Fång av rabarber på trädgårdsstol.

Rabarber äter jag som godis för jag älskar sura saker.

Men när jag tröttnat på att äta dem råa kokar jag rabarbersaft på dem.

Famnen full av rabarber med grönröda stjälkar.

Tyvärr har vi jättedåligt med rabarber själva – tur då att våra kompisar har massor så att jag får gå dit och plocka.

Rabarber är ju en sådan där sak som folk är rätt dåliga på att ta reda på så fråga snällt om du ser någon som har jätteruggar – chansen är stor att du får plocka!

Hackade rabarberbitar i skålen på en hushållsvåg i rött.

Jag plockade ungefär tre kilo rabarber vilket räckte till nästan nio liter färdig saft.

Glasflaskor med rabarbersaft.

Upptappad på desinficerade flaskor håller saften länge, länge.

Glasflaskor med rabarbersaft.

Den här gången kokade jag rabarbersaft som blir färdig samma dag eftersom jag inte stod ut med tanken på att behöva vänta ett helt dygn!

Ett sätt att variera rabarbersaften på är att smaksätta en del av rabarbersaften med vanilj eller kanel eller göra saften på både jordgubbar och rabarber – gudomligt gott!

Till rabarbersaft behöver du:

1 kg rabarber

1,5 liter vatten

5 dl socker

Saften från 1 citron

Så här gör du för att koka saften:

Skär rabarberstjälkarna i centimeterstora bitar. Skalet kan vara kvar.

Lägg i en stor gryta, pressa över citronen och slå över vattnet.

Låt koka i 15-20 minuter tills rabarbern mjuknat och fallit i bitar.

Sila av saften i en silduk. Häll sedan tillbaka saften i kastrullen och tillsätt sockret.

Låt koka upp och häll över på väl rengjorda, destillerade flaskor.

Min samling av rabarberrecept