Jag säger upp mig från jobbet som jourhavande kvinnlig förebild

Efter åtta år som bloggare har jag fått nog. Det har bara blivit värre för varje vecka som gått: Förväntningarna på att jag ska vara en god förebild. Kraven på att jag ska ta till mig all kritk med motiveringen att jag faktiskt är en förebild.

Så nu gör jag det. Härmed avsäger jag mig jobbet som jourhavande kvinnlig förebild. Det är ett omöjligt, otacksamt och vidrigt uppdrag. Jag har aldrig bett om det. Vi kvinnor ber inte om det. Men det läggs på våra axlar ändå.

För män räcker det att göra något. Det räcker för Soran Ismail att han engagerar sig i kampen mot rasismen. Han behöver inte samtidigt lobba för byggandet av Bottniabanan. Det räcker för Zlatan att vara en skön förebild för förortskids – han behöver inte samtidigt engagera sig för ensamstående kvinnors rätt till insemination. Det räcker för Timbuktu att vara vara vänster. Ingen frågar efter vad han anser om dansk grisuppfödning. Göran Greider behöver inte ta ansvar för vad hans kroppshydda sänder ut för signaler och ingen klandrar Anders Borg för att han klippt av sig hästsvansen.

Men som kvinna och bloggare förväntas jag vara inkludera och representera alla mina läsare.  Jag förväntas ta ansvar för hur de mår i varje given situation.

När jag var överviktig var jag en dålig förebild. När jag gick ner i vikt och började träna var jag en dålig förebild. När jag nu påstår att jag varit överviktig är jag en dålig förebild, eftersom både överviktiga och underviktiga kvinnor förmodligen mår dåligt av det. Bloggar jag om graviditeten nonchalerar jag kvinnor som inte kan få barn. Bloggar jag om hur tungt dessa kvinnor har det är jag respektlöst mot kvinnor som faktiskt inte ens vill ha barn. Klipper jag av mig håret tar någon illa upp för att jag antyder att kort hår är bättre än långt. Är jag glad för att jag är lång blir någon kort person förolämpad. Svär jag är jag en dålig kristen. Bloggar jag om min tro är jag dålig för då är jag förmodligen jäkligt inskränkt. Och bloggar jag inte om att jag är kristen är jag lika dålig därför för att kristna behöver förebilder i offentligheten. Och det borde jag vara.

Men nu är det slut. Nu säger jag stopp. Jag kommer inte blogga en enda dag till på dessa villkor. Behöver ni förebilder? Se er i spegeln. Var era egna förebilder. Behövs fler typer av bloggare? Starta en egen blogg då och bidra till mångfalden. Jag kan inte stå för mångfald. Jag kan bara stå för mig. Behövs fler perspektiv på saker? Skriv texter med fler perspektiv då. Jag kan bara skriva utifrån mitt perspektiv.

Från och med nu tänker jag inte ta ansvar för hur min blogg får någon annan att må. Kravet på mig som förebild gör att det känns som att jag varken har rätt till min egen kropp eller min egen själ. Därför att oket att representera alla andra kvinnors kroppar, själar och hjärnor tar över hela mitt liv. Och vem tar ansvar för hur dåligt det får mig att må? Ingen utom jag själv.

Så jag säger upp mig. Jag avsäger mig ansvaret. Jag har gått vidare till en ny tjänst. Från och med idag tillträder jag Rätten Att Vara Ett Subjekt. Rätten att vara subjektiv. Att inte inkludera alla kön, etniciteter, klasser, landsändar, skostorlekar, hårfärger, åldrar, politiska åsikter och inredningsstilar i mina texter. Jag är inte UNDERBARACLARA OBJEKTIV BLOGGARE AB. Att ens försöka vore förmätet av mig.

Jag förbehåller mig rätten att vara Clara med allt vad det innebär. Operfekt och full av fel. Jag tänker inte sitta kvar på en piedestal jag aldrig någonsin bett om att placeras på. Jag är rätt nöjd med att vara en en medelmåtta precis som alla andra.

Har ni klagomål på denna nya hållning? Bemöda er inte om att framföra något till mig. Tjänsten som jourhavande förebild och klagomur är vakant. Ersättare sökes. Förebilden är borta. Jag har sagt upp sig för att leva.

—————-

(Och det är inte bara jag som tröttnat. Läs vad bloggarna Emmas Vintage, NiotillfemEmily DahlAnna Ritar, Un Velo, En blommig tekopp, Elsa säger i frågan)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

387 kommentarer på “Jag säger upp mig från jobbet som jourhavande kvinnlig förebild”

  1. Klokt och välformulerat som vanligt! Du har en intelligens o klarsynthet utöver det vanliga Clara!
   Men jag blev förvånad över detta inlägg. Du som får övervägande positiva kommentarer enligt min uppfattning, mest hela tiden. Du har en stor skara som applåderar det mesta du gör.
   Jag har verkligen uppskattat att du har en blogg där det varit högt till tak. Du väcker mkt nya tankar hos folk o debattens vågor har ibland gått höga!
   Jag är förvånad över att du som själv hsr så mkt åsikter har svårt att ta emot andras, om det inte är elaka osakliga påhopp då tkr jag att debatten är spännande i sig. Ska du numera bara ha ego-boost o ja-sägare på bloggen? Det finns så många andra bloggare som har…du var ju så länge du orkade alldeles unik i ditt slag! Fortsätt väcka debatt! Världen behöver sådana som du!

   1. Hon säger inget om att andra få ha åsikter som jag läser det. För mig säger Clara att hon är den hon är och kan bara ta ansvar för det. Som jag uppfattar Clara pratar hon om exempel färgen blå för att den är den finaste färgen av alla, kan hon inte ta och skriva om färgen röd, vit, gul etc bara för att vi andra inte tycker att blå är den finaste färgen. De andra färgälskarna förväntar sig att Clara ska tycka att just deras färg också minsann är den finaste för annars ser hon ned på dem genom att inte nämna deras favoritfärger. Jag uppfattar även som Claras blogg på det sättet, om jag säger att jag minsann tycker att grönt är den finaste färgen av alla får jag båda skriva och tycka det på Claras blogg. Sen kanske man diskuterar om det, men det är ju bara för att lära sig mer om de andras syn på sin färgval. Sen vill vissa inte förstå och bara gnälla och andra misstolkar med flit.
    Mvh Mrs Li

 1. Men kära nån – vad är det med folk? Man kan väl för det första ha olika förebilder inom olika områden och inte lasta dig, eller någon annan för den delen, med att täcka upp vartenda tänkbart område? Du är min förebild när det handlar om att tänka bra och sunt kring miljö, gifter och hälsa. Jag tar ofta råd och inspiration från din blogg kring det. Resten är ljuvligt, roligt, härligt och givande att läsa om och se på, och det gör dig till en människa bakom alla fina råd jag får inom “förebilds-området”.
  Sen inspireras jag av andra människor inom andra områden. Inom chef- och ledarskap har jag en, inom inredning och design en – och så håller det på. Min inspirations inom chef- och ledarskap inspirerar mig inte inom träningsområdet och då låter jag det stanna där. Inte kan jag lasta henne för det? Det jag kan göra är helt enkelt att ta tillvara på den inspiration jag får inom det område jag får den.
  Suck.

 2. BRAVO! Jag vet inte om det blir kontraproduktivt att berömma för det kanske är att göra dig till ofrivillig förebild igen, i sådana fall förlåt för obehaget, annars – heja heja!

 3. Så skönt beslut för dig! Jag har följt dig på din blogg en lång tid och på instagram en något kortare tid, jag gillar att se hur din vardag är. Samt ta del av vem du är, vad du gör och hur du tänker. Därmed inte sagt att jag håller med dig eller är liktänkande i allt som framkommer, men jag gillar allt ändå. Om inte annat så för att många av dina inlägg får mig att reflektera över hur jag ställer mig i olika frågor och varför.

  Jag har många gånger reagerat på det du just nämner; att folk anser att om du uttrycker att du bryr dig om miljön så måste det genomsyra allt du gör och hela tiden. Om du gillar att träna så får (åtminstone bör) du inte äta något med socker i, om du är kristen får du inte svära osv osv.

  Jag tänker att du är den du är och gör det du vill/kan/tror på och jag beundrar dig för mycket av det du gör. Och precis som Jenny här skriver – man kan (och bör ha) flera olika förebilder för det är orimligt och osunt att förvänta sig att en person kan svara upp mot alla ens tankar. Fortsätt blogga som dig själv och utifrån dig själv Clara, för det är just det jag (och många med mig tror jag) tycker är så bra!

 4. Underbart Clara! Jag har dig som förebild för att du står upp för dina ideal och åsikter, och har en tydlig vision med vad du vill ha ut av livet. Dessutom lyckas du ofta få mig att reflektera på saker ur ett annat perspektiv. Håller inte alltid med dig men respekterar dig alltid, för dina åsikter brukar vara väl genomtänkta och grundade. Helt fascinerad över hur folk kan hänga upp sig på precis allt. Kan förstå att vissa saker kan vara känsliga, om man t ex inte kan få barn, men vad tusan, ska alla andra mörka sina graviditeter och bebisar för det? Alla har vi våra egna sorger och problem och måste lära oss att handskas med dem, utan att skuldbelägga andra. Och hur folk ser ut har jag faktiskt lärt mig sedan barnsben att man INTE kommenterar, det är var och ens ensak.

 5. Jag läser din blogg alltsomoftast, och det tänker jag fortsätta med. Du är bra! Var dig själv och ingen annan, och heja dig!

