• Inlägget är ett annonssamarbete med Matsmart •

Veckans tävling – matsmart.se

r036A2893

Veckans tävling sker i samarbete med Matsmart.se, en matbutik online som hjälper till att minska matsvinnet. Hos Matsmart hittar du nämligen varor som i många fall annars hade slängts – på grund av exempelvis överproduktion, förpackningsbyte, utgående sortiment eller kort bäst före-datum. I stället säljs varorna till kunder över hela Sverige med en snittrabatt om 50 procent – halva priset alltså!

På Matsmart finns ett stort sortiment av ekologiska varor. Ingredienserna ovan, till en middag med hemlagad pastasås, fick jag hem för en bråkdel av priset i butik.  På Matsmart klickar du enkelt hem dina varor och väljer sedan om du vill ha dem levererade till dörren eller till närmaste utlämningsställe. Just nu får du 50 kr i rabatt om du använder koden underbaraclara i kassan. Koden är giltig till och med den 7 december när du handlar för minst 350 kronor.

I tävlingspotten ligger 3 presentkort på 500 kronor styck!  För att delta ska du svara på följande fråga: Vad gör du för att minska matsvinnet?

Grattis till Sanna, Susanna H och Oliva som vann den här tävlingen!

Matsmart har utsett vinnarna och beslutet kan ej överklagas. Ev vinstskatt betalas av vinnaren. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

118 kommentarer på “Veckans tävling – matsmart.se”

 1. För att minska matsvinnet i våran familj försöker vi att noga kolla igenom kyl, frys och skåp innan vi planerar veckans matsedel samt kollar reklambladen för att samtidigt spara en slant. Slänger så lite mat som möjligt, det mesta kan man omvandla till någon annan rätt, smakar/luktar på råvaror som gått ut i datum ist för att bara slänga dom för att datumet passerat

 2. Här blir det grytor så det står härliga till! En liten bit av många saker blir snabbt till en gryta som räcker till hela familjen. Och frukt och bär som många skull ha slängt får bli sylt, fyllning i bröd eller sockerkaka! Toppen! (Surfar in på matsmart direkt efter detta, helt sjukt smart grej!)

 3. Jag handlar gärna nedsatta varor med kort datum, just för att de inte ska behöva kastas av butiken. Dessutom fryser jag in alla rester och återanvänder dem i nya maträtter. Och de få saker som inte fungerar att frysa ger jag till våra höns – här kastas ingen mat!

 4. Jag blir nästan odräglig när det kommer till att ta vara på mat och HATAR att slänga något, så jag har ett antal toppentips som minskar svinnet!
  Gör en veckomeny baserat på vad som finns hemma, dels gör det att inget glöms bort och mår dåligt men sen är det också otroligt skönt att veta vad man ska laga till middag när man precis kommit hem och börjar bli hangry 😉
  Använd gärna frysen till att spara smågrejer som blivit över (en ostkant, två överblivna pizzabitar, en rå äggvita osv), det är jättesmart, men kolla igenom den ofta så att saker inte går till spillo. Även i frysen har maten ett bäst före datum, en tumregel är ju högre fetthalt desto kortare hållbarhet.
  Men det viktigaste tipset är nog att inte lita blint på bäst-före-datumet utan att kolla, lukta och smaka. Ofta håller varorna mycket längre än vad som faktiskt står på förpackningen.

 5. I ett enmanshushåll blir det lätt en himla massa rester (all mat säljs ju i enormt stora förpackningar numera). Har därför infört en speciell “restdag” dagen innan jag veckohandlar.

  På restdagen går jag igenom kylskåp/skafferi/fruktfat och kollar vad som överlever till kommande vecka och vad som måste konsumeras omgående. Sedan brukar jag knåpa ihop en lunch och några matlådor av det som är riktigt illa ute. Slokande grönsaker och tråkiga frukter som jag inte gör av med direkt brukar jag frysa in. Strålande att ta fram vid ett senare tillfälle!

 6. Förut var jag väldigt bra på att inte slänga någonting – när jag var student och så fattig att det helt enkelt var en omöjlighet att kasta mat. Men med tiden har jag blivit sämre. Men, jag har bestämt mig för att ta tag i det. Alla grönsaker jag inte hinner äta upp ska jag SYRA – för jag har insett att det är det godaste jag vet i hela världen och ett så himla bra sätt att spara mat som annars hade blivit dålig. Sedan är min plan att från och med nu utgå från något jag har i min otroligt röriga frys och bygga upp mat kring det i stället för att köpa allt nytt och bara fylla på frysen med ännu mer saker jag nog redan har.

 7. Jag fryser in i princip allt! Ostkanter rivs, frys in och tas fram när jag lagar lasagne. Frysen, överbliven tomatsås tar jag fram när jag lagar linsgryta. Vin, grädde, yoghurt och mjölk fryser jag som isbitar och är bara att använda vid behov. Frukter som börjar bli ledsna fryser jag och blir till bas för en smoothie vid ett annat tillfälle. Rester av quinoa använder jag i biffar. Kryddor, grönsaker, såser you name it, det mesta går att frysa in!

 8. – Jag storhandlar inte färskvaror för långa perioder, eftersom det för oss ofta ger en massa mat som hinner bli dålig innan den används, pga att man ibland glömmer en matlåda hemma eller blir bortbjuden etc. + att kylskåpet blir mer lättöverskådligt när det inte är fullproppat.
  – Jag lägger överbliven mat i glasburkar i ögonhöjd i kylskåpet, så att man påminns om den när man öppnar det. Även färskvaror som vissa grönsaker hamnar i ögonhöjd.
  – Hela familjen måste inte äta samma rätt om man har rester, det gör det värt att spara även små mängder tillagad men överbliven mat. Man kan också äta flera olika rester själv vid samma måltid.
  – I affären försöker jag ta varor med kort datum om jag vet att jag ändå kommer att använda varan innan det går ut – eller frysa in kött och fisk som de säljer ut pga kort datum, om jag inte hinner förbruka varan i tid.
  – På restaurang ber jag att få ta med mina rester hem.

 9. Som student går det inte att INTE försöka minska på matsvinnet. För mig är det otroligt mycket av en ekonomisk fråga. Jag har inte råd att kasta mat liksom! Mycket av det jag gör är inte val utan jag har inget alternativ. Exempelvis handlar jag bara det jag behöver – för jag måste frakta hem allt på en cykel. För att inte handla mer än det jag behöver bestämmer jag först vad jag vill äta, kollar sedan upp recept och skriver därefter handlingslista. Gör jag mer mat än vad jag vet att jag kommer mäkta med i matlådor den veckan så fryser jag in en del, om inte annat för att jag vet att jag kommer älska mig själv en annan vecka. Gottigaste tipset om man har lite plockgrejer över i kylskåpet är ju att slänga ihop en pizza, seriöst vad som helst funkar på en pizza jag lovar.

