När Bertil var liten använde vi mestadels tygblöjor till honom. Några har undrat hur vi gör den här gången och självklart använder vi tygblöjor nu också! Jag tycker att det känns så hemskt att slänga flera sopsäckar i veckan fulla med smutsiga blöjor. Dessutom är det en ekonomisk vinst att ha tygblöjor. Visst kostar de lite i inköp men det tjänar man in! Och ska man ha fler än ett barn tjänar man in kostnaden många gånger om. Den totala blöjkostnaden per barn ligger någonstans mellan 10000-12000 kronor. Har man tre barn blir det ungefär 30 000 kronor. Att jämföra med tygblöjorna vi köpt för 1500 kronor som räcker till lika många barn, minst. (Tygblöjor går förresten utmärkt att köpa begagnade via Blocket och Tradera –och de har ett rätt högt andrahandspris om man vill sälja vidare när bebisarna blivit torra).
Det finns en massa olika tygblöjor och vilka man föredrar är ju en smaksak. Vi använder Poops blöjor men också frotteblöjor från Imse Vimse som består av en blöjbyxa (som man kan använda flera gånger i rad) och en frotteblöja som man har inuti byxan och som bara används en gång för att sedan tvättas. När jag byter blöja sköljer jag frotteblöjan under kranen och använder en diskborste att skrubba av den med om det behövs. Sedan lägger jag den i en plastkasse (ni vet en sådan där blå från IKEA). Ungefär var fjärde dag tvättar vi tygblöjorna. Inte särskilt besvärligt med andra ord. Själva blöjbyxan (som är det som håller tätt mot kläderna) sköljer jag bara i lite vatten och hänger bredvid skötbordet så att den får torka.
Och istället för våtservetter har jag frottetvättlappar jag sytt själv av ett gammalt badlakan samt tvättlappar i bomullsflanell. När tidningen Vi föräldrar och Testfakta undersökte våtservetter såg de att 18 av 19 märken innehöll kemikalier som klassas som potentiellt hälsofarliga eller allergiframkallande. Naturskyddsföreningen rekommenderar att man helst ska undvika våtservetter helt och i alla fall inte använda dem på bebisens ansikte eller händer. Det kanske känns besvärligt men det är en vanesak. Ska man på utflykt kan man blöta några tvättlappar och lägga i en plastpåse så att man kan rengöra bebisen även om man saknar vatten. Och antingen tar man hem tvättlapparna i samma plastpåse eller så använder man en vattentät tygpåse som man kan tvätta samtidigt som man tvättar blöjorna.
Visst är det en viss omställning att gå från engångsblöjor till tygblöjor och från våtservetter till tvättlappar men man vänjer sig ganska snabbt. Dessutom måste man ju inte vara fanatisk. Om man vill kan man fortsätta ha engångsblöjor på natten, eller när man är på utflykt om man tycker att tygblöjor känns besvärligt. Det sparar man också pengar på och framförallt är det snällt mot miljön. Man kan också hyra tygblöjor om man inte vill investera pengar på en gång. Jag rekommenderar alla som är nyfikna att våga testa tygblöjor. Det är faktiskt inte alls ålderdomligt – tvärtom tror jag att det är framtiden.
79 svar
Hur många tygblöjor behövs för att man ska “gå runt”? Totalt eller per vecka..?
Är det olika storlekar på dem, beroende på ålder/bebisstorlek?
Överväger tygisar, men är osäker. Får första barnet om x antal månader så det är lite betänketid kvar. Tyvärr är jag väl lite äckelmagad, och får för mig att blöjorna ska lukta så hemskt om de får ligga och jäsa, plus att jag föreställer mig att maskinen blir helt genombajsad.. kanske ser värre ut i mitt huvud än det egentligen är(?). Känns ju trots alls onödigt att slänga en massa. Fast det kanske krävs att man har en maskin i hemmet, och inte tvättar i tvättstugan på andra sidan gården.. (?) 😀
Det finns one size blöjor som ska passa från cirka 4 till 16 kilo. Sedan så finns det storlekar så som xs-large.
Med amningsbajs så kan du köra direkt i maskin men när bebisen sedan äter riktig mat så måste man skölja av bajset innan man tvättar. Man vänjer sig. Kan rekommendera att kolla en massa youtube videor, de har jättebra information 🙂 Älskar obbsandlala på youtube, de har jättebra tygblöje videor, dock på engelska men man förstår ändå 🙂
Med EC som många ovan har tipsat om så blir det inte så mycket bajsblöjor. Barnen känner sig fort att det är skönare att bajsa i potta eller toan. Med EC så lär sig föräldrarna att tyda barnens signaler på bajs och kiss och barnen kommunicera då detta tydligare.
Antalet blöjor du behöver för att “gå runt” minskar ju också otroligt mycket om du låter barnet kissa på pottan istället för i blöjan. Då kan du ju ta på den torra blöjan igen.