 6. Bra!
  Du gör säkert helt rätt i att stå upp mot olika nivåer av näthat genom att vara dig själv!

 7. Jag har en additionsteori… att man lätt målar upp en drömbild av hur verkligheten ska vara när man läser olika bloggar. Träningsbloggen plussas ihop med modebloggen som plussas ihop med mat/inredning/lantliv/hälsa/smink/arbete/trädgård/miljö… osv. Listan kan ju göras hur lång som helst. Bara det att ingen är ju alla dessa saker samtidigt, eller under samma period i livet. Att lägga dessa krav i en stor summa på sig själv är ju omöjligt! Och ännu mer omöjligt för dig om dessa förväntningar projiceras på dig från andra, omöjligt uppdrag – bra att du säger upp dig från den tjänsten, den verkar inte vara något att ha.

 8. Heja Clara! Jag tycker att det är riktigt vidrigt märkligt att se här i kommentarsfältet ibland hur folk klandrar dig för att du skulle få olika grupper av människor att må dåligt, exempelvis när du bloggar om din graviditet. Eller ens ditt hår, va? Nej, om folk mår så dåligt av att läsa din blogg får de väl sluta med det då. Jag hoppas att du fortsätter blogga på för jag uppskattar din blogg väldigt mycket, och jag tycker också om att diskutera och stöta och blöta med dina andra läsare i kommentarsfältet.

  All kärlek!

  http://lovlilett.com

 9. Haha, just det du skriver i din blogg idag bidrar i sig att göra dig till en bra förebild, för mig i alla fall :-). Fortsätt att stå på dig!

 10. När jag bloggar vill jag vara mig själv och ingen annan. Det är ju ändå som lite av en öppen dagbok. Och jag vill samtidigt läsa det andra tycker och tänker. Sen om jag håller med om det eller inte är ju upp till mig. Bloggaren i sig måste ju få säga vad denne tycker och tänker. Och det är min uppgift att acceptera att ordet är fritt, inte bloggarens att anpassa sig efter mig. Tycker jag inte om det jag läser kan jag helt enkelt sluta. Och dig följer jag gärna när du tycker och tänker från ditt egna perspektiv 🙂

 11. Heja på! Förstår inte varför människor måste gå in och gnälla på andra. Har de inte vettigare saker att göra? Jag tycker i alla fall om att läsa din blogg och hoppas att du fortsätter med bloggandet utan att lyssna för mycket på gnällspikarna 🙂

 12. Äntligen någon som kan sätta ord på detta märkliga fenomen! Tack Clara! Är så trött på att andra tar sig rätten att döma, ställa krav och påpeka hur man borde leva sitt liv och att man inte gör tillräckligt Och sen att man bara ska “tåla” att bli kritiserad på det sättet på sin egen blogg är bara tragiskt. Jättebra att du säger ifrån! Förvånande att du stått ut så länge som du gjort, så verkligen på tiden 🙂 Fortsätt med det du gör för du gör det så bra! Återigen TACK för en grym blogg!

 13. Ligger hemma och är dyngförkyld. Såg precis de omutbara på svtplay. Du beskriver allt jag går och funderar på! Helt grymt! Sluta inte vara dig själv! Men det är ju fan att folk ska ha så mycket åsikter. Pust.

 14. Visst är det så typiskt det där att kvinnor alltid ska vara bra förebilder. Tom kvinnliga huvudpersoner i tonårsböcker måste vara bra förebilder för annars kan de stackars tonårstjejerna bli helt förstörda. Heja alla som gör som de vill och tar ansvar för det, Låt alla vara sin egen förebild!

 15. Kunde inte sagt det bättre! Man ska inte behöva vara en förebild till andra utifrån deras tro på vem man är! Det ska räcka med att vara sig själv! Varför måste andras förväntningar och krav forma oss som människor? /från stor fan av att du är dig själv och ingen annan!

 16. You go girl!!! Jag har ofta häpnat över vilka korkade kommentarer du får i bloggen. Som om någon människa skulle vara perfekt. Eller kunna täcka Allt och Alla i bloggen. Och som om det ens vore ditt syfte med bloggandet. Jag blev sååå rädd att du skulle sluta blogga. Tack för att du finns. Var rädd om dig!

 17. Clara! Du är så himla klok. Alla lycka och många kramar till dig för att du vågar stå på dig och stå upp för dig själv. Det är att vara en förebild!! 🙂 (Oavsett om du vill det eller inte…)

 18. Fantastiskt inlägg om en oerhört viktig sak, rätten att vara sig själv. Hurra för det!! Tack för en bra blogg som bidrar till reflektion, eftertanke och inspiration.

 19. Du är ju bara så bra Clara, stå på dig och var dig själv, skit i andra som har tusen åsikter om Gud och alla människor.
  Kärlek till dig <3

 20. HURRAAAA! VÅGEN FÖR CLARA!!! Så himla bra! Väl rutet!
  Sedan suger det vad folk utsätter dig för, jag har tänkt på det många gånger när man läser kommentarfält här och på instagram. Hoppas du kan skaka av dig pressen från det gamla, usla jobbet så fort det bara går!

 21. Heja dig! Fantastiskt bra formulerat. Jag ser helst att du fortsätter vara du. Du är grym.

 22. Bra där! Blir också så sjukt less på människor som inte verkar ha annat för sig än att klaga på andra människor (tex bloggare) och jag har ofta gjort precis som du säger – slutat läsa kommentarerna. Hoppas du tänker fortsätta med bloggandet iaf!

 23. Kan inte sluta le, ett så himla bra inlägg ♥ I kommentarersfältet sprider vi kärlek och pepp istället för att leta fel!

 24. Heja! Det är ju för att du är du som jag vill läsa din blogg. Inte för vad alla andra kan tänkas vilja att du ska uttrycka!

 25. Man har väl inte någon som bloggar som förebild? Eller annan offentlig person heller? Eller är jag ute och cyklar? Man inspireras väl av personen, resonerar när det är något man vill diskutera? Man ska vara sig själv, och inspireras av andras tankesätt vilket man tycker stämmer bra överens med ens egna värderingar och åsikter? Vi är ju inte födda för att vara någon annan.

  Bra där Clara. Var dig själv, tyck vad du vill, du kan ju inte ta hänsyn vad hela Sveriges befolknings åsikter är.

 26. Bra Clara,var den” underbara Clara” som du är.Läser din blog varje dag,tycker nästan att jag känner dig.Gläds med dina vardagssysslor.Önskar dig och din familj en riktigt skön sommar ♥

 27. Bra att du säger ifrån. Förebilder är ofta piss, jag som storasyster har ofta fått höra att jag måste vara en förebild för mina bröder, vilket jäkla ok att lägga på ett barn! Jag ser dig som en inspiration, men absolut inte som en förebild. Ibland håller jag med dig, och ibland inte men tycker du är mer vettig än inte, annars skulle jag inte läsa här.

 28. Haha, jättebra! Förstår dig verkligen, måste vara urjobbigt att bli synad och granskad och kritiserad dagarna i ända. Själen skrumpnar och modet sjunker. Bra att du avsäger dig posten!!

 29. Hurra för att du är så klok, och för att du öppet bryter mot kravet om att kvinnor alltid ska vara perfekta och allt för alla på en gång! Heja dig!

 30. Jag är inte alls som dig, dvs den Clara du väljer att dela med dig av till oss läsare men jag finner dig inspirerande. Jag tänker för lite på miljön, är inte det minsta huslig eller kreativ osv men älskar ändå att läsa dina inlägg om miljö, pyssel, bakning och politik. Fortsätt att vara den Clara du vill vara och strunta i alla negativa kommentarer. Man kan inte älska alla men man kan behandla alla med respekt.

 31. 🙂 Du har förmågan att vara “spot on” ganska ofta men det här var kanske ditt bästa inlägg. Eller nä, det var det kanske inte- du gör många bra och viktiga inlägg men detta var liksom bra på ett annat vis. Förstår inte dessa klagosånger i kommentarsfälten där det ibland bara känns som om folk är missunnsamma, avundsjuka eller bara inte har något bättre för sig än att klaga.
  Vi är ganska olika du och jag på många sett (samtidigt ganska lika också) men jag tycker du är en riktigt god förebild. Sund inställning till det mesta, även om jag inte alltid håller med fullt ut. Men det är ju så det är, vi är alla olika och tur är väl det?!

  Ta hand om dej

  Ebba
  http://www.medvetenmini.se

 32. Grattis till nya jobbet! 🙂 Jag tycker det är väldigt märkligt, det här med att vi kvinnor ska vara världsförbättrare. Representera alla. Vara förebilder, vare sig vi vill det eller ej. Jag ska tydligen göra mina söner till “bra män” samtidigt som ingen kräver något dylikt av min man (deras pappa). För honom räcker det att bara vara sig själv. Medan jag ska vända ut och in på mig själv och fundera över alla möjliga vibbar jag kan tänkas förmedla. Därför är det befriande att läsa det här blogginlägget. Lycka till och hoppas du känner att förebildsbördan försvinner!

 33. det bästa du kunde göra för både dig själv och alla andra kvinnor där ute! för vi behöver alla frihet att vara precis så rätt och fel som vi är! hejja dig!

 34. Jag blir alldels lycklig av att läsa din text. Du sätter ord på ett mycket viktigt och märkligt fenomen. Att kvinnor (generellt) aldrig bara kan få vara den de är utan också måste ta ansvar för alla andra jävlar. Bra rutet! Stå på dig! Tusen kramar!

 35. Heja! Jag läser DIN blogg därför att jag tycker att DU är inspirerande, verkligen! Skitbra på alla sätt och vis! Jag gillar DIN röst och det DU bloggar om och hur. Jag läser inga andra bloggar, tycker inte att det är så intressant. Jag tycker att DU är en riktigt bra, ja suverän förebild på flera olika sätt. Tack för en bra blogg!

