigt god jul!

 53. Helt rätt tänkt! tycker jag i all fall. de flesta av oss här i Sverige har det så pass bra att vi gott kan avstå några ‘privata’ hundralappar för att detla med oss till dem som behöver det bättre. Tack för ett bra inlägg och en bra blogg 🙂 /kram ia

  1. Nu ger vi i genomsnitt 46% och höginkomsttagare mycket mer. Vilken nivå tycker du vi ska ligga på?

 54. Heja Clara! Själv vet jag med mig att jag gärna följer minsta motståndets lag i vardagen, därför röstar jag ideologiskt var 4:e år. För de inskränkningar det ger i mitt liv är till direkt förmån för andra, och i mitt jobb i vården möter jag människor varje dag som påminner mig om det. Tusen tack för en fantastisk blogg där jag får inspiration till allt, från vardagsfeminism till tapetval i köket! God jul!

 55. <3 Tack. Tack. tack. Du kunde inte skriva bättre. Jag har inget emot något parti – inte ens SD – men jag har så svårt för människor som inte tänker efter innan dem röstar. Jag har svårt för folk som är så egoistiska att en hundralapp extra i den egna plånboken är värd en annan människas liv… för det är så det blir i slutändan. Man kan inte få allt på en gång.

 56. Nja till detta inlägg. Håller med om att det är sorgligt med folk som röstar bara för ett par hundralappar till i plånboken. Att underlätta för företagande kan dock bidra till högre sysselsättning, påverka BNP och därmed intäkter till statskassan. Till exempel. Att underlätta för landsbygdsbefolkningen kan leda till en mer levande landsbygd, stävja urbanisering och avfolkning av landsbygd. Du behöver inte hålla med om allt, men tyvärr låter ditt inlägg lite som att om man inte röstar åt vänster så tänker man bara på sig själv, och det är det som jag inte håller med om.

 57. Tack underbara du, för att du uttrycker de tankar om samhällsutvecklingen jag också delar, bra att du ryter i från! 🙂