Sånt jag kan grubbla mig gråhårig över

Sånt jag tänker på

– När kvinnliga artister som precis fött barn uppträder eller går på galor och det enda jag kan fundera på är om det bultar av stygnen i underlivet och hur de gör för att dölja den där blöjan under paljettklänningen?

– Hur allla kvinnor i galaklänningar gör när de ska gå på gala och har mens? Jag menar i en klänning som den här? Man skulle ju vara toknojig över att läcka

– Och hur orkar man dansa loss på scen med mensvärk? Är man på världsturne i tolv månader så är det ju en realitet att man vissa gånger får dansa och sjunga i två timmar med PMS och trött, svag kropp. Och dessutom i en liten body som skär in i baken? Funderar mycket på hur den hålls på plats? Är den liksom fastsydd i de hudfärgade tightsen hon har under? Och hur ofta tvättas scenkläderna egentligen? Har de dubbel uppsättning? Trippel? Eller måste hon dansa i samma svettiga paljettbody i bortemot ett år?

– Alla dessa nudekjolar som man absolut inte kan ha mens i och som man absolut inte får sätta sig på en smutsig eller dammig stol med. Och där inga troskanter syns. Vad har de för underkläder? Kör de utan? Hur funkar egentligen det? Eller är det spanx?

– Och i sexscener på film, typ i True Blood eller Game of Thrones. Såna där scener som kräver att man är naken på underkroppen? När de ska ligga där och simulera sex – vad gör mannen av pillevinken och vad händer ifall den spelade lusten liksom övergår i någonting mer?

– Och innan dessa sexscener, hur gör de då? Stövlar skådisarna nakna in på set och ba kör, eller är de blyga och försöker dölja kroppen som när man själv byter sin blöta baddräkt på stranden?  Jag läste om någon regissör, minns inte vilken, som tvingade alla i teamet som spelade in sexscener att vara nakna. Inklusive han själv. Så att det inte skulle kännas så utsatt för de nakna skådespelarna.

Ja, sånt här kan jag grubbla mig gråhårig över men jag får inga svar. Tyvärr är jag heller inte personligt bekant med Beyonce så att jag kan fråga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

95 kommentarer på “Sånt jag kan grubbla mig gråhårig över”

 1. För det första, varför grubblar du på det?
  För det andra, alla kanske inte är som du… de som uppträder kamske inte har några stygn eller mens just då eller pms eller vad det nu är du utgår från att alla kvinnor har..
  Vad vet jag men varför grubbla (lite dömande till och med tolkar jag det som) över hur andra kvinnor gör. Sköt du ditt!

  1. ojojoj vilken knäpp kommentar.. jag tycker sånt här är superintressant! 😀 jag grubblar också över sånna här knasiga saker, tror de flesta kan känna igen sig i det! och verkligen inte alls dömande, gud vad konstig att du läser in en sån ton i det här inlägget. kanske du som är lite dömande eller vill du bara ha nåt att klaga på? ska gå och grubbla lite på det nu.

  2. Jag läser inte alls in något dömande i Claras undringar, men däremot i din kommentar till Clara. “Sköt du ditt” och ifrågasättande av andras oskyldiga undringar som bland annat jag delar med Clara är väl dömande om något, och otrevligt i tonen. Jag har flera gånger funderat på det här med mens och fysiskt utmanande yrken som artisteri eftersom jag själv och många av mina kompisar har PMS och mensbesvär som gör att ens vanliga svenssonliv blir en prövning. Eftersom såna problem, liksom allmän mörhet och “biverkningar” efter förlossning, är supervanliga så vore det konstigt ifall just artister skulle vara en grupp som är helt förskonade från detta. Så jo, många som uppträder har nog PMS och är jävligt starka som klarar av sitt jobb ändå, och hur det gör är för mig ett mysterium.

  3. Men fy vilken trist kommentar. Bloggen är ju Claras tankar. Hade hon aldrig tyckt något om något hade det ju varit fasligt långtråkigt. Både för oss & för henne.