 36. Helt underbart Clara! Fantastisk text och fantastiskt ståndpunkt. Vad hände med att det bästa man kan vara är sig själv och att det räcker! Jag tycker att alla borde axla ansvaret att vara så bra man själv kan utifrån sin egen situation. Inte försöka lägga sitt ansvar på andra.

 37. Du är en förebild för mig. Men inte för att du “är en förebild” utan för att du är dig själv!

  Det viktiga är inte vad andra tror (folk kommer alltid klaga) utan att du är en förebild för dig själv. Att du är en så bra människa som du kan, för din egen skull. Att du ställer precis lagom mycket krav på hur du ska vara, för att du vill det.

  Skriv för att du vill det, så läser vi som vill det utan att någonsin säga något taskigt. De som gör det är bara att strunta i, det kommer alltid finnas idioter.

 38. BÄSTA IDAG!
  Slutat läsa fina kommentarer för att jag ofta upplever dem som modstulna och nedstämda. Så himla många som slänger på sig en tjock, luddig och sliten offerkofta. Jag är så sjukt imponerad av dig – fortsätt vara en subjektiv Clara så fortsätter jag läsa och njuta!

 39. Haha, så fruktansvärt bra skrivet/rutet Clara. Det kanske kan få folk att tänka till och ta ansvar för sina egna liv

 40. Det tycker jag du ger rätt i! Kram från Paris där jag tycker det är kul med dina åsikter och filosoferingar som jag sen väljer själv att anamma eller ej. Variering berikar!

 41. Jag gillar ditt inlägg starkt. Tråkigt bara att du måste skriva det. Undrar varför människor tycker att du borde representera just dem. Bara för att man är en förebild ska man väl inte behöva anpassa sig för att tillfredställa andra. Man är den man är och den enda man behöver stå till svars för är sig själv.

  Tack för en otroligt bra blogg. Våra åsikter kanske inte alltid är lika men jag uppskattar att du ger mig nya infallsvinklar och funderingar. Skickar en virituell stärkande kram.

 42. Så bra skrivet!!! Helt rätt! Jag är så glad över att du inte slutar utan fortsätter att skriva! Du behövs här ute med dina tankar och åsikter och skit i alla som hela tiden ska gnälla över ditten eller datten.

 43. SÅ JÄKLA BRA! Precis så! Om det är nåt jag behöver så är det att se kvinnor som vägrar acceptera att låsas in i ett fängelse nån annan byggt (i det här fallet var fängelset illusionen av den där jävla perfekta förebildskvinnan som aldrig existerat och aldrig kommer göra det heller) och istället är sig själva – och vägrar be om ursäkt för det. Vill man ha nåt annat än det du har att erbjuda på din blogg får man väl bege sig nån annanstans. Inte svårare än så.

 44. Förstår att förebild lägger mycket på personen i fråga. För mig är du en stor inspiration. Allt du vågar stå för, leva i, jobba med, säga till om. Det uppmuntrar mig och får mig att fortsätta drömma om att vilja mer! Tack 🙂

 45. Din penna (nåja, ditt tangentbord) glöder verkligen. Vilken fantastisk förmåga du har att formulera dig. Lycka till på nya jobbet!

 46. Älskar detta!! Jag har aldrig fattat ordet förebild. Ligger ju enbart massa krav i det ordet? Jag inspireras av tusen olika människor, plockar russinen ur kakan. Vi är bara människor allihopa.

  Jag gör mycket jag skäms över. Hatar min kropp. Tar för många sömntabletter. Snusar. Svarar inte när det ringer. Och jag gör massa saker som jag är stolt över. Utbildar mig till läkare, tar körkort, är en bra vän. Hanterar den psykiska åkomman. Säger till min lillkusin att det alltid är viktigare att vara smart än snygg. Finns där. Lever. Andas. Det är nog så svårt. Livet är en paradox.

  Stäng inte in mig i en box av förväntningar, det gör jag så bra själv.

  1. Bra skrivet och bra tänkt! Och detta (du) är ju just nu en anledning till att det är kul och även berikande med kommentarer på en blogg. Så tack till Clara och andra som ändå låter läsarna vara med och tycka till.
   http://www.amamma2.wordpress.com

 47. Heja!! Helt rätt. Som kvinna får man alltid vara talesperson för ALLA kvinnor, män kan bara vara sig själva. Så jäkla trött på det. Stå på dig! (Du var fantastisk i De Obekväma förresten!)

 48. Råbra! Man ska inte be om ursäkt för den man är och om folk söker något annat kan man tyst bara gå. Jag läser många bloggar men kommenterar inte ofta, om jag inte håller med om någonting så kan jag diskutera det med min pojkvän eller vänner och på så sätt få höra andra synvinklar. Jag tror inte folk fattar hur illa vid sig folk (inklusive dem själva) faktiskt tar av vanliga pekfingers-kommentarer. Jag håller med dig i mycket men inte alla blogginlägg du skriver, det vore ju bara sjukt, men jag tar alltid in det du skriver och funderar, och ibland diskuterar med andra. Jag känner aldrig att jag måste “rätta” någon i något någon skriver, utan jag tycker snarare att det är intressant att få olika perspektiv på saker. Styrkekram till dig, du är stark!

 49. Heja Clara, du inspirerar och får mig att tänka till. Perfekta människor har jag ännu inte hittat, alla de som klagar och gnäller tycks ha för lite meningsfull sysselsättning i livet. Njut av ditt härliga liv och välförtjänta framgång, det unnar jag dig verkligen. Soliga kramar från vedbacken!

 50. Heja dig! Jag söker inte tjänsten som förebild heller. Ett tips i all välmening: radera ALLA mejl och kommentarer som du vid en första genomläsning tolkar som elaka eller nedgörande, av dig eller någon annan. INKLUSIVE alla som säger “vad bra att du gör ditt, men du borde hellre göra datt”.

  Du har ingen skyldighet att publicera något annat än det du vill. Om det nu inte står något annat i ditt kontrakt med Amelia. Men isåfall kan det ju omförhandlas.

 51. Såg bilden på instagram och blev rädd att du skulle sluta blogga, hoppas inte det! Jag älskar din blogg och är ingen som klagar. Säng av kommentarerna om det blir för jobbigt, eller bara gör som Grynet sa “ta ingen skit” och kör på. Du är ascool och din blogg är så inspirerande! Kram på dig och

 52. Fantastiskt bra beskrivning! Jag har länge funderat över just detta, varför är det helt plötsligt så i vår värld att bara för att någon ger uttryck för sina åsikter så ska personen stå till svars för hur alla tar emot åsikterna? Det är väl ändå bara jag som läsare i det här fallet som kan vara ansvarig för mina känslor – inte du!
  Önskar dig all lycka och glädje med vad du än gör i framtiden!

 53. Du är en sån inspiration för mig, man blir alltid lika glad och inspirerad när man går in och läser din blogg. Hoppas du kämpar på, och bra skrivet Clara!

 54. Så bra skrivet! Precis dessa tankar har jag fått när jag ibland läser ditt kommentarsfält, där många kommentar mest gör mig förbenat trött. Så jag läser din blogg, gillar verkligen det du skriver och undviker ofta kommentarerna…. Fortsätt skriv, fortsätt vara du, med dina åsikter och tankar!

 55. Jo, absolut, bra att du inte finner dig i rollen som jourhavande förebild! Men det jag inte förstår och blir så upprörd över, det är att det verkar vara så lätt att slänga i tjejer i den här rollen. Att vi bara kan vara antingen goda eller onda, föredömliga eller dåliga förebilder. Varför?! Kan man inte få göra sitt bästa, liksom? Vara lite som man är? Kreativ och konstig, glad och arg eller vad det nu är? Kan vi inte bara komma överens om det!?
  Mittlifjennyaberg.blogspot.se

 56. Tack för du klargör. Jag själv tycker förvisso att du är himla härlig. Och, jag tror folk i allmänhet gärna kritiserar och har ogrundade åsikter som är tagna ur luften om andra personer och att man nog sällan kommer undan detta, men man behöver inte umgås med alla dessa förhoppningsvis.
  Jag tänkte förresten tipsa om något jag läste ang flour och tandvård. En person som heter Weston Price studerade tänder hos människor som åt traditionell kost utan socker och spannmål. Dessa hade hela, fina tänder trots att de inte använde tandkräm, flour inte ens tandborste i vissa fall. Det var alltså kosten som gav bra tänder. Jag fick intryck av att flour etc blir viktigt ifall man äter socker och vitt mjöl, men annars är underordnat kosten. Apropå ett inlägg jag skymtade på bloggen ang flour.

 57. Hej Clara! Så bra skrivit! Jag känner igen det där. Sverige, och speciellt internetsverige kankse, har blivit så himla pk på senaste tiden. Tror inte bara det är du som stor bloggerska som känner dig träffad, tror många liksom jag själv har ångest för att uttrycka sig fel, särskilt när det kommer till frågor om jämställdhet/religion etc. Tycker nästan det är lite tröttsamt att varenda grej som delas på facebook eller instagram handlar om artiklar man borde läsa/frågor man borde ta ställning till/ansvar, ansvar, ansvar… Internet har blivit ett nyhetsflöde och en portal att propagera politiskt, vilket har så många fördelar, men också nackdelar. Att du ofta blir “påhoppad” tror jag det beror på att du överlag gör väldigt bra/vettig uttalanden, att du skriver så bra och färgstarkt och är inte rädd för att säga vad du tycker. Det är för många inspirerande, men ger också människor en chans att bita till. Människor som i “vanliga livet” kanske inte har så mycket makt och inflytande tar chansen-på internet är man ju ändå på ett sätt anonym. Men du har rätt, man kan inte vara älskad av alla, inte på internet eller i “the real life”. Tycker också att det är supertråkigt att så många bloggare märkbart följer den “politiska-strömmen”, och att många blivit mindre “personliga” för att dom är rädd för att skapa en felaktig debatt. Fortsätt vara den du är, och sluta inte skriva! Kram

 58. JESS!! så skall det vara,man skall vara sin egen förebild och ingen annans,man skall ge av sej själv det man vill och andra kan inspireras men inte få lägga krav på hur man skall vara eller inte vara!!helt spot on,säg du upp dej ,thumbs high up!!

