Blått, nött och flott.

gammaldags leksak 036A3421

Jag älskar gamla leksaker. Dels som prydnad i barnkammarn men såklart också att leka med. Gamla nallebjörnar och dockor är mina favoriter och turligt nog har jag ärvt en del av mammas gamla leksaker som mina barn nu kan få ha.

gammaldags leksak 036A3442

Den här fina hittade jag på loppis för ett tag sedan och den fick såklart följa med hem. Folke är mer för dockor än vad Bertil är så han blev glad!

Spaning: är det inte lite ute med dockor förresten? Tycker jag ses så få barn som har dockor känns som att det är gosedjur för hela slanten som gäller? Eller? Hur gör era barn?

Kolla in en gammaldags barnkammare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

34 kommentarer på “Blått, nött och flott.”

 1. Jag vill väldigt gärna köpa en docka till min son, men hittar inte riktigt något som möter mina krav. Dels vill jag att dockan ska vara söt. Gärna lite gammaldags/retro kläder. Dockan i sig måste vara ekologisk och gärna kläderna och tillbehören också. Men så får dockan och tillbehören gärna ha ett vettigt pris också. Och allt till dockan behöver inte vara rosa… Någon som vet vart jag kan hitta detta???

  1. Inte så svårt att sy en egen dock – om du hittar bra tyg. Sök på KALIKÅ eller KAISA MARJA. Finns även böcker med bra beskrivningar

   1. Jag är inte så sykunnig, men har två Waldorf-dockor till sonen nu som jag beställt på nätet. Ekologiskt tyg, ull osv… Men även om dom är söta så är dom ju inte så “verklighetstrogna”.

   1. Rubens barn är stoppade med polyester (plast) som foder. Har två Waldorf-tygdockor till sonen som jag beställt på nätet. Dom är i ekologiskt tyg, ull osv… Men även om dom är söta så är dom ju inte så ”verklighetstrogna”.

 2. Så fin!
  Vet inte hur andra gör riktigt, men min son leker med sin docka hemma oftast. Mest för jag tycker den är jobbig att släpa, då är gosedjur mer smidiga att mosa ner i en väska. Men vi har haft perioder då vi släpat med den tillsammans med blöjbyte och nappflaska och allt som hör till, haha.
  Han har ärvt dockan från mig och älskar den mest av alla leksaker. Den är med vid frukost och nattbad och allt däremellan.

 3. Hej Clara!
  Så fint med gamla leksaker.
  Här hemma var det bara gosedjur för hela slanten fram tills att lillebror skulle komma. När jag var gravid vände det, då skulle det bara lekas med dockor. Nu är det lite blandat.
  Tack för en underbar blogg!

 4. Mitt barn älskar sin docka, medan gosedjur nästan alltid ratas. Ändå har vi hur många gosedjur som helst här hemma. ?
  Jag håller ändå med dig. Fler gosedjur än dockor generellt.

 5. Min dotter snart 8 har lekt otroligt mycket med dockor och gör än. Favoriten är rubens baby som kan ha riktiga bebiskläder i stl 50/56. Hon har under födelsedagar och jular fått många dockor så nu har hon fem rubens baby och väldigt många bebiskläder från loppis, Tradera eller ärvda ifrån lillebror. En hel sänglåda full av kläder till bebisarna! De kan ha riktiga nappar också!

 6. Det är billig produktion av gosedjur. Idag är det antal gosedjur som räknas.
  Dockor användes förut helt annorlunda. Vi bytte kläder, sydde o stickade små plagg, gjorde nya design på plagg…..vem gör sånt idag? Det blev en spegling och att öva spela upp familj. Gosedjur uttrycker ett annat behov

 7. Min yngsta på 2, 5 år älskar både sin docka och nalle som han släpar runt på och sover med. Storasystern har aldrig varit så noga med varken docka eller nalle, inte förrän nu vid 6 års ålder då hon möblerar hela dockhuset med playmo-gubbar och lego-gubbar!