  4. När det gäller förlossning så har man ju avslag första tiden oavsett hur lätt ens förlossning var och man bör inte använda annat än bindor vilket helt klart blir en komplikation om man ska stå på scen i avancerade scenkläder. Det är sant att inte alla har pms och mens går att skjuta upp men jag förstår absolut varför Clara funderar i dessa banor.

  5. Det enda dömande i den här tråden är ditt ‘Skött ditt!’, Karin! Istället för att fundera på varför Clara i sin tur funderar på detta kanske du ska fundera på varför du lägger värdefull tid på att läsa något du uppenbarligen stör dig på?

   Sköt du ditt så sköter Clara sitt, dvs. den här bloggen. <3 Det blir nog bäst för alla 😉

  6. Håller med övriga om att din kommentar inte är särskilt trevlig Karin. Ibland hjälper det att ta ett andetag innan man publicerar en kommentar. Vi kan alla råka förhasta oss ibland och missa att kanske läsa igenom det vi skrivit vilket kan resultera i att en kommentar blir onödigt hård.

   Med det sagt så kan jag bara se till mig själv gällande avslag efter förlossning vilket egentligen bara var mycket första dygnet. Efter det kunde jag typ ha trosskydd så mängden måste ju inte vara störtflod för alla som fött barn:) Men håller med om att det är intressant att veta hur de personer som faktiskt hade avslag from hell löste det i sådana situationer.

   Trevlig fortsättning.
   Mvh Elin

 2. Jag har också funderat på allt detta!!!! Beyonce kan ju inte vara mänsklig liksom? Ibland när jag har pms gråter jag på kontoret, men jag kan ju stänga dörren, låtsas att jag gör något viktigt och ligga i fosterställning. Plus typ, hur har kändisarna aldrig röda prickar på benen när de rakat sig t.ex. aldrig sett röda prickar i någon film. Kan man photoshoppa bort?

 3. Haha, sånt där grubblar jag också över! HUR gör dom egentligen med allt det där kroppsliga

 4. Spännande funderingar! Angående de andra så är ju ett möjligt svar att de använder menskopp: sitter säkert i upp till 12 timmar och läcker inte det minsta! Dessutom miljövänlig och snäll mot kroppen (inga kemikalier och inget som torkar ut eller stänger in med plast) och plånboken. Har du provat, Clara? Annars hoppas jag att du gör det, bästa grejen ever!

  1. Inget ont om menskoppen men jo, läcker gör den ibland, särskilt om det kommer ett oväntat niagrafall som gör att den blir full snabbare än beräknat. Ibland kan man ha råkat sätta den lite knasigt också. (Ja jag har rätt storlek.) Så att säga att den “inte läcker det minsta” stämmer inte riktigt. Älskar den ändå!

  2. Menskopp är den bästa uppfinningen någonsin!!! Tappade bort min och fick ha oekologisk binda en dag, fyy tusan! Lycka alla som börjar få mens nu, när Menskopp finns på apotek.

  3. Ja, om det är något menskoppen gör så är det att läcka, i tid och otid. Tråkigt, när det är en bra idé. (Och lyllos er som det funkar felfritt för).

 5. Ha, ha…så bra och roliga funderingar som även jag tänker på ibland. För att inte ta kungligheter som exempel….de står där inför pressen ett dygn efter förlossningen i fin och ljus klänning?!! Men jätteblöjan då tänker jag då? Hur är det möjligt?

 6. Åh Clara, du måste lyssna på Guys we fucked, en anti-slutshaming podcast med två balla amerikanska brudar. Senaste avsnittet bjöd de in en broadway regissör som gör just det här! Nästan hela avsnittet handlade om att vara naken på scen och hur en simulerar sex. Där får du svar 😉

 7. Så roligt inlägg, detta funderar jag också på när bilder på Beyonce eller kungligheter poppar upp ibland. Jag tror att kändisarna på typ Beyonces nivå ibland tar tabletter typ p-piller innan stora event som Superbowl för att förhindra att hon har mens då. Inte bra att joxa med kroppen och hon turnerar ju som du säger, då har hon ju mens på scen ibland, men för vissa stora event tror jag att de gör så. Inget belägg för detta dock! Bara egna teorier!
  Ang kläderna tror jag att de sitter fast på kroppen med kroppstejp liksom, och jag tror att scenkläderna tvättas ytterst sällan. Men igen, spekulationer! Åh vad jag vill veta hur det verkligen ligger till! Livets små trivialiteter! 🙂