 59. Så bra och så rätt! Och det komiska i det hela är att med det inlägg du nu skrev visar du att du är en stor förebild vare sig du vill det eller inte. För att du är du och vägrar vara den person som andra vill du ska vara.

 60. Bra! Inte för att du behövde avsäga dig något du aldrig tagit på dig utan för att vissa läsare ska fatta att du inte bär “ansvar” för “allt här i värden”.

 61. Jag har verkligen gillat din blogg med tips och inredning och livet i allmänhet. Jag har sett dig som en framgångsrik ung kvinna med många idéer, men som ändå verkat ödmjuk inför livet. Jag håller med dig i allt du skriver. Det är så trist att vi inte kan bara “få vara”. Lycka till med ditt nya jobb och med livet framöver.

 62. Bra rutet Clara! Har flera gånger funderat över om du inte bara får nog av att gång på annan förklara och försvara dig. Är glad över att du säger ifrån, för din egen skull!

 63. Helt rätt Clara – och det fina är att du ALLTID kan länka till det här inlägget om nån undrar liksom. För mig är du en person, och med tanke på storleken på din blogg har jag aldrig förväntat mig att du ska pleasa alla. Du är du, med eller utan blogg. Jag tror människor rätt ofta vill ha nåt att klaga på. Så säg ifrån, bit till. Bra, jag ställer mig bakom det här.

  http://www.enemilia.se

  Emilia

 64. ÄNTLIGEN, bra skrivet Clara!!! Är så fruktansvärt trött på alla som alltid ska kritisera allt och ingenting!!!!! Man är den man är och oftast gör man sitt bästa.

 65. Så skönt tyst det blev på de förolämpade klagoandarna för en gång skull. Bra att påminna alla om att vi får ta hand om oss själva, och ta ansvar för våra egna val och situationer, istället för att livnära sig på att vara förolämpade av dig och dina val. Kram, lotta

 66. Go Clara! Älskar när du ilsknar till och påvisar det orimliga i vad kvinnor hålls ansvariga för. Så sorgligt också att den värsta kritiken nästan alltid kommer från andra kvinnor. Osolidariskt är vad det är.

 67. Du är bara så underbar, Clara! Tack för att du är den du är och sätter de gränser du behöver för att må bra!!!

 68. Jag vet att du är gravid och kanske inte mår så bra, men nu tycker jag att du kastar släggan åt alla möjliga håll. Jag tycker du ska ta hand om dig själv istället för att skylla på alla andra att du mår dåligt nu.
  (Och som bloggare eller bara människa så är man väl alltid subjektiv?)

  1. eeh? Ingenstans skriver väl Clara att detta handlar om att hon mår dåligt nu? Och jag kan inte heller se vad det skulle ha att göra med hennes graviditet?

   1. eeh nej, hon kanske inte skriver rakt ut att hon mår dåligt nu, men om man svingar släggan åt alla möjliga håll samtidigt tror jag inte att man mår toppen.

    1. Haha, vad rolig du är. 😀 seriöst så talar hon om exakt vad som stör henne. Man behöver inte ens vara gravid för att begripa det det där. Jag har haft blogg sen 2008. Har kanske inte samma mängd besökare som Clara men inte helt oäven och jag kan se exakt vad hon menar.
     Folk kritiserar allt hela tiden och jämt. Hur man ‘n gör så ska någon lägga si och ändra på det man tycker och det man gör och ha åsikter om allt. Vad får dig att tro att det är ok?
     Hon säger bara ifrån. Hon ogillar allt skit som kastas. Och hon har full rätt i att säga ifrån när massa okända människor tycker och tänker och ställer krav. Vad är du för en prick som inte kan se att hon menar exakt det hon säger?

     1. Ladybond, Tack för att du tycker jag är rolig. Jag kanske är trög men jag förstår inte vad Soran, Zlatan, Göran Greider, Timubktu eller Anders Borg har med kraven på henne att göra.

     2. Män får vara som de är, de kan vara ikoner och awesome även om de skiter i allt. Clara kan inte ens stoppa in ett plastdjur i en fågelbur. Vanliga människor får däremot äta kött eller köpa tandkräm utan flour utan att folk går i taket.

     3. Ärligt talat, tror du/ni inte att Zlatan, Anders Borg m fl aldrig någonsin behöver ta skit? Jag är övertygad om att de tar massvis med skit men de fortsätter ändå med det de håller på med. För att de bedömer att det är värt det. Och Anders Borg fick antagligen massor med kommentarer om sin hästsvans tills han klippte av den.

    2. Och om vi antar att det kan vara så, är det då inte en bra sak att ryta ifrån och uppmärksamma orimliga förväntningar som får en att må dåligt? Inget av Vlaras exempel känns ju direkt taget ur luften eller påhittat, det är såhär kommentarsfälten ser ut…

 69. Heja Clara! Du är min förebild precis som du är! Du visar att en har makten att leva det liv en vill leva, inte det en förväntas leva! Fortsätt vara du! Du behöver inte ta ansvar för andras behov av förebilder, det är sol du säger varje persons ansvar att vara en så bra person en kan, utan att lägga ansvar på andra för hur en mår!!

 70. Där kom kommentaren (från M) som bekräftade Claras inlägg! Det har naturligtvis med hennes graviditet att göra! Skulle också vilja vara gravid igen (precis fyllt 50) om jag blir lika bra som Clara på att sätta mina personliga gränser!!!!

 71. Gör det, med all rätt!!! Jag skulle vilja säga att för mig du är som en karaktär i en riktigt bra bok! Du säger och tycker saker, du inspirerar och du lär ut. Jag får följa dig på dina upptåg och i dina upp och nedgångar och det är jag väldigt glad över. Det finns tillfällen när jag tar ett steg tillbaka och tänker: oj tänker hon så, intressant. Andra tillfällen kanske jag inte alls håller med, men i.o.m. att du är en karaktär i min värld så kan jag inte göra något åt det. Jag kan inte ändra dig eller säga att “nej men så här kan du inte tycka”, jag kan inte skriva om karaktären i boken, för det är inte jag som är författaren, det är du! Jag kan däremot lägga ner boken när jag vill och ta upp den igen när jag känner för det. Och på senaste tiden har jag läst boken väldigt flitigt. Tack för en toppenfin och inspirerande blogg! Kram Linnea
  P.S Såklart vet jag att du finns på riktigt, men det är så här jag ser på det 🙂

 72. Heja dig! Stå på! Fortsätt sån! Fortsätt vara den du är! Hjälp vad tråkigt det varit med en blogg som bara skulle pleasa alla möjliga olika läger. Kör på Clara! Kom precis på en barnsång som vi brukade sjunga med sonen här i Norge när han var yngre: Du er du og du duger, du er du og du duger…

 73. Underbara Clara. Jag älskar din blogg som den är. Njut av att vara den du är, det duger tusen gånger om. Vad som behövs är fler som erkänner sina fel och inser att ingen är perfekt. Hoppas att du finner lusten att fortsätta för vi är fler som uppdkattar det du gör än de som kritiserar! Kram

 74. Fantastiskt bra skrivet och imponerande att du fått syn på fenomenet så att du inte behöver styras av det längre. Du har klivit ur ett slags medberoende, grattis! Och det där med subjekt kontra objekt har jag tänkt mycket på. Den lilla förändringen – att gå från att vara ett objekt som handlas med till ett subjekt som aktivt handlar – har enorma konsekvenser för hur väl man lyckas leva sitt eget liv.

 75. Helt rätt! Jag håller inte alltid med dig i dina åsikter men tycker det är intressant och roligt med debatter i kommentarsfält, men elaka påhopp är bara sorgligt. Det är olikheter som gör människor intressanta, i alla fall om man tar sig tid till att lyssna på andra, istället för att bara kasta skit på andra som inte tycker samma sak. Kort sagt. Bra skrivet Clara. Respekt för andra människor och deras åsikter borde vara givet.

 76. Grymt skrivet! Roligt men mest sant! Jag kan bara föreställa mig hur ansträngande det máste vara att ha denna press pá sig. Fortsätt vara du!

 77. Du har mer än all rätt att vara dig själv! Heja dig och din fina blogg, den är fin för att du är det! <3 tack för att jag får titta in i din vardag!

 78. Helt sjukt att du ens ska behöva skriva detta inlägg. För mig är du en förebild för att du är dig själv och alltid står för vad du tycker. Det tycker jag är bra, även de gånger som jag inte tycker som du. Tack för kloka ord!!!!

 79. Vad bra skrivet. Du ska inte behöva ta på dig ansvaret för hur andra mår, likt någon slags moder Svea. Att de ens har mage att lägga sig i om vilka ämnen du skriver om. Det är din blogg och det är du som bestämmer vad du ska visa och skriva. Heja

 80. Men är det inte helt underbart att få vara en förebild? Jag skulle jubla om jag hade din roll!
  Som får oss att tänka på miljön, mindre konsumtion men ändå tjäna egna pengar, vettig barnuppfostran, återbruk, växelbruk, kemikaliefritt hem, att ta vara på sin kreativitet, att gå ner i tid för att orka mer och vara mer med familj, laga god och nyttig mat, baka själv, skapa själv, att träna och sköta om sig men också vila, slappa och vara onyttig. Att motivera vad man tycker med väl valda ord. Som ovan.

