Skinkstek i ugn recept röbetor i ugn

Skinkstek i ugn kÀnns som en sÄdan dÀr rejÀl husmoderlig rÀtt. Jag vet inte hur mÄnga skinkstekar vi har haft liggande i frysboxen sedan höstslakten förra Äret. Men nu Àr vi inne pÄ de sista. Den rÀtt jag oftast gör av dem Àr olika former av ugnsstekta skinka. Tricket för att det inte ska bli torrt Àr lÄg temperatur och lÄng tid i ugnen. HÀr Àr mitt bÀsta recept pÄ skinkstek.

Skinkstek

Portioner

ca 4

Tid

över 120 minuter

Ingredienser

  • 1/2 kilo skinkstek

  • 1/2 dl havssalt

  • 3 vitlöksklyftor

  • 4 msk olivolja

Gör sÄ hÀr

  • SĂ€tt ugnen pĂ„ 150 grader. Klappa in saltet och krossade vitlöksklyftorna pĂ„ steken. LĂ€gg skinksteken pĂ„ ett galler och ringla olivolja över. Skala potatis, rödbetor och morötter och skĂ€r i mindre bitar och lĂ€gg pĂ„ en plĂ„t. Ringla över olivolja och salta. Ugnsstek skinkan i ca 90-120 minuter minuter eller tills innnertemperaturen nĂ„tt 70 grader.
  • Placera rotsaksplĂ„ten under skinksteken, sĂ„ att de goda köttsafterna hamnar ovanpĂ„. NĂ€r steken Ă€r fĂ€rdig – ta ut den och höj temperaturen till 200 grader. Hyvla över lite smör och kör in den i ugnen igen och Ă„t gĂ„ i tio minuter sĂ„ att den fĂ„r fin fĂ€rg. LĂ„t sedan steken vila i aluminiumfolie tio minuter innan den skĂ€rs upp.
  • Servera steken med sallad, brunsĂ„s eller nĂ„gon crĂšme fraischebaserad dressing lite beroende vad du Ă€r sugen pĂ„!