Rågsiktsbröd och bakdag

r036A0198

Söndagen förlöpte i sakta mak. Har jobbat två helger i följd (därmed arbetat fyra veckor i rad utan ledighet) så det behövdes verkligen lugn och ro. Bertils kompis Ada kom förbi och vi pysslade, badade badkar och bakade.

r036A0213

Vi gjorde rågkakor med hål i. Efter världens bästa recept!

r036A0249

Folke skötte gräddningen och tog sitt uppdrag på allvar. Han slog läger framför spisen och vaktade noga så att det inte brändes.

r036A0180

Barn i hucklen. Sött som bara den!

r036A0275

Gör man stora rågkakor är hålen bra – men gör man dem som här – i tekakestorlek – är det bättre att hoppa över håltagandet.

r036A0285

Fast hålen blev små söta bröd som barnen gjorde dockmackor utav – så det var en hit just idag.

Det här receptet kommer från tidningen Hembakat om jag inte minns fel. Jag har bara gjort några små justeringar i det för att få lite mer smak i det färdiga brödet!

Rågsiktsbröd:

6 dl mjölk 37 grader

50 g jäst

2  1/2 tsk salt

½ dl brödssirap

1 msk brödkrydda

50 g smör, rumsvarmt

12–14 dl rågsikt

Gör så här:

Värm mjölken fingervarm. Häll över i en skål och smula ner jästen. Lös under omrörning. Tillsätt salt, sirap brödkrydda och smör. Tillsätt sedan mjölet lite i taget. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

Dela brödet i 14 bitar.  Rulla till bollar, kavla ut och stansa ut ett hål i mitten. Lägg bröden på en plåt och nagga dem med gaffel. Låt jäsa i 30 minuter. Grädda sedan i mitten av ugnen på ca 225 grader i ca tio minuter. Låt svalna under bakduk.

Bland mina recept finns förstås en hel del matbröd och godsaker du kan kolla in. För mig fungerar bakning ibland som terapi – här kan du läsa mer om det.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

34 kommentarer på “Rågsiktsbröd och bakdag”

 1. Varför har barnen handdukar på huvudet? Knappast av hygienskäl för halva kalufserna är ju utanför : )

  Ha en fin höst/vinter!

  Ps) är det inte jobbigt för barnens ögon med en liten platta vid kikande av barnprogram?

   1. Hahaha! 🙂
    Helt seriöst hur kan vissa tycka att det är rimligt att skriva saker som “Ps) är det inte jobbigt för barnens ögon med en liten platta vid kikande av barnprogram?” ??
    Tror någon att Clara missat att skärmtid anses skadligt? Tror någon att Clara inte bryr sig om sina barn? Nej! Hon tar givetvis ansvar för sina barns välmående, sluta ifrågasätt de! Det är inte trevligt! Och vadå jobbigt med en liten skärm, har du aldrig sett en människa titta på en smartphone eller?
    Jag blir helt tokig när jag läser folks snorkiga kommentarer. Oerhört befriande när Clara svarar på detta sättet.

  1. Altså, hva?! Hva er greien med å sette spørsmålstegn ved absolutt alt Clara gjør? Jeg tipper barna synes det er kul å ha håndduker på hodet.

  2. Nähej du, Ulrika! Kom inte här och tro att en smiley efter rättfärdigar den där typen av frågor! Först en lite halvspydig fundering kring hucklen och sen out of the blue slänga in en till synes oskyldig fråga om laptopstittande som egentligen bara bäddar in din åsikt att du tycker Clara är knäpp som inte har TV. Kom INTE och påstå nåt annat, din trovärdighet är lika med noll trots smileys! 🙂 🙂 🙂

 2. Men Hallå!! Är det på riktigt man skriver dumma inlägg? Hur tänker du Ulrika?! Är 64 år gammal å hade själv bakduk på huvudet då ja bakade som liten. De handlar om en känsla å få va me å göra på riktigt. Inte om bara om hår i degen. Heja Clara innehållet i din blogg är fantastiskt. Läser varje dag!

