Lätt omelett – recept med mangold

Ett par bruna ägg, sockerärtor och röd stjälkar från grön mangold på kökets arbetsbänk.

Det blir mycket omelett dessa dagar. Med bra ingredienser är det inget jag beklagar mig över.

Kolla in mangoldens vackra, färgglada stjälkar! Det är det fantastiska med att odla – att kunna ha flera olika sorter och variera sig.

Min enkla lunchomelett lagom för en person gör jag av två ägg, en skvätt vatten, lite smör till stekpannan, fem- sex blad mangold, lite sockerärtor och en god bit ost. Och gärna lite färsk basilika på toppen!

Skölda grönsaker och mangold som ska fräsas.

Hacka och fräs mangold och sockerärtor i lite smör.

Vispa äggen och tillsätt en skvätt vatten.

Häll äggen över mangolden och stek på medelvärme.

Hyvla över lite ost och låt den smälta. Här valde jag en supergod chiliost.

Omelett toppad med basilika i panna för en person.

Avsluta med att salta, peppra och klippa över lite basilika! Gott!

Och psst! Den smarriga mangolden och sockerärtorna kan man förstås köpa på vår gårdsbutik Marstorps Mat. 

Här kan du läsa mer om min kärlek till ägg och vill du tips på något annat snabblagat så kolla in min pastasallad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

29 kommentarer på “Lätt omelett – recept med mangold”

 1. Omelett is da shit som de säger på utrikiska; personligen hackar jag gärna kantareller, tomat och skinka i min och serverar med sallad och broccoli – mumma! Och så ska jag passa på och gratulera till bebisen, så ljuvligt med en liten att snusa i nacken!

 2. Finns verkligen inget bättre än att svänga ihop mat som man odlat själv! Som nybörjare eftersöker jag alla de tips på hur man kan ta tillvara på allt. Sallad tex (inte spenat) är ju inte så kul att frysa eller koka. Går det att spara på någe vis eller är det bara till att pressa i sig (hehe)? Alla tips sökes! Har spenat, vinbär, äpplen, vita smultron, sallad, diverse örter, vindruvor, gullök, rödbetor och morot än så länge. Och grönkål! Men den står ju även i vinter..

  http://kingemarson.wordpress.com

  1. Hej Karin! Jag brukar göra en enkel grönsakssoppa av allt möjligt, ungefär som en nässelsoppa (med potatis, lök, lite buljong och grädde) fast med blasten på t.ex. rödbetor, rädisor, kålrabbi, till och med tomma ärtskidor (det som annars hamnar på komposten). Funkar bra även om man har för mycket sallad, spenat och örter, det är bara att slänga i!
   Gullök kan du hacka och frysa in (om du inte vill torka den). Samma gäller för morötter och rödbetor, dock brukar jag blanchera rotfrukter innan de hamnar i frysen.

 3. Gjorde egen havremjölk enligt ditt recept som kommer upp när man googlar. Undrar dock om det är normalt att den separerar sig i flaskan efter ett tag? Fick liksom skaka rätt rejält innan jag hällde upp ett glas. Gott dock, om än lite oljig.

 4. Den här bloggen har blivit så TRÅKIG. Känns som jag läser nån bondtidning nu för tiden!inga skarpa inlägg längre – allt handlar om typ grönkål.

  1. Men herregud! Ge kvinnan ett break! Hon har ju precis fött barn, och ingen tvingar dig väl att läsa?

   1. Exakt! Hon har just fött barn! Måste väl finnas en miljon saker att skriva om då?! Läsarna vill veta vad barnet heter – hon vill inte säga för hon vill inte avslöja om hon fått en dotter eller son. där har hon ju ett helt inlägg med massor av smarta insiktsfulla saker att säga – istället kommer bild på bild av grisar typ. Nä ingen tvingar nån att läsa och det är därför man tappar läsare till slut. Den här bloggen tappade stinget lååångt innan hon födde barn.

    1. Och sedan när blev du talesperson för läsarna? Jag är en läsare, och jag anser mig inte ha någon rätt att veta varken kön eller namn på Claras bebis. Det står henne fritt att berätta när och om hon vill. Likväl som hon har all rätt att ta en paus från att skriva politiska inlägg. Att en som bloggar förväntas hålla samma nivå genom hela graviditeten och även efter är ju samma sak som att vi andra (vi med “vanliga” jobb) skulle gå tillbaka till arbetet med en gång som om ingenting hade hänt. Orimligt.

    2. Härligt att du är kvar som läsare trots att bloggen tappade stinget lååångt innan hon födde barn.

  2. Ja, du har helt rätt. Det har varit få debattinlägg den senaste tiden och det är helt medvetet. Så skör som jag varit i slutet av graviditeten och så extra känslig som man kan känna sig med ett spädbarn hemma bestämde jag mig tidigt för att inte utsätta mig för det den här gången. Varje gång jag skriver något mer politiskt får jag förutom en härlig debatt i kommentarfälten också folk som kommer med osakliga påhopp och är allmänt elaka. Min förra graviditet blev jag otroligt bränd utav detta och mådde tidvis väldigt dåligt. Tyvärr verkar det inte riktigt hjälpa efter som människor som du ändå hittar något att klaga på (och dessutom anonymt under två olika pseudonym Snusi och Precis). Att jag fattat detta beslut har dock inte påverkat min blogg negativt – har faktiskt aldrig haft så bra statistik som jag haft de senaste månaderna. Så jag tänker fortsätta på det spåret tills jag är redo att ta mig an stolpskott och allmänt osmidiga personer igen.