  Om jag köper mat ute beställer jag alltid barnportion/storlek om det går. Jag vet att jag inte mäktar med vuxenportioner och då kan jag lika gärna köpa något mindre. Men ganska ofta blir jag som vuxen nekad att köpa barnportioner, dåligt tycker jag!

  1. Hejjan dig. Du tänker så klokt. Har också varit student och försökte tänka som du.
   Nu håller jag tummarna att du vinner. ♡

 10. Jag försöker att tänka i form av matlådor och att omkonstruera. En koktpotatis går över i en omelett, en gammal tomat blir pastasås eller en torr tortilla blir tortillachips. Ännu mer noggrann är jag dock med det svin som blir – att slänga i bruna papp-påsar för att återanvändas i energi.

 11. Jag försöker att göra storkok och en massa matlådor, får jag rester över som inte räcker till en hel måltid dagen efter så lagar jag en ny rätt dagen efter vars rester kan komplettera de första överblivna matresterna så jag dag tre får en komplett rätt igen. När jag väljer vad jag ska köpa så går dessutom ofta efter de varor som är nedsatta pga kort datum i matbutiken jag arbetar i. Kött och fisk med kort datum köper jag hem och fryser in och mejerivaror går ju akltid åt, speciellt en massa grädde nu i juletid med allt godisbak.

 12. Jag ber om matlåda/dogy bag när vi är ute och äter eftersom jag oftast (läs typ jämt) inte orkar äta upp de stora restaurang portionerna!

 13. Många restmåltider med småplock.
  Se till att ha många lådor i olika storlekar för nedfrysning.
  Spara ostskalkar i burk i frysen till gratängost.
  Handla lagom ofta och lagom mycket. Hellre en gång för mycket, gärna i lilla lanthandeln här i byn. Det går supersnabbt jämfört med stormarknaden.
  Handlar nedsatta livsmedel med kort datum.
  Lukta och smaka på allt där bäst före-datumet passerat.
  Matsmart verkar toppen!

 14. Handlar allt jag hittar med kort datum, grädde, ost, mjölk, fil, ägg, kött. In i frysen om det inte ska användas på ett tag. Ost går inte ut på evigheter. Ägg håller minst en månad efter bäst före i kylen. Mjölkprodukter håller lätt en vecka om kylen är på fyra grader. Köp inte för mycket frukt och grönsaker i taget. Planera och ha koll på saker som måste ätas snart. Frys in resterna. Frukt är jättebilligt när den är lite mindre fin eller bananer som börjar bli bruna. Hacka och in i frysen. Allt är även bra tips på att spara pengar.

 15. Jag gör sidorätter! En pastasallad av gårdagens pasta, varm macka med tacofärs till soppan eller pannkaka till efterrätt. Det blir ett lyxigt sätt att använda upp resterna samtidigt som fyraåringen alltid blir mätt!

 16. Jag slänger inte mat. PUNKT SLUT! Ger bort via facebooks “köp och sälj” gratis om jag märker att jag inte äter upp det jag handlat, men det krävs inte så ofta. Jag är duktig på att handla det jag behöver och att äta av det jag har. Och är inte rädd för bäst före-datum 😉

 17. Det är mycket ovanligt att vi slänger mat och jag tror att det delvis beror på en inställning. Om det inte känns bra att slänga mat är det mycket svårt att göra det. Det vi lagar äter vi upp eller fryser in eller använder på nytt till någon ny rätt. Överblivet ris kan bli fried rice dagen efter, torrt bröd och gammal ost ger vi till fåglarna, morötter som börjat mjukna tar jag med till stallet, gamla bananer fryser vi in och använder till att göra milk shakes 🙂

 18. Mitt absolut bästa matsvinnsminskarknep är att låta min sambo laga mat. Om uttrycket “koka sopa på en spik” hade haft ett ansikte så hade det varit hans! När jag ser ett nästan tomt kylskåp med bara dassig ledsna matvaror ser han inspiration till riktigt lyxiga middagar. Själv drar jag mitt strå till stacken genom att småhandla oftare, då handlar jag lite varje gång men allt hinner bli uppätet innan det blir dåligt. Inget irriterar mig mer än att slänga pengar (mat) i soporna.

 19. – handlar på matsmart ofta! så bra ?
  – gör om rester till matlådor (om jag inte tycker om gör jag till mannen, han äter allt ?), blandar ihop lite vad som helst som finns i kylen, oavsett om det ‘passar ihop’ eller inte!
  – handlar mycket mat som är nära bäst-före-datum som jag vet håller mycket längre (köpte igår 6 st 12pack ekologiska ägg för 10kr/st!!! som ändå håller några månader till, å sparar pengar samtidigt ???), saker från ‘ät snart – – sänkt pris’-boxen osv
  – bjuder folk på restbuffé om det finns sånt vi inte hinner äta själva
  – bakar av nästan ruttna grönsaker å frukter
  – äter mat som är ganska gammal från kylen, slänger inte förrän det verkligen luktar apa eller är mögligt ?

 20. Jag gör lunchlådor av rester samt försöker se till att bara köpa hem det som ska användas.

 21. Bjuder hem folk! Hade jättemycket tacos över idag så bjöd just över min bror så han kan äta upp resten. Tonåringar växer ju som tusan så de behöver all mat i magen + jag får umgås med lite

 22. Som den ganska fattiga student man är så blir det inte mycket matsvinn här inte!

  Vi kollar ofta igenom kyl, frys och skafferi och gör mat på det som finns hemma, exempelvis kan en slänga in lite halvgamla halvroliga grönsaker i en gryta så de ej behöver kastas. Vi slänger heller inte något bara för att datumet gått ut, utan bedömer smakledes istället. Att äta det som finns istället för att gå på det man är sugen på, är både mer ekonomiskt och ekologiskt.

 23. Behöver inte minska matsvinnet, tränad matlagare och fostrad att det är brottsligt att kasta mat!
  För mig som har lagat mat mycket och länge, är det roligt att vara kreativ och återanvända rester. För ett tag sedan drällde jag ner en skvätt vaniljsås som var över i middagens tomatsås, gav lite lagom sötma. Det gäller bara att våga, så kan man komma på det mest fantastiska maträtter.

