En favorit är svamprisotto. Här är mitt bästa recept. Det är INTE svårt någonstans. 

Eventuellt finns det ingen maträtt som gör sig så dåligt på bild som risotto. Här kan man snacka om ofördelaktigt utseende! Men smaken är det inget fel på!

Du behöver:

3 lökar (gullök eller scharlottenlök)

2 vitlöksklyftor

Lite olivolja

600 gram färsk svamp (champinjoner, shiitake, kantareller eller karljohan tex.

5 dl avorioris

1 1/2 tärning svamp- eller hönsbuljong

9 dl vatten

3 dl vitt vin

1 1/2 dl riven lagrad ost (västerbotten eller parmesan tex)

Så lagar du min bästa risotto med svamp:

Finhacka vitlök,  lök och svamp. Fräs den i lite olja i en gryta. Den ska inte få färg.

Lägg ner riset och fräs det också. Smula över buljongtärningarna.

Blanda ihop vinet och vattnet i en kanna. Häll på lite vätska åt gången, var femte minut ca, och låt koka ihop under lock. Rör om då och då.

Det ska koka sakta och fint i ca 20- 30 minuter.

Tag sedan av plattan och blanda i den rivna osten.

Servera genast. Salta, peppra och krydda efter tycke och smak.