Den vite mannens sista vrål

Jag ställde väckarklockan på fyra i natt. För att kunna vakna och försäkra  mig om att Clinton skulle vinna överlägset som mätningarna förutspått, och sedan somna om igen. Istället blev det ett ängsligt uppdaterande och scrollande ända till morgonen då jag insåg att så inte var fallet.

Det kan kännas så jävla platt att sitta här i Sverige, som lekman, och göra analyser av USA. Som om man visste vad man pratade om. Men jag måste ändå skriva något. Jag blev själv förvånad över min starka reaktion. Hopplösheten. Oron. Ilskan. Tårarna. Jag vet att Clinton knappast är en drömkandidat och jag är övertygad om att politiker på den nivån – Obama inkluderad – går över lik för att ta sig fram. Men Clinton är i alla fall kunnig inom politik. Hon är intelligent och kommer garanterat inte göra ett sämre jobb än den genomsnittliga presidenten.  Dessutom går det inte att förneka sprängkraften i att en kvinna kunde ha blivit världens mäktigaste man.

Jag tänker på Obamas årliga Korrespondentmiddag. Talen där han drivit med Trumps besatthet av hans födelseattest. Som åskådare har jag njutit av att se någon göra ner Trump på ett vasst, intelligent och roligt sätt. Lyckats belysa rasismen. Men att tänka att det i framtiden kommer vara Trump som står där uppe och skojar. Rasisten, sexisten och mobbaren som nyper tjejer mellan benen. Det är så jävla förfärligt. Det mest förfärliga är förstås alla de miljoner amerikaner som tycker att han är kvalificerad för uppdraget som president.

Två kloka saker har skrivits om valet. Göran Greiders krönika i ETC. Och så Ametist Azordegan som på instagram la upp detta som gav mig lite tröst och framtidshopp denna mörka, dystra dag.

IMG_8960

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

41 kommentarer på “Den vite mannens sista vrål”

 1. Tack Clara! Tack för detta lilla ljus och hopp om framtiden när allt känns hopplöst just nu.. jag trodde inte heller jag skulle reagera så starkt, men usch, jag vill knappt lämna sängen idag.

  Tack för en fin blogg, en underbar pod och ditt förnuft! Du sätter ord på mina egna tankar i 9 av 10 fall <3

 2. Jag är så in i själen ledsen idag och tänker tillåta mig att vara det. Sen tänker jag samla kraft och positiva tankar om framtiden. Det här är förhoppningsvis botten (möjligen utsträckt över några år) som får folk att vakna upp igen, till en ny efterkrigstid med goda krafter. Jag bara hoppas att det inte krävs ett krig för att nå dit, utan att Trumps inkompetens hinner förbluffa hans väljare innan dess.

  Jag såg det här inlägget på insta och fick precis som du ett hopp. Även om äldre vita män fostrar unga vita män så tror inte jag heller att den vettiga, progressiva och hållbara utvecklingen går att stoppa. Världen är för upplyst för det, även om det inte känns så idag.

 3. Vi har haft amerikanska presidenter som nypt tjejer mellan benen förr, så det är intet nytt under solen. Det är garanterat inte den vite mannens sista vrål. Varför skulle det vara det? Jag önskar att alla dessa epitet skulle försvinna. Varför belysa man? Vit? Svart? Orange? Det amerikanska folket har valt en människa till president och de har valt människan för dess åsikter och förmodade förmåga att genomföra åsikterna. Vi kan tycka vad vi vill, men folket har talat. Det är inte den “vite mannen” som vrålat, utan ett brokigt, demokratiskt, mångkulturellt och mångfacetterat USA som valt sin president. Leve demokratin.

  1. Fast det är ju inte det… Det är inte hela folket som röstat. Det är de som har råd. För att få lov att rösta i USA måste du ha en bostadsadress. För att få lov att rösta måste du vara beredd att göra motprestationen att sitta jury och därmed förlora inkomst under en eller flera dagar varje år. För att kunna rösta måste du ha möjlighet och råd av avstå från flera timmar av din arbetsdag för att kunna ta dig till röstlokalen och köa i timmar. Det är stora delar av USAs befolkning vars rösträtt kraftigt begränsas av ekonomiska förutsättningar, alltför många har helt enkelt inte råd att varken förlora sin inkomst under valdagen eller att riskera att tvingas till jury duty. De inkomstförlusterna blir för alltför många helt ohanterliga och gör att många inte registrerar sig för att rösta.

   1. Man kan precis som här förhandsrösta. Det gör mina tjejer inga problem. Man måste inte ha råd att rösta, när vi var fattiga studenter och jobbade samtidigt som vi pluggade röstade vi alltid inga problem men man måste vilja rösta och inse att det är viktigt!

   2. Man kan rösta innan på en helg (absentee ballot). Har man problem med inkomst kan man be domaren att få slippa att göra jury duty.
    Man kan röste absentee vote om man är hemlös.
    Vissa stater har hårdare krav än andra. Jag bor i Alaska själv sedan 15 år.

