Många som besökt vår gårdsbutik Marstorps Mat har konstaterat att det känns som något ifrån den franska landsbygden. Och det tycker jag är en fin beskrivning och något jag själv tänkt på när jag handlar i gårdsbutiker. Samtidigt är det lite sorgligt att det är så pass “udda” med gårdsbutiker i Sverige att vår referenspunkt måste bli ett annat land. För egentligen är ju det här inget konstigt. Gå tillbaka femtio-sexito år och massor av människor bodde på landsbygden och odlade och det var enkelt att få tag i lokalproducerat kött, ägg och grönt. Idag är det närmast en lyx.
Men jag är övertygad om att vi kommer att gå tillbaka till det allt mer. Den storskaliga odlingen vi har idag är inte hållbar – inte ens om den är ekologisk alltid. Stora jordbruksmaskiner tar sönder odlingsmarken och utarmar den. Enorma åkrar där en och samma gröda odlas gör också att bin får svårt att pollinera det som växer. Stora besättningar av djur gör att smittor lättare sprider sig och framtvingar ett ökat antibiotikaanvändande på djuren. Jag tror att människor kommer att vara tvungna att återigen börja odla mer av sin egen mat och det tycker jag är fantastiskt! Ökad kunskap om hur mat framställs kommer leda till mindre matsvinn och större vilja att betala vad mat faktiskt kostar. Morötter man själv har sått, vattnat, gallrat, gödslat och skördat är man mindre benägen att slänga när de blivit lite skrumpna än en påse billiga morötter från ICA Maxi. Idag behövs den typen av kunskap!
Tills dess är jag i alla fall väldigt glad att vi genom gårdsbutiken kan erbjuda människor schyst producerad mat. Ägg från lyckliga hönor. Grönsaker framställda utan konstgödsel eller bekämpningsmedel. Mat som vuxit på åkrar som till största delen brukas av människor – inte fossildrivna maskiner. I morgon har vi öppet vår gårdsbutk mellan 12-16. Förra gången var det så mycket kunder att vi sålde slut på en massa grönsaker redan första timmen. Så ett tips är att komma direkt när vi öppnar. Och för alla er som inte bor i närheten av just vår gårdsbutik kan jag tipsa om att besöka någon av era lokala gårdsbutiker, uppleva fantastiska råvaror, “fransk landsbygd” och samtidigt stötta matproducenter som gör skillnad i din närmiljö.
51 svar
Ja, det är lyx med närodlat och eko. Jag har inte råd att köpa eko (nope, varenda krona är planerad för att det ska gå runt) förutom när det finns erbjudanden som från tex Coop.
På det viset är det bra att det finns storskaliga odlingar, för alla har faktiskt inte råd. Sedan att det finns medelsvenssons som har råd men snålar.. ja jag vet inte vad jag ska säga om det.
Nu vet jag inte vad ni har för priser men antar att det inte är som en importerad broccoli.
Det är så himla tråkigt att inte alla har råd med ekologiskt. Det ska inte vara en klassfråga att handla sjysst. 🙁
Jag har kanske råd att handla ekologiskt men.. på riktigt när jag jämförde priser på stora mataffären igår så kostade en vanlig svensk gurka 14sek och den ekologiska 28 sek.
Purjon 6 sek, den ekologiska purjon 14 sek.
Jag vill inte betala så mycket. I lååånga längden kommer det inte funka. Kanske trist men sant.
Upplever att det är det, precis som det här med att “downshifta”. Man kan liksom rynka på näsan åt de som inte skippar att köpa höstskor istället för ekomat för en månad. Eller en godispåse en lördag istället för ekobananer. Klart det är lätt när man har råd med både och eller har noll cravings för lördagsgodis.
Jag önskar jag hade en så fin och bra butik i närheten av där jag bor. Hade köpt ägg från era glada hönor och goda grönsaker jämt!
Hej!