Jag hade tygblöjor till första barnet men utan att ECa, tyckte det var lite krångligt då. Men den här gången har jag använt tygblöjor i kombination med EC och det har varit både roligt, billigt och smidigt. Nu vid 20 månader behöver vi bara en blöja per dygn, nattblöjan. Men kan ju såklart bli nån miss då och då även dagtid.
Jag är nyfiken på tygblöjor men är orolig för att det ska vara fuktigt mot huden på barnet. Någon som vet hur mycket tygblöjorna kan suga upp innan de känns fuktiga?
Mina barn hade Imse Vimses blöjor och de hade också ett inlägg att köpa till som gjorde att blöjan inte kändes våt. Tygblöjor är mycket bättre för huden än engångsblöjor.
Men fukten är bara naturligt kiss! Vad har barnet mot huden när det har en blöt plastblöja?
Men alltså jag tycker faktiskt att lite av grejen med tygblöjor är att barnet KÄNNER när det har kissat på sig? Dagens blöjor tävlar ju om att suga upp så mycket kiss som möjligt, så att ungen kan gå och kissa konstant hela dagen och inte känna det. Hur fräscht är DET undrar ju jag? Och hur ska hen lära sig att kissa på potta/toalett om det är så bekvämt att kissa i blöjan? Nä usch säger jag. Jag hade tygblöjor som liten och blev blöjfri jättetidigt. Kanske inte är samma för alla men tror absolut att en unge som känner lite lätt obehag av att kissa i byxorna gärna kissar i potta istället så fort hen kan. Vidare så finns det tunna engångsskydd (rispapper t.ex) som man lägger i blöjan så att bajset inte hamnar direkt på tyget och det slänger man ju. Så inget bajs i tvättmaskinen och mycket lite avfall. Det var allt jag hade att säga 🙂
Amen hallå? Tror du att föräldrar låter barnen gå runt i samma blöja hela dan eller? Man byter flera gånger om dagen, inte någonstans ofräscht. Mina barn har aldrig fått blöjeksem av vanliga blöjor!
Beror på vad du har för material i tygblöjan – syntetmaterial mot huden känns torrt, naturmaterial känns blött. Båda har sina fördelar.
finns bra grupper på facebook om man har frågor etc. Kan ju vara bra att veta! man kan också googla clothdiapers på youtube så att man har ett par timmars info att välja på! Tips för nyfikna alltså
Det är förmodligen jag som är löjlig men bara tanken på att köpa begagnande blöjor från Tradera får mig att rygga tillbaka lite.
De är ju rena. Har du aldrig köpt begagnade kläder? Barn kissar och bajsar ofta i sina kläder också då engångsblöjor har en tendens att läcka då och då(iallafall de vi har använt). Skillnaden är att du inte vet om det har varit bajs och kiss där.
Jag förstår det och jag inser att min “äckelkänsla” är klart överdriven.
Hur gör ni med Bertil på förskolan? Antar att han inte var blöjfri när han började där..
Hej Clara 🙂
Vill gärna flika in alla de olika tygblöjeshoppar som säljer tygblöjor här i Sverige. Det finns så låååång många flera märken än poops och Imsevime.
Se här…..:
Stockholm
Ekologiska Barnmatsbutiken
Eat!Ekoaffären
Knyt-an
Tygblojan.se
Vitavera
Södertälje
KokoBello
Västerhaninge
Tuvellin.se
Järna
Näva
Stora Mällösa
Levali
Göteborg
Framekolivs.se
Jönköping
Iita.se
Webbshoppar
Tygblojan.se
Babyheaven
Baby be green
Babythings
Babyrino
Barnshop
Ekologiska barnmatsbutiken
Iita
Imse vimse
Kidster
Knyt an
Kokobello.se
Levali
Lilla lammet
Little bloom
Milly & Molly
Minimundus
Poops
Tantens gröna
Tuvellin
jag använde tygblöjor till båda våra barn och de hade aldrig eksem eller
utslag. Vi använde även yllebyxor När de bajsat så höll vi blöjan mot
toakanten och spolade av dem med handduschen. Sen la vi dom i en hink
med tvätt medel och vatten och lock på- När hinken var full hällde vi av
vattnet o körde dem i maskin. Jag tror vi hade 24 blöjor. Kan lova att
vi sparade pengar och det var inte arbetssamt
Jag och mina bröder hade tygblöjor som små (födda -79, -81 och -85). Jag och min ena bror har haft eksem från spädbarnstiden fram till nu. Den andra brodern varvade mina föräldrar tygblöjor och engångsblöjor på. Han har aldrig haft eksem. Jag tror inte att det finns något samband men mina föräldrar skämtar om hur “duktiga” de var med de två första barnen och hur de blev latare med sista och ändå var det oss två som de var duktiga med som fick allergier och eksem.