  Hela du är väl en förebild – genom att vara just du! Tror du att priser ur kungens hand skulle räckas fram om du inte var en förebild, som aldrig satt ett avtryck på den här jorden, i det här landet?
  Och du uppmanar ju oss och företag att också att indirekt bli goda förebilder, genom att bli mer medvetna, skriva på listor, protestera. Fler ryter, tycker, skapar och diskuterar för att du ryter, tycker, skapar och diskuterar.

  Jag hör vad du säger men förstår inte. Är det så farligt med skilda åsikter? Du ÄR ju inte din blogg, men du GÖR den. Du skapar debatter. Och läsarna läser och bär upp den. Klart det kommer åsikter. För min del hör jag gärna mer än WORD! YOU GO GIRL! i kommentarsfälten (som i så många kvinnobloggar) – det blir så enahanda.
  Men jag förstår om du tröttnar på rena elakheter eller krav på att vara något du inte är. Det känns som om du blandar ihop förebild med empati eller utplånande av sig själv. För mig är det inte samma sak.

  Men lycka till!

  Kram!

  1. Det är skillnad att vara förebild i form av inspirationskälla och att förväntas vara en perfekt förebild i ALLT, hela tiden, vad du än gör. Det ställs orimliga krav på alla dessa bloggare. Läsare blir sura när deras bloggande förebilder inte lever upp till den perfekta och “rena” fantastipersonen. En bloggare som bryr sig om miljön får inte ha på sig vissa kläder för då tar de inte ansvar för tvetydigheten. En bloggare som skriver om djurrätt får inte sätta in plastdjur i en bur eftersom det tydligen är samma sak som att demonstrera för utnyttjandet av djur. Och ve och fasa för den feminist som menar att män är ganska fantastiska. Allt som bloggaren gör och skriver om vägs på vågskålar och ingenting, INGENTING, får gå utanför de förebildsramar som byggts upp. Och de tillfällen en bloggare försöker vara alla till lags, ja då är hen för präktig och tillrättalagd.

   Så vill du verkligen vara en förebild om kraven är så höga? Minns att om du skriver om att vara ekonomisk får du inte ha på dig dyra kläder eller investera i något. Och hur du väljer att prioritera din ekonomi är plötsligt något som alla kan lägga sig i. Minns att om du skriver om miljön måste allt du hädanefter visar vara ekologiskt eller på annat sätt miljövänligt. Du får aldrig gå utanför detta och samtidigt slippa anklagelser och personangrepp.

   Det här fenomenet handlar inte om åsikternas mångfald, eller om relevanta åsikter och diskussioner över huvud taget. Det handlar om att andra människor placerar dig på en piedestal och sedan beskyller dig för hemska saker när du, av helt naturliga orsaker, gör något som inte hör hemma där uppe. Och ja, sedan ska du vara tacksam för att dessa människor ens VELAT placera dig på piedestalen.

   Visst kan man ha förebilder, det tror jag de allra flesta har, men vi måste alla förstå att dessa människor inte kan vara allt alltid och att de har rätt att göra saker som vi kanske inte tycker om.

 81. Heja, bra skrivet!!! Var dig själv!! Jag förstår inte hur vissa kan och orkar kräva så mkt av dig istället för att bara njuta av bloggen, det är ju deras val att läsa eller ej. Jag blir iaf kvar och njuter av din blogg och allt den innehåller! Kram

 82. Bra skrivet Clara! Jag tycker att det är helt åt fanders att folk klagar på bloggare, hur de än gör eller ser ut. Lita på att du duger, precis som du är. Och skriv det som du vill skriva, visa det av ditt liv som du vill. Så får de som stör sig titta åt ett annat håll.

 83. Jag förstår dig. Blir ofta matt de gånger jag är inne och kommenterar och då på köpet får i mig en kallsup av alla andra kommentarer. Visst, många är positiva och härliga, men många lägger ett väldigt stort ansvar på dig. Jag undrar bara varför det är så. Glömmer de att det är en ynnest få ta del av valda delar av ditt liv på detta öppna vis?

  Jag fortsätter kommentera på mitt eget vis:

  1. Kul med ny frisyr – ibland behöver man förändring. Jag blir lite inspirerad och undrar om mina längder gjort sitt. Svaret är ännu oklart.

  2. Grattis till boksläppet, jag längtar tills mitt (och barnens) ex dyker ner i postlådan. Då ska jag läsa igenom den från pärm till pärm. När jag gjort det kommer jag ångra att jag hade så bråttom. Då låtsas jag att jag inte läst den ännu, och går igenom den igen, i ett lugnare tempo.

  3. Nästa gång ska jag försöka vara lite snabbare på “Sänd”-knappen när det vankas boklansering. Det såg mysigt ut och jag unnar dig och Annakarin glädjen att ge ut en bebis, förlåt – bok ska det ju vara 🙂

 84. När jag bara såg början av det här inlägget blev jag rädd. Rädd att du skulle sluta blogga. Jag har följt din blogg till och från sen du fortfarande var en helt “vanlig” bloggare, ganska okänd men unik. Och så tänkte jag hur tomt det skulle bli om din blogg försvann. Jag brukar inte kommentera så värst ofta, men av en handfull bloggar jag läser är den här viktig. Inget är bättre än att ta en kaffe och samtidigt se ett nytt inlägg, dessutom är det helt gratis! Du påverkar och inspirerar som en förebild, men du är ändå en människa och kan således inte formas efter vad t.ex. fans eller följare av en tv-serie vill ha. Ingen kan kräva ett enda dugg, det är ingen betaltjänst.
  Vill jag läsa om annat än det du tar upp, får jag läsa andra bloggar. Jag hoppas nu att de som bara ser med kritiska ögon kan förstå det. Och vara rädd om en bloggare som redan gjort stor skillnad och inspirerat på många sätt. Det är inte obligatoriskt att göra det för att man har en blogg. Man kan skriva om vilken skit som helst om man vill. Jag håller inte med om allt, jag lever inte samma drömliv, jag har inte samma förutsättningar som du har, men jag gläds av att läsa ändå. Och sen är jag himla tacksam förr att få läsa inlägg här var och varannan dag, det är ändå ditt privatliv du delar med dig av, ingen story som kan alla ska känna igen sig i och boostas av. Tack Clara.

 85. Hej Clara. Jag kan känna att detta representerar mycket av vår tidsanda idag. Det etiska och moraliska trycket är högt, även för en “vanlig” person. Det har ju kommit ur något positivt, ur en medvetenhet av vår situation gentemot resten av världen, men jag tror vi är flera som mår dåligt av att försöka vara den perfekta människan på alla plan (inklusive mig själv). Jag upplever det som en ständig balansgång mellan att försöka göra bättre, men också vara förlåtande mot sig själv. Tack för din ärlighet. /Ung tjej som pluggar till pastor

 86. Heja! Sorry to say Clara men nu blev du en förebild för rätten att vara den man är och tycka det man tycker utan att få skit! Nej, allvarligt talat så är det ju en fantastisk förebild som precis som alla andra har rätt att vara dig själv! Jag fattar inte att folk orkar gnälla så mycket. Du är toppen som dig själv!

 87. JAG ÄR MED DIG CLARA!!! VÄL RUTET! Det som du utsätts för är samma som alla kvinnor utsätts för: dubbelbestraffning men du får utstå det TUSENFALT. Förstår att du inte orkar. Folk är så jävla lättkränkta i det här landet och inte fan ska man behöva tänka själv och gud förbjude att att en annan människa (helst en kvinna) tycker annorlunda än en själv och inte alltid företräder ens intressen. Folk (inte alla!) är som barn som ännu inte vuxit upp och kommit förbi fasen där de idealiserar sina föräldrar utan tror att människor BARA kan vara goda- eller onda. Jävla omogna curlade trygghetsnarkomana lagomsamhälle där alla ska tycka och tänka och känna lika hela jävla tiden. VÄX UPP FÖR FAN!!! säger jag bara. Och KOM ÖVER att du inte alltid får medhåll eller får som du vill. Kör på Clara, du är grym och även om jag oftast diggar det du gör stenhårt så händer det ibland att vi tänker olika- men jag gillar DIG för det. (Det vill säga den bild av dig som JAG har) http://www.patriarkhatet.wordpress.com

 88. ÄLSKAR detta inlägget. Tack tack tack. Du satte fingret på något jag skrev om i min blogg förut, nämligen om karaktärer i ungdomsböcker måste vara förebilder (http://www.sandralindstrom.se/2014/04/08/maste-huvudpersoner-ungdomsbocker-vara-forebilder/). Ingen människa kan göra ALLT eller vara en förebild för ALLA och det är inte heller ditt ansvar att deala med allas känslor när du bara är dig själv. Med det sagt så inspirerar du mig massor, framförallt vad gäller kemikaliebantning och att följa sina drömmar. Heja dig!

 89. Du är en dålig förebild när du skriver “[j]ag har sagt upp sig” fast det inte heter så. *skojar*

 90. Heja Clara du är bäst!!! Och du är bäst precis så som du är och har varit, och du betyder så mycket för så många människor! Fortsätt att vara den du är, världen behöver dig! Kramar Lotta

 91. Åhh, vad bra! Viktigt att ta upp och viktigt att få vara sig själv med allt vad det innebär. Härligt och bra att du är människa och står upp för din rätt att vara det.

 92. Älskar det! Och är så mycket mitt i prick att det egentligen skär lite själen, varför ska det vara så? Att kvinnan påläggs en massa ansvar från andra kvinnor och män, som hon varken bett om, kan rå för, eller alltid kan manövrera?