  2. Maria: att ifrågasätta makthavare är sådant man får göra i demokratier. Däremot har jag inte hört någon säga att hen inte kommer att acceptera valresultatet – DET hade varit att undergräva demokratin. Lustigt att du i demokratins namn försvarar Trump, som vid flera tillfällen innan valsegern sa att han inte tänkte acceptera Clinton som president om hon vann valet = sant odemokratiskt.

   1. Han hade ju inte haft något val. Vad skulle han göra? Kröna sig själv till kejsare?
    Man får ifrågasätta makthavare, men man måste acceptera demokratin. Svensk media verkar tro att det är något fel på väljarna som väljer “fel”. Det finns inget fel inom demokratin. Det finns bara folkets vilja, och folket har utformat ett system där inte nödvändigtvis den med flest röster vinner, utan den som vinner flest elektorer. Ungefär som i sverige, där vi sitter med en regering som 60% röstade emot.

 4. Jag saknar något, post-Brexit, post-election.
  Alla dessa kloka människor som vet vad som är rätt och fel.
  Nu när Trump is president skulle det inte vara klädsamt att försöka förstå majoritetens beslut och övertygelse?
  Det må vara fel, men för dem som röstat på det som är”fel” måste det ju vara rätt (eller ialla fall mindre fel.)
  Önskar bättre föståelse för varför människor gör som de gör eller röstar som fe röstar.
  Oavsett hur fel det är i våra rätta ögon.

   1. Göran Greider har sällan rätt, men det han här säger är att det som förstört USA är Obamas politik. Under Obamas demokratiska ledning har USA slitits sönder och det har uppstått klyftor som banat väg för Trump. Det är inte Trumps fel att Trump vinner. Det var troligen en enorm lycka för USA att det inte kommer en demokrat till som skapar ännu större klyftor, alltså. Är det vad du håller med Göran om, Clara? Eller hur tolkar du hans inlägg?

    1. Det är ju inte Obama som slitit sönder landet. Det är den politik som förts de senaste decennierna och som en enda president omöjligt kunde rå på att förändra på egen hand.

     1. Å? Så vilken president gjorde det då? Clinton? Bush? Hur kan du uttala dig så exakt att det “ju inte är Obama”?
      Nå, om inte Obama kunnat åstadkomma något på 8 år så har vi alltså inget att frukta från 4 år av Trump. Man kan ju inte förändra något på egen hand.

     2. ALLA presidenter sedan – ja typ sedan 70 år tillbaka. Självklart hann Obama förändra mycket. Trump kommer tyvärr också att göra det. Men att ändra utvecklingen i ett helt land – det krävs mer än 8 år för att åstadkomma

  1. Håller med. Jag tror det är dags för mer ödmjukhet och självransakan och mindre självgodhet, kanske även mer analys och mindre känslosamhet. Världen är komplicerad.

 5. Takk for det lille lyspunktet på slutten der. Det gjorde dagen bittelitt bedre. I alle fall ønsket om at framtiden med tiden vil bli bedre enn hva det kjennes ut som i dag.

 6. Chocken är global.

  Trumps vinst ur ett astrologiskt perspektiv, varför blev det som det blev?

  Vår framtid ser inte ljust ut baserat på horoskopet som är lagt för hans vinst idag.

 7. För mig är den största sorgen att det inte fick bli en kvinna på världens mäktigaste position. Jag har följt valet på CNN där man konstaterade att när Obama vann gick svarta samman för att rösta. Hudfärg trumfade politiken. Rasismen är ett så djupt sår i USA och spelade en viktig roll i hur det valet gick. Kvinnors situation, det kända glastaket, eller för den delen feminismen, är tyvärr inte lika mycket på agendan. Kvinnor gick inte samman för att stå vid Clintons sida. Det känns så tragiskt.

  1. Ja! Det här har jag funderat så mycket över. Var är solidariteten, var är kämparandan för det egna könet, HUR kan en kvinna ställa sig bakom en man som vill begränsa livet och rättigheterna för henne? Fattar inte detta?

   1. De ser kanske inte till kön främst? Jag har bekanta som sett Clinton som den som begränsar kvinnors möjligheter, när man hör deras argument blir det lättare att förstå dem. De har valt bort henne för att de uppfattar att hon är korrupt och själv inte är solidarisk mot kvinnor. Det är ju deras verklighet, deras vardag och de har röstat på den som de uppfattat som bäst lämpad (inte nödvändigtvis menat som att det var att välja mellan en dålig och en perfekt). Att ifrågasätta makthavare är en sak, att ifrågasätta vanliga människor en annan.

 8. Jag såg också den bilden och blev på lite bättre humör. När jag sedan googlade den för att få fram originalet fick jag intrycket av att den är gjord på opinionsundersökningar eller liknande eftersom den är publicerad redan i oktober (http://jpupdates.com/2016/10/26/if-only-millennials-voted-this-would-be-your-next-president/). Med det sagt hoppas jag ändå att detta är framtiden. Det gör de närmsta 4 åren lite lättare att uthärda!

