hemmagjord glass recept 036A6758

Jag Ă€lskar att göra och framförallt Ă€ta hemmagjord glass. Förra Ă„ret önskade jag mig en glassmaskin i födelsedagspresent. Typiskt en sĂ„dan dĂ€r present som bara blir stĂ„ende i ett skĂ„p kan man tĂ€nka. Fast sĂ„ blev det verkligen inte – den anvĂ€nds ofta. Jag förvarar de frysta skĂ„larna i frysboxen sĂ„ att de alltid ska vara kalla och inom en 30-40 minuter kan jag ha fĂ€rdig glass!

Och allt blir ju sÄ gott med Àkta grÀdde, vanilj och vÄra egna gula Àgg som gör vaniljglassen saffransfÀrgad. I helgen ville jag festa till det lite för barnen och gjorde glass till fredagsmyset. En sort med lakrits och en sort med jordgubb. Samma grundrecept men olika smaksÀttning!

Söt lakritsglass

Portioner

ca 8 dl fÀrdig glass

Tid

ca 60 minuter (lÀngre utan glassmaskin)

Ingredienser

  • 1 1/2 dl mjölk

  • 1 Ă€gg

  • 1/2 dl socker

  • 1 1/2 dl vispgrĂ€dde

  • 3 msk lakritspulver (jag anvĂ€nde detta frĂ„n Mill&Mortar)

Gör sÄ hÀr

  • Koka upp mjölken. Dra av plattan och hĂ€ll i lakritspulvret. Rör ut eventuella klumpar. Vispa Ă€gg och socker. HĂ€ll det i den avsvalnade mjölken. LĂ„t sjuda tills det tjocknar nĂ„got. Det fĂ„r inte koka. LĂ„t svalna igen och blanda i den ovispade vispgrĂ€dden. Kör i glassmaskin i ca 30 minuter.
  • Avsluta med att strössla ner lite mer lakritspulver och eventuellt nĂ„gon flinga havssalt pĂ„ toppen. Har du ingen glassmaskin fĂ„r du rĂ€kna att infrysning tar 2-3 timmar minst. Frys i en lĂ„g, vid lĂ„da och rör om en gĂ„ng i halvtimmen.

Jordgubbsglass

Portioner: ca 8 dl fÀrdig glass Tid: ca 60 minuter (lÀngre utan glassmaskin)

Ingredienser

  • 1 1/2 dl mjölk

  • 1/2 tsk Ă€kta vaniljpulver

  • 1 Ă€gg

  • 1/2 dl socker

  • 1/2 dl vispgrĂ€dde

  • 4 msk jordgubssylt

Gör sÄ hÀr

  • Koka upp mjölken. Dra av plattan och hĂ€ll i vaniljpulvret. Rör ut eventuella klumpar. Vispa Ă€gg och socker. HĂ€ll det i den avsvalnade mjölken. LĂ„t sedan sjuda tills det tjocknar nĂ„got. Det fĂ„r inte koka. LĂ„t svalna igen och blanda i den ovispade vispgrĂ€dden.
  • Kör i glassmaskin i ca 30 minuter. Precis nĂ€r glassen börjar vara fĂ€rdig tillsĂ€tter du jordgubbssylten och lĂ„ter maskinen köra runt nĂ„gra varv. Har du ingen glassmaskin fĂ„r du rĂ€kna att infrysningen tar 2-3 timmar minst. Frys i en lĂ„g, vid lĂ„da och rör om en gĂ„ng i halvtimmen.

Jordgubbsglass med smultron

Egen isglass frÄn fruktfatet

Hemgjord glass av björnbÀr