Torsk i ugn med citronsås

Har ni problem med fisk i din familj kan jag rekommendera detta recept – treåringen älskar det precis som jag och Jakob.

Vi är dåliga på att äta fisk i våran familj – jag skulle kunna skylla på Bertil men i ärligheten namn är det inte hans fel. Vi gillar helt enkelt inte fisk någe vidare. Men fisk är ju nyttig och bra mat så jag har vänt ut och in på mig själv för att hitta recept som funkar.

Kommer tyvärr inte ihåg var jag hittade det men det här är i alla fall min variant. (Andra fiskrecept jag kan rekommendera är mina Norska Fiskekakor och Saffranssoppan med sej). Till det här receptet använder jag torsk men det är viktigt att välja en som är KRAV-märkt. Passa på att köpa några paket om du hittar någon sådan och förvara i frysen för framtida middagar. Eller laga av sej eller kolja istället. Funkar också utmärkt.

Till ungsbakad torsk behöver du:

500 gr torsk

25 gram smör

1-2 tsk paprikapulver

1 dl ströbröd

1 dl hackad persilja

1 1/2 dl lagrad, riven ost

Skalet från en ekologisk citron

3 dl gräddfil

 Så lagar du torsk i ugn:

Om fisken är fryst ska den tinas innan den läggs i en smord ungssäker form.

Smält smöret och blanda i paprikapulver, ströbröd, persilja och riven ost.

Dela torskblocket i portionsbitar och lägg blandningen över fisken.

Baka i ugnen i ca 15 minuter på 200 grader.

Tvätta citronen och riv av det yttersta, gula skalet. Blanda med gräddfil, salt och peppar.

Servera till den färdiga fisken tillsammans med kokt potatis och lite sallad. Smask!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

26 kommentarer på “Torsk i ugn med citronsås”

 1. Jeg har en mann som insisterer på at vi skal spise fisk hver uke. Så da blir det så. Det går mest i torsk og laks, men laks er helt klart favoritten.

  Laks er godt med kremet pasta, f.eks. spaghetti med fløte, sitron, hvitløk, parmesan, basilikum og persille. Ekstra godt hvis laksen krydres rikelig med cajunkrydder (vi blander cajunkrydder selv, er mange oppskrifter der ute).

  En annen god og eksotisk oppskrift finner du om du googler “Moroccan Fish with Chickpeas and Saffron Lime Aioli”.

  En norsk favoritt er jo fiskegrateng. (Ofte barnas favoritt!) Kok makaroni, og fyll en stor form med makaroni og rå torsk. Lag nok hvit saus til å dekke over torsk og makaroni, gjerne med fiskekraft/buljong og litt muskat, og visp et egg eller to i på slutten. Ha sausen over fisk og makaroni, strø med strøkavring, og sett i ovnen. Server gratengen med råkost og kokt potet.

  Neste uke skal vi prøve din oppskrift 🙂

 2. Tack för inspiration, jag är också så dålig på fisk. Idag vankas alltså torsk och potatis här till middag. Tack!

 3. Önskar dig en härlig Nationaldag och undrar om/hur du och din familj firar? Jag har aldrig direkt firat men tycker att det är på tiden, att ta tillbaka glädje och fest från de som smutsar ner och nästan göra denna dag till något man ska skämmas för (?). Läs gärna mina rader om Nationaldagen, http://neliima.se/sveriges-nationaldag/

 4. Ser fint ut! Känner igen mig, där..,

  Men jag har ett superenkelt fiskrecept som våra skruttar äter med god aptit:

  En bit fisk läggs i ugnssäker form. Rör ihop en blandning av 200 g färskost med smak av t ex pepparrot eller vårlök och lika mycket turkisk youghurt. Salta och peppra fisken innan röran läggs på. In i ugnen på 200 grader tills fisken är klar; ca 30 min ( beror på tjockleken på fisken såklart).
  Enkelt o gott!
  Kram!

 5. Fiskrecept som hitills fungerat på ungefär exakt alla som inte fullständigt avskyr fisk:

  Sätt ugnen på 175 gradetr, smörj en sockerkaksform (jag använder en gammal rund med hål i mitten, alltså inte en gigantisk en).

  Skär 500 g fisk i mindre bitar, knäck i tre ägg och häll i tre dl grädde. Krydda med salt, peppar och valfri örtkrydda. Mixa till gegga. Häll upp i formen och gräddaca 30 minuter.

  Servera sedan skivor av världens godaste fiskpudding med potatis och skirat smör eller romsås. Den är också väldigt god att servera kall, då kan man kalla den pate och imponera stort på folk=) Det går utmärkt att dela smeten i två och ha olika sorters fisk, som lax och sej för att få den snyggt tvåfärgad.

 6. Baconlindad torskrygg, färskpotatis, sallad med endast ruccola, tomat och feta. Till det creme fraiche med massa riven ost i. Typ västerbotten. Grymt gott, enkelt och snabbt. Ca 30 min.

 7. Åh, det där var min favoriträtt när jag var liten!! Den och fiskbullar på burk 😉 Vi kallade denna rätt “fisk i ugn” helt enkelt.