 24. Jag kollar alltid efter varor i butiken med kort datum priser och köper även kött, gärna ekologiskt som är nedsatt i pris på grund av kort datum. Övermogna bananer blir banankaka eller bananbröd. Överblivna rester piffas upp med
  Goda tillbehör vardag som helg? Hoppas på vinst för att kunna handla hem smart inför jul?

 25. Lagar hellre för lite mat än för mycket, och blir en inte mätt är det bara en god ursäkt för lite dessert.

 26. Som arbetssökande har jag fått vara extra kreativ med matplaneringen för att spara in pengar. Tidigare tyckte jag det var jobbigt att planera ens en vecka i förväg, men nu ser jag det som en rolig utmaning, att spara så mycket det bara går. Jag sätter mig ner och planerar mat för en månad i taget, utefter vad jag redan har hemma. Jag gör storkok på två rätter för varje vecka, det blir billigare och dessutom ser jag till att jag gör slut på sådant som annars riskerar att bli gammalt. Eftersom jag planerar ordentligt blir det mindre spontanköp på butiken och därigenom färre matvaror som ligger och blir gamla i kylen!

 27. Vi skriver handlingslista dels utifrån det som finns kvar i kyl och frys och sedan så handlar vi enbart en gång i veckan den mat som beräknas gå åt:)

 28. Från att ha varit ganska slarvig och fått slänga en hel del mat så hat jag faktiskt med väldigt enkla knep blivit mycket bättre på ta vara på maten. 1. Alltid ha ordning i kyl och frys så att jag ser vad som finns och inte finns så att jag inte köper sådant som jag redan har hemma. 2.Sätta den äldsta längst fram i kylskåpet av det jag har flera av. 3. spara det som blir över vid middagen, antingen så äts det som det är i t.ex. lunchlåda eller så blir köttfärssåsen till en paj.

  Väldigt simpla knep men som har hjälpt oss här i familjen.

 29. Man tager vad man haver! Försöker att laga efter läge, ha ett öppet sinne när man kikar i kyl och frys och testar. Kan man ha edamemebönor till pastan eller i omeletten? Sen blir det inte alltid som man tänkt sig men det brukar bli ganska bra ändå!

 30. Vi gör veckomeny och handlar efter den på så sätt handlar vi bara det vi behöver. Det som blir kvar har vi till matlådor eller gör rester på alternativt att barnen får matrestfrukost, det tycker dom är gott. Vi slänger inte bara för att datumet gått ut utan luktar och inspekterar först. Ofta går det att använda mycket längre än vad datumet anger.

 31. Vi planerar våra matinköp och fryser ner mat som blir över. Äter också samma rätt fem dagar på raken om det är så. Det kanske inte är så kul men har vi köpt den maten så är det viktigare att faktiskt äta upp den än att tillfredsställa smaklökarna. Man ska äta varje dag i resten av sitt liv så det är inte så petnoga att det alltid ska vara skitgott. Äta ska man göra för att kroppen ska må bra och den skiljer inte på protein och protein. Däremot så ska man såklart ibland äta för själen också (hej Ben & Jerrys) men det är ett annat kapitel!

 32. Wow, vilken fantastisk tävling! Som ensamstående mamma är ekonomin ofta tuff, och nu jul och nyår så känns det extra jobbigt. Så det här bidraget skulle verkligen vara så uppskattat och komma till stor nytta, så jag håller verkligen alla tummar och tår!

  För att minska matsvinnet här hemma fryser vi alltid in matrester som blir över. Detta använder jag till lunchlåda när jag åker i väg till jobbet/skolan. Det händer faktiskt en och annan gång att jag t o m äter en lunchlåda här hemma, när dottern är i skolan, bara för att det är skönt att slippa ställa sig vid spisen och fixa lunch.

  Förutom att frysa in matrester försöker vi alltid utnyttja maten som blir över i den mån det går – exempelvis blir det kokt potatis över, så kan det stekas och göras pytt utav. Får du pasta över kan du slänga ihop det till en gratäng osv.

  I övrigt är vi väldigt noga med att jämföra priser och köpa saker med kort utgångsdatum (för att butikerna ska slippa slänga). Det sistnämnda är faktiskt en punkt vi jobbat extra mycket med på sistone. Mitt pappa tog nämligen över en korv och livsmedelsbutik i somras, och erfarenheten därifrån kring hur mycket som EGENTLIGEN måste slängas för att det inte längre får säljas när vissa saker inte blir sålda i tid har verkligen fått en att tänka till lite extra.

  Kram Sanna

 33. Jag handlar gärna matvaror med lite kantstötta förpackningar eller varor med kort bäst före-datum, sådant som jag vet att andra gärna inte köper. Jag litar heller inte på bäst före-datumet utan smakar och luktar hellre. Sedan är vi mästare på att improvisera ihop maträtter hemma av sådant vi har i kylen!

  1. Just det! Min man är världens bästa på att skrapa skålar, formar och pannor. Och tack vare honom har jag också blivit bättre på det, och jag inser att man faktiskt sparar mycket sås/gryta/övrig mat genom att skrapa ordentligt! 🙂

 34. För det första försöker jag alltid tänka efter innan handling vad som verkligen behövs och kommer användas. Men annars skulle jag utse mig själv till expert på att få ihop supergod TVHpasta (tager vad man haver) 🙂 en annan bra grej att göra något gott av rester är att fylla färdiga pajskal och grädda tills dagen efter, så gott och så enkelt..

 35. Bästa sättet för oss att minska matsvinnet har varit att sluta storhandla. Nu kilar jag in i affären till i stort sett varje middag. På så vis blir inget onödigt storpack inköpt, där hälften sedan slängs. OCH vi gynnar lokala handlare på kuppen!

 36. Vi bor på en ö utan landförbindelse annat än en färja som går lite ibland… haha. Ja vi är knäppa men stormtrivs. Detta gör att vi måste vara lite extra smarta och planerar noga våra inköp. Så vi handlar mer ekologiskt och kravmärkt, ser till att allt går åt och blir det rester för små för att göra något åt så går de till hönsen som ger oss kärlek och ägg i retur! Underbart.

 37. Att “uppfinna” nya rätter av den saliga blandningen dom ibland kan uppstå. Mitt finska ursprung gör att jag kallar det för finsk pyttipanna eller finsk gratäng och familjen tycker att det är finemang och matsvinnet blir i princip … noll! Att ha medvetande gjort för familjen att den dyraste maten är den den som kastas känns fint, nu fortsätter jag att medvetandegöra vidare, ringar på vattnet effekten…!