 8. Alexandra Skarsgård har sagt i en intervju att man har strumpa på pillevinken men att han har avstått den för det känns löjligt;)

 9. Hahaha! Vad skönt att det är fler som tänker på sånt här. Vissa skådisar måste ju vara demigudinnor, minst. Tänk Scarlett Johansson som Black Widow. “Tjollahoppsan, här springer jag superfort i högklackat och är sexy action hero fast jag har menssmärtor från helvete.”

  Det är som när man ser överpresterande idrottsstjärnor på TV. “Amen, hen bara måste vara dopad, det dääär är det ju ingen som kan göra!” Eller så kan de det…

 10. Haha, roligaste funderingarna! Även jag har tänkt på detta! Kan svara lite eftersom jag ofta befinner mig på scen och ibland begärs ha helvita kläder under uppträdanden som pågår i 2 timmar. Mensen är ett gissel och problemet löses med menskopp samt extra binda för niagarafall. Dubbla trosor för att säkerställa att inga kanter syns. Mina kollegor och jag har ofta pratat om att det måste varit en man som bestämde klädsel, det är ju alltid någon i gänget som har mens och måste oroa sig. Tacka vet jag att vara gravid 🙂
  Pms och surhet får man helt enkelt strunta i och ta på sig sitt scensmile ändå. Det blir som en del av kostymen. Sen går man av och tar av alla smile och stänger in sig på sitt hotellrum.
  Kostymer man inte kan sitta i får man helt enkelt bara stå i. Sen får man sitta när man kommer hem.
  Kan du inte maila Beoncey och fråga? Hade varit så kul att veta 🙂 Eller dylik svensk artist utan divalater. Marie Fredriksson?

  1. Det här med scenkläder var det ju med. Mitt vita är helpolyester och tvättas med diskborste varje kväll. Galaklänningar har man flera av och de går på kem eller tvätteri när det behövs.
   När jag dansade samba i bikini med fjädrar och fransar hade vi sjukt tjocka strumpbyxor. Sånna som konståkerskorna har. Under dem kan man dölja två par trosor om man vill. Faktiskt även om man dansar i stringbikini eftersom den var lite stelare och inte åkte in så mkt i rumpan.
   Det känns som en helt annan tid! Nu kan jag inte fatta att jag dansade så naken på allmänna platser….

 11. Beyoncé’s 12-month earnings equal $115 million, according to Forbes. Money is the answer to everything

 12. Värt att veta att en del inte har mens på naturlig väg. Det är inget farligt men jobbigt när man vill få barn. Då slipper man ju pms och sånt också. 🙂 Man kan ju tro att alla är lika när det gäller mensen men så är det ju inte alls egentligen. Kanske aldrig nån som pratar öppet om just uteblivenheten av mens. Lite tabu kanske, vet inte 🙂 Finns nåt som heter pcos om man e mer intresserad av utebliven mens å sånt. Ville bara flika in med den infon för jag upplever det som att många, i min omgivning iaf, inte har en aning om att det finns dem som faktiskt inte har nån mens! Tycker det kan vara bra att veta ändå. 🙂

 13. Haha underbart! Jag kan tipsa om ett avsnitt av Bourbebosch i TV-fabriken! Josephine, underbar svensk skådespelerska, visar när de spelar in en sex-scen i ett av avsnitten. Borde finnas kvar på SVT play.