Kan bara säga att är det något jag gjort bra så är det mina barn hade tygblöjor! De är födda 92 och 94 och jag använde de dygnet runt. Upplevde det som aldrig jobbigt eller krångligt. Men det bästa var att de blev torra långt före två års ålder. Hur många barn blir det nu? Jag jobbar på en förskola och många barn har blöja upp till fyra års ålder!! Tycker det rent ut sagt är skitäckligt att byta blöja på så stora barn.
Min mamma som jobba på dagis brukar säga att de nya blöjorna på ett sätt är dumma för de är så torra. En teori är tydligen att barnen inte lär sig att känna vått på samma sätt och då går det tydligen långsammare att bli torr. Jag har själv inga barn, men det skulle ju kunna ligga någon logik i det 😉
Precis, så är det! Blöjtillverkarna har “vunnit”. Men så finns vi smarta som använder tygblöjor!
Jag tror också att vi som föräldrar är dåliga på att aktivt träna våra barn att inte använda blöjor.
Hej! Så kanske det kan vara ibland, men jag vill också invända lite. Jag tycker det finns en tendens att det blir en sorts tävling, att det liksom blir högstatus att ens barn slutar med blöja så tidigt som möjligt. Självklart är det skönt för barn & föräldrar (och ekonomiskt fördelaktigt) men som med allt annat kring barn är det SÅ olika. Vissa barn är snabba, andra behöver mycket tid. Det är inte bara en fråga om hur föräldrarna styr och uppfostrar. Mina barn har varit så tydligt olika även om vi gjort ungefär samma med båda. Den ena var lite snabbare, den andra behövde mycket mera tid. Vi försökte med ALLA knep och expertråd, inklusive att vi släppte det för att ge honom lite “space” kring detta. På förskolan var de underbart coola, och sa att “nej, han är bara inte mogen än”. Väldigt skönt att de inte stressade på eller tyckte en massa, de kände liksom honom och hans tempo med olika grejor. Han var över fyra när han slutade, och det gick jättelätt då. Visst, det blev lite dyrare (vi körde inte med tygblöjor), men man kan spara in på annat, känner inte igen mig när kostnaderna för ett barn eller två presenteras i tidningarna.. Och att vara lite senare behöver inte betyda att man “slappar” som förälder, och inte uppfostrar/ lär ut.
Det här är alltså inget inlägg som är MOT tidig potträning (eller tygblöjor) vill jag bara säga, tänkte bara att ett sådant här inlägg kanske också behövs eftersom det är så många som vittnar om barn som slutat väldigt tidigt :-)..
Stämmer. Har diskuterat det hela med äldre personal inom förskolan (sådana som jobbat sisådär 30 år och mer). De säger att förr var det vanligt att barnen klarade sig utan blöjor vid sisådär 2 års ålder, men idag är motsvarande ålder 3 år eller äldre. Vilken vinst för blöjfabrikanterna!
Vi har också använt tygblöjor, kombinerat det med EC-elimination communication / tidig potträning – liten var nattorr vid 10-11 mån. Från 6 månader inget bajs i blöjan och helt blöjfri från 22 mån. Är enda barnet i dagisgruppen som inte är blöjberoende. Kul att du skriver om tygisar! Våga prova ec också – så himla kul och enkelt! Sparar massa tvätt också:) tack för att du skriver om allt bra med tygisar!
Själv använder jag numera tygblöjorna till mensbindor – den höga kvaliteten slår Always ultra med hästlängder.
Ja, tygblöjor är ju så bra! Jag kan tipsa om att gå med i någon grupp på Facebook och köpa och sälja där, det är både enklare och billigare (pga att inga avgifter tas ut jämfört med t ex Tradera, så kan man ha lägre priser på blöjorna). Jag vill också råda folk att våga prova vikblöjor. Kan verka krångligt, men det är riktigt bra och billiga blöjor som dessutom torkar fort. Kolla in youtube för att lära er sk “drakvikning”, den är överlägset bäst tycker jag. Och köp några “snappis” en slags häfta som fäster ihop blöjan innan man tar på ytterbyxan, så blir det mycket enklare.
Jisses vilken bra information. Om jag kunde göra om min barnaresa hade jag absolut hakat på tygblöjan. Mne jag måste erkänna att jag aldrig ens hade en tanke på det för 12 år sen när bebis nr 1 kom… Nej, i mitt hus har vi kört järnet med Huggies och Pampers och spenderat en mindre förmögenhet förmodligen. Hade jag varit så här upplyst (visste inte ens om att tygblöja typ fanns då…) hade jag valt annorlunda. Hoppas många blir inspirerade till att prova och rädda dom små röda stjärtarna.
