Rabarbersaft

Fång av rabarber på trädgårdsstol.

Rabarber äter jag som godis för jag älskar sura saker.

Men när jag tröttnat på att äta dem råa kokar jag rabarbersaft på dem.

Famnen full av rabarber med grönröda stjälkar.

Tyvärr har vi jättedåligt med rabarber själva – tur då att våra kompisar har massor så att jag får gå dit och plocka.

Rabarber är ju en sådan där sak som folk är rätt dåliga på att ta reda på så fråga snällt om du ser någon som har jätteruggar – chansen är stor att du får plocka!

Hackade rabarberbitar i skålen på en hushållsvåg i rött.

Jag plockade ungefär tre kilo rabarber vilket räckte till nästan nio liter färdig saft.

Glasflaskor med rabarbersaft.

Upptappad på desinficerade flaskor håller saften länge, länge.

Glasflaskor med rabarbersaft.

Den här gången kokade jag rabarbersaft som blir färdig samma dag eftersom jag inte stod ut med tanken på att behöva vänta ett helt dygn!

Ett sätt att variera rabarbersaften på är att smaksätta en del av rabarbersaften med vanilj eller kanel eller göra saften på både jordgubbar och rabarber – gudomligt gott!

Till rabarbersaft behöver du:

1 kg rabarber

1,5 liter vatten

5 dl socker

Saften från 1 citron

Så här gör du för att koka saften:

Skär rabarberstjälkarna i centimeterstora bitar. Skalet kan vara kvar.

Lägg i en stor gryta, pressa över citronen och slå över vattnet.

Låt koka i 15-20 minuter tills rabarbern mjuknat och fallit i bitar.

Sila av saften i en silduk. Häll sedan tillbaka saften i kastrullen och tillsätt sockret.

Låt koka upp och häll över på väl rengjorda, destillerade flaskor.

Min samling av rabarberrecept

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

30 kommentarer på “Rabarbersaft”

  1. Undrar samma sak, kokade flädersaft förra året och den blev möglig efter bara nån vecka 🙁

   1. Jag brukar göra kallrörd flädersaft. Då fyller jag saften i PET flaskor och fryser. Tar fram vid behov och tinar du genom att lägga flaskan i varmvatten. Superbra! Då har jag saft som garanterat håller!

  2. Atamon (konserveringsmedel) finns på alla ok affärer. Blanda med vatten enligt flaskans anvisningar och häll igenom, snurra och vänd runt flaskan i detta, särskilt öppningen. Annars är det diska noga, koka eller ställa i het ugn som gäller.

  3. Jag plockar bort korken och brassar flaskorna i ugn. Sen häller jag upp medans saften är kokhet. På med locket/ korken och låt svalna.. man kan också koka flaskorna i vatten, diska i maskin, sprita eller handdiska 567 ggr. Typ. 🙂

  1. Nej, man kan plocka av gummiplupparna under korken, om du menar den. Och det övriga smälter inte. Det ska mer till än hundra grader för det. Jag lägger ibland flaskor eller burkar i ugnen på ca 100 gr efter noggrann diskning. Då blir de heta nog att döda bakterier och hälla saften i. Men se upp med att lyfta flaskor med bara händerna av misstag!
   Att skölja med Atamon enl bruksanvisningen på Atamon-flaskan är ett annat enkelt tips som håller möglet borta.
   Ljuvliga bilder Clara! Hr du någon aning om hur mycket jordgubbar man kan blanda detta med för att få en bra saft? Jag vill inte koka på utländska jordgubbar, de är ännu mer besprutade än svenska. Ska i så fall frysa in min rabarber nu och koka saften när svenska gubbarna kommer mer ordentligt.

 1. Jag gillar inte att behöva slabba med silduk så jag gör varianten som får stå och dra istället, jag tycker det är smidigare och när man som jag kokar 2-3 liter saft så är det smidigare.
  Jag använder också såna flaskor, men jag diskar dem noga och sköljer dem sedan med sprit (tex Renat brännvin) så håller sig saften bra. Sätter man dessutom på korken medans saften fortfarande är varm så blir det vakuum i flaskan så håller den sig också. Dock så räcker min saft sällan så länge att den hinner bli dålig ens i rumstemperatur.