 14. Jag sjöng i soulband i många år på alla slags scener, fester och slott. Och det var INTE kul med mens-eller pms-mage när man skulle trycka in sig i 60-talsklänningar från mamma eller second hand, tajta, med ofta extra trånga liv och bröstpartier dessutom. Vi löste det med antingen lite luftigare akut nyinköpta klänningar (lilla svarta) från HM eller så, eller någon slags gördel från underklädesbutik. Vi stod ofta och skrattade åt hur osexiga och tantiga vi 30-40-plussare kände oss i de där “håll in, lyft upp, tryck bort-underkläderna” och strumpbyxorna – för att sedan förvandlas till något riktigt raffigt när allt inklusive smink och hår kom på plats. Folk skulle bara veta hur man ser ut under! För att inte tala om alla superömma fötter, tjutande öron (trots proppar) och halvt rinnande smink i hettan från scenbelysningen, när 3 timmars gig är över…

  Haha, roliga minnen !

  1. Det kan ju vara så att de inte har några problem under mensen. Fram tills att jag fick mitt andra barn vid 34 års hade jag inga problem med läckande tamponger, PMS eller mensvärk. Jag åt p-piller och om jag verkligen inte ville ha mens så struntade jag bara i sockerpillren. Men nu när jag inte äter piller längre så blöder jag hur mycket som helst och har PMS.

 15. Angående mensen så kan man ju hoppa över eller så är ju menskopp det bästa – ingen risk för läck och så är man fri från allt byta-binda/tampong-tjafs i tid och otid. Finns ingen kopp som en menskopp…!

 16. Haha! Roligt inlägg! Har själv aldrig haft problem med pms/mensvärk så förhoppningsvis finns det en del popstjärnor som också är skonade från det! Med p-piller kan man verkligen styra när man får mens så jag antar att det är det de gör, som andra tidigare sagt.
  Tack för en trevlig blogg!

 17. En önskan; kan du inte sno Elsa Billgrens “karriärslista” Skulle vara kul att läsa dina svar! Tack för en bra bloggsom jag nu följt i flera år

 18. Detta med sexscener har ju Josefine Bournebousch med i sitt program där hon undrar hur saker å ting funkar i tv/film-branchen. Spana in det vettja!

 19. Roliga funderingar son det säkert finns många svar på. Rent allmänt så är det nog för artister/skådespelare som för oss andra med arbeten där vi inte står på scen /framför kameran. Man får bita ihop och stå ut de dagar man ev inte mår så bra. 🙂

 20. Jamen tack! Det här brukar jag ocksa undra över! Inte bara vid mens, dessa kvinnor har väl även de flytningar.

 21. – Ett extremt bra mensskydd som är tokunderskattat är ju menskoppen. Bättre för miljön, hälsan och plånboken – men sämre för företagen som säljer mensskydd. När man väl lärt sig använda menskopp är den idiotsäker och hur smidig som helst! (Har faktiskt gått och väntat ganska länge på att menskoppen ska börja omskrivas av stora kvinnliga, miljövänliga, medvetna bloggare…)
  – Det finns något slags “rumpspray” som ska hålla dressar på plats utan att stringas och ha sig. Iaf inom gymnastiken där dräkterna hålls på plats med detta.

  1. Jag älskar min menskopp och har gjort så i åtta år och bloggat om flera gånger. 🙂 men den kan ABSOLUT läcka och jag skulle aldrig förlita mig på den scen eller gala. Hujedamig

  2. Jag blöder så rikligt så min menskopp kan börja läcka redan efter ett par timmar. Att byta en överfull menskopp är inte det lättaste. Jag kan spilla både här och där. Då gäller det att akta paljettbodyn vill jag lova.

 22. Hihi älskar alla triviala funderingar man går omkring med! Liksom lite spännande att det fortfarande finns saker att undra över, trots att vi lever i Google-eran!

 23. Nej hur gör de om de är gravvida och det inte får synas undrar jag eller gå upp i vikt mycket som kändis finns inte på kartan eller åldras. Bornebush gjorde ju armhävningar när det skulle stönas som fan i filmen. Så antingen svälta sig eller bli miljardär eller nåt annat kul .

 24. Haha vet att Tage Danielsson tvingade alla i rummet att vara nakna i “mannen som slutade röka” tex!

 25. Ja inte vet jag hur “stjärnorna” gör, men ett hett tips är att införskaffa en menskopp! Då behöver man aldrig mer vara orolig för läckage eller synliga skydd om man föredrar minimalt med kläder=) (Det tar ett tag att lära sig att sätta in den korrekt, innan dess kan man läcka, men efter att man lärt sig så kan man absolut inte gå tillbaka till andra sorters mensskydd!)

