Soppa med skivade champinjoner i blått och vitt porslin.

Mild, len, timjansmakande och mustig. Så ska en soppa på champinjoner smaka.

Kylan biter i kinderna idag och himlen är alldeles ljusblå! Det föll ett fint puder över hela världen i natt så alla träd är täckta av snö.

Jag har tagit en långpromenad med hunden sedan varit på biblioteket med lillen och lånat bilderböcker.

Riktigt helglugn råder med andra ord.

När vi kom hem från utflykten vid lunchtid var jag sugen på en varm soppa så då gjorde jag den här svampsoppan som är en favorit!

Till en svampsoppa behöver du:

500 gram blandad färsk svamp (ex vis champinjoner, kantareller, karl johan, ostronskivling)

1 stor gul lök

1 tärning grönsaksbuljong

200 g creme fraiche från Norrmejerier med smak av svamp (naturell går också bra om det inte finns med svampsmak)

4 dl mjölk

Några rejäla knippen färsk timjan

salt och peppar

Så här lagar du min champinjonsoppa:

Grovhacka svampen och finhacka löken.

Spara några svampar till garnering.

Fräs resten av svampen och löken i smör i en stor kastrull, ca 5 minuter.

Ta 1/3 av det åt sidan och låt resten vara kvar i kastrullen.

Häll ner crème fraîche och mjölk i kastrullen.

Lägg ner buljongtärningen.

Finhacka lite timjan och låt koka med svampen i ca 10 minuter.

Mixa sedan soppan med en mixerstav så att den blir slät.

Lägg sedan ner resten av lök och svampblandningen och låt koka med någon minut i kastrullen.

Smaka av med salt och peppar.

Servera soppan med lite svamp på toppen och några kvistar timjan. Ett färsk bröd – exempelvis scones – smakar gott till!

Bland mina recept finns fler vegetariska soppor, till exempel en på jordärtskocka.