 38. Jag dumpstrar – konsumentens motsvarighet till Matsmarts initiativ för att minimera resurser som går till spillo.

 39. Vi storhandlar inte utan handlar det vi vet att vi kommer att äta upp. Om vi hade storhandlat hade vi fått flera varor sombehlver ätas upp på samma gång och då är det lättare att vi får slänga mat somblivit dålig.

 40. Vi låter bli att planera luncher 2-3 dagar/vecka och äter rester. Vi planerar matsedeln efter sådant vi redan har hemma. Fryser in frukt och grönt som börjar bli dåligt i bitar till tex smoothies, pytt osv. Även mjölk, grädde osv med kort datum åker in i frysen och används senare till bakning. Varor som är något för gamla luktas på och inspekteras – går ofta kanon att äta!

 41. Fryser in fryser in fryser in!

  Mat som blir över äts dagen därpå eller fyses in. Försöker planera noga och enbart handla det som behövs. Försöker också få in överblivet i andra rätter. I fredags åt vi tacos och köttfärsen som blev kvar åkte i en omelett dagen efter.

 42. Jag har slutat storhandla, har inte mer i kylen än vad som räcker en vecka.
  Det är väldigt sällan jag behöver slänga något.

 43. Förutom att göra diverse ‘grytor’ och frysa in när det samlats lite av allt möjligt i kylen som behöver användas i tid, så sparar jag allt det man skär bort och inte använder på all frukt och alla grönsaker. Det tillsammans med ‘småkladdar’ av rester som inte räcker till en hel portion, ger jag till min dotter som hon matar sina råttor med. Hon har en ganska stor uppfödning av råttor så det blir perfekt – jag behöver inte kasta något och hon får gratis mat till sina djur!

 44. Jag försöker använda rester till andra maträtter – även om de inte ser ut att passa in. Så kan man ju hitta en massa nya roliga recept på köpet! Sedan får fåglarna mycket av maten som blir över, det behöver de verkligen.

 45. Matsvinnet minskar jag genom planerade inköp, så inget mer handlas än det som behövs. Sedan är det alltid kul att hitta på nya recept med “vad som finns hemma”, är en rolig utmaning och gör att resterna försvinner. Om det mot förmodan skulle bli något över så går det till vårat husdjur, vildsvinet Benny, så slipper vi köpa lite grismat, han gillar nämligen allt.

 46. Vi handlar bara en gång i veckan. I början kan man i princip laga vilken mat man vill (nästan), men de sista dagarna innan det är dags för veckohandling igen så får man experimentera med det som finns och när vi far och handlar är det nästintill tomt i kylskåpet. Eftersom vi bara handlar en gång i veckan måste man dessutom planera för måltider innan vilket gör att man bara köper det man verkligen behöver. Svårare än så är det inte! Undvik att småhandla! Jag kan dessutom tycka att det är lite fascinerande att se hur lite man kan klara sig på, idag tar man nästan för givet att allt alltid ska finnas hemma.

 47. Jag och mina studentkompisar har öppet hus i våra kylskåp på söndagar! Vi skickar ett meddelande till varandra om vilka saker vi inte kommer hinna/vill använda och sen är det fritt fram att paxa till sig och byta bort sina varor mot något man hellre vill ha. Ofta upptäcker vi att vi tillsammans kan laga något supergott med det vi vill bli av med tillsammans!

 48. Hej, jo om man inte tjänar så mycket pengar liksom så måste man ju ta till vara på allt. Något annat har en inte råd till. Man gör lunchlådor och äter upp varje liten ynka rest. Alltså jobba mindre, tjäna mindre, ät upp allt.

 49. Yaaay jag vill vinna! Vi lägger alltid matrester i matlådor i kylskåpet och sen blandar ihop till något gott, tex är fried rice eller fried bulgur med stekta grönsaker eller annat alltid poppis ❤️

 50. Från jord till bord slängs hälften av maten som produceras,
  detta är galet när tanken var att allt skulle konsumeras,

  Titta, lukta och smaka och du kommer att se
  Att även varor som passerat ”Bäst före” håller högsta kvalité,

  Med frukt, grönt och mejeri som på sista versen sjunger,
  Släng ihop en risotto, ratatouille eller gryta som dämpar din hunger,

  Matglädjen frodas när du i köket använder din fantasi,
  Mindre svinn gynnar inte bara miljön men även din ekonomi.

 51. Mitt tips är att utgå från resterna och vara kreativ! En gulnad broccoli och en trött morot kan kokas och mixas till ett krämigt mos ihop med den sista skvätten grädde. Trista salladsblad och diverse bär mixas ner i en smoothie. Torra mackor, hårda ostkanter, överbliven tomatsås och grönsaker/skinka/köttfärs blir minipizzor till fredagsmyset. Bruna bananer och halvgamla ägg blir goda plättar att servera med hackad övermogen frukt. Småslattar av mjöl, frön och gryn åker ner vid ett brödbak. Där kan man även smussla ner en riven palsternacka, müslismulorna från botten av kartongen eller lite kokt quinoa från gårdagens middag. Allt går att fixa till gratäng, soppa, paj eller biffar. Eller servera helt enkelt en plockbuffé, dumt att kalla felfri mat för rester tycker jag 🙂

 52. För att minska mitt matsvinn ser jag till att ha en plan för vilken mat jag lagar, och att jag ser till att planera i huvudsak utifrån det jag har hemma. Jag försöker också planera så att det jag köper kan användas i flera av de sakerna jag lagar under en vecka, så det inte blir smårester över av saker. Jag byter också matlådor med en av mina vänner regelbundet, för att kunna laga en större laddning mat utan att sen riskera att tröttna på den och slänga den för att jag inte vill äta samma sak flera dagar i rad.

 53. Jag är student och har därför fått tänka om en del när det kommit till konsumtion. Framför allt på matfronten går det att göra skillnad – genom att aldrig slänga mat. Alltid äta upp allt jag köper och hitta på olika sätt att pimpa resterna! Att äta på ett sådant vis tror jag är framtiden för oss alla. Det handlar om att visa respekt för planeten och alla de människor på jorden som inte har privilegiet att ha tillgång till samma mängder mat som vi har. Ät upp!

 54. En favorit från bebismat-perioden: frys in ALLA rester i isbitsformar, har både större och mindre varianter. Sen är det bara att plocka fram lite blandat från t ex påsen märkt “grönsaker” i frysen för att dryga ut en måltid.