 8. Väldigt mycket lek med gosedjur hos oss, men aldrig varken bebisdockor eller Barbie, trots idoga försök från min sida:) Jag hade så gärna sytt kläder till dem.

 9. Jo mina barn leker allihop med olika typer av dockor! Tycker också de gamla är fina, men tyvärr är de ofta väldigt dåliga ur gift-synpunkt (gammal plast “läcker” gifter, färger med bly, flamskyddsmedel osv…) så vill inte barnen ska leka med det av den anledningen..

 10. Mina pojkar har aldrig gillat dockor (de har fått erbjudandet att leka med dockor). Ida däremot älskar att leka med dockor och hon gillar verkligen mina gamla dockor. Nu senast är det barbiedockorna som gäller.

 11. Är inte gamla dockor typ det sämsta man kan köpa om man ser till gifter? Himla fina dock. Du kanske har mer koll än jag? Bara hört det någon gång och därför undvikit. Mina barn leker med både gosedjur och dockor. Rubens Barn och så har jag sytt Waldorfdockor.

  1. Det beror ju på, just den här är ju en celluloiddocka. Det som är farligt med celluloid är att den brinner väldigt lätt, men giftig är den inte (om man bortser från röken). Man ska undvika att stå för nära stearinljus eller öppen eld med den, annars gör det bara POFF! och dockan brinner upp. Jag är dockmakare och minns den sorgliga historien som en av mina kursdeltagare berättade för mig: Hon var sju år gammal när hon fick en docka i julklapp. Det var efter kriget (i Tyskland) och att få en sådan leksak var verkligen lyx. Flickan öppnade alltså paketet och stod överlycklig med dockan i handen bredvid julgranen. Och så gjorde det poff och hela dockan brann, det tog bara en sekund. Familjen hade inte råd att köpa en ny, så hon fick aldrig en egen docka, väldigt tragiskt.

 12. Jag brydde mig nästan bara gosedjuren. Mina barn har fått båda alternativen, men kör i princip helt på gosedjur.

  Åtta och elva är de nu och gosedjuren are still going strong…


  Hedvig

 13. Ja har sparat mina gamla barbie (och tom mammas från 60talet) med såå fina kläder som mormor stickade åt mig när ja var barn. Kostymer klänningar baddräkt allt! Men ja har tänkt mycket på sistone om man vågar ta fram detta? Eller hade inte alla gifter tillkommit i plasten på den tiden? Du kanske vet nåt om det och vill skriva om det isf?:)

  Tack för en ljuvligblogg och pod

 14. Min dotter (1,5 år) har helt på eget bevåg blivit så otroligt fäst vid min gamla luggslitna docka. Hon gillar gosedjur också men dockan leker hon med på ett annat sätt. Det märks liksom att hon speglar sig själv i dockan. Dockan bajsar, får smaka mat och hon kramar och dansar med henne. Håller med om att det verkar vara lite “ute” med dockor generellt dock. Kanske att en del genusmedvetna föräldrar drar sig för att köpa dockor till sina barn pga att det är kvinnligt kodat och därmed inte anses helt PK? Synd isåfall för jag tror verkligen att både pojkar och flickor mår bra av att leka med dockor. Lära sig empati och omvårdnad genom att leka med t.ex. dockor borde inte ses som något dåligt – tvärtom borde det ju vara något som både pojkar och flickor uppmuntras till, tycker jag! Men som med alla traditionellt “kvinnliga” färdigheter så ses det på som lågstatus, i vårt samhälle.

 15. Dagens unga är rädda för traditionella dockor!
  Som gammal dockälskare försökte jag visa eleverna på Barn och -fritidsprogrammet hur man kunde använda dockor i det pedagogiska arbetet. Direkt blev tonåringarna rädda och jag fick avsluta lektionen!! Det visade sig vara så att det sänts många skräckfilmer med onda dockor som blir levande och är farliga…ja alla sorters dockor, kasperdockor och precis sådana dockor du har på bilden. Dessa unga är nu föräldrar och så klart att dockor mist en del av sin popularitet. Så tråkigt men så sant! Ingela

  1. Jag har växt upp med såna skräckfilmer och skulle därför aldrig köpa en sån docka till mitt barn. Speciellt inte på loppis:) hon har en hemsydd i mjukt tyg, den känns ok eftersom den inte ser så “mänsklig” ut.

