• Inlägget är ett annonssamarbete med Panduro Hobby •

Papperspyssel och julgranspynt

Jag älskar gammaldags julpynt av papper – tänk Fanny och Alexander möter Barnen i Bullerbyn. Förr hade man ju inte råd med så mycket pynt så man fick göra fint med enkla medel. Som papper till exempel! Och jag tycker att det finns en väldigt charm i dessa enkla men finurliga papperspyssel som man viker själv. I år har jag tänkt pynta hela huset med dem. Och nu ska jag visa fem olika papperspynt för julgranen. Flera av dem passar dessutom perfekt att göra tillsammans med barn!

Tomteluva, Papperspumlor, Smällkarameller, Hjärtkorgar och kräppänglar…

Först ut – och kanske enklast – är tomteluvan. Lägg ett runt fat på ett papper och rita av fatet. Klipp ut cirkeln och dela den på mitten så att du får två halvcirklar. Snurra halvcirkeln till en liten strut och limma ihop skarven.Fäst en tråd i struten så att den går att hänga upp. Lägg ihop fyrdubbelt silkespapper (10x 20 cm) och vik det som ett dragspel i veck som är 1/2 cm breda. Lämna en skarv på 2 centimeter på slutet. Klipp sedan smala remsor rakt över dragspelet. Men lämna en liten bit överst på pappret så att remsorna håller ihop. Veckla sedan ut och fäst remsorna med silksepapper inuti struten med lite papperslim. (Jag använde papper 362144 och silkespapper 670005)

Klassiska smällkarameller med bokmärken är himla fina tycker jag! Speciellt om man gör dem lite mindre och smalare än de brukar vara. Som stomme använde jag styvt papper som jag formade till en cylinder. Lägg ihop fyra lager silkespapper. De ska vara tre gånger längre än cylindern. Lägg cylindern mitt på pappret och dra streck där den slutar på varje sida. Då vet du hur långt du ska vika pappret. Vik sedan ena sidan till ett dragspel, i 1 cm tjocka veck. Ända tills du kommer till strecket. Vik sedan pappret ifrån andra hållet på samma sätt.  Klipp sedan ½ cm breda remsor utmed hela viket. Då får du fransars av silkespapper.  Lägg sedan cylindern ovanpå silkespappret och rulla in den i silkespappret. Fäst genom att limma fast ett bokmärke på skarven. Skaka ut karamellens fransar och knyt sedan snören runt dem så att de håller ihop fint. (Och är denna beskrivning obegriplig så finns det instruktionsfilmer på youtube om du googlar). Jag använde silkespapper 670005, papper  362144 och bokmärke 650116

Kräppänglar är världens enklaste att göra! Ta ett kräppappersark – ca 30×50 cm stort. Vik hela arket som ett dragspel så att det blir 30 centimeter långt och 1 centimeter brett. Klipp sedan det hopvikta arket i två delar. Den ena ska vara 20cm lång och den andra 10 cm. Vik ihop den långa biten på mitten. Vik ihop den korta och fäst den ovanpå. Vira en tråd kring de båda pappersbitarna så att de hålls ihop. Fäst ett snöre i tråden och hänga upp ängeln i granen. Jag använde vitt kräppapper 675811 men det finns i grönt och rött också.

Här i norrland heter julkulor pumlor och de allra finaste gör man av papper! Klipp tolv pappersremsor som är 1/2 cm breda och 15 cm långa. Ta hål i båda ändarna av dem. Lägg remsorna i en trave och fäst ihop traven med jungfruben i båda ändarna. Dra sedan försiktigt isär remsorna och forma dem till en boll Det är lite pilligt! Fäst sedan en tråd i jungfrubenen så att du kan hänga papperspumlan i granen. Jag använde papper 362144 och håltaången 515204 för att göra hål. Men man kan förstås ta hål utan håltång också!

Sist av allt kommer hjärtkorgen och det är omöjlig att med ord beskriva hur man gör, så jag gjorde en liten skiss (förskräckligt ful men ändå) som jag hoppas ska hjälpa till! Tänk på att använda glanspapper till detta då det blir lättare att fläta. Jag använde glanspapper 125116

När hjärtat flätats ihop som i punkt fyra klipper man en remsa av glanspapper som man fäster i hjärtat så att det kan hänga.

Idag har jag serietillverkat en massa exemplar av dessa fem olika julgransprydnader tillsammans med Bertil.  Och efter att ha testat att göra dem med barn kan jag konstatera att kräppängeln, tomteluvan och smällkaramellen är alldeles lagom avancerade för en snart fyraåring att hjälpa till med!

Inlägget är ett annonssamarbete med Panduro Hobby

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

31 kommentarer på “Papperspyssel och julgranspynt”

 1. En petitess kanske, men norrland är ju som bekant fasligt stort och vi som är från de nordligaste delarna kallar inte julgranskulor för pumlor. I alla fall har jag aldrig hört någon säga det under min uppväxt i Kiruna. Kanske är det vanligare i de södra delarna av norrland?!