 8. Jeg lager ofte fish and chips, fiskegrateng (hemmeligheten er å bruke halvparten hvit fisk og halvparten røkt fisk), laks med kremostlokk (jeg smører en god krydret kremost på fiskefileten flr den går inn i ovnen) og en riktig norsk klassiker røkt kolje med gulrotstuing og eggesmør

 9. Vilken bra tråd med massor av recept! Den där fiskpuddingen ska jag göra.

  Min enkla fiskfavorit är att fylla botten på en form med spenat, mangold eller vilka gröna blad man nu har. Mycket! Häll på några dl grädde. Salta och peppra. Lägg över bitar av laxfilé och krydda med det man gillar (paprika och vitlök brukar det bli här). Ät med klyftpotatis eller kokt potatis. Sååå gott!

  Elin // mellanskogochgard.blogspot.se

 10. Tack för alla fina fick recept. Själv är jag uppvuxen på en Ö och där var det fisk flera gånger i veckan, så det har jag med mig även som vuxen, även om det inte blir lika ofta nu som när jag var barn. Tycker fisk är så bra och enkel mat att laga olika saker på.
  Ofta blir det fiskgratäng, enkelt och gott och lätt för barnen att äta när de var små.

 11. Själv är jag väldigt förtjust i fisk och äter det ganska ofta. Roligt att prova ett nytt recept, tack!

 12. Det ser väldigt gott ut. Har du något tips på hur man tar bra bilder på mat? Dina matbilder ser alltid så vackra ut!
  Det kvittar hur vacker min mat är, på bild ser det mesta ut som en laddning gröt.

 13. Receptet liknar detta från Coop förutom att du använder lite mindre smör. Jag håller med dig om att receptet är jättegott, ska nog köpa hem ingredienserna och göra rätten imorgon 🙂
  https://www.coop.se/Recept–mat/Recept/f/fisk-med-frasigt-taecke/

  Annars har vi en enkel tonfisksås som blivit favorit här hemma som svängs ihop på 10 minuter (!) medan pastan kokar.
  1 purjolök
  2 burkar tonfisk i olja
  2 dl cremé fraiche
  2 msk tomatpuré
  1 dl grädde eller mjölk
  Salt, peppar och paprikapulver efter smak

  Fräs hackad purjolök i en stor stekpanna med lite olivolja i. Låt tonfisken rinna av och låt därefter fräsa med någon minut. Ha i cremé fraiche och tomatpuré och rör om. Spä med grädde eller mjölk till lagom såskonsistens. Krydda efter smak och servera med nykokt pasta. Ekologisk ketchup kan serveras till såsen för dem som gillar det.

 14. Vi äter massor av fisk hemma så barnen behöver sällan lockas till det, men några grejer går extra bra t ex:
  Tonfiskburgare
  1 burk tonfisk i olja
  1 burk tonfisk i vatten
  1 ägg
  Blanda ihop till en röra, krydda ev om du vill, forma till biffar, stek några minuter på varje sida. Servera till exempelvis ris eller bulgur. Vi tar en crème fraiche-röra till av lätt crème fraiche (jag giller inte den festaste så mkt), en skvätt sweet chilisås. Kapris är kanon till detta om man gillar det, eller ärtor.
  Denna rätt går otroligt snabbt att göra och alla barn jag träffat slukar dessa burgare. Kan säkert utvecklas med hamburgerbröd och saltgurka om man vill ha det stuket.
  Tonfisk är trixigt miljömässigt sett, bör man äta eller inte? Jag försöker gå på märkningen på burken, att delfiner inte ska ha fångats/dödats på kuppen under fisket. Men det vete sjutton hur tillförlitligt detta är. Någon här kanske vet?
  Lycka till i bästa fiskriket! Man blir mycket smartare av fisk än fläsk, även om era grisar verkar väldigt smarriga…

 15. Varför inte gör egna fiskpinnar, hur gott som helst och det brukar gå hem hos alla.
  Dubbelpanera fisken och stek den i smör/olja och servera med potatisstomp. Vi brukar ha gräddfil, rödlök och svart kaviar till, jättegott.

 16. Nämen, ett middagstips denna dag också. 🙂
  Hade tänkt göra något med torsk och allt finns hemma så tack för receptet.

 17. Ett recept som alltid gått hem hos oss (och diverse besökare) är fisksufflé (recept finns i Vår kokbok). Annars är en av mina personliga favoriter att köra torsk (el. dyl.) i ugnen med en blandning av ungefär lika stora delar hackad persilja, rivet citronskal och parmesan strödd på (det kan sällan bli för mycket) samt några slängar grädde. Grymt gott med till exempel ett smarrigt potatismos till.
  Persilje/citron/parmesanblandningen, som hos oss går under benämningen gremolata (trots att just “gremolata” verkar finnas i ett otal olika varianter vart man än tittar, och aldrig med just våra ingredienser..), är supergod till mycket annat också, t.ex. pasta med en god tomatsås eller som smaksättning i omelett eller lite vadsomhelst.

 18. Vi använde precis det där receptet fast gillar inte ströbröd så bytte ut det mot skalade sesamfrön. Supergott å blir mkt krispigare!

 19. Tänk vilket enkelt, snabbt o gott recept. Ofta e d ju d enkla som e d bästa 🙂
  som tex lax som täcks med mango chutney o sen ugnsbakas. Mums 🙂

 20. Ååh tack Clara för ett jättegott recept! Jag tycker att det är svårt att få till vit fisk så den smakar gott, men det här blev jättebra. Både min fiskskeptiske make och lillan på ett år åt med god aptit! 😀