Jag finner det rörande med mĂ€nniskor som bor i stora stĂ€der, Ă„ker kollektivtrafik, handlar ekogrönt pĂ„ ICA NĂ€ra och betraktar sig sjĂ€lva som miljöhjĂ€ltar för att de inte Ă€ger en bil. Kanske moraliserar de över folk som tar inrikesflyg och sĂ€kert har de ibland sjĂ€lvgott klĂ€ckt ut sig ”Det Ă€r ju faktiskt mer klimatsmart att bo i stan Ă€n pĂ„ landet!”

Det Ă€r lĂ€tt att sitta pĂ„ höga hĂ€star och vara klimatsmart nĂ€r du bor i en stad. Men det Ă€r ingen hjĂ€lteinsats du hĂ„ller pĂ„ med. Det Ă€r minimikrav. Tro fan du ska Ă„ka tĂ„g! Du bor ju mitt i smeten. Ska du frĂ„n Stockholm till Göteborg Ă€r det inte ens ett byte bort. Men testa att ta tĂ„get till Berlin nĂ€sta gĂ„ng du ska pĂ„ viktigt möte och upplev i realtid hur det Ă€r för en Kirunabo at ta sig till huvudstaden utan att flyga. Och anledningen till att du kan bo i stan och vĂ€lja pĂ„ tretton sorters smör i butiken Ă€r att nĂ„gon annan bor i glesbygd och hĂ„ller kossor och kĂ€rnar detta smör. NĂ„gon som sjĂ€lv fĂ„r fĂ€rdas tre mil till nĂ€rmsta samhĂ€lle för att eventuellt fĂ„ tag i en ekologisk banan och sjĂ€lvklart köra bil för att bussturerna Ă€r indragna. NĂ„gon vars byaskola Ă€r nedlĂ€ggningshotad och vars nĂ€rmsta vĂ„rdcentral befolkas av stafettlĂ€kare. NĂ„gon vars vackra utsikt förstörs av en vindkraftsspark och som betalar lika mycket i skatt som resten av Sveriges befolkning men inte fĂ„r tillgĂ„ng till samma service. Utan istĂ€llet moraliserande frĂ„n ”klimathjĂ€ltar” till stadsbor som minsann Ă„ker buss till jobbet och köper KRAV-mĂ€rkt mat.

De kommuner i Sverige som bidrar mest till landets vĂ€lfĂ€rd Ă€r ocksĂ„ de fattigaste. Det Ă€r i norrland dessa kommuner finns. Det Ă€r hĂ€r man skövlar skog, bryter malm och dĂ€mmer vĂ„ra vatten. Och trots att Norrland har ett energiöverskott satsas stora pengar pĂ„ att bygga vindkraftverk. VĂ„r natur Ă€r ett lekstuga för statliga bolag – dĂ€r de likt sjĂ€lviska, sjĂ€lvsvĂ„dliga femĂ„ringar gĂ„r in och möblerar om lite som de vill.  Sverige har precis som det Brittiska Imperiet byggt sin rikedom pĂ„ att hĂ„lla kolonier. Men vĂ„r koloni heter inte Indien eller Rhodesia – den kallas för Norrland. Det Ă€r de norrlĂ€ndska naturresurserna som Ă€r anledningen till Sveriges hela rikedom. Och precis som i kolonierna tas rikedomen dĂ€rifrĂ„n och pumpas in i de regioner dĂ€r de styrande sitter.

NÀr Lotta Gröning menar att Norrland borde göra som Skottland och krÀva sjÀlvstÀndighet, vÀcker det upprörda kÀnslor men ocksÄ roat förakt frÄn kolonialmaktens företrÀdare. Vad vill de dÀr vildarna frÄn norr? Vad Àr det att brÄka om 40 arbetstillfÀllen pÄ Vattenfall i Jokkmokk? Deras svar visar pÄ okunskap. Det handlar inte om fyrtio arbetstillfÀllen utan om Ärhundraden av plundring. Och ett norrland som befolkas av mÀnniskor som Àr trötta pÄ att ses som en belastning, nÀr de i sjÀlva verket Àr en tillgÄng.

Men ilskan riktas inte bara mot företagspampar och politiker i storstaden. Det handlar ocksÄ om okunskapen hos gemene stadsbo. Som vill köpa svenskt, ekomÀrkt och grön el. Men som inte vÀrdesÀtter de regioner och mÀnniskor som möjliggör allt detta. Och inte sjÀlva vill vara med och producera det. Och definitivt inte vill drabbas av baksidorna som följer.  Ve den som monterar vindkraftsverk vid deras sommarhus i skÀrgÄrden eller förvandla deras strövomrÄde till en gruvbrytning.

Med rötterna i Jokkmokk har jag pÄ nÀra hÄll kÀnt det jÀsande missnöjet. TÄlamodet har prövats lÀnge nog och mÀnniskor har tröttnat. Sverige kommer pÄ sikt att fÄ betala dyrt för denna segregation mellan landsbygd och stad. Mellan norr och söder.

”Man kan inte förvĂ€nta sig att man ska kunna bo precis vart som helst i Sverige” menar skribenter och makthavare. Och tĂ€nk att precis sĂ„ tycker jag ocksĂ„! Man kan inte förvĂ€nta sig att man ska kunna bo överallt. Det finns omrĂ„den i landet som Ă€r direkt olĂ€mpliga att befolka. Allra orimligast Ă€r att tro att man kan bo i Stockholmsregionen. En stad som varken kan försörja sig sjĂ€lv pĂ„ energi eller mat. Som Ă€r helt beroende av att landsbygden och framförallt norrland betjĂ€nar den. Stan har ju inte ens bostĂ€der till sina invĂ„nare! Förklara för mig varför vi satsar pĂ„ en region dĂ€r man varken kan bo eller Ă€ta sig mĂ€tt? Varför vi flyttar resurser och arbetstillfĂ€llen dit?

Stockholm skulle inte klara sig mer Àn nÄgon dag utan pÄlitliga leveranser frÄn kolonin. MÀnniskor vill befrielse frÄn kolonialmakten. Missnöjet mullrar som Äska i norr. Winter is coming.