  1. Jag håller med! Från att ha läckt på jobbet, alltid läckt i sängen, haft största nattbindeblöjorna på natten och både största tampongen och binda de första dagarna – så läcker jag nu aldrig! Menskopp är fantastiskt, jag har det dygnet runt och använder fortfarande en tunn binda för säkerhetsskull, men egentligen behövs det inte.

  2. Fast det går ju inte i kombination med spiral. Och jag har störtblödningar pga min sprial..jävla skit

  3. Eva! Det går visst med spiral, jag har kopparspiral och menskopp och det funkar utmärkt. Dubbelkollade dock innan med min barnmorska.

 26. HAHAHA, fantastiskt inlägg!
  Bara som av nån slump/ödesgrej trillade jag in på ett inlägg som handlade om när låtsassexet på film blivit något mer. DET undrar jag över! Jag menar, innebär “mer” som att de hade regelrätt sex framför kameran och vi tittare sitter och oskyldigt beundrar hur verkligt de skådespelar? 😀

  Jag tillhör även den lyckliga skara som aldrig någonsin ens har fått en tillstymmelse till PMS, smärtor och liknande. Min mens (helt naturlig, inga p-piller) är över på 3 dagar och jag märker ingen skillnad varken på kropp eller knopp. Börjar förstå att jag är rätt lyckligt lottad på den här punkten..

  Tajta, genomskinliga kläder har jag inte en blekaste om, förundras redan nu över folk som lyckas bära upp magtröjor utan att de kanar – och det är långt ifrån en paljettbody;)

 27. Haha, vilka roliga funderingar, speciellt den första. Ja hur gör nyförlösta kvinnor egentligen? Och varför kom man ens på tanken att stå på scen precis efteråt? Jag kan tänka mig dock att om man vet att man ska ha mens vid en gala där man bär en klänning som absolut inte tål ev läckage och äter p-piller så skulle iaf jag se till att “hoppa över” mensen den månaden.

  Som kvinna är det kan det säkerligen vara lite mer praktiskt att spela in sexscener än för män eftersom eventuell upphetsning inte syns. Men jag har ändå svårt att tro att det är en sexig situation att befinna sig i. Troligtvis finns en hel hop assistenter som skuttar omkring, det gäller att få rätt ljus, rätt vinkel på kameran osv osv. Plus att det ska gå fort. Det kostar multum att spela in en film, att ta mer tid på sig än vad man behöver. Dessutom behövs det säkerligen tas omtagningar, man får göra om, får veta hur man ska röra sig osv. Jag tror knappast att det är så avslappnat, intimt eller sexigt etc som själva slutprodukten är. Det är säkerligen inte en lätt situation och det är säkerligen därför som en del skådisar väljer att ha en stand in när det kommer scener där bara deras kropp visas i bild.

 28. Hahaha! Samma här. Kan inte läsa skvaller för de blir för många frågor och så lite svar.

 29. Åh jag som är något äldre än du Clara, refererade alltid till Madonna och drottning Silvia när jag tänkte motsvarande tankar. Hur man kan turnera som Madonna och ALLTID leverera. Hur man kan sitta på Nobelfesten och ha jordens störtflod.

  Jag tänker att det kanske därför artister många gånger är sena upp på scen. Inte bara diva-fasoner, utan att de kanske fick jordens kraftigaste behov att gå och skita, eller att de har sån satans mens och måste gå på toa precis innan. Brukar det inte kunna vara någon form av mellanakt på konserter. Då huvudartisten är bakom scen och byter kläder. Då kanske de passar på att gå på toa.

