Pavlova med lemon curd och färska bär

Pavlova lemoncurd, recept på sommartårta med bär

Jag vill dela med mig av receptet på den goda och enkla sommartårta – Pavlova med lemon curd och färska bär. Min kompis Joel bjöd på den till midsommar.  Pavlova, som alltså är en tårta av maräng, är ju en ganska söt historia. Så här tycker jag det är godast med syrliga topping för att bryta av mot allt det söta.

Du behöver

4 äggvitor

2 dl strösocker

1 msk maizenamjöl

1 tsk ättikssprit 12%

Garnering

2 dl Lemon Curd (finns att köpa på burk, vanligtvis på sylt och marmeladhyllan i butiken)

3 dl vispgrädde

Blåbär och jordgubbar

Så här gör du pavlovan med lemon curd 

Sätt ugnen på 150 grader. Ta fram en bunke (ej i plast) och separera vitorna från gulorna. Vispa vitorna till ett styvt skum. Häll i sockret och fortsätt vispa tills smeten blir glansig och fast. Tillsätt maizena och ättika och rör om.

Lägg en upp och nedvänd tallrik på ett bakplåtspapper. Rita av cirkelformen. Vänd på pappret och smörj det. Bred ut marängen inuti cirkel och grädda i ca 75 minuter i mitten av ugnen. Stäng ugnen och låt marängbotten stå på eftervärme i ett par timmar eller hela natten.

Precis innan servering brer du över ett lager lemon curd och sedan ett lager vispgrädde. Strössla med bär och njut!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 kommentarer på “Pavlova med lemon curd och färska bär”

 1. Min syster gör egen lemon curd. Tycker det blir så mycket godare, och hon får till den perfekta syrligheten utan för mycket sötma.

 2. Åh det ska jag prova! Men – som den baknings-rookie jag är – varför ska man inte använda plastbunke? Miljöskäl i allmänhet eller funkar det inte att göra maräng i plastbunke?

  1. I en plastbunke blir ofta fettet kvar inuti efter disk vilket gör det omöjligt att göra maräng 🙂

 3. Haha! Vilket superbra sammanträffande! Jag gjorde en chokladmoussetårta i helgen och har nu fyra äggvitor i kylen som jag inte visste vad jag skulle göra av.. Nu vet jag. Tack så mycket! 🙂

 4. Lemoncurd. (Limecurd.)
  3 ägg
  3 citroner (eller 6 lime), skal och saft
  3 dl strösocker
  125g smör
  Sjud socker, ägg och citron (eller lime) tillsammans på svag värme (eller över vattenbad) tills det tjocknar. Vispa i smör, häll på ren burk och låt svalna. Du kan sila den om du vill ha den helt slät.

 5. Jag är verkligen inget fan av tårtor MEN Pavlova moffar jag gladeligen i mig 🙂 Min favvo är med endast ett berg med färska jordgubbar på men din variant med Lemoncurd låter onekligen inte dum den heller. Ska maila receptet till han som brukar baka dem till mig 😉

 6. Min fiffiga mamma tog det som fanns i mitt kylskåp, då hon gjorde nån sorts pavlova; fyllningen blev lingonsylt, och tårtan fick många komplimanger!

 7. Testa att göra en varm marängsmet, det blir så mkt godare. Typ schweizisk, fransk eller italiensk maräng.

 8. Testa att göra en varm marängsmet, det blir så mkt godare. Typ schweizisk, fransk eller italiensk maräng.