  Jag har även delat med mig av mina tankar om denna missnöjesyttring på min blogg (http://magdalenasmeds.se/2016/november/missnojets-tid-ar-nu-2.html)

 9. Hoppas att det ligger nåt i denna optimistiska tavla, men tyvärr är yngre alltid mer progressiva och har alltid varit. När man blir äldre och möjligheterna har krympt och ilskan över orättvisor bleknar till förmån för oro och missnöje med sin egen situation/outvecklande jobb/familjepussel med pendling i blötsnö/inte tillräckligt med pengar till Thailandsresan osv så dras de flesta långsamt högerut. Tyvärr. Man kan ju alltid hoppas att det är en förändring på gång i denna gemeration och att vi blir mer upplysta, men som du värnar om husmödrars gamla beprövade recept skall vi inte heller glömma att dagens bittra nejsägande 40talister stod på barrikaderna alt. kände hoppet fladdra om förändring när de tyst tittade på, 1968. Sorry att jag bidrog till “lite tråkig stämning”, men idag är bara en sån dag när man måste få ta bladet från munnen även om jag (starkt) ogillar att vara negativ (och nedslagen/ förtvivlad). Grymt inlägg om kommentarer förresten – hade jag kunnat stiga in i ditt fina kök, eller bjuda dig till mitt – hade jag hoppats att du kunde bevisa mig fel i en livlig diskussion accompangerad av goda bakverk, tända ljus och sånt där härligt respektfullt men högljutt debatterande som öppnar ögonen på en.

 10. Väldigt ofattbart att detta hänt. De jag träffat idag är väldigt upprivna, deprimerade, säger att detta är slutet, slutet på det som startades på 30 talet då Roosevelt kom till makten, på liknande sätt som Trump, och vände depressionen, men nu är det åt andra hållet istället. Det är inte någon liten klackspark som hänt inte, detta är fullt allvar, det absolut värsta som någonsin kunnat hända. Min man grät imorse.

  1. Jag och min man är otroligt besvikna och ledsna att en man med den människosyn han har ska vara president och representant för en demokrati ute i världen. Trump lyssnade till missnöjet bland massor av amerikaner över deras situation, att inte kunna försörja sig på ett jobb utan måste ha två jobb t.ex. och över hur den amerikanska regeringen hyser en massa gamla överåriga gubbar som sitter och sover på jobbet och betalar dem höga löner och pensioner medan många amerikaner svälter och är hemlösa. Detta har han lovat att göra något åt bl.a. Jag hoppas att detta otroligt smutsiga val i USA har väckt de etablerade politikerna och förhoppningsvis kommer de att lyssna på folket till nästa val. Detta gäller nog för Sverige också, om inte politikerna lyssnar på sina väljare och tar dem på allvar så finns risken att SD blir ännu större än vad det är till nästa val. Folket i USA har sagt sitt och lagt sin röst i demokratins anda om vi gillar det eller ej.

 11. Jag bor i USA. Född i Sverige och har nu Amerikanskt medborgarskap. Röstade INTE på Trump och känner i dag en djup bedrövelse. Känns overkligt.

 12. Vita mannens sista vrål. Låter så osmakligt. Det är den “bruna mannens land” som miljontals flyr från…
  Dessutom går man högerut när åldern och förnuftet kommer ikapp. (nu är jag inte alls pro-trump men vänstern är bra desperat ibland).

 13. I live in California and around me everyone is mourning. My only comfort is knowing how many of us did not vote for him. We’ll keep fighting to make the world better.

 14. Asså här är vi igen. “Millenials är så mycket bättre”. Varje generation har flaws, så är det bara. Gen Z är inte tillräckligt gamla ännu men om 10-15 år är det milleniegenerationens tur att rostas. Helt nya idéer kommer att äventyra deras synsätt och den yngre generationen kommer att se en hel uppsjö fel där den äldre inte ser några fel i över huvud taget. Och så fortsätter det. Vi får se hur nöjda gen Y kommer vara när gen Z utvecklar sin progressiva tankebanor och utmanar den tidigare generationen. Milleniegenerationen är inte där ännu men när rösterna avtar i kraft för att ge plats åt en ny ung kull är det inte alla som kommer tycka det är lika kul längre. Och då börjar gnällandet. Och det är ju inte så att vi inte sett vågor av social medvetenhet svepa över världen förut. Men det ändrades en del, tex, under Reagan-Tatcher eran när nyliberalismen intog scenen. Nej, milleniegenerationen är inte bättre, de är bara rätt för sin tid, precis som gen X var under 90-talet och som babyboomers var under 60-70 talet med dess progressiva rörelser. Det är svårt att se de här förhållandena så länge man tillhör generationen som sätter agendan, men när skiftet börjar blir medvetenheten av att inget är beständigt mer påtaglig. Medvetenheten om att jag bara tillhörde en era som tillfälligt satte agendan ihop med en grupp människor inom ett visst tidsintervall där vi delade en någorlunda gemensam världsbild.