 30. Tack alla systrar för era kloka kommentarer och tankar! Så ofta jag har funderat över samma sak – Hur gör de? -Hur orkar de? Nyförlöst, med en kropp som gör totalomställning från växthus till livsmedelsproducent, när det läcker ur de flesta kroppshål, när hormonerna gör livet till ett töcken och allt kretsar kring att orka fungera ihop med det nya lilla livet. Eller ha flodvågor av mens och pms. Det är en gåta för mig hur man då kan gå på gala, uppträda eller vad det än är som gör att man står i rampljuset.
  Jag kommer att fundera vidare på om jag beundrar eller tycker synd om medsystrarna!
  – Tack Clara för en underbar blogg, som jag njuter av att läsa!

 31. Om en blöder mycket funkar cyklo-f (eller andra preparat med samma aktiva ingrediens!). Det tar verkligen bort de där störtfloderna som översvämmar hela menskoppen och jag får inga stora koagler heller vilket i sin tur för det mesta leder till enormt minskad smärta (en “vanlig” mens brukar innebära 3 i princip sömnlösa dygn med helt ohanterbara smärnivåer som inte ens värktabletter biter på). Träning kan ju också hjälpa mot smärtan tänker jag?

  Intressanta funderingar som alltid Clara!! Kram

  1. Kolla att du inte har endometrios, väääldigt vanligt, mens är inte lika med ont och riklig mensvilket vi har fått itutat oss sedan första mensen. Tog mig 25 + år för att få veta det.

  2. Exakt vad jag tänkte. Det tog 26 år här innan jag fick veta!
   Vanlig mens gör inte så ont- ska inte göra så ont.
   Oavsett vad någon säger.
   Googla Endometrios och sök hjälp om det stämmer in på dig är mitt tips.

  3. Tack ni som har svarat!! Har kollat med flera gyn:ar men svaret är negativt. Funderar på att söka igen…

 32. När det gäller sexscener så tror jag att de har en liten minisuspensoar så man inte direkt måste gnida sig kön mot kön men att i övrigt är man naken. Jag såg någon intervju med en manlig skådis som sa att av alla situationer han kunde tänka sig tyckte han att sexscener var den gång han kände sig mest säker på att han inte skulle få stånd eftersom det är så otroligt pinsamt och obekvämt. Han berättade att han en gång fått ligga väldigt länge i en “sexpose” ovanpå kvinnan för att de behövde vänta på någon make-up person som skulle sminka över någon blemma på hans rumpa.

  1. Men det vore väl orimligt att anta att INGEN av alla dessa stjärnor har problem?

 33. Hehe, den första undrar jag med. Samtidigt så vet jag med mig, att händer något roligt som man vill vara med på så trycker man undan smärtan, vilken den nu är. Men självklart. Det är synd om folks. Inte för inte så många kändisar super och knarkar. Då står man ut. För ett tag i alla fall.

 34. Haha, spännande inlägg!
  Här funderar jag istället på hur kvinnorna kan skrida fram längst gatorna så fruktansvärt långsamt, utan att helt stanna. Eller hur de kan bära saker på huvudet, på ryggen OCH i famnen – utan att samtidigt tappa sina klädskynken. Eller hur de förmår bära flätat hår, utan att helt explodera av huvudvärken som (för mig) kommer av alla spänningar runt hårbotten. Eller… ja… många funderingar från Afrika! 🙂

 35. Josephine Bornebusch gjorde ju ett avsnitt av Tevefabriken om sexscener. Bland annat visade de att ljuden inte görs under själva scenen utan de görs sedan, under typ lek 🙂

 36. Tänker EXAKT samma typ när jag ser de nyförlösta prinsessorna som går på fest och är på bild – känner de sig lika lastbils-överkörda som jag själv gjorde, när de är så tillsnofsade? Hur känns det att behöva vara finklädd när man helst av allt vill sno med sig sjukhusskjortan hem…?

  1. Jag har tänkt precis samma, funderar på hur mycket våld man behöver göra på sig själv för att snofsa upp sig bara timmar efter en förlossning.

 37. Rädd för att det läcker? Svaret är förstås menskopp! Syns inte, känns inte, hörs inte och kan sitta perfekt i 12 timmar! Vore kul om du pratade om menskoppar / provade. Inga gifter, billigt, ekologiskt, superpraktiskt….!!