Ser fram emot “Bondens marknad” imorgon. Vet att den finns på många orter runt om i landet där producenterna har möjlighet att sälja utan mellanhänder. Priset är väl inte billigt men inte heller jättedyrt. För mig är det en lyx och lägger gärna några väl planerade extra kronor för att få njuta av detta. ( Har absolut förståelse för att ekonomin är olika och att valen ibland måste styras av hur den ser ut). Bondens marknad ger också möjlighet att besöka flera gårdsbutiker på liten yta!
Vilken härlig odling ni har med så fina grönsaker. Själv odlar vi så mycket vi får plats i vår lilla trädgård. Naturligt vis är det ekologisk.
Jag bor i Habo och här ska vi ha 17 gårdsbutiker och kaféer. Har inte besökt alla men jag två av dem besöker jag regelbundet. En som är precis som eran, ekologiska grönsaker och en som gör ost på getmjölk. Här finns verkligen ett bra utbud, jag har bara tänkt på att det blir ett sånt flängande och bilkörande om jag ska åka runt för varje vara, hur blir det med miljöaspekten då?
Dessutom lever jag nära en mjölkgård som nu får hälla ut hundratals liter varje gång! På grund av att celltalen är för höga (dessa har inget större påverkan på kvalitén) utan är bara ett sätt för vissa stora mejerier att slippa betala mer, ett sätt att på sikt stänga en efter en mjölkgård. Men bonden konstaterar också att hade han haft en STOR gård hade detta inte varit något större problem för då jämnas all mjölk ut.
Hej Charlie!
Har du någon lista på var gårdsbutikerna i våra trakter finns, vore superbra (har googlat men hittar inte så många)
Bor utanför Bankeryd:) tusen tack för svar och allt gott!
http://upplev.habokommun.se/sites/habo/files/upplev-karta2013_web.pdf Där har du, de som börjar på A, B, C, man jag såg att de i år inte var så många som 17, men sen tror jag inte alla är med heller. Vi får köra ett gemensamt rejs kanske?
Det är en avvägning det där, ska man ta spårvagnen och åka till närmaste ICA och köpa det hyfsat lokalproducerade (i alla fall denna del av landet) som finns där, eller ska man sätta sig i bilen och åka ganska långt för att komma till en gårdsbutik? Jag brukar försöka handla på gårdsbutiker när vi ändå passerar dem, men inte göra bilutflykter enbart med det ärendet. Tycker att en svår grej med landsbygden är att man just är så bilberoende. Eftersom jag jobbar med dessa saker så vet jag att det idag knappt räcker med att mycket folk flyttar dit (dvs det blir mer som villasamhällen där det idag är mindre grupper av hus som kanske inte ens är bebodda året runt) för att man ska få till en fungerande kollektivtrafik. Som funkar för de som åker till jobbet varje dag alltså. Men det är självklart en politisk fråga att man inte satsar mer pengar på bussar på landsbygden! Ingen naturlag att det ska vara glest mellan bussarna bara för att de inte är fulla idag.
Jag kan tipsa om mobil samåkning! http://www.mobilsamakning.se/ Ett fantastiskt projekt som redan lanserades i flera kommuner och som förhoppningsvis snart kan bli verklighet även där vi bor.
…får tillägga att grundaren till Mobilsamåkning är Maja Söderberg som har skrivit böckerna “Sju årstider i Majas kök” och “Majas klimatmat”.
Jag håller med. Storskaligt, massproducerat är helt enkelt inte hållbart. Att priset fortfarande skiljer så mycket är givetvis en faktor som många inte kan bortse ifrån men det handlar också om hur vi ser på maten. Så mycket ekonomisk förlust som görs i matsvinnet i alla led från jord till bord och frukter som förgås i våra trädgårdar… Det handlar om livsstil och vem som vinner på att den livsstil vi har idag upprätthålls. Om fokus låg på att värna om vår planet istället för att göra ekonomiska vinster skulle mycket se annorlunda ut.
Elin
mellanskogochgard.blogspot.se
Jag tror att det i så fall är ovanligt norröver. I Bohuslän, Dalsland och Västergötland ses skyltar om gårdshandel lite här och var. Hoppas det sprider sig även uppåt 🙂
I Örebro och Sörmland finns det rätt gott om sådana små gårdsbutiker!