   1. Vad jag önskar att du slapp läsa elaka och så fruktansvärt tanklösa kommentarer som vissa människor känner att de måste häva ur sig och förpesta kommentarsfältet med. Dessutom är man extra känslig för sån skit och stress när man är gravid och folk borde ha vett att visa lite respekt och hänsyn. Man behöver inte gilla allt du skriver men det betyder inte att man måste vara elak och respektlös. Älskar när du ger svar på tal även om en del fortfarande är för dumma för att fatta. Fortsätt vara den du är och göra det du vill och mår bra av, vi är många som älskar och får inspiration av din blogg, precis som den är. Och grattis till din fina bebis!

   2. Så att säga att man saknar dina skarpa inlägg och att bloggen tappat stinget är elakt och tanklöst? Jag ser bloggare som vilken annan författare som helst, särskilt när man är på den här nivån. Jag vet inte… Jag anser inte att en sådan kritik är att “förpesta” eller att “människor som du” eller “stolpskott” är ett lämpligt sätt av författaren att bemöta sina läsare på när denne får kritik som uttrycker en åsikt. Kommentaren var inte elak, uppenbarligen tanklös eftersom du tar illa upp, men inte elak. Jag såg det som “kom igen nu – lite jävlar anamma” inte som ett påhopp.

    Nä… Lycka till med allt mellan himmel och odlingar och att du känner dig starkare snart. Då kanske du kan bemöta dina (i mitt fall före detta) läsare med lite snyggare come back än “stolpskott” när nån tycker till.

    1. Jag, jag, jag. Lyft blicken från dig själv, nusi, och inse att det finns en människa av kött och blod och känslor bakom det du läser. Den människan har helt och hållet bestämmanderätt över vilka kringelikrokar livet och bloggen tar. Det är inte så himla svårt att fatta att en nybliven förälder koncentrerar kraften till något annat än politisk debatt och hårda kommentarer – hon vet ju hur det blir?

     En tråkig blogg (det vill säga, en blogg som inte längre faller en i smaken) lämnar man, för gott eller tills vidare. Tjuvnyp som dina här är inte ett dugg konstruktiva, ajöss.

   3. Jag vill bara hälsa att jag tycker att bloggen är bättre nu än vad den någonsin har varit. Clara skriver massor av intressanta debattinlägg (härom dagen om hur det är att downshifta) och kombinerar det med inblickar om livet på landet och hur det är att just ha fött barn. Personligen kunde jag inte vara en mer nöjd läsare!

  3. Vad är det för trams? En bloggare har INGEN som helst skyldighet till sina läsare. Egentligen. I och med att det är helt gratis att läsa. Det hade varit annat om hon hade gett ut en tidning som vi läsare betalade för.

   Från början var väl en blogg dessutom en form av dagbok. Om då Clara mest skördar grönkål på dagarna så får hon väl skriva om det. Nätet vimlar väl av skarpa inlägg om man vill läsa sånt. Skörda i frid, Clara och sköt om dina ljuvliga ungar och njut av sommar och sol. 🙂

  4. Håller med, TRÅKIG. .. och just nu helt UNDERBAR. Så bra att allt typ handlar om grönkål. Det är så så jävla skönt att slippa undan tv, tidningar och samhället i övrigt för en stund och så skönt att parkera arslet framför datorn och läsa om hur grönkålen växer i västerbotten. Ingen stress, ingen hets, inga superviktiga stora händelser som kräver debatt, inga politiska ställningstaganden att måsta göra.
   Bara…grönkål. (typ)
   Jag tycker att tråkig är synonymt med trygg och vardaglig.

 5. Underbar inspiration! Den dagen jag lyckas förvärva en egen gräsplätt kommer hönor och grönsaker trängas!

 6. Ser så gott ut.
  Det får det bli på mangolden här hemma imorgon (men jag har vita stjälkar på min).
  Hanna

 7. Vilken fin hemsida! Om jag hade bott i närheten hade jag gärna svängt förbi 🙂 Råkade hitta ett meningsfel som ni kanske vill rätta till; under “Sortiment” står det “… “På vår Facebooksida berättar brukar vi berätta”. Kram!

 8. Jag har tappat suget för matlagning totalt.. kan du inte ordna lite helgkurser och få ig¨ng oss latare och oinspirerade igen.. Skulle kunna tänka mig att gå en sådan helgskurs:) Kram duktiga du:) http://www.esterii.blogg.se

 9. Jag älskar när du skriver om odlingarna, kan inte läsa mig mätt! Det var så fint att få se butiken i dag, ett sånt lyckat projekt av er allihop! Jag blev så inspirerad att utöka de egna odlingarna till nästa år med exotiska grejer som majrovor och vaxbönor. Lycka till med fortsättningen och ha en fin tid med ert fantastiska lilla knytt! / Emils mamma

 10. Jag tycker också mycket om texterna om all odling, och dessa vackra bilder. Jag kan relatera till det du skriver, och man känner att du älskar livet på landet. Jag är precis likadan. Det skulle vara så kul att få besök på min blogg! Jag skriver också mycket om mina fina höns, och att leva nära naturen . 🙂 http://www.lustforliving.se //Pauline

 11. Jag förundras över att jag aldrig testat chiliost för jag är nämligen en riktig ostälskare (som älskar stark mat). Ska hålla utkik i affären efter det!