Annette
My Rose Valley
Vi använder enbart tygblöjor och det fungerar superbra, dygnet runt. När vi är borta hemifrån så har vi en liten flaska olivolja i skötväskan och hushållspapper, perfekta att rengöra med, behövs inget vatten och huden torkar inte ut. Blöjorna tvättar vi med tvättnötter istället för tvättmedel. Helt giftfritt. Så vill jag rekommendera alla att använda potatismjöl istället för talk på rumpan. Talk är onaturligt och täpper till porerna samt är dyrare än potatismjöl. Sedan vill jag passa på att hylla menskoppen! Smidigt, mycket fräschare än bindor/ tamponger. Man kan använda dem i upp till tolv timmar. Inga mer sopberg av plast, så miljövänligt som det bara kan bli. Inga allergier, överkänslighet eller uttorkning. Priset? Kostar ca 200-300 kr och kan hålla i upp till tio år.
Är själv sugen på menskopp, men undrar – om du eller någon vet – hur fungerar det med spiral? (Kanske lite privat fråga men man ju prova). Jag har läst att spiralens trådar kan fastna när man ska dra ut koppen och att man på så vis råkar dra med sig spiralen ut (låter hemskt ont). Någon som vet?
Jag har både kopparspiral och menskopp (haft i 2,5 år) . Fungerar klockrent, å jag har svårt att tro att trådarna skall kunna fastna.
Funkar toppen med kopparspiral och menskopp! Se bara till att vakuumet släpper annars kan det göra ont även utan spiral. Men våga prova menskoppen, du kommer bli såå nöjd! (O tygblöjor med, som vi har till våra twins)
Tack hörni! Tror minsann att jag ska införskaffa en kopp nu 🙂
Vi hade också ambitionen att använda tygisar till får första son. Dock sprack det hela för att vi inte har egen tvättmaskin och endast ett begränsat antal tider i tvättstugan per månad. Frottélappar använder vi i alla fall och det är himlans bra!
Ännu ett välskrivet inlägg från Clara! Det finns så många bloggar jag får lite ont i magen av att läsa, men du inspirerar istället för att stressa.
Den dagen när jag får barn kommer jag nog att köpa tygblöjor, någonting jag nog inte skulle tänkt på om du inte tipsat om!
Jag och min man väntar vårt andra barn, en flicka som tydligen skall komma på Julafton. Med vårt första barn använde vi engångsblöjor från Änglamark som vi tyckte var jätte bra men visst, vi vill ju spara på tillgångarna som de flesta. Mitt problem med tygblöjorna är hur man tvättar dem, kommer det inte en massa kiss och bajs i hon och så måste man tvätta den varje gång efter man bytt blöja? Tänker bara att det kommer en massa bakterier överallt. Jag har hört att några bara sköljer dem i toan för att få bort det. Vad tycker du? Funkar det fint eller blir det söligt?
Jag tvättar ca var 2-3 dag. Bajs brukar jag ta ut med papper och slänga i toaletten, det känns mer hygieniskt än att allt bajs hamnar i sopkorgen tycker jag. Kissblöjor kan man skölja ur om man vill innan man lägger dem i tvätthinken, men jag brukar inte göra det.
Vi har använt mestadels engångsblöjor, men vi kommer inte i närheten av blöjåtgången genomsnittsbarnet kommer upp i, eftersom vi har EC-at (tidig potträning) vårt barn. Inga tvång, bara erbjudit pottan i samband med mat och sömn och nu när vi märker att han är nödig. Tack vare det har vi inte bytt en bajsblöja sedan 5 månaders ålder! Det tycker jag är stort! Om en vecka fyller pralinen ett år och för en vecka sedan blev han nattorr och vi kunde helt sonika strunta i blöjor nattetid. Dagtid har han antingen vanliga underbyxor eller sk training pants (och jo, någon olycka per dag blir det, men SÅ värt att slippa blöjor!). När vi ska på någon längre utflykt över dagen kör vi på vanliga engångsblöjor, men då känns det helt okej. Om en vill kan n läsa mer på blöjfribebis.se (har jag för mig adressen är. Är det fel, så sök bara på blöjfri bebis!)
Jag använde tygblöjor till mina tre barn som är födda -88, 91 och 94. Det funkade utmärkt. Jag har fortfarande kvar blöjorna som jag använder som trasor för att torka upp på golv etc. Så nog har de gjort sitt!
Med tur får vi tvättid en gång i veckan. För att använda tygblöjor skulle vi behöva bo i hus. Oj, vad dyrt det blev med tygblöjor plötsligt.
