På lördagar har jag stora ta-till-vara-dagen. Då tar jag rätt på allt som håller på att bli dåligt eller övermoget samt eventuellt övverskott från gårdsbutiken som haft öppet under dagen. Denna lördagkväll är inget undantag. Ikväll gör jag soltorkade tomater av spruckna tomater som inte går att sälja (men smakar finfint!)
Så gör du soltorkade tomater
Bertil posar med en squash, precis som spädisen gjorde häromdagen på min instagram underbaraclaras. Så här stora squasher är inte lika mjälla och goda som de mindre så denna tänkte jag hacka upp, koka och frysa in i påsar. För att ta fram och göra ostkaka hela lång vintern!
Middagstips – goda grönsaksbiffar på 30 minuter
Jag gick en runda runt tomten idag också och hittade till min glädje en hel del soppar, däribland Karl-Johan svamp. Tänkte smörsteka till kvällsfikat. Mums!
Testa vegetariska tacos med svamp
Så lätt picklar du egna grönsaker inför vintern
Torkning, mjölksyrning, vinterförvaring – så får du maten att hålla längre
43 svar
Så fantastiskt inspirerande och roligt att läsa om er odling! Har inte testat ditt ostkakerecept än, men har ett gäng överbliven squash i kylen så tack för påminnelsen.
http://www.avocadobaby.se
Här är ett annat tips på vad en kan göra med zucchini:
http://theforestfeast.com/post/95741077860/vegan-zucchini-bread
Det där är INTE karljohan!! Det är nån strövsopp, de ser du på mönstret på foten. Den är ätlig men måste tillagas minst 20min o är inte lika smarrig som Kalle him self..
Bara översta hatten är Karljohan.
Näpp, inte är det karljohan. För att inte skrämmas kan vi tillägga att den enda giftiga soppen i Sverige är den rent psykedeliskt utstyrda djävulssoppen som aldrig påträffats på fastlandet – rätta mig om jag har fel, snälla! – och så återstår det soppar som bara inte är goda, som den äckliga gallsoppen.
Kunde inte låta bli att kolla lite på webben, det verkar som om de orangea strävsopparna, aspsopp och tegelsopp, ibland orsakat rejält illamående. Har läst kommentarer på svampforum om personer reagerat olika när de ätit samma svampanrättning så det är möjligt att det är olika från individ till individ, vissa reagerar mycket, andra inte alls. Många rekommenderar att koka dem länge. Lika många säger inget om att de kan orsaka obehag men det kan ju bero på att man själv inte reagerar på svampen. Tydligen är mer forskning på gång. Svamparna på bilden tror jag inte är asp- eller tegelsopp, men bäst är att kolla upp det! Själv ska jag nog gå och rensa ut tegelsoppen jag hittade idag ur torkollan, resterande strävsoppar får vara kvar, de verkar säkra!
Hej så fina bilder och varma texter från dig. Uppskattar mycket att läsa om vardagen som lyfts fram. Jobbar på bvc möter mycket och jag älskar vardag. Nu kanske en ytlig fråga men lite flärd behövs ibland jag måste fråga hur får du dina ögon så fina. Tacksam för smink tips.
Som alltid är du en inspiration 🙂
Jag lagade till en sådan jättesquash idag och det blev oväntat lyckat. Skalade, tärnade och stekte läääänge i en rejäl klick smör. På med en vitlök precis i slutet, sedan riva på parmesan. Smask!
Det var inga dåliga squasher, tror jag fick en bra i år. Men här i Närke är det ett riktigt Karl-Johan år, tror att maken har plockat ca 40kg.
får vi så stora squash så delar jag dem på längden och ger till hönsen, de älskar det!!
Karl-Johan är ju så gott! Ska ge mig ut i veckan och plocka.
http://hannafialotta.blogg.se
De med mörka strumpor på roten är gallsopp. Smakar inte så gott. KJ har inga farliga förväxlingssvampar. I Västerbotten finns det i stort sett bara rödbrun stensopp och gallsopp som förväxlingsvamp, ingen är farlig, rödbrun stensopp god, gallsopp dock, förslår hela såsen. Ovanstående kommentarer vet jag inte om de stämmer.
Gallsopp har som ett mörkt nät över foten. Detta är inte som ett nät och det är alltså inte gallsopp utan någon strävsopp.
Karl Johan har väl inte sådär svart fot? Den är väl mer vit/ljusbrun…
och knubbigare, jag skulle vilja kalla dem jag ser tydligt för björksopp. men det kanske ligger karl johan under, bland annat skrev hon ju.
Tänkte tipsa om att det går bra att frysa tärnad squash som den är. Perfekt att ta fram och koka soppa på! Squashlök-buljong-timjan och grädde!