  1. Jag älskar min menskopp (och har bloggat om flera gånger) men visst sjutton läcker den! Beror ju helt på hur riklig mens man har

  2. Min menskopp läcker aldrig – och då menar jag aldrig. Men det var mycket joks och teknik innan jag fick den att sitta rätt. Tror att om man har problem med att den läcker så behöver man nog en större storlek.

  3. Jag har haft menskopp i elva år och den är fantastisk, men de två första mensdagarna rinner den över efter ett par timmar, en större storlekt skulle kanske förlänga den tiden med en eller två timmar, på sin höjd. Som sagt, den är fantastisk, men blöder man mycket så blir den helt enkelt full!

 38. Det var Tage Danielsson som körde ut alla ur rummet och var naken med.skådisarna och scriptan när de spelade in “Mannen som slutade röka”

 39. Det finns rätt många yrken som är svåra att sköta som “vanligt” när man har mensbesvär. I mina ögon kommer arbetslivet att vara jämställt när kvinnor som mår dåligt av kvinnoorsaker får stanna hemma med full lön utan art behöva ge någon förklaring alls till omvärlden.

 40. Något som man också kan fundera över kring när det gäller mens och rädsla för fläckar här och där är väl just tabut kring mens. Menar bara att det är så sorgligt att så många kvinnor (inklusive jag själv) behöver gå runt och oroa sig en gång i månaden över detta helt naturliga tillstånd. Och för övrigt borde svår mensvärk vara en helt giltig orsak att utebliva från jobbet. Snacka om icke-fråga. Om denna fråga kunde lyftas politiskt och övrigt i samhället skulle förmodligen fler än jag jubla. Ändå glad att mensen börjat ta mer plats. Fast fortfarande känns det så sjukt knäppt att man ska behöva smyga omkring med något som halva befolkningen har gemensamt!

  1. Men jag vet inte. Jag vill inte gå omkring med en salivfläck på kinden eller en snorkråka halvt uthängande från näsan. Lika lite som jag vill ha en blodfläckar i byxbaken. Visst, det är naturligt med snor, saliv, mens, kiss, bajs, flytningar och öronvax, men det betyder inte att man vill visa det för alla eller att alla vill se det. Men mensblod kanske intar en särställning?

 41. Mitt råd är; testa hormonspiral, då behöver man inte oroa sig för mens, SÅ HIMLA SKÖNT!!

 42. Jag känner mig lite dubbel just nu. Alltså jag tycker det är skitbra med tips och så som många kommit med. Jag blir bara liiiite irriterad på alla löften om hur saker funkar.
  Ingen kvinna är den andra lik så att säga att menskopp aldrig läcker stämmer ju inte. En del har bakåtlutad livmoder, en del framåt. En del har lång livmodertapp, en del har kort. En del har starka muskler i slidan, en del har svaga. Finns säkert fler olikheter. Det är klart det funkar läckagefritt från en del, tex för mig. Men absolut inte för alla. Det är klart att menskopp funkar med spiral för en del men inte för alla.
  Och det är klart att många blir mensfria med hormonspiral men långt ifrån alla, bla jag.
  Det är så lätt att bli besviken. Och dessa löften om lösningar gör det inte bättre.
  Och att en del typ säger emot, bara “jo det funkar visst så”. Det stör mig verkligen.
  Tips är som sagt skitbra. Men tips ska ju vara just det också. Ett tips ska ju vara info om någonting som KANSKE funkar för just dig.

 43. Alla har inte mensvärk och pms-besvär, räcker att jag använder tampong några dagar per månad men kör på som vanligt. Min jobb är dock inte i närheten av beyonces haha! Menar bara att mens kan vara väldigt olika från kvinna till kvinna. Har t.ex. aldrig någonsin oroat mig för en läcka, medan andra kanske oroar sig för det varje månad?

 44. när de spelade in Mannen som slutade röka lät tage danielsson bara grynet molvig, gösta ekman, fotografen och han själv vara kvar på inspelningen, och alla var nakna för att de som skulle ligga inte skulle känna sig extra utsatta. känns som att det var den du tänkte på, jag tänker bara det känns sjyst och sympatiskt av regissören och teamet