NĂ€r jag skrev inlĂ€gget Passiva kvinnor och aktiva mĂ€n var det nĂ„gra som inte höll med mig i min analys om att kvinnor som ska bli hĂ€lsosamma bantar medan mĂ€n trĂ€nar. Argumentationen lyder ungefĂ€r sĂ„ hĂ€r “kvinnor Ă€r inte alls mer passiva – de uppmuntras visst till att röra pĂ„ sig och bli starkare. Kolla bara pĂ„ trĂ€ningstrenden ute i samhĂ€llet” Och det Ă€r sant. Det finns en stark trĂ€ningstrend. Kvinnor instagramar, twittrar och facebookar ju sina trĂ€ningsbedrifter varenda dag. Och hashtaggar som #FITSPO (fitness inspiration) anvĂ€nds flitigt pĂ„ till exempel Instagram. En hel del floskler som ”strong is the new skinny” florerar ocksĂ„ dĂ€r. Men om man kikat pĂ„ dessa hasthtags sĂ„ ser man en sak: samtliga kvinnor vars kroppar anvĂ€nds som inspiration Ă€r inte frĂ€mst starka utan frĂ€mst smala. Strong Ă€r inte det nya skinny. Strong and skinny Ă€r det nya skinny. Nu ska man inte bara vara smal utan ocksĂ„ stark. Ha massa muskler men inget underhudsfett. Orka springa maraton pĂ„ en diet av kvarg och kranvatten. Äta 5:2 eller 4:3 och samtidigt trĂ€na hĂ„rt och bygga muskler.

Den trĂ€ningstrend vi ser Ă€r bra. Men bilden av hur en hĂ€lsosam, vĂ€ltrĂ€nad kvinna ser ut Ă€r mindre bra. Eftersom att den enbart förstĂ€rker vĂ„ra redan felaktiga förestĂ€llningar om den idealiska, “sunda” kvinnokroppen. Och om strong verkligen var the new skinny skulle fitspobilderna inte bestĂ„ av Victoriasecretsmodeller med sexpack pĂ„ magen och noll underhudsfett. Om strong verkligen var the new skinny skulle vi istĂ€llet posta bilder som denna. NĂ€r Zhou Lulu – regerande kvinnlig vĂ€rldsmĂ€stare i tyngdlyftning tar 187 kilo i stöt. DĂ€r kan vi snacka #FITSPO!