Jag är så trött på alla som efterfrågar hårdare tag med barn och uppmanar föräldrar att vara strängare. Jag tycker mig allt oftare höra hur föräldrar liksom skryter med hur stränga de är. Att de vågar ställa krav. (I motsats till alla dessa lata, curlande mesföräldrar får man anta?).  Som om stränghet var en bedrift för föräldrar. Det är det INTE.  Tvärtom är det svårt att inte vara för sträng. Att inte sätta sig över barnet i onödan på grund av att man själv är trött, stressad eller ätit för lite till lunch. Vi är auktoritära mot barn på ett sätt vi aldrig skulle vara mot vuxna individer. Men att vara auktoritär är latmansgöra. Även om det kan se väldigt präktigt ut att ha lydiga lättdresserade barn ligger den  riktiga utmaningen i att försöka ge sina barn frihet under ansvar.

Jag tycker inte alls att det är fel med regler. Frågan är väl bara hur man ser till att de efterlevs och till vilket pris? Målet med uppfostran kan inte vara lydiga barn – utan empatiska inkännande vuxna. Och hur lär man barn empati egentligen? Jo – bland annat genom att ge mer kärlek än de har gjort sig förtjänta av. Det leder i förlängningen till att de själva kan ge samma sak. Att de i vuxen ålder också kan vara osjälviska. Och hjälpa andra utan motkrav, utan att villkora allt.

Att vara sträng, hålla någon kort och begränsa deras frihet kräver visserligen en massa jobb med att ständigt korrigera och skälla. Men du behöver inte tänka. Att sträva efter att ge någon frihet kräver mycket mer jobb eftersom du hela tiden måste tänka, bedöma situationer och försöka hitta lösningar. Det är riktigt jobbigt och inte ett dugg enkelt.

Min erfarenhet med barn säger att det är bättre att lirka är att konfrontera, Jag menar – hur lirkar vi inte med oss själva? Det är skittråkigt att städa så för att orka slår man på bra musik. Jobbet är kämpigt så på trefikat mutar man sig själv med godis. Vi trugar och mutar och lirkar och förhandlar med oss själva dagarna i ända – så varför är det något fult att göra det med barn?  Barn är ju precis som oss vuxna fast med mindre att säga till om.