Som den storstadsmänniska jag är bokstavligen talat dregglar jag över dina inlägg om lantlivet!
http://teorier.blogg.se
Ni är så duktiga och inspirerande! Jag som älskar grönsaker fullkomligt dreglar över dessa bilder! På Gotland funkar det ofta så att man vid gårdarna lägger pengar i en burk vid vägen och åker hem med ägg, morötter och allt möjligt gott. Underbart.
Heja er!
Underbara bilder! Kanske är gårdsbutiker mer ovanligt i norr för i Skåne finns det hur många som helst.
Respekt Clara! En dag om jag får chansen ska jag också dela med mig av klokheter:) http://www.esterii,blogg.se
Fantastiskt 🙂 Vilket bra jobb ni gör, blir bara mer och mer inspirerad!
/Evelina – Evelinas Ekologiska
http://www.evelinasekologiska.se/
http://karlhulten.se/sa-undviker-du-de-inflammationsskapande-fetterna/
“Industri-maten” gör oss sjuka! läs gärna länken där Karl Hultén redogör vad som inte är bra med det.
Vilken bra länk! Så lustigt, jag har alltid hört att palmolja ska vara en dålig olja. Jag bor i Malaysia nu och här är palmoljan den billigaste och lättaste att få tag på men jag har varit lite försiktig med den oljan eftersom den haft så dåligt ryckte i Europa (kanske för att inte minska vår egen försäljning och produktion av rapsolja som finns i Europa). I vilket fall, ska absolut använda mig mer av palmolja nu och ännu mer av den underbara kokosoljan som det finns så gott om här och som jag använder till allt ifrån mat till hårinpackning, hudkräm, solskyddsfaktor etc.
fikapenang.blogspot.com
Fast det dåliga ryktet beror på att regnskog skövlas för att skapa odlingar för palmoljan. Produktionen är väl dessutom stor och är nog främst därför den ofta används i industribakade kakor där den härdats och på så vis har transfetter bildats (vilket är mycket onyttigt och onödigt). Jag vet inget om icke härdad palmolja men den är säkerligen inte sämre än majs och solrosolja iaf som även det ska vara mindre nyttigt än raps oliv kokos etc (jag vet alltså inget om var palmoljan befinner sig här, men det handlar i alla fall om förhållandet mellan omega 3 och omega 6)
Allt det där låter så underbart men ändå avlägset för mig som bor mitt i Norrköping utan bil. Vet knappt vad landet är här i stan (är inte härifrån) och har lite känslan av att gårdsbutiker och sånt nästan alltid ligger “långt bort” och avsides så att de lättast bara nås med bil. Det kanske är helt fel uppfattning av mig?
Önskar jag kunde komma. Tror inte vi har någon lokal gårdsbutik, tyvärr.
Jag ser dig som en stark kvinna, en förebild på många sätt för mig. Tänkte tipsa om dessa härliga foton på andra kvinnor som ändrat historien genom tiderna: http://news.distractify.com/people/powerful-photos-of-women/?v=1
Håller med dig Clara om att fler borde få möjlighet att njuta av närodlat!
Därför stöder mitt företag (www.odlingstv.se) dessa kommande höstmarknader där du som odlare har möjlighet att kostnadsfritt (och på bästa A-läge!) kan få sälja ditt överskott av grönsaker, frukt, bär örter och/eller blommor!
Marknaderna är självklart till för oss alla, även om just dessa nedan kommer ske i
Stockholmsområdet (men vem vet om framtiden?):
Tid & plats:
Jakobsberg 6 september
Kista 19-20 september
Högdalen 26-27 september
Liljeholmen 3-4 oktober
Åkersberga 10-11 oktober
Tumba 17-18 oktober
Öppettider för besökare kommer att vara:
fredagar 11-18
lördagar 11-16
Och vad som är så otroligt roligt att kunna berätta också är att allt
detta är helt gratis att anmäla sig till! Det ingår t o m bord, ett
markistält om 180x70cm och snygga papp-påsar att stoppa de sålda
grödorna i för dem som säljer på platserna! Man kan dessutom både dela
bord med andra om man vill göra sällskap och/eller inte har så mkt att
sälja, men också boka mer än ett tillfälle om man har mycket skörd!
