Jag älskar gammaldags julpynt av papper – tänk Fanny och Alexander möter Barnen i Bullerbyn. Förr hade man ju inte råd med så mycket pynt så man fick göra fint med enkla medel. Som papper till exempel! Och jag tycker att det finns en väldigt charm i dessa enkla men finurliga papperspyssel som man viker själv. I år har jag tänkt pynta hela huset med dem. Och nu ska jag visa fem olika papperspynt för julgranen. Flera av dem passar dessutom perfekt att göra tillsammans med barn!

Tomteluva, Papperspumlor, Smällkarameller, Hjärtkorgar och kräppänglar…

Först ut – och kanske enklast – är tomteluvan. Lägg ett runt fat på ett papper och rita av fatet. Klipp ut cirkeln och dela den på mitten så att du får två halvcirklar. Snurra halvcirkeln till en liten strut och limma ihop skarven.Fäst en tråd i struten så att den går att hänga upp. Lägg ihop fyrdubbelt silkespapper (10x 20 cm) och vik det som ett dragspel i veck som är 1/2 cm breda. Lämna en skarv på 2 centimeter på slutet. Klipp sedan smala remsor rakt över dragspelet. Men lämna en liten bit överst på pappret så att remsorna håller ihop. Veckla sedan ut och fäst remsorna med silksepapper inuti struten med lite papperslim. (Jag använde papper 362144 och silkespapper 670005)

Klassiska smällkarameller med bokmärken är himla fina tycker jag! Speciellt om man gör dem lite mindre och smalare än de brukar vara. Som stomme använde jag styvt papper som jag formade till en cylinder. Lägg ihop fyra lager silkespapper. De ska vara tre gånger längre än cylindern. Lägg cylindern mitt på pappret och dra streck där den slutar på varje sida. Då vet du hur långt du ska vika pappret. Vik sedan ena sidan till ett dragspel, i 1 cm tjocka veck. Ända tills du kommer till strecket. Vik sedan pappret ifrån andra hållet på samma sätt.  Klipp sedan ½ cm breda remsor utmed hela viket. Då får du fransars av silkespapper.  Lägg sedan cylindern ovanpå silkespappret och rulla in den i silkespappret. Fäst genom att limma fast ett bokmärke på skarven. Skaka ut karamellens fransar och knyt sedan snören runt dem så att de håller ihop fint. (Och är denna beskrivning obegriplig så finns det instruktionsfilmer på youtube om du googlar). Jag använde silkespapper 670005, papper  362144 och bokmärke 650116

Kräppänglar är världens enklaste att göra! Ta ett kräppappersark – ca 30×50 cm stort. Vik hela arket som ett dragspel så att det blir 30 centimeter långt och 1 centimeter brett. Klipp sedan det hopvikta arket i två delar. Den ena ska vara 20cm lång och den andra 10 cm. Vik ihop den långa biten på mitten. Vik ihop den korta och fäst den ovanpå. Vira en tråd kring de båda pappersbitarna så att de hålls ihop. Fäst ett snöre i tråden och hänga upp ängeln i granen. Jag använde vitt kräppapper 675811 men det finns i grönt och rött också.

Här i norrland heter julkulor pumlor och de allra finaste gör man av papper! Klipp tolv pappersremsor som är 1/2 cm breda och 15 cm långa. Ta hål i båda ändarna av dem. Lägg remsorna i en trave och fäst ihop traven med jungfruben i båda ändarna. Dra sedan försiktigt isär remsorna och forma dem till en boll Det är lite pilligt! Fäst sedan en tråd i jungfrubenen så att du kan hänga papperspumlan i granen. Jag använde papper 362144 och håltaången 515204 för att göra hål. Men man kan förstås ta hål utan håltång också!

Sist av allt kommer hjärtkorgen och det är omöjlig att med ord beskriva hur man gör, så jag gjorde en liten skiss (förskräckligt ful men ändå) som jag hoppas ska hjälpa till! Tänk på att använda glanspapper till detta då det blir lättare att fläta. Jag använde glanspapper 125116

När hjärtat flätats ihop som i punkt fyra klipper man en remsa av glanspapper som man fäster i hjärtat så att det kan hänga.

Idag har jag serietillverkat en massa exemplar av dessa fem olika julgransprydnader tillsammans med Bertil.  Och efter att ha testat att göra dem med barn kan jag konstatera att kräppängeln, tomteluvan och smällkaramellen är alldeles lagom avancerade för en snart fyraåring att hjälpa till med!

Inlägget är ett annonssamarbete med Panduro Hobby