Nej, man behöver inte bo i hus för att ha tygblöjor. Vi har bott i tre olika hyreslägenheter under tiden vi använt tygblöjor och det har funkat jättebra. Vi har inga problem att få tvättid var tredje dag. Man kan också torka blöjorna om man vill så kan det gå en vecka mellan tvättarna utan problem. Du har inte möjlighet att sätta in en egen tvättmaskin i lägenheten? Det blir faktiskt billigare än att använda engångsblöjor…
Det vill till att det är lätt att få tvättid. Vi kunde inte få tvättid oftare än var tionde dag när våra barn hade blöjor. Detta trots att vi kunde tvätta dagtid pga att vi var föräldralediga. Och det gick inte att installera tvättmaskin i lägenheten eftersom det inte fanns utrymme i varken badrum eller kök för detta. Dessutom finns det inte alltid utrymme att förvara en stor mängd använda tygblöjor på ett bra sätt i en hyreslägenhet. I vissa fall är det lättare att vara miljövänlig i ett hus på landet än i en lägenhet i stan. Samtidigt behöver en inte äga och köra bil i en stad där det finns väl utbyggd kollektivtrafik så jag tycker inte att en behöver ha så dåligt “miljösamvete”. Alla gör det de kan.
Nej, Elin, vi har ingen plats för tvättmaskin i lägenheten. Vi bor i en liten lägenhet med två barn i centrala Malmö, i ett hus där tvättstugan oftast är uppbokad om dagarna. Nu jobbar vi heltid och barnen är på dagis, så vi kan bara tvätta om kvällar och helger. Minsta barnet har blöja fortfarande (1,5 år). Jag har inga problem med blöjkostnaden faktiskt, tycker isåfall det är värre med miljösynpunkten. Mina barn har ALDRIG fått hudutslag eller eksem med vanliga blöjor, tycker att de funkar jättebra.
Jag skulle inte heller ha hjärta att be dagispersonalen ta hand om tygblöjor, de har mycket nog som det är. Skulle de hålla på att tvätta min sons blöjor också?
Jag vill gärna tipsa om blöjfri bebis. Har fungerat super bra på min son. Vi har inte stressat, bara gått på pottan efter sovstunder, vid blöjbyte och när det syns att lillen behöver bajsa. Han är nu åtta månader och har inte bajsat i blöjan på flera månader. Han kissar på pottan runt 4 gånger per dag. Han har blöja på sig men ett vanligt paket räcker i flera veckor eftersom torra blöjor kan återanvändas 🙂 Bra för plånboken och miljön 🙂
Jag har använt tygblöjor till fem barn, då de tre första hade blöjor hade vi ingen maskin utan kokade blöjorna på spisen i min mormors gamla kokgryta. Hon hade den när hon gjorde gamla tiders långkok, fint kött från egen gård. Undrar vad hon sagt om hon visste att den användes till barnbarnsbarnens tygblöjor 🙂 Jag stickade själv byxor av obehandlad fårull som funkade som blöjbyxa, det fungerade hur bra som helst och de luktade aldrig vare sig kiss eller bajs. Jag “pottränade” alla fem från dag ett (födde dem alla hemma och slapp bli ifrågasatt av bb-personal, som flera av mina kompisar blivit). Det handlar inte om att “potträna” dem genom att tvinga, ställa krav eller “straffa” dem – givetvis. Det handlar om att läsa deras signaler, att kommunicera och samspela med barnen, göra det till en fin stund av samvaro under lek och sång (t ex) Alla mina har varit helt torra, dag och natt, mellan 10 – 15 månader. Mina två pojkar var senare än syrrorna, de var båda närmare 15 månader. En artikel som tar upp detta med “potträning” är http://www.etc.se/klimat/satt-din-bebis-pa-pottan
oj, har aldrig hört talas om tygblöjor, lät ju ganska smart faktiskt, tack för tipset. men begagnade? har inget mot begagnat men brukar folk köpa begagnade trosor och kalsonger? eller vad är skillnaden på tygblöjor? tvättas de typ i 90 grader kanske, istället för 30-60 som dagens finare underkläder tvättas i? Med vänlig hälsning anna
Samtidigt, när du går på restaurang eller äter i en allmän matsal av något slag, stoppar du gafflar/skedar i munnen som någon annan redan har haft i sin mun. Rent teoretiskt låter det värre jämfört med att använda begagnade rena blöjor…;)
Nu har vi slutat vår blöjresa och kanske hade vi funderat på tygblöjor om vi hade haft möjlighet att tvätta oftare än vi hade när barnen var små och konsumerade stora mängder blöjor (det gick ofta 10 dagar mellan tvättarna och inget utrymme att förvara gamla blöjor heller) och ingen möjlighet till tvättmaskin i lägenheten.
Jag undrar dock hur ni tvättar blöjor och tvättlappar? Använder ni sköljmedel? Anledningen till att jag frågar är att många som propagerar för tygblöjor pratar om kemikalier i engångsblöjor (inte bara mängden och sopberg mm) men använder sedan sköljmedel när de tvättar. Sköljmedlet tillsätts i sista sköljvattnet och sitter kvar i kläderna. Jag lärde mig läxan när vårt äldsta barn fick utslag och nu har vi inte använt sköljmedel på snart 7 år.
Sköljmedel sliter dessutom på textilfibrer. Inte så miljövänligt att tvätta sönder sina kläder…
Jobbar som avloppsingenjör och skulle utifrån den erfarenheten aldrig använda sköljmedel. Gift rakt ut i avloppet. Usch!