Boka/ställ frågor genom att maila Helena på: marknad@freshmind.se
Ha en toppendag!
/Jessica
Vilket bra projekt!
Jag försöker handla så närodlat (och småskaligt producerat) som möjligt när jag är i Spanien. Och det verkar som om trenden att “Big is better” falnar något? På många fronter. Tack för det säger jag.
http://casaourika.wordpress.com/2014/06/29/slow-travel/
//MariaUlrika
Så fantastiskt! Grattis till att det går så bra och känns så härligt!
Jag måste säga emot dig lite. Det är att se alldeles för ensidigt på frågan.
Denna frågan handlar inte bara om att odla – det handlar om hela vårt välfärdssamhälle. Att odla mat till sig själv under ett helt år kräver att du enbart jobbar med din matförsörjning. Vem ska då vara lärare, läkare, industriarbetare, byggarbetare, sjuksköterska eller för den delen IT-konsult? Vi måste gå kortare tid i skolan, för att vi måste producera vår egen mat. Vi kan inte använda oss av traktorer – för dom behöver underhållas av de om kan. Vi kommer gå tillbaka till hur samhället såg ut för 70 år sedan – visst var det fler som bodde på landet, och man hade också närmre till närproducerat kött, men samhället var oerhört mer segregerat, svält, hungerkatastrofer (vad händer om skörden blir dålig?) och med det som följd – risk för massemigrering – det är långt att dra det, men om du jämför med att samhället såg underbart ut för 70 år sedan, så MÅSTE jag säga emot. Det är en plikt. Jag är oerhört positiv till ekologiskt, och odlar själv lite tomater hemma, samtidigt som jag jobbar med EU stöd för utveckling av landsbygden. Men man kan inte mena att vi alla ska försörja oss med egen matproduktion. Bara för att det är storskaligt betyder INTE att det är dåligt – det går att göra allting mer rationellt att fokusera på en vara, gröda, sin specialitet. Man kan då också minimera sin miljöpåverkan med de resurser som det ger. Jag tror vi måste lära av historien och förstå att mat i tillräcklig mängd är en grundförutsättning för att vi ska kunna specialisera oss inom andra områden.
Håller helt med och det var det första jag tänkte på när jag läste inlägget. Ekologiskt och närodlat är naturligtvis fantasktiskt och bra men att dra det till att alla ska odla sin egen mat känns väldigt konstigt och verklighetsfrånvänt. Storskalig odling har många nackdelar men har också räddat miljontals människor från svält och därmed gjort det möjligt för många många människor att få bättre liv.
Äsch, dra inte för stora växlar på detta, det är inte direkt statsministern som predikar ;-). Clara är en duktig entreprenör som vill göra reklam för sin verksamhet för att sälja så mycket som möjligt, that’s it.
Men asså, Clara har ju skrivit blogginlägg om detta långt innan hon öppnade gårdsbutik. hur kan det vara så svårt att förstå att det finns människor som tycker frågan är viktig och inte enbart vill sälja? Och om man vill tjäna pengar är inte småskaligt eko-jordbruk det man blir fetast på tror jag…
Det storskaliga jordbruket har också gjort oss väldigt sårbara. Institutet för jordbruks- och miljöteknik har en intressant rapport om vad som händer med vår livsmedelsförsörjning om oljeimporten begränsas.