  Sen funkar det också bra för oss att verkligen storhandla på vissa varor. Torrvaror (yippi för Mathem!), fryst kött, frysta grönsaker, torrvaror mm handlar vi en gång i månaden, medan färskvaror som mejeri, frukt och grönt handlas en gång per vecka. Det är alltid lättar att vara kreativ med ledsna grönsaker när det finns alternativ för protein/kolhydrater att välja på.

  Min största svinn-fälla är nog annars färdiga såser, tillbehör och kryddblandningar. Men där gäller sunt förnuft och att inte lita på bäst före-datum. De håller mycket längre än vad som står på etiketten, så länge de ser fräscha ut. Till sist kan det bli så att vi anpassar maten en hel vecka efter vilka smaksättare som är på fallrepet. Åter igen kommer man långt med lite basvaror hemma!

 55. Vi storhandlar två gånger i månaden, och då bestämmer vi i förväg 10 middagar och handlar endast ingredienserna till just dessa. De resterande dagarna i månaden äter vi resterna efter dessa måltider! Nuförtiden slänger vi knappt någonting alls, och det enda som småhandlas är lite snacks, godis och frulle. Helt enkelt inga impulsköp! (Och så handlar vi så mycket av varorna vi kan på matsmart!)

 56. Matsmart är verkligen ett perfekt koncept för mig som är både fattig student och värnar om att hålla matsvinnet till ett minimum (som egentligen bara får omfatta skal och rens från grönsaker och rotsaker, och det komposteras självklart). Min dröm är att ha höns för att kunna slänga ut det sista som blir över till dem. Här hemma regerar veckomatsedel och planering och det finns inga bäst före-datum utan det är “smaka och lukta” som gäller hela vägen. Trötta grönsaker blir grytor och soppor, ledsna frukter blir paj eller kräm, ifrågasättbara mejeriprodukter blir pannkakor och “slattar” av rester som inte kan bli fullvärdiga matlådor får åka ner i en annan rätt – eller bli söta små tapas tillsammans i slutet av veckan som en helglunch hemma (det brukar bli en riktig hit, allt är roligare i miniatyr!).

 57. För att minska matsvinnet köper vi så mycket som möjligt med nersatt pris pga kort datum, toppen även för plånboken! Sen är vi noga med att äta upp all mat vi köper hem, här slängs ingen mat! Vi är duktiga på att bedöma ur mycket mat som behövs lagas men om det skulle bli rester som inte räcker till matlådor hamnar de i olika pytter, soppor eller på en pizza.

 58. Ogillar verkligen att slänga mat, så planerar mat efter vad jag har hemma och som bör ätas upp, fryser in mat som lämnar över och köper ofta mat från Icas nedsatt-pris-hylla med mat som snart går ut. Har jag planerat in ett besök till min syster så tar jag med matrester, grönsaksskal och så vidare som hennes höns får äta upp!

 59. Vi handlar inte nytt förrän det är tomt i skåpen – om de matvaror som är kvar inte inspirerar till matlagning så googlar jag de ingredienser jag ändå har och det dyker faktiskt alltid upp något spännande recept!

 60. Här hemma blir det väldigt lite svinn. Mannen är kock och vet att trolla med råvarorna, planera och beräkna. Vi har en dag i veckan då vi lagar upp en hel del att stoppa i frysen och i matlådor att ta med till jobben. På så vis är det lätt att göra av med sådant som annars kanske skulle ha blivit liggande och sedan slängts.

 61. Har inte hört om Matsmart innan, så tack för upplysningen! 🙂
  Själv har jag börjat näst intill ignorera bäst-före datum, och använder mig istället av mitt lukt- och smaskinne. Smakar det okej, så går det att äta!
  Min pappa brukar spara och baka bröd av smulet som blir kvar längs ner i müslipåsen, det tycker jag också är ett bra tips. Fast man får nog se till att det är osötade flingor man har, annars blir det nog konstigt bröd.

 62. Brukar kolla siten nedan, planerar veckomenyn efter maten med extrapris. Har en tonåring som äter mycket men om det mot förmodan skulle bli något kvar så blir det lunch till mig 🙂 Gillar inte att slänga någon mat, omelett är bra för allt eller pytt.
  https://www.matpriskollen.se/sok

 63. Ja, Matsmart! Fick reda på att det fanns häromveckan! Så bra grej!

  Som student så går ju inte studentlivet, massa matsvinn och bra ekonomi så bra ihop. Planerar alltid innan jag ska handla vad jag ska ha och köper inte mer om det inte håller länge. Gör bananpannkakor på prickiga bananer, slänger i en skrumpen paprika i en gryta och steker krutonger på bröd som blivit torrt. Om jag får en ostkant över river jag ner den och tar fram vid ett senare tillfälle till en paj. Bäst före-datum är ofta en bra tumregel, men oftast så går det att äta efter det också! “Titta, lukta, smaka” som mina föräldrar lärt mig. Vissa utav mina vänner tycker jag är knäpp som tänker så, men jag kan inte med att hälla ut 1 liter mjölk som jag kunde gjort pannkakor på. Då kommer knuten i magen.

 64. Köper mat med nedsatt pris som snart har passerat bäst före och fryser in eller använder direkt. Mjölk fryser jag också in och använder till bakning eller matlagning.
  Fryser in bruna bananer i skivor och använder till bananplättar

 65. Min ex man körde med “allt går att äta på macka”, funkar ju ganska bra. Men min favorit är “allt går att steka i smör och olja” MUMS även vissen sallad eller halvmjuk paprika går ner:)

 66. I vår lilla familj köper vi inte ny mat fören allt är slut i både frys och kyl. Blir många kreativa maträtter kan ni tro!

 67. Överbliven mat äts som lunchlåda eller åker in i frysen till snabba framtida luncher!

 68. Jag dumpstrar (d.v.s. räddar mat som butiker slängt, men som i 9 fall av 10 är helt ätbar), köper varor med kort bäst före-datum, samt fryser alltid in rester. Känns helt fel att slänga ätbar mat!
  Håller tummarna för att jag vinner ett presentkort, har länge varit nyfiken på Matsmart! 🙂

 69. Jag försöker att planera inköpen så att det vi handlar ska gå åt. Sedan får man vara kreativ när det gäller vad matrester kan användas till, jag har t ex ett bra grundrecept på paj som kan varieras beroende på vad som finns hemma. Lite vissna grönsaker och rester av pasta, bulgur och liknande äter våra höns upp.

