Många vet inte att ägg kan förvaras i rumstemperatur och att bäst före datumet på kartongen är satt efter hur länge de håller sig i just rumstemperatur. I kylen håller de flera veckor längre än märkningen. Fast jag har alltid äggen framme. Ägg som är rumstempererade går mycket bättre att baka med och jag upplever att de inte spricker lika lätt när man kokar dem. Plus att våra ägg är så vackra så jag tycker att de är fina att ha som dekoration! Något annat som alltid står framme hos oss – det är smöret i sin gammaldags smörask av glas. Där har det perfekt konsistens för att bre på mackan och går också bättre att baka med. Dagens tips!
27 svar
Blir inte smöret härsket?
Om man vill att smoret skall halla, kan man gora en smorklocka. Fyll en liten glasbytta med smor, fyll inte anda upp. Tag en annan glasbytta som ar store men lagre, fyll den med kallt vatten. Vand smorbyttan upp-och-ner i vattnet pa den storre glassbyttan. Smoret haller hela dagen.
Har också (äkta) smör framme. Hade även min gammalmormor alltid. Härsknar inte enligt mig då det aldrig skett hitintills 🙂 Prova!
Vi bodde i Spanien 2.5 år, och i mataffärerna där står äggen framme i affären, inte i kyldisken. Men här i USA är äggen i kyldisken. Men – du har helt rätt, ägg behöver inte förvaras i kylen!
grrringo.blogspot.com
Smöret härsknar efter ett tag. Min far gillar att förvara sitt smör så och efter 1 månad smakar det inte smask längre. Nu äter de flesta sitt smör snabbare än så!
Tack för informationen.
Man får ta fram en klutt smör åt gången helt enkelt 🙂
Äggen, i rumstemperatur är jag helt med på men kan de ligga i fönster tex?
Märkningen med bäst före på ägg i Europa är anpassade efter den “värsta” temperaturen, alltså typ en solig marknad i Grekland eller Italien. Så om det står att dina ägg i kartongen från ICA är bäst före den 28 november syftar det på att om du förvarar dem i solljus och värme/rumstemperatur bör de ätas innan den 28 november. Om du däremot förvarar dem i kylen, vilket de flesta av oss i Sverige gör, kan du addera ungefär en månad på det datumet… Jag har haft ägg i sex veckor efter bäst före datum. Du kan ju alltid göra vatten-i-glaset-testet innan du tillagar och äter dem om du är osäker.
Enda problemet med ägg, vare sig de förvaras i kyl eller värme, är att de har en tendens att dra åt sig lukt och smak från annat, så de bör inte stå granne med saker som luktar eller smakar starkt.
Aha, intressant! Då ska jag alltid ha äggen framme när vi skaffar höns till våren… Men det där med smöret vet ja int om ja törs med…
Ägg visste jag (men har dem i kylen pga platsbrist och att de håller längre), men smöret! Blir det inte dåligt? Fint låter det i alla fall.
Smart det där med smöret! Men blir inte det dåligt mycket fortare? 🙂
Minns att min farfar köpte “riktigt” smör med kort bästföre datum för halva priset i affären. Sedan förvarade han det i en porslinsbytta i rumstemperatur. Har som vuxen funderat mycket över det faktum att smöret inte härsknade.
Har i USA forvarar man aggen i kylen for att de har blivit tvattade vilket innebar att man tvattat bort den skyddande hinnan. Darfor maste de forvaras i kyl for att inte bakterier ska trangas in i skalet (som ar porost). I Europa ar det andra regler och man tvattar inte aggen – darfor kan man ha dem i rumstemperatur 🙂
Vad harligt med agg fran egna hons! 🙂
Det är vanligt att man tvättar ägg även här i Sverige.
Äggen tvättas absolut i Sverige. Däremot måste det göras under kontrollerade former. Du får exempelvis inte sälja tvättade ägg i din lilla gårdsbutik utan att ha ett kontrollerat äggtvätteri. Anledningen är att tvättvattnet måste vara garanterat varmare än ägget så att porerna stängs och inga bakterier kan ta sig in i ägget.
Ägg är bland det vackraste som finns.
Vad bra tips!! 😀
Bra tips!
http://hannafialotta.blogg.se
Tack för bra tips! Vackert fat, är det ett loppisfynd?
http://christinasharmoni.blogspot.se/
Det där med smöret visste jag inte. 🙂
Kram
Min mormor hade alltid smöret i skafferiet och det funkade utmärkt i alla år.
Men det är klart att hållbarheten påverkas. Man får nog se till att inte ha mer hemma/framme ur kylen än vad som hinner ätas upp.
Vilka fina ägg ni får Clara. Vilken otrolig lyx! Det vore intressant att läsa lite mer om hur ni håller hönsen. Ni har inte problem med råttor kring hönshuset? Det är något jag är lite nojig inför framtida hönsinköp.
Hejsan Clara!
Jag har säkert missat detta i din blogg, men hur gör ni nu när det är kallt ute för att få ägg under vintern? Element? Lampa? Eller bara isolering? Jag tänkte få hem lite höns till mig men har inte riktigt bestämt hur jag ska hönshuset över vintern? Skulle man kunna få önska ett inlägg från dig om hur era höns har det nu på vintern?vore mycket intresangt!
Mvh Lina
Jag har tom. använt 6 månader gamla ägg (som förvarats i kylskåpet), funkade bra. Man ser på ett ägg om det är dåligt (då man kläcker det). Datumen kan man strunta i.
Beträffande smör så har man en lämplig bit på ett fat eller i en skål, förvarar det framme på dagen, i kylen om natten och om man har någotsånär normal smörgåsförbrukning så behöver man inte vara rädd för att det ska hinna härskna. Har man reservlager av smör kan det förvaras i frysen eller i kylskåpet länge tider.
En sak att tänka på bara; råa ägg bör inte förvaras såsom Clara arrangerat dem på bilden. Ägg ska förvaras såsom de packas i äggkartoncen (d v s ståendes med den toppiga sidan nedåt) för att gå god hållbarhet. Det har med luftfickan i ägget att göra.
Bilden är alltså lite vilseledande då bara halva informationen ges…
En del av er har säkert sett gamla ägghyllor i vilka man ställde äggen precis som görs i äggkartonger.
Mina svärföräldrar har alltid ett stycke smör framme så det är mjukt att bra på smörgåsen. Så det har vi också börjat med då dottern vill ha smör på sin mjuka morgonmacka. Funkar bra! Men var hittar man en smörask i glas eller porslin? Har letat med ljus och lykta men inte hittat så jag blir glad för tips.
Jag tänker att temperaturskillnaden blir lägre och att de därför inte spricker lika lätt? Själv brukar jag hä i lite salt i vattnet, verkar också funka bra.
Nej, det visste jag inte. Tack, då lärde jag mig något idag också. Något riktigt bra faktiskt.