Odlar du squash och får mycket över? Då kan jag tipsa dig om att göra falsk ostkaka på squashen.
Här är ett recept av Jakobs mormor och det är SÅ gott!
Det låter kanske lite knäppt med squash i en ostkaka – men egentligen är squash fantastisk för sådana här ändamål – då det är en neutral grönsak som går att smyga ner i det mesta. Ostkakan är busenkel att göra så jag kan verkligen tipsa om att provbaka den!
Falsk ostkaka
Portioner
ca 4 – 6
Tid
ca 90 minuter
Ingredienser
10 dl tärnad squash
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vispgrädde
5 msk mjöl
4 ägg
1 dl socker
30 sötmandlar
2 droppar bittermandelarom
Gör så här
- Skala och tärna squashen i mindre bitar.
- Låt koka i en kastrull med vatten tills bitarna är så mjuka att de med lätthet går att mosa.
- Häll av vätskan och mosa dem sedan med en gaffel eller potatispress.
- Vispa ner mjölet i lite av mjölken tills den blir klumpfri.
- Häll sedan på resten av mjölken och grädden.
- Vispa sedan ner äggen och sockret.
- Finhacka 20 mandlar och blanda ner i smeten.
- Grovhacka resterande tio och blanda ner även dem.
- Droppa i bittermandelaromen och häll sedan på den mosade squashen. Blanda väl.
- Smörj en pajform med smör och häll ner smeten till ostkakan.
- Grädda på 200 grader i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
- Ta ut och låt svalna innan servering.
- Vispa grädde till och servera kakan med sylt. Mums!
22 svar
Falsk ostkaka är hela vår familjs favorit. Ett tips är att ta mandelmjöl – ca 0,5 – 1 dl, istället för att finhacka mandlar – enkelt och kräver varken disk eller arbete. Jag kokar mycket squash och mosar och fryser ner till ostkakor hela året. Även det för att förenkla och spara tid.
Å vilket fint tips! Blir det alltså bra att frysa ostkakan? Det måste jag testa genast! Fryser du i pajformar eller har du något annat att frysa in i (så att inte alla ens pajformar ligger i frysen menar jag)!
Jag tror att Mary menar att hon fryser in moset och sen tar fram, tinar och gör ostkakan. Squash är ju grymt att förvälla och bara ta fram och slänga ner i någon gryta, soppa eller pastasås.
Aha =) då förstår jag
Stämmer bra, jag kokar squashen och fryser in för att göra ny ostkaka, men har även fryst in färdig ostkaka i plastburkar när det har blivit något över. Funkar jättebra.
Ett annan tips är att göra ditt morotsbröd men riva ner squash ( med skal, viktigt – det blir så läcker färg) istället för morötter och ha solrosfrön istället för linfrön – jättegott!
Jag har testat frysa både den färdiga ostkakan o det kokta squashmoset med gott resultat. Använder aluminiumformar när jag gör ostkakan för att frysa. Inte så miljövänligt men enkelt. Jag har ingen vispgrädde i min utan bara mjölk (3%) om nån vill ha en magrare ostkaka eller inte har grädde hemma. Tips i all välmening.
Ett annat gott squashrecept är att grovriva squash, steka upp med lök o vitlök, hälla på grädde, citronsaft, salt. Rör ner spagetti, servera med parmesan, pinjenötter och mer citron! En paradrätt här hemma!
Tack för tipset – det ska jag prova =)
Ja men det där lät ju sjukt trevligt!!
Ah – det ar en av mina favoritratter – men av angon anledning har jag inte lagat den pa flera ar. Nu vet jag vad vi ska ata i helgen 😀 http://www.bettylousbakery.blogspot.com
Squashplättar är gott också. Måste nog odla squash nästa år.
Ja! Med massa dill i! Zuccini fritters tror jag att man kan googla för recept…
åh, squashrecept har jag googlat på innan idag eftersom jag fick en enorm när jag fyllde år! Sjukt rolig present, det var inte något jag hade tänkt att önska mig… men jag är glad ändå 🙂 Men den är på ett par kilo eller nåt, himla stor.. (fotade den på instagram häromdagen @alladagarskaos). Så nu ska jag följa alla andra kommentarer för fler bra recept, tror min grönsak räcker till några olika 🙂
kram /iris
Ett knep jag har lart mig med squash om man har smabarn som ar lite svara att fa i grnsaker: Skala squashen och finriv ned den i potatismos. The kids wont know what hit them! http://www.bettylousbakery.blogspot.com
Aldrig hört talas om, detta måste provas!
Finns det någon speciell anledning till att man tar bittermandelarom istället för äkta bittermandel? Typ: enklare att dosera, smidigare, hade det hemma – eller är det viktigt för smak/struktur?
Jag tycker att det är enklare med bittermandelarom men det går lika bra med bittermandel. Två stycken är lagom till det här receptet
Åh tusen tack! Sliter mig grå för att komma på vad jag ska göra med all squash (glad för skörden dock!) men nu är det klart vad fredagsmyset blir iaf 😀
Oh, vilket bra recept. Jag har fått massor med jättestora squash som jag inte vet vad jag ska göra av. Räknade inte riktigt med att det skulle bli mer än en eller två då jag är total nybörjare på odling. Men det känns som ett väldigt angenämt problem.
Jisses vilket bra recept. Gott var d! O så kan jag ju låtsas att ostkaka utan ost men med squash iaf är lite nyttigt 🙂
Jag tycker ostkakan blir godast om man äter den dan efter.
Vad kan en använda istället för mjölk och grädde? Jag har en i familjen som inte tål mjölkprodukter.