 70. Planerar veckans mat och handlar efter den gjorda listan så det inte ligger mat i kylen som glöms bort. Enda undantaget ät när jag köper nedsatta matvaror, främst kött, med kort datum och fryser in. Bra för både plånbok och minskar svinn!

 71. Vi gör matlåda som någon i familjen får till lunch dagen efter. Sedan brukar jag nån gång i månaden ha skåprensning och göra typ en pastasås med lite av varje som inte gått åt, en halv paprika, en skvätt grädde, en ostkant och vad det nu kan finnas.

 72. Jag låter min pojkvän äta upp mina matrester! Och när jag är med vänner så försöker jag få dem att äta upp åt mig….haha! Funkar tyvärr dåligt.

 73. Göra om resterna till en ny matrest dagen efter.
  vi brukar ibland köpa nära utgånget datum produkter och frysa in så de håller längre och kan användas till mer.
  och övermogna bananer blir goda i kaka eller frysa till glass istället för slänga

 74. Jag och min sambo dumpstrar mat i mataffärernas olåsta containrar. Vi brukar hitta allt möjligt, men framförallt bröd, grönsaker och kött. Har även hittat mycket pysselmaterial. Det slängs otroliga mängder mat och allt som vi hittar fotograferar vi och visar sedan för vår omgivning för att de ska förstå hur mycket som slängs. Folk brukar undra om vi inte blir sjuka av maten, men vi har aldrig varit i närheten av att bli sjuka. Eftersom vi pratar så öppet om att vi dumpstrar så är det många som blir nyfikna och alla som vill får hänga med. Reglerna är dock att man aldrig får skräpa ner vid containern utan måste lämna platsen snygg och ordentlig.

 75. Jag matplanerar varje vecka och lagar mycket storkok, som jag fryser in. Blir det mat över bjuder jag in kompisar på lunch så att maten går åt!

 76. Vi har ett sjukt oplanerat förhållande till framför allt vardagsmat i min familj. Tur då att jag alltid improviserar middagsmaten och således tar av det som finns hemma. Det blir för det mesta alldeles utmärkt och råvarorna används ner till minsta kylskåpssnutt = inget matsvinn!

 77. Tack för tipset om Matsmart, låter kanonbra! 🙂
  I vår familj planerar vi veckans mat i första hand med tanke på vad som redan finns hemma och googlar recept utifrån ingredienser vi har. Vi skriver inköpslista för att bara handla det som behövs och i de mängder som krävs, för att inte få över av sådana varor som inte håller så länge och som därmed riskerar att bli dåliga och slängas. Upplever att det gör mycket, både i form av minskat matsvinn och för ekonomin.

 78. Denna kommentar kan tyckas lite extrem men jag håller oftast en liten koll på all mat i kylskåpet på jobbet. Vi får tex mjölkleveranser varje vecka och ser jag att mjölken har passerat datum tar jag med den hem och gör ost. Jag frågar även ut ( stackars kollegor) ifall de planerar att ärenden gamla bananen annars kan jag gärna ta den i en smoothie?

 79. En veckoplanering tycker vi är viktigt i ett försök att minska svinnet. Maken är föräldraledig så de äter alltid gårdagens middag till lunch. Vi fryser även in i matlådor.

  Försöker att innan vi planerar veckan kolla igenom vad vi har hemma o vad kan vi göra av det!

 80. Vi har minst en dag varje vecka som kallas för “hänt i veckan” då äter vi en plock middag/ lunch på alla rester som finns i kylen. Jag haft med mig många lustigt komponerade matlådor till jobbet just för att inte släng något.. korvstroganoff och pannkakor, varför inte….

  Är noga med att frysa in frukt/grönt som är på väg att bli övermoget för att använda i smoothie.

  Har veckomatsedel och handlar efter den, samt väljer att köpa mat med kort utgångsdatum om det finns.

  Den lilla mat som ev skulle.bli över delar hunden och hönorna på och som tack får vi en glad hund och fina ägg! Här slängs ingen mat!!

 81. För ungefär ett år sen beslöt jag min för att lägga så lite av min tid som möjligt på att vara en konsument. Jag började att bara använda pengar vissa dagar i veckan och började ställa frågan “behöver jag verkligen det här?” inmana varje köp. Beslutet var en protest mot att så mycket av mina tankar och energi gick åt att konsumera och köpa. Det här fick många goda effekter!
  Vi slänger ingen mat numera, vi äter mycket mindre halvfabrikat och godis, jag bakar allt vårt bröd själv, vi äter mer vegetariskt och jag slipper lägga en massa tid på att vara i en mataffär på vägen hem från jobbet. Vårt hem doftar oftare av kakbak och långkok vilket mina tonårsbarn njuter av! Jag har blivit mycket bättre på att använda det som faktiskt finns i skåpen istället för att gå och handla så fort jag får en impuls.
  Jag gillar att beställa mat på matsmart för att de har ett lite mindre sortiment och därför behöver jag inte lägga lika mycket av min tid på att gör en massa val. Jag gillar också att kunna beställa lite större mängd så det bara finns hemma och jag inte måste fylla på varje vecka.
  Mitt bästa tips för att minska matsvinnet är helt enkelt att handla mindre!

 82. Att vara student! Bäst sättet att stoppa matsvinnet. Det blir många pyttipannor och roliga recept på saker som i vanliga fall annars hade åkt ner i soporna. Dessutom handlar vi då och då på matsmart också för att det är ett bra koncept helt enkelt! 🙂

  Hade varit grymt roligt att vinna ett presentkort, det skulle kännas bra i både hjärta och i plånbok.

  Med vänlig hälsning,
  Sophia

 83. Vi planerar vad vi ska äta innan vi handlar. Maträtterna utgår alltid från vad vi har i frysen (mest vilt) och jag kör ofta ner sånt som ser lite skruttigt ut i en gryta eller omelett och bästföredatum tittar jag sällan på utan använder “bonn-förnuft”. Mitt bästa tips för att minska matsvinn är att skaffa höns och hund! Vårt matsvinn består till största del av lök- och citrusskal…! 🙂

 84. För att minska matsvinnet har vi alltid en eller ett par dagar i veckan då vi äter buffé (rester). Återanvänder rester i nya maträtter. Och fryser in det som går att frysa in. Mitt bästa svinn-tips är att frysa in frukt som håller på att bli gammal och sen ta fram och köra i blender för att göra smoothie. Enkelt och skitgott!