Du kan enkelt ersätta sköljmedlet med ättika, inte bara bra för kläderna, även för tvättmaskinen, ättikalukten försvinner snabbt. Jag brukar blanda i några droppar eterisk rosolja. Undvik dock citronella, lavendel eller lemongras. De kan vara allergiframkallande och är mycket giftiga för vattenlevande organismer (alla tre klassas som biocid enligt REACH). Man kan ju lägga en lavendelpåse eller en påse med torkad citronverbena mellan kläderna i garderoben istället.
Sköljmedel använder man aldrig till tygblöjor eftersom det försämrar blöjans uppsugningsförmåga avsevärt
Åh! Jag är så nyfiken på detta! Hade vanliga blöjor till första barnet och väntar nu tvåan. Jag tänker att detta kanske kan vara nåt för oss!
Jag har sökt fakta om tygblöjor i Svenska förhållanden men jag har bara hittat livscykelanalyser med amerikanska sopsystem där blöjorna hamnar på deponi, här eldas dom väl? Nån som vet? och som har nån information om miljönyttan med tyigsar jämfört med vanliga blöjor här i landet?
Mitt första barn är beräknat till 15 september och jag funderar på tygblöjor. men alltså menar ni som använder tygblöjor att ni sköljer av dem, lägger de i en vattentätpåse och sedan låter dem ligga så blöta i tre-fyra dagar innan tvätt? Börjar dem inte lukta mögel? Vet ju hur det är om man har glömt att packa upp badkläderna… eller hänger ni dem på tork innan ni lägger dem i tvättpåsen? och samma sak vad gäller hemmagjorda återanvändbara tvättlappar.. åker de ner i samma blöta påse?
De börjar inte lukta mögel, däremot luktar det ammoniak och allmänt illa. Det börjar lukta illa dag 3 tycker jag och brukar tvätta då. Lukten försvinner helt efter tvätten:) Om man har smutsblöjorna i en hink med lock känns det inte förrän man öppnar locket. Dessutom tycker jag att det luktar det betydligt värre att ha engångsblöjor (där är ju inte bajset bortsköljt) i en soporna!
Et ganske godt alternativ til vanntett bleiepose: Vi hadde en bøtte (hink?) med lokk på badet, med kaldt vann og en skvett vanlig husholdningseddik (7 %) oppi. Var det bare tiss i bleia slang vi den rett i eddikvannet, var det bæsj (bajs) skyldte vi bleia i do (hold bleia ned i doskåla og trekk ned – bare pass på så du ikke glipper taket i den!). Ble ingen lukt fra bøtta i det hele tatt. Når den var full (ca 15-20 bleier) vrei vi opp bleiene og vaska dem sammen med annen hvitvask (60%). Akkurat mens oppvridningen pågikk mener jeg å huske at det kunne lukte nokså stramt.. Bleievannet tømte vi i toalettet, og fylte opp bøtta med nytt kaldt eddikvann. (På sommerstid kan man forresten bruke utvannet bleievann som gjødsel i hagen en gang innimellom.)
Hej vi har tygblöjor nu på tredje barnet, vi tycker det funkar fantastiskt. Blöjorna har vi ärvt så de är nu inne på femte barnet, vi har kompletterat med nya blöjbyxor bara. Känns gott på miljökontot och i plånboken. Vi har en tio litershink och tvättar var tredjedag, då åker handuk från skötbord, familjens övriga underkläder med om inte blöjorna själva fyller maskinen. Linnea, är du intresserad av vikblöjor i minsta storleken, de är färdig använda här. Kontakta mig på tygbloja@outlook.com
Fast glömmer du inte nåt nu?
Tork och tvätt av blöjorna verkar ju kosta ca 10:- tvätten, för en 60-tvätt, och jag antar att dom flesta vill tvätta bort bajs i högre temperatur än så… http://www.vattenfall.se/sv/tvatt-och-tork.htm
Med detta inräknat blir skillnaden inte precis 13000 mot 1500…
Har man 10 -15 blöjor måste man tvätta varje dag, i alla fall i början, och säg att man har blöjorna på 100% i två år så kostar det i runda slängar 7000:- med bara tvättmedel och el. Slitage på maskinerna verkar inte vara inräknat i vattenfalls kalkyl…
Vart får du 10 kr/tvätt ifrån. Enligt sidan du länkar till kostar en 60 graderstvätt c:a
3,30 kr?
“Vad kostar en tvätt?
Kostnaden för en 60 °C tvätt är cirka 3,30 kr varav elkostnaden är 1,30 kr, tvättmedel 1,20 kr och vatten cirka 0,80 kr.”