 93. Jag läser din blogg för att jag gillar den. Jag blir glad, inspirerad och peppad av den. Om jag inte blev det skulle jag sluta läsa den, som jag har gjort med andra. Den finns till för dig och för oss som gillar den. Det här var ett prima inlägg, som så många andra.

 94. Jag har läst din blogg i några år nu och kommer fortsätta med det just för att du inte låtsas vara någon annan än dig själv. Det beundrar jag dig för. Önskar att du nu får ro att få vara du och ingen annan!

  Stor Kram till dig!

  /Ångermanlänskan.

 95. Du kommer inte runt det. Precis sådär resonerar en sann förebild 😉 Tar ansvar för sig o bara sig, o uppmanar andra att göra detsamma!

 96. Jäkligt bra sagt. Jag tänker på att du ofta beskylls för att vara dålig förebild för dina kvinnliga läsare eftersom vi tydligen är så svaga och sköra att vi inte pallar med ens om du skriver om pyssel eller vad det nu än är. Jag tänker att det är en nedvärdering av oss som läser din blogg. Så känsliga tror jag inte att vi är.

 97. Hej! Vad tråkigt att så många kommer med kritiska kommentarer som sårar och hindrar dig och andra bloggare från att fullt ut vara er själva! Det är en av mina största farhågor som nykläckt bloggare och jag hoppas innerligt att tonen i kommunikationen i bloggosfären kan vara mindre hätsk och mera konstruktiv för allas utveckling och trevnad! Jag tog bland annat upp min synpunkt om bloggares kommentarer på varandras bloggar längst ner i mitt inlägg nyligen på http://www.bjornensover.se se på: http://www.bjornensover.se/?p=307 Lycka till med din nyfunna position! Anna

 98. Underbara Clara! Jag läser din blogg dagligen och vill bara säga; Heja dig! Stå upp för det du tror på, jag har fått upp ögonen för så mycket nytt och fått många nya tankar om allt möjligt i livet. Tack vare dig!

 99. Vilket bra inlägg, du är allt en riktigt förebild för folk som inte orkar vara några jävla förebilder 😉

 100. Detta är första gången jag läser din blogg och det känns så befriande härligt! Din nya hållning har iallafall gett dig en helt ny följare idag!

 101. Ha ha! För mig är du i alla fall en förebild när det gäller kampen mot gifter i hemmiljön! Ha det gott och lycka till med babyn!

 102. Tack Clara för alla dina kloka ord. Jag lusläser alla dina inlägg och diskuterar dem ofta med min sambo. Det är så fantastiskt hur bloggvärlden/internet har hjälpt mig att välja min egen verklighet. Med MÄNGDER av kloka kvinnor.

 103. Om det känns tufft är det väl bara att plocka bort möjligheten att kommentera din inlägg?

  1. Och om du är rädd för att gå hem ensam på natten kan du bäl bara stanna hemma? Och om någon säger att du är ful är det väl bara att sminka sig? Om någon säger att du är tjock kan du äl banta? Klassisk “välmenande” kommentar som egentligen är av giftigaste sort. Som Clara skrev; hejdå! Inte hennes skit! Det är DIN skit. Tänk om tänk rätt. Jag ÄLSKAR CLARA för att hon skriver sina egna regler, och inte anpassar sig efter välmenande kommentarer som din.

   1. Kommentaren var inte välmenande och inte heller giftig! Jag tycker att det är bra att Clara säger ifrån!Det jag funderar över är det här med bloggande och rätten att säga vad man tycker, då kanske man får acceptera och förstå att andra gör det också? Sen önskar jag att alla vore mer positiva och inte väljer att tolka kommentarer som kritik, att alla skriver sina egna regler och accepterar att andra gör det också! Love!

  2. Känns Claras inlägg tufft för dig eftersom du reagerar så? Då behöver ju inte du läsa det.

 104. Så himla bra skrivet!!! Folk verkar ha svårt att skilja på att diskutera konstruktivt och att tala om för dig hur borde vara, skriva, tycka, gilla, känna osv. Om man behöver känna in precis vad alla känner inför alla ämnen man skriver om, så blir det ju helt omöjligt att skriva något med innehåll överhuvudtaget. Försöker sluta tänka så mycket på vad folk tycker och tänker, det blir så himla ängsligt av alltihop… Och tråkigt 🙂

  Elin // mellanskogochgard.blogspot.se

 105. Helt rätt! Jag brukar aldrig kommentera men jag bara måste stämma in skönsången! Nu får det fan räcka! Bra skrivet!!! Lycka till med allt!

 106. Bra! Lev och må! Lycka till med allt medelmåttigt 😉
  http:// settsagtochgjort.blogspot.com

 107. Fantastiskt! Och helt rätt. Jag är ledsen men de här inlägget för dig ännu mer en förebild för mig. Men jag tycker att du ska vara precis som du är. De är en förebild för mig. Någon som står för den dom är. Kram

  http://phocusen.blogspot.com

 108. Hurra for deg, så flott! Bare du er du og bare du tenker og mener som du gjør, og det skal du være stolt over. Og bare jeg er meg, med mitt ansvar for hva jeg sier og gjør mot andre. Applaus fra meg til deg 🙂

 109. Oj vad rädd jag blev att du skulle sluta blogga nu, Clara.. Du är ju bäst precis som du är, med alla dina olika åsikter och göromål. Alla klokskaper, tokigheter, inspirerande funderingar och ifrånrytningar som också får mig att tänka till. Det är ju därför jag och många med mig älskar din blogg! Fortsätt att vara bara DU och strunt i allt annat!

 110. Bästa du skrivit nånsin! Jag gillar Clara alla dagar i veckan bättre än Objektiv bloggare AB.

 111. Fantastiskt initiativ och underbart skrivet, du har verkligen humor och skärpa! Jag vet att jag någon gång påpekat när jag tyckt att du gjort “fel”, ska aldrig upprepas, jag svär!
  All pepp till dig!

 112. Bra skrivet! Som alltid väl rutet. Stort tack för att du orkar engagera dig i så många viktiga frågor, du har alltid så träffsäkra perspektiv på saker och ting och din röst är viktig. Bra att du markerar mot de personliga påhopp och orimliga förväntningar du får stå ut med. Tacksam så länge du vill dela med dig!

 113. Tack för ett fantastiskt bra skrivet inlägg! Hejja, hejja! Jag blir så glad och inspirerad av att kika in här och ta del av dina ord och bilder.

 114. Du är verkligen Underbara Clara! Du är en av mina favoritpersoner, fast vi aldrig träffats 🙂

 115. Kraaaam förlåt ifall jag någon gång har sagt något osmart i kommentarsfältet, du är bäst!!!

 116. Helt rätt inställning! Människor som inte har en stark “jag-känsla” parasiterar ofta på dom som har det, annars “överlever dom inte: Och icke att förglömma all avundsjuka som äter sej in i benmärgen på en del och växer till hat. Alla förstår inte orden RESPEKT och TOLERANS. Bra att du talar om vart den gränsen går!

 117. Alltså SOM JAG ÄLSKAR att du skriver detta och att ni är flera stycken som gör det samtidigt. Får gåshud och allt sånt. Du är grym! Ni är gryma!

 118. Bästa jag läst på länge!! Speciellt raderna om att om man behöver en förebild ska man se sig själv i spegeln och vara en!! YES! Så himla rätt!

 119. Wow! Jag blev tipsad av en klasskamrat att titta på ditt klipp i De obekväma. Där fick jag uppfattningen av att du hade kloka tankar så påminde mycket om mina egna. Så jag bestämde mig för att ta en titt på din blogg. Detta inlägg är fantastiskt! Många kloka och inspirerande ord. Tack för att du delar med dig!

 120. Helt rätt. Och du är fortfarande min förebild på vissa områden – men bara för att man har en förebild kan man inte sluta tänka själv utan måste inse att den förebilden också är en människa. En komplex människa med tusen olika sidor som gör hen till just den hen är – med sidor/åsikter/egenskaper som liknar mig och sidor/åsikter/egenskaper som är totalt annorlunda än mig. Det är just det som är det fina. Att få ha förebilder som är mänskliga och inte bara visar upp en tillrättalagd lagom medel obesvärande åsiktlös personlighet som alla skulle kunna tycka om. För ingen skulle känna igen sig i den!
  Fortsätt som du gör Clara – du är bra och du gör skillnad och jag ber att ingen nånsin ska få ta det ifrån dig! <3

 121. Ja, jag fungerar som en gås, allt rinner av mig, så jag skulle kunna tillträda din gamla tjänst men jag tror ingen vill ha mig då jag bloggar om ekologiska hudvårdsprodukter, höns, kor och så SKOGSMASKINER 🙂 http://www.frufura.se

 122. Gud vad skönt att du inte slutar blogga. Var livrädd att inlägget skulle sluta i det! Du har naturligtvis helt rätt i det du skriver, förebildshetsen är sjuk! Speciellt för kvinnor! Hoppas du ska trivas i din nya roll i alla fall, du har jobbat hårt för den!

  1. Varför är du livrädd? Följ dig själv istället, då behövs ingen mer hets, är säker på att du är en väldigt klok person, det räcker som det är.

 123. Jättespännande tankar!!! om alla bara följer sig själva så borde vi kunna lägga ned all social media på en gång, vore helt underbart, tillför absolut inget värde för någon överhuvudtaget, vi är alla (på det stora hela) helt oviktiga, dock är vi lurade av marknadskrafter och kommersialism att tro annorlunda, tex vill vi vara ekologiska och miljövänliga så länge vi inte behöver göra avkall på något och jämförandet eskalerar, och i det allt galet fokus på förebilder.

