julsallad recept 036A3321

Jag Ă€lskar julmat men tycker att den kan bli lite vĂ€l tung och stabbig. Ibland lĂ€ngtar jag bara efter nĂ„got krispigt grönt och frĂ€scht som komplement. Och ekologiskt sĂ„klart! Nu lanserar Kung Markatta kampanjen Framtidens Julmat – tillsammans med kocken Paul Svensson. De har tagit fram ekologiska recept till det vegetariskt julbordet. Klimatsmart och gott! För alla som vill Ă€ta mer grönt i jul. Ett himla bra initiativ tycker jag – som ocksĂ„ bidrar med tvÄ av mina bĂ€sta recept. Ett pĂ„ en hĂ€rlig, smakrik julsallad och ett pĂ„ vegetarisk curry & mangosill. PĂ„ Kung Markattas hemsida finns fler inspirerande rĂ€tter till julbordet. SĂ„ som brysselkĂ„lssallad, libanesisk quinoasallad och rökta betor.

Julsallad

Portioner

4

Tid

ca 20 minuter

Ingredienser

Gör sÄ hÀr

  • Skölj salladen och lĂ€gg pĂ„ ett fat. TĂ€rna Ă€pplen och strö ovanpĂ„. Strimla dadlarna och hackar rödlöken och strö över. VĂ€rm en stekpanna och lĂ€gg i nötterna. Rosta dem tills de fĂ„tt fĂ€rg.
  • Grovhacka dem sedan och strö över salladen tillsammans med de torkade granatĂ€ppelkĂ€rnorna. Rör ihop vispgrĂ€dde, mjölk, dijonsenap och örtsalt till en dressing. HĂ€ll över salladen strax innan servering
mango och curri vegetarisk sill 036A3481

I det hĂ€r receptet har jag bytt ut sill mot aubergine för att fÄ en smarrig vegetarisk “sill” till julbordet! Det lĂ„ter kanske knĂ€ppt – men aubergine Ă€r mild i sig sjĂ€lv och tar smak av inlĂ€ggningen. Dessutom Ă€r konsistensen faktiskt vĂ€ldigt lik sill. Auberginen behöver marineras över natten sĂ„ det Ă€r bra att ha lite framförhĂ„llning. Till det hĂ€r receptet anvĂ€nder jag en ekologisk curry och mangosĂ„s dĂ€r det peppriga i curryn bryter fint mot det söta i mangon.

Vegetarisk Curry-Mangosill

Portioner: 4 Tid: ca 20 minuter

Ingredienser

Gör sÄ hÀr

  • Koka upp Ă€ttikslagen med kryddpepparkornen. SkĂ€r auberginen i 1 1/2 cm stora tĂ€rningar. Skiva löken tunt. SlĂ„ lagen över auberginen och rödlöken och lĂ„t marineras över natten
  • Blanda curry och mangosĂ„s med 1/2 dl crĂšme fraiche. LĂ„t den marinerade auberginen och löken rinna av och blanda sedan ner i currysĂ„sen. Peppra med svartpeppar och örtsalt. Skiva över lite fĂ€rsk rödlök som dekoration vid servering.