Eller menar du att man torktumlar dem också och att det då kostar närmare 7 kr/gången (hittar ingen direkt prisuppgift för vad det kostar med torktumlingen, mer än att den drar ca fyra gånger mer el, vilket i så fall gör 1,30×4=5,20 kr d v s totalt 8,50 kr). Man behöver ju inte torktumla blöjorna, hängtorkning fungerar utmärkt, men tar förstås längre tid.
Vi tvättar blöjorna med annan tvätt om det inte blir full maskin av tygblöjorna. Vi har använt tygblöjor sedan sonen föddes (i stort sett, inte första två månaderna. Han är 1,5 år nu) och jo, vi sparar pengar. Vi tvättar 3 ggr/vecka (det blir ju färre byten med åldern och/eller potta) och har ungefär 20 tygblöjor (något färre tror jag egentligen).
Hmm, tredje gången jag försöker svara nu, kanske ser du tre svar snart:-)
Ja, precis, 6:- står det längre ned på sidan under “tork”
Nej, såklart behöver man inte tumla bljöorna, men jag tror att de ofta blir det pga brist på torkutrymme och tid
Totalt 3,3 + 6 kr, alltså 9,3:-för en 60-tvätt och torkning, men som sagt, jag skulle tro att många ändå väljer att tvätta varmare då många bakterier dör först vid 65-70 grader. Och då blir det ju lite dyrare. Sen hur många blöjor som går åt per dygn och därmed antal tvättar är min uppskattning utifrån egna barn. Detta är såklart olika.
Som sagt ligger ju inte heller slitaget på maskinerna med så det blir ju nån krona mer ändå. ca 2:- per tvätt och maskin, snabbt överslag…http://köpatvättmaskin.se/
Självklart kan man välja att tvätta blöjorna tillsammans med annan tvätt, det gör man som man vill. Men det förändrar inte att den totala tvättmängden ökar. Maskinen har ju en maxkapacitet som förutsätts att man använder. Rymmer du blöjorna med dina lakan antar jag att du inte tvättat fulla maskiner tidigare och det är inte heller optimalt…
Sen skriver jag inte att man inte sparar pengar, i mitt exempel tidigare jämför jag ju 7000 + 1500 med 13000. Och 8500 är ju mindre än 13000, eller hur!
Sen blir det ju ännu mindre skillnad till engångsblöjans fördel om man kombinerar tygbjölor med engångs. Antal månader med tygblöjor påverkar också kalkylen och om förskolan tillåter dem (alla förskolor gör inte det). Det finns många fel i min uträkning!! Men skillnaden som presenteras i inlägget, 1500 mot 10000/12000, stämmer inte alls.
Vi har använt tygblöjor (från poops, tack för tipset Clara!) och aldrig torktumlat dem och aldrig tvättat varmare än 60 grader. De är lika fräscha nu som när vi köpte dem 🙂 Bakterier är ju inte farligt utan finns oundvikligen överallt. Har ingen tvättmaskin i lägenheten utan tvättar i tvättstugan. Vi har en våningstorkställning från ikea i ett hörn i vår lilla lägenhet, den tar inte mycket plats. Min erfarenhet är att barn skitar ner otroligt mycket kläder och annat så det blir mycket tvätt även utan blöjor. Men visst blir det mer tvätt än om man använder engångsblöjor. I början såg jag stunderna i tvättstugan som skön ensamtid och nu blir det en uppskattad vardagslek med en prima liten hjälpredare. Fördelarna utöver att vi tjänat pengar så är att de funkat väldigt bra (aldrig läckt bajs till skillnad från engångsblöjor där det ofta blev “ryggbajs” eller rann längs benen) och att 1,5 åringen nu går på potta och kommer nog inte ha blöja länge till. Sedan kan jag tipsa den nyfikne att läsa på poops hemsida där det finns massa information eller bara googla. Naturskyddsföreningen har även räknat ut att det är bäst för miljön att använda tygblöjor, förutsatt att man inte torktumlar dem.
Är det den här undersökningen du menar?
http://www.imsevimse.se/pdf/rapport_hadlamiljovanligt_blojorochmiljo.pdf
kikade på den och den verkar tyvärr som ett dåligt skämt då den helt bortser från miljöpåverkan av produktionen av tygblöjor.
Då samma naturskyddsförening även publicerar detta:
http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/gron-guide/hur-grona-ar-dina-blajeans
…kan man ju undra om miljöbelastningen från produktionen verkligen är noll? Alla tygblöjor är ju inte gjorda av ekologisk bomull, och även den ekologiska ger påverkan på miljön.
Kanske var det någon annan artikel du menade?
Vill förtydliga att jag inte alls är speciellt kritisk till tygblöjor, jag har själv övervägt dem men valt bort pga dåliga tvättmöjligheter! Ville först faktiskt bara påminna om att det inte är gratis att använda tvättmaskinen (och eventuellt torkskåp/tumlare). Kul att ni är nöjda med erat val av blöjor! 🙂
Sophämtning är inte heller gratis.
