enbÀr plocka 036A6547

Skogspromenaderna med hunden tar allt lÀngre tid den Àr Ärstiden. Jag stannar och plockar svamp och alla bÀr jag ser. Att varje morgon fylla munnen med nÄgra nÀvar blÄbÀr mÄste ju göra underverk för  immunförsvaret tÀnker jag mig.

NĂ„got annat jag plockar varje höst Ă€r enbĂ€r. Det tar tvĂ„ till tre Ă„r för enbĂ€ret att gĂ„ frĂ„n omoget grönt till blĂ„tt och redo att plockas. Och busken sticks förfĂ€rligt – men man behöver ju inte sĂ„dĂ€r hemskt mĂ„nga bĂ€r egentligen.  De ger ju sĂ„ otroligt mycket smak! Jag brukar ta nĂ„gon nĂ€ve med mig hem och lĂ€gga pĂ„ ett tefat dĂ€r de fĂ„r torka. Gott i viltgrytor eller till enbĂ€rsdricka sĂ„klart.

lingon 036A6463

Lingon Ă€r roligt att plocka – pĂ„ en kort stund har man fyllt en liten spann. De sitter tĂ€tt ihop pĂ„ riset och orkar man inte rensa dem pĂ„ en gĂ„ng (Ă€r knappt nĂ„got att rensa visserligen) sĂ„ kan de utan att bli blöta ligga i kylen nĂ„gon vecka i vĂ€ntan pĂ„ att man ska fĂ„ ork.

r036A6507

Under alla Är av promenerande i skogarna runtomkring byn har jag upptÀckt en del fina kantarellstÀllen. Springer jag pÄ nÄgot sÄdant sÄ plockar jag ocksÄ.  Det Àr en sÄdan lyx att kunna svÀnga ihop en kantarelltoast till lunchen!  Hösten Àr en fantastiskt tid!