 124. Bra inlägg. Självklart ska du inte behöva vara ansvarig för hur läsarna tar emot det du skriver. Taskiga påhopp är bara trist. Men jag hoppas verkligen att kommentarerna inte blir för enkelspåriga nu, det är roligt med diskussioner. Det är en sak att ha olika åsikter och resonera om det, jämfört med att klaga och rätta andra. Du kanske tar bort väldigt många kommentarer, för jag tycker inte att det är så dålig stämning utan ganska mycket medhåll. Viktiga ämnen berör och jag hoppas få läsa mycket mer av dig, du inspirerar (och provocerar, vilket jag också gillar 🙂 )

 125. Bra gjort! Man behöver ryta ifrån ibland. Känns som du blivit lite av en symbol och är väldigt idealiserad. Folk kan inte alltid se dig som “bara” en människa ibland känns det som. Så det är bra att du säger ifrån! 🙂 Heja dig!

 126. Peppande att du skriver det här just idag!! Precis som du känner jag att kvinnor har alldeles för många förväntningar på sig bara för att de är just kvinnor. Det är härligt att du är ärlig, och det är just det jag gillar med din blogg. Du säger vad du tycker, och vågar stå för dina åsikter. Det är verkligen beundransvärt, och något jag också försöker göra. Tack.

 127. Enig, enig! Jeg er glad du er deg, Clara! For meg er ikke du et forbilde, bare en utrolig dyktig dame som jeg liker å lese bloggen til.

 128. Helt rätt!
  Men om du skriver inlägg utan faktakoll (tex som om tandkrämen) tycker jag att det är bra att folk reagerar och att de ifrågasätter dig. Skulle du tex skriva att du är skeptisk mot vaccinationer genom att länka till ovetenskaplig forskning är det väl bra om folk med bättre koll på området skriver?
  Ett tips är att besöka ditt lokala bibliotek och lära dig mer om hur man söker fram vetenskapliga artiklar. Då slipper du kanske påhopp i framtiden 😉

 129. Du är klok! Förstår inte att cybervärlden blivit så extrem. Att ta till sig det man vill och skita i resten borde inte vara ett problem. Att läsa bloggar är ju frivilligt!

 130. Bra rutet. En liten tanke dock: jag tror inte att enda anledningen är att du är kvinna. En annan anledning är faktiskt att du är klok.

 131. Helt rätt!!!

  Du är så bra! Jag förstår inte att du har orkat så länge ta hänsyn till alla tusentals som blir kränkta över allt! Bra rutet Clara, heja dig!

 132. Jag tror inte att man kan provocera, debattera och skriva utan att folk tycker olika och kommer då också kritisera. Det är väl meningen att fã folk attnka och tycka. Sen är det upp till dig att sålla bland hurraropen och kritiken och välja att lyssna pã dom som har nåt att tillföra och kanske tom göra dina egna argument skarpare. Du har så många beundrare och kvinnor som ser upp till dig. Vissa verkar bara inte kunna skilja på vad som är din politiska åsikt och vad som är tex bara en frisyr eller träning. Mer konstruktiv kritik och mindre mindre idiotiska onödigat negativa kommentarer. Du kan vara stolt över att du når ut och att du får folk att tänka till om livet i sverige!

 133. Skrev om detta på min blogg…oj vad arg jag känner mig. Och så tacksam för att jag inte har en stor blogg. Så att jag slipper detta tjafs. Jag är grymt imponerad av dig som står upp för dig själv. Fortsätt så!

 134. Jag tror inte att någon gynnas av “perfekta” förebilder, det föder ingen som helst självständighet. Din blogg är den enda jag återkommer till och det handlar inte om att jag håller med om allt du säger eller vill efterlikna ditt liv. Däremot har du en underbar förmåga att blanda politiska/etiska/vardagliga/fåfänga/personliga/mm mm inlägg som gör att du känns mänsklig och mångfacetterad. Du gör ett viktigt inlägg här, jag tror världen blir bättre om vi inte sätter folk på piedestaler och förväntar oss att allt de gör och säger är rätt utan lyssnar till olika människors åsikter, tar in dem i våra egna tankar och kommer fram till vad vi själva står för och tycker. För mig är du en bra sådan katalysator. Jag hoppas innerligt att orkar fortsätta!

 135. Jag tycker du är superwoman som ens orkar svara på så många tokiga kommentarer till dina inlägg.

  Jag blir sjukt inspirerad av dig och önskar jag kunde vara mer som dig i mycket, men jag har ingen lust att berätta hur du ska vara för att jag ska bli inspirerad. – Vore knäppt…
  Kämpa på tjejen! Du är bra!

 136. Jag, likt många andra läsare, blir så sjukt peppad och inspirerad av dig. Hela din blogg och ditt väsen är så fantastiskt. Jag hoppas aldrig att du slutar blogga. Du ger så mycket pepp, energi och skänker så mycket livsglädje och inspiration. Jag fattar mig verkligen inte på alla dessa människor som stör sig på så mycket. Som tar sig friheten att vräka ur sig en massa avund och elakheter. Herrejösses. Man blir mörkrädd. Jag tycker att vi ska sprida kärlek och omtanke och hylla våra medmänniskor, och värna om denna enormt viktiga egenskap som kallas för empati ♡ Heja dig Clara! Du behövs för så många!

 137. Rätta takter. Folk bestämmer ju själv om de vill läsa din blogg eller ej. Passar galoscherna inte så byt modell! Klart att du skall vara Clara som Clara är.

 138. Äntligen!!!!! Wow vad skönt att läsa 🙂 jag läser det jag vill och det jag känner för. Detta gör dig tyvärr dock till en annan slags förebild och det är att du och endast du har rätten till att tycka och tänka det som du vill. Samma som jag har rätt att läsa det jag vill! Bra där!

 139. Klart du är en god förebild. 🙂 Hade du varit dum i huvet hade du inte varit det, så jag tycker du ska vara stolt. Sen är det ju också just på grund av att du går din egen väg som du är en förebild. För mig och mågna fler. Fortsätt som du gör!
  PS: Jag tror inte att klippa håret/föda barn/ryta ifrån/gå upp eller ner i vikt/vara politisk/tro på gud gör dig till en sämre förebild. KBK!

 140. Du är ett fantastiskt inspirerande subjekt!!:) fortsätt att skriva om det som DU känner för, som det passar DIG och på DINA villkor! Släpp förebilds oket och fyll ditt liv med det bästa för just dig!

 141. Jag känner mig träffad och ber om ursäkt för de tankar och uttryck jag haft i den andemening du beskriver. Ska bättra mig, den enda förebilden jag kan kräva något av är jag själv!

 142. Bra att du ryter ifrån och jag håller med om att personliga påhopp av typen “nu är du en dålig förebild” inte är särskilt konstruktiva och ibland inte ens har med ämnet att göra utan mer skrivs för att såra. Samtidigt uppmanar många av dina inlägg till debatter, t.ex. inlägget om tandkrämen och då är det naturligt att människor har olika ståndpunkter. Att man kan samlas på den här bloggen och diskutera viktiga och aktuella frågor är jättebra, men då borde det inte vara helt oväntat att några med sina kommentarer vänder sig direkt till dig som har startat debatten. Läser ofta kommentarsfältet och tycker ändå att 99 procent av kommentarerna är mer av typen hissa än dissa, men det kan ju förstås hända att många tas bort så att man som läsare aldrig får se dem? Jag väljer nog att fokusera på den oerhöda mängden snälla kommentarer som skrivs här och som ändå tyder på att många tycker att du är inspirerande och klok..

 143. Det är något med svenska kvinnor som är så ruttet märkligt. Jag tror det kallar projicering och för höga förväntningar på sin omvärld. jag tror vi ärver det med modersmjölken, mer eller mindre. Att råka ut för det är fördjävligt. Men jag tycker du är rolig Clara och intressant fast jag inte delar dina ideal, eller kanske just därför; det är förfriskande med en som INTE är som jag. Varför klaga??? Jag är tacksam över alla som tillför något till kulturen i Sverige. Och vilket mod! Jag vill blogga men törs inte. Heja dig!!!!

 144. “Behöver ni förebilder? Se er i spegeln.” Så jädra bra skrivet! Varför gå över ån efter vatten? Den enda man verkligen har makt och möjlighet att förändra är ju dessutom en själv. Alltså har man så mycket större chans att lyckas med det än att försöka tvinga andra att passa ens egna ideal.

 145. Bra att du säger ifrån! Stå på dig och fortsätt vara dig själv! Försök strunta i alla dumma människor som tror att de är perfekta. Skulle tro att de har ganska många “lik” i garderoben!

 146. Jag brukar inte kommentera din blogg. Jag läser bloggen likt en bok. En bok med en fantastisk blandning av tankeväckare, inredning, vardag, recept och så vidare i en salig röra. Jag inspireras av det jag vill inspireras av. Ibland håller jag med dig ibland inte men jag har aldrig känt behovet av att kommentera för att försöka få dig att tycka som mig. Det bästa med din blogg är att den känns så personlig, att du kör ditt eget race. Stå på dig Clara!

 147. Woohoo, bra skrivet vännen:)
  Så klart!
  Läser bloggar som din för att det är kul att kika in i en annan människas liv. Du behöver inte vara förebild. Tacksam för ärligheten du har. Kram, Anna

 148. Bra inlägg men jag har alltid trott att du faktiskt vill vara en förebild, jag har alltid fått det intrycket från dig så jag är lite förvånad.

 149. Så många har redan kommenterat – så jag skriver bara fantastiskt Clara – mitt i prick i dina formuleringar som alltid. Fortsätt skriva. Jag kommer att läsa. Gillar ditt miljöengagemang. Men är minst lika stolt eller kanske ännu stoltare av mitt eget 🙂

 150. Så bra!! Jag får alltid lika ont i hjärtat av att ni måste stå ut med allt detta hemska när ni är så otroligt generösa med all er inspiration, ert privatliv och allt som ligger nära era hjärtan. Det är verkligen INTE ok att människor får bete sig såhär mot andra, speciellt inte anonymt via internet utan någon som helst ögonkontakt. Det är verkligen dags att inte acceptera detta längre!