 85. Vi lagar mat varannan eller var tredje dag, varvar de rätterna till lunch och middag och en dag i veckan blir det buffé med hela veckans rester. Billigt, miljösmart och skönt för oss med dålig matfantasi!

 86. För att inte behöva slänga mat så planerar jag i förväg vad jag har tänkt att äta. Ofta tar jag en runda i affären och ser efter varor som reas ut pga kort datum (student liv deluxe) Sedan lagar jag av det jag hittar i affären och fryser sedan in rester eller gör matportioner till kommande dagar. Jag försöker vara kreativ när det kommer till att återanvända maten. Laga en sås på kvarbliven sky, sallad på löken och bönorna som blivit över, slänga ihop rester i en stekpanna och kläcka i ett ägg – middag på 10 min. Tar inspirationen slut i middagsväg så provar jag att använda kylskåpsvarorna till bakverk. Äggen blir en god paleo-foccaccia, stoppar i vitkål och zucchini i bröddegen och bakar scones av sista kokos-yoghurten. Har jag kokosmjölk eller vitkål över så gör jag min egen fermentering – det håller hur länge som helst och är super för magen! På det här sättet har jag lyckats hålla mig inom min knappa student-budget trots att jag köper relativt dyr mat, alltså färska grönsaker, nötter osv. Att ha ett välfyllt skafferi med oliksa slags mjöl, nötter m.m är viktigt för mig då den maten håller längre och kan tillgås när kylen gapar tom! Ja sen handlar jag en del på matsmart förstås. Nu låter det som att jag är ett matsvinnshelgon men saken är den att jag är så illa tvungen då jag lever på svenskt studiebidrag mitt i Oslo. Och ja, maten här är svindyr 😮

 87. Vi lagar mat på alla rester, några favoriter är paj och omelett. Dessa rätter är enkla att fylla med diverse rester utan att det spelar så stor roll. Är det grönsaksrester är ett annat tips att göra olika former av grönsakspuré eller rotsakspuré tillsammans med några potatisar. Det blir väl egentligen bara lite lösare gammalt hederligt rotmos. 🙂

 88. Jag skriver matlistor för att inte spontanhandla en massa onödigt. Dessutom blir det lättare att se till att det som finns hemma kommer till användning. Men framför allt slänger jag inte mat bara för att datumet gått ut. Jag luktar och smakar, det mesta håller ju BETYDLIGT längre än vad datumet säger.

 89. Jag arbetar i butik och vet att väldigt mycket mat kastas endast för att den ser lite kantstött ut (ex frukt och grönt eller livsmedel i skadade förpackningar) vilket gör att jag väljer de varor som ser lite “sämre” ut när jag handlar. Jag väljer även de produkter som har kortast bäst-före-datum då det minskar risken för svinn i butiken. De varor jag köpt hem äter jag upp och innan jag eventuellt kastar något så använder jag mitt sunda förnuft för att avgöra om livsmedlet är ätbart eller ej.

 90. Äter rester! Lite överbliven köttfärssås får nytt liv på en pizza, några kokta potatisar stekts upp med lök och lite överblivna snuttar korv, kött och skinka och vips har vi en pyttipanna. Fryser in i små lådor. Det kan se fjuttigt ut att frysa ner 4 köttbullar, men tillsammans med lite andra rester så räcker det till en matlåda.

 91. Slänger nöaran aldrig! Groddar och mjölksyrat själv, ser till att mängden blir lagom så jag hinner äta upp. Planerar inköp och tillagning. Handlar med kort datum ibland och tillagar direkt. Inte svårt egentligen, medvetenhet!

 92. Jag blir inspirerad av rester! Vad kan man göra med två kalla potatisar? Potatisvåfflor! Vad kan man göra av prickiga bananer? Banankaka! Vad kan man göra med lite linsgryta? Tjocka ut med mjöl och stek goda linsbiffar!

  Dessutom är ju frysen vår bästa vän. Vad som helst kan frysas in, i princip. När du gjort lite mycket av något och inser att du inte kommer hinna äta upp det – dela upp i matlådor och frys in. Perfekt när du inser på morgonen att du inte har någon matlåda till jobbet.

  Slutligen vill jag tillägga att man ska lita på sina sinnen. Bäst-före-datum är någonting leverantören har hittat på på grund av hygien-lagar osv. Ägg klarar sig till exempel myyyycket längre än bäst-före-datumet säger, framför allt ifall man bevarar de i kylen. Så jag använder mina sinnen: lukta, känna, titta.

 93. Jag lagar alltid matlådor och storkok, har dagar då vi tömmer kylen och äter upp saker innan de blir gamla. Blir det en halv portion över ges den till hönsen.

  Försöker även tänka i ett större perspektiv med att köpa svensk mat. Jag tänker att vid långa transporter är det många varor som hinner bli dåliga och slängs. Så om jag gynnar det lokala och svenska kanske det importerade kan minska och därmed matsvinnet.

  Jag handlar även gärna varor med kort datum, använder alltid näsa o ögon istället för datumstämpeln.

  Vad tänker du om grönsaker nu på vintern? Det är ju väldigt svårt att hitta svenska, färska råvaror såhär års. Avstår du eller köper du utländskt ? =)

 94. Inventerar kylen varje dag. Annars står en där och rensar en gång i veckan och får slänga en massa gammalt.

 95. Vår familj försöker tänka på både ekonomin och vår planet
  Vi kollat igenom vad vi har hemma och gör matlistor för varje vecka. Sedan handlar vi bara det som behövs till veckans matlistor och får därmed sällan överblivna matvaror.
  Vi fryser in frukt och grönt som börjar bli trista och gör smoothies, det som sedan blir kvar av smoothien blir till isglassar åt sonen.
  Har dessutom hund och smådjur som gärna äter rester samt bottensmulorna av gryn och frön som annars lätt blir liggande i skafferiet och vi slipper köpa massa djurfoder åt dom.
  Ett bra tips är också att spara lite överblivna pasta och klippa ner i en soppa eller göra maräng på överblivna äggvita.
  Jag ringer även ofta skafferiet, kylen och fryser. Man kan passa på att städa och ofta hittar jag ett paket med köttbullar som glömts längst in i fryser eller ett paket popcorn som gömt sig.

  1. Haha oj vad mycket stavfel, skriver från en annan telefon än min vanliga. Tex. så ringer jag såklart inte mitt skafferi, jag rengör det…

 96. Jag har sedan länge slutat storhandla, handlar flera gånger i veckan på min lokala butik och köper bara det jag behöver.

