Folk brukar fråga vad som inspirerar mig stilmässigt. Ja, det kan jag enkelt svara på. För inte är det trendiga inredningsbloggare eller inredningsmagasin i någon hög utsträckning. Nej, det som verkligen får mitt hjärta att bulta snabbare är en riktigt snygg film eller teveserie. Där en bra scenograf varit i farten. Nu senast i Fröken Frimans krig i SVT.

Stilen från 1900-talets första decennie är så rasande snygg. Finns så mycket att inspireras av ( även om jag ingalunda vill kopiera allt rakt av). Här kommer exempel på sånt jag gillar lite extra och som sätter den där stilen. Och vill ni se fler inspirationstips av det här teveserie-slaget så kolla in detta blogginlägg jag skrivit på samma tema. Kan också tipsa om mycket rolig stilinspiration i årets julkalender – i avsnitten från 10, 20, 30 och 40-talet.

Fröken Frimans kök. Den stil som kanske är lättillgängligast för oss som inte råkar äga en paradvåning på Östermalm. Mörka, murriga tapeter. Ett runt köksbord med en broderad duk. En klassisk fotogenlampa från Karlskronas Lampfabrik. Och tunna spetsgardiner inuti fönsterna. Notera att kökssoffan är mörkbrun – inte vit. (Och murrigt är förövrigt inte längre ett skällsord när man pratar inredning!)

Kolla in detta löjligt snygga ljusa kök. Med grytlappar framför vedspisen och putsade kopparkastruller ovanpå. Koppar har varit ute så länge att det blivit inne igen (men är fortfarande typ gratis på loppis).

Tyvärr ska man vara försiktig med att laga mat i gamla kopparkastruller då de kan ge ifrån sig bly. Men kolla in det vackra smörkruset och spillkummarna.

Stilen under den här tiden (1890-1920 ca) brukar kallas för Jugend eller Art Nouveau. Under den här tiden var det väldigt populärt med exotiska växter  (och oerhört överlastade finrum). Palmer, kaktusar – ja allt grönt och spretigt gillade man. Och just sådana växter hjälper oss som vill återskapa lite av stilen. En äkta matta adderar lyx och förstås tunga, påkostade gardiner och draperier. Den här stilen är det inte många som vågar sig på hemma – men både på Hotell Pigalle i Göteborg och Stora Hotellet i Umeå har de återskapat något liknande. Maffigt och storslaget!

Fru Frimans sommarhus är en romantisk dröm. Notera den vackra boaseringen och den aningens mer rustika och folkloristiska tapeten. Jag tänker lite på Karin och Carl Larssons Sundborn faktiskt.

Runda bord verkade vara grejen på den här tiden. Samt skänkar och låga skåp att ställa allt pjöller på. Stort plus i kanten för vrålsnygga Selma Lagerlöf-frisyren. Skulle lätt sporta denna om jag hade nog långt hår. (Såg för ett tag sedan en tjej med modern Monki-stil som hade en Selma-knut mitt på huvudet. Supercoolt!) Tunna spetstyg hängde ofta för själva rutan och så hade man ett lite tyngre och robustare typ på sidan av. Som dessa vackra broderade paneler.

Ännu mer grönskande växter – maffiga murgrönor och runda bord med exotiska franskantade dukar. Samt fotogenlampor (den ni ser till höger är precis likadan som de jag har här hemma med grön och blå fot). Och så galet snygg nattrock i form av en kimono. Och återigen dessa fina draperier mellan rummen!

Här ser vi exempel på något väldigt snyggt och tidstypiskt – snickerier som har färg istället för att bara vara vita. Engelskt rött eller ockra är ju otroligt vackert! Är lite sugen på att måla snickerierna i min matsal i någon färg faktiskt.

Affären är ju bara så vackert färgsatt. Ljus, med tunna spetsgardiner inuti fönsterna. Även så kallade café-gardiner. Och ser ni – ännu fler spretiga exotiska växter och ananasfrukter som dekoration. Snygga dubbla skomakarlampor är också väldigt tidstypiskt och fint! För att inte tala om de öppna hyllplanen med konsoller som vi ser i så många kök nu för tiden.

Slutligen – kolla in så fint det är med brunröda snickerier och dörrar. Samt mörka pinnstolar och enkla skomakarlampor. Ingen påkostad boasering i detta rum – men att väggen målats i två olika färgfält skapar ändå känslan av en just en sådan.