  Istället vill jag säga ett varmt TACK! till att ni faktiskt fortsätter skriva. Fortsätter ge mig inspiration och glädje. För det betyder väldigt mycket för mig i alla fall.

  kram Hanna

  ——————————-

  http://www.tantruth.blogspot.se/

 151. Helt rätt! Det är dags att “folk” förstår att de har ett eget ansvar för sina liv… så låt “folk” själva få ta ansvar för hur de mår. Mår “folk” dåligt av att läsa din blogg så är de välkomna att söka en ny blogg som passar bättre. Det är ju UnderbaraClara vi vill följa. Om du anpassar dig för att passa in så är det inte längre Clara du representerar, utan alla andra. Och då är det plötsligt inte Clara vi får följa, utan alla andra vars bloggar (eller icke-bloggar) som vi faktiskt inte valt att följa. Så GO Clara, GO!

 152. Väl rutet! låt oss gemensamt passa “men tänk på att du är en fööörebild” tramset till den historiens sophög där det hör hemma! Kram! 🙂

 153. Heja dig och alla andra som vågar sätta ner foten och säga ifrån! Ni är dom bästa “förebilderna” när ni är er själv ändå. Jag vill inte ha några kruseduller runt saker. Ni ska få skriva och uttrycka er på eran blogg så som ni vill, utan att känna skam eller skuld för någon annans liv och problem. Tack för att ni vill och fortfarande bloggar, trots all skit ni får ta för det ibland! Ni är kung och jag tycker om er precis som ni är, för ni är männskliga ni å! 😀

 154. Så otroligt otroligt otroligt otroligt viktigt. Tack för att du är så smart och formulerar det så skarpt och så bra. Kör bara kör.

 155. ja bra rutet! just den där moraliska skiten som prackas på kvinnor är så knepig. festar dom är dom slampor, bakar dom är dom bakåtsträvare, piffar dom sig så gör dom det för männen och är alltså per def osjälvständiga. ja skulle vara kul höra Zlatans åsikter om insemination av singelkvinnor och gärna om grisuppfödningen också. grejen är ju att han säger det du säger nu också: fuck you assholes om ni har åsikter om vad jag tycker för jag tycker vad jag vill

 156. Underbart låter det Clara, verkligen! Fortsätt göra det du gör, aldrig gjort, vågar, vill, inte vågar och resten. Ha ett fint vårslut och en svinhärlig sommar!

 157. Bra Clara! Du är bra på att vara sann mot dig själv. Fortsätt vara den du är. Älskar när du ryter ifrån. Man kan inte anpassa sig efter skeva kvinnonormer då blir en sjuk. Kram på dig.

 158. Fantastiskt! Jag håller inte alltid med dig i det du säger men respekterar din åsikt och är stark nog att stå för min egen när vi tycker olika, detta utan att tänka tanken att DU skulle vara orsaken till att jag ibland känner mig nere. Herre Gud, JAG har väl ett ansvar över mitt liv, inte du! Du inspirerar och engagerar och har fått mig att dra igång en grupp ekologiskt likatänkande i staden där jag bor. Skit i vad andra tycker Clara och kör på. Du är så underbar som du utger dig för att vara. Kram på dig.

 159. Helt underbart bra tänkt och formulerat! Folk måste slute bete sig som offer och ta ansvar för sig själva.

 160. Heja Clara! Så fantasktiskt bra skrivet! Fortsätt precis så som DU vill, det är det som räknas!
  Kram till dig

 161. Heja! Var dig själv – på det viset ÄR du den främsta av förebilder, skulle jag vilja påstå! Det är att ta ansvar, för sig själv. Och det är minsann stort.
  (Fast nu får jag kanske skit för det jag påstår… 🙂 )

 162. Jag känner mig kränkt av att inte ha en förebild längre (skämt åsido)
  Bra clara, kram pårej

 163. Vi lever i en politisk tid just nu, där kanske inget är så känsligt och politiskt som hur man väljer att leva. Många av oss har ju valet idag och uppenbarligen är det en het potatis hur man äter, tränar, umgås, inreder, jobbar… Vi kvinnor måste jobba på SYSTERSKAPET. Sluta hacka, sluta vara så förbannat ogenerösa. Peppa varandra och uppmana till att ta plats, säga vad man tycker, leva på sitt sätt. Jag tycker du är fantastisk. Ditt avsnitt i de obekväma inspirerade mig supermycket, för att jag också drömmer om att leva annorlunda, men mest av allt för att du vågar leva som du lär och säger vad du tycker. Modigt!

 164. Det bästa jag läst på länge! Herreguud vad uppfriskande! Snubblade över din blogg via Jonna Jinton, vars blogginlägg om influencer nämndes på Krickelins blogg och jag vill absolut läsa mera av dig!

  Hälsar
  Carina

 165. Underbart!!! Det är så himla lätt att klanka ner på andra. Du är underbar precis som du är!!! Slinker in på din blogg då och då. Älskar kombon av dina träffsäkra reflektioner, ditt jordnära liv och estetiska sinne.

  För många år sedan träffade jag dig på ett föredrag för ambassadörer för kvinnors företagande. Då hade jag en advokatblogg. Sedan dess har livet ändrats – men när jag bestämde mig för att leva med bloggen igen var det som om jag vaknade till liv.

  Jag skulle aldrig kunna vara någon annan än mig själv på bloggen. Du är en förebild genom att du är dig själv – utan att tassa för andra.

  Heja dig!

 166. Som influencer är du väl per defintion en förebild? Eller? Det är de flesta av oss för någon, ens barn, eller lillasyrra eller så. Men vi vanliga dödliga lever sällan av att vara förebilder. Vi är det ändå, eller borde vara det. Goda förebilder helst. Att vara en förebild behöver ju inte betyda att det man gör/är/står för faller varje människa omkring en i smaken. Utan snarare att det man gör/är/står för är äkta, genuint och på riktigt. Att de ger ringar på vattnet i form av en lite bättre värld här och där, då och då. Sen när man lever som bloggerska och berättar om mycket av sitt liv för vem som än vill läsa/lyssna så faller det väl så att man får acceptera en massa åsikter om allt det man gör/underlåter att göra osv. Det är så vitt jag kan förstå en del av det hela. Du kan knappast räkna med att endast ha en envägskommunikation där du levererar dina göranden och låtanden utan reaktioner. Eller med enbart applåder från en hängiven beundrarskara. Ingen av oss lever så. Inte heller vi som valt att leva diskreta, privata liv, där vi inte delar med oss av våra barn, våra äktenskap, våra middagsmenyer eller vår hälsa till hela världen. Vi kan ändå råka ut för att nån har åsikter om oss som vi inte gillar. Står man stadigt i sig själv så skakar man av sig detta. Gör man inte det kan det bli otrevligt, om man som du har valt att så att säga leva i en slags “dokusåpa” regisserad av dig själv…jag kan förstå att det inte är trevligt alltid med mina och andras åsikter, frågor eller påhopp. Men hur hade du tänkt dig det hela? Du påstår något, du ryter i från, du talar om vad du tycker om det eller detta. Du levererar kraftiga käftsmällar hit eller dit emellanåt. Arga katter får rivet skinn vet du. Du har sagt upp dig för att leva! Så bra! Kanske ett mera privat liv skulle vara något att fundera på…det är riktigt trevligt och rekommenderas varmt!

  1. Som jag uppfattar Clara är att hon vill inte påtvingas andras åsikter med att representera dem för att alla ska känna sig inkluderad. Bara för att hon ska vara en förebild i någon annans bild av vad en förebild för göra, inte får göra ska hon enligt dig sluta blogga. För mig säger Clara att hon är den hon är och kan bara ta ansvar för det. Som jag uppfattar Clara pratar hon om till exempel färgen blå för att den är den finaste färgen av alla, kan hon inte ta och skriva om färgen röd, vit, gul etc bara för att vi andra inte tycker att blå är den finaste färgen. De andra färgälskarna förväntar sig att Clara ska tycka att just deras färg också minsann är den finaste för annars ser hon ned på dem genom att inte nämna deras favoritfärger. Jag uppfattar även som Claras blogg på det sättet att om jag säger att jag minsann tycker att grönt är den finaste färgen av alla, får jag båda skriva och tycka det på Claras blogg. Sen kanske man diskuterar om det, men det är ju bara för att lära sig mer om de andras syn på sitt färgval.
   Sen vill vissa inte förstå och bara gnälla, andra misstolkar med flit.
   Varför har Clara sagt upp sig från att leva? Hon har tagit sin rätt att vara den hon är och står för. Andras åsikter om hur hon ska vara för att vara just deras förebild har hon kastat i papperskorgen med all rätt. Hon är inte skyldig oss andra något överhuvudtaget bara för att hon väljer att vara offentlig i delar av sitt liv. Åsikter är åsikter men peka finger eller påtala om hur man ska “göra” rätt är inget annat än ett fängelse. Åsikter kan man ha, frågor kan man ha men påhopp varför ska någon stå ut med det? Arga katter markerar och går därifrån. Får man rivet skinn beror det på att man stannade alldeles för länge och försökte resonera med den både blinde och döve grannkatten.

   Mvh Mrs Li

 167. Madeleine Albright är min förebild men helt utan krav.I dag som kvinna får du inte tala högt,vara barnlös,synas och ej leva på snabbmat och inte prata om sex.Det är en hemsk kvinnoroll som alla är involverad i.