  2. Jag håller med. Alla tre sönerna ( som nu är 10,12 och 15 år) tycker att dockor är läskiga. Mina gamla porslinsdockor ligger numera undanplockade i källaren eftersom de upplevs som “otäcka”. Lite tråkigt att alla dessa filmer har fått den effekten. 10 och 12-åringen har aldrig ens sett någon sådan film, men har ändå fått den uppfattningen.

 16. Jag har tva döttrar. De har bada fatt olika sorters dockor (vanliga i plast i olika strl och färger, rubens barn och waldorf). Bada har nästan bara använt dem när de leker doktor. De leker hellre med gosedjur. Djuren har dockkläder, sover i docksäng och far aka dockvagn. Yngsta gillar att klä pa och av barbiedockor. Annars leker de mycket med lego. Lego friends och elves gubbarna och djuren är poppis. Där har bade personfigurerna och djuren aktiva roller. I dockhuset bor Sylvanian families kaniner. Dockhusgubbarna har de aldrig lekt med.

 17. Min dotter på 5 år leker jättemycket med dockor, tillsammans med sina kompisar. (Pojkar & flickor) I ett par års tid har det varit helt galet mycket familjelek. Alltså “mamma, pappa, barn” som vi sa när jag var liten. Då används dockorna flitigt.

 18. Jag älskar gamla leksaker och har alltid haft en förkärlek till just dockor. Jag håller med dig Clara, mer gossedjur än dockor bland barnen. Min dotter leker mest med sin Kaninis, men det för att den är henne så kär 🙂
  Hon fick 3st (giftfria) dockor av mig då hon fyllde fyra år. Jag stickade kläderna till dem själv efter mönster från 40-talet, ljuvliga!!!
  Min dotter har lekt med dem en hel del i badet och hon gillar att gå ut med dem i dockvagn. Men ja ser att de är en tillgång i leken då vi får besök, framförallt då dockorna lockar fram glädjerop då våra små besökare kan känna igen sig i dockorna (dockorna heter och kommer ifrån: Sallie från Afrika, Lola från Asien och Pojkis från Norden) vilket har bidragit till gemensamma lekar med dockorna. För mig är det lika självklart att min dotter ska dockor i barnkammaren som att vi har lego och bilar tillexempelvis. De flesta i mitt umgänge tänker likadant oavsett kön på barnen 🙂

  1. Vad är det för spännande giftfria dockor du hittat med “olika ursprung”? Och stickmönster? Låter väldigt fint.

 19. Intresset för dockor har inte varit jättestort hos mina barn, men visst har vi dockor, men ingen leker med dem. Själv lekte jag massor med dockor när jag var liten, men jag hade heller inte någon iPad ?

 20. Båda våra barn har valt dockor tidigt. Även om de har en drös gosedjur också, så är det dockorna som varit intressantare…

 21. Min dotter lekte med dockor ända tills hon var 10-11 år och hon hade jättekul. Medans sonen inte alls varit intresserad.
  Tack för en fin blogg!
  Kram Maria

 22. Min son har min gamla docka, det är hans favorit. Så himla roligt, han släpar med Lisa överallt. Och hon är en självklar kompis som ska med i sängen när drt är dags att sova.

 23. Mina döttrar lekte mycket med sina waldorfdockor som jag sydde enligt beskrivning i boken “Lek med mjuka dockor” av Karin Neuschutz. En underbar bok som säkert har mycket att säga ännu, även om det är drygt 30 år sen mina var små.

 24. Min 5-åriga dotter älskar dockor just nu! ☺️
  Det badas, matas, leks, tröstas, körs i dockvagn och tas med när vi åker bil.
  Intresset kom, efter att lillasyster kommit. 😊