 97. Så otroligt smart och bra! Matsvinn är en av de saker som bara gör allting så fel. “Om vi bara odlade ekologiskt skulle inte maten räcka till alla” Jammen…vi slänger nästan hälften av alla mat som produceras! Vi kanske skulle börja med att försöka ändra på det? 🙂 Heja!

 98. Jag tar några foton i kylen tex av grönsakslådan innan jag går och handlar…jätteenkelt att snabbt kolla vad som behöver kompletteras om jag hittar något extra spännande i affären …eller till extra bra pris! Eller så skriver jag en lapp med det jag vill använda upp i frysen och köper lite tillbehör till detta Alltså Ingen inköpslista utan Harhemmalista! Roligare och smartare inköp!

 99. Jag slänger i stort sett ingenting då ingenting är för litet för att sparas. En dag i veckan blir det slattrester till middag, som en liten tapasbuffé eller en “trip down memorie lane” av veckans middagar :). Tricket är dessutom att låta kyl och skafferi bestämma vad det ska bli till middag istället för “vad jag är sugen på”.

 100. Ordning och reda!
  Frys: Alltid fisk vid fisk,kött vid kött, bär med glass,grönsak vid grönsak,färdiglagat vid färdiglagat,bröd med kakor! Jag har märkt upp lådorna så alla hittar lätt!
  Kyl: Mejerihylla öppnade förpackningar främst Liten bricka med öppnade burkar (gurka oliver tacosås) i ögonhöjd Frukthylla Grönsakshylla (ömtåligt längst fram) Egen hörna för sylt marmelad etc Alltid glaslådor för matrester så man ser direkt vad man har!

 101. tips 1: kylskåpstapas 🙂 dvs lägger upp olika saker från kylen i små skålar, kan vara gårdagens rester, ost skuren i bitar, omelett med överbliven selleriblast, grönsaker, nötter, kall potatisgratäng, tomater, småkoppar med soppa. Allt som är för litet för att bli en egen middag men som passar perfekt på en assiett eller i en kopp.

  tips 2: vänta två dagar till med att handla eller mer, sätter fart på kreativiteten och allt går åt. Plus det känns superlyxigt med ny mat sen

 102. Nu är detta bara en fundering.. En fundering eftersom jag sonika inte förstår/vet bättre! =)
  Gillar tanken på att handla såhär, är totalt obrydd om datum å grejjer (såvida de inte är färskvaror förstår). Men blir det klimatsmart att jag beställer hem, iställe för att handla på min lokala butik? Förvisso står inte dom ¨å faller på min handling, och kanske går det inte en lastbil med enbart mina grejer på.. Men vore jättetacksam om någon kunde hjälpa mig tänka rätt här.. =)

  Matsvinn är svårt. Sambon och ena hunden brukar förbarma sig över det mesta som börjar va halvrisigt i skåpen. Mår dåligt över att kasta mat på komposten, eller till djuren, men ser det goda att det kommer till användning även om det råkar vara som gödsel. =)
  Sen blir det ofta middagar som kallas “kylskåpsrens”, barnen säger ofta -Ojdå! Då jag berättar det, för man vet liksom aldrig om det blir flopp eller jackpot!
  Sen har vi helt slutat tittat på datum-märkning, vi luktar och smakar istället.

  OBS! Vill ej vinna! Finns de i kommentarsfältet som behöver presentkorten bättre än mig!
  Inte så enkelt att vara student å få allt att gå ihop!

 103. Jag skriver ner en lista över maträtter för veckan och handlar vad som behövs till dessa och tittar alltid i kylen/frysen först så att jag handlar och lagar mat baserat på vad jag har där. Jag samlar ihop sådant då och då under året som jag inte kommer att hinna använda upp/felköp och ger till min syster som är student eller t ex någon kompis. Och så är jag med, och har lagt ut mat de få gånger jag gjort felköp som ingen i min närhet velat ha, i “Mat bortskänkes”-grupper på facebook där man kan lägga ut mat och dylikt som man annars skulle slänga så att någon som vill ha denna mat kan komma och hämta upp den i stället. Sådana grupper finns kopplade till ett flertal städer,, och man kan starta en själv ifall en sådan inte finns för platsen man bor på,,

 104. Bagerier slängar ofta mycket bröd och bakverk eftersom det är färskvaror och kunderna vill ha brödet rykande färskt. Jag har därför, tillsammans med ett par vänner, en matsparargrupp som samlar in brödet från ett lokalt bageri tre kvällar i veckan. Detta äter vi själva och delar med oss av till kollegor, grannar och stadens missionshjälp. Så minskar vi matsvinnet och får samtidigt gratis bröd!

 105. 1. Gör veckomatsedel
  2. Veckohandlar
  3. Matlåda till lunch
  4. Fryser in rester som inte går åt som matlåda (reservmatlådor)
  5. Bjuder barnen på restplättar i slutet av veckan (gör en pannkakssmet, mixar ner rester av t ex gröt, potatis, bönor, grönsaker och stek små plättar)

 106. Det finns nästan ingen rest eller slatt som inte går att använda upp vid brödbaket! Mjölk fil keso ost hackade grönsaker rivna rotsaker nötter frön gryn gröt pesto sylt äppelmos frukt kryddor soltorkade tomater oliver Inte allt på en gång så klart men vi har stor variation på brödet hos oss och det smakar alltid gott Mycket populärt bland barnen och deras kompisar och kul att gissa “vad finns i brödet idag då” Rest av köttfärssås kött-eller linsgryta får bli till fyllning i piroger Kan så klart frysas in till det finns tid att baka!

 107. Leta reda på fruktträd, bärbuskar och annat ätbart som växer på allmänna platser. Längs min cykelväg till centrum har jag körsbärsträd, äppel- och päronträd, plommon, hallon, vinbär, krusbär, rabarber och blåbär och kantareller i stadsskogen.
  Det är fest varenda dag och garanterat närodlat!
  Fast på vintern är det svårt …

 108. Allt på tallriken ska ätas upp förhoppningsvis;
  Rester frysas även om det är en liten portion ris.

  Maten med kort datum prioriteras när vi handlar;
  Mycket är ätbart efter sista datumet även mandlar.

  Inköpslisten organiseras efter det som vi behöver;
  Vi planerar efter vad vi ska äta i veckan framöver.

  Vi försöker att tänka och bli bättre konsumenter;
  Viktigaste är att matsvinsproblemet ligger i center.