Åh vad bra att ha en fast ta tillvara dag, bra tips med tomaterna! Vi bor i lägenhet men jag har försökt mig på att odla chili, vilken känsla att plocka de första frukterna! Men undrar om någon härinne har något bra tips mot spinnkvalster? Har testat att duscha och spraya med såpvatten men nu är de så många att de börjat spinna nät 🙁
http://lovlilett.com
Underbara bilder som vanligt, du är så duktig som tar vara på och fixar! Ibland orkar jag och ibland inte. Finfina bilder! Kram/ Ninni
Här om dagen la jag upp en ett recept på en jättegod squashkaka på min blogg. Den innehåller bland annat squash, nötter och russin. Den går fint att frysa så det kanske kan vara något!
Åh. Alltså din blogg… Vad skulle vi göra utan den? Dag på dag skänker du sådan inspiration och livskraft. Bäst i världen, ja det är du! Kram! ♡
Så fint skrivet 🙂
Men ÅH tack! Pepp och kärlek <3
De hela svamparna på bilden är antagligen aspsoppar. ( Köttet är vitt och fast,Rodnar vid snitt eller brytning och svartnar slutligen). Utmärkt matsvamp.
Det kan också vara björksoppar (även kallad strävsopp).Köttet har vit färg mengrånar svagt vid snitt. Också god matsvamp.
Båda sopparna, liksom KarlJohan, angrips lätt av myggor och steklar. Men i år… i alla fall här i mellanSverige är KarlJohansvamparna hur fina som helst. Även större exemplar.
Det där är gallsopp. Inte goda!
Det är inte gallsopp! Åt med god aptit och det smakade toppen. All svamp är inte fotad – men jag plockade Karl Johan och aspsopp bland annat
Det finns ett initativ i Frankrike där man säljer “fula” grönsaker till reducerat pris för att minska mat slöseri. Folk kan köpa “missbildade” potatisar osv som det igentligen inte är något fel på, förutom estetiskt.
Varför inte försöka sälja spruckna tomater också? Vad är det för fel på dem (om du äter dem själv?)
Nu så går det ju inte till spillo verkar det som men varför går det inte att sälja?
Underbar bild med squashen!!!!
Oj vilken stor squash haha! Vad lyxigt du har som har svamp på tomten. Jag älskar att vara i skogen då vi var ute i lördags & hittade en hel del kantareller. Ha en trevlig måndag!
Mvh http://starby.devote.se
Hej Clara,
när jag såg hur du skrev om julen häromdagen tänkte jag att varför ger inte Clara ut en julbok? Pysslet, myset, recepten, klokskaper, hur man får det lugnare fast det är mkt att göra, tipsen ute och inne och julens kärna enligt dig. Fina bilder. Typ! Jag skulle gärna köpa den! Var och varannan artist har ju en egen julbok, Ernst K, Pernilla W, m fl, m fl.
Fundera på det, jag vill köpa “Underbar Jul enligt Clara!”
Om du fotar allt du gör denna jul etc så kan den komma ut nästa senhöst. En idé??!
Du kanske gissar mer rätt än du anar Eva 😉 tack för tipset!
Nu blev jag inspirerad att ta tag i vår stora tomatskörd! Brukar inte kommentera såhär, din blogg är den enda jag följer, men jag måste ge dig beröm för din fina, fina blogg 🙂 Gillar blandningen av ämnen – feminism, miljö, giftfritt , barn, graviditet, kläder, inredning, konsumtion, odling, tillväxt (ekonomisk då :-). Bor själv på landet i ett gammalt hus och väntar vårt tredje barn så igenkänningen på en del inlägg är hög. Tack för att du är en skarp och viktig röst i samhällsdebatten och bloggosfären!
PS. Tygblöjor läser jag gärna än mer om! Blev inspirerad nu till barn nr 3. Äntligen bor vi så att vi har egen tvättmaskin. Om man köper begagnade borde väl miljövinsten vara hyfsad ändå?! Någon som vet? Ds.
Tack för dina fina ord <3 tycker def att du ska prova tygblöjor! Miljövinsten är stor
Hej Clara, jag älskar din blogg och kollar den varje dag:) tänkte på en sak idag, det kom upp en jättestor reklam för moderaterna mitt i, förstår att det kanske är något automatiskt, men det kändes konstigt! Man kanske ändå kunde fixa på något sätt så att det inte var så… Tack för riktigt mysiga inlägg på siston
Alltså, vad duktiga alla männsikor verkar vara här… bara Esterii som slöar ur..Fy på mig.. http://www.esterii.blogg.se
Det skulle vara intressant om du kunde visa svampbilden för någon riktig svampexpert. Så att vi som inte har samma åsikt, och andra med naturligtvis, kan få veta det rätta…
Här har du ju fått ju olika svar på vilka svampar det är, (de två hela svamparna, alltså).
Hur gör man ostkaka på squash? Älskar ostkaka, men har aldrig hört talas om en med squash i.
Ok, nu såg jag receptet 🙂
DÄR snackar vi squash!
Vilken fantastisk bild på grabben och squashen! Wow!
Ett tips med Karl-Johansvamp är att skiva den o torka. Det utlöser UMAMI o svampsås eller vad du vill blir Fantastiskt!
Vi har svamp på tork litet överallt i huset. 🙂
Det ska jag prova! 🙂
Mmmm. Så gott med svamp!