Inte slamtömning heller;-)
Haha, nä, fast det har jag inte hört någon som behövt. De jag känner som kör tyg är miljömedvetna och skippar torktumlare och tvättar bara fulla maskiner, vi tvättar varannan eller var tredje dag och fyller på med annan tvätt som lakan och underkläder. Varannan dag där hälften är annat blir som en extra tvätt var fjärde dag, så på två år landar vi snarare på 600 kr i tvätt. Med en soptömningsavgift på 1,50 kr/kg och ett halvt kg extra sopor per dag (gissningsvis lågt räknat) så är vi uppe i 550 kr, så kostnaderna är utbytbara.
Haha! Vilken grej det blev av det här då!
Som sagt vill jag bara poängtera att Claras beräkning inte stämmer, sen exakt hur den ser ut är ju jätteolika beroende på tusen olika faktorer. Men gratis är det inte utöver inköp.
Var tror du förresten att det du spolar ned i avloppet tar vägen? Antingen är det kommunalt avlopp eller enskilt och inget av dem är gratis
Och jag ville bara påpeka att Claras beräkning var bättre än din 😉
Bakterier är inte farligt!? Skojar du eller? Bakterierna från bajs kan orsaka flertalet olika infektioner (http://sv.wikipedia.org/wiki/Escherichia_coli) och är därmed inte hälsosamma alls! Att tvätta tygblöjor i tvättstuga (på bara 60 grader som inte ens dödar alla bakterier) anser jag vara rätt tarvligt mot grannarna!
Jag är givetvis medveten om att bakterier KAN vara farliga, särskilt tarmbakterier. (Vet tyvärr mer än vad jag vill veta om bakterier och sjukdomar tack vare att sambon och halva släkten arbetar inom sjukvården.) Ändå finns det bakterier överallt! Visste du till exempel att det finns mer bakterier(och tarmbakterier) spridda över din kropp efter du duschat än innan? Och att du sprider tarmbakterier varje gång du pruttar? Så med ditt resonemang skulle alla med gemensam tvättstuga behöva tvätta alla kläder i 90 grader.
Vilket är både orimligt och onödigt. Eftersom både dusch och tvätt sker för att bli av med smuts, inte bakterier.
Vi använde tygblöjor till våra barn och båda blev torra tidigt, tidigare än andra som hade “vanliga” blöjor. Det sparar ju förstås också på miljön. Sen så behöver man ju förstås inte torktumla dem eller tvätta dem på mer än 60 grader.
Vill bara påpeka att våtservetter och frottélappar inte är enda alternativen, man kan även använda tvättlappar av papper som man blöter… Fortfarande inte bra för miljön men i alla fall friare från kemikalier jämfört med våtservetter.
Älskar att du skriver om sånt här viktigt!! Heja dig!
Tygbløjor, en rulle med rispapper (för bajset) og stickade bløjbyxor med lanolin-ull rekommenderas varmt! Stickade bløjbyxor er magiska – stjärten får luft, lanolinet reagerar med urin och blir tvål (helt säkert!) och dom holder byxorna torra. wwww.nostebarn.no har det man behøver, (sök: tøybleier). Det finns säkert något i Sverige också. Lykka til med tygbløjor!
Webshopen Minimundus säljer både tygblöjor, tvättlappar och annat bra! Jag handlade mycket där till min dotter.
http://www.avocadobaby.se
Vi använde oxå tygblöjor till båda våra flickor. Det trots att vi bodde i lägenhet utan egen tvättmaskin. Vi tvättade 1-2 ggr i veckan. Även tvättlappar använde jag mej av tygblöjor som jag delat på 4 och sicksackat kanterna. De hamnade i 90 graders maskinen med tygblöjorna. Jag provade yllebyxor och speciellt utformade byxor med kardborrefäste, men det funkade tyvärr jättedåligt. Så fick jag ett tips om plast snibbar. De kunde tvättas och användas massor av gånger!
EC är ännu mer miljövänligt 😉
Här hemma har vi inga bajsblöjor å har i princip heller aldrig haft. Kisdblöjorna blir också färre.
Vad roligt är höra att tygblöjor fungerat så bra för er. Vi hade gärna velat använda tygblöjor men då vi bor i lägenhet med tvättstuga och har begränsning på hur ofta vi kan boka så kände vi inte att det fungerade..
Vi kör också med två olika typer av tygblöjor från Imse Vimse – deras One-Size samt Allt-i-ett blöjor. Vi är väldigt nöjda med båda två och jag förvånades till en början över hur smidigt det var att använda tygblöjor. Jag har uppfattat att det skulle vara krångligt, men jag tror det bara är personer som inte själva provat tygblöjor som förmedlar den bilden.
Här kan du läsa mer om hur vi tycker användandet av tygblöjor fungerar och hur vi lagt upp det hela:
http://minimalisterna.se/tygblojor-vs-kemikalieblojor/
Coolt och bra för miljön