Den finns här:
http://www.jti.se/index.php?mact=News2,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=287&cntnt01detailtemplate=PS_News_Content&cntnt01dateformat=%25Y-%25m-%25d&cntnt01lang=sv_SE&cntnt01returnid=53
Fast nu missförstår du mitt inlägg. Jag har aldrig sagt att man ska vara helt självförsörjande. Absolut inte. Men människor kommer (och har redan börjat) odla mer egen mat igen. Precis som förr! Förr – på 50 och 60 talet – hade de flesta ett vanligt jobb så som fröken, busschaufför, affärsbiträde osv. Och så odlade man i sin egen villaträdgård. Potatis, lite rotsaker – ätliga grejer helt enkelt. Så såg det ut i egnahemskvarteren och i alla mindre samhällen på landet. Och den odlingen skedde inte på bekostnad av att man hade ett vanligt jobb utan som ett komplement. Idag har vi mer fritid än någonsin så varför skulle inte människor kunna odla upp sina stora villagräsmattor med mat istället för att låta den klippas av robotgräsklippare? Och istället för att gå på gym eller jogga arbeta fysiskt i sin trädgård?
Jorderosion är ett stort problem och stora tunga jordbruksmaskiner förstör strukturen på jorden och riskerar i förlängningen att utarma den. Kolla gärna in dokumentären Bieffekten som handlar om hur ensidiga monokulturer leder till att bisamhällen blir sjuka och dör ut. Bin behöver en allsidig kost men de klarar inte av att flyga över enorma åkrar där det bara odlas en enda sak. Och dör bina ut – ja då dör vi människor också. Idag kör man runt stora bisamhällen med lastbilar för att ens kunna pollinera grödorna. Och när vi odlar en enda gröda på stora ytor så ökar risken för smittor och sjukdomar. Storskaligt behöver inte vara fel. Men väldigt ofta är det det tyvärr. Och att fler människor odlar i sina trädgårdar – och att fler människor utnyttjar parker och offentliga utrymmen för att odla ätligt. Det är inte föråldrat. Det är framtiden.
Jag håller helt och fullt med dig här Clara! Man kan såklart fortfarande ha ett heltidsarbete (drömscenariot vore dock, att heltid skulle vara 6-timmarsdagar) och ändå få tid till att odla. Idag lägger många oändligt mycket tid på att bila, shoppa och som du säger – träna på gym, när man kan få det helt gratis och naturligt i egna hemmet och balkongen/trädgården. Sen är det ju inte ALLA som har möjlighet eller kunskap/lust, men att skylla på tidsbrist håller inte.
Fast ingen stans skriver Clara att vi ska gå tillbaka till hur vi levde här i Sverige före WW2. Hon skriver bara att fler kommer att gå över till att odla sin egen mat, en rörelse som redan har börjat då fler börjar odla sin potatis och sina jorgubbar i trädgården eller tomarer och kryddväxter på soliga balkonger.
Jag tror att många när en naturlig längtan efter att leva på samma sätt som Clara och hennes vänner gör men problemet är att folk inte har råd.
Jo, många skulle ha råda att köpa sig ett hus på landet men inte att leva där permanent då det saknas arbetstillfällen och samhällsservicen har försvunnit, så istället tvingas vi klumpa ihop oss i storstäderna, äta s.k. lyckopiller för att stå ut och köpa storskaligt producerad mat.
En förfärlig utveckling om ni frågar mig.
Vad som är rationellt är inte så självklart. Ett småskligt jordbruk kan minska svinnet, optimera växtföljden, anpassa sig till platsen, minimera införsel av energi och gödsel och använda lågteknologiska lösningar.
Att dagens jordbruk är mer produktivt än tidigare beror till stor del på att vi stoppar in fossil energi för att driva motorer och för konstgödning. Med minskande oljetillgång kommer fler människor behöva vara direkt engagerade i matproduktionen. Antingen för självförsörjning eller i småskalig produktion för försäljning.