  1. Det var ett skämt!!
   Just därför lägger man en glad smiley bakom!
   Om du nu vet vad det är ; )

   1. Oj vad roligt skämt………. 🙂 Varför ställer du spydiga frågor och sedan påstår att det är ett skämt bara för att du lägger till en smiley på slutet? 🙂 Obs, jag skämtar bara nu såklart, du ser väl mina smileys….. 🙂

  2. Fast jag tycker inte att Ulrikas fråga var otrevlig, hon frågade ju bara vad syftet var? Jag tänkte faktiskt precis likadant… Varför har barnen hucklen när så mycket hår hänger utanför? Jag trodde att syftet med att skyla håret vid bak och matlagning var att det inte ska falla hårstrån ned i maten. Sen skriver ju Clara direkt under bilden att hon tycker att det är sött med barn som har hucklen och då förstår jag ju att syftet är att göra gulliga bilder till bloggen. Och så länge som det är ok för barnen så är väl ingen skada skedd?

   Dock tycker jag att det är tråkigt att du Clara svarar så näsvist så fort en läsare har synpunkter/ifrågasätter. Det ger ett väldigt oproffsigt intryck och jag kan tycka att du har en hel del att lära av ex Blondinbella som ALDRIG svarar otrevligt, trots att hon om någon verkligen har anledning till det. (Hennes kommentarsfält får ju en att tappa hoppet för mänskligheten ibland…..)

   Jag följer båda era bloggar och gillar ytterligheterna mellan era vitt skilda levnadssätt. Känner mig dock mer hemma i din blogg, den är den första jag går in på varje dag. 🙂 Tyvärr sänker dina bitska kommentarer, så fort en läsare inte håller med, helhelsintrycket av bloggen. Jag förstår att du tar illa vid dig, men tänker att du skulle framstå som en ännu bättre och proffsigare bloggare om du kunde “höja dig över” läsare som du upplever som ifrågasättande. Förklara hur du tänker bara! Du är ju så bra! 🙂

   1. Ikke enig. Mener folk virkelig at Clara skal ta imot mer eller mindre utrivelige spørsmål av alle slag, og svare på alt med en ‘glad mine’? Selvsagt kan man stille spørsmål, men det finnes mange måter å gjøre det på. Om man virkelig bare undrer på noe forstår jeg ikke hvorfor man skal legge til en ‘elak’ undertone i spørsmålet.

   2. Tack för dina fina ord om min blogg =) kul att du läser. Anledningen till att barnen har huckle när de bakar är att de annars kletar deg i håret. Jag hade alltid huckle som liten och mina barn har typ alltid det när de hjälper till med något.

    Jag tar inte direkt illa vid mig av synpunkter och ifrågasättande. Jag brukar däremot svara i ungefär samma ton som frågan ställs. Ofta blir folk då väldigt förvånade eftersom de själva upplever att det är en otrevlig ton – trots att de bara möts av samma sak som de själv sände ut.

    Jag vet att det finns en syn på att bloggare ska svara trevligt oavsett vad som skrivs. Denna förväntning hör ihop med patriarkatet – där kvinnor aldrig förväntas skapa dålig stämning eller snäsa tillbaka om någon är otrevlig. Istället ska vi vara ett socialt smörjmedel och skratta åt skämt, se till att alla mår bra och är med i samtalet. Men bloggarnas kommentarsfält är ingen kundtjänst där ett företag ska se till att kunden alltid får rätt och är nöjd. Jag ser det lite mer som om bloggaren är generös och bjuder hem folk till sitt vardagsrum. Och att gästerna/läsarna börjar påpeka att bullarna som bjuds innehåller transfetter och att de själv minsann aldrig skulle låta sina barn se på teve mitt på dagen och att värdinnan var snyggare när hon hade page. Egentligen ganska oförarglig kommentarer – men ett himla otrevligt beteende när man är gäst hos någon.

