Idag är det tio år sedan (nästan på dagen) som jag startade min blogg med detta första inlägg:

Skärmavbild 2016-08-31 kl. 16.10.27

—————————————————

Jag förstod inte hur avgörande det beslutet skulle bli. Men tio år senare har bloggen lett till att jag fått uppfylla några av mina mest storslagna drömmar. Att bli utgiven författare, kvällstidningskrönikör, göra egna radio och teveprogram. Men först och främst – ägna mig åt att skriva och fota. Och ha en publik. Läsarna som är det bästa med alltihopa.

Under tio år har jag delat med mig av husköp, företagsstart, när mamma dog, genom två graviditeter, utbrändhet och kritikerstormar. Upp och nedgångar. Och för första gången någonsin finns nu allt mitt bloggmaterial samlat. Tio års arkiv som jag läser med skämskudden redo. Men ändå stolt på något vis. Har hållit en linje genom dessa tio år och kommer fortsätta hålla den.

Men tiderna förändras. Formen för bloggande förändras. Jag hade ett outtalat mål med att flytta bloggen till Amelia: att med hjälp av deras räckvidd få nå ut till fler läsare så att min blogg skulle bli en av Sveriges största. Och det blev den. Och jag har trivts otroligt bra hos Amelia, eftersom det gav mig möjlighet att fokusera på bloggandet och slippa tänka så mycket på annonsbiten, vilket höll på att nöta ut mig totalt vid den tiden. Men nu har tre år gått, och mycket har hunnit hända. Och till tioårsjubileumet är det dags att flytta “hem” igen. Jag har längtat efter att stå på egna ben. Efter att ha en blogg som är varm, mjuk och inbjudande. Och här kommer jag bli kvar kan jag lova. Istället för att gömma mig i skuggan av något mediehus – vill jag vara mitt eget lilla mediehus. Nu har jag de ekonomiska musklerna, kunskapen och kontakterna för att bygga någonting riktigt bra.

Bloggen är ju i sin form ganska statiskt – med en enda lång scroll. Men med tio års bloggande har jag mycket material i mitt arkiv som de flesta faktiskt inte har läst. Så jag har fnulat på hur jag ska göra det mer tillgängligt. Jag tror också att tanken om att “bara” vara bloggare är på väg bort. Influenser – att jobba gränslöst i flera kanaler är framtiden. Där är min blogg förstås mitt huvudfokus men det finns så mycket mer att lägga till.

Några av satsningarna rullas ut under kommande år, men just nu kan jag i alla fall berätta att:

  • Jag kommer satsa mer på webb-tv. Jag har ju smygstartat lite med vloggande i sommar men kommer göra några olika slags teveserier för bloggen. Med olika teman. Ni får se längre fram.
  • Radioproducenten och fantastiska journalisten Erica Dahlgren jobbar från och med nu med mig. Som webbredaktör och radioproducent. Kommer snart berätta mer om vad vi ska göra.
  • Bloggens 350 recept har förbättrats, sorterats och kategoriserats. Kolla uppe i menyn. Nu kan ni söka bland desserter, bakverk, middagstips och mycket annat.
  • I sidomenyn till höger lyfter jag upp recept, tips och DIY-knep från min blogg. Har några tusen blogginlägg i mitt arkiv så jag ville hitta ett sätt att lyfta fram favoriterna som är lika aktuella idag som när jag skrev dem.
  • Jag gör ju många hemma hos-reportage och producerar mycket material som aldrig syns på bloggen utan säljs till tidningar. Men jag kommer publiceras mer av det här framöver. Några nya härliga bloggkategorier kommer alltså tillkomma.

Ni som tycker om min blogg kommer nog att tycka om detta – för det blir mer av allt. Och jag är så glad för att jag har samlat det bästa tänkbara team människor omkring mig för att se till att Underbaraclara kan fortsätta utvecklas.

Så. Ja. Nu är vi alltså här. Hemma äntligen. Firar tio år. Och jag vill passa på att säga tack till er som kommenterar, peppar, skickar kärlek och varma tankar. Som följt mig under tio års tid eller tio dagar. Det är för er jag gör alltihop. Tack för att ni vill hänga med mig genom allt det roliga men även när jag blir sur och defensiv, glömmer uppdatera eller ligger deppig i sängen.

Vilken ynnest det är att ha er som läsare! Nu kör vi.

(Ps, uppdatera era länklistor och Följ min blogg med Bloglovin)