  1. Jag vet att det används i Gällivare och Luleå. Anledningen till att jag vet är att jag jobbade på en avd på Sunderbyn där läkemedel gavs i pumlor. Vi hade massa diskussioner om hur utbrett ordet var, med massa exempel från olika städer. Själv är jag sörlänning.

   1. Då kanske det bara är just i Kiruna det inte används, eller kan det vara så udda att det helt enkelt bara är i min bekantskapskrets som ordet inte används?! Jag tror inte jag har hört ordet förrän i vuxen ålder och har nog då tänkt att det är något som folk söderut säger.

    Spännande! Det är så himla kul att diskutera dialektala uttryck.

    1. Är uppvuxen i Skellefteåtrakten och Östersund. Pumlor användes aldrig. Inte heller min släkt från Kiruna känner igen det. Själv förknippar jag ordet med “södra Sverige”, vad nu det är. 🙂

     Kul med ord!

     1. Tack för länken Stina! Just Kiruna med omnejd verkar vara en vit fläck på kartan i ordets utbredning. Pumla är ju ett mysigt ord så kanske borde det introduceras även där!

 2. Jag jobbar på Panduro i Malmö och det är så kul att se dessa samarbete mellan dig och Panduro! Kul att se vad du hittar på med produkterna jag står och säljer 🙂 Blir dessutom väldigt inspirerad 🙂

 3. Så fint! Jag har en 2 1/2-åring hemma och drömmer om att få tips på bra julpyssel av dig till den åldern! Mycket jag googlat fram på nätet inspirerar mig inte… Men du brukar ha så inspirerande pyssel på din blogg!

 4. Clara, Jag skulle vilja uppmana dig som feminist att inte använda ordet jungfruben om påsklämmor. I samband med en teknikkurs och genus fick jag upp ögonen på det. Jungfruben, som enbart ben som man ska sära på. När man tänker på det sättet känns det inte alls PK tycker jag. Vad tycker du? Har du tänkt så? Påsklämma är det korrekta ordet.

  1. fast det kallas ju jungfruben för att de aldrig blivit särade på, inget om “enbart” och “ska”. jungfru = oskuld, det är väl inget hemskt och ofeministiskt med det?

 5. Jag försökte att göra smällkarameller med en 3,5- och 5-åring förra året men det var litet för svårt för dem att vika och klippa så de klistrade på bokmärket, när jag gjort klart smällkarameller. Ska försöka i år igen det kanske lyckas bättre nu när de är litet äldre. Ängeln är jättefin den måste vi testa. Kul med pyssel.

 6. Åh vad roligt med mera julpyssel tips! Mini smällkarameller med bokmärken är något som är jättefint & roligt att göra. Det är så roligt att pyssla med barnen & tack för tipsen. Ha en trevlig dag!
  Mvh Anette

 7. Fint pyssel! Men vad tokigt det kan bli när man är morgontrött… Haha. Jag läste: “Idag har jag serietillverkat en massa exemplar…. Och efter att ha testat att göra dem med barn kan jag konstatera…” – Stannade upp och tänkte: Hur har hon testat att göra dem med barn? Hur gör man pynt med barn? Gör dem gravida alltså?? Menar hon att hon även testat att göra småvarianter och skojar till det lite genom att använda formuleringen “göra dem med barn”? Sen läste jag vidare och förstod. Haha. Kanske ska skylla på att jag är gravid också! Kram

 8. Åh, så fint! Sådana där änglar har jag dille på att göra, jag kan inte sluta när jag börjat. Det är så roligt med ord tycker jag, nu fick jag lära mig pumlor, det har jag inte hört förr. Kram!
  http://kammebornia.se

 9. Mysigt! Fast jag vet inte om jag håller med om att det är särskilt billigt att göra själv med material från Panduro. Färdigt julpynt kostar ju nästan inget.

  1. Särskilt inte som papperspynt har en tendens att hålla bara några säsonger innan dom blir knövliga och trista och man vill ha nåt annat…

  2. Fast jag måste säga att 5-8 kronor per julpynt i materialkostnad är rätt billigt. Det hittar man INTE i butik så himla enkelt. Och de behöver inte alls bli knövligt och fult med tiden. Jag har några ömt omhuldade smällkarameller i fint skick från femtiotalet till och med! Allt handlar ju om hur man förvarar det =)

  3. Håller med. På loppisar finns det drösvis med billigt julpynt, ofta hela plastpåsar fyllda med småpryttlar för en femma. Återanvänder hellre än köper nytt.

   1. Ja det är klart! Men jag tycker ju att det finns en poäng med att skapa själv och vara kreativ istället för att bara köpa saker rakt av 🙂

 10. Vilket strålande inlägg! Så många härliga bra tips och nostalgi:) Blir ju pysselsugen nu ju:) Angående pumlor och julgranskulor som några skriver om där nedan… Själv bor jag i Luleå och har alltid sagt pumlor:) Men det kan ju vara olika det där, intressant hur som helst:)

 11. Å nej! Har funderat så mycket på om det inte finns något bättre ord än jungfruben? Det känns ju helt fruktansvärt att använda det.

 12. Kul pysseltips det här kommer min son gilla att göra. Tack för tipset. Kram / Pysslia