    Säkert krockar bilderna här för jag upplever att bloggläsare (inte specifikt mina – utan rent generellt) tänker att bloggen är en produkt de kan konsumerar av ett företag och att de har rätt att klaga på produkten ifall den inte lever upp till förväntningarna. Trots att läsaren/kunden i det här fallet faktiskt inte gett en krona till företaget i fråga. Själv blir jag glad när jag ser bloggare snäsa ifrån åt tröttsamma kommentarer. Vet hur mycket energi det krävs att svälja sin irritation och le åt kritik/förolämpningar/försåtliga frågor – och hur mycket mer befriande (och mindre hjärnblödningsframkallande) det kan var att svara tillbaka i samma ton.

    1. Jag tycker inte om tonen alls. Varken från frågaren eller dig UC. Jag är uppväxt i ett hem där man hånar en annan om en skulle fråga en tokig fråga eller säga något fel. Men har nu hamnat i en familj (svärmor o sambo) som aldrig skulle klanka ner/håna överhuvudtaget o jag älskar det. Jag försöker verkligen ta det till mig.
     Önskar att fler var på det sättet. <3

    2. Klockrent svar. Älskar att läsa din blogg och framförallt se på dina underbara bilder. Får ett lugn inombords när jag besöker din blogg. Tack

    3. Tack Clara för ditt utförliga svar! 🙂 Nu förstår jag bättre hur du resonerar! Bella är bra men du är bäst! Glöm inte det! 😉

     1. Tack Jenny =) Blev inspirerad av din kommentar att lyfta frågan i ett blogginlägg.

      Kram!

   3. Men Claras svar var ju varken näsvist eller oproffsigt utan troligen bara sanningen. Tråkigt däremot att folk ska tycka en massa saker hela tiden och kommentera det ena och det andra. Sen att dra in andra bloggare i det hela, nää jag blir bara så trött.

    1. Sanningen?? 😉 Du har inte speciellt höga tanka om Clara om du tror att hon är fullt allvarlig och sanningsenlig när hon skriver att hon “finner stort nöje i att spöka ut sina barn”… 😉 Clara har lämnat ett långt och utförligt svar över varför hon svarade som hon gjorde, läs det!

   4. Det pratas dock en del om att Blondinbella troligen har en/flera assistenter som svarar på kommentarerna i hennes ställe.. bara så att det är sagt.

    För övrigt förstår jag att man som skribent blir irriterad av såna här kommentarer, älskar att hänga i kommentarsfälten till bloggare och här är det ett “oskyldigt” ifrågasättande efter nästan varje inlägg, framförallt verkar det vara populärt när det kommer ett inlägg om barnen. Varför?

    Och varför ska Clara agera kundtjänst på sin blogg? Det är väl härligt att hon är sig själv och inte viker för alla andras åsikter, hade hon gjort det hade vi ju aldrig haft “Clara ryter ifrån”-inläggen som, även om man kanske inte alltid håller med om de, är uppfriskande just för att hon vågar skriva ut vad hon tänker och känner. Med detta inte sagt att hon är perfekt såklart, det är ju ingen. Då är det ju fritt fram att kommentera och ifrågasätta men man får väl förvänta sig att få ett svar från en vanlig människa som också får nog ibland och inte en vänlig och vän robot tänker jag 🙂

 3. Går det att baka med enbart råg mjöl??? Jag trodde det behövdes lite vetemjöl för att få det att jäsa???? Tack för fin blogg Kristina

 4. Jag tänker lite på att du har skrivit om att snudd på bli “utbränd” ganska nyligen (i våras?), om hur trött du hade varit och att du skulle ta det lugnare framöver. Och nu har du jobbat 4 veckor i sträck… Är det svårt att sakta ner tempot lite? Eftersom du frilansar kanske du känner att du måste smida medans järnet är varmt? Hur ser du på detta och hur gör du för att få tid till återhämtning? Ta hand om dig!

 5. Så underbara idylliska bilder. Längtar lite tillbaka till tiden med småbarn. Och bilden på den lilla barfota ugnsvakten, otroligt fin♡ Sitter med en nyopererad axel och kan varken baka eller pyssla just nu, längtar tills jag kan. Ha det bra/ Ingrid