I senaste numret av Amelia stod det så vettigt om att göra karriär. Att det inte handlar så mycket om att välja – som att välja bort. Vi glömmer ofta att alla väljer bort något. Speciellt de som är extra framgångsrika inom något fält. De har i regel alltid valt bort mycket av det som andra tycker är självklart att hinna med.  Hon som är så vältänad kanske är helt ointresserad av att sköta sin trädgård och hon som har det där chefsjobbet valt bort barn, och hon som lagar massa god mat prioriterat bort att träna.

Jag tror att vi lider av additionssjukan. Vi adderar det som alla andra gör och tror att vi själva ska hinna med samma sak. Vi missar att betänka allt det som valts bort. I sociala medier blir det extra missvisande för poängen med bloggar och instagram är ju att berätta vad man gör. Inte vad man inte gör. För det blir ju en tråkig blogg om jag ska rada upp allt jag inte gör. Idag gick jag inte på fest och inte på gymmet, såg inte på teve och svarvade ingen träljusstake. Åkte inte konståkning och ordnade ingen trerättersmiddag. Tråkig läsning helt enkelt.

Men jag kan intyga att jag väljer bort sjukt mycket. Till förmån för att hinna med att vara mycket med min familj – trots att jag har ett jobb som tar massa tid och energi. Jag går på fest typ en gång om året, jag träffar kompisar varannan vecka på sin höjd, jag spelar aldrig tevespel eller ser på teve – och går i princip aldrig på stan. Jag har heller inga arbetskompisar så jag sitter aldrig och har trevligt och pratar bort mina arbetsdagar. Ja det finns en massa saker jag inte gör – som betyder att jag hinner med det där som får folk att sucka “men huuur hinner du med allt!?”

Allting har ett pris. Alla betalar något för sin livsstil. Och de som har framgångsrika karriärer har i regel offrat sånt som de flesta inte skulle vara beredda att offra. Det är därför som många entreprenörstyper eller eldsjälar kan verka lite besatta och sjuka i huvudet. För att de kan välja bort i princip allting som normala människor sätter högt – för att förverkliga en idé som de verkligen brinner för.