Ett önskemål jag fått är att skriva om mitt jobb och vad det består utav. Ja, det undrar jag själv ibland för det spretar ju betänkligt. Och när jag hörde en bekant säga till Bertil att hans mamma är hemmafru insåg jag att det kanske inte är så lätt att veta vad jag egentligen håller på med om dagarna. Dessa verksamheter vilar alltså mitt företagande på:

Blogg & Instagram. Bloggen och mitt instagramkonto lägger jag totalt ca 3 timmar/dag sju dagar i veckan. I det räknar jag in fundera på inlägg, skriva, fota, redigera, publicera, svara på kommentarer, sköta samarbeten med de företag som syns i bloggen. De sociala medierna är motorn i mitt företagande och den viktigaste inkomstkällan.

Böckerna. Jag har gett ut fyra barnböcker de senaste två åren och ytterligare tre böcker är på gång i Steg-för-steg serien. Men det som känns allra roligast just nu är att jag och Annakarin planerar upp en helt ny boksserie. I februari reser vi bort för att skriva klart den första delen i serien. Därefter har jag en vuxenbok på väg också. Men där har vi inte spikat utgivning ännu.  Till arbetet med böckerna kommer inte bara skrivandet och fotograferandet utan också pressarbetet efteråt. Intervjuer, tv, radio. Roligt men tidskrävande.

Fasta tidningsuppdrag. Jag har bland annat en trädgårdssida i Family Living, Claras Kalender i Amelia, samt skriver krönikor för Nöjesmagasinet. Dock kommer alla dessa uppdrag förändras inför 2016 och se lite annorlunda ut. Jag kommer också ta på mig några nya uppdrag för andra tidningar. Det fina med fasta uppdrag är att man lär sig formen efter ett tag och slipper våndan och prestationsångesten varenda gång.

Föreläsningar. Jag föreläser en hel del med Annakarin. Det är himla roligt att komma ut och träffa folk för mig som mest sitter hemma och jobbar. Plus att alla bra bokideér har fötts när vi kört hem från föreläsningarna. Jag gör även en del moderatorsjobb och utfrågningar.

Fasta samarbetspartners. Hit räknar jag de annonsörer som är återkommande på bloggen. För vilkas räkning jag tänker ut och gör inlägg om alltifrån tapter till textilier eller pyssel. Många har jag ett nära samarbete med sedan flera år tillbaka. Väldigt glad för dessa företag! Hit räknar jag också inredningsföretaget Yawama of Sweden som jag driver med min syster och Nicola Fackel.

Fria uppdrag: Det här är väl där det blir som mest spretigt för här gör jag allt annat som jag tycker är roligt! Reportage av olika slag. Personporträtt, hemma hos, eller dylikt. Här räknar jag också in sånt som att skriva en debattartikel till Aftonbladet eller Metro. Eller fota min kockvän Susannes nya kokbok. Plus att jag kreerar en del recept för olika företag. Till exempel Norrmejerier eller som nu Polarbröd vars julkampanj jag tagit fram recepten till, stylat och fotat. Till den här kategorin räknar jag också mitt eget teveserie Claras Gård eller olika radiojobb jag gör. Eller att sitta i andra företags styrelser och coacha nystartade företag i samma bransch som mig.

 

Man kan väl sammanfatta det som att jag gillar att göra många olika saker. För mig finns det en poäng med att det spretar. Jag vill ha många färger på paletten och prova olika saker. För det är bara då jag känner jag att jag växer! Sedan är jag nog som många åttiotalister ganska lätt uttråkade så ifall det inte längre känns utmanande försöker jag hoppa vidare till något annat.  Att ha många ben att stå på är också bra för då sprider jag mina risker. Som frilansare känns det viktigt att inte hänga upp sin försörjning på en enda kund.