  Ett tips är också att försöka hitta lite olika sorters rabarber. Jag har två olika sorter. En är någon vanlig sort, lite grön och surare i smaken och en sort som är röd i fruktköttet (vilket ger mycket färg till saften) och en fylligare, inte så sur smak. Det ger en annan saft än när man har de vanliga stora rabarberna i saften.
  Jag vet tyvärr inte vad det är för sorter då jag har fått båda av min mamma. Den vanliga sorten kommer från huset vi bodde i när jag föddes och den andra sorten har min mamma fått av min farfars syster.

  Jag brukar koka saft 2-3 ggr per sommar efter att ha fått lära mig att man ska skövla sina rabarber så många gånger per säsong för att ta hand om dem på bästa sätt.

  1. Jag tillsätter lite kardemummma och yttepytte gelatin (tror jag det heter- går utan också) sen får det svalna och stå kalltt ett bra tag. Sen har jag himla god sås till glass eller som fyllning i bakelser och bullar. Eller! Så torkar jag slabbet i ugn. Brer ut tunt, låg värme länge och världens godaste fruktläder. Som godis! Mm. Fruktläder lät äckligt men typ så… 🙂 Går att frysa eller rulla ihop och spara i tex bakplåtspapper.

 2. Vi har hur mycket rabarber som helst vilket är fantastiskt! Jag gör ofta rabarberkräm på mycket lite vatten, dadlar och torkade aprikoser samt lite socker. Jag låter allt puttra tills det mesta av vattnet har kokat bort vilket gör att krämen får en fin och tjock konsistens helt utan potatismjöl-vilket kan göra krämen simmig. Gott till frukosten!

 3. Å så bra att jag ramlade in hit, har faktiskt tänkt jag skulle göra lite rabarbersaft så det passade perfekt med ett recept. Tack! Jag har precis som du snälla vänner som vill bli av med sina, inte mig emot. 😉

 4. Vrålgod, tack! Jag kokade min på direkten efter att jag läste detta, med en halv vaniljstång. Använde en stor kastrull med “durk”insats så lät saften bara rinna ur hålen i durken när den kokat klart – slapp slabba med silduk 🙂 såååå god!

 5. Jag kokade rabarbersaft idag,men i saft-maija(mehu-maija på finska)..min är inte av aluminium så det går bra och så hinner man göra en massa andra saker under tiden som den saftar 🙂 7l fick jag ihop..

 6. Jag kokade rabarbersaft häromdagen, blev såå gott! Dock kändes det onödigt att bara slänga bort allt som silats bort, så jag experimenterade lite och det blev bra! Jag hällde tillbaka rababerresterna (som vid det här laget var riktigt mosade) i en kastrull, tillsatte några deciliter vatten och lite socker, lät det koka en stund och vips – en god rabarberkräm till kvällsmat! Märktes ingen skillnad på smaken alls mot vanlig rabarberkräm. Ett tips om man verkligen vill utnyttja allt som går 🙂

  1. Blev kanongod kräm. Bra tips. 2 dl vatten, 2 dl socker till 950 gram rabarbermos. Jag hade dessutom kardemumma i. Jättegott!

 7. Visst är det underbart med rabarber 🙂 Jag är lyckligt lottad som har en fjärdedels fotbollsplan med dem. Idag ska jag dit och plocka för att ge till en vän som inte har några, och i utbyte får jag rabarberchutney av henne. Gillar idén med byteshandel. Annars har jag kokat en jättegod rabarbermarmelad med en klick smör i. Den heter fransk rabarbermarmelad och vill du ha receptet kan du titta i en bok som heter “Skördetid med smak av paradiset” av Siv Key Nilsson – marmeladen är supergod tillsammans med ost och kex.

 8. Hej! En liten undran; du skrev att du fick ut ca 9 liter saft av 3 kg rabarber. Menar du 9 liter koncentrerad saft eller 9 liter saft redo att drickas av?

  Ha det gott! Janna