Jag har utvecklat tankarna lite i min blogg, här:
http://marstorp.albinholmgren.se/2013/11/12/inte-sa-dumt-forr/
Samtidigt bebyggs allt fler av våra åkrar. Om X antal år kommer alla ha tak över huvudet men ingen mat på bordet…
Så känner jag med. Grejen är kanske att vi här i väst kanske inte svälter längre, men i många andra delar av världen går matproduktion på export till länder som har råd att importera, medan det kanske finns undernäring hos den lokala befolkningen. Ojämlikheterna som Elisabet och Sophia nämner nedan finns fortfarande kvar men är bara minde synliga här. I takt med att vi blir allt fler på jordklotet kommer vikten av matproduktionen bli allt större. Jag personligen skulle inte bli förvånad av en kollaps av det nuvarande ekonomiska systemet eftersom det är så orättvist… och då kommer de länder som inte förmår producera maten inom sina gränser att drabbas hårdast. Å andra sidan, tänk på omställningarna under världskrigen då handel var omöjligt på grund av blockaderna – parker som odlades upp osv. Det är alltså inte omöjligt. Alla som på något sätt producerar sin egen föda på ett ekologiskt vis borde premieras för sina insatser för mänskligheten och världen tycker jag. Ursäkta predikan, blev lite långt! Over and out;)
Här tycker jag att Norge är en föregångare. De har jättehårda regler som gör det i princip omöjligt att få tillstånd att bygga på åkermarker, det tar lång tid att få tillstånd och är tokdyrt.
On the other hand har de inte kommit lika långt med ekomat här..
Dessverre er det mange eksempler også i Norge på at god jordbruksjord bygges ned – blir til golfbaner, boligområder eller settes av til kjøpesentra. Så dette er et problem også her.
Jag håller med! Det gör mig otroligt upprörd att köpcenter byggs på åkermarken runt städer. Åkermark som skulle kunna försörja städerna med mat ska istället byggas sönder av köpcenter dit människor måste köra med bil för att konsumera mat som vuxit på andra sidan jordklotet. Det gör mig så j*vla frustrerad.
Så härligt det ser ut med er egenodlade mat! Önskar jag borde närmare. Och tack för ett bra inlägg! Nickar instämmande lite extra då jag idag skrivit tenta om just miljö och hållbar utveckling.
Varför vill vi inte betala för maten vad den egentligen kostar? I stället för att handla från lokala producenter tar folk bilen o kör flera mil till köpcentret o köper “billig mat”. Märkligt ellerhur? Mat får tydligen inte kosta något. Se bara på tidningar etc som utser billigaste matkassen ! Kvalitet kostar pengar o man måste prioritera! Den “billiga” maten kostar på annat sätt, t.ex. I miljöskador . Tack för att du visar på en alternativ livsstil !
Otroligt bra inlägg, det är väldigt peppande att läsa dina ord!
Vi behöver förstå att bland annat matens pris behöver vara likvärdigt med vad jorden och djuren får betala, för människans alla påhitt. Det ska kosta att köpa bra mat, men det borde vara ännu dyrare än det är idag att köpa dålig mat, som godis och läsk till exempel.
Jaaaa, jag håller så med! Mina hemodlade morötter, kålrabbi, gurkor, meloner mm lägger jag ner mycket mer själ och hjärta i att tillaga, och gud nåde den som inte “mmmmmm:ar” och smaskar och myser när de äter det. Det är många timmars grävande, rensande och kärlek som ligger i varje skörd. (sen är ju det rena terapin för mig, så särskilt slitsamt är det egentligen inte)
En fråga : hur gör ni för att slippa kållarver? Har provat aska ,fungerade ej…
Hej!
Vårat nuvarande globala, storskaliga, giriga konsumerande kommer aldrig att hålla i längden. Tillväxten; konsumtionen av det vi producerar, vare sej det är saker, materiella ting eller upplevelser/resor är mättat, moder Jord drar sitt sista andetag. Om vi vill fortsätta andas måste vi ändra våran livsstil/välfärd drastiskt nu, inte imorgon! Vi kan inte centrera allt till städerna/förorterna, storskaligt och industriellt. Vi har all möjlighet att använda modern teknik på ett bra sätt och samtidigt återgå mer till det småskaliga jordbruket, att bli delvis självförsörjande, det är också ett måste för att bromsa klimatkrisen. Hitta en balans mellan stad och landsbygd. Alla vill inte leva på landsbygden, men fler skulle vilja göra det om bara möjligheten finns.